Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

«Εκρήξεις» για την περαίωση
«Εκρηξη» από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -με πιο αιχμηρούς τους Γ. Φλωρίδη, Κ. Γείτονα και Κ. Καρτάλη- προκάλεσε η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων της περιόδου 2000-’09, που παρουσίασε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Δύο ήταν τα βασικά σημεία της κριτικής των κυβερνητικών βουλευτών, που δεν έθεσαν πάντως θέμα καταψήφισης του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, θα ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Πρώτον, ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην περαίωση λόγω της κατάρρευσης των εισπρακτικών μηχανισμών που έχουν οδηγήσει σε απόκλιση του στόχου για αύξηση των εσόδων.
Δεύτερον, ότι με αυτήν την πρωτοβουλία επιβραβεύει τους φοροφυγάδες, στέλνοντας λάθος μήνυμα στους πολίτες που είναι συνεπείς και έχουν επιβαρυνθεί από τα τελευταία επώδυνα μέτρα του μνημονίου.
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι «τραβάμε μία γραμμή με το παρελθόν» και ότι πρόκειται για «μία νέα αρχή».
Τον χορό της σκληρής κριτικής άνοιξε πρώτος ο Γ. Φλωρίδης, ο οποίος τόνισε ότι στην πραγματικότητα «παίρνουν βραβείο όσοι έκλεψαν το κράτος» και χαρακτήρισε «εξαιρετικά κακή» αυτήν την πρακτική. «Η ρύθμιση πιστοποιεί δυστυχώς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Τώρα φαίνεται ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν. Και εμείς που στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια, θα επιθυμούσαμε να είστε πιο αποτελεσματικοί, οργανωμένοι και συντονισμένοι στην επίτευξη των στόχων», είπε με αιχμηρό τρόπο και συνέχισε: «Οι διαλυμένες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν αποσυντεθεί τελείως. Για το ότι δεν συγκροτήθηκαν υπηρεσίες έναν χρόνο δεν φταίει γι’ αυτό ούτε η τρόικα, ούτε η Βουλή, ούτε ο λαός. Εχουμε απαίτηση παραγωγής καλύτερων αποτελεσμάτων».
Τη σκυτάλη της κριτικής πήρε αμέσως μετά ο Κ. Γείτονας, ο οποίος δήλωσε πως «δεν είναι δίκαιη μια πολιτική που επιβραβεύει τον φοροφυγά», διευκρινίζοντας ότι στηρίζει τη ρύθμιση ως «αναγκαίο κακό».
«Δεν είναι θετικό το μήνυμα. Η περαίωση είναι μία απολύτως ατελής διαδικασία. Δεν πρέπει να υπάρχει αμνηστία στους λήπτες εικονικών στοιχείων», ανέφερε ο Κ. Καρτάλης, ο οποίος εξέφρασε ενστάσεις ότι «δεν μπορεί να επιβραβεύεται μία άρρωστη και φαύλη φορολογική σχέση». Ζήτησε, ακόμη, από την κυβέρνηση να μην προκαλέσει την κοινοβουλευτική ευπείθεια των βουλευτών, φέρνοντας στο μέλλον ακόμη μία περαίωση για τα αυθαίρετα.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επέλεξε να σηκώσει το γάντι, λέγοντας: «Δεν το δέχομαι, κύριε Φλωρίδη, ότι υπάρχει διάλυση του εισπρακτικού μηχανισμού. Πότε άλλοτε το ΣΔΟΕ είχε την παρουσία που έχει σήμερα;». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «όσοι κάνουν προβολές στο μέλλον θα εκπλαγούν για το πού θα κλείσουν τα έσοδα στο τέλος του χρόνου».
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα μέτρα αποδίδουν και από την πλευρά των εσόδων και από την πλευρά των δαπανών. Επιπλέον, εξήγησε ότι το ζήτημα των εσόδων «δεν είναι η πραγματική δικαιολογητική βάση για την περαίωση, αλλά η αλλαγή του φορολογικού συστήματος».
Ηπιότεροι τόνοι
Ηπιότερους τόνους χρησιμοποίησαν οι Στ. Κουτμερίδης, Κατερίνα Μπατζελή και Χρ. Μαγκούφης. Ο τελευταίος μάλιστα παρατήρησε ότι «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είμαστε σε σχιζοφρενική κατάσταση, άλλα πιστεύουμε και άλλα κάνουμε».
Από την πλευρά της ΝΔ, ο Ν. Λέγκας θύμισε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλούσε για αποτυχία της ΝΔ και εκβιαστικό χαράτσι όταν πήρε ανάλογη πρωτοβουλία στο παρελθόν. Από το ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου συνέστησε στην κυβέρνηση «να είναι ανήσυχη, γιατί ο κόσμος θα ξεσηκωθεί». «Αν δεν ομονοήσουν στο ΠΑΣΟΚ, τότε πώς μπορεί να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση», σχολίασε ο Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ), ενώ ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την περαίωση και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ
Λίφτινγκ στο αρχικό στάδιο
«Πράσινο» για αλλαγές στο παρά 5'
Eρχεται «λίφτινγκ» στο αρχικό σχέδιο της περαίωσης. Oπως έγινε χθες γνωστό στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση του φόρου και να μειώσει την προκαταβολή που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι μπουν στη ρύθμιση.
Πρόκειται για δύο αιτήματα που υποβλήθηκαν από το σύνολο των φορέων οι οποίοι συμμετείχαν στη διαβούλευση. Επίσης αλλάζουν τα δεδομένα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που ακολούθησαν τη διαδικασία της αυτoπεραίωσης έως και τη χρήση του 2009. Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει μείωση του ποσοστού προκαταβολής (και αύξηση του αριθμού των δόσεων) μετά και τις παρατηρήσεις των φορέων. Να υπενθυμίσουμε πως στο αρχικό σχέδιο προβλέπεται 25% προκαταβολή, ποσοστό που πιθανότατα θα πάει στο 20% και έως 12 δόσεις με ορατό το ενδεχόμενο να ανέβουν στις 18 ή κι ακόμη παραπάνω.
Διαχωρισμός
Επίσης το υπουργείο σχεδιάζει να διαχωρίσει πλήρως τις περιπτώσεις ανάμεσα σε όσους έκαναν αυτοπεραίωση έως και το 2007 και σε αυτούς που ακολούθησαν τη διετία 2008-2009. Πιο αναλυτικά, όσοι φορολογούμενοι είχαν κάνει αυτοπεραίωση έως και το 2007 δεν θα μπουν στην περαίωση με εξαίρεση όσους είχαν επιλεγεί για δειγματοληπτικό έλεγχο. Αυτοί που έχουν μπει στο «δείγμα» θα κληθούν τώρα να πληρώσουν τον φόρο της περαίωσης για να απαλλαγούν οριστικά από το ενδεχόμενο ελέγχων. Για τους φορολογούμενους που έκαναν αυτοπεραίωση τη διετία 2008-2009, οπότε δεν είχαν προσδιοριστεί δειγματοληπτικοί έλεγχοι, η περαίωση θα είναι ανοιχτή, ενδεχομένως με κάποια έκπτωση. Υπενθυμίζεται ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος αφορούσε μόνο τις χρήσεις 2006 και 2007, αφού οι χρήσεις 2003 - 2005 θεωρούνται οριστικά περαιωμένες. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος που είχε καθοριστεί αφορούσε περίπου 5.000 επιτηδευματίες που έκαναν αυτοπεραίωση και:
τα δύο τελευταία ψηφία του ΑΦΜ λήγουν στους αριθμούς 19, 39, 49, 59 και 79 και
το σύνολο των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων τους για κάθε χρήση υπερβαίνει τις 70.000 ευρώ.
Το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή θα κατατεθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη. Στόχος του υπ. Οικονομικών είναι τα σημειώματα της περαίωσης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν να αποστέλλονται στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.
Αιτήματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορείς στο πλαίσιο της διαβούλευσης έχουν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κι άλλες βελτιώσεις στη ρύθμιση όπως:
Μείωση των ελάχιστων ποσών φόρου για κάθε χρήση. Τα ποσά 400 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία Α’ κατηγορίας, 700 ευρώ για τους τηρούντες βιβλία Β’ κατηγορίας και 1.000 ευρώ για τα Γ’ κατηγορίας θεωρούνται υψηλά και στο υπουργείο σκέφτονται να τα μειώσουν για να διευκολυνθούν οι επιτηδευματίες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση.
Δυνατότητα υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ που δεν υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Μείωση του βασικού συντελεστή υπολογισμού του φόρου, καθώς εκτιμούν ότι το 2% είναι ιδιαίτερα υψηλό που τιμωρεί ουσιαστικά τις μικρές και συνεπείς φορολογικά επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ: Έθνος