Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Κάνουν εκπτώσεις σε ανέργους
prosfores_se_anergousΣτην προσφορά των προϊόντων τους σε ειδικές τιµές προς τους ανέργους που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ, προχωρούν οκτώ επιχειρήσεις ύστερα από προτροπή του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας παρουσίασε την πορεία των προγραµµάτων του ΟΑΕΔ τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να εφαρµοστούν, σηµειώνοντας ότι κατά το τρέχον έτος πάνω από 1.700.000 άτοµα βρίσκονται ή θα βρεθούν υπό την κάλυψη των προγραµµάτων, των δράσεων και των παροχών του ΟΑΕΔ, µε συνολικό προϋπολογισµό πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.
Οπως ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση του ΟΑΕΔ, έκπτωση 20% στους εγγεγραµµένους ανέργους παρέχουν ο όµιλος Ακµή, η PepsiCo - Ivi & Tasty Foods, τα Flocafeκαιτα εστιατόριαLa Pasteria. Μειωµένες τιµές κατά 10% θα παρέχουν τα Everest, τα Olympus Plaza Food Parks και τα Goody’s στα καταστήµατα µε την ειδική σήµανση και µε επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Ειδικές τιµές µειωµένες κατά 10% θα παρέχουν οι εταιρείες Κωτσόβολος - Dixons, ξεκινώντας από το διήµερο 3-4 Ιουνίου. Η Νίκας ΑΒΕΕ θα προσφέρει έκπτωση 21% στις γαλοπούλες και 33% στην πάριζα, µε τη µορφή κουπονιών, από τις αλυσίδες σούπερ µάρκετ Σκλαβενίτης και Βερόπουλος. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind, θα ανακοινώσει εντός των ηµερών την προσφορά της, ενώ ειδικές τιµές για ανέργους (που θα εξειδικευθούν σύντοµα) θα παρέχει η Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε.
Οπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, ο ΟΑΕΔ αναλαµβάνει την πρωτοβουλία για την παρότρυνση επιχειρήσεων, ώστε να προσφέρουν µειωµένες τιµές στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους για τους εγγεγραµµένους ανέργους στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την κοινωνική υποστήριξη των ανέργων και σηµείωσε ότι η έξαρση της ανεργίας αποτελεί την επαχθέστερη συνέπεια της οικονοµικής κρίσης.
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ.
Οπως ανακοινώθηκε από τον κ. Κικίλια, σήµεραπάνω από 350.000
άτοµα, είτε ως εργαζόµενοι είτε ως αυτοαπασχολούµενοι, είναι ενταγµένα σε προγράµµατα διατήρησης και προώθησης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ, ενώ εκτιµάται ότι περίπου 200.000 εργαζόµενοιθα συµµετάσχουν σε προγράµµατα επαγγελµατικής εκπαίδευσης και περίπου 14.000 νέοι ήδη φοιτούν στις σχολές επαγγελµατικής εκπαίδευσης του οργανισµού.
Εντός του 2011σταδιακά πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα εξής προγράµµατα:
1. «Επιταγή Επανένταξης», µε µετατροπή του επιδόµατος ανεργίας σε επίδοµα απασχόλησης για 10.000 ανέργους.
2. Απασχόλησης 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 3. Διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου µε επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, έτους 2011 και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας µε επιχορήγηση µέρους των εργοδοτικών εισφορών. 4. Επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης.
5. Απασχόλησης απόφοιτων δευτεροβάθµιας επαγγελµατικής εκπαίδευσης, που το πρόγραµµα σπουδών τους εµπεριέχει θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο και θεσµοθετηµένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγµατικές συνθήκες εργασίας.
Θέσεις εργασίας, επιχειρείν, κατάρτιση
μέχρι τώρα τα προγράµµατα του ΟΆΕΔ έχουν αποδώσει: τη διατήρηση πάνω από 294.000 θέσεων εργασίας. την ένταξη πλέον των 62.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηµατικότητας.
τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισµό κατά 54.000 θέσεις εργασίας.
τη φοίτηση, στον τοµέα της άρχικής επαγγελµατικής εκπαίδευσης Νέων, 11.500 σπουδαστών σε 52 Σχολές Μαθητείας και 2.600 σπουδαστών σε 31 Ινστιτούτα επαγγελµατικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).
το επόµενο διάστηµα αναµένονται:
Η κατάρτιση περίπου 125.000 εργαζοµένων σε επιχειρήσεις και σχεδόν 35.000 εργαζοµένων σε µικρές επιχειρήσεις.
Η επαγγελµατική κατάρτιση περίπου 65.000 εργαζοµένων µέσω των προγραµµάτων διαρθρωτικής προσαρµογής επιχειρήσεων µέχρι τα µέσα του 2012.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα