Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΙΧ: Ανασφάλιστα όσα δεν πέρασαν ΚΤΕΟ
ix_2Ανασφάλιστα θα κυκλοφορούν από τις 10 Ιουνίου όσα οχήματα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ και δε διαθέτουν δελτίο τεχνικού ελέγχου, ενώ παράλληλα αυξάνεται έως και 200% το παράβολο καθυστέρησης για όσους οδηγούς... ξεχνούν να περάσουν από έλεγχο το όχημά τους.
Από τις 10 Ιουνίου που τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος, οι οδηγοί που θα πηγαίνουν τα οχήματά τους για εκπρόθεσμο έλεγχο εκτός από το παράβολο ελέγχου, το οποίο κοστίζει 40 ευρώ σε δημόσιο ΚΤΕΟ και από 48 έως 55 ευρώ σε ιδιωτικό, θα επιβαρύνονται και με:
17 ευρώ για καθυστέρηση έως 30 ημερών (22 ευρώ για φορτηγά).
34 ευρώ για καθυστέρηση από 30 ημέρες έως έξι μήνες (44 ευρώ για φορτηγά).
68 ευρώ για καθυστέρηση άνω των έξι μηνών (88 ευρώ για φορτηγά).
Τα δελτία ΚΤΕΟ ισχύουν πλέον και ως κάρτα ελέγχου καυσαερίων για ένα χρόνο.
Μέχρι τώρα το παράβολο καθυστέρησης υπέρ του Δημοσίου για τον εκπρόθεσμο έλεγχο στα ΚΤΕΟ ήταν 17 ευρώ για καθυστέρηση έως 15 ημερών και 34 ευρώ για καθυστέρηση από 15 ημέρες και πάνω.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Επεισόδια στην πορεία - Ένας σοβαρά τραυματίας
police_1Κρίσιμη αλλά σταθερή χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του 30χρονου μεταπτυχιακού φοιτητή που τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι κατά την διάρκεια των επεισοδίων της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας. Για το περιστατικό διενεργείται έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. υπό την εποπτεία Εισαγγελέα.
Έξω από το νοσοκομείο το βράδυ της Τετάρτης ορισμένα από τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης στον τραυματία επιτέθηκαν και κτύπησαν ανώτατο αξιωματικό της Ασφάλειας Αττικής που συνόδευε Εισαγγελέα με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν.
Επίσης σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας μεταφέρθηκαν τουλάχιστον 12 τραυματισμένοι πολίτες για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Ακόμη έγιναν 12 συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για ρίψη μολότοφ, χρήση σιδηρογροθιών, τραυματισμούς αστυνομικών κ.α. και 18 προσαγωγές ενώ 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Στα δυο συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ συμμετείχαν, κατά την ΕΛ.ΑΣ., περισσότεροί από 20.000 εργαζόμενοι.
Ο τραυματισμός του φοιτητή
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως κατήγγειλαν νεαροί φοιτητές που ήταν στην ίδια παρέα με τον 30χρονο, ενώ κινούνταν μαζί με άλλα άτομα επί της οδού Πανεπιστημίου σε κάποιο σημείο δέχθηκαν επίθεση από αστυνομικούς των ΜΑΤ οι οποίοι τους κτύπησαν με το πίσω μέρος των γκλομπ τους και με τους ατομικούς πυροσβεστήρες.
Αμέσως ο 30χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας όπου εισήχθη για χειρουργική επέμβαση η οποία διήρκεσε αρκετές ώρες καθώς οι γιατροί δεν μπορούσαν να ελέγξουν την αιμορραγία που υπήρχε στο κεφάλι του.
Τελικά κατέφεραν να κλείσουν το τραύμα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τα επόμενα 24ωρα είναι αρκετά κρίσιμα, έλεγαν οι θεράποντες ιατροί ωστόσο θα τεθεί υπό διαρκή παρακολούθηση επί 7ημερο.
Όπως έλεγαν το τραύμα είχε προκληθεί από βαρύ αντικείμενο, κάτι που τους προκάλεσε εντύπωση.
Επίσης για την κατάσταση της υγείας του 30χρονου ενημερωνόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Τι διέγνωσαν οι γιατροί
Το ιατρικό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης αναφέρει αναλυτικά:
«Ο τραυματίας Καυκάς Ιωάννης ετών 31 προσκομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ περί ώρα 14. 45 συνεπεία, αναφερόμενου ξυλοδαρμού.
»Η κλινική εξέταση ανέδειξε εξωτερικό τραύμα στο κρανίο κυρίως δεξιά, και ωτορραγία σύστοιχα. Παρουσίαζε σταδιακά έκπτωση του επιπέδου συνείδησης και μέχρι την ολοκλήρωση της παροχής Πρώτων Βοηθειών, παρουσίασε κώμα με συνοδή ανισοκορία και χρειάστηκε να διασωληνωθεί επειγόντως.
»Ο απεικονιστικός έλεγχος με επείγουσα αξονική τομογραφία εγκέφαλου ανέδειξε κατάγματα κρανίου, εκτεταμένο επισκληρίδιο αιμάτωμα με αξιόλογη παρεκτόπιση της μέσης γραμμής του εγκέφαλου. Οδηγήθηκε επειγόντως στο χειρουργείο όπου υποβλήθηκε σε κρανιοτομία για αφαίρεση του αιματώματος, αποσυμπιέση του εγκέφαλου και ανάσχεση της αιμορραγίας .
»Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Ο ασθενής νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό φαρμακευτική αγωγή και μηχανικό αερισμό .
»Παρά τη σχετική σταθεροποίηση η κατάσταση του τραυματία παραμένει κρίσιμη
».
Σύμφωνα με την τοπική ΕΙΝΑΠ, το συνδικαλιστικό φορέα των ιατρών του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «σε βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα».
Ανακοίνωση ΕΙΝΑΠ
Από την τοπική επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για «βαρβαρότητα» και δεκάδες τραυματίες που διακομίστηκαν «χτυπημένοι από τα ΜΑΤ».
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «δεκάδες τραυματισμένοι-χτυπημένοι από τα ΜΑΤ διαδηλωτές διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ ή ήλθαν μόνοι τους στο νοσοκομείο μας. Οι περισσότεροι με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι.
»Ανάμεσά τους 30χρονος διαδηλωτής που διακομίστηκε σε βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα. Αυτήν τη στιγμή χειρουργείται από συναδΝέλφους μας που αγωνίζονται να σώσουν τη ζωή του».
Με την ανακοίνωσή της η τοπική ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει «την αστυνομική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα» και «όλα τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό της χώρας για την δολοφονική απόπειρα ενάντια στον συγκεκριμένο συμπολίτη μας που είναι σε βαριά κατάσταση και κινδυνεύει η ζωή του, αλλά και ενάντια σε όλους τους άλλους διαδηλωτές».
«Η βία και η καταστολή ενάντια στο λαό που αντιστέκεται έχουν κοντά ποδάρια» συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρις ότου τιμωρηθούν οι ένοχοι της δολοφονικής απόπειρας».
Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού του νεαρού δόθηκε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελευθέριο Οικονόμου εντολή σε αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής να μεταβούν στο νοσοκομείο όπου μαζί με εισαγγελέα θα λάμβαναν καταθέσεις από όσα άτομα ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού προκειμένου να διευκρινιστούν οι ακριβείς συνθήκες τραυματισμού του 30χρονου.
Παράλληλα στο νοσοκομείο πήγε και ιατροδικαστής για να εξετάσει τον τραυματία και να ενημερωθεί από τους γιατρούς προκειμένου να συντάξει έκθεση που θα περιληφθεί στην έρευνα της Αστυνομίας. Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης δεν αποκλείεται να αναζητηθεί υλικό από κάμερες που βρίσκονται στο σημείο καθώς και πλάνα από κάμερες τηλεοπτικών σταθμών.
Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξεδόθη ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης στην οποία αναφέρονταν ότι διατάχθηκε «η διενέργεια έρευνας σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών. Αντίστοιχες έρευνες, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, ενεργούνται και σε όσα νοσοκομεία αναφέρθηκαν τραυματισμοί ιδιωτών».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής δεν ενημερώθηκε από επικεφαλής αξιωματικό διμοιρίας των ΜΑΤ για σοβαρό τραυματισμό διαδηλωτή αλλά αργότερα από το ΕΚΑΒ. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν χαρακτηριστικά πως «ο επικεφαλής της διμοιρίας εφόσον υπάρχει σοβαρός τραυματισμός είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει άμεσα προκειμένου να μεταφέρεται ο τραυματίας στο πλησιέστερο νοσοκομείο».
Τα επεισόδια
Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν στις 13.50 στο Σύνταγμα ενώ ήταν σε εξέλιξη η πορεία των εργαζομένων που συμμετείχαν νωρίτερα στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Μια ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε πετώντας πλαστικά μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα σε διμοιρίες των ΜΑΤ τη στιγμή που περνούσαν μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Οι αστυνομικοί «απάντησαν» με δακρυγόνα.
Τα επεισόδια επεκτάθηκαν επί της οδού Πανεπιστημίου. Οι άντρες των ΜΑΤ καταδίωκαν κουκουλοφόρους στο πεζόδρομο της Βουκουρεστίου ενώ από την συνεχή ρίψη χημικών η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική ενώ σχηματίστηκε ένα πυκνό σύννεφο καπνού.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν κατά μήκος της Πανεπιστημίου έως την οδό Εμμ. Μπενάκη.
Οι κουκουλοφόροι τράπηκαν σε φυγή προς τα Εξάρχεια καταστρέφοντας αυτοκίνητα αφού πρώτα στην οδό Πανεπιστημίου είχαν προκαλέσει ζημιές σε προσόψεις τραπεζών σπάζοντας κομμάτια από μάρμαρο, σε στάσεις λεωφορείων και σε καταστήματα.
Στη συνέχεια σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Εξαρχείων ενώ λίγο αργότερα μια ομάδα περίπου 20 νεαρών που είχαν «ταμπουρωθεί» στο Πολυτεχνείο επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις επί της οδού Στουρνάρη και σε καταστροφές προσόψεων καταστημάτων.
«Μπλόκο» στην 3η Σεπτεμβρίου
Ένταση επικράτησε λίγο προτού ξεκινήσει η πορεία των εργαζομένων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως όταν περίπου 30 κάτοικοι της περιοχής που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 44χρονος δεν επέτρεπαν να διέλθουν από την 3η Σεπτεμβρίου μπλοκ διαδηλωτών. Μάλιστα ένας από τους όρους που έθεταν ήταν «να περάσουν αφού πρώτα σταματήσουν και ψάλλουν τον εθνικό ύμνο».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονταν στο σημείο ανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις και τελικά με την παρέμβαση και των ψυχραιμότερων οι συγκεντρωμένοι παραμέρισαν από το οδόστρωμα και άφησαν τους εργαζόμενους να περάσουν.
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές σταμάτησαν μπροστά από το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 44χρονος κάνοντας ενός λεπτού σιγή.
Ενάντια στα οικονομικά μέτρα «κατέβασε ρολά» η χώρα κατά την 24ωρη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Λουκέτο έβαλε την Τετάρτη ο δημόσιος και σε πολλούς κλάδους ο ιδιωτικός τομέας κατά την 24ωρη γενική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με αίτημα «την απόκρουση των νέων αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων που επιβάλλουν τρόικα και κυβέρνηση».
Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως στις 11:00, από όπου ξεκίνησε πορεία προς τη Βουλή. Κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ήταν: «Δεν πάει άλλο! Να πληρώσουν οι έχοντες και οι φοροκλέπτες». Νωρίτερα, στις 10:00 στην Ομόνοια, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Πηγές της Αστυνομίας εκτιμούσαν ότι στα συλλαλητήρια της Αθήνας συμμετείχαν περίπου 20.000 διαδηλωτές. Η συμμετοχή του κόσμου στην πορεία ήταν μικρότερη σε σχέση με την προηγούμενη, που έγινε τον Φεβρουάριο.
Κατ τη διάρκεια της απεργίας τα νοσοκομεία και όλες οι υπηρεσίες υγείας λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, κλειστά παρέμειναν τα σχολεία, ακυρώθηκαν πτήσεις και έμειναν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.
Ακινητοποιημένα παρέμειναν και τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία.
Από τις 6:00 το πρωί και για 24 ώρες δεν μεταδόθηκαν ειδήσεις λόγω της συμμετοχής των δημοσιογράφων στην απεργία.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ σε πολλούς εργασιακούς χώρους η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική και έφτασε στο 100%. Ενδεικτικά αναφέρει ότι στη βιομηχανία η συμμετοχή στην απεργία έφθασε στο 75%, στα λιμάνια 95%, στις κατασκευές 90%, στο εμπόριο 70%, στα διυλιστήρια και τα ναυπηγεία 100%.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Νέο δάνειο 50 δισ. με υποθήκη περιουσία και νέα μέτρα
Με «αντάλλαγμα» υποθήκες σε κινητή και ακίνητη περιουσία και με την επιβολή «εξαιρετικά οδυνηρών» μέτρων, όπως νέες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, βρίσκεται προ των πυλών συμφωνία Ελλάδας - τρόικας για νέο δάνειο 50 δισ. ευρώ και ενδεχομένως επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Το νέο μνημόνιο «κλειδώνει» άμεσα και αναμένεται ιδιαίτερα σκληρό, όπως χαρακτηριστικά λένε κοινοτικές πηγές που επιμένουν πως το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ταμείου 50 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε η «Η» τη Δευτέρα, με το οποίο θα υποθηκεύεται κινητή και ακίνητη περιουσία ισόποσης πραγματικής αξίας αλλά και πρόσθετα μέτρα 10 δισ. ευρώ.
Το νέο πακέτο στοχεύει ουσιαστικά στην αποφυγή χρεοστασίου στην Ελλάδα το 2012, αφού με την υφιστάμενη συμφωνία η χώρα πρέπει να δανειστεί αυτόνομα το 2012, 27 δισ. ευρώ από τις αγορές, που παραμένουν, όμως, ερμητικά κλειστές. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως το βασικό ερώτημα που γεννάται πλέον είναι κατά πόσο μπορεί η υπάρχουσα κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα. Υπό προϋποθέσεις, επισημαίνουν, θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις, όπως ένας ευρύς ανασχηματισμός ακόμη χωρίς να αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές παρά το ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις τείνουν να ξορκίζουν μία τέτοια λύση.
Το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες απέκλεισε κατηγορηματικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του χθες με υπουργούς αλλά και στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Οι ίδιοι αναλυτές δεν παραλείπουν να επισημάνουν το ότι η Γερμανία σε όλες τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα στην πρόσφατη οικονομική ιστορία εμφανιζόταν να αντιδρά έντονα στην παροχή βοήθειας, με διαρροές μεταξύ άλλων για πιο ακραίες λύσεις, όπως η αναδιάρθρωση ή η έξοδος από το ευρώ, για να «υπαναχωρήσει» στο τέλος, έχοντας «περάσει», όμως, σκληρούς όρους για το κάθε ευρώ που δίνεται στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα σημειώνουν πως η ΕΚΤ, με τη στάση της, έχει ήδη δημιουργήσει τετελεσμένο, ξεκαθαρίζοντας πως ακόμη και μία επιμήκυνση επί του συνόλου του χρέους δημιουργεί συνειρμούς χρεοκοπίας, καταδικάζοντας πρακτικά μια τέτοια λύση, που βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές στη Γερμανία.
Καταιγισμός
Χθες υπήρξε καταιγισμός δηλώσεων, πληροφοριών, δημοσιευμάτων και διαρροών γύρω από το τι κυοφορείται για την Ελλάδα με ορίζοντα τον τελικό έλεγχο της τρόικας που ξεκινά αύριο, την οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου 2012 - 2015 έως το Σαββατοκύριακο και το Eurogroup της Δευτέρας. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, στον απόηχο δήλωσης Γερμανίδας βουλευτή ότι δεν είναι διασφαλισμένη η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου προς την Ελλάδα, ξεκαθάρισε πως χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς και χωρίς την έκθεση της τρόικας δεν πρόκειται να τοποθετηθεί για το ελληνικό ζήτημα.
Υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ, αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει κάνει θαρραλέα βήματα ενώ προειδοποίησε πως «δεν κάνουμε καλό στην Ελλάδα σπεκουλάροντας απίστευτα». Αργότερα το απόγευμα δημοσίευμα του Reuters φέρει το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, να έχει αναφέρει σε βουλευτές πως πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ότι είναι κατανοητό η βοήθεια προς την Ελλάδα να περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων ενώ ξεκαθάρισε πως κάθε λύση (για την Ελλάδα) είναι καλύτερη από την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ωστόσο, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας «σε κάθε μορφή», όπως είπε, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία. Νωρίτερα το πρωί με αφορμή δημοσίευμα του Dow Jones, το υπουργείο Οικονομικών στην Ελλάδα, με δηλώσεις αξιωματούχου που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του επιχειρούσε να διαψεύσει πως συζητείται νέα συμφωνία οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.
Σενάρια για reprofiling
Αίσθηση προκάλεσε χθες δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές στη Γερμανία υποστηρίζει πως συζητείται σε επίπεδο Ε.Ε. ακόμη και η αναδιάταξη (reprofiling) των όρων δανείων διάσωσης της Ελλάδας με εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών διευρύνοντας τη συζήτηση στο ενδεχόμενο μίας ήπιας αναδιάρθρωσης. Προχθές το βράδυ ο σύμβουλος της Α. Μέρκελ, Λ. Φελντ, υποστήριξε πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και η Τράπεζα της Αγγλίας πλημμύρισαν τις χρηματαγορές με κεφάλαια την Τρίτη.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ασφάλειες: ψιλά γράµµατα τέλος
allages_asfalistikwn_symvolaiwnΤέλος στα ψιλά γράµµατα των συµβολαίων των ασφαλιστικών εταιρειών, στις παράνοµες πρακτικές που ακολουθούν οι εισπρακτικές εταιρείες, αλλά και αυστηρότερες διαδικασίες και αυξηµένες αρµοδιότητες στη Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή για την προστασία των καταναλωτών, προβλέπει το νοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που τέθηκε σε δηµόσια διαβούλευση. Με τις ρυθµίσεις που εισάγει το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο επιχειρείται να αποτραπούν, µεταξύ άλλων, οι υπερβολικές και ανεξέλεγκτες ανατιµήσεις των νοσοκοµειακών προγραµµάτων των ασφαλιστικών εταιρειών και οι καταναλωτές να έχουν πλήρη εικόνα του ασφαλιστικού προγράµµατος που αγοράζουν, ενώ για τις περιπτώσεις των ασφαλιστηρίων προγραµµάτων ζωής να µπορούν – εφόσον το θελήσουν – να τα ρευστοποιήσουν χωρίς επιβαρύνσεις από τον πρώτο χρόνο.
Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεώνονται να παρέχουν στους πελάτες τους αναλυτική πληροφόρηση και να φέρουν την ευθύνη για την περίπτωση ελλιπούς πληροφόρησης. Το κόστος της ασφάλισης, τα διαχειριστικά έξοδα και η συµµετοχή του λήπτη της ασφάλισης στις υπεραποδόσεις θα πρέπει πλέον να περιλαµβάνονται στο ίδιο το ασφαλιστήριο. Η παράλειψη τήρησης των υποχρεώσεων αυτών θα θεµελιώνει αξίωση του καταναλωτή για επιστροφή του ποσού που αντιστοιχεί στα αποσιωπηθέντα έξοδα και την πλήρη συµµετοχή του στην υπεραπόδοση.
Οι ασφαλιστικοί διαµεσολαβητές υποχρεώνονται να έχουν πιστοποίηση γνώσεων και ικανοτήτων από τους αρµόδιους φορείς – π.χ. Τράπεζα της Ελλάδος – προκειµένου να προωθούν επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Σε ό,τι αφορά τις εισπρακτικές εταιρείες, το νοµοσχέδιο αναµορφώνει το ισχύον θεσµικό πλαίσιο για την προστασία των οφειλετών από αθέµιτες εισπρακτικές πρακτικές και προβλέπει, µεταξύ άλλων, ότι διευρύνεται ο κατάλογος αθέµιτων και παραπλανητικών πρακτικών, όπως σε περιπτώσεις ύπαρξης βαριάς ασθένειας ή συναγόµενης επιβάρυνσης της σωµατικής ή ψυχικής υγείας του καταναλωτή, προσέγγισης γειτόνων, εργοδοτών κ.λπ., δικαστικής αµφισβήτησης της οφειλής, παραπλάνησης για τη νοµική θέση του οφειλέτη κ.ά. Επίσης, η επικοινωνία θα καταγράφεται και θα τηρείται για έξι τουλάχιστον µήνες, προκειµένου να ελέγχεται η παραβίαση του νόµου σε περίπτωση καταγγελίας. Οι εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα οφείλουν να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση στον οφειλέτη ή, έπειτα από καταγγελία του οφειλέτη, στη Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή, εντός δέκα ηµερών από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης, κατάσταση µε τα δεδοµένα συγκεκριµένων τηλεφωνικών παροχών, προκειµένου να ελεγχθεί η καταγγελία, καθώς και τα στοιχεία του κατόχου της τηλεφωνικής παροχής από την οποία πραγµατοποιήθηκε η επικοινωνία µε τον οφειλέτη. Μάλιστα προσδιορίζεται και συγκεκριµένο ωράριο για την επικοινωνία µε τον οφειλέτη (9.00 έως 20.00), στις εργάσιµες µόνο ηµέρες.
Τέλος, το νοµοσχέδιο ενισχύει τις αρµοδιότητες και τις εξουσίες της Γενικής Γραµµατείας Καταναλωτή µε τη δυνατότητα αυτεπάγγελτου ή µη έλεγχου των παραβιάσεων των διατάξεων του νόµου για την προστασία των καταναλωτών. Μάλιστα, οι υπάλληλοί της αποκτούν, µεταξύ άλλων, για την άσκηση του ελέγχου, εξουσίες φορολογικού ελεγκτή.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Αδειες - εξπρές σε επαγγελµατίες
adeies_dikaiologhtikaΜίνι fast track για τις διαδικασίες αδειοδότησης των µεταποιητικών επιχειρήσεων και των τεχνικών επαγγελµάτων, που υπόσχεται τη δραστική µείωση της γραφειοκρατίας, προβλέπει το νοµοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που κατατέθηκε στη Βουλή. Το νοµοσχέδιο προβλέπει σηµαντικό περιορισµό των αδειών που απαιτούνται για 16 τεχνικά επαγγέλµατα και, πλέον, ο συνολικός αριθµός των αδειώνπου απαιτείταιείναι 48, από 214 σήµερα. Ταεπαγγέλµατα των οποίων απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης, είναι: τεχνικός µηχανικός εγκαταστάσεων, ψυκτικός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, γοµωτής πυροδότης έργων, ηλεκτροσυγκολλητής, χειριστής µηχανηµάτων τεχνικών έργων, επαγγελµατίας αερίων καυσίµων, χειριστής µηχανηµάτων προβολής κινηµατογραφικών ταινιών, θερµαστής - αρχιθερµαστής, εργοδηγός µηχανολόγος, χειριστής ανυψωτικών µηχανηµάτων τήξεως αλουµίνας, ηλεκτρολόγος θεάτρου, σχεδιαστής µηχανουργός και επαγγελµατίας καυστήρων υγρών καυσίµων. Ετσι, ο πρακτικός µηχανικός, από 67 άδειες που χρειαζόταν, πλέον θα θέλει µόνο έξι, ενώ ο χειριστής µηχανηµάτων τεχνικών έργων, από 68 άδειες µόλις 16.
Στο ίδιο νοµοσχέδιο προβλέπεται επίσης ρύθµιση η οποία δίνει τη δυνατότητα δηµιουργίας εξειδικευµένων φορέων επαγγελµατικής κατάρτισης µε ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησής τους σε µόλις έναν - δύο µήνες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ. Με πιο απλές διαδικασίες και µε ευελιξία σε κάθε νοµό θα µπορούν επίσης να δηµιουργούνται επιχειρηµατικά πάρκα, ενώ διευρύνεται το φάσµα των κατηγοριών των επιχειρήσεων που µπορούν να εγκατασταθούν στα πάρκα. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα πρόβλεψης και ειδικότερων µορφών επιχειρηµατικών πάρκων και προβλέπεται ειδική διαδικασία εξυγίανσης για περιοχές όπου υπάρχουν άτυπες συγκεντρώσεις επιχειρήσεων. Επιπλέον, µέσα σε 60 ηµέρες – αντί για τρία χρόνια σήµερα – θα εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για τις µεταποιητικές επιχειρήσεις, ενώ αµέσως θα αρχίζει η λειτουργία τους και οι έλεγχοι των δικαιολογητικών θα γίνονται εκ των υστέρων. Ενδεικτικό είναι ότι µέχρι σήµερα ο συνολικός µέσος χρόνος που απαιτείται από την υποβολή του φακέλου µέχρι και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, µπορεί να φτάσει από τους οκτώ έως και τους 36 µήνες. Τώρα οι περιβαλλοντικοί όροι θα ενσωµατώνονται στην άδεια εγκατάστασης. Επιπλέον, στον νόµο προβλέπεται ρητά πως αν παρέλθει άπρακτη η προθεσµία 60 ηµερών και δεν έχει αποφανθεί η διοίκηση για τη µελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα θεωρείται θετική η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Για τις δραστηριότητες χαµηλής όχλησης (αποτελούν το 75%-80% των αδειοδοτήσεων), πρώτα θα δίνεται η άδεια και µετά θα γίνονται οι έλεγχοι των δικαιολογητικών.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Κινητή τηλεφωνία: Αλλαγή πλεύσης -τέλος στον πόλεμο τιμών
kinhth_thlefwnia_1Μετά από 1,5 χρόνο έντονου ανταγωνισμού και ανελέητου «πολέμου τιμών» που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οδήγησαν σε διψήφια πτώση των εσόδων και συρρίκνωση των κερδών, η αγορά της κινητής τηλεφωνίας δείχνει πλέον να ακολουθεί περισσότερο ορθολογικές εμπορικές πρακτικές. «Είμαι πλέον αισιόδοξος για την αγορά της κινητής τηλεφωνίας», επισήμανε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α' τριμήνου του 2011, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.
Ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ έκανε λόγο για «εκλογίκευση της αγοράς» και ανέφερε ότι η Cosmote έχει περιορίσει σημαντικά τις προωθητικές ενέργειες και οι εντυπωσιακές προσφορές του παρελθόντος οι οποίες «μας έπληξαν όλους και μας οδήγησαν σε σημείο που να μην είμαστε σε θέση να αντέξουμε»... Ο κ. Τσαμάζ δεν θέλησε να μιλήσει για τους ανταγωνιστές του, αλλά παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως γενικότερα οι εταιρείες του κλάδου έχουν περιορίσει τις προσφορές.
Επιδοτήσεις
Πέραν της ελαχιστοποίησης των προσφορών, οι εταιρείες έχουν μειώσει και τις επιδοτήσεις για την απόκτηση νέων κινητών σε κάθε ανανέωση συμβολαίου ή για κάθε νέα σύνδεση. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, η μείωση στις επιδοτήσεις κινείται μεταξύ 15% και 25%, ποσοστά διόλου ευκαταφρόνητα, δεδομένου ότι πριν ακριβώς ένα χρόνο, είχαν υπάρξει ακόμη και κινήσεις για διπλασιασμό των επιδοτήσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι το 2010 κινήθηκε μεταξύ 18-20% σε σχέση με το 2009 όπου επίσης είχε υπάρξει διψήφιο ποσοστό πτώσης. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά πως η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες για το σύνολο της αγοράς κινητής στην Ελλάδα συνεχίστηκε για ένα ακόμη τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά στην Cosmote, τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά περίπου 17% στο α' τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 18,5% στα 378,9 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 20,4% στα 138,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ, η μείωση οφείλεται τόσο στην πτώση των εσόδων από εισερχόμενη κίνηση κατά σχεδόν 27%, αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των τελών τερματισμού, όσο και στη μείωση κατά περίπου 15,5% των εσόδων από εξερχόμενη κίνηση μειώθηκαν κατά περίπου 15,5%, καθώς οι συνδρομητές στράφηκαν σε οικονομικότερες λύσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης και του έντονου ανταγωνισμού. Πάντως, στην τηλεδιάσκεψη ο κ. Τσαμάζ υποστήριξε ότι το ποσοστό της πτώσης των εσόδων της Cosmote στα επόμενα τρίμηνα θα είναι χαμηλότερο. Ο λόγος είναι πως το φετινό α' τρίμηνο συγκρίνεται με αντίστοιχο του 2010, το οποίο ήταν σχετικά «καλό», καθώς ένας από τους πιο έντονους «πολέμους» προσφορών είχε ξεκινήσει στο τέλος Μαρτίου της προηγούμενης χρονιάς.
Παρατηρητές της αγοράς περιμένουν πάντως την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Vodafone για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2011 που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τρίτη ώστε να έχουν μία περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα για τον κλάδο. Σημειωτέον πως η Wind δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα οικονομικά αποτελέσματά της για το 2010, κάτι που ενδεχομένως να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Eκκαθαριστικά: Στο... δρόμο η πρώτη αποστολή
ekkatharistiko_1Στο δρόμο βρίσκονται τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τα οποία και φθάνουν τα 209.780. Από το σύνολο αυτό,  40.234 είναι χρεωστικά,  83.082 πιστωτικά και 86.464 μηδενικά ενώ 93.212 σημειώματα, δηλαδή ποσοστό 44,43%, επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας.
Το συνολικό φορολογούμενο εισόδημα που αντιστοιχεί στις δηλώσεις αυτές ανέρχεται σε 3,744 δισ. ευρώ και ο φόρος σε 34,355 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Κέρδος
Το μέτρο των αποδείξεων οδηγεί σε μεγάλες επιστροφές φόρου
forologikes_dhlwseis_3Σε «πονοκέφαλο» φαίνεται να εξελίσσεται για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η διαδικασία της εφετινής εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων καθώς προκύπτουν σημαντικές επιστροφές φόρου.
Αυτό οφείλεται τόσο στο μέτρο των αποδείξεων όσο και στη μείωση της φορολογίας που προκύπτει για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τη νέα φορολογική κλίμακα που ισχύει από πέρυσι.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών από την 1η παρτίδα εκκαθάρισης 209.780 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν εφέτος και αφορούν εισοδήματα του 2010 προκύπτει ότι 86.464 φορολογούμενοι θα λάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό (δηλαδή ούτε θα πληρώσουν αλλά ούτε θα τους επιστραφεί κάποιο ποσό), 83.082 φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου συνολικού ποσού 104,8 εκατ. ευρώ και 40.234 φορολογούμενοι θα πληρώσουν συνολικό φόρο 139,2 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογικών δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν αφορούσε εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα γεγονός που προβληματίζει ακόμη περισσότερο καθώς δεν φαίνεται να έχει πιαστεί στην τσιμπίδα των τεκμηρίων ο αριθμός των φορολογουμένων που έχει θέσει ως στόχο το υπουργείο.
Ασφαλή εικόνα τόσο για τις απώλειες εσόδων λόγω του μέτρου των αποδείξεων όσο και για την εφαρμογή των νέων τεκμηρίων θα έχουν στο υπουργείο Οικονομικών μόλις εκκαθαριστούν από το σύστημα ΤAXIS τουλάχιστον οι μισές φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται δηλαδή περίπου 2.500.000.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Μεγάλες αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης με συντελεστές από 18% μέχρι και 45%
tekmhria_1«Αυτοματοποιημένο» φόρο με συντελεστές από 18% μέχρι και 45% σε οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, καταθέσεις, μετοχές, τοκομερίδια για περιπτώσεις «μαύρου χρήματος» προβλέπουν τα «ψιλά γράμματα» του εθνικού επιχειρησιακού προγράμματος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής 2011-2013.
Παράλληλα, σηματοδοτεί τσουχτερές αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, πισίνες κ.ά. το 2012, καθώς και κατάργηση φοροαπαλλαγών, εξπρές κατασχέσεις εισοδημάτων και πλειστηριασμούς ακινήτων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο.
Το πρόγραμμα θέτει σε ζώνη υψηλού κινδύνου για «φοροταρίφα» εκείνους των οποίων τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν δικαιολογούν την αύξηση της περιουσίας τους, είτε πρόκειται για ακίνητα, αυτοκίνητα και χρεόγραφα είτε για καταθέσεις.
Ειδικότερα στις περιπτώσεις που από τον έλεγχο προκύψει ότι η αύξηση της αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές του δηλώσεις ή από άλλα παραστατικά και έγγραφα, τότε θα κληθεί να πληρώσει φόρο με βάση την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή με συντελεστές 18%-45%. Για την περίοδο 2011 - 2013 η κυβέρνηση προσδοκά 2,1 δισ. ευρώ από την «επανεκτίμηση φόρων βάσει τεκμηρίων»
Στα 2,1 δισ. ευρώ ο πήχης των τεκμηρίων στην τριετία
Μεγάλες αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, αναψυχής κ.ά.) σηματοδοτεί το εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προβλέποντας την είσπραξη επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-13 από την «επανεκτίμηση φόρων βάσει τεκμηρίων».
Τα τεκμήρια για τις κατοικίες θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα μέσω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών που σταδιακά, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα εξομοιωθούν με τις αγοραίες τιμές. Η αύξηση σε ορισμένες περιοχές θα ξεπερνά το 100%, πράγμα που σημαίνει πως θα επιφέρει αύξηση του ποσού της τεκμαρτής δαπάνης που υπολογίζει η Εφορία για τη συντήρηση των κατοικιών και συνεπώς του εισοδήματος που θα πρέπει να δηλώνει ο ιδιοκτήτης του. Πέραν αυτού, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται σενάρια για αύξηση κατά 10%-20% των τεκμηρίων που αφορούν τα αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες κ.ά.
Πέραν των τεκμηρίων, οι νέες αντικειμενικές τιμές θα επιφέρουν αύξηση κατά 20% κατά μέσον όρο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με ταυτόχρονο ψαλίδισμα του αφορολόγητου ορίου διευρύνοντας τον αριθμό των υπόχρεων στην καταβολή του φόρου. Μεγαλύτερη δαπάνη και αυξημένους φόρους θα υπολογίζει η Εφορία και σε εκείνους που ανεγείρουν οι ίδιοι κατοικία, καθώς θα αναπροσαρμοστεί το ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομών.
Νέες ποινές και ταχείες κυρώσεις έρχονται για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο. Το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων:
Κατάργηση απαλλαγών και ελαφρύνσεων (αφορολόγητο όριο, φορο-εκπτώσεις για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα και νοσήλια, ασφάλιστρα και άλλα κ.ά.).
Μη απαλλαγή των χρεών από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Τήρηση ειδικής διαδικασίας για τις κατασχέσεις απαιτήσεων στα χέρια Πιστωτικών Ιδρυμάτων.
Εκδοση προγράμματος πλειστηριασμού από τις αρμόδιες Εφορίες εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Μετά την παρέλευση τουλάχιστον σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση εκδίδεται πρόγραμμα πλειστηριασμού και ορίζεται ημερομηνία το αργότερο σε πέντε μήνες από την έκδοσης του προγράμματος.
Εγκαιρη κοινοποίηση στο Δημόσιο των αιτήσεων για κήρυξη πτώχευσης και για δικαστική υπαγωγή οφειλετών, λόγω οικονομικής αδυναμίας στο πτωχευτικό δίκαιο ώστε να εξασφαλίζεται ικανό χρονικό διάστημα για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων από τις Εφορίες και αντιμετώπιση του φαινομένου των δολίων πτωχεύσεων μέσω αλλαγής του πτωχευτικού κώδικα ώστε να απαιτούνται περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν όσοι στο παρελθόν φορολογούνταν με τεκμαρτό τρόπο, όπως οι αγρότες, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, οι ιδιοκτήτες ταξί, φορτηγών, ενοικιαζόμενων δωματίων, κάμπινγκ κ.ά., καθώς θα πρέπει με τιμολόγια και άλλα φορολογικά στοιχεία να αποδείξουν ότι το πραγματικό εισόδημα ήταν υψηλότερο από το τεκμαρτό.
Το φακέλωμα των φορολογούμενων με βάση την προσαύξηση της περιουσίας σε συνδυασμό με ένα νέο πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων θα αποτελέσουν τα εργαλεία για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των επιτηδευματιών και επιχειρήσεων.
Κλίμακα
Το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί διάταξη του φορολογικού νόμου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 (3888/2010) και σύμφωνα με την οποία φορολογείται με βάση την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή με συντελεστές από 18% μέχρι 45% η προσαύξηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
Για παράδειγμα, αν η αξία της ακίνητης περιουσίας φορολογούμενου αυξήθηκε κατά 200.000 ευρώ αλλά το ποσό δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, τότε για τα 200.000 θα πληρώσει πρόσθετο φόρο με βάση την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή από 70.250 μέχρι 76.600 ευρώ ανάλογα με το έτος της προσαύξησης. Επίσης σε περίπτωση... ατεκμηρίωτης αύξήσης των καταθέσεων κατά 50.000 ο επιπλέον φόρος είναι 11.800 ευρώ.
Τα παραπάνω ισχύουν για προσαυξήσεις που προέκυψαν πριν ή μετά τις 30-9-2010 και η έκδοση των καταλογιστικών πράξεων γίνεται μετά τις 30-9.
ΠΗΓΗ: ΕτΚ
Επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων ως 6,5%.
trapezes_1Επιτόκια που φτάνουν στο 6,5% στις καταθέσεις προθεσμίας προσφέρουν οι τράπεζες, ενώ οι προσφορές έχουν επεκταθεί και σε απλούς λογαριασμούς Ταμιευτηρίου.
Και μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να δούμε ακόμα υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας.
Ο πήχυς ήδη βρίσκεται στο 4,5%, και οι τράπεζες δίνουν υψηλές αποδόσεις ακόμα και σε µικροκαταθέτες.
Το τελευταίο διάστηµα η φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό έχει μειωθεί σημαντικά. Όμως οι αναλήψεις συνεχίζονται καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τρώνε από τα έτοιμα. Παράλληλα, η εκτίναξη των spreads και οι πιέσεις από τις διεθνείς αγορές και τους οίκους αξιολόγησης λειτουργούν αρνητικά για τη ρευστότητα των τραπεζών. Οι αγορές παραμένουν κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ (με κρατικές εγγυήσεις, ή με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου).
Η Εθνική Τράπεζα στον ειδικό προθεσμιακό λογαριασμό 18μηνης διάρκειας Δώρο Εθνικής (για ποσά από 20.000 ευρώ) διπλασιάζει τον τόκο τους μήνες Απρίλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο. (στο 5,8%) ενώ το επιτόκιο στην 6μηνη προθεσμιακή κατάθεση φτάνει μέχρι το 3,3%.
Στην Alpha Bank το επιτόκιο στην προθεσμιακή κατάθεση «Alpha μηνιαία πρόοδος» ξεκινά από το 2,5% και καταλήγει στο 3,6% (12μηνη διάρκεια) και από το 2,75% και φτάνει στο 4,3% στην 18μηνη διάρκεια.
Η Eurobank προσφέρει 3,2% στην εξάμηνη προθεσμιακή.
Η Αγροτική αύξησε στο 2% το εισαγωγικό επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης «ΑΤΕ Διπλασιάζω» (για ποσά από 10.000 ευρώ) το οποίο στη λήξη της κατάθεσης φτάνει και στο 4%.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Ταμείων προσφέρει 4,5% στην τρίμηνη προθεσμιακή.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αύξησε στο 2,3% το εισαγωγικό επιτόκιο της 15μηνης προθεσμιακής κατάθεσης Ανεβαίνω που δίενι επιτόκιο 6% τον τελευταίο μήνα.
Η Εθνική Τράπεζα στον ειδικό προθεσμιακό λογαριασμό 18μηνης διάρκειας Δώρο Εθνικής (για ποσά από 20.000 ευρώ) διπλασιάζει τον τόκο τους μήνες Απρίλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο.
Η Τράπεζα Κύπρου στους λογαριασμούς Notice (με προειδοποίηση 7 ή 35 ημερών)προσφέρει επιτόκιο 2,8% για ποσά ως 5.000 ευρώ, ενώ στην 6μηνη κατάθεση προθεσμίας 3plus3 το επιτόκιο είναι 1,5% το πρώτο τρίμηνο και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο.
Η Εμπορική στον λογαριασμό προθεσμίας «Υπερέχω» προσφέρει επιτόκιο ως 6,5%.
Η Marfin Egnatia Bank στην 12μηνη κατάθεση προθεσμίας προσφέρει επιτόκιο 3,75%.
Η Τράπεζα Αττικής στον λογαριασμό Attica plus προσφέρει επιτόκιο 4,25%.
Επίσης ο προθεσμιακός λογαριασμός plus bonus της FBBank προσφέρει ετήσια απόδοση 5,7%.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Κάνουν εκπτώσεις σε ανέργους
prosfores_se_anergousΣτην προσφορά των προϊόντων τους σε ειδικές τιµές προς τους ανέργους που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ, προχωρούν οκτώ επιχειρήσεις ύστερα από προτροπή του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας παρουσίασε την πορεία των προγραµµάτων του ΟΑΕΔ τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να εφαρµοστούν, σηµειώνοντας ότι κατά το τρέχον έτος πάνω από 1.700.000 άτοµα βρίσκονται ή θα βρεθούν υπό την κάλυψη των προγραµµάτων, των δράσεων και των παροχών του ΟΑΕΔ, µε συνολικό προϋπολογισµό πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.
Οπως ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση του ΟΑΕΔ, έκπτωση 20% στους εγγεγραµµένους ανέργους παρέχουν ο όµιλος Ακµή, η PepsiCo - Ivi & Tasty Foods, τα Flocafeκαιτα εστιατόριαLa Pasteria. Μειωµένες τιµές κατά 10% θα παρέχουν τα Everest, τα Olympus Plaza Food Parks και τα Goody’s στα καταστήµατα µε την ειδική σήµανση και µε επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Ειδικές τιµές µειωµένες κατά 10% θα παρέχουν οι εταιρείες Κωτσόβολος - Dixons, ξεκινώντας από το διήµερο 3-4 Ιουνίου. Η Νίκας ΑΒΕΕ θα προσφέρει έκπτωση 21% στις γαλοπούλες και 33% στην πάριζα, µε τη µορφή κουπονιών, από τις αλυσίδες σούπερ µάρκετ Σκλαβενίτης και Βερόπουλος. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind, θα ανακοινώσει εντός των ηµερών την προσφορά της, ενώ ειδικές τιµές για ανέργους (που θα εξειδικευθούν σύντοµα) θα παρέχει η Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε.
Οπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, ο ΟΑΕΔ αναλαµβάνει την πρωτοβουλία για την παρότρυνση επιχειρήσεων, ώστε να προσφέρουν µειωµένες τιµές στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους για τους εγγεγραµµένους ανέργους στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την κοινωνική υποστήριξη των ανέργων και σηµείωσε ότι η έξαρση της ανεργίας αποτελεί την επαχθέστερη συνέπεια της οικονοµικής κρίσης.
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ.
Οπως ανακοινώθηκε από τον κ. Κικίλια, σήµεραπάνω από 350.000
άτοµα, είτε ως εργαζόµενοι είτε ως αυτοαπασχολούµενοι, είναι ενταγµένα σε προγράµµατα διατήρησης και προώθησης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ, ενώ εκτιµάται ότι περίπου 200.000 εργαζόµενοιθα συµµετάσχουν σε προγράµµατα επαγγελµατικής εκπαίδευσης και περίπου 14.000 νέοι ήδη φοιτούν στις σχολές επαγγελµατικής εκπαίδευσης του οργανισµού.
Εντός του 2011σταδιακά πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα εξής προγράµµατα:
1. «Επιταγή Επανένταξης», µε µετατροπή του επιδόµατος ανεργίας σε επίδοµα απασχόλησης για 10.000 ανέργους.
2. Απασχόλησης 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 3. Διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου µε επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, έτους 2011 και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας µε επιχορήγηση µέρους των εργοδοτικών εισφορών. 4. Επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης.
5. Απασχόλησης απόφοιτων δευτεροβάθµιας επαγγελµατικής εκπαίδευσης, που το πρόγραµµα σπουδών τους εµπεριέχει θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο και θεσµοθετηµένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγµατικές συνθήκες εργασίας.
Θέσεις εργασίας, επιχειρείν, κατάρτιση
μέχρι τώρα τα προγράµµατα του ΟΆΕΔ έχουν αποδώσει: τη διατήρηση πάνω από 294.000 θέσεων εργασίας. την ένταξη πλέον των 62.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηµατικότητας.
τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισµό κατά 54.000 θέσεις εργασίας.
τη φοίτηση, στον τοµέα της άρχικής επαγγελµατικής εκπαίδευσης Νέων, 11.500 σπουδαστών σε 52 Σχολές Μαθητείας και 2.600 σπουδαστών σε 31 Ινστιτούτα επαγγελµατικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).
το επόµενο διάστηµα αναµένονται:
Η κατάρτιση περίπου 125.000 εργαζοµένων σε επιχειρήσεις και σχεδόν 35.000 εργαζοµένων σε µικρές επιχειρήσεις.
Η επαγγελµατική κατάρτιση περίπου 65.000 εργαζοµένων µέσω των προγραµµάτων διαρθρωτικής προσαρµογής επιχειρήσεων µέχρι τα µέσα του 2012.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
ΕΠΕΝΔΥΣΗ”
Τι περικοπές φέρνει η κρίση σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα
Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μειώσεις επικουρικών συντάξεων, αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων και αυστηρότερα κριτήρια για τα επιδόματα ανεργίας, φέρνει η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρας μας.
Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που αποτυπώνουν την κατάσταση στην αγορά εργασίας (έρευνα του υπουργείου για το κόστος εργασίας) , αλλά τις επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων είναι άκρως αποθαρρυντικά.
Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 9,3% το 2010 – έναντι αύξησης 3,3% το 2009 – και εκτιμάται ότι θα μειωθούν 5,8% περαιτέρω το 2011.
Στον ιδιωτικό τομέα διαπιστώνεται μια ραγδαία στροφή προς τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Αρκεί να σημειωθεί ότι το 2009 από τις νέες συμβάσεις, το 79% ήταν πλήρους απασχόλησης και το ποσοστό αυτό κατέβηκε στο 66,7% το 2010 και στο 57,2% τους πρώτους μήνες του 2011.
Αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς των ατομικών συμβάσεων, υιοθέτηση αμοιβών κάτω από τις κλαδικές ακόμη και από τη εθνική γενική σύμβαση της ΓΣΕΕ. Ταυτοχρόνως παρατηρούνται συνεχείς καταστρατηγήσεις της εργατικής νομοθεσίας.
«Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, σημειώνοντας την ανάγκη να επαναρυθμιστεί η αγορά εργασίας ακόμη και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
«Άλλο ευελιξία και άλλο η ζούγκλα στην αγορά εργασίας» τόνισε η υπουργός.
Στόχος του υπουργείου το επόμενο διάστημα είναι η αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας η οποία σήμερα προσδιορίζεται στο 26% και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να την περιορίσει στο 16%. «Είναι ο σημαντικότερος στόχος της πολιτικής μας», τόνισε η κυρία Κατσέλη σημειώνοντας ότι 480.000 ανασφάλιστοι θα ενταχθούν στη νόμιμη εργασία.
Το υπουργείο προσδοκά ότι θα εξοικονομήσει 6,5 δις. ευρώ έως το 2015 από τις εξής πηγές: Τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας, την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων και τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων.
Έρχεται μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα
Περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις που ήδη καταβάλλονται στους συνταξιούχους, περιλαμβάνει το σχέδιο της επόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης ο οποίος επισήμανε πως στα ταμεία που θα διαπιστωθεί με τις αναλογιστικές μελέτες ότι έχουν ελλείμματα θα περικοπούν τόσο οι νέες όσο και οι υφιστάμενες παροχές.
Η μείωση όλων των συντάξεων (χορηγούμενων και μελλοντικών) θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2012 για τα ταμεία που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ σχεδιάζεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των παροχών στο μέλλον, καθώς και ανατροπές στα εφάπαξ βοηθήματα.
Αλλαγές έρχονται και στα κοινωνικά επιδόματα τα οποία θα επαναπροσδιορισθούν έως το τέλος του έτους. Σε πολλά από αυτά θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, εκτός από το επίδομα ανεργίας, το οποίο όμως θα δίδεται με αυστηρότερα κριτήρια.
«Δεν είναι δυνατόν κάποιος να εργάζεται πέντε μήνες και να λαμβάνει επίδομα ανεργίας για τους υπόλοιπους επτά μήνες», σημειώνει η κυρία Κατσέλη.
Θα γίνει καταγραφή όλων των επιδομάτων, απογραφή των δικαιούχων και θα εφαρμοστούν κίνητρα και αντικίνητρα για την χορήγησή τους.
Η κρίση βλάπτει σοβαρά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων
Απώλειες της τάξεως των 33 δισ. ευρώ δημιουργεί στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΟΑΕΔ η οικονομική κρίση. Η αύξηση του αριθμού των ανέργων και η μείωση των μισθών περιορίζουν δραματικά τα έσοδα από εισφορές, ενώ την ίδια στιγμή οι επιδοτούμενες δράσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας δημιουργούν πρόσθετα έξοδα για τα ταμεία.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης είναι χαρακτηριστικά:
1. Η αύξηση της ανεργίας κατά τρεις μονάδες μειώνει τα έσοδα των ταμείων κατά 960 εκατομμύρια ευρώ.
2. Τα προγράμματα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για την διατήρηση των θέσεων εργασίας στερούν από το ασφαλιστικό σύστημα 840 εκατομμύρια ευρώ.
3. Η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα οδηγεί σε μείωση των καταβαλλόμενων εισφορών. Οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα υπολογίζονται σε 800 εκατομμύρια ευρώ.
4. Η αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων ανέργων κατά 100.000 άτομα θα αυξήσει τις δαπάνες του ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας κατά 700 εκατομμύρια ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από τις απώλειες αυτές με τον περιορισμό των δαπανών υγείας που θα φθάσει φέτος το ένα δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Δωρεάν από τις τράπεζες η φοροκάρτα από τα τέλη Ιουνίου
Στη ζωή των φορολογουμένων μπαίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου η «φοροκάρτα» που θα τους απαλλάξει από την ταλαιπωρία συλλογής των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Η κάρτα αποδείξεων θα είναι ανώνυμη, η χρήση της θα είναι προαιρετική και θα καταγράφει απευθείας όλες τις συναλλαγές των καταναλωτών. Οι φορολογούμενοι θα την παραλαμβάνουν δωρεάν από τις τράπεζες και θα την ενεργοποιούν μέσω Internet ή με SMS.
Κάθε φορολογούμενος μπορεί να έχει μέχρι και τρεις κάρτες που θα αντιστοιχούν στον ΑΦΜ του, τις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και άλλα μέλη της οικογένειας, σύζυγος ή παιδιά.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθορίζονται όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής της κάρτας αποδείξεων. Συγκεκριμένα:
Για να ενεργοποιηθεί η «φοροκάρτα», ο κάτοχός της θα πρέπει να γνωστοποιήσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είτε μέσω διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr.karta, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου, με μήνυμα SMS που θα αποστείλει στον πενταψήφιο αριθμό 54053: τον ΑΦΜ του και τον 10ψήφιο αριθμό που αναγράφεται πάνω στην κάρτα του.
Η «κάρτα αποδείξεων» θα είναι ανώνυμη, θα φέρει μαγνητική ταινία και θα μοιάζει με τη χρεωστική.

Συναλλαγή
Σε κάθε συναλλαγή που γίνει είτε με μετρητά είτε με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, ο φορολογούμενος θα δίνει την «κάρτα αποδείξεων» στον καταστηματάρχη και εκείνος θα την περνά από το μηχάνημα POS που χρησιμοποιείται σήμερα για τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
Με τον τρόπο αυτόν, θα καταγράφονται τα στοιχεία της απόδειξης. To κέντρο επεξεργασίας συναλλαγών της τράπεζας που εξέδωσε την κάρτα θα ενημερώνεται για τη συναλλαγή και θα μεταβιβάζει τα στοιχεία αυτής στη ΓΓΠΣ. Τα στοιχεία της συναλλαγής που θα αποστέλλει η τράπεζα στη ΓΓΠΣ είναι: α) ο κωδικός της «κάρτας αποδείξεων», β) ο ΑΦΜ του επιτηδευματία, γ) η ημερομηνία διενέργειας της συναλλαγής και δ) το ποσό της συναλλαγής.
Μετά τη λήξη του έτους, το συνολικό ποσό των αγορών που πραγματοποίησε ο φορολογούμενος θα προεκτυπώνεται στη φορολογική δήλωση του κατόχου της κάρτας.
Ετσι, στο τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι που είναι πιστοποιημένοι στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων του Taxisnet, θα μπορούν να μπουν στο διαδίκτυο και να δουν στον λογαριασμό τους τι έχουν ξοδέψει για αγορές μέσω της «κάρτας αποδείξεων».
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω διαδικτύου.
Αντιθέτως, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να συλλέγουν στοιχεία για τους καταναλωτές, επειδή η κάρτα θα είναι ανώνυμη.

10/5/2011
Πηγή: www.in.gr

Μέχρι και 3 φοροκάρτες αποδείξεων ανά ΑΦΜ - Δωρεάν από τις τράπεζες η φοροκάρτα από τα τέλη Ιουνίου

Tuesday May 10, 2011 01:30 AM

Μέσω διαδικτύου ή sms η «έγκρισή» της
Η κάρτα αποδείξεων θα είναι ανώνυμη, η χρήση της θα είναι προαιρετική και θα καταγράφει απευθείας όλες τις συναλλαγές των καταναλωτών. Οι φορολογούμενοι θα την παραλαμβάνουν δωρεάν από τις τράπεζες και θα την ενεργοποιούν μέσω Internet ή με SMS.

Στη ζωή των φορολογουμένων μπαίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου η «φοροκάρτα» που θα τους απαλλάξει από την ταλαιπωρία συλλογής των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Η κάρτα αποδείξεων θα είναι ανώνυμη, η χρήση της θα είναι προαιρετική και θα καταγράφει απευθείας όλες τις συναλλαγές των καταναλωτών. Οι φορολογούμενοι θα την παραλαμβάνουν δωρεάν από τις τράπεζες και θα την ενεργοποιούν μέσω Internet ή με SMS.

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να έχει μέχρι και τρεις κάρτες που θα αντιστοιχούν στον ΑΦΜ του, τις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και άλλα μέλη της οικογένειας, σύζυγος ή παιδιά.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθορίζονται όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής της κάρτας αποδείξεων. Συγκεκριμένα:

Για να ενεργοποιηθεί η «φοροκάρτα», ο κάτοχός της θα πρέπει να γνωστοποιήσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είτε μέσω διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr.karta, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου, με μήνυμα SMS που θα αποστείλει στον πενταψήφιο αριθμό 54053: τον ΑΦΜ του και τον 10ψήφιο αριθμό που αναγράφεται πάνω στην κάρτα του.
Η «κάρτα αποδείξεων» θα είναι ανώνυμη, θα φέρει μαγνητική ταινία και θα μοιάζει με τη χρεωστική.
Συναλλαγή

Σε κάθε συναλλαγή που γίνει είτε με μετρητά είτε με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, ο φορολογούμενος θα δίνει την «κάρτα αποδείξεων» στον καταστηματάρχη και εκείνος θα την περνά από το μηχάνημα POS που χρησιμοποιείται σήμερα για τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
Με τον τρόπο αυτόν, θα καταγράφονται τα στοιχεία της απόδειξης. To κέντρο επεξεργασίας συναλλαγών της τράπεζας που εξέδωσε την κάρτα θα ενημερώνεται για τη συναλλαγή και θα μεταβιβάζει τα στοιχεία αυτής στη ΓΓΠΣ. Τα στοιχεία της συναλλαγής που θα αποστέλλει η τράπεζα στη ΓΓΠΣ είναι: α) ο κωδικός της «κάρτας αποδείξεων», β) ο ΑΦΜ του επιτηδευματία, γ) η ημερομηνία διενέργειας της συναλλαγής και δ) το ποσό της συναλλαγής.

Μετά τη λήξη του έτους, το συνολικό ποσό των αγορών που πραγματοποίησε ο φορολογούμενος θα προεκτυπώνεται στη φορολογική δήλωση του κατόχου της κάρτας.
Ετσι, στο τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι που είναι πιστοποιημένοι στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων του Taxisnet, θα μπορούν να μπουν στο διαδίκτυο και να δουν στον λογαριασμό τους τι έχουν ξοδέψει για αγορές μέσω της «κάρτας αποδείξεων».

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω διαδικτύου.
Αντιθέτως, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να συλλέγουν στοιχεία για τους καταναλωτές, επειδή η κάρτα θα είναι ανώνυμη.

Πηγή Ημερησία

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Αποδείξεις: Κέρδος ως 1000 ευρώ από τις αλλαγές
apodeixeis_2Οι περικοπές στις φοροαπαλλαγές φέρνουν αλλαγές στο μέτρο συλλογής αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου που θα οδηγήσουν σε έξτρα μείωση φόρου έως και 1.000 ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί αυτή την περίοδο «φόρμουλα», ώστε αφενός να μειωθούν ή και να καταργηθούν φοροαπαλλαγές και αφετέρου να μην αποδυναμωθεί το κίνημα των αποδείξεων.
Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι με ενδεχόμενη κατάργηση δημοφιλών φοροαπαλλαγών όπως έξοδα από γιατρούς, δικηγόρους, ιδιαίτερα μαθήματα, θα «φουντώσει» η φοροδιαφυγή στους συγκεκριμένους κλάδους, αφού οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν κανένα κίνητρο για να ζητούν αποδείξεις. Γι΄ αυτό και εξετάζεται οι αποδείξεις αυτές να μετρούν για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Η αλλαγή αυτή θα συνοδευτεί και με περαιτέρω παρεμβάσεις στο μέτρο των αποδείξεων.
Στο πλαίσιο αυτό συζητείται η αύξηση του ορίου των δαπανών για τις οποίες ο φορολογούμενος μπορεί να μαζέψει αποδείξεις από τις 15.000 στις 20.000 ευρώ για κάθε άτομο και από τις 30.000 στις 40.000 ευρώ για τους συζύγους. Σε αυτή την περίπτωση αν ένα ζευγάρι καλύψει το ανώτατο όριο των 40.000, θα έχει μεγαλύτερη επιστροφή φόρου 1.000 ευρώ.
Επίσης προτείνεται νέα διάταξη που θα προβλέπει ότι για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ από όσους έχουν εισόδημα πάνω από το όριο αυτό, θα πρέπει η αξία των αποδείξεων που έχουν μαζέψει να καλύπτει το 10% των πρώτων 12.000 ευρώ του εισοδήματος και το 40% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ. Σήμερα προβλέπεται ότι η αξία των αποδείξεων θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% των πρώτων 12.000 ευρώ του εισοδήματος και ποσοστό 30% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ.
Οι αλλαγές που εξετάζονται θα έχουν άμεση επίδραση στα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το επόμενο έτος στην εφορία. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, οι πολίτες θα πρέπει να συγκεντρώνουν κανονικά όλες τις αποδείξεις από οποιαδήποτε συναλλαγή ή υπηρεσία.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Περισσότερη δουλειά, λιγότερα δικαιώµατα ζητά η τρόικα
IMF_1Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, µε ελαστικά ωράρια και αύξηση από τα δύο χρόνια στα τρία για τις συµβάσεις ορισµένου χρόνου – χωρίς εργασιακά δικαιώµατα – ζητεί τώρα η τρόικα για τον ιδιωτικό τοµέα: Εκεί όπου καταγράφεται ήδη µείωση αποδοχών έως 20% µε έκρηξη των ατοµικών συµβάσεων εργασίας και περικοπή των αποζηµιώσεων.
Επίσης η τρόικα έβγαλε κίτρινη κάρτα για τη µη επέκταση των επιχειρησιακών συµβάσεων εργασίας – µέχρι τώρα έχει υπογραφεί µόνο µία, σε ξενοδοχειακή µονάδα της Καρδίτσας.
Παράλληλα, τα στελέχη της ζήτησαν πλήρη µελέτη για το κόστος εργασίας στη χώρα µας. Επίσης συµφωνήθηκε η λήψη µέτρων µε στόχο τη δραστική µείωση του χρόνου που απαιτείται για την σύσταση επιχειρησιακού σωµατείου, που σήµερα φθάνει τους 8 - 10 µήνες.
Στο πνεύµα «περισσότερη ευέλικτη εργασία και µικρότερη αµοιβή» το κλιµάκιο της τρόικας (που αύριο θα συναντηθεί µε την υπουργό Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη) σε συνάντηση που είχε χτες µε την κ. Αννα Στρατινάκη, τη νέα γεν. γραµµατέα του υπουργείου Εργασίας, ζήτησε την πιστή εφαρµογή του νόµου για το ελαστικό 10ωρο, «χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Τα ευέλικτα ωράρια έχουν θεσµοθετηθεί, αλλά στην πράξη δεν εφαρµόζονται σύµφωνα µε τον νόµο. Με βάση τα ισχύοντα, επιτρέπεται για µία χρονική περίοδο (περίοδος αυξηµένης απασχόλησης) ο εργαζόµενος να απασχολείται 2 ώρες την ηµέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 (ή του µικρότερου συµβατικού ωραρίου)
ώρες εργασίας την εβδοµάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας µιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος µειωµένης απασχόλησης). Αντί της παραπάνω µείωσης των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόµενο ανάλογη ηµερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασµός µειωµένων ωρών και ηµερών ανάπαυσης.
Με βάση τα ισχύοντα, το χρονικό διάστηµα των περιόδων αυξηµένης και µειωµένης απασχόλησης δεν µπορεί να υπερβαίνει συνολικά τους 4 µήνες τον χρόνο που όµως θεωρείται, µικρό χρονικό διάστηµα, απότην τρόικα που πιέζει να γίνει εξάµηνο. Σηµειώνεται ότι σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των ειδικών, στην αγορά εργασίας έχει πλέον παγιοποιηθεί καθεστώς ζούγκλας: Ετσι, οι µετατροπές των συµβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε συµβάσεις µερικής και εκ περιτροπής εργασίας οδηγούν σε µείωση στους µισθούς των εργαζοµένων. Η εκτίµηση του ΣΕΠΕ είναι ότι η µείωση κινείται από 7-20% ενώ τα εργατικά συνδικάτα κάνουν λόγο και για µείωση που φθάνει ακόµη και το 50%. Οι ατοµικές συµβάσεις εργασίας που αντικαθιστούν την πλήρη απασχόληση έχουν ήδη οδηγήσει στο σπάσιµο του κατώτατου ορίου της ΕΓΣΣΕ (Εθν. Γεν. Συλλ. Σύµβασης εργασίας) των 740 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την 4ωρη εργασία (που κυριαρχεί σε ποσοστό 61,33% µεταξύ των συµβάσεων µερικής απασχόλησης) ο µέσος µισθός είναι 457,67 ευρώ, για την 3ωρη απασχόληση 356,07 και για τη δίωρη 253,38. Ο µέσος µισθός για τις συµβάσεις 5ωρης εργασίας έφτασε τα 544,27 ευρώ.
Συµφωνία για ΟΑΕ∆ και ΙΚΑ
Συµφωνία για την επιχορήγηση από το αποθεµατικό του τακτικού προϋπολογισµού – 500 εκατ. ευρώ για ΟΑΕ∆ και 600 εκατ. ευρώ για ΙΚΑ – επιτεύχθηκε χτες µεταξύ τρόικας και υπ. Εργασίας µετά τη γνωστή εµπλοκή που σηµειώθηκε. Παράλληλα κύκλοι του υπ. Εργασίας – σχολιάζοντας δηµοσιεύµατα για εµπλοκή στις συζητήσεις του τεχνικού κλιµακίου της τρόικας µε εκπροσώπους του υπουργείου που µπορεί να επηρεάσει την καταβολή των επιδοµάτων του –τόνιζαν ότι κανένα πρόγραµµα κοινωνικών παροχών δεν βρίσκεται σε κίνδυνο
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Τον Ιούνιο ο αυτοέλεγχος για το ΦΠΑ
FPA_1Επιπλέον ποσά ΦΠΑ για να «περαιώσουν» τη χρήση του 2010 θα πρέπει να καταβάλλουν στην εφορία μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους προκύπτουν υψηλότερα ακαθάριστα έσοδα από αυτά που έχουν δηλώσει με την εφαρμογή του νέου συστήματος «αυτοελέγχου». Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά το «Ειδικό Σημείωμα Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.» υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε τρία αντίτυπα, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ ως εξής:
- 20 Ιουνίου 2011 προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 1,2.
- 21 Ιουνίου 2011 προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 3, 4.
- 22 Ιουνίου 2011 προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 5, 6.
- 23 Ιουνίου 2011 προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 7, 8.
- 24 Ιουνίου 2011 προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 9, 0.
Σε περίπτωση γενικής ή τοπικής αργίας, ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας, οι παραπάνω προθεσμίες μετακυλίονται ανάλογα.
Σύμφωνα με την απόφαση:
- Εφόσον η διαχειριστική περίοδος έληξε ή λήγει εντός του 2011, η υποβολή του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.» πραγματοποιείται με την τελευταία κατά περίπτωση δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ή Εκκαθαριστικής Δήλωσης Φ.Π.Α.
- «Ειδικό Σημείωμα Αυτοελέγχου Φ.Π.Α» που υποβάλλεται εκπρόθεσμα δεν γίνεται αποδεκτό και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
- Τροποποιητικό «Ειδικό Σημείωμα Αυτοελέγχου Φ.Π.Α» γίνεται αποδεκτό εφόσον υποβάλλεται εντός των προθεσμιών.
- Ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται εφάπαξ εφόσον είναι μικρότερος ή ίσος των 300 ευρώ. Εάν είναι μεγαλύτερος, δύναται να καταβληθεί μέχρι και σε 6 μηνιαίες δόσεις, αλλά το ποσό της κάθε δόσης, εκτός της τελευταίας, δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ. Η πρώτη δόση του φόρου καταβάλλεται ταυτόχρονα με την υποβολή του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.».
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Διώτης: Το ΣΔΟΕ θα είναι αμείλικτο με τους φοροφυγάδες
YPEE_1Το ΣΔΟΕ θα είναι αμείλικτο με τους φοροφυγάδες ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τόνισε την Παρασκευή ο νέος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και καθυστερήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας το σήμα για φοροκυνηγητό σε όλους όσους φοροδιαφεύγουν. Στην εκδήλωση για την ανάληψη των καθηκόντων του πρώην αντιεισαγγελέα στο «τιμόνι» του ΣΔΟΕ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι διαρκής και για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο χρειάζεται και η βοήθεια των πολιτών. Όπως είπε ο υπουργός η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει το φαινόμενο.
Αναφερόμενος στο νέο ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου, μίλησε για το τεράστιο έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δικαστικός λειτουργός και τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Ο απερχόμενος επικεφαλής της υπηρεσίας και νυν γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γιάννης Καπελέρης τόνισε ότι ο στόχος του ΣΔΟΕ είναι να βεβαιώσει φέτος πρόστιμα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ενώ ήδη τον Απρίλιο σημειώθηκε θετικό πρόσημο σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα. Όπως είπε ο κ. Καπελέρης το 2010 βεβαιώθηκαν πρόστιμα 5 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία