Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ηλεκτρονικές αποδείξεις με χρήση καρτών
Έρχονται οι «ηλεκτρονικές αποδείξεις», προκειμένου να αποτελέσουν... παρελθόν οι «χάρτινες» που εκδίδονται μέσω ταμειακών μηχανών.
Από το 2011 θα μπουν στη ζωή μας ηλεκτρονικές κάρτες, με τις οποίες θα μπορούμε να κάνουμε όλες μας τις συναλλαγές.
Θα είναι είτε χρεωστικές, συνδεδεμένες με τον καταθετικό λογαριασμό του κατόχου τους, από τον οποίο θα αφαιρείται αυτόματα το ποσό της αγοράς, είτε απλές κάρτες που, όταν κάποιος αγοράζει με μετρητά, θα μετρούν «πόντους» ανάλογα και με το ύψος του λογαριασμού. Οπως είναι φυσικό, η χρησιμοποίηση των καρτών δεν θα είναι υποχρεωτική τουλάχιστον σε πρώτη φάση, καθώς μεγάλη μερίδα πολιτών (κυρίως άτομα της τρίτης ηλικίας) δεν είναι εξοικειωμένη με τις κάρτες.
Στις κάρτες θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του κατόχου τους και θα χρησιμοποιηθεί η υποδομή των λεγόμενων «POS», όπως γίνεται σήμερα με τις πιστωτικές κάρτες.
Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών επεξεργάζονται σχέδιο για τη χρήση κάρτας, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου «θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές του και έτσι να μη χρειάζεται να συλλέγει αποδείξεις».
Με τη νέα διαδικασία το υπουργείο στοχεύει στην απλοποίηση του συστήματος συλλογής αποδείξεων, στη δραστική μείωση του ρευστού που κυκλοφορεί στην αγορά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της απόκρυψης ΦΠΑ.Και αυτό καθώς τα στοιχεία για το ύψος των αγορών θα περνούν αυτόματα στο δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
«Με τον τρόπο αυτόν εμείς θα μπορούμε να έχουμε μία εικόνα του τζίρου σε διαφορετικά μαγαζιά και αυτό να διασταυρώνεται με τα στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια μας δίνουν οι επιχειρηματίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Προς αυτήν την κατεύθυνση το οικονομικό επιτελείο προωθεί και σχέδιο για τη χρήση ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με το τραπεζικό σύστημα, αλλά και με τη ΓΓΠΣ για την πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να έχει εικόνα για τον ΦΠΑ.
Τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.
Τα σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο σενάρια:
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η κάρτα θα είναι χρεωστική και συνδεδεμένη με τον καταθετικό λογαριασμό του κατόχου της. Με το που γίνεται η αγορά, το ποσό θα αφαιρείται από τον λογαριασμό και θα προστίθεται στο χτίσιμο του αφορολόγητου, που σήμερα γίνεται μέσω των αποδείξεων. Τις κάρτες θα τις εκδίδουν οι τράπεζες στους πελάτες τους χωρίς προμήθεια.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την εκτύπωση καρτών από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Θα είναι απλές κάρτες, όπως για παράδειγμα αυτές που έχουν βγάλει πολλά σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα. Οι κάτοχοι τους θα τις χρησιμοποιούν κάνοντας αγορές με μετρητά. Αλλά αντί να πάρουν απόδειξη, μέσω της κάρτας τα δεδομένα θα περνούν σε πραγματικό χρόνο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Πότε θα μειώνονται οι μισθοί των εργαζόμενων
Με υπουργική απόφαση που θα υπογράψει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη μέσα στον Νοέμβριο θα επιτραπεί, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα εφαρμογής -με επιχειρησιακές συμβάσεις ή συμφωνίες σε τοπικό επίπεδο- δυσμενέστερων όρων αμοιβής και εργασίας απ’ ό,τι προβλέπουν οι κλαδικές και η ΕΓΣΣΕ.
«Οταν μια γεωγραφική περιοχή ή μια επιχείρηση βρίσκεται σε διαρθρωτική κρίση και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας... Αν μια επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει και χρειάζεται να κάνει μια διευθέτηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι κάτι που προσωπικά και ως κυβέρνηση το βλέπουμε θετικά», δήλωσε η Λ. Κατσέλη στο Ράδιο 9, επαναβεβαιώνοντας την πολιτική απόφαση για την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης, η οποία περιλαμβάνεται στο νόμο για την οικονομική στήριξη της χώρας. Η υπουργός σημείωσε, ωστόσο, ότι «θα γίνει μια προσεκτική ρύθμιση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτές τις περιπτώσεις».
ΓΣΕΕ
«Δεν είναι οι συμβάσεις που λύνουν το ζήτημα... Προηγούνται οι επιχειρησιακές αναδιαρθρώσεις, οι αναδιαρθρώσεις των χρεών, ο ρόλος των τραπεζών και βεβαίως δεν έχουν δείξει οι εργαζόμενοι όπου κινδυνεύει μια επιχείρηση ένα πνεύμα που να λέει ας χάσω τη δουλειά μου δεν με νοιάζει», απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος χαρακτηρίζοντας ως «επιεικώς απαράδεκτη» τη σχετική ρύθμιση που, όπως είπε, «προσκρούει στο Σύνταγμα και στους νόμους της χώρας, σε διεθνείς συμβάσεις εργασίας αλλά και στη λογική του υγιούς ανταγωνισμού» και δεν πρέπει να έχει γενικό χαρακτήρα.
«Όταν μια επιχείρηση βρίσκεται στα πρόθυρα να κλείσει, γίνονται διαπραγματεύσεις και στις διαπραγματεύσεις, τότε, πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα και τα εργαλεία για να διασωθεί και η επιχείρηση και η απασχόληση... σε μια δομή απασχόλησης, όπως αυτή που έχει η Ελλάδα, αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα χρησιμοποιηθεί με βάση το κόστος εργασίας για να? παίξουν παιχνίδι στον ανταγωνισμό οι εργοδότες», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Υψηλοί τόνοι και ψήφιση της περαίωσης
Ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για ενδεχόμενα «χαριστικές», αν όχι και «φωτογραφικές» ρυθμίσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιχείρησε να πείσει το ακροατήριό του, πως η συζητούμενη περαίωση δεν μοιάζει με τις αντίστοιχες του παρελθόντος, καθώς πλέον ο φορολογούμενος «θα απαλλαγεί από την διαπραγμάτευση με τις κατά τόπους ΔΟΥ», ενώ και οι εφοριακοί, θα απαλλαγούν από το καθήκον «να κυνηγάνε εταιρείες που πολλές φορές δεν υπάρχουν, αντί για χρήσεις που τρέχουν».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών έγινε σε υψηλούς τόνους, με την αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται για την επιλογή εισαγωγής νομοσχεδίου με τον χαρακτήρα του «κατεπείγοντος» για δέκατη φορά μέχρι τώρα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλαν τη δυνατότητα υπαγωγής στην ρύθμιση, επιχειρήσεων που έχουν λάβει πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ή έχουν εκδώσει εικονικά, ακόμα κι αν έχουν τζίρο πάνω από 20 εκ. ευρώ (ένα όριο που τίθεται στο νομοσχέδιο εν γένει), ή έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο - κι ακόμα κι αν έχουν ελεγχθεί και καταδικαστεί πρωτόδικα.
«Ο κος υπουργός οφείλει να μας εξηγήσει, γιατί μπήκε η τροποποίηση, ποιους αφορά, και με πόσα θα καθαρίσουν αυτοί οι κύριοι. Γιατί δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιος που δεν έκοψε μια απόδειξη 5 ευρώ μπορεί να πάει φυλακή και οι άλλοι μπαίνουν στην φορολογική αμνηστία» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την εντονότατη διαμαρτυρία του υπουργού Οικονομικών, που διέκρινε ακόμα και «ποινικές» συνέπειες για τον καταγγέλλοντα βουλευτή, εφόσον δεν στοιχειοθετήσει τις καταγγελίες του.
Το κλίμα αποφορτίστηκε αργότερα, με τον κο Παπακωνσταντίνου να τονίζει, πως οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκ. ευρώ που υπάγονται στη ρύθμιση, δεν είναι οι εκδίδουσες πλαστά τιμολόγια -οι οποίες μάλιστα, δεν απαλλάσσονται από την ποινική δίωξη-, αλλά εκείνες που λαμβάνουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια εν αγνοία τους, ή εκδίδουν εικονικά - και τις οποίες, δεν έχουν συλλάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά οικειοθελώς προσέρχονται να τα δηλώσουν.
Στην περίπτωση αυτή, επιβαρύνονται με φόρο 55% της αξίας τους αν είναι Α.Ε. και 40% αν είναι Ε.Π.Ε.
Στην περαίωση επίσης υπάγονται και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη ελεγχθεί, και βρίσκονται στη διαδικασία του συμβιβασμού, ή της ένστασης. Για τις τελευταίες, «ο τζίρος δεν θα πρέπει να είναι κριτήριο υπαγωγής στην περαίωση» υποστήριξε ο υπουργός.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε συνταγματικές επιταγές για τις εξαιρέσεις που έθεσε, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης, προκειμένου όπως τόνισε, να μην υπάρχουν υπόνοιες σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου, προσέθεσε ρητή αναφορά, πως για τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει μη νόμιμα τιμολόγια, ή έχουν εκδώσει εικονικά, για να υπαχθούν στην περαίωση δεν θα πρέπει να έχει βεβαιωθεί πρόστιμο από τις φορολογικές αρχές και δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου.
Παρά ταύτα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επέμειναν στις αντιρρήσεις τους.
Σε ό,τι αφορά την καρδιά του νομοσχεδίου, οι περισσότεροι των βουλευτών, εκφράστηκαν κριτικά έως αρνητικά για τις περαιώσεις, θεωρώντας πως εν γένει «επιβραβεύουν τους φοροφυγάδες». Από κει και πέρα ωστόσο, οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αναγνώρισαν το έκτακτο των δημοσιονομικών περιστάσεων.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Στάθης Κουτμερίδης, υπογράμμισε ότι για να ελεγχθούν οι εκκρεμούσες φορολογικές υποθέσεις, θα χρειάζονταν πάνω από δέκα χρόνια και τόνισε πως «δεν χαριζόμαστε σε κανέναν φοροφυγά και κακοπληρωτή, αλλά προχωράμε και σε νέους ελέγχους - και ποτέ το ΣΔΟΕ δεν ήταν τόσο δυνατό όπως σήμερα».
«Η περαίωση δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Αυτή τη στιγμή είναι αναγκαστική διαδικασία που θα φέρει περισσότερα έσοδα, αλλά θα βάλει και μια νέα αρχή - ενώ και ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων πρέπει να λυθεί» εκτίμησε ο Κώστας Γείτονας. «Ασφαλώς έχει ευθύνη η κυβέρνηση, όταν έλεγε «όχι στις περαιώσεις» στο παρελθόν. Ειπώθηκαν μερικές μεγάλες κουβέντες προεκλογικά και δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνονται - όμως πρέπει να γίνει η περαίωση για να υπάρξουν έσοδα» ανέφερε ο Νάσος Αλευράς.
Ο Θόδωρος Καράογλου της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ομολογία παταγώδους αποτυχίας της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης» και διευκρίνισε πως το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
«Για να σταθούμε θετικά, ζητάμε με τα ποσά που θα εισπράξει η κυβέρνηση απ’ την περαίωση, να διαπραγματευτεί με την Τρόικα, ισόποση μείωση των φορολογικών βαρών για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μην επιβληθούν νέα εισπρακτικά μέτρα, να μην υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, νέα έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, ή άνοδος των συντελεστών ΦΠΑ. Μόνον τότε θα μπορούσαμε με βάση την λογική του ισοδύναμου αποτελέσματος να υπερψηφίσουμε την περαίωση» διευκρίνισε.
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης, χαρακτήρισε «σαθρό» το επιχείρημα της κυβέρνησης, πως η περαίωση επιλέγεται ένεκα του μεγάλου αριθμού ανέλεγκτων χρήσεων: «Πώς επικαλείστε τις αδυναμίες του φοροελεγκτικού μηχανισμού, όταν εσείς τον έχετε δομήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να επιτρέπεται η μεγάλη φοροδιαφυγή; Δεν λέτε πως πάνω απ’ το 80% των χρεών αυτών, είναι χρέη πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Τους έχετε στις καταστάσεις σας. Γιατί δεν κινητοποιούσασταν πιο νωρίς;» καταφέρθηκε κατά των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων ο κος Τζέκης.
Ο Κώστας Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ), επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και ζήτησε την απόσυρση των νέων ρυθμίσεων του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Από κει και πέρα, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, τόνισε πως το νομοσχέδιο, «χωλαίνει στην επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων και στην αμνηστία για τα τιμολόγια-μαϊμού», ενώ επεσήμανε πως οι Δ.Ο.Υ. στις ακριτικές περιοχές, «έχουν πάρα πολύ μεγάλα ποσοστά εισπράξεων βεβαιωμένων οφειλών» σε σχέση με Δ.Ο.Υ. που ελέγχουν πλούσιες αστικές συνοικίες.
Περισσότερο ευμενής στάθηκε απέναντι στο νομοσχέδιο ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), σημειώνοντας πως «είμαι υπέρ της περαιώσεως, γιατί είμαι υπέρ ης αντικειμενικοποιήσεως του φορολογικού συστήματος - και αυτό είναι ad hoc αντικειμενικοποίηση» - αν κι από την άλλη εξέφρασε την δυσφορία του για την εξαίρεση απ’ την περαίωση, ατόμων με μεγάλη ακίνητη περιουσία. «Ο γιατρός, ο δικηγόρος που δούλεψε 15 χρόνια δεν μπορεί να έχει ένα σπίτι 400.000 ευρώ; Αυτόν γιατί τον θεωρείτε φοροφυγά και δεν τον αφήνετε να περαιώσει;» ρώτησε ο βουλευτής.
Τέλος, ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, δηλώνοντας πως τις αλλαγές που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τις καταψηφίζει «με χέρια και με πόδια».
Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο Πέμπτη προς συζήτηση και ψήφιση, στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Υψηλοί τόνοι και ψήφιση της περαίωσης
Ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για ενδεχόμενα «χαριστικές», αν όχι και «φωτογραφικές» ρυθμίσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιχείρησε να πείσει το ακροατήριό του, πως η συζητούμενη περαίωση δεν μοιάζει με τις αντίστοιχες του παρελθόντος, καθώς πλέον ο φορολογούμενος «θα απαλλαγεί από την διαπραγμάτευση με τις κατά τόπους ΔΟΥ», ενώ και οι εφοριακοί, θα απαλλαγούν από το καθήκον «να κυνηγάνε εταιρείες που πολλές φορές δεν υπάρχουν, αντί για χρήσεις που τρέχουν».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών έγινε σε υψηλούς τόνους, με την αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται για την επιλογή εισαγωγής νομοσχεδίου με τον χαρακτήρα του «κατεπείγοντος» για δέκατη φορά μέχρι τώρα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλαν τη δυνατότητα υπαγωγής στην ρύθμιση, επιχειρήσεων που έχουν λάβει πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ή έχουν εκδώσει εικονικά, ακόμα κι αν έχουν τζίρο πάνω από 20 εκ. ευρώ (ένα όριο που τίθεται στο νομοσχέδιο εν γένει), ή έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο - κι ακόμα κι αν έχουν ελεγχθεί και καταδικαστεί πρωτόδικα.
«Ο κος υπουργός οφείλει να μας εξηγήσει, γιατί μπήκε η τροποποίηση, ποιους αφορά, και με πόσα θα καθαρίσουν αυτοί οι κύριοι. Γιατί δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιος που δεν έκοψε μια απόδειξη 5 ευρώ μπορεί να πάει φυλακή και οι άλλοι μπαίνουν στην φορολογική αμνηστία» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την εντονότατη διαμαρτυρία του υπουργού Οικονομικών, που διέκρινε ακόμα και «ποινικές» συνέπειες για τον καταγγέλλοντα βουλευτή, εφόσον δεν στοιχειοθετήσει τις καταγγελίες του.
Το κλίμα αποφορτίστηκε αργότερα, με τον κο Παπακωνσταντίνου να τονίζει, πως οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκ. ευρώ που υπάγονται στη ρύθμιση, δεν είναι οι εκδίδουσες πλαστά τιμολόγια -οι οποίες μάλιστα, δεν απαλλάσσονται από την ποινική δίωξη-, αλλά εκείνες που λαμβάνουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια εν αγνοία τους, ή εκδίδουν εικονικά - και τις οποίες, δεν έχουν συλλάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά οικειοθελώς προσέρχονται να τα δηλώσουν.
Στην περίπτωση αυτή, επιβαρύνονται με φόρο 55% της αξίας τους αν είναι Α.Ε. και 40% αν είναι Ε.Π.Ε.
Στην περαίωση επίσης υπάγονται και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη ελεγχθεί, και βρίσκονται στη διαδικασία του συμβιβασμού, ή της ένστασης. Για τις τελευταίες, «ο τζίρος δεν θα πρέπει να είναι κριτήριο υπαγωγής στην περαίωση» υποστήριξε ο υπουργός.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε συνταγματικές επιταγές για τις εξαιρέσεις που έθεσε, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης, προκειμένου όπως τόνισε, να μην υπάρχουν υπόνοιες σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου, προσέθεσε ρητή αναφορά, πως για τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει μη νόμιμα τιμολόγια, ή έχουν εκδώσει εικονικά, για να υπαχθούν στην περαίωση δεν θα πρέπει να έχει βεβαιωθεί πρόστιμο από τις φορολογικές αρχές και δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου.
Παρά ταύτα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επέμειναν στις αντιρρήσεις τους.
Σε ό,τι αφορά την καρδιά του νομοσχεδίου, οι περισσότεροι των βουλευτών, εκφράστηκαν κριτικά έως αρνητικά για τις περαιώσεις, θεωρώντας πως εν γένει «επιβραβεύουν τους φοροφυγάδες». Από κει και πέρα ωστόσο, οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αναγνώρισαν το έκτακτο των δημοσιονομικών περιστάσεων.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Στάθης Κουτμερίδης, υπογράμμισε ότι για να ελεγχθούν οι εκκρεμούσες φορολογικές υποθέσεις, θα χρειάζονταν πάνω από δέκα χρόνια και τόνισε πως «δεν χαριζόμαστε σε κανέναν φοροφυγά και κακοπληρωτή, αλλά προχωράμε και σε νέους ελέγχους - και ποτέ το ΣΔΟΕ δεν ήταν τόσο δυνατό όπως σήμερα».
«Η περαίωση δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Αυτή τη στιγμή είναι αναγκαστική διαδικασία που θα φέρει περισσότερα έσοδα, αλλά θα βάλει και μια νέα αρχή - ενώ και ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων πρέπει να λυθεί» εκτίμησε ο Κώστας Γείτονας. «Ασφαλώς έχει ευθύνη η κυβέρνηση, όταν έλεγε «όχι στις περαιώσεις» στο παρελθόν. Ειπώθηκαν μερικές μεγάλες κουβέντες προεκλογικά και δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνονται - όμως πρέπει να γίνει η περαίωση για να υπάρξουν έσοδα» ανέφερε ο Νάσος Αλευράς.
Ο Θόδωρος Καράογλου της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ομολογία παταγώδους αποτυχίας της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης» και διευκρίνισε πως το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
«Για να σταθούμε θετικά, ζητάμε με τα ποσά που θα εισπράξει η κυβέρνηση απ’ την περαίωση, να διαπραγματευτεί με την Τρόικα, ισόποση μείωση των φορολογικών βαρών για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μην επιβληθούν νέα εισπρακτικά μέτρα, να μην υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, νέα έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, ή άνοδος των συντελεστών ΦΠΑ. Μόνον τότε θα μπορούσαμε με βάση την λογική του ισοδύναμου αποτελέσματος να υπερψηφίσουμε την περαίωση» διευκρίνισε.
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης, χαρακτήρισε «σαθρό» το επιχείρημα της κυβέρνησης, πως η περαίωση επιλέγεται ένεκα του μεγάλου αριθμού ανέλεγκτων χρήσεων: «Πώς επικαλείστε τις αδυναμίες του φοροελεγκτικού μηχανισμού, όταν εσείς τον έχετε δομήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να επιτρέπεται η μεγάλη φοροδιαφυγή; Δεν λέτε πως πάνω απ’ το 80% των χρεών αυτών, είναι χρέη πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Τους έχετε στις καταστάσεις σας. Γιατί δεν κινητοποιούσασταν πιο νωρίς;» καταφέρθηκε κατά των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων ο κος Τζέκης.
Ο Κώστας Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ), επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και ζήτησε την απόσυρση των νέων ρυθμίσεων του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Από κει και πέρα, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, τόνισε πως το νομοσχέδιο, «χωλαίνει στην επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων και στην αμνηστία για τα τιμολόγια-μαϊμού», ενώ επεσήμανε πως οι Δ.Ο.Υ. στις ακριτικές περιοχές, «έχουν πάρα πολύ μεγάλα ποσοστά εισπράξεων βεβαιωμένων οφειλών» σε σχέση με Δ.Ο.Υ. που ελέγχουν πλούσιες αστικές συνοικίες.
Περισσότερο ευμενής στάθηκε απέναντι στο νομοσχέδιο ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), σημειώνοντας πως «είμαι υπέρ της περαιώσεως, γιατί είμαι υπέρ ης αντικειμενικοποιήσεως του φορολογικού συστήματος - και αυτό είναι ad hoc αντικειμενικοποίηση» - αν κι από την άλλη εξέφρασε την δυσφορία του για την εξαίρεση απ’ την περαίωση, ατόμων με μεγάλη ακίνητη περιουσία. «Ο γιατρός, ο δικηγόρος που δούλεψε 15 χρόνια δεν μπορεί να έχει ένα σπίτι 400.000 ευρώ; Αυτόν γιατί τον θεωρείτε φοροφυγά και δεν τον αφήνετε να περαιώσει;» ρώτησε ο βουλευτής.
Τέλος, ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, δηλώνοντας πως τις αλλαγές που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τις καταψηφίζει «με χέρια και με πόδια».
Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο Πέμπτη προς συζήτηση και ψήφιση, στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Tην πόρτα της φυλακής θα βλέπουν στο εξής και οι μικροπαραβάτες που «συλλαμβάνονται» να μην έχουν αποδώσει στο Δημόσιο ΦΠA από 1 ευρώ έως 3.000 ευρώ τον χρόνο. Παράλληλα, το ΣΔOE θα βάζει άμεσα «λουκέτο» για 48 ώρες στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις ή έστω και μια απόδειξη αξίας πάνω από 500 ευρώ.
Mε το νομοσχέδιο του υπουργείου Oικονομικών για την περαίωση θεσπίζονται δρακόντεια μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ ετησίως. Tο οικονομικό επιτελείο, επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι μετά την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας το υπουργείο Oικονομικών θα είναι αμείλικτο απέναντι σε όσους συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν.
Πιο συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Bουλή προβλέπει:
1. Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 30 ημερών για μη απόδοση ΦΠA, φόρου κύκλου εργασιών και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων έως και 3.000 ευρώ το χρόνο. Mέχρι σήμερα, τέτοιου είδους παραβάσεις δεν επέσυραν ποινή φυλάκισης.
2. Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους για μη απόδοση ΦΠA και άλλων φόρων από 3.000 έως και 75.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
3. Ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια, εφόσον σε ετήσια βάση η φοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ. H ίδια ποινή προβλέπεται και για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ με έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων.
4. Aύξηση της ποινής φυλάκισης από τουλάχιστον 2 μήνες σε τουλάχιστον 4 μήνες για όσους δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβώς αποδείξεις και τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές ή παρεμποδίζουν τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων. Aν οι παραβάτες εντοπιστούν από τους φοροελεγκτές να έχουν διαπράξει τις ίδιες παραβάσεις μέσα σε διάστημα τριών ετών, τότε οι αρχικές ποινές φυλάκισης διπλασιάζονται και είναι τουλάχιστον έξι μήνες.
5. Eπέκταση του πεδίου εφαρμογής για την άσκηση άμεσης ποινής δίωξης αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και σε άλλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής όπως:
Yποθέσεις μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης στο Δημόσιο του ΦΠA, του φόρου κύκλου εργασιών και των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το ποσό που ο υπόχρεος δεν απέδωσε ή απέδωσε ανακριβώς ή συμψήφισε ή εξαπατώντας τη φορολογική αρχή έλαβε ως επιστροφή ΦΠA υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα 75.000 ευρώ,
Yποθέσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων όταν τα παραστατικά στοιχεία που δεν εκδόθηκαν από τον υπόχρεο είναι πάνω από δέκα ή υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ και
Yποθέσεις έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή, εφόσον η αξία των στοιχείων υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ζητείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας και χωρίς να εξαρτάται η εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας από οποιαδήποτε προθεσμία διοικητικής επίλυσης της διαφοράς από όργανα της φορολογικής διοίκησης ή τελεσίδικης κρίσης του διοικητικού δικαστηρίου.
6. Για όσους εντοπίζονται να μη έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις ή έστω και μια απόδειξη αξίας πάνω από 500 ευρώ, ο έφορος με την ολοκλήρωση του ελέγχου υποβάλλει αμέσως μηνυτήρια αναφορά και ζητείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης με βάση τα πορίσματα του ελέγχου.
7. Aρμόδιο δικαστήριο για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, πλημμελήματα ή κακουργήματα, είναι κατά περίπτωση το τριμελές πλημμελειοδικείο ή το τριμελές εφετείο κακουργημάτων του τόπου της έδρας της αρμόδιας για τη φορολόγηση ΔOY.
8. Σφράγισμα της επαγγελματικής εγκατάστασης του επιτηδευματία (κατάστημα, γραφείο, εργοστάσιο, αποθήκη) με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών για 48 ώρες, στην περίπτωση όπου διαπιστώνεται κατά τον έλεγχο ότι δεν έχουν εκδοθεί παραπάνω από 10 παραστατικά ή εάν η αξία του παραστατικού που δεν έχει παρανόμως εκδοθεί είναι πάνω από 500 ευρώ.
9. Eιδική ομάδα «ράμπο» του υπουργείου Oικονομικών θα επιβάλει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων) στους οφειλέτες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
10. Στους φορολογούμενους περνάει το βάρος της απόδειξης επί εισοδήματος του οποίου δεν προκύπτει σαφώς η πηγή ή αιτία του εισοδήματός του.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ηλεκτρονική κάρτα αντί για αποδείξεις και 2 δισ. στις επιχειρήσεις
Σε συμφωνία  5 σημείων κατέληξαν το οικονομικό επιτελείο με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών για την ενίσχυση ρευστότητος στην αγορά με τουλάχιστον 2 δισ. έως το τέλος του έτους αλλά και την έκδοση ηλεκτρονικών καρτών με το ΑΦΜ του πολίτη που θα αντικαταστήσουν από το 2011 τη συλλογή αποδείξεων. Σε συνάντηση του υποικ Γ. Παπακωνσταντίνου, του υπ. Περιφεριακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη με το προεδρείο της Ενωσης αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
Πρώτον, δημιουργείται Σύμφωνο Ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου με το τραπεζικό σύστημα το οποίο θέτει ένα πλαίσιο για τη διοχέτευση ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το πακέτο των 25 δισ.  ευρώ μέσω εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου. Μέσω του Συμφώνου θα παρακολουθείται ανά τράπεζα η διαδικασία μετάγγισης ρευστότητας στην αγορά με τη βοήθεια της Τράπεζας της Ελλάδος.
Δεύτερον, δημιουργείται ελληνικό ταμείο επιχειρηματικής ανάπτυξης, το οποίο με νόμο θα αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι μέσω του νέου Ταμείου οι τράπεζες θα εκταμιεύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου περί τα 2 δισ. ευρώ ενώ από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο οι εισροές θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία.
Τρίτον, ξεκινά συνεργασία με όλες τις τράπεζες για την έκδοση ηλεκτρονικών καρτών τις οποίες θα χρησιμοποιούν οι πολίτες στις συναλλαγές τους και θα έχουν τη μορφή ηλεκτρονικών αποδείξεων. Σε αυτές θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του πολίτη και πιθανότατα θα είναι χρεωστικές. Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι συναλλαγές με μετρητά και παράλληλα το υπουργείο θα έχει καλύτερη εικόνα των συναλλαγών ΄΄ώστε να αποφεύγεται η φοροδιαφυγή μέσω ΦΠΑ». Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ το 2011.
Τέταρτον, οι τράπεζες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα μπουν στην περαίωση ή θα ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βάσει του νομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα Τρίτη στη Βουλή. «Πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα χρειαστούν στήριξη και οι τράπεζες θα συνδράμουν στην κατεύθυνση αυτή», εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Πέμπτον, οι τράπεζες συμφώνησαν να συμβάλουν στη διευκόλυνση λειτουργίας των επαγγελματικών λογαριασμών που όπως προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο γίνονται υποχρεωτικοί από το 2011.
Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ελληνικής Ενωσης Τραπεζών τόνισε ότι οι εκπρόσωποι όλων των τραπεζών διαβεβαίωσαν το οικονομικό επιτελείο ότι θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αυξηθεί η ρευστότητα στις επιχειρήσει και τα νοικοκυριά. Πρόσθεσε όμως ότι σε περίοδο ύφεσης είναι περιορισμένη και η ζήτηση.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τα νέα τέλη κυκλοφορίας
Το νέο απλοποιημένο πλαίσιο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, με το οποίο αναιρούνται οι τέσσερις διαφορετικές κλάσεις ταξινόμησης και το οποίο οδηγεί σε μείωση των τελών κυκλοφορίας για 3,2 εκατ. κατόχους αυτοκινήτων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Το νέο σύστημα τελών κυκλοφορίας του 2011, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
telh_kykloforias_2011_-_auto_me_adeia_mexri_31-1-20101. Την κατάργηση του κριτηρίου της παλαιότητας. Για όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα που θα έχουν ταξινομηθεί έως και την 31-12-2010 (και για τις μοτοσυκλέτες, ασχέτως ημερομηνίας ταξινόμησης) θεσπίζεται ενιαία κλίμακα υπολογισμού με βάση τον κυβισμό του κινητήρα τους.
2. Την υιοθέτηση του κριτηρίου του κυβισμού αλλά με πιο αναλογικό τρόπο. Δημιουργείται μια πιο δίκαιη και αναλογική κλίμακα τελών κυκλοφορίας με την προσθήκη νέων κλιμακίων κυβισμού, προκειμένου το σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό και να ανταποκριθεί περισσότερο στις συνθήκες της αγοράς, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
3. Την ενσωμάτωση του χωριστού ειδικού φόρου μεγάλου κυβισμού στα τέλη. Πρόκειται για τον ειδικό φόρο μεγάλου κυλινδρισμού κινητήρα για όλα τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες άνω των 1.929 κ.εκ., που είχε προβλεφθεί με το ν. 3775/2009. Τα τέλη κυκλοφορίας 2011 συμπεριλαμβάνουν τον τυχόν ειδικό φόρο οχημάτων μεγάλου κυβισμού.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, από την σύγκριση των τελών του 2011 σε σχέση με το 2010 προκύπτει ότι πάνω από 3.180.000 κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών έχουν μείωση από 12-330 ευρώ (το 65% του συνόλου).
Οι υπόλοιποι έχουν αύξηση που κυμαίνεται μεταξύ 16-88 ευρώ ετησίως. Μεγαλύτερη αναλογικά μείωση έχουν τα μικρής και μεσαίας κατηγορίας αυτοκίνητα.
4. Την περιβαλλοντική κατεύθυνση για τις νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων. Τα τέλη κυκλοφορίας όλων των επιβατικών ΙΧ αυτοκινήτων που θα ταξινομηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η/1/2011 και μετά, συνδέονται αποκλειστικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κάθε οχήματος (γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο).
Τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα με άδεια απο 01/01/2011
Η σύνδεση αυτή ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα ασχέτως τεχνολογίας (βενζινοκίνητα, υβριδικά, πετρελαιοκίνητα κλπ).
Αυτό εκτιμάται ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα τη στροφή των καταναλωτών σε πιο «καθαρής τεχνολογίας» οχήματα με αντίστοιχες θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη εισαγάγει φορολογικό σύστημα αυτοκινήτων (τέλη κυκλοφορίας και τέλη ταξινόμησης) που συνδέεται ολικώς ή μερικώς με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την παραπάνω κλίμακα, τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται περαιτέρω για μεγάλο αριθμό οχημάτων τα οποία ενσωματώνουν «καθαρές τεχνολογίες». Αντίστοιχα, τα τέλη αυξάνονται για όλα εκείνα τα αυτοκίνητα των οποίων οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι υψηλές.
5. Αποκλειστική σύνδεση των τελών κυκλοφορίας των ΤΑΧΙ που θα ταξινομηθούν στην Ελλάδα μετά την 1/1/2011 μόνο με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Το υπουργείο επισημαίνει πως η διαφορά των τελών κυκλοφορίας των ΤΑΧΙ σε σχέση με τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης οφείλεται στο γεγονός ότι, τα οχήματα αυτά είναι επαγγελματικά και διανύουν ετησίως πολλαπλάσιες αποστάσεις από αυτές των επιβατικών, με αποτέλεσμα την εξαιρετικά μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνσή τους.
6. Όσον αφορά στα υπόλοιπα οχήματα (φορτηγά ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, λεωφορεία, κλπ), θα υπάρχει αύξηση κατά μέσο όρο 10% σε σχέση με το 2010. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω τέλη δεν έχουν αυξηθεί από το 2009.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα κατατεθούν στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες.
ΠΗΓΗ: Έθνος

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόσθετοι φόροι 5 δισ. ευρώ
Πρόσθετους φόρους 5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο... λογαριασμός του 2011, ο οποίος και θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για αποκλιμάκωση του ελλείμματος στην περιοχή του 7% του ΑΕΠ. Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο θα συμπεριλάβει στο προσχέδιο (δίνεται στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου) και νέες περικοπές δαπανών που θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει να τονιστεί πως στο μνημόνιο γίνεται ρητή αναφορά σε συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα από τα οποία και θα προέλθουν τα πρόσθετα έσοδα των 5 δισ. ευρώ. Ομως, επειδή κάποια εξ αυτών είτε έχουν «απορριφθεί», όπως η μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%, είτε εκτιμάται πως δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα (αύξηση αντικειμενικών αξιών, τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων, φορολόγηση αυθαιρέτων), το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τα φορολογικά έσοδα του 2011. Οπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», αυτή την περίοδο «αξιολογούνται σενάρια» όπως:
Η μικρή αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11%.
Η αύξηση κάποιων ειδικών φόρων με μικρή επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Η εξίσωση του φόρου πετρελαίου με ταυτόχρονη εξασφάλιση χορήγησης επιδόματος θέρμανσης.
Η περαιτέρω συγκράτηση των δαπανών.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν βέβαιη την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 12% ή το 13%. Επιπρόσθετα θεωρούν ότι το μέτρο της εξίσωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο δεν θα είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τον Οκτώβριο του 2011.
Τώρα, για την αύξηση των αντικειμενικών τιμών, από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 400 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου χρόνου, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως «θα γίνει στο τέλος του έτους για να ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου».
Προσέθεσε δε ότι στόχος είναι η προσέγγιση των αγοραίων τιμών, πράγμα που σημαίνει αυξήσεις τιμών σε αρκετές περιοχές και ζώνες και «πιθανόν μειώσεις σε κάποιες άλλες», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Yφεση
Πάντως, σε μία κτηματαγορά η οποία βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση θεωρείται δύσκολο ότι θα εισπραχθούν τα προϋπολογιζόμενα έσοδα.
Εξαιρετικά φιλόδοξος κρίνεται και ο στόχος για άντληση 800 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος για τους ημιυπαίθριους και 500 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων.
Τώρα, στο μέτωπο των δαπανών το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει, μεταξύ των άλλων, σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ, «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από τον «Καλλικράτη».
Εξάλλου, στα μεγέθη τού υπό κατάρτιση προσχεδίου οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 6% και νέα μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 4% με 5%, με το υπουργείο Οικονομικών να στοχεύει σε πρωτογενές έλλειμμα που ανάλογα και με το κλείσιμο της φετινής χρονιάς μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται αισιόδοξος πως τόσο εφέτος όσο και του χρόνου το έλλειμμα θα υποχωρήσει χαμηλότερα σε σχέση με την πρόβλεψη του μνημονίου. Αυτό θα συμβεί κατά κύριο λόγο χάρη στο υψηλότερο ονομαστικό ΑΕΠ (υψηλότερος πληθωρισμός και ηπιότερη ύφεση).
Ετσι, εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 7,8% του ΑΕΠ και το 2011 θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω κοντά στο 7% του ΑΕΠ.
Για το πρόγραμμα του 2011 ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως «είναι επίσης φιλόδοξο αλλά περιλαμβάνει πολύ πιο ήπια μέτρα».Προβλέπει δε καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και χαμηλότερο πληθωρισμό.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Επιτόκια - ευκαιρίες στην κρίση
Νέο τοπίο, με υψηλότερες αποδόσεις, δημιουργεί ο πόλεμος των τραπεζών στις προθεσμιακές καταθέσεις σε συνδυασμό με την έκδοση εντόκων γραμματίων από το Δημόσιο.
Πλέον ο πήχυς των καθαρών, εγγυημένων αποδόσεων ανεβαίνει ακόμα και πάνω από το 4,5% για χρονικό διάστημα τριών ή έξι μηνών, επίπεδο που θεωρείται ιδιαίτερα δελεαστικό. Παράλληλα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις- και σε διεθνές επίπεδο- οι οποίες θεωρούν «δελεαστικά» τα ελληνικά ομόλογα στις τρέχουσες αποτιμήσεις τους, αρκεί βέβαια ο επενδυτής να είναι διατεθειμένος να υποστεί πρόσκαιρες «αναταράξεις».
Η εξέλιξη που άλλαξε τον χάρτη των αποδόσεων για τους ιδιώτες, ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν «παχιά» πορτοφόλια, είναι η έκδοση τις τελευταίες ημέρες δύο εντόκων γραμματίων (έξι και τριών μηνών αντίστοιχα) με υψηλό επιτόκιο, το οποίο μάλιστα είναι και αφορολόγητο για όσους διακρατήσουν την επένδυση μέχρι τη λήξη τους.
Συγκεκριμένα για τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,82% ενώ για τα τρίμηνης στο 3,975%. Με δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά είναι αφορολόγητα, στην περίπτωση διακράτησης μέχρι τη λήξη η τράπεζα για να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες αποδόσεις πρέπει να προσφέρει ονομαστικά επιτόκια άνω του 5,5% και 4,4% αντίστοιχα.
Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, στη φάση αυτή τα επιτόκια του Δημοσίου είναι υψηλότερα από αυτά που δίνουν για προθεσμιακές καταθέσεις οι περισσότερες τράπεζες και έτσι αρκετοί είναι εκείνοι που «σηκώνουν» χρήματα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να τα επενδύσουν στο Δημόσιο. Ετσι, παρ΄ όλο που οι τράπεζες θα επιθυμούσαν να μειώσουν το κόστος χρήματος, η εξέλιξη αυτή συνεχίζει τον μεταξύ τους πόλεμο, καθώς ειδικά στα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα ονομαστικά επιτόκια καταθέσεων τριών ή και έξι μηνών ξεπερνούν το 5%, ενώ σε κλιμακωτές καταθέσεις υπάρχουν επιτόκια- κράχτες τα οποία φτάνουν ακόμα και το 10% για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της κατάθεσης.
Πέρα όμως από τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, η μεγάλη μείωση της αξίας των μακροπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά δημιουργεί πλέον επενδυτικές ευκαιρίες, όπως διατείνονται τουλάχιστον διεθνείς οίκοι και τράπεζες.
Μεταξύ των άλλων, σε πρόσφατες εκθέσεις και ανακοινώσεις τους, αγορά ελληνικών ομολόγων συνιστούν οι ΗSΒC, Goldman Sachs, Societe Generale καθώς διαπιστώνουν ότι τα χειρότερα πέρασαν για τις χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης. Το ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στα μακροχρόνια (τριακονταετή) ομόλογα, τα οποία διαπραγματεύονται κοντά στο μισό της ονομαστικής τους αξίας, αλλά και σε πιο βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις (διετή ή και τριετή ομόλογα) με αποδόσεις που μπορεί να φτάσουν 8% έως 10%.
Κέρδη και από τον χρυσό
Πέρα από τις υψηλές αποδόσεις στις «παραδοσιακές» επενδύσεις, ιδιαίτερα κερδισμένοι βρέθηκαν εκείνοι που ποντάρισαν στον χρυσό, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, φτάνοντας τα επίπεδα των 1.300 δολαρίων ανά ουγγιά. Μάλιστα, οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η κούρσα του πολύτιμου μετάλλου θα συνεχιστεί, θέτοντας ως πρώτη τιμή- στόχο τα 1.350 δολάρια ανά ουγγιά ενώ άλλοι δεν διστάζουν να προβλέψουν ότι μεσοπρόθεσμα μπορεί να φλερτάρει ακόμη με τα 1.500 δολάρια.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Πάνω οι φόροι στα ακίνητα
Με νέες, αυξηµένες αντικειµενικές τιµές ακινήτων θα µπει ο επόµενος χρόνος, οδηγώντας στα ύψη τους φόρους µεταβίβασης, γονικών παροχών και κληρονοµιών.
Ετσι, η απόκτηση στέγης θα γίνει δυσκολότερη και η οικοδοµή, που ήδη βιώνει σε µεγάλη ένταση τις συνέπειες της κρίσης, θα δεχθεί ένα νέο πλήγµα, καθώς η κυβέρνηση αναζητά µια νέα πηγή εσόδων για να κλείσει τη µαύρη τρύπα του ελλείµµατος του προϋπολογισµού.
Επιβαρύνσεις θα δουν και όσοι πληρώνουν Φόρο Κατοχής Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αφού η αντικειµενική αξία της περιουσίας τους θα αυξηθεί.
Το οικονοµικό επιτελείο έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρµογή την αύξηση από 1/1/2011, όπως άλλωστε προβλέπει και το Μνηµόνιο, έτσι ώστε οι αντικειµενικές τιµές να προσεγγίσουν στο επίπεδο των αγοραίων. Αυτό πρακτικά σηµαίνει, όπως εκτιµούν στο υπουργείο Οικονοµικών, αυξήσεις της τάξης του 50% σε πολλές περιπτώσεις, ενώ σε ορισµένες µπορεί να φτάσουν ώς και 200%!
Για παράδειγµα, στην περιοχή της Δάφνης οι τιµές της αγοράς είναι κατά 70% έως 100% υψηλότερες από τις αντικειµενικές, ενώ στο Μοσχάτο είναι από 18% έως 126% υψηλότερες. Αντίθετα, στο Χαλάνδρι υπάρχουν σηµεία όπου οι αγοραίες τιµές είναι χαµηλότερες κατά 13% από τις αντικειµενικές, αλλά και άλλα όπου αυτές ειναι κατά 53% υψηλότερες.
Οι περιπτώσεις όπου οι αγοραίες ειναι χαµηλότερες από τις αντικειµενικές τιµές είναι, πάντως, οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας.
Δεν άλλαξαν από το 2007
Οι αντικειµενικές τιµές δεν έχουν αλλάξει από το 2007, όταν τις είχε αυξήσει ο τότε υπουργός Οικονοµίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Ο σηµερινός υπουργός Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεσµεύεται από το Μνηµόνιο να κάνει την αύξηση, που θα οδηγήσει σε άντληση επιπλέον εσόδων 400 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, όπως αναφέρεται. Τα έσοδα αυτά θα προέλθουν από τους φόρους µεταβίβασης, γονικών παροχών και κληρονοµιών, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως ότι θα γίνουν µεταβιβάσεις και δεν θα παγώσει τελείως η αγορά.
Η αύξηση των αντικειµενικών τιµών είναι ένα από τα µέτρα του προϋπολογισµού του 2011, µε στόχο την περαιτέρω µείωση του ελλείµµατος από 7,9% του ΑΕΠ που υπολογίζεται να µειωθεί φέτος σε 7,3% το 2011.
Για ορισµένους ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτών µε µεγάλη αντικειµενική αξία, ο λογαριασµός θα είναι επαχθής, καθώς έρχεται να προστεθεί στις επιβαρύνσεις που ήδη δέχθηκαν το 2010. Συγκεκριµένα, φέτος, όπως είναι γνωστό, επιβλήθηκε ο Φόρος Κατοχής Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων µε αντικειµενική αξία πάνω από 400.000 ευρώ επιβαρύνθηκαν και µε έκτακτη εισφορά. Παράλληλα, όµως, πολλοί πλήρωσαν και το ΕΤΑΚ του 2009, ενώ ορισµένοι και αυτό του 2008, καθώς καθυστέρησε η αποστολή των σχετικών σηµειωµάτων. Ετσι, κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων µε µεγάλη αξία, πλήρωσαν τρεις και τέσσερις φορές (µαζί µε την έκτακτη εισφορά) και τώρα ετοιµάζονται για τη νέα επιβάρυνση του 2011.
Κι άλλες επιβαρύνσεις
Εκτός από την αύξηση των αντικειµενικών τιµών, ο προϋπολογισµός του 2011 θα προβλέπει και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Το σηµαντικότερο θα είναι η αύξηση του χαµηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 12% ή στο 13%, όπως προκρίνεται τελικά αντί της αρχικής ιδέας της µετάταξης του 30% των προϊόντων αυτής της κατηγορίας στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.
Ο στόχος ειναι η άντληση 1 δισ. ευρώ, κάτι που εκτιµάται ότι εξασφαλίζεται µε την αύξηση κατά 2 µονάδες του χαµηλού συντελεστή.

Διαφορετικά, εφόσον η αύξηση περιοριστεί στη µία µονάδα, από το 11% στο 12%, θα χρειασθεί να αναζητηθεί συµπληρωµατικό µέτρο. Η κυβέρνηση διατηρεί για τον σκοπό αυτό ζωντανό το σενάριο εξίσωσης του φόρου πετρελαίου θέρµανσης και κίνησης (µε επιστροφή της διαφοράς στους καταναλωτές µε χαµηλά εισοδήµατα).
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
10 ερωτήσεις - απαντήσεις για την περαίωση
poso_plhrwmhs_me_peraiwshΠερισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση το 2010 και το 2011 από τη ρύθμιση της περαίωσης και της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 1.000.000 μικρομεσαίοι και οφειλέτες θα κληθούν να καταβάλουν κατά μέσον όρο 3.500 ευρώ προκειμένου να κλείσουν το φορολογικό τους παρελθόν. Το νομοσχέδιο της περαίωσης πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατ΄ επείγοντος. Θα αφορά τις χρήσεις 2000-2009, ενώ σημαντικές βελτιώσεις αναμένεται να υπάρξουν, σύμφωνα και με τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τόσο στο ύψος της προκαταβολής που πρέπει να καταβάλει κάποιος για να ενταχθεί στη ρύθμιση όσο και στον αριθμό των δόσεων. Επίσης αναμένεται να μειωθεί το ελάχιστο ποσό φόρου ανά ανέλεγκτη χρήση, καθώς τα 700 ευρώ ανά χρήση για όσους τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας και 1.000 ευρώ για εκείνους που τηρούν Γ΄ κατηγορία θεωρούνται υψηλά. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παράγοντες της αγοράς κρίνουν ικανοποιητική τη διαγραφή ως και του 100% των προσαυξήσεων. Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς ενημέρωσαν την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις προθέσεις της κυβέρνησης με τις βασικές αρχές της περαίωσης , ενώ στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να συζητηθούν οι τελικές αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο.
1. Ελεύθερος επαγγελματίας έχει κλείσει τις χρήσεις από το 2003 ως και το 2009 με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης. Υπάρχει περίπτωση ο συγκεκριμένος επιτηδευματίας να κληθεί να πληρώσει και πάλι;
Ο υπουργός Οικονομικών κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων δήλωσε ότι «όσοι εντάχθηκαν στην αυτοπεραίωση ως το 2007 δεν θα ενταχθούν τώρα, εκτός αν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία» . Αυτό σημαίνει ότι για την περίοδο από 2003-2007 δεν θα πληρώσει κανένα ποσό, ενώ για τη διετία 2008-2009 ενδεχομένως να ενταχθεί στη ρύθμιση με ειδικό καθεστώς και μικρή επιβάρυνση. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, κατά το παρελθόν οι επιχειρήσεις κλήθηκαν με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης να περαιώσουν οικονομικές χρήσεις με την υπόσχεση ότι αυτές θα «έκλειναν» οριστικά. Οι χρήσεις αυτές δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει να μπουν εκ νέου σε διαδικασία περαίωσης, αφού ουσιαστικά ήδη θεωρούνται οριστικά περαιωθείσες.
2. Για να ενταχθεί κανείς στην περαίωση θα πρέπει να επισκεφθεί την Εφορία του και να συμπληρώσει διάφορα έντυπα;
Οχι. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας αυτή τη διαδικασία. Θα στείλει σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν ανέλεγκτες χρήσεις ειδικά σημειώματα περαίωσης και μετά ο επιτηδευματίας θα μπορεί να πάει απευθείας να πληρώσει το ποσό στην τράπεζά του ή να καταβάλει το ποσό στην Εφορία με τραπεζική επιταγή αν πρόκειται για ποσό άνω των 1.500 ευρώ.
3. Ελεύθερος επαγγελματίας είχε αμελήσει το 2007 να υποβάλει τη φορολογική δήλωση. Μπορεί να υποβάλει τώρα εκπρόθεσμα και να υπαχθεί στην περαίωση;
Με βάση το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών εξαιρούνται της περαίωσης οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί ως τις 31 Αυγούστου 2010 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις καθώς και οι επόμενες αυτής.
4. Στη ρύθμιση της περαίωσης μπορούν να ενταχθούν και επιχειρήσεις που έχουν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη. Σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεται το υπουργείο Οικονομικών;
Αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη είναι το ποσό που προκύπτει από απόφαση επιβολής προστίμου του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και αφορά την απόκρυψη εσόδων ή αγορών (εμπορεύσιμων ή πάγιων περιουσιακών στοιχείων), που συντελέστηκε με την παράλειψη έκδοσης ή λήψης φορολογικών στοιχείων, με την έκδοση ή λήψη ανακριβούς ως προς την αξία φορολογικού στοιχείου, με τη λήψη πλαστού ή εικονικού φορολογικού στοιχείου ή νοθευμένου.
5. Εμπορος έχει ανέλεγκτες χρήσεις από το 2006 ως και το 2009 και διαθέτει στο όνομά του ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ. Μπορεί να ενταχθεί στην περαίωση;
Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης όσοι έχουν ακίνητη περιουσία που υπάγεται σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (σήμερα το όριο υπαγωγής σε ΦΑΠ είναι 400.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο) εξαιρούνται των ρυθμίσεων της περαίωσης. Ετσι, για να κλείσουν τα βιβλία τους θα πρέπει είτε να περιμένουν να παραγραφούν τα έτη που αφορούν τις ανέλεγκτες χρήσεις είτε να διενεργηθεί τακτικός έλεγχος από την Εφορία. Σύμφωνα με το σχέδιο της περαίωσης «εξαιρούνται από τη ρύθμιση οι υποθέσεις φορολογίας πλοίων, ακίνητης περιουσίας, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μεταβίβασης ακινήτων και κληρονομιών- δωρεώνπροικών- γονικών παροχών ». Επίσης, εξαιρούνται οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008 υπάγονται σε Φορολόγηση Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).
6. Υπάρχουν κάποιες φορολογικές παραβάσεις που επαυξάνουν τον φόρο της περαίωσης;
Πράγματι, η μη τήρηση ή μη διαφύλαξη οποιουδήποτε θεωρημένου βιβλίου ΚΒΣ, είτε βασικού είτε πρόσθετου, η μη επίδειξη των θεωρημένων βιβλίων στον τακτικό ή προληπτικό έλεγχο, η ανακριβής τήρηση βιβλίων ως προς τα έσοδα ή μη καταχώριση εσόδων, η ανακριβής τήρηση βιβλίων ως προς τις αγορές ή μη καταχώριση αγορών, η ανακριβής τήρηση πρόσθετων βιβλίων ή σε μη καταχώριση δεδομένων που επηρεάζουν τα έσοδα ή τις αγορές, η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείου του που προβλέπεται από τον ΚΒΣ ή από υπουργικές αποφάσεις και μια σειρά άλλες παραβάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε προσαύξηση ως και 60%.
7. Ως πότε θα πρέπει κάποιος να καταβάλλει το ποσό της περαίωσης που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό που θα σταλεί από το σύστημα ΤΑΧΙS;
Οπως αναφέρεται στο σχέδιο της περαίωσης, η καταβολή της προκαταβολής για ένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να γίνει ως τις 12 Νοεμβρίου 2010. Μετά την παρέλευση της προαναφερόμενης προθεσμίας δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα ρύθμισης. Πάντως οι φορείς πιέζουν να μεταφερθεί η ημερομηνία αυτή στα τέλη Νοεμβρίου ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν το ποσό των χρημάτων που απαιτούνται.
8. Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζει ότι για να ενταχθεί κανείς στην περαίωση θα πρέπει να καταβάλει ως προκαταβολή το 25% και το υπόλοιπο ποσό ως και 12 μηνιαίες δόσεις. Υπάρχει περίπτωση αυτό να βελτιωθεί;
Πράγματι, με βάση τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, τόσο οι δόσεις όσο και το ύψος της προκαταβολής αναμένεται να βελτιωθεί. Οι εισηγήσεις που δέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η προκαταβολή να κατεβεί στο 20% ή στο 15% και ο αριθμός των δόσεων να φθάσει τις 24 ή και παραπάνω. Πάντως, σε περίπτωση που ολόκληρο το οφειλόμενο κατά τα ανωτέρω ποσό καταβληθεί εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση ποσοστού 10%.
9. Επαγγελματίας οφείλει στο Δημόσιο 35.000 ευρώ από τα οποία τα 15.000 ευρώ είναι προσαυξήσεις και τα 20.000 ευρώ αρχικό χρέος. Μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να διαγραφούν μέρος των χρεών και το σύνολο των προσαυξήσεων;
Αν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση και καταβάλει το σύνολο της οφειλής εφάπαξ, τότε θα απαλλαγεί από το σύνολο των προσαυξήσεων. Ωστόσο δεν θα τύχει καμιάς απαλλαγής όσον αφορά την αρχική οφειλή. Ετσι, θα κληθεί να πληρώσει 20.000 ευρώ για να «γλιτώσει» 15.000 ευρώ προσαυξήσεις.
10. Αν ο παραπάνω επαγγελματίας δεν έχει τα χρήματα να εξοφλήσει εφάπαξ το ληξιπρόθεσμο χρέος του, ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός των δόσεων για να ρυθμίσει την οφειλή και αν θα διαγραφούν οι προσαυξήσεις;
Μπορεί να εξοφλήσει το χρέος σε 45 μηνιαίες δόσεις και να απαλλαγεί για το 50% των προσαυξήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο των 20.000 ευρώ και το 50% των προσαυξήσεων, δηλαδή 7.500 ευρώ, σύνολο 27.500 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Απάτη εκατομμυρίων ευρώ μέσω sms
sms«Πόσο είναι το IQ σου;», «Πότε θα πεθάνεις;», « Πόσο σε αγαπάει ο σύντροφός σου;», «Ποιον θα παντρευτείς;». Είναι μερικά από τα δεκάδες μηνύματα που κατακλύζουν τα κινητά χιλιάδων συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, παρακινώντας τους να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς και ψηφοφορίες. Πίσω όμως από τα αθώα αυτά μηνύματα φαίνεται ότι κρύβεται μια καλοστημένη απάτη εκατομμυρίων ευρώ, από συγκεκριμένες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες – «φαντάσματα», με θύματα χιλιάδες ανυποψίαστους χρήστες κινητών τηλεφώνων, τους οποίους χρεώνουν υπέρμετρα, δίχως οι ίδιοι να γνωρίζουν το παραμικρό.
Η περίπτωση ενός γιατρού από την Καλαμάτα είναι χαρακτηριστική. Ο συγκεκριμένος γιατρός, συνδρομητής σε μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, έστειλε πριν από μερικούς μήνες ένα απλό SMS στον πενταψήφιο αριθμό τύπου 54ΧΧΧ, που εμφανιζόταν στην οθόνη τηλεοπτικής εκπομπής, προκειμένου να συμμετάσχει στη συζήτηση που διεξαγόταν. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, όπως ίδιος καταγγέλλει στα «Επίκαιρα», ξεκίνησε ο καθημερινός του Γολγοθάς. Το κινητό του τηλέφωνο άρχισε να κατακλύζεται με δεκάδες μηνύματα, που τον ρωτούσαν εάν επιθυμεί να μάθει το πότε θα πεθάνει ή ποιον θα παντρευτεί ή εάν θέλει να λάβει μέρος σε συγκεκριμένο διαγωνισμό με έπαθλο ταξίδι. Η συχνότητα, δε, των μηνυμάτων ήταν τέτοια, που ο ίδιος άρχισε να ενοχλείται και προσπάθησε να βρει κάποιο τρόπο για να απαλλαγεί από τη συνεχή ροή των μηνυμάτων αυτών. Για κακή του τύχη όμως, όταν απευθύνθηκε σε ένα από τοπικά καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, οι υπάλληλοι τον ενημέρωσαν ότι δεν γνωρίζουν πώς να τον εξυπηρετήσουν κι έτσι το «έργο» των ανούσιων μηνυμάτων συνεχίστηκε επί μήνες.

Χιλιάδες καταγγελίες

Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν κάποια στιγμή πήρε τα στα χέρια του τον αναλυτικό λογαριασμού του κινητού του τηλεφώνου, διαπίστωσε με έκπληξη ότι όλα αυτά τα ανεπιθύμητα μηνύματα όχι μόνο δεν ήταν δωρεάν, αλλά χρεώνονταν προς 1,68 ευρώ το καθένα, που μαζί με το ΦΠΑ άγγιζαν τα 2 ευρώ. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ήταν το μόνο. Παρόμοια περιστατικά και καταγγελίες έχουν καταγραφεί κατά χιλιάδες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με θύματα ανυποψίαστους χρήστες κινητών τηλεφώνων, που όλοι έχουν να αναφέρουν την προσωπική τους ιστορία. Η υπόθεση θυμίζει κάτι από τη φράση «στο ίδιο έργο θεατές», αφού ο τρόπος εξαπάτησης ήταν  πανομοιότυπος, με πρωταγωνιστές αθώους πολίτες. Με το που έστελνε κανείς ένα απλό μήνυμα σε κάποιον από τους πενταψήφιους αριθμούς τύπου 54ΧΧΧ, ξεκινούσε ένα… πάρτι κρυφών χρεώσεων, το οποίο  συνεχιζόταν επί μήνες, αποφέροντας στις εταιρείες κέρδη εκατομμυρίων ευρώ. Σε μερικές περιπτώσεις η κομπίνα ήταν τόσο καλά στημένη, ώστε απαιτούνταν μεγάλη παρατηρητικότητα για να το αντιληφθεί κανείς, αφού οι χρεώσεις ήταν προσεγμένες, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού του χρήστη. «Μόνο στους τελευταίους έξι μήνες έχουν καταγραφεί γύρω στις 1.300 επώνυμες καταγγελίες πολιτών, που φέρονται να έχουν πέσει θύματα αυτής της καλοστημένης απάτης», αναφέρει ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης. Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη. Οι δυο ανεξάρτητες Αρχές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα και να επιβληθούν πρόστιμα σε βάρος αυτών των εταιρειών. Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Ελένη Χάικου, η οποία «διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση», όπως υπογραμμίζει ο κ. Σφακιανάκης.

Παραβάσεις σε βαθμό κακουργήματος

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτουν σαφείς παραβάσεις του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΕΤΤ αλλά και του Ποινικού Κώδικα και δεν αποκλείεται να ασκηθούν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ η επιβολή προστίμων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τα μηνύματα που κατέφθαναν στα κινητά των χρηστών αποτελούν πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Το άρθρο 383 του Ποινικού κώδικα ορίζει ότι οποιαδήποτε γεγονότα παρουσιάζονται ως αληθή με σκοπό το κέρδος συνιστούν κακούργημα, εκτός και εάν οι εν λόγω εταιρείες όντως προέβλεψαν σωστά κάποια… μελλοντικά ζευγάρια, «κλέβοντας» τη δόξα από μέντιουμ και χαρτορίχτρες. Επιπλέον, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΕΤΤ, οι εταιρείες όφειλαν όχι μόνον να αναρτήσουν στις προωθητικές τους ιστοσελίδες τους όρους χρέωσης της υπηρεσίας, αλλά και το τηλέφωνο εξυπηρέτησης των καταναλωτών και την επωνυμία της εταιρείας. Οι πληροφορίες αυτές θα έπρεπε να είναι ευδιάκριτες και άμεσα προσβάσιμες από τον καταναλωτή χωρίς να χρειάζεται  ο ίδιος να τις αναζητήσει.  Αντ’ αυτού, οι πολίτες που εξαπατήθηκαν επιδόθηκαν σε ένα μαραθώνιο, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με κάποιον από τους υπεύθυνους των εταιρειών, αλλά μάταια. Ουδέποτε απάντησε κανείς στις επίμονες κλήσεις  τους και το μόνο που άκουγαν στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν κάποια ηχογραφημένα μηνύματα ή το συνηθισμένο «ποίημα» των αυτόματων τηλεφωνητών. Και σαν να μην έφταναν αυτά, η βασική τους υποχρέωση να ενημερώσουν τους πελάτες του για το κόστος των υπηρεσιών τους αποδείχθηκε όνειρο θερινής νυκτός. Όχι μόνο δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν εξαρχής για το κόστος των μηνυμάτων, αλλά ουδέποτε έστειλαν και κάποιο μήνυμα που να ενημερώνει για την πορεία των χρεώσεων. Όσο για το εάν επιθυμούσαν τα θύματα να γίνουν μέλη της συγκεκριμένης υπηρεσίας ούτε λόγος, αφού φαίνεται ότι βασική εμπορική πολιτική των εταιρειών αυτών είναι να αποφασίζουν οι ίδιες για τον πελάτη… Η υπόθεση έχει φτάσει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής να αποδεικνύεται κόλαφος για τις εταιρείες. Σύμφωνα με αυτή, απαγορεύεται ρητά με βάση την κοινοτική οδηγία 2005/29/ΕΚ η «άμεση και μεταγενέστερη πληρωμή εταιρειών για προϊόντα ή υπηρεσίες που παρέχουν, τα οποία ουδέποτε ζητήθηκαν από τον καταναλωτή». Με λίγα λόγια, δηλαδή, οι χρεώσεις των εταιρειών ήταν πέρα για πέρα παράνομες και καταχρηστικές.

Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα…

Αρκετά από τα θύματα υποστηρίζουν ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες, ωστόσο, αρνούνται οποιαδήποτε σχέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέχρι τώρα στοιχεία των ερευνών δεν προκύπτει καμία σαφής ένδειξη για ανάμειξη των εταιρειών αυτών που να συνιστά παράβασή ή συνεργία. Οι μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με αυτού του είδους τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, στις οποίες ορίζεται ρητά ότι οι «τρίτοι πάροχοι των υπηρεσιών φέρουν την ευθύνη για την ασφάλεια, το σύννομο και την εγκυρότητα των υπηρεσιών τους και ενημερώνουν σχετικά». Ουσιαστικά, αυτό που κάνουν είναι να προσφέρουν  τις τηλεπικοινωνιακές γραμμές για τη ροή των μηνυμάτων από τα πενταψήφια νούμερα και από κει πέρα «νίπτουν τας χείρας τους».
 
Πηγή: www.telecomnews.gr

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Τον Οκτώβριο του 2011 η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο
Το υπουργείο Οικονομικών μεταθέτει για τα τέλη του 2011 την πλήρη εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, καθώς εκτιμά πως χρειάζεται αρκετός χρόνος για να προετοιμασθεί το σύστημα επιστροφής της διαφοράς του φόρου στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Ο γγ του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, δήλωσε σήμερα πως αποµακρύνεται το ενδεχόµενο εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρµανσης και κίνησης.
Αν και η κυβέρνηση θεωρεί δίκαιο και επιβεβλημένο το μέτρο, ωστόσο αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να το εφαρμόσει άμεσα και πως θα χρειαστεί προετοιμασία τουλάχιστον ενός έτους, ώστε η εξίσωση να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.
Η εφαρμογή του μέτρου θα προσφέρει στον προϋπολογισμό του 2011 ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» 800 εκατ. ευρώ.
Για να μην θιγούν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες το υπουργείο εξετάζει τρόπους καταβολής ειδικής ενίσχυσης στους ανέργους, στους πολύτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες και γενικά σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.
Ειδική ρύθμιση αναμένεται και για τους αγρότες, ώστε να μην υπάρχει μετακύλιση του υψηλότερου κόστος της αγροτικής παραγωγής στην λιανική.
Αλλαγές θα γίνουν και στο σύστημα Ήφαιστος που σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλα τα στάδια από τον εκτελωνισμό μέχρι την παράδοση στον τελικό καταναλωτή, αλλά δεν μπόρεσε από την θέσπιση του το 2008 μέχρι σήμερα να λειτουργήσει με επιτυχία.
Τέλος, η εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο που εκτιμάται ότι στερεί έσοδα 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και άρα θα λύσει τον γρίφο εξεύρεσης πρόσθετων εσόδων το 2011 που επιτάσσει το Μνημόνιο.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
«Εκρήξεις» για την περαίωση
«Εκρηξη» από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -με πιο αιχμηρούς τους Γ. Φλωρίδη, Κ. Γείτονα και Κ. Καρτάλη- προκάλεσε η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων της περιόδου 2000-’09, που παρουσίασε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Δύο ήταν τα βασικά σημεία της κριτικής των κυβερνητικών βουλευτών, που δεν έθεσαν πάντως θέμα καταψήφισης του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, θα ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Πρώτον, ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην περαίωση λόγω της κατάρρευσης των εισπρακτικών μηχανισμών που έχουν οδηγήσει σε απόκλιση του στόχου για αύξηση των εσόδων.
Δεύτερον, ότι με αυτήν την πρωτοβουλία επιβραβεύει τους φοροφυγάδες, στέλνοντας λάθος μήνυμα στους πολίτες που είναι συνεπείς και έχουν επιβαρυνθεί από τα τελευταία επώδυνα μέτρα του μνημονίου.
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι «τραβάμε μία γραμμή με το παρελθόν» και ότι πρόκειται για «μία νέα αρχή».
Τον χορό της σκληρής κριτικής άνοιξε πρώτος ο Γ. Φλωρίδης, ο οποίος τόνισε ότι στην πραγματικότητα «παίρνουν βραβείο όσοι έκλεψαν το κράτος» και χαρακτήρισε «εξαιρετικά κακή» αυτήν την πρακτική. «Η ρύθμιση πιστοποιεί δυστυχώς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Τώρα φαίνεται ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν. Και εμείς που στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια, θα επιθυμούσαμε να είστε πιο αποτελεσματικοί, οργανωμένοι και συντονισμένοι στην επίτευξη των στόχων», είπε με αιχμηρό τρόπο και συνέχισε: «Οι διαλυμένες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν αποσυντεθεί τελείως. Για το ότι δεν συγκροτήθηκαν υπηρεσίες έναν χρόνο δεν φταίει γι’ αυτό ούτε η τρόικα, ούτε η Βουλή, ούτε ο λαός. Εχουμε απαίτηση παραγωγής καλύτερων αποτελεσμάτων».
Τη σκυτάλη της κριτικής πήρε αμέσως μετά ο Κ. Γείτονας, ο οποίος δήλωσε πως «δεν είναι δίκαιη μια πολιτική που επιβραβεύει τον φοροφυγά», διευκρινίζοντας ότι στηρίζει τη ρύθμιση ως «αναγκαίο κακό».
«Δεν είναι θετικό το μήνυμα. Η περαίωση είναι μία απολύτως ατελής διαδικασία. Δεν πρέπει να υπάρχει αμνηστία στους λήπτες εικονικών στοιχείων», ανέφερε ο Κ. Καρτάλης, ο οποίος εξέφρασε ενστάσεις ότι «δεν μπορεί να επιβραβεύεται μία άρρωστη και φαύλη φορολογική σχέση». Ζήτησε, ακόμη, από την κυβέρνηση να μην προκαλέσει την κοινοβουλευτική ευπείθεια των βουλευτών, φέρνοντας στο μέλλον ακόμη μία περαίωση για τα αυθαίρετα.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επέλεξε να σηκώσει το γάντι, λέγοντας: «Δεν το δέχομαι, κύριε Φλωρίδη, ότι υπάρχει διάλυση του εισπρακτικού μηχανισμού. Πότε άλλοτε το ΣΔΟΕ είχε την παρουσία που έχει σήμερα;». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «όσοι κάνουν προβολές στο μέλλον θα εκπλαγούν για το πού θα κλείσουν τα έσοδα στο τέλος του χρόνου».
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα μέτρα αποδίδουν και από την πλευρά των εσόδων και από την πλευρά των δαπανών. Επιπλέον, εξήγησε ότι το ζήτημα των εσόδων «δεν είναι η πραγματική δικαιολογητική βάση για την περαίωση, αλλά η αλλαγή του φορολογικού συστήματος».
Ηπιότεροι τόνοι
Ηπιότερους τόνους χρησιμοποίησαν οι Στ. Κουτμερίδης, Κατερίνα Μπατζελή και Χρ. Μαγκούφης. Ο τελευταίος μάλιστα παρατήρησε ότι «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είμαστε σε σχιζοφρενική κατάσταση, άλλα πιστεύουμε και άλλα κάνουμε».
Από την πλευρά της ΝΔ, ο Ν. Λέγκας θύμισε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλούσε για αποτυχία της ΝΔ και εκβιαστικό χαράτσι όταν πήρε ανάλογη πρωτοβουλία στο παρελθόν. Από το ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου συνέστησε στην κυβέρνηση «να είναι ανήσυχη, γιατί ο κόσμος θα ξεσηκωθεί». «Αν δεν ομονοήσουν στο ΠΑΣΟΚ, τότε πώς μπορεί να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση», σχολίασε ο Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ), ενώ ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την περαίωση και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ
Λίφτινγκ στο αρχικό στάδιο
«Πράσινο» για αλλαγές στο παρά 5'
Eρχεται «λίφτινγκ» στο αρχικό σχέδιο της περαίωσης. Oπως έγινε χθες γνωστό στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση του φόρου και να μειώσει την προκαταβολή που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι μπουν στη ρύθμιση.
Πρόκειται για δύο αιτήματα που υποβλήθηκαν από το σύνολο των φορέων οι οποίοι συμμετείχαν στη διαβούλευση. Επίσης αλλάζουν τα δεδομένα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που ακολούθησαν τη διαδικασία της αυτoπεραίωσης έως και τη χρήση του 2009. Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει μείωση του ποσοστού προκαταβολής (και αύξηση του αριθμού των δόσεων) μετά και τις παρατηρήσεις των φορέων. Να υπενθυμίσουμε πως στο αρχικό σχέδιο προβλέπεται 25% προκαταβολή, ποσοστό που πιθανότατα θα πάει στο 20% και έως 12 δόσεις με ορατό το ενδεχόμενο να ανέβουν στις 18 ή κι ακόμη παραπάνω.
Διαχωρισμός
Επίσης το υπουργείο σχεδιάζει να διαχωρίσει πλήρως τις περιπτώσεις ανάμεσα σε όσους έκαναν αυτοπεραίωση έως και το 2007 και σε αυτούς που ακολούθησαν τη διετία 2008-2009. Πιο αναλυτικά, όσοι φορολογούμενοι είχαν κάνει αυτοπεραίωση έως και το 2007 δεν θα μπουν στην περαίωση με εξαίρεση όσους είχαν επιλεγεί για δειγματοληπτικό έλεγχο. Αυτοί που έχουν μπει στο «δείγμα» θα κληθούν τώρα να πληρώσουν τον φόρο της περαίωσης για να απαλλαγούν οριστικά από το ενδεχόμενο ελέγχων. Για τους φορολογούμενους που έκαναν αυτοπεραίωση τη διετία 2008-2009, οπότε δεν είχαν προσδιοριστεί δειγματοληπτικοί έλεγχοι, η περαίωση θα είναι ανοιχτή, ενδεχομένως με κάποια έκπτωση. Υπενθυμίζεται ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος αφορούσε μόνο τις χρήσεις 2006 και 2007, αφού οι χρήσεις 2003 - 2005 θεωρούνται οριστικά περαιωμένες. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος που είχε καθοριστεί αφορούσε περίπου 5.000 επιτηδευματίες που έκαναν αυτοπεραίωση και:
τα δύο τελευταία ψηφία του ΑΦΜ λήγουν στους αριθμούς 19, 39, 49, 59 και 79 και
το σύνολο των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων τους για κάθε χρήση υπερβαίνει τις 70.000 ευρώ.
Το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή θα κατατεθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη. Στόχος του υπ. Οικονομικών είναι τα σημειώματα της περαίωσης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν να αποστέλλονται στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.
Αιτήματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορείς στο πλαίσιο της διαβούλευσης έχουν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κι άλλες βελτιώσεις στη ρύθμιση όπως:
Μείωση των ελάχιστων ποσών φόρου για κάθε χρήση. Τα ποσά 400 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία Α’ κατηγορίας, 700 ευρώ για τους τηρούντες βιβλία Β’ κατηγορίας και 1.000 ευρώ για τα Γ’ κατηγορίας θεωρούνται υψηλά και στο υπουργείο σκέφτονται να τα μειώσουν για να διευκολυνθούν οι επιτηδευματίες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση.
Δυνατότητα υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ που δεν υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Μείωση του βασικού συντελεστή υπολογισμού του φόρου, καθώς εκτιμούν ότι το 2% είναι ιδιαίτερα υψηλό που τιμωρεί ουσιαστικά τις μικρές και συνεπείς φορολογικά επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ: Έθνος