Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Υπ. Οικ.: Παράταση χρόνου υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων και ισοζυγίων για τις συναλλαγές του 2011


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

Παράταση χρόνου υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων και ισοζυγίων για τις συναλλαγές του 2011


Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη παρατείνεται για όλους τους υπόχρεους η προθεσμία υποβολής των καταστάσεων της παρ.1 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ (Π.Δ. 186/1992), για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2011, μέχρι 30/11/2012, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για τα ισοζύγια της παραγράφου 6 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ, για τη διαχειριστική περίοδο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Ελεύθεροι επαγγελματίες - Καταργούν το αφορολόγητο των 5.000 από φέτος


Ισχυρό φορο-σοκ θα υποστούν τα επόμενα έτη περίπου 780.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους - ανάμεσά τους και χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκια» - καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει για όλους αυτούς, την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων που ισχύουν σήμερα για τα προστατευόμενα τέκνα τους! Οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως «φυσικά πρόσωπα», αλλά ως «νομικά πρόσωπα». Αυτό σημαίνει ότι τα καθαρά εισοδήματά τους θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με έναν μόνο συντελεστή φόρου. Σύμφωνα δε με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συντελεστής αυτός να οριστεί στο επίπεδο του 20% ή του 30%, το οποίο θα είναι κυριολεκτικά εξοντωτικό για τους περισσότερους εμποροβιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς αυτοαπασχολούμενους.

Ανακοίνωση Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σχετικά με την παράταση συγκεντρωτικών καταστάσεων και ισοζυγίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων του άρθρου 20 και των ισοζυγίων του Κ.Β.Σ., παρατείνεται έως και τις 30-11-2012.

Αναμένεται ΠΟΛ από το Υπουργείο.

Καταργούνται οι συνδικαλιστικές συντάξεις

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργείται η καταβολή ειδικής σύνταξης λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας από την 1η Νοεμβρίου 2012, προωθείται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση

Το ΙΚΑ θα χάνει 600 εκατ. ευρώ το χρόνο, από την αύξηση ορίου συνταξιοδότησης

Απώλειες ύψους 600 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΙΚΑ, σε ετήσια βάση, θα φέρει η ενδεχόμενη αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη στα 67, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Πανελλήνιας Ομοσπανδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ).

Λερναία Υδρα με 13 κεφάλια η ακρίβεια

Ποιες είναι οι αιτίες που, παρά την οικονομική ύφεση, τα μέτρα λιτότητας και την πτώση της καταναλωτικής ζήτησης, κρατούν στα ύψη τις τιμές των αγαθών. Τεράστιες διαφορές σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Απεσύρθη η τροπολογία για τα σκάφη αναψυχής

Στην απόσυρση της τροπολογίας για τα σκάφη αναψυχής, προέβη στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κώστας Μουσουρούλης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η τροπολογία αποσύρθηκε προκειμένου να υπάρξει υπολογισμός των αποδόσεών της από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - κατά τον Κανονισμό της Βουλής - και θα επανακατατεθεί στο μέλλον.

ΑΚΙΟΕ - Ανάκληση της ΠΟΛ για την πιστοποίηση Λογιστών - Που οδηγείται το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας;


Που οδηγείται το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας;

Η ανησυχία μας για την μη εφαρμογή των διατάξεων της ΠΟΛ.1166/1.8.2011 , η οποία προέβλεπε τις   προϋποθέσεις και τα κριτήρια  πιστοποίησης των λογιστών φοροτεχνικών, δυστυχώς δεν διαψεύστηκαν ήταν βάσιμες.
Στην καρδιά του καλοκαιριού εκδόθηκε η ΠΟΛ.1163.23.07.2012 που ανακαλεί την  ΠΟΛ 1166/2011.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Le Monde - Τέλος της λιτότητας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

«Η Ευρώπη σκέφτεται να βάλει τέλος στη λιτότητα», κάτι που πιθανότατα θα συμβεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Σοκ και δέος. Η τρόικα απαιτεί νέες περικοπές μισθών και συντάξεων 1,5 ως 2 δισ

Σοκ και δέος προκαλεί η νέα απαίτηση της τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χτεσινή συνάντηση ζήτησε να περικοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις κατά 1,5 ως 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να κλείσει το πακέτο των 11,5 δις. ευρώ.

Η διαδικασία και οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου πετρελαίου θέρμανσης

Με μία αίτηση που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι πολίτες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα πληροφορούνται αυτόματα αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου ύψους περίπου 332 ευρώ ανά χίλια λίτρα πετρελαίου που προορίζεται για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους.

Αυξάνεται το όριο σύνταξης στα 67 έτη - Η ρύθμιση αναμένεται να επηρεάσει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους

Ως σημείο - κλειδί για την συμφωνία με την τρόικα στα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ παρουσιάζεται από κυβερνητικές πηγές η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.
Σε αυτό το κλίμα, το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 έτη και εφαρμογή του μέτρου από το 2013. Αγνωστο παραμένει εάν θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις ή εξαιρέσεις για κατηγορίες ασφαλισμένων.
Η ρύθμιση αναμένεται να επηρεάσει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ το μέτρο θα συμπαρασύρει και τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Πώς θα γίνει η επιστροφή φόρου σε 1.500.000 δικαιούχους

Χρωστάτε στην εφορία και έχει προκύψει επιστροφή φόρου από την εφετινή εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης; Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε συμψηφισμό της οφειλής του φορολογούμενου με το επιστρεφόμενο ποσού και αν από το αποτέλεσμα είναι να εισπράξει χρήματα ο πολίτης τότε θα τα εισπράττει από την εφορία.

Καταργούνται αφορολόγητο και φοροαπαλλαγές. Ερχονται νέες αποδείξεις

Η «κυβερνητική πλάστιγγα» έγειρε στη πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη διατήρηση του μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Αλλάζει το ωράριο σε τράπεζες-καταστήματα

Την αποδέσμευση των ωρών λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των τραπεζών από το ωράριο εργασίας των εργαζομένων χωρίς, ωστόσο, να θιγούν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα προβλέπει το εναλλακτικό σχέδιο που βάζει η τρόικα στο τραπέζι μετά τις γνωστές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Τα δικαιώματα που «διασώζονται» είναι το 40ωρο και το ρεπό για όποιον απασχολείται σε εξαήμερη βάση (όπως ήδη ισχύει σε δεκάδες άλλους κλάδους όπου εφαρμόζεται η εξαήμερη απασχόληση με ή χωρίς προσαύξηση 30%).
Το θέμα επανέφερε χθες το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της αναζήτησης μέτρων για την άρση «στρεβλώσεων» που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την καλύτερη λειτουργία της αγοράς (Επιτροπή Ανταγωνισμού, κανόνες ρύθμισης και μεταφορών προϊόντων, διανομή μη επιτρεπόμενων προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ κ.ά.).

Σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το TAXIS και άμεση απόδοση ΦΠΑ

Την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και την απόδοση του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής είναι τα δυο νέα «όπλα» που ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει την φοροκλοπή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Προς κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ

Την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για όλους τους φορογουμένους εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και με στόχο την άντληση πρόσθετων φορολογικών εσόδων.
Η κατάργηση του αφορολογήτου είναι ένα από τα μέτρα που έχει εισηγηθεί το ΔΝΤ. Εναλλακτικά συζητείται η διατήρηση του αφορολογήτου μόνο για τους συνταξιούχους.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

«Όχι» από Ελβετία στο άνοιγμα λογαριασμών βουλευτών

Αρνητικά απάντησε για 2η φορά η Ένωση Ελβετών Τραπεζιτών στο αίτημα της Βουλής να ανοίξουν οι λογαριασμοί που πιθανώς διατηρούν Ελληνες βουλευτές στην Ελβετική Συνομοσπονδία.

Γ. Μαυραγάνης: Ανήγγειλε αναβάθμιση του έργου των εφοριακών

Θετικές προβλέψεις για τον ρόλο και το έργο των εφοριακών υπαλλήλων θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ.Μαυραγάνης συναντήθηκε την Πέμπτη με μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ ΔΟΥ) και συζήτησαν τα αιτήματα των εργαζομένων στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφεδρεία και τις μισθολογικές περικοπές.

Όχι στις απολύσεις, επανέρχεται η σύνταξη στα 66 ή 67

Αποσύρονται οι απολύσεις και επανέρχεται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 66 ή 67, καθώς και η εφεδρεία ή η διαθεσιμότητα; Οι πληροφορίες λένε πως η τρόικα φαίνεται να αποδέχεται να μη γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο αρκεί να υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι φέτος ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί κατά 15.000 και ως το 2015 κατά 15.000.
Το αποτέλεσμα αυτό είχε το ενιαίο μέτωπο με το οποίο εμφανίστηκαν οι κυβερνητικοί εταίροι κατά των απολύσεων στο Δημόσιο και των επώδυνων αλλαγών στα εργασιακά.