Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Τα πρακτικά της πρώτης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών
Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την Προεδρία της Δημοκρατίας τα πρακτικά της κοινής σύσκεψης των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13ης Μαΐου.
Τίς γνωστές τους θέσεις που ανακοίνωσαν αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέθεσαν οι κ. Σαμαράς , Τσίπρας και Βενιζέλος. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά που δόθηκαν απόψε στη δημοσιότητα, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις επιχειρημάτων, ενω ο Κάρολος Παπούλιας δήλωσε στο τέλος ότι δεν είναι ικανοποιημένος.
pdfΔιαβάστε εδώ τα πρακτικά της 1ης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.pdf
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εκθέτοντας τις προτάσεις του μίλησε για παραχωρήσεις που θα πρέπει να κάνουν όλα τα κόμματα για να μην υπάρξει ακυβερνησία και ζήτησε την "άνοχη του ΣΥΡΙΖΑ, τη θέλω με την εξής λογική: Ζητώ μία ισχυρή δέσμευση διάρκειας, κύριε Πρόεδρε. Διαφορετικά θα μπούμε σε μία μόνιμη προεκλογική ψυχολογία με τους κινδύνους των καταθέσεων, όπως σωστά τους φωτογραφίζει και τους περιγράφει και ο Πρωθυπουργός, με μία προσωρινότητα η οποία ποτέ στην Ελλάδα δεν βοήθησε στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης."
Ο κ. Σαμαράς αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα του επεσήμανε ότι "δεν σας ζήτησα το ανέφικτο εσείς ζητάτε το ανέφικτο".
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε ότι "ζητείται από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της δεδηλωμένης, οι προϋποθέσεις που το Σύνταγμα απαιτεί για τη διαμόρφωση κυβέρνησης, αλλά για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις διαμόρφωσης κοινωνικής συναίνεσης σε μια πολιτική, με την οποία εμείς προεκλογικά είχαμε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή ".και υπογράμμισε οτι "η μόνη δέσμευση μαςείναι η ψήφος των πολιτών" και περιέγραψε τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης".
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ,λέγοντας ότι "Δεν θέλουμε να αναδείξουμε μια Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία επικαλείται την άλλη πολιτική και εμείς μαζί με τη ΔΗΜ.ΑΡ. να αναλάβουμε να εφαρμόσουμε την παλιά πολιτική. Θέλουμε όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε τη νέα πολιτική. Και όποιος νομίζει ότι έχει να προτείνει, να συμβάλει, να προβάλει, να διεκδικήσει, να έρθει να το κάνουμε" Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μια δημοσκοπική δυναμικήξ με δέλεαρ την επανάληψη των εκλογών και πώς δεν υπάρχουν προκυνημένοι του Μνημονίου και απροσκύνητοι αντιμνημονικής πολιτκής".
Κλέινοντας την συζήτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι δεν είναι ικανοποιημένος και πώς "περίμενα πιο προχωρημένη κουβέντα πάνω σε ένα επιτακτικό και ουσιαστικό πρόβλημα. Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση;"
Και πρόσθεσε με έμφαση:"Θεωρώ ότι ο χρόνος δεν είναι για εμάς, δεν είναι υπέρ ημών. Αλλά τρομάζω στη σκέψη ακριβώς των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει ο τόπος Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή".
ΠΗΓΗ: Έθνος
Σήμα για μείωση μισθών έως και 40%
Στους βασικούς μισθούς κάθε κλαδικής σύμβασης και σε μόνο 4 επιδόματα (πολυετίας, τέκνων, πτυχίου και επικίνδυνης εργασίας) περιορίζονται από σήμερα και σταδιακά έως το καλοκαίρι υποχρεωτικά μέσα από τη σύναψη ατομικών συμβάσεων οι αποδοχές για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων.
Το σήμα για την προσαρμογή - μείωση έως και 40% των αποδοχών των εργαζομένων, δίνει από σήμερα (τρίτος μήνας από την εφαρμογή, στις 14 Φεβρουαρίου, του νέου νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις) η λήξη του τριμήνου εντός του οποίου τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις είχαν το χρονικό περιθώριο να επαναδιαπραγματευτούν και να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας στη θέση των συλλογικών ρυθμίσεων που είχαν λήξει ή καταγγελθεί. Ήδη:
Οι κανονιστικοί όροι των συμβάσεων που είχαν λήξει πριν από τις 14 Φεβρουαρίου έχουν μεταφερθεί και τροποποιηθεί μέσω ατομικών συμφωνιών σε δεκάδες κλάδους της οικονομίας.
Το ίδιο θα συμβεί από σήμερα και σε άλλους 10 κλάδους (μεσίτες ασφαλειών, βιβλιοπωλεία, γεωργικών συνεταιρισμών, γεωτεχνικών, υπαλλήλων γραφείων βιομηχανίας - βιοτεχνίας, περιοδευόντων πωλητών, καθαριστριών βιομηχανιών, τεχνολόγων τροφίμων, χειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων και χειριστών ηλ. υπολογιστών βιομηχανίας - βιοτεχνίας).
Ανάλογη τύχη θα έχουν, αν όπως όλα δείχνουν δεν συναφθούν νέες κλαδικές συμβάσεις, και οι αμοιβές των απασχολουμένων σε τομείς στους οποίους έχουν καταγγελθεί οι ΣΣΕ και δεν διαφαίνεται προοπτική συμφωνιών (ξενοδοχεία, επισιτισμός, ταξιδιωτικά γραφεία, ξένων αεροπορικών εταιρειών, πολυκαταστημάτων, ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ιδιωτικών κλινικών).
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει, χωρίς να έχει ακόμη καταγγελθεί, η κλαδική σύμβαση εργασίας του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
�V � � � ؟� `$� �ή. Θέλουμε όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε τη νέα πολιτική. Και όποιος νομίζει ότι έχει να προτείνει, να συμβάλει, να προβάλει, να διεκδικήσει, να έρθει να το κάνουμε" Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μια δημοσκοπική δυναμικήξ με δέλεαρ την επανάληψη των εκλογών και πώς δεν υπάρχουν προκυνημένοι του Μνημονίου και απροσκύνητοι αντιμνημονικής πολιτκής".
Κλέινοντας την συζήτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι δεν είναι ικανοποιημένος και πώς "περίμενα πιο προχωρημένη κουβέντα πάνω σε ένα επιτακτικό και ουσιαστικό πρόβλημα. Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση;"
Και πρόσθεσε με έμφαση:"Θεωρώ ότι ο χρόνος δεν είναι για εμάς, δεν είναι υπέρ ημών. Αλλά τρομάζω στη σκέψη ακριβώς των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει ο τόπος Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή".
ΠΗΓΗ: Έθνος
Μείωση αφορολογήτου, έκτακτη εισφορά και τεκμήρια ανεβάζουν το φόρο
Αυξημένο φόρο κυρίως λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου μόλις στα 5.000 ευρώ και της ενσωμάτωσης των έκτακτων εισφορών στα εισοδήματα προκύπτουν για χιλιάδες φορολογούμενους που υπέβαλαν ήδη ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2011.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, σε δείγμα 12.000 ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν τις πρώτες 3 ημέρες που άνοιξε το σύστημα TaxisNet, προέκυψε κατά την εκκαθάριση πρόσθετος φόρος περίπου 7.000.000 ευρώ ή κατά μέσο όρο περίπου 600 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Η πρόσθετη επιβάρυνση προκύπτει από τη μεγάλη μείωση του αφορολογήτου ορίου, από το γεγονός ότι πλέον συνυπολογίζεται με το φόρο εισοδήματος η έκτακτη εισφορά εισοδημάτων, ενώ σημαντικό ρόλο στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σχεδόν για το σύνολο των φορολογουμένων διαδραματίζει η γενναία αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Πάντως, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 15 Ιουνίου που θα κορυφωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει κατά την εκκαθάριση των εντύπων της εφορίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα έως τώρα στοιχεία της ΓΓΠΣ και αυτό διότι μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου η επιπλέον φορολογία θα κυμανθεί από 700 ευρώ για τον άγαμο ή έγγαμο χωρίς παιδιά έως περίπου 2.400 ευρώ για έγγαμο με 3 παιδιά.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΓΓΠΣ και ανάλογα με τη ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασίας της πρώτης παρτίδας 300.000 εκκαθαριστικών.
Εφέτος, περίπου 4.000.000 πολίτες και νοικοκυριά υποχρεούνται να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης των ηλεκτρονικών εντύπων της εφορίας και το πάτημα του πλήκτρου αποστολής του εντύπου ο φορολογούμενος γνωρίζει αμέσως το φόρο που θα πληρώσει ή θα το επιστραφεί και συνήθως μέσα σε μία εβδομάδα το αργότερο θα παραλάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα.
Από το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων υπολογίζει η ΓΓΠΣ ότι περίπου 2.000.000 θα σταλούν χειρόγραφα.
Άλλωστε τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή σε συνταξιούχους και πολίτες με εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ ετησίως του φακέλου με τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις.
Όσον αφορά στη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής των φορολογικών δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ήδη έχουν αποσταλεί 320.000 συστημένες επιστολές με κωδικούς πρόσβασης σε αντίστοιχο αριθμό φορολογουμένων που φαίνονται στα αρχεία της ΓΓΠΣ ότι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να διαπιστώσει κανείς μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr αν όντως του έχει σταλεί το συστημένο γράμμα με τους κωδικούς. Αν όχι θα πρέπει να προσέλθει στην εφορία και να ζητήσουν τους σχετικούς κωδικούς.
Τέλος, εκείνοι που έχουν από τα προηγούμενα χρόνια κωδικούς πρόσβασης θα συνεχίσουν κανονικά να υποβάλλουν ηλεκτρονικά φορολογική δήλωση χωρίς κανένα πρόβλημα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία