Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ηλεκτρονικές αποδείξεις με χρήση καρτών
Έρχονται οι «ηλεκτρονικές αποδείξεις», προκειμένου να αποτελέσουν... παρελθόν οι «χάρτινες» που εκδίδονται μέσω ταμειακών μηχανών.
Από το 2011 θα μπουν στη ζωή μας ηλεκτρονικές κάρτες, με τις οποίες θα μπορούμε να κάνουμε όλες μας τις συναλλαγές.
Θα είναι είτε χρεωστικές, συνδεδεμένες με τον καταθετικό λογαριασμό του κατόχου τους, από τον οποίο θα αφαιρείται αυτόματα το ποσό της αγοράς, είτε απλές κάρτες που, όταν κάποιος αγοράζει με μετρητά, θα μετρούν «πόντους» ανάλογα και με το ύψος του λογαριασμού. Οπως είναι φυσικό, η χρησιμοποίηση των καρτών δεν θα είναι υποχρεωτική τουλάχιστον σε πρώτη φάση, καθώς μεγάλη μερίδα πολιτών (κυρίως άτομα της τρίτης ηλικίας) δεν είναι εξοικειωμένη με τις κάρτες.
Στις κάρτες θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του κατόχου τους και θα χρησιμοποιηθεί η υποδομή των λεγόμενων «POS», όπως γίνεται σήμερα με τις πιστωτικές κάρτες.
Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών επεξεργάζονται σχέδιο για τη χρήση κάρτας, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου «θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές του και έτσι να μη χρειάζεται να συλλέγει αποδείξεις».
Με τη νέα διαδικασία το υπουργείο στοχεύει στην απλοποίηση του συστήματος συλλογής αποδείξεων, στη δραστική μείωση του ρευστού που κυκλοφορεί στην αγορά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της απόκρυψης ΦΠΑ.Και αυτό καθώς τα στοιχεία για το ύψος των αγορών θα περνούν αυτόματα στο δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
«Με τον τρόπο αυτόν εμείς θα μπορούμε να έχουμε μία εικόνα του τζίρου σε διαφορετικά μαγαζιά και αυτό να διασταυρώνεται με τα στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια μας δίνουν οι επιχειρηματίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Προς αυτήν την κατεύθυνση το οικονομικό επιτελείο προωθεί και σχέδιο για τη χρήση ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με το τραπεζικό σύστημα, αλλά και με τη ΓΓΠΣ για την πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να έχει εικόνα για τον ΦΠΑ.
Τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.
Τα σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο σενάρια:
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η κάρτα θα είναι χρεωστική και συνδεδεμένη με τον καταθετικό λογαριασμό του κατόχου της. Με το που γίνεται η αγορά, το ποσό θα αφαιρείται από τον λογαριασμό και θα προστίθεται στο χτίσιμο του αφορολόγητου, που σήμερα γίνεται μέσω των αποδείξεων. Τις κάρτες θα τις εκδίδουν οι τράπεζες στους πελάτες τους χωρίς προμήθεια.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την εκτύπωση καρτών από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Θα είναι απλές κάρτες, όπως για παράδειγμα αυτές που έχουν βγάλει πολλά σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα. Οι κάτοχοι τους θα τις χρησιμοποιούν κάνοντας αγορές με μετρητά. Αλλά αντί να πάρουν απόδειξη, μέσω της κάρτας τα δεδομένα θα περνούν σε πραγματικό χρόνο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
ΠΗΓΗ: Έθνος