Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η δόση του Οκτωβρίου με το ραβασάκι του Σεπτεμβρίου
Το αποδεικτικό πληρωμής της πρώτης δόσης της έκτακτης εισφοράς ή το αρχικό ειδοποιητήριο θα αναζητήσουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι πρέπει έως τις 31 Οκτωβρίου να εξοφλήσουν τη δεύτερη δόση.
Πρόκειται για περίπου ένα εκατομμύριο φορολογουμένους που έλαβαν το πολυεκκαθαριστικό με βεβαίωση των φόρων εντός του Αυγούστου και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση. Θεωρητικά θα έπρεπε ήδη να έχουν λάβει το ειδοποιητήριο για την πληρωμή της δεύτερης, αλλά εξαιτίας της απεργίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν μπόρεσε να τυπώσει και να αποστείλει τα ειδοποιητήρια, τα οποία επίσης δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ ώστε να μπορούν οι φορολογούμενοι να τα τυπώσουν μόνοι τους.
Ετσι, ενώ η αρχική προθεσμία εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν πρέπει είτε να βρουν το αποδεικτικό της πρώτης εξόφλησης είτε να απευθυνθούν στην Εφορία τους.
Οπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση κατά την οποία η δεύτερη δόση είναι ισόποση με την πρώτη, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν στην τράπεζα με την ειδοποίηση του εκκαθαριστικού σημειώματος ή με την απόδειξη πληρωμής της πρώτης δόσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΟΥ ταλαιπωρούμενοι ακόμη μία φορά.

Προς παράταση. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας τουλάχιστον έως τις 10 Νοεμβρίου. Με τη λήξη της απεργίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, η ΓΓΠΣ θα αναρτήσει τα ειδοποιητήρια στο Διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr, όπου οι φορολογούμενοι επιλέγοντας από την αρχική σελίδα «On line Υπηρεσίες», στη συνέχεια «Υπηρεσίες προς τους Πολίτες» και εντέλει «Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου» θα μπορούν, εφόσον είναι πιστοποιημένοι χρήστες, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών να τυπώνουν το ειδοποιητήριό τους.
Μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ έχει αποστείλει εκκαθαριστικά σε περίπου 2,5 εκατ. φορολογουμένους με βεβαιωμένους φόρους 1,6 δισ. ευρώ. Διακόσιες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν λάβει εκκαθαριστικά με προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ 2,3 εκατ. φορολογούμενοι έλαβαν το σημείωμα με την πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών. Από αυτούς, 1,3 εκατ. εκτιμάται ότι έχουν εξοφλήσει την έκτακτη εισφορά και απομένει περίπου ένα εκατομμύριο φορολογουμένων, οι οποίοι εξοφλούν σε δόσεις.
Περίπου 900.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει ακόμα το εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και, επομένως, εφόσον είναι υπόχρεοι, ούτε το πολυεκκαθαριστικό των έκτακτων εισφορών.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα