Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

20 αλλαγές στη φορολογία από τον Ιούνιο
Είκοσι σημαντικές αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και στη φορολογία ακινήτων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης θα περιλαμβάνει η φορολογική μεταρρύθμιση που θα απασχολήσει την επόμενη κυβέρνηση και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού.
«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει το βασικό σχέδιο των μέτρων όπως συζητήθηκαν τους προηγούμενους μήνες στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κομμάτων. Μπορεί τα κόμματα να μην κατέληξαν σε ένα πλαίσιο αρχών όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, αφού αποχώρησε από τον διάλογο η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο στα μέτρα αυτά θα βασιστεί εν πολλοίς η νέα φορολογική μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με το σχέδιο, για πρώτη φορά θα κληθούν όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες, δηλαδή περίπου 8,5 εκατομμύρια, να δηλώσουν σε μία αρχική κατάσταση όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους και στη συνέχεια όλες τις ετήσιες μεταβολές. Στα περιουσιακά στοιχεία θα περιληφθούν τα ακίνητα, οι καταθέσεις, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, οι μετοχές, τα αμοιβαία κεφάλαια και οτιδήποτε άλλο έχει κάποιος στην κατοχή του.
Τα εισοδήματα
Την ίδια στιγμή όλοι οι πολίτες θα προχωρούν ετησίως στην αναλυτική καταγραφή δαπανών διαβίωσης για τον υπολογισμό του διαθέσιμου εισοδήματος. Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγχει αν το εισόδημα καταναλώνεται και πού και αν αποταμιεύεται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ο,τι εισόδημα περισσεύει και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί θα φορολογείται επιπλέον.
Ακόμη, στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου κατατέθηκε η πρόταση για αυτοτελή φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή (π.χ. 20%) όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από τόκους, μερίσματα, ενοίκια ή υπεραξίες από πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογική κλίμακα η πρόταση είναι να μειωθούν τα κλιμάκια από 8 σε 4, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η αντικατάστασή τους από ειδικές-στοχευμένες επιδοτήσεις.
Στη φορολογία των ακινήτων οριστική θεωρείται η επιβολή ενός και μόνο φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας με κλιμακούμενο συντελεστή. Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν για πρώτη φορά οι τόκοι για στεγαστικά δάνεια να μην εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος σε ποσοστό 10%, όπως ισχύει σήμερα, αλλά να μειώνουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Για παράδειγμα, αν κάποιος κληθεί να πληρώσει «χαράτσι» 1.000 ευρώ για το ακίνητο που έχει στην κατοχή του και την ίδια στιγμή πληρώνει 5.000 ευρώ ετησίως σε τόκους, ένα μέρος των τόκων να μειώνει το αρχικό «χαράτσι» των 1.000 ευρώ. Μένει να ξεκαθαριστεί το ποσοστό έκπτωσης των τόκων από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.
Επίσης, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται εφαρμογή αυστηρών επαγγελματικών κριτηρίων ελάχιστου εισοδήματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ εξετάζεται η εφαρμογή ενιαίου φορολογικού συντελεστή για όλα τα νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ, αλλά και ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις)
Τράπεζα τιμών
Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταρτίσει τράπεζα τιμών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και άλλους φορείς της αγοράς και να προχωρήσει σε σταδιακή προσαρμογή στις αγοραίες τιμές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν και στον ΦΠΑ, αν και η τρόικα προς το παρόν δεν δέχεται να υπάρξει μείωση των συντελεστών όπως παρουσιάζεται στο σχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.
Πάντως στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται σταδιακή κατάργηση των μη ανταποδοτικών φόρων υπέρ τρίτων, αλλά και εισαγωγή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Τέλος, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με οnline σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και την καθιέρωση της υποχρεωτικής υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά. Ηδη με υπουργική απόφαση όλοι οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι εισοδηματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ υποχρεώνονται από εφέτος να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά. Εξαιρούνται όσοι είναι συνταξιούχοι.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Κερδίστε έως 750 ευρώ το χρόνο από το σούπερ μάρκετ
Μέχρι και έναν μηνιαίο μισθό μνημονίου... μπορεί να γλιτώσει το χρόνο ένα νοικοκυριό αλλάζοντας σούπερ μάρκετ. Από 450 μέχρι 750 ευρώ είναι το όφελος που θα έχει μία τετραμελής οικογένεια αναζητώντας τις φθηνές ευκαιρίες.
Αυτό προκύπτει από έρευνες του υπουργείου Ανάπτυξης που έκανε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες κωδικών προϊόντων που πουλάνε οι έξι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Carrefour - Μαρινόπουλος, ΑΒ Βασίλοπουλος, Σκλαβενίτης, Βερόπουλος, Μασούτης και My Market).
Τις παρουσίασαν χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, και ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς, Γιώργος Στεργίου, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι και να κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης, αν ο ίδιος ο καταναλωτής δεν μπει στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, τότε δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην αγορά». Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου επέλεξε τις τιμοληψίες στα 1.200 αγαθά του Παρατηρητηρίου Τιμών για να κάνει τις αναλύσεις. Τα προϊόντα είναι τρόφιμα, είδη υγιεινής, καθαριότητας και περιποίησης προσώπου και σώματος.
Οι 3 κατηγορίες
Η πρώτη κατηγορία αφορά σε 382 επώνυμα προϊόντα που πουλάνε και οι έξι αλυσίδες.
Προέκυψε ότι η ακριβότερη από τη φθηνότερη αλυσίδα έχει διαφορά τιμών 6% με ετήσιο όφελος 450 ευρώ τον χρόνο.
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει 617 μάρκες που δεν πωλούνται απαραίτητα απ' όλα τα σούπερ μάρκετ. Η διαφορά από το σούπερ μάρκετ με τις υψηλότερες και από εκείνο με τις χαμηλότερες τιμές είναι 7,5%.
Και η τρίτη κατηγορία αφορά σε 569 ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα. Εδώ η «ψαλίδα» τιμών μεγαλώνει στο 11% και το νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει ακόμη και 750 ευρώ ετησίως. Σε άλλη έρευνα που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης προκύπτουν και οι διαφορές τιμών σε βασικά προϊόντα. Για παράδειγμα, η χαμηλότερη τιμή στο νωπό γάλα είναι 0,86 ευρώ (πρόκειται για προϊόν ιδιωτικής ετικέτας), ενώ η μέση τιμή (περιλαμβάνονται επώνυμα και ιδιωτικής ετικέτας) είναι 1,44 ευρώ.
Δηλαδή η διαφορά είναι 41,1%. Το αλάτι έχει χαμηλότερη τιμή 0,34 ευρώ και η μέση τιμή 1,01 ευρώ (διαφορά 66,3%). Συνολικά, για 17 προϊόντα που αγοράζει μία οικογένεια το μηνιαίο όφελος είναι 59,66 ευρώ και το ετήσιο 715,92.
ΠΗΓΗ: Ημερησία