Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Τα πρακτικά της πρώτης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών
Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την Προεδρία της Δημοκρατίας τα πρακτικά της κοινής σύσκεψης των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13ης Μαΐου.
Τίς γνωστές τους θέσεις που ανακοίνωσαν αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέθεσαν οι κ. Σαμαράς , Τσίπρας και Βενιζέλος. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά που δόθηκαν απόψε στη δημοσιότητα, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις επιχειρημάτων, ενω ο Κάρολος Παπούλιας δήλωσε στο τέλος ότι δεν είναι ικανοποιημένος.
pdfΔιαβάστε εδώ τα πρακτικά της 1ης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.pdf
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εκθέτοντας τις προτάσεις του μίλησε για παραχωρήσεις που θα πρέπει να κάνουν όλα τα κόμματα για να μην υπάρξει ακυβερνησία και ζήτησε την "άνοχη του ΣΥΡΙΖΑ, τη θέλω με την εξής λογική: Ζητώ μία ισχυρή δέσμευση διάρκειας, κύριε Πρόεδρε. Διαφορετικά θα μπούμε σε μία μόνιμη προεκλογική ψυχολογία με τους κινδύνους των καταθέσεων, όπως σωστά τους φωτογραφίζει και τους περιγράφει και ο Πρωθυπουργός, με μία προσωρινότητα η οποία ποτέ στην Ελλάδα δεν βοήθησε στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης."
Ο κ. Σαμαράς αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα του επεσήμανε ότι "δεν σας ζήτησα το ανέφικτο εσείς ζητάτε το ανέφικτο".
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε ότι "ζητείται από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της δεδηλωμένης, οι προϋποθέσεις που το Σύνταγμα απαιτεί για τη διαμόρφωση κυβέρνησης, αλλά για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις διαμόρφωσης κοινωνικής συναίνεσης σε μια πολιτική, με την οποία εμείς προεκλογικά είχαμε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή ".και υπογράμμισε οτι "η μόνη δέσμευση μαςείναι η ψήφος των πολιτών" και περιέγραψε τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης".
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ,λέγοντας ότι "Δεν θέλουμε να αναδείξουμε μια Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία επικαλείται την άλλη πολιτική και εμείς μαζί με τη ΔΗΜ.ΑΡ. να αναλάβουμε να εφαρμόσουμε την παλιά πολιτική. Θέλουμε όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε τη νέα πολιτική. Και όποιος νομίζει ότι έχει να προτείνει, να συμβάλει, να προβάλει, να διεκδικήσει, να έρθει να το κάνουμε" Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μια δημοσκοπική δυναμικήξ με δέλεαρ την επανάληψη των εκλογών και πώς δεν υπάρχουν προκυνημένοι του Μνημονίου και απροσκύνητοι αντιμνημονικής πολιτκής".
Κλέινοντας την συζήτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι δεν είναι ικανοποιημένος και πώς "περίμενα πιο προχωρημένη κουβέντα πάνω σε ένα επιτακτικό και ουσιαστικό πρόβλημα. Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση;"
Και πρόσθεσε με έμφαση:"Θεωρώ ότι ο χρόνος δεν είναι για εμάς, δεν είναι υπέρ ημών. Αλλά τρομάζω στη σκέψη ακριβώς των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει ο τόπος Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή".
ΠΗΓΗ: Έθνος