Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Εισφορά 10 ευρώ το μήνα υπέρ ανέργων από τους αυτοαπασχολούμενους
Εισφορά υπέρ ανεργίας -που διαμορφώνεται στα 10 ευρώ τον μήνα- είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Τα χρήματα θα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό που θα χορηγεί βοηθήματα στους αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους -δηλαδή τους άμεσα ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ- που αποδεδειγμένα διακόπτουν το επάγγελμά τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.
Οπως προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, η εισφορά αυτή εισπράττεται μαζί με τις άλλες εισφορές των κλάδων σύνταξης και ασθένειας στον ΟΑΕΕ και αποδίδεται στον ΟΑΕΔ.
Στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων προβλέπεται πως:
Οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που παράλληλα είναι ασφαλισμένοι άλλου Ταμείου (λόγω παράλληλης απασχόλησης) τόσο για τον κλάδο σύνταξης όσο και για τον κλάδο ανεργίας, υποχρεούνται στην καταβολή της κύριας εισφοράς του νεοσύστατου Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας. Οπως τονίζεται, «ο σκοπός και οι παροχές των δύο Λογαριασμών Ανεργίας έχουν τη δική τους στόχευση.
Ο μεν ένας καλύπτει τον μισθωτό από ενδεχόμενη λύση της εργασιακής του σχέσης με τον εργοδότη του, ο δε άλλος καλύπτει τον ελεύθερο επαγγελματία από ενδεχόμενη διακοπή του επαγγέλματός του για τουλάχιστον τρεις μήνες».
Οι διατάξεις
Θα εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις του ΟΑΕΕ περί καταβολής καθυστερούμενων εισφορών. Η αναλογία των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων που αφορά την κύρια εισφορά του Λογαριασμού, θα αποδίδεται στον ΟΑΕΔ.
Οι προαιρετικά ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δεν είναι αυτοτελώς απασχολούμενοι, δεδομένου ότι δεν ασκούν κανένα επάγγελμα. Δεν μπορεί να τύχουν παροχής του Λογαριασμού αυτού, αφού για να υπαχθούν στην προαιρετική ασφάλιση του ΟΑΕΕ έχουν ήδη διακόψει το επάγγελμά τους. Κατά συνέπεια, δεν έχουν υποχρέωση καταβολής της κύριας εισφοράς του Λογαριασμού αυτού.
Σε άλλη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας δίνονται οδηγίες σχετικά με την ασφάλιση των μελών δασικών συνεταιρισμών. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται της υποχρεωτικής ασφάλισης του ΟΑΕΕ από την ισχύ του άρθρου 25 του ν. 3846/2010, δηλαδή από 11 Μαΐου 2010.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ετοιμάζονται και νέες σκληρές αλλαγές στη φορολογία
Νέες αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων αλλά και στους συντελεστές ΦΠΑ μελετάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.
Ωστόσο οι αλλαγές αυτές αναμένεται να οδηγήσουν χιλιάδες φορολογούμενους σε νέες επιβαρύνσεις, ενώ για πρώτη φορά συζητείται να καταργηθεί η φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος καθώς μέχρι σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία της εφορίας.
Τα νέα μέτρα όπως φυσικά και τα προηγούμενα θα λάβουν το πράσινο φως από την Τρόικα η οποία πιέζει προς την κατεύθυνση να φορολογηθούν πολύ πιο αυστηρά οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Μία από τις προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών και φαίνεται να εγκρίνεται από την Τρόικα είναι η επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% ή 25% στα κέρδη των επαγγελματικών και των ατομικών επιχειρήσεων και με αυτό τον τρόπο να εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των παραπάνω φορολογουμένων. Με αυτόν τον τρόπο θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο φόρο όσοι επαγγελματίες δηλώνουν αρκετά χαμηλά εισοδήματα καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές εισοδήματα από 5.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.
Μάλιστα, τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα καθώς η πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου ορίου φαίνεται να βρίσκεται προ των «φορολογικών» πυλών.
Από τα μέτρα αυτά αναμένεται να επιβαρυνθούν περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες, ενώ ο λογαριασμός συνεχίζεται και με τους αγρότες. Περίπου 350.000 αγρότες θα υποχρεωθούν σύμφωνα με το φορολογικό σχεδιασμό να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν, δηλαδή να γίνουν κι αυτοί επιτηδευματίες.
Ακόμη εξετάζει να υπάρξει σημαντική μείωση του ορίου πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης (σήμερα το όριο είναι 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα) και να διαμορφωθεί από 5.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα «Το Βήμα της Κυριακής» προωθείται η απόφαση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος κτλ.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν προσπάθεια, όπως λένε αρμοδίως, να πείσουν την Τρόικα και να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ κατά τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες προκειμένου να δοθεί μία ώθηση στην οικονομία και να αυξηθεί η κατανάλωση που βρίσκεται στο ναδίρ.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Μαζικές αναλήψεις από ΑΤΜ και γκισέ τραπεζών
Έντονη κινητικότητα στις αναλήψεις καταθέσεων παρατηρήθηκε χθες, λόγω των πληροφοριών για μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ακόμα και στο 60%.
Οι καταθέτες έσπευσαν σε ΑΤΜ και γκισέ τραπεζών και οι τραπεζίτες έκαναν λόγω για «φοβικά συμπτώματα» εν όψει «γενναίου» haircut.
Από την αρχή του χρόνου 26 δισ. ευρώ «έφυγαν» από τις τράπεζες. Σύμφωνα με έκθεση της τρόικας, μέσα σε 45 μέρες (Σεπτέμβριος - 15 Οκτωβρίου) 5 δισ. ευρώ ήταν οι εκροές από καταθετικούς λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι Ελληνες τραπεζίτες διαβεβαιώνουν ότι ουδένα κίνδυνο διατρέχουν οι καταθέσεις και υπογραμμίζουν πως η έννοια της αποταμίευσης είναι «ιερή», και αν θιγεί αυτό το δικαίωμα τότε καμία Σύνοδος δεν θα μπορέσει να ανακόψει ένα τραπεζικό ντόμινο κατάρρευσης στην Ευρωζώνη.
Από την άλλη πλευρά οι Ελληνες πολίτες-καταθέτες, πιεσμένοι από τα αλλεπάλληλα κύματα λιτότητας και επιβολής φόρων, αναζητούν λύσεις για να διασφαλίσουν τις οικονομίες μιας ζωής. Και συχνά, χωρίς να σταθμίσουν σωστά το ρίσκο, αποσύρουν τα κεφάλαιά τους είτε για να τα «φυγαδεύσουν» στο εξωτερικό, είτε για να τα κρύψουν σε στρώματα, άλλοι μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε ξένα νομίσματα.
Μέχρι και το τέλος Ιουλίου, οι εκροές καταθέσεων ήταν συνεχείς και είχαν φτάσει τα 22,4 δισ. ευρώ με τα υπόλοιπα να υποχωρούν στα 187,2 δισ. ευρώ. Ο Αύγουστος ήταν ο μοναδικός μήνας την τελευταία διετία που παρατηρήθηκε επιστροφή κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου το κλίμα άλλαξε και πάλι. Το «κούρεμα» έπεσε στο τραπέζι και οι καταθέτες άρχισαν και πάλι τις αναλήψεις.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ποια είναι η 62χρονη που συνεληφθη για μη απόδοση ΦΠΑ
Στο εδώλιο θα καθίσει γνωστή επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, με αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης-υπόδησης στη συμπρωτεύουσα και στην Αθήνα, η οποία συνελήφθη, καθώς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πανελλαδικά ο νόμος, που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία, για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 75 χιλιάδων ευρώ και πάνω. Η 62χρονη Φάννυ Κάτσου, επικεφαλής της εταιρείας ΦΑΝΝΥ Α.Ε., που έχει αναπτύξει το δίκτυο καταστημάτων Fena, οδηγείται αύριο το πρωί στον α΄ τακτικό ανακριτή με την κατηγορία της μη απόδοσης ΦΠΑ, σε βαθμό κακουργήματος.
Το ποσό που δεν κατέλαβε από τον Απρίλιο ως σήμερα -μαζί με τις προσαυξήσεις- φτάνει στις 681.000 ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάρτιο, όταν προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης καταθέτοντας αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, οι συνολικές οφειλές της έφταναν τα 57 εκατ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν οφειλές προς το Δημόσιο (ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις).
Σύλληψη
Η σύλληψή της έγινε μετά από εγκύκλιο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που διαβιβάστηκε στις κατά τόπους εισαγγελίες όλης της χώρας, για την εφαρμογή του νόμου περί ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ η εταιρεία της περιλαμβάνεται στον κατάλογο, που συνέταξε το ΣΔΟΕ με επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν αποδώσει φόρους στο Δημόσιο. Στη λίστα αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται δεκάδες ακόμη επιχειρηματίες (πιθανότατα έως και 50 άτομα) της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι επίσης θα κληθούν σύντομα να περάσουν την πόρτα των δικαστηρίων.
Το άλλοτε ακμαίο δίκτυο καταστημάτων Fena με πολλά σημεία πώλησης στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα από το 2009 και έπειτα, λόγω της κρίσης στην αγορά.
Παράλληλα, η διοίκηση της «Φάννυ ΑΕ» είχε να αντιμετωπίσει και άλλα γεγονότα, όπως οι εργασίες του Μετρό στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, που ουσιαστικά έβαλαν «λουκέτο» σε ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα Fena.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ουρές στις εφορίες, αδυναμία πληρωμής στις τράπεζες για την έκτακτη εισφορά
Συνεχίζεται το αλαλούμ με την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς. Οσοι φορολογούμενοι προσήλθαν χθες με το αρχικό ειδοποιητήριο της έκτακτης εισφοράς στα υποκαταστήματα των τραπεζών έφυγαν άπραγοι, καθώς δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της έκτακτης εισφοράς. Οι τράπεζες δεν είχαν καμιά ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή της δεύτερης δόσης χωρίς ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός πληρωμής της δόσης και έτσι ήταν αδύνατον να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους.
Ωστόσο, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζαν ότι έχουν συνεννοηθεί με τις τράπεζες προκειμένου να δέχονται την πληρωμή της δεύτερης δόσης του πολυεκκαθαριστικού χωρίς ειδοποιητήριο, εφόσον η δόση αυτή είναι ισόποση της πρώτης και εφόσον η πρώτη δόση έχει καταβληθεί εμπρόθεσμα.
Οι φορολογούμενοι που απευθύνθηκαν στις εφορίες αντιμετώπισαν μόνο ουρές και καθυστέρηση, αφού με τον ΑΦΜ τους μπόρεσαν να εξοφλήσουν τη δεύτερη δόση της εισφοράς. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λειτούργησε χθες για πρώτη ημέρα μετά τη 10ήμερη κατάληψη και ξεκίνησε την έκδοση και αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή της δεύτερης δόσης της έκτακτης εισφοράς, καθώς και των εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος. Επίσης, η ΓΓΠΣ θα αναρτήσει σήμερα τα ειδοποιητήρια στο Διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr , όπου οι φορολογούμενοι επιλέγοντας από την αρχική σελίδα «On line Υπηρεσίες», στη συνέχεια «Υπηρεσίες προς τους Πολίτες» και εντέλει «Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου» θα μπορούν, εφόσον είναι πιστοποιημένοι χρήστες, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών να τυπώνουν το ειδοποιητήριό τους και να πληρώσουν τη δεύτερη δόση στις τράπεζες.
Η προθεσμία για την εξόφληση της δεύτερης δόσης του πολυεκκαθαριστικού λήγει κανονικά στις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Οσοι μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει το πολυεκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς δεν χρειάζεται να ανησυχούν ούτε να μεταβούν στην εφορία τους. Θα περιμένουν την έκδοσή του και αποστολή από τη ΓΓΠΣ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Οι αλλαγές στις φοροπροθεσμίες με τις παρατάσεις
Τη μία παράταση μετά την άλλη δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς ποινές, μετά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του.
Μετά τις παρατάσεις που ανακοινώθηκαν, οι νέες προθεσμίες έχουν ως εξής:
n Συγκεντρωτικές καταστάσεις. Η νέα προθεσμία λήγει στις 27 Οκτωβρίου και αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που είναι υπόχρεοι στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών.
n Φοροδηλώσεις του παρελθόντος. Εως τις 31 Οκτωβρίου έχουν περιθώριο να υποβάλουν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλει στο παρελθόν δηλώσεις ή τις είχαν υποβάλει ανακριβώς. Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, υπόχρεοι φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση για την καταβολή ή μη φόρων, τελών, εισφορών υπέρ του Δημοσίου, μπορούν έως τις 31 Οκτωβρίου να υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι και το οικονομικό έτος 2010, χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου.
n Σκάφη αναψυχής. Επειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η τελευταία προθεσμία εκπνέει στις 14 Νοεμβρίου. Αφορά όσους επιθυμούν να «γυρίσουν» το επαγγελματικό τους σκάφος σε ιδιωτικό, γλιτώνοντας έτσι πρόστιμα με τα οποία απειλούνται αν διαπιστωθεί ότι το σκάφος τους είναι δηλωμένο επαγγελματικό μόνο και μόνο για να αποφύγουν τους φόρους. Αν υποβάλουν έως τις 14 Νοεμβρίου αίτηση υπαγωγής στην εν ισχύ ρύθμιση, στην εφορία τους, και υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν μέσα σε δύο μήνες, εφάπαξ, τον ΦΠΑ που αναλογεί στο σκάφος και τα καύσιμα, απαλλάσσονται από πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις που τους αναλογούν για παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας.
Θα λειτουργήσει. Εν τω μεταξύ, μετά την εμπρηστική επίθεση που δέχθηκε το σαββατόβραδο η Δ' ΔΟΥ Αθηνών, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως σήμερα θα λειτουργήσει κανονικά με την εξαίρεση του δικαστικού τμήματος. Το υπουργείο διαβεβαιώνει παράλληλα πως η καταστροφή των αρχείων της Δ' ΔΟΥ δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της «καθώς υπάρχουν αντίγραφα για το σύνολό τους».
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Η δόση του Οκτωβρίου με το ραβασάκι του Σεπτεμβρίου
Το αποδεικτικό πληρωμής της πρώτης δόσης της έκτακτης εισφοράς ή το αρχικό ειδοποιητήριο θα αναζητήσουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι πρέπει έως τις 31 Οκτωβρίου να εξοφλήσουν τη δεύτερη δόση.
Πρόκειται για περίπου ένα εκατομμύριο φορολογουμένους που έλαβαν το πολυεκκαθαριστικό με βεβαίωση των φόρων εντός του Αυγούστου και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση. Θεωρητικά θα έπρεπε ήδη να έχουν λάβει το ειδοποιητήριο για την πληρωμή της δεύτερης, αλλά εξαιτίας της απεργίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν μπόρεσε να τυπώσει και να αποστείλει τα ειδοποιητήρια, τα οποία επίσης δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ ώστε να μπορούν οι φορολογούμενοι να τα τυπώσουν μόνοι τους.
Ετσι, ενώ η αρχική προθεσμία εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν πρέπει είτε να βρουν το αποδεικτικό της πρώτης εξόφλησης είτε να απευθυνθούν στην Εφορία τους.
Οπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση κατά την οποία η δεύτερη δόση είναι ισόποση με την πρώτη, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν στην τράπεζα με την ειδοποίηση του εκκαθαριστικού σημειώματος ή με την απόδειξη πληρωμής της πρώτης δόσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΟΥ ταλαιπωρούμενοι ακόμη μία φορά.

Προς παράταση. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας τουλάχιστον έως τις 10 Νοεμβρίου. Με τη λήξη της απεργίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, η ΓΓΠΣ θα αναρτήσει τα ειδοποιητήρια στο Διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr, όπου οι φορολογούμενοι επιλέγοντας από την αρχική σελίδα «On line Υπηρεσίες», στη συνέχεια «Υπηρεσίες προς τους Πολίτες» και εντέλει «Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου» θα μπορούν, εφόσον είναι πιστοποιημένοι χρήστες, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών να τυπώνουν το ειδοποιητήριό τους.
Μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ έχει αποστείλει εκκαθαριστικά σε περίπου 2,5 εκατ. φορολογουμένους με βεβαιωμένους φόρους 1,6 δισ. ευρώ. Διακόσιες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν λάβει εκκαθαριστικά με προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ 2,3 εκατ. φορολογούμενοι έλαβαν το σημείωμα με την πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών. Από αυτούς, 1,3 εκατ. εκτιμάται ότι έχουν εξοφλήσει την έκτακτη εισφορά και απομένει περίπου ένα εκατομμύριο φορολογουμένων, οι οποίοι εξοφλούν σε δόσεις.
Περίπου 900.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει ακόμα το εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και, επομένως, εφόσον είναι υπόχρεοι, ούτε το πολυεκκαθαριστικό των έκτακτων εισφορών.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Καταργείται το αφορολόγητο, ένας συντελεστής φορολόγησης
Νέο πακέτο φορο-μέτρων, το οποίο θα πλήξει κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων έρχεται με το φορολογικό, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή αναμένεται πλέον στο τέλος του έτους, όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους με συντελεστή 20%, όμοιο με αυτό που θα εφαρμόζεται για τις εταιρείες. Προβλέπει επίσης την εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο τον προσδιορισμό ελαχίστων ορίων φορολογητέων εισοδημάτων για όλους τους αυτοαπασχολούμενους. Οι αλλαγές αυτές εξετάζεται να εφαρμοστούν το 2012.
Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα προβλέπουν:
-Αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων που αποκτούν ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει ότι τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, συναθροιζόμενα με τυχόν λοιπά εισοδήματά τους από άλλες πηγές (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.), αλλά θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση, με συντελεστή φόρου 20% τον ίδιο με αυτόν που θα ισχύει για τα νομικά πρόσωπα δηλαδή για τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, τις ομόρρυθμες και τις ετερόρρυθμες εταιρείες. Ετσι για τους φορολογούμενους με ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματος, με συντελεστή 20%. Με το μέτρο αυτό το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να φορολογήσει όσους εμφανίζονται στην εφορία με πολύ χαμηλά εισοδήματα ακόμη και κάτω των 5.000 ευρώ και με διάφορους τρόπους «γλιτώνουν» από την «παγίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα εξακολουθήσει να επιβάλλει και το τέλος επιτηδεύματος σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους. Μάλιστα το τέλος επιτηδεύματος το 2012 θα είναι αυξημένο στα 500 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία που εδρεύει σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 400 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία που εδρεύει σε πόλη με πληθυσμό μέχρι 200.000 κατοίκους και σε 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
-Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των αγροτών. Οι αγρότες θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες και θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν βιβλία και στοιχεία, να εκδίδουν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν και θα φορολογούνται λογιστικά με βάση τα δεδομένα των βιβλίων τους. Επίσης θα πληρώνουν και το τέλος επιτηδεύματος.
-Κατάργηση της έκπτωσης από τα μισθώματα ακινήτων των αποσβέσεων και των δαπανών συντήρησής τους χωρίς παραστατικά.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Με 168 ευρώ μηνιαίως η αναγνώριση πλασματικών από τον ΟΑΕΕ
Με 168 ευρώ τον μήνα μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες-ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο και να καλύψουν τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση.
Με βάση εγκύκλιο του ΟΑΕΕ (όπου ασφαλίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρώην ΤΕΒΕ, οι αυτοκινητιστές-ΤΣΑ και οι Εμποροι-ΤΑΕ) και όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2011 και μετά μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο παιδιών, σπουδών και κενών διαστημάτων ασφάλισης με το 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (περίπου 168 ευρώ σήμερα).
Να σημειωθεί ότι όσοι φέτος συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης θα πρέπει να έχουν 36 έτη ασφάλισης όταν συνταξιοδοτηθούν (πάντα στο 60ό έτος). Αντιστοίχως, το 2012 τα έτη ασφάλισης αυξάνονται στα 5, το 2013 στα 6 έτη και το 2014 στα 7 έτη.
Κατά συνέπεια για τη συμπλήρωση των αναγκαίων 40 ετών ασφάλισης το 2014 θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει τουλάχιστον 33 πραγματικά έτη και 7 πλασματικά (κατ' ανώτατο όριο). Κατ' εξαίρεση, ο χρόνος που έχει αναγνωριστεί από πολιτικό πρόσφυγα δεν θα αφαιρείται από τα πλασματικά χρόνια διότι αφορά χρόνο υποχρεωτικής ασφάλισης στην αλλοδαπή.
Προκειμένου να συνυπολογιστούν όμως οι αναγνωριζόμενοι χρόνοι θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή δώδεκα (12) έτη πραγματικής ή και προαιρετικής ασφάλισης. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για την αναγνώριση χρόνου απασχόλησης πριν από την εγγραφή.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη από:
1. Τα παιδιά.
2. Τον χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας.
3. Τον χρόνο σπουδών.
4. Τον χρόνο των κενών διαστημάτων ασφάλισης.
5. Τον χρόνο προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης για το αδίκημα της ανυπακοής ή ανυποταξίας στρατεύσιμων λόγω θρησκευτικών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων.
6. Τον χρόνο αποδεδειγμένης άσκησης επαγγέλματος πριν από την εγγραφή στα μητρώα των πρώην Ταμείων ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ.
Ειδικότερα, δυνατότητα αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου παιδιών έχουν και οι δύο γονείς, με τις ίδιες προϋποθέσεις και ανεξάρτητα από τον χρόνο γέννησης των παιδιών. Συγκεκριμένα:
* Ο ανώτατος προβλεπόμενος χρόνος που μπορεί να αναγνωριστεί είναι πέντε (5) έτη και αναλύεται σε ένα (1) έτος για το πρώτο παιδί και δύο (2) έτη για κάθε επόμενο μέχρι το τρίτο. Για περισσότερα των τριών παιδιά δεν προβλέπεται αναγνώριση επιπλέον χρόνου.
Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι και 31/12/2010, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτές (Ν. 3655/08) περί αναγνώρισης πλασματικού χρόνου παιδιών, με τις προϋποθέσεις που θέτει εκείνη η διάταξη. Επίσης ο πλασματικός χρόνος παιδιών συνυπολογίζεται επιπλέον του χρόνου γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
* Επί περισσότερων του ενός φορέων ασφάλισης το δικαίωμα αναγνώρισης ασκείται στον φορέα επιλογής του ασφαλισμένου.
* Ο πλασματικός χρόνος παιδιών δεν μπορεί να αναγνωριστεί για συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση στις πιο κάτω περιπτώσεις:
α. Μητέρων ανηλίκων ή ανάπηρων, για κάθε βιοποριστική εργασία, παιδιών, β. Χήρων πατέρων ανηλίκων ή ανάπηρων παιδιών, γ. Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, δ. Λόγω απόλυσης.
Ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31/12/10 ή και μετά την ημερομηνία αυτή, αλλά με προϋποθέσεις που δεν μεταβλήθηκαν μετά την 1η/1/2011 με τις διατάξεις του Ν. 3863/10 αναγνωρίζουν τη στρατιωτική θητεία με τις διατάξεις του Ν. 1358/83, χωρίς να ισχύουν οι ειδικές προϋποθέσεις του Ν. 3996/11.
* Οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η/1/2011 με τα νέα όρια ηλικίας αναγνωρίζουν τη στρατιωτική θητεία με τη μείωση του 30% έως το 2014 και 50% για τα επόμενα έτη.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
«Παράνομη η ποινή φόρου 10% για κάλυψη αφορολογήτου»
Ζήτημα συνταγματικότητας ως προς την ποινή φόρου 10% έναντι όσων δεν προσκομίσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις λιανικής πώλησης για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου θέτει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.
Η έκθεση της Επιτροπής παραπέμπει στο άρθρο 78 παράγραφος 1 του Συντάγματος βάσει του οποίου αντικείμενο του φόρου μπορεί να είναι το εισόδημα, η περιουσία ή οι δαπάνες και οι συναλλαγές του φορολογούμενου. Βάσει αυτού κρίνει ότι η διάταξη της ποινής φόρου «δεν βρίσκεται σε αρμονία» με το Σύνταγμα, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να επιβάλλεται επί του εισοδήματος, της δαπάνης ή της περιουσίας, αλλά επί της μη διενέργειας δαπάνης, η οποία δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φόρου.
Στο πολυνομοσχέδιο κατατέθηκαν και ορισμένες αλλαγές επί φορολογικών διατάξεων. Εξαιρούνται από τον κεφαλικό φόρο εισοδήματα τυφλών και αναπήρων άνω του 80%, αποζημίωση λόγω απόλυσης, εφάπαξ παροχή από ταμεία πρόνοιας και βοηθήματα σε δημοσίους υπαλλήλους λόγω εθελουσίας με παραίτηση. Εξάλλου, μειωμένο ειδικό τέλος ακινήτων 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα πληρώσουν οι τυφλοί και οι έχοντες αναπηρία άνω του 80%, καθώς και όσοι βαρύνονται φορολογικά από τα πρόσωπα αυτά. Σχετικές αλλαγές έγιναν τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Με άλλη διάταξη προβλέπεται η διαβίβαση των «πόθεν έσχες» από την Αρχή καταπολέμησης μαύρου χρήματος στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διενεργούνται οι αναγκαίες διασταυρώσεις των στοιχείων, ενώ εκκρεμεί η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης για υποβολή μέσω Διαδικτύου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
Κομισιόν - Όνειρο οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών
Ξεχάστε τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και ιδίως τη μείωση του ΦΠΑ στην παρούσα φάση, διαμηνύει η Κομισιόν, βάζοντας φρένο στα σχετικά σχέδια που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, εκτός κι αν διασφαλιστεί φορολογική ουδετερότητα, δηλαδή καλυφθούν οι απώλειες από άλλες πηγές.
Για την ώρα, μια μείωση φόρων και κυρίως των εμμέσων φόρων δεν φαίνεται ενδεδειγμένη, σημειώνει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, επισημαίνει ότι μια μεγάλη μεταρρύθμιση του φορολογικού απαιτεί προσεκτική προετοιμασία και μια ημιτελής μεταρρύθμιση ή μια μεταρρύθμιση υπό χρονική πίεση δεν είναι ενδεδειγμένη.
Κριτική ασκείται και για τις καθυστερήσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και τονίζεται ότι απτά αποτελέσματα σε αυτό το μέτωπο είναι καθοριστικά για την επιτυχία του προγράμματος όχι μόνο εξαιτίας των πρόσθετων εσόδων αλλά και εξαιτίας των επιπτώσεων στην αποδοχή του συνολικού προγράμματος από την κοινωνία.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Πρώτα πληρωμή, μετά εξαίρεση
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ΠΟΛ. 1211/2011, πρώτα θα πληρώσουν το χαράτσι και μετά θα ζητήσουν να εξαιρεθούν από αυτό όσοι απαλλάσσονται της νέας φορολογίας ή υπάγονται σε χαμηλότερους συντελεστές

ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, περιουσιακών στοιχείων αν δεν εξοφληθεί το ειδικό τέλος
Διορία... 40 ημερών δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους καταναλωτές προκειμένου να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων το οποίο "συνοδεύει" τους λογαριασμούς που αποστέλλει αυτές τις ημέρες η ΔΕΗ. Παράλληλα όσοι απαλλάσσονται από το τέλος ή έχουν μειωμένους συντελεστές θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση και να εμπλακούν σε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.
Αν το τέλος δεν καταβληθεί εντός της προθεσμίας, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές θα "κόβουν" το ρεύμα το οποίο δεν θα επαναχορηγείται μέχρι την εξόφληση του τέλους. Οσοι αδυνατούν να πληρώσουν το «χαράτσι» θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και κινητών περιουσιακών στοιχείων.
Οι πρώτοι λογαριασμοί με το ειδικό τέλος ακινήτων βρίσκονται ήδη καθ΄ οδόν ενώ με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου καθορίζονται τα ακόλουθα:
Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος εντός 20 ημερών από τη διακοπή, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος θα προχωρούν σε διαγραφή της απαίτησης από τον πελάτη σε ό,τι αφορά το ειδικό τέλος. Ταυτόχρονα αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καταστάσεις με τα στοιχεία των καταναλωτών που δεν πλήρωσαν το τέλος (αριθμός παροχής, διεύθυνση του ακινήτου, ονοματεπώνυμο και Α.Φ.Μ.).
Οι Δ.Ο.Υ. αναλαμβάνουν να εισπράξουν τις οφειλές επιβάλλοντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, μισθωμάτων). ]
Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν είναι πλέον ιδιοκτήτης, πρέπει να πάει ο ίδιος στην εφορία και να υποδείξει τον κύριο ή επικαρπωτή, ώστε να διαγραφεί από αυτόν το οφειλόμενο ποσό.
Για να γίνει επαναχορήγηση του ρεύματος στο ακίνητο, θα πρέπει να πληρωθεί το τέλος στην εφορία και να προσκομιστεί βεβαίωση εξόφλησης στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.
Στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος με το ειδικό τέλος, ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται (κοινόχρηστοι χώροι, πρεσβείες, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, θρησκευτικοί χώροι κ.ά.), τότε το τέλος καταβάλλεται μαζί με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου υποβάλλει αίτηση επιστροφής του τέλους στην αρμόδια εφορία με την προσκόμιση δικαιολογητικών. Αν η αίτηση γίνει δεκτή, η ΔΟΥ επιστρέφει το ποσό. Στην αίτηση επισυνάπτονται φωτοτυπία του λογαριασμού, δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας έτους 2011 για τα νομικά πρόσωπα ή εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 για τα φυσικά πρόσωπα.
Μακροχρόνια άνεργοι, ανάπηροι ή πολύτεκνοι που δικαιούνται απαλλαγής από το τέλος ή μειωμένης εισφοράς (0,5 ευρώ το τετραγωνικό) έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να αποστείλουν sms στο 54160 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ώστε να εξαιρεθούν ή να πληρώσουν λιγότερα. Υποχρεωτικά όμως θα καταβάλουν την πρώτη δόση και εφόσον η αίτησή τους γίνει δεκτή, θα ληφθεί υπόψη στον αμέσως επόμενο λογαριασμό.
Οσοι από τους δικαιούχους δεν έστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα ή δεν τους χορηγήθηκε απαλλαγή ή μείωση του συντελεστή από τη ΓΓΠΣ, τότε απευθύνονται στην αρμόδια ΔΟΥ για να υποβάλουν σχετική αίτηση συνοδευόμενη από πλήθος δικαιολογητικών που διαφέρουν κατά περίπτωση.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Bild: Ξαδέλφη του Ωνάση ψάχνει στα σκουπίδια
Συνδέθηκε εξ αγχιστείας με μία από τις πλουσιότερες δυναστείες του κόσμου. Κι όμως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild, η 90χρονη Όλγα Ωνάση βιώνει αυτήν την περίοδο με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ζώντας σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
Για του λόγου το αληθές, η εφημερίδα παραθέτει, μάλιστα, φωτογραφίες της 90χρονης γυναίκας να ψάχνει χρήσιμα πράγματα στα... σκουπίδια.
Ο ρεπόρτερ της Bild συνάντησε την ηλικιωμένη γυναίκα σε συσσίτιο εκκλησίας, στην Αθήνα, αφού η σύνταξη των 300 ευρώ που παίρνει από το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες της.
«Δεν παίρνω πλέον τίποτε από την οικογένεια. Επιβιώνω χάρη σε μία σύνταξη και μόνο, η οποία μειώθηκε στα 300 ευρώ. Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα», εξομολογείται η 90χρονη σε δημοσιογράφο της εφημερίδας.
Η Όλγα Ωνάση υπήρξε σύζυγος του Γεωργίου Ωνάση, εξαδέλφου του Αριστοτέλη, και, όπως επισημαίνει η Bild, παρά την κατάσταση που βιώνει, παραμένει μία κομψή γυναίκα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Στην «παλιά» ΔΟΥ για το ΦΠΑ του Σεπτεμβρίου
Μπέρδεμα δημιουργείται στις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες άλλαξαν πρόσφατα εφορία, καθώς με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα υποβάλλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ του Σεπτεμβρίου, στην προηγούμενη ΔΟΥ.
Στην ουσία το πρόβλημα έχουν όσες εταιρείες άλλαξαν πρόσφατα βάσει νόμου εφορία και υπάγονται πλέον στη ΔΟΥ Μεγάλων επιχειρήσεων ή στην ΦΑΕ Αθηνών.
Αυτές θα πρέπει να υποβάλλουν τις περιοδικές, έκτακτες και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, αρχικές ή τροποποιητικές καθώς και τυχόν αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ στην παλιά Δ.Ο.Υ. εφόσον αφορούν φορολογικές ή διαχειριστικές περιόδους πριν από την 10η Οκτωβρίου του 2011. Δηλαδή τα ΦΠΑ του Σεπτεμβρίου που υποβάλλονται τέλος Οκτώβρη, θα πάνε στην προηγούμενη εφορία.
Στην καινούρια Δ.Ο.Υ. θα υποβάλλονται δηλώσεις ΦΠΑ που αφορούν φορολογικές ή διαχειριστικές περιόδους μετά την 10η Οκτωβρίου του 2011.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία