Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Κινητή τηλεφωνία: Αλλαγή πλεύσης -τέλος στον πόλεμο τιμών
kinhth_thlefwnia_1Μετά από 1,5 χρόνο έντονου ανταγωνισμού και ανελέητου «πολέμου τιμών» που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οδήγησαν σε διψήφια πτώση των εσόδων και συρρίκνωση των κερδών, η αγορά της κινητής τηλεφωνίας δείχνει πλέον να ακολουθεί περισσότερο ορθολογικές εμπορικές πρακτικές. «Είμαι πλέον αισιόδοξος για την αγορά της κινητής τηλεφωνίας», επισήμανε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α' τριμήνου του 2011, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.
Ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ έκανε λόγο για «εκλογίκευση της αγοράς» και ανέφερε ότι η Cosmote έχει περιορίσει σημαντικά τις προωθητικές ενέργειες και οι εντυπωσιακές προσφορές του παρελθόντος οι οποίες «μας έπληξαν όλους και μας οδήγησαν σε σημείο που να μην είμαστε σε θέση να αντέξουμε»... Ο κ. Τσαμάζ δεν θέλησε να μιλήσει για τους ανταγωνιστές του, αλλά παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως γενικότερα οι εταιρείες του κλάδου έχουν περιορίσει τις προσφορές.
Επιδοτήσεις
Πέραν της ελαχιστοποίησης των προσφορών, οι εταιρείες έχουν μειώσει και τις επιδοτήσεις για την απόκτηση νέων κινητών σε κάθε ανανέωση συμβολαίου ή για κάθε νέα σύνδεση. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, η μείωση στις επιδοτήσεις κινείται μεταξύ 15% και 25%, ποσοστά διόλου ευκαταφρόνητα, δεδομένου ότι πριν ακριβώς ένα χρόνο, είχαν υπάρξει ακόμη και κινήσεις για διπλασιασμό των επιδοτήσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι το 2010 κινήθηκε μεταξύ 18-20% σε σχέση με το 2009 όπου επίσης είχε υπάρξει διψήφιο ποσοστό πτώσης. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά πως η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες για το σύνολο της αγοράς κινητής στην Ελλάδα συνεχίστηκε για ένα ακόμη τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά στην Cosmote, τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά περίπου 17% στο α' τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 18,5% στα 378,9 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 20,4% στα 138,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ, η μείωση οφείλεται τόσο στην πτώση των εσόδων από εισερχόμενη κίνηση κατά σχεδόν 27%, αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των τελών τερματισμού, όσο και στη μείωση κατά περίπου 15,5% των εσόδων από εξερχόμενη κίνηση μειώθηκαν κατά περίπου 15,5%, καθώς οι συνδρομητές στράφηκαν σε οικονομικότερες λύσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης και του έντονου ανταγωνισμού. Πάντως, στην τηλεδιάσκεψη ο κ. Τσαμάζ υποστήριξε ότι το ποσοστό της πτώσης των εσόδων της Cosmote στα επόμενα τρίμηνα θα είναι χαμηλότερο. Ο λόγος είναι πως το φετινό α' τρίμηνο συγκρίνεται με αντίστοιχο του 2010, το οποίο ήταν σχετικά «καλό», καθώς ένας από τους πιο έντονους «πολέμους» προσφορών είχε ξεκινήσει στο τέλος Μαρτίου της προηγούμενης χρονιάς.
Παρατηρητές της αγοράς περιμένουν πάντως την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Vodafone για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2011 που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τρίτη ώστε να έχουν μία περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα για τον κλάδο. Σημειωτέον πως η Wind δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα οικονομικά αποτελέσματά της για το 2010, κάτι που ενδεχομένως να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία