Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΚΙΟΕ - Ανάκληση της ΠΟΛ για την πιστοποίηση Λογιστών - Που οδηγείται το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας;


Που οδηγείται το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας;

Η ανησυχία μας για την μη εφαρμογή των διατάξεων της ΠΟΛ.1166/1.8.2011 , η οποία προέβλεπε τις   προϋποθέσεις και τα κριτήρια  πιστοποίησης των λογιστών φοροτεχνικών, δυστυχώς δεν διαψεύστηκαν ήταν βάσιμες.
Στην καρδιά του καλοκαιριού εκδόθηκε η ΠΟΛ.1163.23.07.2012 που ανακαλεί την  ΠΟΛ 1166/2011.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου στα μέλη της Κεντρικής Διοίκησης, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου θεωρεί αναγκαία την πιστοποίηση του επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού, όμως  βρέθηκε στην ‘’δυσάρεστη θέση’’ να καταργήσει την συγκεκριμένη ΠΟΛ, αφενός μεν γιατί παρουσίαζε αδυναμίες και κενά αφετέρου,  γιατί όπως άφησε να εννοηθεί ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε., ήταν επιθυμία της ‘’Τρόικας’’.  Παράλληλα οι αρμόδιοι διαβεβαίωσαν το Ο.Ε.Ε. ότι αν υπάρχει κάποια  «σοβαρή» πρόταση είναι έτοιμοι  να την  δεχτούνε.

Συγκροτήθηκε λοιπόν, στα πλαίσια του Ο.Ε.Ε., πάλι επιτροπή προκειμένου να συντάξει ένα  νέο πλαίσιο Πιστοποίησης των Λογιστών Φοροτεχνικών, που ενδεχομένως να μην αποκλίνει  από το σκεπτικό πιστοποίησης του Υπουργείου ή της Τρόικας.
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων συμμετέχει, όπως και προηγουμένως,  στην νέα αυτή προσπάθεια, αλλά επιθυμεί να ενημερώσει τους συναδέλφους για τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την ενέργεια του αρμοδίου Υπουργείου να κατάργηση την συγκεκριμένη  ΠΟΛ και τι είναι αυτό που ανάγκασε στο γεγονός να μην αντιδράσει και να αδρανήσει πλήρως  ο Πρόεδρος και το Προεδρείο του ΟΕΕ στην λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Συνάδελφοι η ΠΟΛ.1166/1.8.2011 προέβλεπε ποιοι  θα ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτεχνικού , τις προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η αδεία του Λ/Φ , και το βασικότερο ότι ο φορέας πιστοποίησης θα είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο. Προέβλεπε τις υποχρεώσεις των πιστοποιημένων Λ/Φ και κυρίως στο άρθρο 3 αναφερόντουσαν  τα ασυμβίβαστα με την  άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού.

Δυστυχώς ο ίδιος ο Πρόεδρος  και το προεδρείο του ΟΕΕ είναι αυτοί που  συνέβαλαν στην σύνταξη της συγκεκριμένης  απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης με την οποία θέλουν να μας πείσουν ότι  ''αποσαφηνίζεται'' η  εφαρμογή των άρθρων 2 και 3 του Ν. 3919/2001. Η ουσία όμως είναι ότι  δίνεται η  δυνατότητα  στις ελεγκτικές εταιρίες και στις τράπεζες να ασκούν το επάγγελμα  χωρίς περιορισμούς.
Η ανάκληση της ΠΟΛ 1166/2011  για την πιστοποίηση  στην ουσία έγινε δια χειρός του Προεδρείου του ΟΕΕ. Έτσι  χάνετε μια κατάκτηση του Οικονομικού Επιμελητήριου και των Οικονομολόγων.

Δυστυχώς συνάδελφοι οι δυνάμεις που το τελευταίο χρονικό διάστημα διοικούν και κυριαρχούν  στο ΟΕΕ επιθυμούν μία απελευθέρωση του επαγγέλματος που ικανοποιεί τις επιθυμίες των μεγάλων ελεγκτικών εταιριών και των τραπεζών και όχι μία πιστοποίηση που μέσω της οποίας πραγματικά κατοχυρώνεται το Λογιστικό – Φοροτεχνικό επάγγελμα.

 Επιβάλλουν την κατάργηση κάθε απόφασης που τους δυσκολεύει στην επίτευξη των στόχων τους και δεν διστάζουν να συμβάλλουν στην νομοθέτηση διατάξεων που είναι σε  βάρος των Λογιστών - Φοροτεχνικών.
Συνάδελφοι.

Το προεδρείο του ΟΕΕ - οι δυνάμεις ΔΗΚΙΟ , ΠΑΣΚΟ και ΠΟΦΕΕ – έχει την ευθύνη για την συνεχιζόμενη αδράνεια του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ευθύνεται για την υποβάθμιση των δραστηριοτήτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου, συμβάλει στην απαξίωσή και στην υποβάθμιση της επαγγελματικής δραστηριότητας των μελών του.

Η Τρόικα μπορεί να επιθυμεί οτιδήποτε. Εμείς θα ακούμε τις επιταγές της  και θα εφαρμόζουμε όλους τους πειραματισμούς στην «πλάτη των Οικονομολόγων»;
Γιατί αντίστοιχες ενέργειες δεν γίνονται ούτε υιοθετούνται από αντίστοιχα επιμελητήρια ή συλλόγους  όπως  οι Μηχανικοί, οι Γεωπόνοι, οι Δικηγόροι;
Γιατί οι Ορκωτοί έχουν προνομιακή μεταχείριση σε βάρος του συνόλου του σώματος των  Οικονομολόγων και  ασκούν και το επάγγελμα του Λογιστή -  Φοροτεχνικού;

Συνάδελφοι της Διοίκησης απαντήστε σ’ αυτά τα εύλογα ερωτήματα:
Δεν έχετε αντιληφθεί ότι ο τρόπος που διοικείτε οδηγεί το Οικονομικό Επιμελητήριο στην κατάργηση του.

Με Εκτίμηση
Αλεβιζάκης Παναγιώτης
Οικονομολόγος
Μέλος της Κ.Δ. του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος
Εκ/πος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας