Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ελέγξτε εάν έχουν εκδοθεί κλειδάριθμοι για εσάς και είναι να σας ταχυδρομηθούν. 


https://www1.gsis.gr/gsisapps/gsisinfo/kleidarithmoiCreated.htm

Γ.Γ.Π.Σ.: Ενημέρωση για ταχυδρομική αποστολή κωδικών TAXISnet


Δείτε επίσης

Σχετικά θέματα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΠΟΛ.1079/26.3.2012), οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (εκτός των συνταξιούχων) του οικονομικού έτους 2012 υποβάλλονται υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου η Γ.Γ.Π.Σ. δημιούργησε (την περίοδο 20-23 Απριλίου) για τους νέους υπόχρεους, κωδικούς TAXISnet με αυτοματοποιημένο τρόπο και θα αποστείλει συστημένη επιστολή, στη διεύθυνση που έχει δηλωθεί στη Δ.Ο.Υ. , στην οποία αναγράφονται το username, ο κωδικός, ο κλειδάριθμος και οι οδηγίες ενεργοποίησης του λογαριασμού μέσω internet χωρίς να απαιτηθεί επίσκεψη την Δ.Ο.Υ.

Για την έγκαιρη και έγκυρη ενημερωσή σας επισκεφθείτε της Υπηρεσίες Πληροφόρησης της Γ.Γ.Π.Σ. Ενημέρωση Για Ταχυδρομική Αποστολή Κωδικών TAXISnet για να ελέγξετε εάν έχουν εκδοθεί κωδικοί και κλειδάριθμος για εσάς, που θα αποσταλλούν με συστημένη επιστολή.

Σχετικά με τις παρατάσεις δηλώσεων Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ. και Ν.Π. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.



Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών σας ενημερώνουμε ότι η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων Ε5 παρατείνεται έως τις 18/05 ενώ η χειρόγραφη υποβολή των δηλώσεων αυτών παραμένει ως έχει, δηλαδή μέχρι τις 30/04. 
Οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων Νομικών Προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής τους, ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα, παρατείνονται μέχρι τις 18/05.
Για τις παραπάνω παρατάσεις αναμένεται και η σχετική απόφαση του Υπ.Οικ.
Αυτοπεραίωση και φέτος για επαγγελματίες
Aυτοπεραίωση για να κλείσουν τα βιβλία τους θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου προς όλες τις εφορίες με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για την συμπλήρωση του νέου εντύπου Ε3.
Σημειώνεται ότι από τις 9 Μαΐου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους μέσω του TAXISnet. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τους μισθωτούς.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ισχύει ήδη η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης. Την ίδια υποχρέωση θα έχουν από φέτος και οι μισθωτοί με εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.
Αυτός είναι και ο λόγος που την άλλη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει τους κλειδάριθμους (με συστημένες επιστολές μέσω των ΕΛΤΑ) στους μισθωτούς με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ώστε με αυτούς να έχουν πρόσβαση στο TAXISnet.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Οι 11 αλλαγές στη φορολογική δήλωση
Έντεκα αλλαγές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους φέτος ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά τη συμπλήρωση του νέου εντύπου Ε3 που συνοδεύει τη φορολογική δήλωση. Στο Ε3 οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα έσοδα και τις δαπάνες τους ενώ θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να υπαχθούν στη διαδικασία του αυτοελέγχου ή αυτοπεραίωσης για να κλείσουν τη χρήση του 2011.
Σημειώνεται ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η ηλεκτρονική πύλη για την υποδοχή των φετινών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει μετά τις εκλογές ενώ η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 15 Ιουνίου
Με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου παρέχονται οδηγίες για τη συμπλήρωση των εντύπων Ε3 και Ε5.
Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1101/2012
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Κίνδυνος για πρόσθετα μέτρα για το 2012
Ορατός είναι ο κίνδυνος η τρόικα κατά τον ... έλεγχο του Ιουνίου να ζητήσει πρόσθετα μέτρα για το τρέχον έτος αν τα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση είναι βαθύτερη από το 4,7% που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.
Την εκτίμηση αυτή έκανε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής (δηλαδή το έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% όχι το 2014 αλλά ένα χρόνο αργότερα) εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες σε επίπεδο Ε.Ε. Και αυτό με το σκεπτικό πως αν χαλαρώσει το πρόγραμμα θα είναι πιο εύκολο να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Επίσης γνωστοποίησε ότι στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει αύριο θα ληφθούν αποφάσεις για βασικά ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τις τελικές ρυθμίσεις να αποσαφηνίζονται μετά τις εκλογές.
Πιο αναλυτικά η τρόικα θα έλθει μεταξύ 15 και 21 Μαίου για μία πρώτη επαφή με το νέο οικονομικό επιτελείο και θα επανέλθει τον Ιούνιο για τον έλεγχο του Μνημονίου και την οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 11,5 δις ευρώ για την διετία 2013 – 2014.
Θα τσεκάρει και την εκτέλεση του προϋπολογισμού και αν τα στοιχεία δείχνουν πως η ύφεση θα ξεπεράσει το τρέχον έτος το 4,7% τότε είναι πιθανό όπως προέβλεψε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012.
Όσον αφορά τώρα το θέμα της αναπροσαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στην Wall Street Journal το συνέδεσε με τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας.
“Είναι προφανές ότι αν ο δρόμος της προσαρμογής ήταν λιγότερο απότομος , το τίμημα για την ανάπτυξη θα ήταν μικρότερο”, είπε και συμπλήρωσε πως “ελαφρώς μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής θα μπορούσε να συσχετιστεί με μικρότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη”.
Σημείωσε όμως ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρηματοδότηση η οποία δεν είναι διαθέσιμη.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Μείωση μισθών 10% φέτος και 9% το 2013
Τον ....κατήφορο παίρνουν οι μισθοί το τρέχον έτος . Οι μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας αναμένεται να μειωθούν κατά 10% περίπου. Η τάση αυτή προβλέπεται πως θα διατηρηθεί και το 2013 κατά την διάρκεια του οποίου θα λήξουν πολλές συλλογικές συμβάσεις. Ως αποτέλεσμα θα προκύψει νέα μείωση των μισθών κατά 9% στον ιδιωτικό τομέα.
Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώνονται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος την οποία παρουσιάζει σήμερα ο διοικητής της κ. Γιώργος Προβόπουλος στην γενική συνέλευση των μετόχων της.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πραγματικές αποδοχές (προσμετράται και η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού) των εργαζομένων μειώνονται εφέτος για τρίτη στη σειρά χρονιά και το 2013 θα κλείσουν μία τετραετία σταθερής υποχώρησης.
Το 2010 υποχώρησαν κατά 9,1% πέρυσι κατά 6,4% και εφέτος μεταξύ 9,3% και 10,1% σε μέσα επίπεδα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην διετία 2012 – 2013 θα φθάσει έως το 12,6% στο σύνολο της οικονομίας και έως το 16,3% στον ιδιωτικό τομέα.
Επιτυγχάνεται έτσι από το 2013 κιόλας ο στόχος του Μνημονίου για μείωση κατά 15% έως το 2014.
Επίσης κατά πληροφορίες στην έκθεση ο κ. Προβόπουλος αναμένεται να επισημαίνει ότι το διακύβευμα για την Ελλάδα παραμένει το εάν θέλει να βρίσκεται εντός του ευρώ ή όχιτονίζοντας παράλληλα πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Προσθέτει πως είναι απαραίτητη η τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο , στέλνοντας μήνυμα προς τα πολιτικά κόμματα. Πάντως ο κ. Προβόπουλος δεν θα θελήσει να κάνει ανοιχτή πολιτική παρέμβαση εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην έκθεση επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο καθυστερήσεων στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Φορολόγηση με νέα αντικειμενικά κριτήρια για επαγγελματίες
Ανοίγει ο δρόμος για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια με την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των συναλλαγών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου προβλέπει ότι για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος των καταθέσεών τους, οι δαπάνες που πραγματοποιούν σε μετρητά και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μια ανάλυση των τραπεζικών λογαριασμών και των δαπανών σε μετρητά μπορεί να αποκαλύψει τους φορολογούμενους που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιούν τακτικά μεγάλες πληρωμές μέσω των τραπεζικών λογαριασμών τους. Στη μέθοδο αυτή εντάσσονται όλες οι καταθέσεις (προσωπικές, δάνεια κ.λπ.), ενώ μη φορολογητέες αποδοχές όπως δώρα, κληρονομιές και δάνεια αφαιρούνται εφόσον ο φορολογούμενος μπορεί να το αποδείξει και να παρουσιάσει στις ελεγκτικές αρχές ένα «καθαρό» ποσό.
Οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προβαίνουν σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων, να εξετάζουν τις αναλήψεις και τις καταθέσεις στους λογαριασμούς αυτούς και, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα αντικειμενικά κριτήρια, να επαναπροσδιορίζουν σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα δηλωθέντα τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα εισοδήματα και τα αναλογούντα ποσά φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ, υποχρεώνοντας τους ελεγχόμενους να πληρώνουν σημαντικά αυξημένους φόρους.
Πιο αναλυτικά, έως το φθινόπωρο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα διαθέτει αναλυτικά στοιχεία για το περιουσιακό και καταναλωτικό προφίλ των φορολογουμένων που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, ακόμα και τους λογαριασμούς τηλεφώνου αλλά και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις με τα εισοδήματα που δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες. Για παράδειγμα, θα μπορούν πλέον εύκολα να εντοπιστούν ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν χαμηλό εισόδημα αλλά πραγματοποιούν υψηλές δαπάνες, καθώς και φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση δαπάνες μεγαλύτερες από τις πραγματικές.
Στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο θα μπουν τα δεδομένα των προηγούμενων δύο ετών από τις τράπεζες που αφορούν σε συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες και στοιχεία για την ημερομηνία, την αξία και τον ΑΦΜ της επιχείρησης με την οποία έγινε η συναλλαγή, τα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις με στοιχεία δανειολήπτη, είδος δανείου, ημερομηνία, νόμισμα, υπόλοιπο και σύνολο χρεώσεων του υπόλοιπου των δανείων, καθώς και την ένδειξη επιδότησης δανείων ή την ένδειξη δανείου πρώτης κατοικίας, στοιχεία που αφορούν στο υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν, στοιχεία για την ύπαρξη επενδυτικών χαρτοφυλακίων δηλαδή αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, προϊόντα εφάπαξ καταβολής, επενδύσεις σε χρυσό ή ασήμι κ.λπ., η ύπαρξη θυρίδων αλλά και η αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Βγαίνουν στο φως κρυφά εισοδήματα και δαπάνες
Με «όπλο» την τεχνολογία, τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και τις βάσεις δεδομένων που διατηρούν τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές, το Κτηματολόγιο, εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και άλλοι φορείς, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να περιορίσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή και να αντλήσει έσοδα για το Δημόσιο.
Την ίδια στιγμή εξετάζει να μειώσει από το επόμενο έτος σε 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ σήμερα το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο θα υποβάλλουν όλοι (πλην συνταξιούχων) τη φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά.
Στα σχέδια του υπουργείου που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» είναι οι φορολογούμενοι προτού ακόμη συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση να βλέπουν ηλεκτρονικά προσυμπληρωμένα τα έντυπα της Εφορίας (Ε1, Ε9 κτλ.) με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών μέσω του συστήματος Taxis.
Πέρυσι υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 2.750.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ για εφέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός των δηλώσεων που θα σταλούν μέσω του συστήματος Τaxisnet θα κυμανθεί από 3.500.000 ως 4.000.000. Σημειώνεται ότι συνολικά ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων είναι περίπου 5.500.000 και ο αριθμός των φορολογουμένων περίπου 8.500.000.
Στοιχεία από το Taxis
Όπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας της ΓΓΠΣ κ. Θ. Θεοχάρης, στόχος είναι οι φορολογούμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις να μη χρειάζεται να συμπληρώσουν τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης αλλά απλώς να επιβεβαιώσουν ότι τα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί από το σύστημα Taxis είναι επικαιροποιημένα και σωστά. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών εξασφαλίζει, από τη μία, στους πολίτες μια απλή διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της φορολογικής δήλωσης και, από την άλλη, ότι κανείς φορολογούμενος δεν θα «ξεχάσει» να συμπληρώσει ενοίκια, δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες, εισοδήματα, αυτοκίνητα, δόσεις στεγαστικών δανείων, συντάξεις κτλ.
Επίσης, κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν οι επαγγελματίες είναι ότι αυτή τη στιγμή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων συγκεντρώνονται στοιχεία από τις τράπεζες για τον τζίρο καταστημάτων και επιτηδευματιών μέσω πιστωτικών καρτών. Ηδη έχει ξεκινήσει διασταύρωση των στοιχείων αυτών με τις δηλώσεις ΦΠΑ αλλά και εισοδήματος.
Στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αναμένεται να συνδράμουν και τα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως το ΙΚΑ) που θα ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλει οι φορολογούμενοι αλλά και τα ποσά που έχουν εισπράξει οι συνταξιούχοι.
Οι πολίτες θα μπορούν από την Εφορία ή το ασφαλιστικό τους ταμείο να λαμβάνουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, και ειδικά οι συνταξιούχοι όταν θα παραλαμβάνουν το έντυπο της Εφορίας θα βλέπουν προσυμπληρωμένο το ποσό της σύνταξης. Σε διασταυρώσεις που είχαν γίνει κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε διαπιστωθεί ότι συνταξιούχοι που ενώ είχαν βγει στη σύνταξη συνέχιζαν να εργάζονται, δεν δήλωναν στη φορολογική δήλωση το ποσό που εισέπρατταν σε ετήσια βάση.
Ενημέρωση των αρχείων
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΓΓΠΣ κ. Θεοχάρη, «τους τελευταίους μήνες αξιοποιήσαμε στοιχεία που παραλαμβάνουμε από τις τράπεζες (τόκοι εξωτερικού, εμβάσματα, κινήσεις πιστωτικών και χρεωστικών καρτών) θέτοντας σε κίνηση τις διαδικασίες ενημέρωσης αρχείων, διορθώσεων λαθών, και τελικά χορήγησης των αποτελεσμάτων των διασταυρώσεων στους υπεύθυνους ελεγκτές. Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με το ΙΚΑ θα προχωρήσουμε σε σταδιακή κατάργηση της ανάγκης για υποβολή ασφαλιστικής ενημερότητας στις ΔΟΥ και αντίστοιχα φορολογικής στο ΙΚΑ».
«Υποπτοι» όσοι πληρώνουν  €1.000 ρεύμα και €500 τηλέφωνο
Θα ελέγχονται όλα τα τιμολόγια - Διασταυρώσεις με τα δηλωθέντα ακίνητα για απόκρυψη ενοικίων
Το Περιουσιολόγιο που έχει καταρτιστεί από στοιχεία του Ε9 θα διασυνδεθεί και με άλλες βάσεις δεδομένων (π.χ. Κτηματολόγιο) ώστε να μπορεί να γίνει ορθότερη αξιοποίηση των στοιχείων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΓΓΠΣ, στις φορολογικές δηλώσεις θα προσυμπληρώνονται στοιχεία που αφορούν τις συντάξεις, τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος, τα ενοίκια που εισπράττει, τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει καταβάλει, αλλά και τις δαπάνες για ασφαλιστήρια συμβόλαια κτλ.
Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει το υπουργείο Οικονομικών από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ θα τα διασταυρώνει με τα ακίνητα που δηλώνει ο φορολογούμενος ως κενά προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αδήλωτα ενοίκια.
Ο έλεγχος των τιμολογίων της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και των εταιρειών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας θα γίνεται δειγματοληπτικά. Για παράδειγμα, θα δίνει εντολή το σύστημα Taxis στη ΔΕΗ να στείλει τα ονόματα των πελατών της που καταναλώνουν κάθε δίμηνο ρεύμα αξίας άνω των 1.000 ευρώ. Για τη χρήση κινητών και σταθερών τηλεφώνων το ποσό πάνω από το οποίο θα ζητηθούν στοιχεία ενδέχεται να είναι τα 500 ευρώ, ενώ χαμηλότερο θα είναι το ποσό για δειγματοληπτικό έλεγχο κατόχων ακινήτων που καταναλώνουν νερό μέσω της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΔΑΘ κτλ.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των τραπεζών, στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει βγάλει οδηγίες βάσει των οποίων αν διαπιστωθεί ύποπτη δραστηριότητα που παραπέμπει σε ξέπλυμα χρήματος, τότε θα αναφέρουν το όνομα του πελάτη τους στην αρχή για την αντιμετώπιση περιπτώσεων νομιμοποίησης χρήματος από παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα, η τράπεζα μπορεί να καλέσει τον πελάτη της και να του ζητήσει τη φορολογική του δήλωση για να διαπιστώσει αν οι καταθέσεις που υπάρχουν στον τραπεζικό λογαριασμό ανταποκρίνονται στα πραγματικά εισοδήματα ή είναι προϊόν παράνομης δραστηριότητας.
Άντληση στοιχείων για δάνεια από τις τράπεζες
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι δόσεις των στεγαστικών δανείων είναι τεκμήρια και οι φορολογούμενοι πολίτες υποχρεούνται να τα δηλώνουν κάθε χρόνο στη φορολογική τους δήλωση. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί είναι αυτοί που είτε «ξέχασαν» να αναφέρουν τα ποσά αυτά είτε έγραψαν αρκετά μικρότερα.
Με το νέο σύστημα άντλησης δεδομένων απευθείας από τις τράπεζες, η Εφορία θα γνωρίζει κάθε 31η Μαρτίου κάθε έτους πόσα ποσά κατέβαλαν οι δανειολήπτες και θα εμφανίζει αυτό το ποσό στην προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωση.
Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν από τη συγκέντρωση των στοιχείων για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν δοθεί και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θα αντληθούν από τα συμβολαιογραφεία, το Κτηματολόγιο αλλά και τις εφορίες, τα έντυπα Ε9 (περιουσιολόγιο) και την Τράπεζα της Ελλάδος, να οδηγηθούν κοντά στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, δηλαδή σε αυτές στις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες. Κάτι τέτοιο θα γίνει για πρώτη φορά, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι άλλες τιμές αναγράφονται στα συμβόλαια και άλλα ποσά έχουν πραγματικά καταβληθεί για την αγοραπωλησία του ακινήτου.
Το συνολικό ποσό από δόσεις δανείων που καταβάλλουν κάθε χρόνο αρκετοί πολίτες θα είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που θα αντικρίζουν οι φορολογούμενοι μόλις εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία Taxisnet του υπουργείου Οικονομικών για τη συμπλήρωση και υποβολή των εντύπων της Eφορίας.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Υπό όρους η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες -αυτοαπασχολούμενους
ΕΝΤΟΣ της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που λόγω της κρίσης διακόπτουν το επάγγελμά τους και αδυνατούν να βρουν μισθωτή εργασία ή να αυτοαπασχοληθούν, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση η καταβολή του επιδόματος θα δοθεί σε 10.000 ανέργους από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο (ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης και τον χρόνο καταβολής εισφορών) και με ελάχιστο επίδομα 360 ευρώ τον μήνα για το πρώτο τρίμηνο.
Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ανεργίας προβλεπόταν στον Ν. 3986/11, επιβάλλοντας την παρακράτηση εισφοράς 10 ευρώ τον μήνα από 1/1/2011. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ του επιδόματος ανεργίας έχουν συγκεντρωθεί περίπου 54,6 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους το ποσό αναμένεται να φτάσει τα 94 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης οι προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας έχουν ως εξής: 
- Η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος.
- Η καταβολή εισφοράς για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2012. Για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2013 η καταβολή εισφοράς για τουλάχιστον δύο έτη και για όσους διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2014 και εφεξής η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.
- Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 50.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ.
- Η διακοπή του επαγγέλματος στη ΔΟΥ για 3 τουλάχιστον μήνες από την 1/1/2012 και εφεξής.
- Ο δικαιούχος να μην έχει αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή να μην αυτοαπασχολείται ή να μη λαμβάνει σύνταξη. Ειδικά για τους ασφαλισμένους του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ απαιτείται η διακοπή της ασφάλισης στον τομέα.
- Ο δικαιούχος που διακόπτει το επάγγελμα να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία.
- Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.
- Να έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα.
- Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εργασίας θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών και των ανεξάρτητα απασχολούμενων προκειμένου να μπουν οι τελευταίες πινελιές στην υπουργική απόφαση. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος σε επιστολή του ζητά λογιστική και διαχειριστική αυτοτέλεια για κάθε ταμείο και να τεθεί χαμηλότερο εισοδηματικό όριο, ώστε να καλυφθούν όσοι έχουν πράγματι ανάγκη.
ΠΗΓΗ: Εξπρές
Μισθοί Βουλγαρίας... από την πίσω πόρτα
Σε 15.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που μέσα σε ένα δίμηνο αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη απασχόληση στη μερική ή εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό στην πράξη συνεπάγεται... ευέλικτο ωράριο και κατ' επέκταση ελαστικούς μισθούς.
Για παράδειγμα, εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχει μισθό 1.000 ευρώ τον μήνα. Σε περίπτωση που μειωθούν οι μέρες εργασίας με την εκ περιτροπής απασχόληση θα περιοριστεί και ο μισθός. Έτσι, αν απασχολείται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα θα δει τον μισθό του να περιορίζεται στα 800 ευρώ τον μήνα.
Από τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προκύπτει πως:
Ένας στους δύο εργαζόμενους που στράφηκε από την πλήρη στη μερική απασχόληση είδε το ωράριό του να περιορίζεται στις 4 ώρες την ημέρα. Παράλληλα, το 41% δουλεύει πλέον έξι ή επτά ώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 2% απασχολείται μόλις ένα τρίωρο κάθε μέρα.
Το 54,44% των εργαζομένων που στράφηκαν στην εκ περιτροπής εργασία σε συμφωνία με τον εργοδότη απασχολείται τέσσερις αντί για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο το 31,85% δουλεύει μόνο τρεις ημέρες.
Σημειώνεται πως το πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση στη μετατροπή συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση κατά 42%. Η αύξηση στη μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής είναι 21% στις περιπτώσεις συμφωνίας εργοδότη και εργαζομένου και 149% όταν υπάρχει μονομερής απόφαση του εργοδότη.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχέση με το 2010 η αύξηση είναι 6.940% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που συλλέγει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τη ραγδαία επέκταση της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Υπολογίζεται πως ένας στους έξι εργαζομένους έχει αναγκαστεί να στραφεί στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Σε 300.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που έχουν αναγκαστεί να «εγκαταλείψουν» το παραδοσιακό οκτάωρο. Οι μισοί περίπου μερικώς απασχολούμενοι δουλεύουν τετράωρα, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που η ημερήσια απασχόληση δεν ξεπερνά τις δύο ώρες εργασίας.
Ουσιαστικά η περικοπή των ωρών εργασίας επηρεάζει αναλόγως και τον μισθό. Παράλληλα όσοι δουλεύουν λιγότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα παίρνουν και λιγότερα ένσημα.
Πρωτοφανής είναι η έκρηξη του αριθμού των εργαζομένων που δουλεύουν λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εβδομαδιαία απασχόληση κυμαίνεται από τρεις έως τέσσερις μέρες. Ωστόσο υπάρχει και ένας υπολογίσιμος αριθμός νεοπροσληφθέντων που απασχολείται μόλις μία ημέρα την εβδομάδα.
Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκ περιτροπής παίρνουν τόσα ένσημα όσο και οι ημέρες που απασχολούνται. Έτσι χάνουν ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς συμπληρώνουν λιγότερα ένσημα και επηρεάζεται στο μέλλον η σύνταξή τους.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, το πρώτο δίμηνο του 2012 οι νέες προσλήψεις για θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν 32.577, δηλαδή ήταν μειωμένες κατά 59% σε σχέση με το 2010. Την ίδια στιγμή έγιναν 2.676 συμβάσεις μερικής απασχόλησης και 8.670 εκ περιτροπής εργασίας, με τα ποσοστά να είναι αυξημένα κατά 6% και 5% αντίστοιχα.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ότι 15.000 άτομα αναγκάστηκαν μέσα σε ένα δίμηνο να... εγκαταλείψουν την πλήρη απασχόληση και να στραφούν στις ευέλικτες μορφές εργασίας. Συγκεκριμένα, είχαμε 8.001 μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής, 5.492 σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και 2.816 εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Το 60% αυτών των εργαζομένων που αναγκάστηκαν να δουλεύουν τέσσερις μέρες την εβδομάδα. Παράλληλα, το 33,33% απασχολείται τρεις μέρες την εβδομάδα, ενώ έξι στους εκατό απασχολούνται μία με δύο μέρες!
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Μιχάλης Χάλαρης, χαρακτηριστικά σημειώνει πως «οι ευέλικτες μορφές εργασίας πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όσες περιπτώσεις είναι απαραίτητο και όχι ως ''πρόσχημα'' για τη μείωση του κόστους εργασίας, καθώς αυτό δεν συμφέρει ούτε τους εργοδότες, ούτε τους εργαζομένους, ούτε την ελληνική οικονομία».
Τις 8.670 έφτασαν το πρώτο δίμηνο του έτους οι νέες προσλήψεις με το καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξης του 28% σε σχέση με το 2010.
Αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενώ αντιθέτως υποχωρεί ο αριθμός όσων καταφέρνουν να κατακτήσουν μία θέση πλήρους απασχόλησης.
Μάλιστα από τα στοιχεία προκύπτει πως σε όσους υπογράφουν νέες συμβάσεις οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εφαρμόζονται στην πιο ακραία τους μορφή. Αρκεί να αναφερθεί πως το 12,4% των νέων συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης προβλέπει εργασία για μία μόλις ημέρα την εβδομάδα. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν σχεδόν δέκα μήνες για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Με βάση τα στοιχεία, το 38,4% των νέων με συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης αφορά τριήμερη εργασία. Στο 24,6% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων απασχολούνται δύο ημέρες την εβδομάδα, ενώ το 24,4% φτάνουν όσοι απασχολούνται τέσσερις ημέρες.
Στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης έξι στις δέκα νέες συμβάσεις προβλέπουν τετράωρη εργασία. Παράλληλα, υπάρχει και ένα 5% που δουλεύει δύο με τρεις ώρες κάθε ημέρα, ενώ στον αντίποδα μόνο ένας στους εκατό μερικώς απασχολούμενους απασχολείται για επτά ώρες κάθε ημέρα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
«Με ανοιχτές αγκάλες» περιμένουν ανέργους στην Γερμανία
"Ελάτε! Κερδίστε εδώ καλά χρήματα!", είναι ο τίτλος άρθρου του Γερμανού Καθηγητή Ερνστ Έλιτζ, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος διευθυντής της Γερμανικής Ραδιοφωνίας, στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Bild.
Ο κ. Έλιτζ απευθύνει πρόσκληση προς τους Έλληνες να εργαστούν στην Γερμανία, τους διαβεβαιώνει ότι θα είναι ευπρόσδεκτοι και καλεί τους συμπατριώτες του να δώσουν το καλό παράδειγμα και να τείνουν χείρα βοηθείας προς τις υπερχρεωμένες χώρες.
"Η Γερμανία είναι η μηχανή δημιουργίας θέσεων εργασίας της Ευρώπης. Δεν το βάζουμε κάτω στην κρίση της Ευρωζώνης. Βοηθάμε! Αυτό είναι το καλό παράδειγμα για τις υπερχρεωμένες χώρες. Όποιος θέλει, μπορεί! Το ίδιο ισχύει για τους νέους που δεν βρίσκουν εργασία στην Ελλάδα και στη Ισπανία και θέλουν να δημιουργήσουν κάτι. Είναι προσκεκλημένοι. Είναι ευπρόσδεκτοι στην Γερμανία", τονίζει ο κ. Έλιτζ και αναφέρει ενδεικτικά ότι υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση για ειδικευμένους εργαζόμενους, όπως μηχανικούς και προγραμματιστές. "Τους λέμε ένα εγκάρδιο καλωσορίσατε", σημειώνει και προσθέτει ότι οι Γερμανοί έχουν απολαύσει την ελληνική φιλοξενία στις διακοπές τους: "Θέλουμε κι εσείς να αισθάνεστε καλά στην Γερμανία, παρά την κατάσταση που υπάρχει. Θα κερδίσετε εδώ καλά χρήματα και θα γράψετε στην πατρίδα: παρακαλώ όχι πια καβγάδες με τους Γερμανούς. Δείχνουν πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, με εργατικότητα, οικονομία και εφευρετικότητα".
Ο Γερμανός καθηγητής καταλήγει τονίζοντας ότι η κοινή προσπάθεια είναι το νόημα της Ευρώπης, αλλά μπορεί να είναι και η διέξοδος από την κρίση.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Πώς θα αποφύγετε τα πιο συχνά λάθη στις φορολογικές δηλώσεις
Έναν... «χαρτοπόλεμο», αποτελούμενο από βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις, αποδείξεις και άλλα δικαιολογητικά έγγραφα, υποχρεούνται να καταθέσουν φέτος στην Εφορία μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος όσοι φορολογούμενοι τις υποβάλουν συμπληρωμένες χειρόγραφα. Τα είδη των δικαιολογητικών που θα χρειαστεί να προσκομίσει φέτος στην Εφορία ένας φορολογούμενος, για να αποδείξει τα αναγραφόμενα στη φορολογική του δήλωση ποσά εισοδημάτων, εσόδων και δαπανών αλλά και για να κατοχυρώσει δικαιώματα φοροαπαλλαγών. Το καινούργιο στοιχείο των φετινών δηλώσεων είναι ότι οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να στείλουν στην Εφορία σε κλειστό φάκελο τις εκατοντάδες αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που μάζεψαν το 2011. Όμως θα πρέπει να τις φυλάξουν στο σπίτι τους και σε περίπτωση που τους ζητηθεί να τις προσκομίσουν για έλεγχο στην Εφορία.
Από την υποχρέωση να υποβάλουν μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις όλη τη «χαρτούρα» με τα δικαιολογητικά απαλλάσσονται όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας Taxisnet.
Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει μεν να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά από εκεί και πέρα αρκεί να τα διαφυλάξουν στα σπίτια τους, ώστε να είναι σε θέση να τα προσκομίσουν στην Εφορία, εφόσον τους ζητηθούν για έλεγχο.
Σε κάθε περίπτωση, κατά την οποία από την εκκαθάριση μιας ηλεκτρονικά υποβληθείσας δήλωσης θα προκύψει επιστροφή φόρου μεγαλύτερη των 1.500 ευρώ, ο φορολογούμενος, για να εισπράξει το ποσό της επιστροφής, θα πρέπει, υποχρεωτικά, να προσκομίσει στην Εφορία για έλεγχο όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και όλες τις αποδείξεις που διαμορφώνουν το αφορολόγητο.
Σημειώστε ότι φέτος η υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου είναι υποχρεωτική:
Για όλα τα φυσικά πρόσωπα, επιτηδευματίες που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία, που η δήλωσή του υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.
Για φορολογούμενους που αποκτούν εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κ.λπ., όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός κι αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και όσοι μετέχουν σε ΟΕ και ΕΕ.
Τι να προσέξετε
Στα σημεία της φορολογικής δήλωσης που αφορούν τους τόκους στεγαστικών δανείων, τους φόρους που παρακρατήθηκαν, τις κατοικίες, τις δαπάνες που περιορίζουν τον τελικό φόρο, «σκοντάφτουν» κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι.
Πρόκειται για κωδικούς του εντύπου Ε1 όπου παρατηρούνται κατά τεκμήριο τα περισσότερα λάθη, και στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι φορολογούμενοι προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά τη δήλωσή τους και να μην κληθούν εκ νέου από την εφορία.
Τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης είναι τα εξής:
  1. Στον πίνακα 1 του εντύπου Ε1 γράφονται τα στοιχεία του φορολογουμένου και, σε περίπτωση εγγάμων, της συζύγου του. Επίσης, γράφονται προαιρετικά και τα στοιχεία του εκπροσώπου του φορολογουμένου.
  2. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι κάτοικος εξωτερικού, η αναγραφή των στοιχείων του εκπροσώπου του είναι υποχρεωτική.
  3. Σε περίπτωση εγγάμων πρέπει να συμπληρώνεται απαραίτητα το τετραγωνίδιο με την ένδειξη «ΑΦΜ συζύγου». Σε καμιά περίπτωση, προκειμένου για έγγαμη, δεν θα αναγράφεται στο τετραγωνίδιο αυτό ο ΑΦΜ του συζύγου της.
  4. Ο εν διαστάσει υπόχρεoς (πρώην σύζυγος) πρέπει να διαγράψει τα στοιχεία και τον ΑΦΜ της πρώην συζύγου του.
  5. Η εν διαστάσει σύζυγος στη δήλωσή της πρέπει να αναγράφει μόνο τα στοιχεία που την αφορούν.
  6. Πριν από την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από τους πρώην συζύγους λόγω της διάστασης, πρέπει να έχει γίνει η υποβολή από αυτούς δήλωσης διακοπής των σχέσεων στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ.
  7. Στην ένδειξη «ΑΦΜ εκπροσώπου» συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του εκπροσώπου (κηδεμόνα, αντιπροσώπου, προσωρινού διαχειριστή, αντικλήτου κ.τ.λ.), εφόσον βέβαια αναγράφονται τα στοιχεία του εκπροσώπου στο σώμα της δήλωσης. Οταν στη δήλωση είναι συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου (προαιρετικά ή υποχρεωτικά), πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ δήλωσης σχέσεων φορολογουμένου με τα στοιχεία του εκπροσώπου.
  8. Φορολογούμενοι που απαντούν «ΝΑΙ» στην ερώτηση 18 του πίνακα 2 του Ε1 «Είστε αξιωματικός ή ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα εμπορικού πλοίου», εκτός από τον πίνακα 4Α «ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ», πρέπει να έχει συμπληρώσει το «ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ» προκειμένου να διενεργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των Ναυτικών. Το «Δελτίο» αυτό συμπληρώνεται από τον ίδιο τον φορολογούμενο, σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, και από την αρμόδια ΔΟΥ σε περίπτωση υποβολής της δήλωσης σε υλική μορφή.
  9. 9 Αν ο υπόχρεος έχει απαντήσει «ΝΑΙ» στην ερώτηση 6 του πίνακα 2 «Υποβάλλεται η δήλωση από κληρονόμο του φορολογουμένου που απεβίωσε;», πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ δήλωσης σχέσεων μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου.
  10. Στον πίνακα 4Γ της φορολογικής δήλωσης γράφονται τα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις. Οταν συμπληρώνονται οι κωδικοί αριθμοί 401-402 (καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση), 413-414 (ζημιά του ίδιου οικονομικού έτους από ατομική επιχείρηση), πρέπει απαραίτητα να συμπληρώνονται και οι κωδικοί 425-426 (ακαθάριστα έσοδα από ατομική επιχείρηση).
  11. Στον πίνακα 4Δ, στον οποίο δηλώνονται τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα, όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί αριθμοί 501-502 (καθαρά κέρδη από ατομικό επάγγελμα) ή 511-512 (ζημιά του ίδιου οικονομικού έτους από ατομικό επάγγελμα), πρέπει απαραίτητα να συμπληρώνονται και οι κωδικοί 517-518 (ακαθάριστα έσοδα από ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος).
  12. Στον πίνακα 5 γράφονται τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη του φορολογουμένου. Στην περίπτωση 1 του πίνακα αυτού γράφονται οι ετήσιες «αντικειμενικές δαπάνες» ή «τεκμήρια διαβίωσης». Οι δαπάνες της περίπτωσης 1 προσδιορίζονται με βάση την κατοχή ή χρήση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου, της συζύγου του και των τέκνων τους που συνοικούν και τους βαρύνουν. Στην υποπερίπτωση (α) αναγράφονται στοιχεία για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για ιδιοκατοικημένη ή μισθούμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικία και για μία ή και δύο δευτερεύουσες κατοικίες. Στους κωδικούς αριθμούς 211-212, 218-219 και 225-226 συμπληρώνεται σε κάθε περίπτωση η επιφάνεια των κύριων και των βοηθητικών χώρων.
  13. Στην περίπτωση 2 του πίνακα 5 γράφονται τα ποσά που καταβλήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, με εξαίρεση τις δαπάνες για αγορά ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών για τις οποίες ισχύει εξαίρεση από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μέχρι τις 31-12-2013. Επίσης αναγράφονται τα ποσά που καταβλήθηκαν για την εξόφληση πάσης φύσεως δανείων ή πιστώσεων γενικά, καθώς και οι δαπάνες για δωρεές χρηματικών ποσών, που θεωρούνται τεκμήρια εισοδήματος.
  14. Αν κατά τη διάρκεια του έτους 2011 καταβλήθηκαν τόκοι για την εξόφληση δανείων ή πιστώσεων, καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για την αγορά μη καταναλωτικών αγαθών, το ποσό αυτών των τόκων πρέπει να γραφεί στην περίπτωση 2ε του πίνακα 5, στους κωδικούς αριθμούς 727-728. Στο ποσό των τόκων αυτών (κωδικοί 727-728), πρέπει να προστεθούν και οι δεδουλευμένοι τόκοι με το χρεολύσιο που καταβλήθηκαν, μέσα στο έτος 2011, για την εξόφληση στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Στους ίδιους κωδικούς 727-728, πρέπει να γραφούν και οι τόκοι υπερημερίας που τυχόν καταβλήθηκαν για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων, καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για αγορά μη καταναλωτικών αγαθών κατά το έτος 2011. Επίσης στους κωδικούς αυτούς πρέπει να γραφεί το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε το 2011 για τη χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε, με εξαίρεση τα ποσά δανείων που χορηγήθηκαν προς εταιρείες ή κοινοπραξίες ή κοινωνίες των οποίων ο υπόχρεος είναι μέλος ή μέτοχος. Αν ο υπόχρεος δεν προσθέσει μόνος του τους τόκους υπερημερίας, έχει υποχρέωση να τους προσθέσει η ΔΟΥ στους κωδικούς 323-324 της δήλωσης.
  15. Στον πίνακα 7 δηλώνονται τα ποσά των δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από τον φόρο. Στην ένδειξη 8 αναγράφονται οι καταβληθέντες τόκοι στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Η έκπτωση του 10% των τόκων αυτών από τον φόρο εισοδήματος υπολογίζεται μέχρι ποσό δανείου 200.000 ευρώ. Γι' αυτόν τον λόγο, πρέπει, για τα δάνεια αυτά, να συμπληρώνονται και οι κωδικοί 069-070 με το συνολικό ποσό των δανείων που έχει λάβει ο κάθε σύζυγος για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας τους.
  16. Στον πίνακα 8 δηλώνονται τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν ή προκαταβλήθηκαν στο όνομα του φορολογουμένου κατά τη διάρκεια του έτους 2011. Αν έχει δηλωθεί από τον υπόχρεο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (μισθοί, συντάξεις κτλ.) σε μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις 1,2,3 και 4 του πίνακα 4Α του εντύπου Ε1, δηλαδή στους κωδικούς 301-302, 303-304, 321-322 και 317-318, τότε αφού προστεθούν τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα αυτά, το σχετικό σύνολο γράφεται στους κωδικούς 313-314. Μετά, αφού προστεθούν τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν στα ίδια ως άνω εισοδήματα, το σύνολο που θα προκύψει γράφεται στους κωδικούς 315-316. Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5%.
  17. Οι κωδικοί 603-604 και 605-606 συμπληρώνονται εφόσον στους σχετικούς πίνακες της δήλωσης 4Γ και 4Δ έχουν δηλωθεί εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα. Ο προκαταβληθείς ή ο παρακρατηθείς φόρος στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.
  18. 1,5% το ανώτερο είναι η διαφορά που μπορεί να εμφανίζεται μεταξύ του αναλογούντος φόρου και του φόρου που έχει παρακρατηθεί
- Προσοχή
Τόκοι στεγαστικών, φόροι που παρακρατήθηκαν, κατοικίες και δαπάνες είναι συνήθως τα σημεία που «σκοντάφτουν» οι φορολογούμενοι
- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγγαμοι
Πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώνεται το τετραγωνίδιο με την ένδειξη ΑΦΜ συζύγου. Σε καμία περίπτωση, προκειμένου για έγγαμη, δεν αναγράφεται στο τετραγωνίδιο αυτό ο ΑΦΜ του συζύγου της.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΠΟΛ.1101/24.4.2012 Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπων οικονομικού έτους 2012: α) Δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Ο.Ε, Ε.Ε, κ.λπ. (Ε5) και β) Οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3)
Αθήνα, 24. 4. 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
1. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ Α'
Ταχ. Δ/νση: Καρ.Σερβίας 10 
Ταχ. Κώδικας: 101 84 ΑΘΗΝΑ 
Πληροφορίες : Θαν. Σαφαρής - Στ. Πίνη 
Τηλέφωνο : 210 -3375314-5-6 
Fax : 210-3375001
2. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 
Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ (Δ30) 
Ταχ. Δ/νση : Χανδρή 1 & θεσ/κης
18346 Μοσχάτο

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΟΛ 1101 

ΘΕΜΑ: Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπων οικονομικού έτους 2012: α) Δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Ο.Ε, Ε.Ε, κ.λπ. (Ε5) και β) Οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3).

Ύστερα από τις μεταβολές που έγιναν στη φορολογία εισοδήματος με τους ν. 3908/2011 (ΦΕΚ Α' 8/1-2-2011), ν. 4024/2011 (ΦΕΚ Α' 226/24-10-2011), ν. 4030/2011 (ΦΕΚ Α' 249/25-11-2011) παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινήσεις για την συμπλήρωση των παραπάνω εντύπων:

I) ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Ο.Ε., Ε.Ε., κ.λπ. (Έντυπο Ε5) Πίνακας Β' «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ»

Αν υπάγεσθε: α) στο άρθρο 118 του ν. 2238/1994.

Με το άρθρο, αυτό προβλέπεται μείωση συντελεστή φορολόγησης κατά 40% για δραστηριότητες σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Ειδικότερα, σύμφωνα με την § 2 του άρθρου 118 του Κ.Φ.Ε. για τις Ο.Ε., Ε.Ε., τις κοινοπραξίες του Κ.Β.Σ. και τις κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι συντελεστές φορολογίας που προβλέπονται από τα άρθρα 10 και 109 του Κ.Φ.Ε. μειώνονται κατά ποσοστό 40% για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες οι οποίες ασκούνται σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. 

Έτσι π.χ. οι συντελεστές φορολογίας 20% και 25%, που προβλέπονται από το άρθρο 10 του Κ.Φ.Ε., μειώνονται σε 12% και 15% αντίστοιχα. Τονίζεται ότι μειώνεται κατά ποσοστό 40% ο συντελεστής φορολογίας των πιο πάνω υπόχρεων μόνο για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες που ασκούνται στα υπόψη νησιά. Συνεπώς αν τα νομικά πρόσωπα κ.λπ. εκτός από τα κέρδη που αποκτούν και προκύπτουν από δραστηριότητες που ασκούνται στα υπόψη νησιά αποκτούν και εισοδήματα από δραστηριότητες που ασκούνται έξω από τα συγκεκριμένα νησιά, για τα τελευταία κέρδη θα φορολογούνται με τον ακέραιο συντελεστή φορολογίας, δηλαδή με 20% ή 25% κ.λπ. (οδηγίες έχουν δοθεί με την 1036149/632/Α0012/ΠΟΛ.1110/27.3.1997 διαταγή μας). 

Αν υπάγεσθε: β) στο άρθρο 73 του ν. 3842/2010:

Με το άρθρο αυτό, προβλέπεται ότι για τους υπόχρεους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε., των οποίων ο κύκλος εργασιών μειώνεται για δύο (2) συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους, έναντι της προηγούμενης κάθε φορά διαχειριστικής περιόδου, ο συντελεστής φορολογίας των κερδών που ορίζεται από τα άρθρα 109 και 10 του ίδιου νόμου μειώνεται κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των εργαζομένων που υφίσταται κατά την προηγούμενη της διετίας διαχειριστική περίοδο δεν μειώνεται σε καμία από τις τρεις πιο πάνω διαχειριστικές περιόδους. (10943/Β0012/ΠΟΛ.1088/11.6.2010 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών). Η μείωση του συντελεστή φορολογίας εφαρμόζεται στα κέρδη των δύο (2) διαχειριστικών περιόδων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο και όταν σε κάποια από αυτές προκύπτει ζημία, η μείωση του συντελεστή φορολογίας εφαρμόζεται στα κέρδη των επόμενων διαχειριστικών περιόδων και μέχρι να συμπληρωθούν δύο (2) διαχειριστικές περίοδοι ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.

Όταν επιχείρηση που έχει κάνει χρήση του μειωμένου συντελεστή φορολογίας κατ' εφαρμογή του άρθρου αυτού, στη συνέχεια προβεί εντός της διετίας σε μείωση του προσωπικού της ή αυξηθεί ο κύκλος εργασιών της, το χορηγηθέν ευεργέτημα ανακαλείται και υποχρεούται να υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας για το οικονομικό έτος ή τα οικονομικά έτη που έτυχε του ευεργετήματος του μειωμένου συντελεστή. Για την επιπλέον διαφορά φόρου που οφείλεται επιβάλλονται οι πρόσθετοι φόροι που ορίζονται από τις διατάξεις του ν. 2523/1997 (ΦΕΚ 179 Α').

Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων δεν έχουν εφαρμογή για επιχειρήσεις που υποχρεώνονται από διάταξη νόμου ή από την ένταξή τους σε επιχορηγούμενο πρόγραμμα από το Δημόσιο, να διατηρούν θέσεις εργασίας.

Για την εφαρμογή των παραπάνω ήδη εκδόθηκε η 10943/Β0012/ΠΟΛ.1088/11.6.2010

Αν υπάγεσθε: γ) στο άρθρο 18 του ν. 3296/2004:

Με το άρθρο αυτό, παρέχονται φορολογικά κίνητρα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να συγχωνευθούν μεταξύ τους και να ιδρύσουν νέα προσωπική εταιρία ή Ε.Π.Ε. ή Α.Ε. Μεταξύ των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων δεν περιλαμβάνονται οι Α.Ε. Επίσης μεταξύ των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων δεν πρέπει να είναι εγκατεστημένα στη χώρα μας υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, γιατί ο νόμος θέτει την προϋπόθεση ότι οι συγχωνευόμενες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κάποια νομική μορφή, την οποία στερείται το υποκατάστημα και περαιτέρω αφού δεν είναι δυνατή η υπαγωγή στο κίνητρο αυτό των ημεδαπών Α.Ε., δεν μπορεί να είναι δυνατή η υπαγωγή σε αυτό των υποκαταστημάτων των αλλοδαπών Α.Ε. Από τη συγχώνευση πρέπει πάντοτε να προέρχεται εταιρία ανώτερης νομικής μορφής από αυτή των συγχωνευόμενων ή τουλάχιστον της ίδιας νομικής μορφής με αυτή που έχει την ανώτερη νομική μορφή από τις συγχωνευόμενες. 

Επομένως μία Ε.Π.Ε. δεν μπορεί να συγχωνευθεί με άλλη Ε.Π.Ε. ή άλλης μορφής επιχείρηση και να συστήσουν μια προσωπική εταιρία (Ο.Ε. ή Ε.Ε.), αλλά η προερχόμενη από τη συγχώνευση εταιρία πρέπει να έχει υποχρεωτικά τον τύπο της Ε.Π.Ε. ή της Α.Ε. Περαιτέρω ο νόμος δεν θέτει καμία προϋπόθεση ως προς την κατηγορία των βιβλίων που πρέπει να τηρούν οι υπό συγχώνευση επιχειρήσεις (με εξαίρεση βεβαίως τις Ε.Π.Ε. που τηρούν υποχρεωτικά από το νόμο βιβλία Γ κατηγορίας). 

Επομένως αν η συγχωνευόμενη ατομική επιχείρηση ή προσωπική εταιρία τηρεί βιβλία Β' κατηγορίας του K.B.Σ., αυτή εμπίπτει στις διατάξεις του παρόντος. Επίσης οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το αντικείμενο εργασιών τους (μεταποιητικές, εμπορικές, παροχής υπηρεσιών). Όμως επειδή με την § 5 ορίζεται ότι οι διατάξεις μεταξύ άλλων και του άρθρου 12 του ν.δ. 1297/1972 έχουν εφαρμογή και επί των συγχωνεύσεων που γίνονται με το άρθρο αυτό, συνάγεται ότι οι υπό συγχώνευση επιχειρήσεις δεν μπορεί να έχουν ως αντικείμενο εργασιών κατά κύριο λόγο την κατασκευή ή εκμετάλλευση ακινήτων (με εξαίρεση τις ξενοδοχειακές που υπάγονται). 

Με την § 2 του άρθρου αυτού προβλέπεται μειωμένος συντελεστής φορολογίας των καθαρών κερδών της προερχόμενης από τη συγχώνευση εταιρίας κατά τα 2 πρώτα έτη. Ειδικότερα προβλέπεται ότι τα κέρδη της εταιρίας αυτής θα φορολογούνται για το πρώτο οικον. έτος με τον ισχύοντα κατά το χρόνο υποβολής της οικείας δήλωσης συντελεστή φορολογίας μειωμένο κατά 10 μονάδες και για το επόμενο οικον. έτος με συντελεστή μειωμένο κατά 5 μονάδες. Ειδικότερες οδηγίες έχουν δοθεί με την 1012212/10171/Β0012/ΠΟΛ.1016/7.2.2005 διαταγή μας.

Επισημαίνεται ότι με τον ν. 3756/2009 η ισχύς του άρθρου 18 του ν. 3296/2004 παρατάθηκε μέχρι της 31/12/2011.

Πίνακας Γ' «ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΦΟΡΟΥ. ΤΕΛΩΝ ΚΤΛ.»

Γενικά, σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των υπόχρεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε., αναφέρεται ότι:

α) Όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν.3842/2010, τα κέρδη των υπόχρεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (ομόρρυθμες εταιρίες, ετερόρρυθμες εταιρίες, κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές κερδοσκοπικές εταιρίες, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, συμμετοχικές ή αφανείς και κοινοπραξίες της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του K.B.Σ.), φορολογούνται με συντελεστή εικοσιπέντε τοις εκατό (25%). 

β) Ειδικά, για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες και κοινωνίες κληρονομικού δικαίου, που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, στις οποίες κοινωνίες, μεταξύ των κοινωνών περιλαμβάνονται και ανήλικοι, τα κέρδη που αναλογούν στους ομόρρυθμους εταίρους φυσικά πρόσωπα και στους κοινωνούς φυσικά πρόσωπα, φορολογούνται στο όνομα της εταιρίας ή κοινωνίας με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), αφού προηγουμένως αφαιρεθεί επιχειρηματική αμοιβή για μέχρι τρεις (3) ομόρρυθμους εταίρους φυσικά πρόσωπα ή μέχρι τρεις (3) κοινωνούς φυσικά πρόσωπα, που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής. Επομένως, αν στην κοινωνία συμμετέχουν μόνο ενήλικοι, τα κέρδη της κοινωνίας φορολογούνται με συντελεστή 25% χωρίς την αφαίρεση επιχειρηματικής αμοιβής.

Η επιχειρηματική αμοιβή προσδιορίζεται με την εφαρμογή του ποσοστού συμμετοχής κάθε δικαιούχου εταίρου ή κοινωνού στο πενήντα τοις εκατό (50%) των κερδών της εταιρίας ή κοινωνίας, που δηλώθηκαν με την οικεία ετήσια δήλωσή της.

Η αφαίρεση της επιχειρηματικής αμοιβής είναι υποχρεωτική, καθόσον πρόκειται για συγκεκριμένο τρόπο φορολογίας των κερδών του νομικού προσώπου.

Σε περίπτωση περισσότερων ομόρρυθμων εταίρων ή κοινωνών με ίσα ποσοστά συμμετοχής, οι δικαιούχοι επιχειρηματικής αμοιβής καθορίζονται, κάθε έτος, από την εταιρία ή κοινωνία και δηλώνονται με την οικεία αρχική ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος της.

Με τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, ομόρρυθμος εταίρος ή κοινωνός, που συμμετέχει σε περισσότερες εταιρίες ή κοινωνίες, φορολογείται για επιχειρηματική αμοιβή από όλες τις εταιρίες ή κοινωνίες στις οποίες συμμετέχει.

Τα ποσοστά αυτά δεν ισχύουν για τις εταιρίες του άρθρου 13 του ν.718/1977 (εταιρίες μεταξύ εκτελωνιστών), για τις οποίες διατηρείται το καθεστώς κατανομής επιχειρηματικής αμοιβής σε όλους τους ομόρρυθμους εταίρους φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στην εταιρία, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους.

Επομένως, με βάση τα παραπάνω, στο επίπεδο του νομικού προσώπου, φορολογούνται με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) τα κέρδη των ομόρρυθμων εταίρων φυσικών προσώπων και κοινωνών φυσικών προσώπων κοινωνίας κληρονομικού δικαίου στην οποία περιλαμβάνονται και ανήλικοι και με συντελεστή εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) τα κέρδη όλων των λοιπών εταίρων και κοινωνών (ετερόρρυθμοι εταίροι, εταίροι νομικά πρόσωπα).

Η ισχύς των διατάξεων αυτών εφαρμόζονται για τα εισοδήματα των διαχειριστικών χρήσεων που αρχίζουν από 1/1/2010 και μετά.

Επιπλέον, για τη συμπλήρωση του πίνακα αυτού διευκρινίζεται ότι:

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3908/2011 προβλέπεται απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος διαχειριστικής περιόδου κατά την οποία δημοσιεύεται η απόφαση έναρξης και ολοκλήρωσης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. (κωδ.579 πίνακα Γ' και κωδικοί 576, 577 και 578 πίνακα ΙΑ).

2. Με τις διατάξεις των παραγράφων Β2 των άρθρων 43 & 44 του ν. 4030/2011 προβλέπεται ότι από 25/11/2011 και μετά, οι επιχειρήσεις τριτογενούς τομέα που ορίζονται στην παράγραφο Δ' κάθε άρθρου αντίστοιχα και εγκαθίστανται σε κτίρια στις περιοχές Γεράνι & Μεταξουργείο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας εκπίπτουν ετησίως και για μια πενταετία, από το φόρο εισοδήματος ποσό ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος που καταβάλλεται για τη χρήση του ακινήτου. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, προστέθηκε ο κ.α. 575 στον πίνακα Γ' της πρώτης σελίδας του εντύπου Ε5 όπου αναγράφεται το διπλάσιο μίσθωμα που καταβλήθηκε μέσα στο έτος 2011 και αφορά το χρονικό διάστημα από 25/11/2011 - 31/12/2011. Λόγω της ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, το ετήσιο ποσό των μισθωμάτων δεν θα αναγνωρίζεται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και θα προστίθεται ως λογιστική διαφορά.

3. Με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 3877/2010 (ΦΕΚ Α' 160) επιβλήθηκε γενική εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α. 2% επί του συνολικού καθαρού γεωργικού εισοδήματος, εξαιρουμένου του εισοδήματος από αλιευτική δραστηριότητα, που δηλώνεται με την ετήσια δήλωση φόρου εισοδήματος. Για τα νομικά πρόσωπα της παρ. 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. προϋπόθεση επιβολής της εισφοράς αυτής είναι η πλειοψηφία των μεριδίων τους να μην ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, προβλέφθηκαν στο περσινό έντυπο και εξακολουθούν να υπάρχουν ο κ.α. 909 στον πίνακα Θ' της τέταρτης σελίδας του εντύπου Ε5 όπου αναγράφεται το εισόδημα επί του οποίου επιβάλλεται η εισφορά ΕΛ.Γ.Α. και ο κ.α. 910 «Εισφορά ΕΛΓΑ 2% (αρ. 13 ν. 3877/2010)» στον Πίνακα Γ', όπου αναγράφονται τα ποσά που αναλογούν στην εισφορά αυτή.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Προκειμένου να συμπληρωθεί ο κ.α.. 910 του πίνακα Γ' θα πρέπει να απαραιτήτως να έχει συμπληρωθεί ο κ.α. 909 του πίνακα Θ' της τρίτης σελίδας του εντύπου. Ο κωδικός 911 του πίνακα Γ' του εντύπου Ε5 του οικονομικού έτους 2011 διαγράφηκε γιατί δεν προβλέπεται επιβολή πρόσθετης εισφοράς ΕΛΓΑ.

4. Οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 64 του ΚΦΕ, εξακολουθούν να ισχύουν. Επομένως, οι κοινωνίες αστικού δικαίου που εκμεταλλεύονται φορτηγά ή επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος (έντυπο Ε5) και για τα καθαρά κέρδη που προέρχονται από την εκμετάλλευση μέχρι δύο αυτοκίνητα, χορηγείται σε κάθε μέλος, βεβαίωση με το ποσό των κερδών που τους αναλογεί, προκειμένου να φορολογηθεί στο όνομά τους. Τα καθαρά κέρδη που προέρχονται από την εκμετάλλευση των πάνω από δύο αυτοκινήτων φορολογούνται στο όνομα της κοινωνίας.

Όμως, σε περίπτωση εκμετάλλευσης των παραπάνω αυτοκινήτων από τους λοιπούς υπόχρεους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (Ο.Ε., Ε.Ε. κλπ ), τα καθαρά κέρδη φορολογούνται στο όνομα των μελών, μόνο όταν αυτοί εκμεταλλεύονται μέχρι ένα αυτοκίνητο, ενώ, σε περίπτωση εκμετάλλευσης πάνω από ένα αυτοκίνητο, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 10 (φορολογία επιχειρηματικής αμοιβής και φορολόγηση των λοιπών κερδών στο όνομα του νομικού προσώπου).

5. Τέλος, επισημαίνεται, ότι σε υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος (έντυπο Ε5) και φορολόγηση με βάση τις διατάξεις του άρθρου 10 του ΚΦΕ, υπόκεινται οι κοινωνίες αστικού δικαίου, μόνον, εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα και όχι οι κοινωνίες με άλλο αντικείμενο δραστηριότητας, όπως π.χ. αυτές που συστάθηκαν για την εκμίσθωση ακινήτων (εισόδημα Α' κατηγορίας).

Τα ποσά των κερδών των κ.α. 521 και 522 τα οποία θα φορολογηθούν με συντελεστές 25% και 20% αντίστοιχα, πρέπει να συμφωνούν με τα αναγραφόμενα στοιχεία στον Πίνακα Γ(Βλέπε σχετικές οδηγίες για τον Πίνακα Γ).

Τέλος, στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε5 υπάρχουν οι ενδείξεις «Ολικά» ή «Δόσεις», όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής του φόρου κλπ. ποσών που θα βεβαιωθούν, καθόσον σύμφωνα με την περ. α' της παρ. 11 του άρθρου 8 του ν. 3842/2010, όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης, παρέχεται έκπτωση 1,5% στο συνολικό ποσό αυτού και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών.

Πίνακας Δ' - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ»

1. Στον πίνακα αυτόν, οι κωδικοί 018, 019, 020, 450, 021, 022 και 023 θα συμπληρώνονται μόνο από τους τηρούντες βιβλία Γ' κατηγορίας και το άθροισμα των κωδικών αυτών θα πρέπει είναι ίσο με το ποσό του κωδικού 196 της τρίτης σελίδας του εντύπου Ε3 όπου αναγράφεται το συνολικό ποσό του πίνακα της φορολογικής αναμόρφωσης. 

ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι παραπάνω κωδικοί δεν θα συμπληρώνονται από τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

2. Στον πίνακα αυτόν, προστέθηκε κωδ. 462 στον οποίο αναγράφεται το ποσό που φορολογήθηκε κατά την προηγούμενη χρήση λόγω αναμόρφωσης της πρόβλεψης για αποζημίωση προσωπικού, (περ, ιε', παραγρ. 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε.)

3. Επιπλέον, προστέθηκε ο κωδ. 550 για την αναγραφή του ποσού της τεκμαρτής απόσβεσης της αξίας της άδειας κυκλοφορίας Φ.Δ.Χ. του ν. 3888/2010.

ΠΡΟΣΟΧΗ : ο κωδικός αυτός (550) συμπληρώνεται μόνο από εταιρίες που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας του K.B.Σ., ενώ για τις εταιρίες που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ. θα συμπληρώνεται ο κωδικός 312 της δεύτερης σελίδας του εντύπου Ε3. 

Επίσης προστέθηκε ο κωδικός 097 στον οποίο θα αναγράφονται τα έτη της απόσβεσης αυτής.

4. Ο κωδικός 043 που αναφέρονταν στα αφορολόγητα ποσά του ν. 1262/1982 καταργήθηκε λόγω της λήξης περιόδου της επένδυσης.

5. Επιπλέον, στον πίνακα αυτόν περιλαμβάνεται ο κ.α. 041 για την αναγραφή του σχηματιζόμενου αφορολόγητου αποθεματικού, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 71 του ν. 3842/2010 περί φορολογικών κινήτρων ευρεσιτεχνίας (οι όροι, οι προϋποθέσεις και διαδικασίες για την εφαρμογή αυτών έχουν δοθεί με την 11970/Β0012/ΠΟΛ.1203/6.12.2010 κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων).

6. Επίσης, από τις διατάξεις των παραγράφων 9-13 του άρθρου 73 του ν.3842/2010, προβλέπεται ότι, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που υπάγεται σε φορολογική υποχρέωση στην Ελλάδα και επενδύει στην παραγωγή κινηματογραφικού έργου μεγάλου μήκους με προορισμό την προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα απαλλάσσεται από το φόρο που του αναλογεί για ποσό ίσο με:

α) το 40% του ποσού που επένδυσε, εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα, δεν είναι μέτοχος ανώνυμης Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή μέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα,

β) το 20% του ποσού που επένδυσε, εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα, ή είναι μέτοχος ανώνυμης Α.Ε. ή Ε.Π.Ε., ή μέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό της επένδυσης στην παραγωγή κινηματογραφικών έργων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος.

Το ποσό της επένδυσης πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξόφληση δαπανών που διενεργούνται στην Ελλάδα.

Με την ΠΟΛ.1132/6.6.2011 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ.Β' 1392/16.6.2011) ορίστηκε για την εφαρμογή των παραπάνω ότι:

α) για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα το 20% του ποσού της επένδυσης στην παραγωγή κινηματογραφικών έργων θα αφαιρείται από τα καθαρά τους κέρδη.

β) για τις επιχειρήσεις που δεν δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα το 40% του ποσού της επένδυσης στην παραγωγή κινηματογραφικών έργων θα αφαιρείται από τα καθαρά τους κέρδη.

Το ποσό της έκπτωσης αυτής θα αναγράφεται στον κωδικό 076 και θα συμπληρώνεται μόνο από τις εταιρίες που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας. Επίσης το ποσό του κωδικού αυτού δεν θα αναγνωρίζεται σε περίπτωση ζημιάς ενώ σε περίπτωση που μετά την αφαίρεσή του κωδικού αυτού προκύπτει ζημιά, αυτή θα μηδενίζεται. Οι επιχειρήσεις με βιβλία Β' κατηγορίας θα συμπληρώνουν αντίστοιχους κωδικούς (382, 383, 384) στον πίνακα Ζ' του εντύπου Ε3.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι κωδικοί 530 & 531 που υπήρχαν στο έντυπο οικονομικού έτους 2011 (για την αναγραφή των απαλλασσόμενων κερδών μέχρι 30.000 ευρώ, των ομόρρυθμων εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν ως μέλη αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά την έναρξη δραστηριότητας δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους) παύουν να υφίστανται, λόγω της κατάργησης της απαλλαγής αυτής με την παράγραφο 4 του άρθρου 42 του ν.4024/2011.

Πίνακας Ε' «ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ»

Ο Πίνακας Ε' διαιρείται:

α) στον υποπίνακα (α) «ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ».

Στον υποπίνακα αυτόν, προστέθηκε στήλη «Δαπάνες άρθρων 23 & 31 του Κ.Φ.Ε.», σε αντικατάσταση της στήλης με το ποσοστό απόσβεσης και 

β) στον υποπίνακα (β) «ΥΠΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» .

Στον υποπίνακα αυτόν, το καθαρό εισόδημα που αναγράφεται, προκύπτει από τη διαφορά του ακαθαρίστου εισοδήματος που αποκτήθηκε από υπεκμίσθωση, με μεταφορά των συνολικών ποσών από τις αντίστοιχες στήλες του εντύπου Ε2 και του καταβαλλόμενου μισθώματος που καταβλήθηκε στον εκμισθωτή.

Πίνακας Θ' : «ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ»

Προστέθηκαν οι κωδικοί 049 για την προκαταβολή του φόρου & 050 για το ποσό των φόρων που παρακρατήθηκαν.

Για τη συμπλήρωση του κωδικού 049, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των κωδικών 004, 523 και 005 του πίνακα Γ' της πρώτης σελίδας του εντύπου.

Πίνακας Ι' «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΑΙΡΩΝ - ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ / ΜΕΛΗ»

Από τα στοιχεία των εταίρων - μελών καθορίζεται ο συντελεστής φορολόγησης της εταιρείας. Στον Πίνακα Ι', στη στήλη με την «ΙΔΙΟΤΗΤΑ» των εταίρων - μελών αναγράφεται το αν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ομόρρυθμο ή ετερόρρυθμο μέλος ή κοινωνός.

Αναγράψτε την ιδιότητα του εταίρου / μέλους στην αντίστοιχη στήλη: 

α) νομικό πρόσωπο (Ν.Π.),

β) φυσικό πρόσωπο ομόρρυθμο μέλος (Ο.Μ.),

γ) φυσικό πρόσωπο ετερόρρυθμο μέλος (Ε.Μ.) και δ) φυσικό πρόσωπο κοινωνός (Κ) κ.τ.λ.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Το σύνολο των κερδών που αναλογούν στα ομόρρυθμα μέλη φυσικά πρόσωπα μεταφέρεται στον κ.α. 522 του πίνακα Γ ενώ το σύνολο των κερδών των υπολοίπων μελών μεταφέρεται στον κ.α. 521 του ίδιου πίνακα.

Επίσης, επί πλέον στις γραμμές 1, 2, 3 του πίνακα Γ αναγράφονται τα δεδομένα των εταίρων/μελών (μέχρι τρείς) που έχουν πάρει επιχειρηματική αμοιβή από την εταιρία. Στις γραμμές 4 έως 8 του ίδιου πίνακα αναγράφονται τα στοιχεία των εταίρων/μελών που δεν έχουν πάρει επιχειρηματική αμοιβή από την εταιρία. Αν ο πίνακας αυτός δεν επαρκεί, επισυνάπτεται κατάσταση και μεταφέρετε τα σύνολα της κατάστασης στα πεδία του κ.α. 639 του παρόντος πίνακα.

Πίνακας ΙΑ': «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ Ν.3908/2011»

Προστέθηκε νέος πίνακας ΙΑ' σε αντικατάσταση του παλαιού, όπου θα αναγράφονται αναλυτικά τα ποσά της απαλλαγής του ν. 3908/2011.

Τέλος, διαγράφηκε ο πίνακας IB' διότι τα στοιχεία που αναγράφονταν σε αυτόν λαμβάνονται αυτομάτως από τη Γ.Γ.Π.Σ. με τον αναγραφόμενο Α.Φ.Μ. των μελών.

II) ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (Ε3)

1. Στην πρώτη σελίδα του εντύπου, στη στήλη για την κατηγορία των βιβλίων προστέθηκαν οι κωδικοί 593 & 594.

α) Ο κωδικός 593 θα διαγραμμίζεται από τους συγγραφείς, μουσουργούς & καλλιτέχνες, ζωγράφους ή γλύπτες ή χαράκτες της παραγράφου 7 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε., προκειμένου να κατανεμηθούν τα εισοδήματα τους στα οριζόμενα έτη. Εφόσον οι παραπάνω υπόχρεοι κάνουν χρήση της παραγράφου 7 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε., δηλαδή κατανέμουν τα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά αποτελέσματα σε τέσσερα έτη, θα αναγράφουν το άθροισμα των προκυπτόντων ποσών του συγκεκριμένου έτους καθώς και των μεταφερόμενων ποσών από τα προηγούμενα έτη, στον πίνακα ΣΤ' προς φορολόγηση.

Οι παραπάνω υπόχρεοι, θα συντάσσουν κατάσταση κατανομής, βάσει της οποίας θα προκύπτουν τα παραπάνω αποτελέσματα και την οποία θα τηρούν στο αρχείο τους, εφόσον υποβάλουν την δήλωσή τους μέσω διαδικτύου.

β) ο κωδικός 594 θα συμπληρώνεται από όσους είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων Β' κατηγορίας και δεν τα τηρούν.

Παρέμειναν οι κατηγορίες βιβλίων(Β, Γ & ΒΓ), διαγράφηκαν οι κατηγορίες βιβλίων Α, ΑΒ, ΑΓ & ΑΒΓ.

2. Πίνακας Ζ':

α) Διαγράφηκε ο κωδικός 342 για το είδος της μελέτης των μηχανικών που υπήρχε για πληροφοριακούς λόγους.

β) Προστέθηκε ο κωδικός 312 στον οποίο αναγράφεται το ποσό της απόσβεσης της άδειας Φ.Δ.Χ. του ν. 3888/2010.

γ) Διευκρινίζεται ότι ο κωδικός 313 συμπληρώνεται μόνο από τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, διότι οι εταιρίες θα συμπληρώνουν αντίστοιχο κωδικό στο έντυπο Ε5.

δ) Προστέθηκε ο κωδ. 382 στον οποίον θα αναγράφεται το ποσό της επένδυσης κινηματογραφικής παραγωγής της παρ.9 αρθρ. 73 ν. 3842/2010

Επίσης προστέθηκαν οι κωδικοί 383 και 384 οι οποίοι θα διαγραμμίζονται ανάλογα με την δραστηριότητα της επιχείρησης που επενδύει σε κινηματογραφική παραγωγή. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κωδικός 383 που αντιστοιχεί στο 40% του ποσού της επένδυσης, θα διαγραμμίζεται εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα, δεν είναι μέτοχος ανώνυμης Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή μέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα, ενώ ο κωδικός 384 που αντιστοιχεί στο 20% του ποσού επένδυσης, θα διαγραμμίζεται εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα, ή είναι μέτοχος ανώνυμης Α.Ε. ή Ε.Π.Ε., ή μέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα.

3. Πίνακας Θ' :

α) Προστέθηκε κωδικός 196 όπου θα αναγράφεται το ποσό του συνόλου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ., (δεν υπήρχε στο έντυπο του 2011 και οι φορολογούμενοι το ανέγραφαν στις σημειώσεις της τέταρτης σελίδας του εντύπου). Το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι ίσο με το ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των κωδικών (018 έως και 023) της δεύτερης σελίδας του εντύπου Ε5 (αφορά μόνο εταιρίες που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας)

β) Προστέθηκε ο κωδικός 197, ο οποίος συμπληρώνεται από προσωπικές εταιρίες (Ο.Ε., EE, κτλ.,) που μετατράπηκαν μέσα στη χρήση σε ΑΕ ή ΕΠΕ και τηρούσαν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ (αναγράφονται τα αποτελέσματα των βιβλίων Β' κατηγορίας του ΚΒΣ που υπήρχαν από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου μέχρι την χορήγηση ΑΡΜΑΕ.- ΠΟΛ.1083/15.6.2009.)

4. Πίνακας Ι':

Για τις υπόψη διατάξεις του άρθρου 79 του ν. 3842/2010, αναφορικά με τον αυτοέλεγχο των υποβαλλόμενων δηλώσεων, έχει εκδοθεί η ΠΟΛ.1191/17.12.2010 διαταγή. 

Αναλυτικότερα:

α. Επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων η και παραγωγής προϊόντων:

Οι επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων (κ.α. 125) τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του αθροίσματος του κόστους πωληθέντων (εμπορευμάτων ή προϊόντων) (κ.α.121) και των εξόδων και δαπανών, συμπεριλαμβανομένων σε κάθε περίπτωση και των αποσβέσεων που αναλογούν (κ.α. 122), με το συντελεστή αναγωγής (κ.α. 101) αυτού σε ακαθάριστα έσοδα. Ως συντελεστής αναγωγής λαμβάνεται ο συντελεστής που προκύπτει από τη σχέση του κλάσματος που αριθμητή έχει τον αριθμό εκατό (100) και παρονομαστή τον αριθμό εκατό (100) μείον τον προβλεπόμενο μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους (Μ.Σ.Κ.Κ.). Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται για την επιχείρηση Μ.Σ.Κ.Κ., εφαρμόζεται ο μέσος όρος των Μ.Σ.Κ.Κ. του οικείου πίνακα στον οποίο αυτή εντάσσεται. Προκειμένου για επιχειρήσεις με περισσότερους του ενός Μ.Σ.Κ.Κ., εφαρμόζεται ο μέσος σταθμικός συντελεστής που προκύπτει από τη διαίρεση των συνολικών καθαρών κερδών που προκύπτουν με την εφαρμογή των Μ.Σ.Κ.Κ. κατά κατηγορία ακαθάριστων εσόδων δια των συνολικών ακαθάριστων εσόδων της διαχειριστικής περιόδου.

Εφόσον κατά τον υπολογισμό του συντελεστή αναγωγής προκύπτει δεκαδικός αριθμός με περισσότερα από πέντε δεκαδικά ψηφία αυτού. (π.χ. ο συντελεστής αναγωγής 1,234567901 περιορίζεται σε 1,23456.). 

β. Επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών:

Οι επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων (κ.α. 105) τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του αθροίσματος των εξόδων και δαπανών, συμπεριλαμβανομένων σε κάθε περίπτωση και των αποσβέσεων που αναλογούν (κ.α. 102), με το συντελεστή αναγωγής αυτού σε ακαθάριστα έσοδα. Ως συντελεστής αναγωγής (κ.α. 104) λαμβάνεται ο συντελεστής που προκύπτει από τη σχέση του κλάσματος που αριθμητή έχει τον αριθμό εκατό (100) και παρονομαστή τον αριθμό εκατό (100) μείον τον προβλεπόμενο μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους (Μ.Σ.Κ.Κ). Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται για την επιχείρηση Μ.Σ.Κ.Κ, εφαρμόζεται ο μέσος όρος των Μ.Σ.Κ.Κ. του οικείου πίνακα στον οποίο αυτή εντάσσεται. Προκειμένου για επιχειρήσεις με περισσότερους του ενός Μ.Σ.Κ.Κ, εφαρμόζεται ο μέσος σταθμικός συντελεστής που προκύπτει από τη διαίρεση των συνολικών καθαρών κερδών που προκύπτουν με την εφαρμογή των Μ.Σ.Κ.Κ. κατά κατηγορία ακαθάριστων εσόδων δια των συνολικών ακαθάριστων εσόδων της διαχειριστικής περιόδου.

Δηλαδή και οι επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να υπαχθούν στον αυτοέλεγχο, πρέπει να δηλώνουν το ποσό ακαθάριστων εσόδων που προκύπτει με την ίδια μέθοδο όπως και στις επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων. Επομένως, όσα αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση α' για τις επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων, σχετικά με τα έξοδα και τις δαπάνες καθώς και τις αποσβέσεις, ισχύουν ανάλογα και στην προκειμένη περίπτωση.

γ. Μικτές επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων η και παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών:

Οι μικτές επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο του αθροίσματος των ακαθάριστων εσόδων που προσδιορίζονται κατά κατηγορία δραστηριότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προηγούμενες υποπεριπτώσεις α' και β', με επιμερισμό των κοινών δαπανών στις επί μέρους δραστηριότητες ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής των ακαθάριστων εσόδων κάθε δραστηριότητας στο σύνολο των ακαθάριστων εσόδων της διαχειριστικής περιόδου από όλες τις δραστηριότητες. 

δ. Αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες:

Οι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων (κ.α.115) τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει με τη διαδικασία που προβλέπεται για τις επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή, πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του αθροίσματος των εξόδων και δαπανών, συμπεριλαμβανομένων σε κάθε περίπτωση και των αποσβέσεων που αναλογούν (κ.α. 112), με το συντελεστή αναγωγής (κ.α. 114) αυτού σε ακαθάριστα έσοδα. Ως συντελεστής αναγωγής λαμβάνεται ο συντελεστής που προκύπτει από τη σχέση του κλάσματος που αριθμητή έχει τον αριθμό εκατό (100) και παρονομαστή τον αριθμό εκατό (100) μείον τον προβλεπόμενο συντελεστή καθαρών αμοιβών. Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται για τον ελεύθερο επαγγελματία συντελεστής καθαρών αμοιβών (Ε.16382/ΠΟΛ.371/29.12.1987), εφαρμόζεται ο μέσος όρος των συντελεστών καθαρών αμοιβών (47,75%).

Προκειμένου για ελεύθερους επαγγελματίες με περισσότερους του ενός συντελεστές καθαρών αμοιβών, εφαρμόζεται ο μέσος σταθμικός συντελεστής που προκύπτει από τη διαίρεση των συνολικών καθαρών κερδών που προκύπτουν με την εφαρμογή των συντελεστών καθαρών αμοιβών κατά κατηγορία ακαθάριστων εσόδων δια των συνολικών ακαθάριστων εσόδων της διαχειριστικής περιόδου.

Επομένως, όσα αναφέρονται στην πιο πάνω περίπτωση β' για τις επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών, σχετικά με τα έξοδα και τις δαπάνες καθώς και τις αποσβέσεις, ισχύουν ανάλογα και στην προκειμένη περίπτωση.

ε. Ελεύθεροι επαγγελματίες με παράλληλη άσκηση εμπορικής δραστηριότητας πώλησης εμπορευμάτων η και παραγωγής προϊόντων η και παροχής υπηρεσιών:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παράλληλα ασκούν και εμπορική δραστηριότητα πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων ή και παροχής υπηρεσιών πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει από το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων που προσδιορίζονται κατά κατηγορία δραστηριότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προηγούμενες περιπτώσεις δ', α' και β', κατά περίπτωση, και με ανάλογη εφαρμογή όσων ορίζονται στην προηγούμενη περίπτωση γ' σχετικά με τον επιμερισμό των κοινών δαπανών. 

Καθαρά κέρδη υπαγομένων στον αυτοέλεγχο.

Τα ακαθάριστα έσοδα όπως προκύπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις θα πολλαπλασιαστούν με το Μ.Σ.Κ.Κ. ή μέσο όρο των Μ.Σ.Κ.Κ. ή μέσο σταθμικό Σ.Κ.Κ. κατά περίπτωση (κ.α. 128, 133, 138) για να προκύψουν τα καθαρά κέρδη αυτοελέγχου (κ.α. 129, 134, 139). 

Τα κέρδη αυτά συγκρίνονται με τα λογιστικά καθαρά κέρδη βάσει των διατάξεων του Κ.Φ.Ε. και των βιβλίων του KB.Σ. (κ.α. 130, 135, 140) και τελικώς επιλέγονται τα μεγαλύτερα προς φορολόγηση (κ.α. 131, 136, 141) προκειμένου αυτά να μεταφερθούν στις αντίστοιχες δηλώσεις φόρου εισοδήματος (έντυπα Ε1 και Ε5).

Τα κέρδη που τελικά επιλέγονται προς φορολόγηση (τα μεγαλύτερα από τη σύγκριση πινάκων ΣΤ' και Ι') αναπροσαρμόζονται με τα ποσά του πίνακα Ζ'. 

5. Πίνακας IB':

Προστέθηκαν οι κωδικοί 367, 368, 369, 370 και 371, στους οποίους αναγράφονται αναλυτικά οι δαπάνες των εταιριών με Β' κατηγορίας βιβλία του Κ.Β.Σ. που αποκτούν γεωργικό εισόδημα, για πληροφοριακούς λόγους, προκειμένου να μην συμπληρώνεται ο πίνακας ΣΤ'.

6. Πίνακας ΙΓ' :

Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 3842/2010 ορίσθηκε συντελεστής φορολόγησης 20% των οικοδομικών επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ και εξακολουθούν να φορολογούνται εξωλογιστικά με συντελεστή επί των ακαθαρίστων εσόδων τους για εισοδήματα που αποκτούν από 1.1.2010 και μετά (πίνακας ΙΓ' εντύπου Ε3).

Στον πίνακα αυτόν και πιο συγκεκριμένα στον υποπίνακα των τεχνικών επιχειρήσεων, προστέθηκαν οι κωδικοί 372, 373, 374, 375 και 376 και οι κωδικοί 377, 378, 379, 380 και 381 στον υποπίνακα των οικοδομικών επιχειρήσεων, στους οποίους θα αναγράφονται αναλυτικά οι δαπάνες των τεχνικών και οικοδομικών επιχειρήσεων αντίστοιχα, για πληροφοριακούς λόγους, προκειμένου να μην συμπληρώνεται ο πίνακας ΣΤ'. Επισημαίνεται ότι, προκειμένου για τεχνικές επιχειρήσεις, ο αντίστοιχος υποπίνακας θα συμπληρώνεται για τα εισοδήματα από εκτέλεση τεχνικών έργων που έχουν αναληφθεί μέχρι 31-12-2006, γιατί για τεχνικά έργα που αναλαμβάνονται από 1-1-2007 και μετά, τα εισοδήματα που προκύπτουν από αυτά φορολογούνται λογιστικά.

7. Πίνακας ΙΔ' :

Ο πίνακας ΙΔ' τροποποιήθηκε και περιλαμβάνει τρεις υποπίνακες α, β, γ.

Στον υποπίνακα α' αναγράφονται τα στοιχεία για τα Ε.Δ.Χ. (ΤΑΞΙ) και περιλαμβάνει στήλες με την έδρα, τον αριθμό κυκλοφορίας και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Στον υποπίνακα β' αναγράφονται τα στοιχεία για τα Φ.Δ.Χ. (φορτηγά δημοσίας χρήσης) και περιλαμβάνει στήλες με τον αριθμό κυκλοφορίας, το μικτό φορτίο και το είδος καυσίμου.

Στον υποπίνακα γ' αναγράφονται τα στοιχεία για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, κάμπινγκ και λιανοπωλητές και περιλαμβάνει στήλες με τον δήμο και την κοινότητα εγκατάστασης της επιχείρησης, τον αριθμό δωματίων ή διαμερισμάτων κ.λπ. Τα στοιχεία των υποπινάκων α', β' και γ' συμπληρώνονται για ελεγκτικούς λόγους. Επισημαίνεται ότι, με τις διατάξεις των παραγράφων 3 έως 7 του άρθρου 6 του ν. 3842/2010, οι επιχειρήσεις του πίνακα αυτού, προσδιορίζουν τα καθαρά τους κέρδη λογιστικά. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι οι: 

α) Εκμεταλλευτές αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ) 

β) Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης επιβατικών λεωφορείων ενταγμένων σε ΚΤΕΑ 

γ) Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης 

δ) Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων 

ε) Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης κατασκηνωτικών κέντρων (camping)

στ) Επιχειρήσεις αποκλειστικά πλανόδιων λιανοπωλητών και αποκλειστικά λιανοπωλητών σε κινητές λαϊκές αγορές

8. Με την ΠΟΛ.1235/24.11.2011 εγκύκλιο μας, δόθηκαν οδηγίες για τη συμπλήρωση της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης (σύμφωνα με την § 9 του άρθρου 17 του ν.3842/2010) η οποία περιλαμβάνει πίνακα με τα ποσά της φορολογικής αναμόρφωσης κατά κατηγορία δαπανών, πίνακα με τα ποσά των φόρων που έχουν αποδοθεί, πίνακα στον οποίο θα αναγράφονται ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων και ο αριθμός των απασχολουμένων στην επιχείρηση και πίνακα στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα της επιχείρησης με τα κυβικά τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Το σύνολο που προκύπτει από τον πίνακα της φορολογικής αναμόρφωσης θα μεταφέρεται:

1) για τις ατομικές επιχειρήσεις και για τους υπόχρεους της παραγρ.4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ. ανάλογα με την δραστηριότητα, στους κωδικούς 564, 565 και 566 και το σύνολο στον κωδικό 567, του υποπίνακα η' του πίνακα ΣΤ' της 2ης σελίδας του εντύπου Ε3.

2) για τις ατομικές επιχειρήσεις και για τους υπόχρεους της παραγρ.4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ. στον κωδικό 196 «συνολικό ποσό κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης» του πίνακα Θ' της τρίτης σελίδας του εντύπου Ε3 οικονομικού έτους 2012.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω κατάσταση θα υποβάλλεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Επισημαίνεται ότι η κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης θα υποβάλλεται επίσης μέσω διαδικτύου και στην περίπτωση των εταιριών της παρ.4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. για τις οποίες είναι προαιρετική η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τους (έντυπο Ε5).

Τέλος, οι προηγούμενες εγκύκλιοι της υπηρεσίας μας αναφορικά με οδηγίες για τη συμπλήρωση των εντύπων Ε3 και Ε5 εξακολουθούν να ισχύουν κατά περίπτωση.



Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. Οικονόμου