Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Εναλλακτικές δυνατότητες ενημέρωσης εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων και Φ.Α.Π.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

Δελτίο Τύπου

Εναλλακτικές δυνατότητες ενημέρωσης εκκαθάρισης

Το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει τη δυνατότητα που έχουν οι φορολογούμενοι να ενημερωθούν και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) 2013 καθώς και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2011 και 2012 από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα http://www.gsis.gr επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες», και, στη συνέχεια, επιλογές «Υποβολή δήλωσης φορολογίας Εισοδήματος Ε1» και «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων Ε9» μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά που τους έχουν αποσταλεί.

Οι άμεσοι, απευθείας σύνδεσμοι είναι:

https://www1.gsis.gr/webtax/incomefp/index.jsp για το ΦΕΦΠ και
https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx για το ΦΑΠ.

Δεδομένου πως μερικά εκκαθαριστικά σημειώματα με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής πρώτης δόσης την 30η Αυγούστου 2013 είναι σε διαδικασία αποστολής, αλλά και επειδή ενδέχεται κάποιοι φορολογούμενοι να βρίσκονται μακριά από τη δηλωμένη διεύθυνση αλληλογραφίας τους, υπενθυμίζουμε την εναλλακτική δυνατότητα ενημέρωσης και πληρωμής, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία.

Οι κωδικοί πληρωμής (που αντιστοιχούν σε Βεβαιωμένες Οφειλές Δ.Ο.Υ.) και τα ποσά πρώτης δόσης ή ολικής εξόφλησης είναι τα στοιχεία που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων στις Τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ.

http://taxheaven.gr

Εφορία: Νέο σύστημα αποδείξεων

Στο τραπέζι των αρμοδίων του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα των αποδείξεων, και συγκεκριμένα το νέο σύστημα που θα ισχύσει από το 2014, όπως έχει προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έχουν επιφορτισθεί με το θέμα, θα παρουσιάσουν το πλαίσιο του νέου μέτρου συλλογής αποδείξεων.

Ενημέρωση και εκτύπωση εκκαθαριστικών ΦΕΦΠ και ΦΑΠ

Σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή και συνεχή ενημέρωση μέσα από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι σχετικά με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης και τα σημείωματα με τον ΦΑΠ για να μη χάσουν τις προθεσμίες για την καταβολή του φόρου και επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις.
Κι αυτό γιατί συχνά η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με τον φόρο εισοδήματος από τη Γενική Γραμματεία μέσω των ΕΛΤΑ καθυστερεί και φτάνει στους φορολογουμένους μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την πληρωμή του φόρου με αποτέλεσμα να τρέχουν οι προβλεπόμενες από τον νόμο προσαυξήσεις επί του οφειλόμενου ποσού.
Επίσης πολλοί φορολογούμενοι βρίσκονται σε διακοπές και συνεπώς δεν είναι σε θέση να ελέγξουν αν τους έχει αποσταλεί το εκκαθαριστικό για τον φόρο εισοδήματος ή τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Αρχίζουν οι έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων

Από την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013 ξεκινούν από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας οι έλεγχοι σε πρατήρια για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών εκροών. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το σύνολο, σχεδόν, των πρατηριούχων (1.100) έχει υποβάλλει τεχνικό δελτίο στην «Κοινωνία της Πληροφορίας», προκειμένου να επιδοτηθεί για το κόστος εγκατάστασης του συστήματος.

Πέντε αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα

«Mίνι» ασφαλιστικό με... μάξι παρεμβάσεις στις εισφορές και στις συντάξεις έρχονται έως τα τέλη του 2013 υπό την πίεση της επιδείνωσης των οικονομικών των Tαμείων και με «οδηγό» συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Mνημόνιο και έχει αναλάβει η κυβέρνηση (έλεγχος ελλειμμάτων, αντιστοίχηση εισφορών και παροχών και μείωση ασφαλίστρων για την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της απασχόλησης).
Tα «κλειδιά» για τις νέες παρεμβάσεις θα είναι το πόρισμα Eπιτροπής Σοφών που συγκροτεί, για τον λόγο αυτό, μέσα στον Σεπτέμβριο ο υπουργός Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Bρούτσης και οι αναλογιστικές μελέτες οι οποίες θα δείξουν τα όρια «αντοχής» των Tαμείων με βάση τα νέα δεδομένα (μείωση εσόδων λόγω της ύφεσης, των λουκέτων, της ανεργίας και των χαμηλότερων μισθών και αύξηση των εξόδων εξαιτίας των αυξανόμενων συνταξιοδοτήσεων που έχουν ανατρέψει τη σχέση ασφαλισμένων - συνταξιούχων)...
Oι αλλαγές 

Άκυρη η εργασία το Σάββατο σε συμβάσεις πενθήμερης εργασίας

Η εργασία το Σάββατο είναι άκυρη όταν ο εργαζόμενος έχει υπογράψει σύμβαση πενθήμερης εργασίας, επισημαίνει, με απόφασή του, ο Άρειος Πάγος, επιχειρώντας να βάλει «φρένο» στις παράνομες εργοδοτικές πρακτικές.
Μάλιστα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Πρώτο Θέμα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απεφάνθη ότι ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση στο ύψος της αμοιβής που θα έπρεπε να καταβάλει ο εργοδότης για την απασχόληση άλλου μισθωτού και μάλιστα με τα ίδια προσόντα του εργαζόμενου που απασχολήθηκε παρανόμως το Σάββατο.

Φορολογική ...κεραμίδα για 700.000 φορολογούμενους

Με τα... πρωτοβρόχια θα εκκαθαριστούν οι δηλώσεις 700.000 φορολογούμενων οι οποίοι εξαιτίας της καθυστέρησης των ελέγχων θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ και όχι σε δύο διμηνιαίες δόσεις.
Πρόκειται για 500.000 μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υποβάλει ακόμη και από τις αρχές Ιουλίου τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος αλλά δεν έχει προχωρήσει η εκκαθάριση.
Κι αυτό γιατί κατά την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων που δήλωσαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, για τις καθαρές αποδοχές τους και τους παρακρατηθέντες φόρους μισθωτών υπηρεσιών, με τα αντίστοιχα δεδομένα των δηλώσεων ΦΜΥ που υπέβαλαν οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία, προέκυψαν σημαντικές αποκλίσεις οι οποίες ελέγχονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Σε στάση πληρωμών προς την εφορία εξωθούνται οι μικρομεσαίοι

Βουλιάζουν στην ύφεση και την απαισιοδοξία οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες με τον έναν από τους έξι (15,8%) να μην προσδοκά ανάκαμψη της οικονομίας και με τους τέσσερις στους δέκα (40,5%) να την βλέπει μετά το 2020.
Δυσοίωνες εκτιμήσεις, καταγράφονται στην εξαμηνιαία έρευνα της εταιρίας MARC A.E. που έκανε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, σχετικά με την πορεία της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της ανεργίας.

Κόντρα ιδιοκτητών - επαγγελματιών για την απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων

Αντιμέτωποι με τους ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται έμποροι και επαγγελματίες με την επιχειρούμενη από το υπουργείο Ανάπτυξης πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων. Σε ανακοίνωση του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά θεωρεί «άκαιρη» την «συζήτηση για απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων». Και σημειώνει πως «την ώρα που οι επαγγελματίες και οι έμποροι προσπαθούν να διατηρήσουν την επιχείρησή τους, εν μέσω καταιγισμών φόρων, έκτακτων εισφορών, ασφαλιστικών ρυθμίσεων και δόσεων, το τελευταίο που θα περίμεναν είναι και η "απομάκρυνσή" από το κατάστημά τους».

Στο νήμα 600.000 φορολογικές δηλώσεις, βαριά τιμωρία για τους εκπρόθεσμους

Στο νήμα θα υποβληθούν (αν καταστεί δυνατό) οι 600.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι οποίες απομένουν για να ολοκληρωθεί το φετινό «θρίλερ» της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων.
Τυπικά, η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 30 Αυγούστου, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους ως τις 8.00 το πρωί της Δευτέρας στις 2 Σεπτεμβρίου.

Πώς θα δηλωθούν αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι στο Ε9 - Παραδείγματα

Τα πραγματικά στοιχεία για τα τετραγωνικά μέτρα και τη χρήση αυθαίρετων κτισμάτων θα πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά στο έντυπο Ε9 οι ιδιοκτήτες τους ανεξάρτητα αν τα κτίσματα έχουν τακτοποιηθεί ή όχι με κάποιο νόμο. Στο Ε9, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, θα δηλωθούν και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι οι οποίοι προστίθενται στους κύριους χώρους του ακινήτου.
Η αναγραφή των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων αποτελεί φορολογική παγίδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς θα φορολογούνται πλέον για περισσότερα τετραγωνικά μέτρα και θα πληρώνουν υψηλότερους φόρους. Άλλωστε τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο φετινό έντυπο Ε9 θα αποτελέσουν τη βάση για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014 και μετά.
Έντυπο Ε9