Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Αδειες - εξπρές σε επαγγελµατίες
adeies_dikaiologhtikaΜίνι fast track για τις διαδικασίες αδειοδότησης των µεταποιητικών επιχειρήσεων και των τεχνικών επαγγελµάτων, που υπόσχεται τη δραστική µείωση της γραφειοκρατίας, προβλέπει το νοµοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που κατατέθηκε στη Βουλή. Το νοµοσχέδιο προβλέπει σηµαντικό περιορισµό των αδειών που απαιτούνται για 16 τεχνικά επαγγέλµατα και, πλέον, ο συνολικός αριθµός των αδειώνπου απαιτείταιείναι 48, από 214 σήµερα. Ταεπαγγέλµατα των οποίων απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης, είναι: τεχνικός µηχανικός εγκαταστάσεων, ψυκτικός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, γοµωτής πυροδότης έργων, ηλεκτροσυγκολλητής, χειριστής µηχανηµάτων τεχνικών έργων, επαγγελµατίας αερίων καυσίµων, χειριστής µηχανηµάτων προβολής κινηµατογραφικών ταινιών, θερµαστής - αρχιθερµαστής, εργοδηγός µηχανολόγος, χειριστής ανυψωτικών µηχανηµάτων τήξεως αλουµίνας, ηλεκτρολόγος θεάτρου, σχεδιαστής µηχανουργός και επαγγελµατίας καυστήρων υγρών καυσίµων. Ετσι, ο πρακτικός µηχανικός, από 67 άδειες που χρειαζόταν, πλέον θα θέλει µόνο έξι, ενώ ο χειριστής µηχανηµάτων τεχνικών έργων, από 68 άδειες µόλις 16.
Στο ίδιο νοµοσχέδιο προβλέπεται επίσης ρύθµιση η οποία δίνει τη δυνατότητα δηµιουργίας εξειδικευµένων φορέων επαγγελµατικής κατάρτισης µε ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησής τους σε µόλις έναν - δύο µήνες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ. Με πιο απλές διαδικασίες και µε ευελιξία σε κάθε νοµό θα µπορούν επίσης να δηµιουργούνται επιχειρηµατικά πάρκα, ενώ διευρύνεται το φάσµα των κατηγοριών των επιχειρήσεων που µπορούν να εγκατασταθούν στα πάρκα. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα πρόβλεψης και ειδικότερων µορφών επιχειρηµατικών πάρκων και προβλέπεται ειδική διαδικασία εξυγίανσης για περιοχές όπου υπάρχουν άτυπες συγκεντρώσεις επιχειρήσεων. Επιπλέον, µέσα σε 60 ηµέρες – αντί για τρία χρόνια σήµερα – θα εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για τις µεταποιητικές επιχειρήσεις, ενώ αµέσως θα αρχίζει η λειτουργία τους και οι έλεγχοι των δικαιολογητικών θα γίνονται εκ των υστέρων. Ενδεικτικό είναι ότι µέχρι σήµερα ο συνολικός µέσος χρόνος που απαιτείται από την υποβολή του φακέλου µέχρι και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, µπορεί να φτάσει από τους οκτώ έως και τους 36 µήνες. Τώρα οι περιβαλλοντικοί όροι θα ενσωµατώνονται στην άδεια εγκατάστασης. Επιπλέον, στον νόµο προβλέπεται ρητά πως αν παρέλθει άπρακτη η προθεσµία 60 ηµερών και δεν έχει αποφανθεί η διοίκηση για τη µελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα θεωρείται θετική η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Για τις δραστηριότητες χαµηλής όχλησης (αποτελούν το 75%-80% των αδειοδοτήσεων), πρώτα θα δίνεται η άδεια και µετά θα γίνονται οι έλεγχοι των δικαιολογητικών.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα