Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

"Θησαυρός" 20 δισ. ευρώ στη Β. Ελλάδα
Βεβαιωμένα αποθέματα μετάλλων, με αξία άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σημερινές τιμές, και δυναμικά κοιτάσματα που μπορούν να πολλαπλασιάσουν αυτό το οικονομικό μέγεθος, καθιστούν τη Βόρεια Ελλάδα ως μια από τις πλουσιότερες σε ορυκτό πλούτο περιφέρειες της Ευρώπης. Η ορθολογική εκμετάλλευση αυτού του φυσικού πλούτου μπορεί να αναζωογονήσει περιοχές υποβαθμισμένες, αλλά πλούσιες σε κοιτάσματα χρυσού και άλλων μετάλλων, όπως η Θράκη και η Βόρεια Χαλκιδική, αλλά και να συμβάλει συνολικά στην προσπάθεια για επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε ανεκμετάλλευτο αυτόν τον πλούτο, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για νέες καθυστερήσεις», τονίζει χαρακτηριστικά στο «Έθνος» ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), κ. Παπαβασιλείου.
Το ΙΓΜΕ έχει «χαρτογραφήσει» όλα τα κοιτάσματα των Μη Ενεργειακών Μεταλλικών Ορυκτών (ΜΕΜΟ) στη Μακεδονία και τη Θράκη, επισημαίνει στον χάρτη εκείνα που είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα και άλλα που απαιτούν περαιτέρω έρευνα για τη βιώσιμη εξόρυξή τους, ενώ σημειώνει και νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τον οικονομικό γεωλόγο, διευθυντή Κ. Μακεδονίας του ΙΓΜΕ, Ν.Αρβανιτίδη, που έχει κάνει την επεξεργασία, αξιοποιείται σήμερα ένα πολύ μικρό μέρος των βεβαιωμένων αποθεμάτων χρυσού, αργύρου, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, νικελίου και άλλων μετάλλων στη Β. Ελλάδα, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 20 δις ευρώ,
«Είναι μια σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή, η αξιοποίηση της οποίας μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αναπτυξιακής ανάτασης της χώρας, συμβάλλοντας τόσο στην περιφερειακή ανάπτυξη, όσο και στην εθνική οικονομία γενικότερα», επισημαίνει ο κ. Αρβανιτίδης, προσθέτοντας παράλληλα πως σε μια τέτοια κατεύθυνση προτρέπει τις χώρες μέλη της και η Ε.Ε., η οποία εξαρτάται κατά 70% από την εισαγωγή ορυκτών πρώτων υλών από τρίτες χώρες.
ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ο κ. Αρβανιτίδης έχει χωρίσει τη Β. Ελλάδα σε τρεις γεωγραφικές ζώνες ?Δυτική Μακεδονία, Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, Θράκη- και παραθέτει αναλυτικά τους τύπους των προς εκμετάλλευση μετάλλων, τις περιοχές όπου εντοπίζονται, καθώς και τα δυναμικά αποθέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Δυτική Μακεδονία: Μεταλλικές Ορυκτές Πρώτες Ύλες νικελίου, χρωμίου και λευκολίθου, που συνδέονται με μεταλλογενετικά με υπερβασικά μαγματικά πετρώματα σε γεωτεκτονικό περιβάλλον ωκεάνιου φλοιού. Στο ενεργό μεταλλείο της Καστοριάς, υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 6,5 εκατομμυρίων τόνων με 1,30% νικέλιο. Στο Βούρινο Κοζάνης, όπου έχουν εξορυχτεί 2,6 εκατομμύρια τόνοι χρωμίτη από το 1936 ως το 1990, υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα άλλων 3 εκατομμυρίων τόνων με ανάλογα χαρακτηριστικά, ενώ στο Ξερολίβαδο Γρεβενών έχουν εντοπιστεί άλλο ένα εκατομμύριο τόνοι
Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία: Μικτά θειούχα ορυκτά βασικών (μόλυβδος, ψευδάργυρος) και πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, άργυρος), μαζί με θειούχα ορυκτά του χαλκού.
Στα πολυμεταλλικά μικτά θειούχα κοιτάσματα της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής το απόθεμα χρυσού υπολογίζεται σε περίπου 115 τόνους και στο αντίστοιχο κοίτασμα του Στρατωνίου στους 9 τόνους. Πορφυρικός χρυσός με δυνατά αποθέματα 161 τόνων υπάρχει στο κοίτασμα των Σκουριών.
Αντίστοιχα, υπάρχουν 430 τόνοι αργύρου στο Στρατώνι και άλλοι 1.667 τόνοι στην Ολυμπιάδα.
Θράκη: Επιθερμικά συστήματα χρυσού που συνδέονται μεταλλογενετικά με ηφαιστειακά πετρώματα και σχετικούς ηφαιστεοιζηματογενείς σχηματισμούς (γεωτεκτονικό περιβάλλον νησιωτικού μαγματισμού).
Βεβαιωμένα αποθέματα 23,7 τόνων επιθερμικού χρυσού υπάρχει στις Σάπες Ροδόπης (στα μεταλλοφόρα σώματα Οχιάς και Αγ.Δημητρίου), και 54 τόνοι στο Πέραμα του Έβρου. Αντίστοιχα, έχουν εντοπιστεί και 109,8 τόνοι αργύρου (96 στο Πέραμα και 13,8 στις Σάπες).
ΧΡΥΣΟΣ
Το σύνολο των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική και στη Θράκη υπολογίζεται σε 12,16 εκατομμύρια ουγκιές ή 382 τόνους, που με τις σημερινές τιμές του χρυσού ξεπερνούν σε αξία τα 16 δις δολάρια. Από αυτά, 143 τόνοι είναι πολυμεταλλικός (χρυσός μαζί με άλλα μέταλλα όπως άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο), 161 πορφυρικός (χρυσός με χαλκό) και 78 τόνοι επιθερμικός (μόνο χρυσός).
Το ΙΓΜΕ εντοπίζει και νέες περιοχές με χρυσό στη Β.Ελλάδα, που απαιτούν συστηματικότερη έρευνα για τη βιωσιμότητα ενός σχεδίου για τη βιώσιμη εκμετάλλευσή του. Μεταξύ αυτών:
-η ζώνη λειμωνιτικών εμφανίσεων χρυσού (σε οξειδωμένα μεταλλεύματα) στον ορεινό όγκο Αγκίστρου, Βροντούς, Μενοικίου στους νομούς Σερρών και Δράμας,
-τα πορφυρικά συστήματα χαλκού-χρυσού της ευρύτερης περιοχής Ποντοκερασιάς, Γερακαριού, Βάθης, Μυλοχωρίου, Δροσάτου του νομού Κιλκίς,
-η δυναμική πολυμεταλλική παρουσία μικτής θειούχου μεταλλοφορίας στη ζώνη Φαρασινού, Συκίδων στη Δράμα και
-νέοι στόχοι εντοπισμού επιθερμικού χρυσού σε μεταλλοφόρες δομές των περιοχών Κίρκης και πεύκων στον Έβρο.
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Β.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Η Βορειοανατολική Χαλκιδική, που χαρακτηρίζεται από το ΙΓΜΕ ως «πλουτοπαραγωγική δεξαμενή» μετάλλων, ενδέχεται να αποτελέσει το μοντέλο ανάπτυξης και για τις υπόλοιπες μεταλλοφόρες περιοχές.
Στα τέλη Νοεμβρίου ξεκίνησε στον Πολύγυρο η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για την επένδυση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», η οποία στοχεύει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, χρυσού, αργύρου της περιοχής.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο ως 10%
Υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, που φτάνουν ακόμα και στο 10%, προσφέρουν οι τράπεζες.
Με ...δέλεαρ τις υψηλές αποδόσεις οι τράπεζες προσπαθούν να ενδυναμώσουν το κομμάτι των καταθέσεων, που επλήγει τους πρώτους μήνες του χρόνου -πριν από την υπογραφή του Μνημονίου- καθώς οι καταθέτες απέσυραν περί τα 25δισ ευρώ. Μάλιστα όπως δηλώνουν τα τραπεζικά στελέχη τα επίπεδα των επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς είναι ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο αυτό θεωρείται απαραίτητο, αφενός στην προσπάθεια να ανακόψουν το κύμα φυγής καταθέσεων, αλλά και για να διατηρούν σε αποδεκτά επίπεδα τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις.
Σήμερα το μέσο επιτόκιο στις καταθέσεις προθεσμίας, διαμορφώνεται στα επίπεδα του 4% με 4,5%, ενώ υπάρχουν και ακόμα δελεαστικότερες προσφορές που κλιμακώνονται μήνα με το μήνα και φτάνουν στο 10%.
Συγκεκριμένα:
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το «βαρόμετρο» της αγοράς προσφέρει επιτόκιο στους λογαριασμούς προθεσμίας στο 4,35% (12μηνη κατάθεση για ποσά από 5.000 ευρώ).
Η Millennium Bank για την επέτειο των 10 χρόνων της προσφέρει επιτόκιο που φτάνει στο 10% στην 10μηνη προθεσμιακή της κατάθεση. Συγκεκριμένα για ποσό 10.000 ευρώ το επιτόκιο τους 9 μήνες είναι 3,75% και τον τελευταίο μήνα 10% με τελική απόδοση 3,95%.
Η Τράπεζα Πειραιώς, στον λογαριασμό προθεσμίας «Με το Παραπάνω» στην προθεσμιακή κατάθεση 3 ετών, προσφέρει επιτόκιο 3% τον πρώτο χρόνο, 4% τον δεύτερο χρόνο και 5% τον τρίτο χρόνο (για ποσά από 30.000 ευρώ). Ενώ στον λογαριασμό της winbank direct προσφέρει επιτόκια προθεσμίας 4,25%. Παράλληλα η τράπεζα κληρώνει κάθε χρόνο 1εκ ευρώ.
Η Eurobank στον προθεσμιακό λογαριασμό Step Up, προσφέρει επιτόκιο -στα επίπεδα του 3% με 4%- που αυξάνεται μήνα με μήνα.
Η Τράπεζα Κύπρου στην κατάθεση προθεσμίας 3 Plus 3 (δύο συνεχόμενα τρίμηνα) προσφέρει επιτόκιο 1,5% το πρώτο τρίμηνο και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο.
Η Alpha Bank στην ετήσια προθεσμιακή κατάθεση Alpha Μηνιαία Πρόοδος (ποσό 30.000 ευρώ), το επιτόκιο ξεκινά από το 2,7% και φτάνει μέχρι 3,5%.
Η Αγροτική Τράπεζα προσφέρει την κατάθεση προθεσμίας «αυξάνω» με επιτόκιο που αυξάνεται κάθε μήνα, όπως και την προθεσμιακή κατάθεση «ΑΤΕ Διπλασιάζω» με επιτόκιο που ξεκινά από το 1,85% και φτάνει μέχρι το 3,7% (για ποσά από 10.000 ευρώ).
Η Attica Bank, στην 12μηνη κατάθεση Attica plus, προσφέρει επιτόκιο μέχρι 4,53% για ποσά από 20.000 ευρώ .
Η Γενική Τράπεζα στον λογαριασμό Extra αποταμίευση προσφέρει επιτόκιο 5% (με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται μία κίνηση το μήνα).
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στον λογαριασμό προθεσμίας «Ανεβαίνω» με διάρκεια 15 μήνες και για ποσά 50.000 ευρώ, προσφέρει επιτόκιο που ξεκινά από το 1,4% και κορυφώνεται στο 6%.
Στην Εθνική Τράπεζα το ύψος των επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης. Για ποσά από 330.000 ευρώ είναι διαπραγματεύσιμο.
Ο λογαριασμός προθεσμίας 12 μηνών Marfin Egnatia Bank, έχει επιτόκιο 3,75%
Επιτόκιο που σταδιακά αυξάνεται στο 5% προσφέρει η Εμπορική Τράπεζα στον λογαριασμό προθεσμίας Υπερέχω, διάρκειας 12, 18 ή 24 μηνών για ποσά από 50.000 ευρώ.
Η FBBank στον προθεσμιακό λογαριασμό 6Χ3 διάρκειας έξι τριμήνων, προσφέρει επιτόκιο 4,5% στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, το οποίο αυξάνεται στο 5% το τέταρτο 3μηνο, στο 5,5% στο πέμπτο τρίμηνο και στο 6% το έκτο τρίμηνο.
Η Proton Bank στην προθεσμιακή κατάθεση anelixis προσφέρει επιτόκιο 3% τους πρώτους τρεις μήνες και στη συνέχεια το επιτόκιο αυξάνεται μήνα με μήνα μέχρι το 9%.
Η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει στους προθεσμιακούς λογαριασμούς επιτόκιο από 2,5% μέχρι 2,75% για ποσά άνω των 30.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Επιχειρησιακές συμβάσεις: Μειώσεις αποδοχών ακόμη και άνω του 26%
Μειώσεις αποδοχών ακόμη και πάνω από 26% (σε κλάδους με μεγάλη απόκλιση βασικών μισθών από τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ) θα μπορούν να συμφωνούνται στις ζημιογόνες επιχειρήσεις. Αυτό θα είναι δυνατόν είτε μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων (όπου υπάρχει σωματείο και συμφωνεί) είτε μέσω ατομικών συμβάσεων (όπου δεν υπάρχει σωματείο και δεν είναι σε ισχύ ή δεν εφαρμόζεται κλαδική σύμβαση).
Το τελικό σχέδιο το οποίο διαπραγματεύεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και με την τρόικα -μετά την αντίθεση της ΓΣΕΕ να οριστεί «πλαφόν»- δεν προβλέπει κανέναν σχετικό περιορισμό. Μοναδικό όριο ασφαλείας θα είναι, έτσι, τα κατώτατα όρια αποδοχών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εφόσον η κυβέρνηση δεν πετύχει να διατηρήσει την υποχρεωτική επέκταση (και εφαρμογή) των κλαδικών συμβάσεων στα μη μέλη των οργανώσεων των εργοδοτών. Κάτι που απεύχονται τόσο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και τα συνδικάτα.
Σε αυτή την περίπτωση, για παράδειγμα, ο μισθός ενός νέου τραπεζοϋπαλλήλου εργαζόμενου σε τράπεζα που δεν είναι μέλος εργοδοτικής οργάνωσης και δεν δεσμεύεται από κλαδική σύμβαση θα μπορεί να μειωθεί στα 740 ευρώ, από 1.000 ευρώ που είναι σήμερα (-26%). Εφόσον, όμως, είναι σε ισχύ κλαδική σύμβαση, τα όρια ακόμη και για την ατομική συμφωνία θα είναι εκείνα της κλαδικής και όχι της ΕΓΣΣΕ.
Υποχρεωτικότητα
Με αυτά τα δεδομένα, «φρένο» στην προδιαγραφόμενη επικράτηση των ατομικών συμβάσεων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση διασφαλίζοντας την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων. Στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις χθες στις Βρυξέλλες τόσο της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη όσο και του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου (σε υψηλό επίπεδο με τους επικεφαλής της Ε.Ε.) προβάλλεται η ομόφωνη θέση των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ «να διατηρηθεί το δικαίωμα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επεκτείνει και στα μη μέλη των οργανώσεων τις συμβάσεις τις οποίες θα υπογράφουν οι οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων που εκπροσωπούν το 51% του κλάδου ή ενός επαγγέλματος». Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το αίτημα αυτό είχε υποβληθεί και κατά το παρελθόν, αλλά, η τρόικα το αγνόησε.
Παραχώρηση
Ως «αντίβαρο» λειτουργεί η ευθυγράμμιση της κυβέρνησης στην οδηγία της τρόικας «να υπερισχύουν οι συμφωνίες σε επιχειρησιακό επίπεδο των συμφωνιών σε κλαδικό ή επαγγελματικό επίπεδο χωρίς κανέναν αδικαιολόγητο περιορισμό». Για το λόγο αυτό, απαλείφθηκαν από το τελικό σχέδιο του υπουργείου οι αρχικοί περιορισμοί που προβλέπονταν όπως το όριο 12% για την απόκλιση - μείωση των μισθών, η υποχρεωτική συμφωνία των 2/3 των εργαζομένων για να μειώνονται οι μισθοί σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων (σε αυτές τις επιχειρήσεις τη συμφωνία θα καλείται να υπογράψει η Ομοσπονδία του κλάδου) και να μην υπάρχει καμία εμπλοκή του κράτους (το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ απλώς θα γνωμοδοτεί χωρίς να μπορεί να απορρίψει επιχειρησιακές συμφωνίες).
Το σχέδιο του υπουργείου, όπως έγραψε η «Η.τ.Σ.» καταργεί, ακόμη, την προσαύξηση (κατά 10%) του ωρομισθίου του μερικώς απασχολούμενου όταν εργάζεται παραπάνω ώρες από εκείνες που έχουν συμφωνηθεί και αυξάνει από τους 6 στους 9 μήνες το χρόνο μέσα στον οποίο ο εργοδότης μπορεί να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας (για λιγότερες ώρες, ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες) για την αποφυγή ομαδικών απολύσεων.
Αποφάσεις
Οι τελικές αποφάσεις για τις συμβάσεις εργασίας και την αλλαγή του συστήματος των διαπραγματεύσεων που ζητά η τρόικα θα «κλειδώσουν» έως την Πέμπτη, οπότε θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Καθοριστικές θα είναι, ωστόσο, οι διαβουλεύσεις που θα έχει για το θέμα της επέκτασης των συμβάσεων ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τον Επίτροπο Ολιν Ρεν και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν, στην Αθήνα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τα µυστικά της φοροκάρτας - Ερχεται από τις αρχές Ιανουαρίου για τη συλλογή αποδείξεων

Wednesday December 08, 2010 08:30 AM
Στο πορτοφόλι κάθε καταναλωτή φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Οικονοµικών τη φοροκάρτα από τις αρχές Ιανουαρίου, ενεργοποιώντας µε αυτόν τον τρόπο ένα ηλεκτρονικό «µάτι» καταγραφής των αποδείξεων.
Το µέγιστο κόστος απόκτησης της φοροκάρτας από τον κάθε καταναλωτή θα είναι 11 λεπτά του ευρώ, όσο δηλαδή το κόστος ενεργοποίησής της µε SMS, ενώ στον αντίποδα η χρήση της θα οδηγεί σε µπόνους έκπτωσης φόρου.

Το υπουργείο Οικονοµικών και η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων οριστικοποιούν αυτές τις ηµέρες τις τελευταίες λεπτοµέρειες για την έκδοση και τα κίνητρα χρήσης της φοροκάρτας, ώστε να κάνει πρεµιέρα από τις αρχές του έτους απαλλάσσοντας τους καταναλωτές από το χαρτοβασίλειο της συλλογής αποδείξεων και δίνοντας τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς µηχανισµούς να έχουν άµεση εικόνα του τζίρου των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσουν. Από απόφαση του υπουργείου Οικονοµικών που εκδόθηκε χθες, πάντως, προκύπτουν µε σαφήνεια τόσο τα χαρακτηριστικά ανωνυµίας της φοροκάρτας (ώστε να µην υπάρχουν µπερδέµατα µε την Αρχή Προστασίας Προσωπικών ∆εδοµένων) όσο και οι εναλλακτικές επιλογές ενεργοποίησής της.

Χωρίς προσωπικά δεδοµένα
Μετά τις ενστάσειςπου προκάλεσαν οι αρχικές σκέψεις τουυπουργείου Οικονοµικών για αναγραφή τουονοµατεπώνυµου του φορολογουµένου και του Αριθµού Φορολογικού Μητρώου στην επιφάνεια της φοροκάρτας, τελικά δεν θα αναγράφεται κανένα προσωπικό δεδοµένο.

Στην µπροστινή όψη της θα φέρει το λογότυπο του υπουργείου Οικονοµικών και της τράπεζας που την εκδίδει αλλά και έναν κωδικό µε 19 ψηφία. Στην πίσω όψη της, µια µαγνητική ταινία.

Προµήθεια και ενεργοποίηση
Για την προµήθεια και την ενεργοποίησή της οι καταναλωτές δεν έχουν παρά να κάνουν τρία απλά βήµατα: 1. Προµήθεια. Μέσω της τράπεζας επιλογής του καθενός, η προµήθεια της φοροκάρτας θα είναι χωρίς κόστος. Μάλιστα οι τράπεζες επεξεργάζονται κίνητρα ανάλογα µε αυτά των πιστωτικών καρτών (π.χ. συλλογή πόντων για εκπτώσεις και δώρα)

προκειµένου να δελεάσουν τους καταναλωτές να επιλέξουν την έκδοσητης φοροκάρτας τους από το δικό τους δίκτυο. 

2. Ενεργοποίηση. Προκειµένου να χρησιµοποιηθεί η κάρτα θα πρέπει να γίνει αντιστοίχισή της µε τον Αριθµό Φορολογικού Μητρώου του φορολογουµένου, ώστε το υπουργείο Οικονοµικών να ξέρει σε ποιον κάτοχο αντιστοιχεί για να µπορεί στη συνέχεια να συνδέσει την αξία των αποδείξεων που έχουν καταγραφεί µε το αφορολόγητο. Η ενεργοποίηση θα µπορεί να γίνει µε δύο εναλλακτικές αλλά και µε τη βοήθεια των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ο φορολογούµενους, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet, µπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και µε τους προσωπικούς του αριθµούς, σε ειδική εφαρµογή που θα δηµιουργηθεί, ταυτίζει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του. Εναλλακτικά θα πρέπει να αποστείλει µέσω SMS από το κινητό του τηλέφωνο τόσο τον 19ψήφιο κωδικό της κάρτας όσο και τον ΑΦΜ του σε ειδικό πενταψήφιο αριθµό που θα ανακοινωθεί.

Χθες το υπουργείο Οικονοµικών ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία – µε ρητές απαγορεύσεις και απειλή ποινικών κυρώσεων στην περίπτωση που παραβιαστεί ο όρος για απαγόρευση χρήσης των προσωπικών δεδοµένων – το έργο της αντιστοίχισης κάρτας και ΑΦΜ. Το κόστος ανά SMS για τον φορολογούµενο θα είναι 9 λεπτά συν ΦΠΑ. Στέλνοντας αυτά τα στοιχεία, ο φορολογούµενος µέσα στα επόµενα 15 δευτερόλεπτα – όπως απορρέει από τη σύµβαση – θα έχει λάβει ενηµερωτικό µήνυµα για την επιτυχία ή µη της αντιστοίχισης και την ενεργοποίηση της κάρτας. Η εταιρεία, από την πλευρά της, θα στείλει τα δεδοµένα στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων. 3. Χρήση. Η φοροκάρτα είναι έτοιµη για χρήση. Με κάθε συναλλαγή, είτε µε µετρητά είτε µε τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, οι φορολογούµενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηµατάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα µηχανήµατα POS που χρησιµοποιούνται και σήµερα για τις πιστωτικές κάρτες. Με το πέρασµα αυτό, η συναλλαγή θα καταγράφεται από τις τράπεζες οι οποίες επί της ουσίας θα έχουν µε τον τρόποαυτό καλύτερη ενηµέρωση για τον τζίρο των επιχειρήσεων µε τιςοποίες συνεργάζονται αλλά δεν θα έχουν καµία πληροφορία για τον φορολογούµενο που έκανε τη συναλλαγή. Θα βλέπουν ότι σε µια συγκεκριµένη ηµεροµηνία οχρήστης µε αριθµό κάρτας Χ αγόρασε για παράδειγµα ένα προϊόν αξίας 50 ευρώ από τη συγκεκριµένη επιχείρηση.

Στο τέλος κάθε µήνα οι τράπεζες θα δίνουν µια αναλυτική κατάσταση συναλλαγών στη ΓΓΠΣ, η οποία αφενός θα περνά τις αποδείξεις στον «λογαριασµό» αφορολογήτου του κάθε φορολογουµένου και, αφετέρου, θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευµατιών και τον ΦΠΑ που οφείλουν.

Πηγή Τα Νέα
Εκτύπωση

Διαβάστε το αργότερα
Προσθήκη στην βιβλιοθήκη
Ανοιγμα θέματος σε forum
Εκτύπωση σε word
Εκτύπωση σε pdf
Προσθήκη alert

ΙΚΑ Αριθ. Πρωτ.: Ε57/60/24.11.2010

Επιβεβαίωση εγκυρότητας ασφαλιστικής ενημερότητας που εκδίδεται μέσω διαδικτύου (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ)

Αθήνα 24/11/2010
Αριθμ. Πρωτ. Ε57/60

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ : ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8
10241 ΑΘΗΝΑ
Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 242, 245 - 247
FAX : 210 52 23 228
E – mail : asfika@otenet.gr

ΙΔΡΥΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ
ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ : «Επιβεβαίωση εγκυρότητας ασφαλιστικής ενημερότητας που εκδίδεται μέσω διαδικτύου»
ΣΧΕΤ. : Το με αρ. πρωτ. Ε57/92/30-11-2004 Γεν. Έγγραφό μας.

Επειδή οι Υπηρεσίες μας γίνονται δέκτες αναφορών για την ύπαρξη μη νόμιμων βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας από το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., που φέρονται να έχουν εκδοθεί μέσω διαδικτύου, παρακαλούμε όπως, οι φορείς και τα πρόσωπα που διενεργούν πράξεις, για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας από το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. να επιβεβαιώνουν, σε κάθε περίπτωση, την εγκυρότητα όσων εξ αυτών φέρεται να έχουν εκδοθεί μέσω διαδικτύου.

Η διαδικασία ροής για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των εν λόγω βεβαιώσεων είναι η ακόλουθη :

www.ika.gr -> Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> Επιβεβαίωση εγκυρότητας ασφαλιστικής ενημερότητας

Ακολούθως καταχωρείται ο αριθμός πρωτοκόλλου της βεβαίωσης και ο Αριθμός Μητρώου του Εργοδότη (Α.Μ.Ε.).

Οι φορείς και τα πρόσωπα που εντοπίζουν μη νόμιμες βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας, θα πρέπει να τις διαβιβάζουν αμέσως στο Υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου βρίσκεται η έδρα της αντίστοιχης επιχείρησης, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα τα στοιχεία του προσώπου που τις προσκόμισε, προκειμένου να ενημερωθεί εγγράφως η αρμόδια εισαγγελική αρχή.




ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
α/α
ΓΡ. ΑΞΙΩΤΑΚΗ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΕΛΛΑΣ

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ι.Χ.: Μειώνονται οι τιμές ως 5.000 ευρώ
Έως 4.000 ευρώ αναμένεται να είναι το όφελος για τους υποψήφιους αγοραστές ενός μεσαίου οικογενειακού αυτοκινήτου από τις μειώσεις των φόρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ειδικότερα στο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής αγοράς, τη δημοφιλή κατηγορία των αυτοκινήτων από 1.400-1.800 κ.εκ. η μείωση των τιμών θα κυμανθεί από 400 ευρώ έως 4.000 ευρώ!
Μικρότερο θα είναι το όφελος στα αυτοκίνητα πόλης (900-1.400 κ. εκ.) και υπολογίζεται από 100 ευρώ έως 400 ευρώ, ενώ σημαντικές αναμένονται και οι μειώσεις για τα ΙΧ άνω των 2.000 κ. εκ., όπου οι τιμές θα πέσουν τουλάχιστον 5.000 ευρώ.
Αυτό είναι το σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δώσει μια βαθιά ανάσα στην «παγωμένη» αγορά αυτοκινήτου και μέσω της ανάκαμψης των πωλήσεων των ΙΧ να αυξήσει αναλογικά και τα δημοσιονομικά έξοδα (για το 2011), που έχουν πάρει κυριολεκτικά την κατιούσα.
Εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει επιτέλους το φιλί της ζωής στην τελματωμένη από την κάθετη πτώση των πωλήσεων αγορά του αυτοκινήτου. Επειτα από πολλές αναβολές και έπειτα από τη μείωση των εσόδων από την άμεση φορολόγηση των ΙΧ (από το προϋπολογισμένο 1 δισ. ευρώ, η εισροή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ για το 2010), το έκτακτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνει σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες μας τη μείωση του τέλους ταξινόμησης έως 50%, αλλά και την αύξηση των εργοστασιακών αξιών των ΙΧ που υπόκεινται σε φόρο πολυτελείας.
Πρόταση
Η κυβέρνηση θα προτείνει το τέλος ταξινόμησης (5% έως 50%) που επιβάλλεται σήμερα στην εργοστασιακή τιμή των ΙΧ (αθροιστικά με ΦΠΑ 23%) να μειωθεί κλιμακωτά σε ένα ποσοστό 10% για τα μικρά ΙΧ και 50% για τα μεγαλύτερα και να ισχύσει για αυτοκίνητα έως τα 2.000 κ. εκ., που αποτελούν και το μεγαλύτερο «κομμάτι» της αγοράς (90%).
Το μειωμένο τέλος ταξινόμησης, αλλά και η αύξηση από τα 15.000 ευρώ στα 20.000 ευρώ της εργοστασιακής αξίας στα αυτοκίνητα, που υπόκεινται σε φόρο πολυτελείας, θα κάνει πιο δελεαστικές τις τιμές των αυτοκινήτων κυρίως στη δημοφιλή κατηγορία των 1.400-1.800 κ. εκ., καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας το όφελος θα ξεκινά από τα 400 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπερνά και τα 4.000 ευρώ!
ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
Δεν θα επιβαρύνονται τα ΙΧ με αξία έως 20.000 €
Μαζί με την τροπολογία της μείωσης των Τελών Ταξινόμησης θα κατατεθεί και η αλλαγή των συντελεστών στον Φόρο Πολυτελείας. Ειδικότερα εξετάζεται η αύξηση των εργοστασιακών τιμών στα καινούργια ΙΧ και στις τρεις κλίμακες, οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν από €15.000 - €20.000 σε €20.000 - €25.000 για την πρώτη κατηγορία στην οποία επιβάλλεται φόρος πολυτελείας 10%. Στη δεύτερη κατηγορία, όπου ο φόρος πολυτελείας κυμαίνεται στο 30%, οι εργοστασιακές αξίες από €20.001 - €28.000 αναμένεται να διαμορφωθούν σε €25.001 - €35.000. Στην τρίτη κατηγορία, όπου ο φόρος πολυτελείας είναι στο 40%, οι εργοστασιακές αξίες διαμορφώνονται από €28.001 ευρώ και άνω σε €35.001 και άνω. Τα ΙΧ με εργοστασιακή αξία έως €20.000 δεν θα επιβαρύνονται πλέον με φόρο πολυτελείας. Είναι προφανές ότι η αλλαγή των εργοστασιακών αξιών στον φόρο πολυτελείας αναμένεται να τονώσει και την αγορά χρονομίσθωσης (leasing), που είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος χρήσης ενός εταιρικού αυτοκινήτου. Το μειωμένο κόστος των μισθωμάτων θα δώσει μια ανάσα στις επιχειρήσεις...
Μεταχειρισμένα
Για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα εισαγωγής ο φόρος πολυτελείας ξεκινά από 10% για μοντέλα με εργοστασιακή αξία από €11.000 - €14.000, 30% για ΙΧ με εργοστασιακή αξία από €14.001 - €19.000 και φτάνει στο 40% για μοντέλα με εργοστασιακή αξία από €19.001 και άνω. Με το νέο νομοσχέδιο οι εργοστασιακές αξίες αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής: σε €15.000 - €18.000 με φόρο 10%, €18.001 - €27.000 με φόρο 30% και από €27.001 και άνω με φόρο 40%.
Το νέο καθεστώς
Διπλό όφελος ακόμα και για τα μεγάλου κυβισμού
Η υπερφορολόγηση έχει εκτινάξει τις τιμές των αυτοκινήτων στα ύψη, ειδικά όσων η εργοστασιακή αξία υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ
Αυτή η δραματική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η αγορά, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και της υπερφορολόγησης που έχει εκτινάξει τις τιμές των αυτοκινήτων στα ύψη, ειδικά όσων η εργοστασιακή αξία υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ και επιβαρύνονται και με φόρο πολυτελείας 10 έως 40%.
Ειδικότερα, οι καταβληθέντες φόροι για ένα ΙΧ στα 1.600 κ. εκ. και με εργοστασιακή αξία 15.001 ευρώ ανέρχονται στο 53% αυτής, ενώ στα 2.000 κ. εκ. φτάνει στο 93%!
Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι η υπερφορολόγηση δεν αποδίδει έσοδα στο κράτος αλλά λειτουργεί αντίστροφα, έχει λάβει την απόφαση της μείωσης του τέλους ταξινόμησης, αλλά και της αύξησης των εργοστασιακών αξιών που υπόκεινται σε φόρο πολυτελείας.
Το όφελος για τον αγοραστή ενός αυτοκινήτου θα είναι διπλό, καθώς εκτός από το μειωμένο τέλος ταξινόμησης θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την απαλλαγή των πολυτελών αυτοκινήτων της μικρομεσαίας/μεσαίας κατηγορίας (από 1.400-1.800 κ. εκ. και με λιανική τιμή από 23.000-28.000 ευρώ) από την επιβάρυνση του 10%.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας τα οφέλη που θα προκύψουν από το μειωμένο τέλος ταξινόμησης θα είναι περίπου 100 ευρώ για τα ΙΧ με κυβισμό έως 900 κ. εκ., από 200-400 ευρώ για τα 901-1.400 κ. εκ., 400-900 ευρώ για τα 1.400-1.600 κ. εκ., 1.000-2.000 ευρώ για τα 1.600-1.800 κ. εκ. και από 2.000 έως και 5.000 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις (ακριβά δίλιτρα) για κυβισμούς από 1.800-2.000 κ. εκ.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τα οφέλη από την απαλλαγή του φόρου πολυτελείας των μικρομεσαίων και μεσαίων ΙΧ (μικρά πολυτελή οικογενειακά και οικογενειακά με κυβισμό από 1.400 έως 2.000 κ. εκ.), τότε οι υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτου θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους.
Εκεί ανανέμονται μειώσεις των τιμών από 3.000-10.000 ευρώ!
ΕΥΡΩΠΗ
Απουσιάζει ή είναι χαμηλό το τέλος ταξινόμησης
Κάθε καινούργιο αυτοκίνητο που εισάγεται στη χώρα μας, εκτός από τον ΦΠΑ (23%), επιβαρύνεται και με το Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης (από 5-50%), αλλά και με φόρο πολυτελείας (εργοστασιακή αξία άνω των 15.000 ευρώ). Η επιβολή αυτών των φόρων κάνουν την ελληνική αγορά ίσως την πιο αυστηρή σε φορολόγηση στην Ευρώπη, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι στις καλές εποχές, όταν οι ταξινομήσεις κυμαίνονταν από 250.000 - 300.000 ετησίως, τα έσοδα από τους φόρους για το κράτος ήταν από 1,6-2,0 δισ. ευρώ!
Με εξαίρεση τον ΦΠΑ που ισχύει με διαφοροποιημένο συντελεστή στις χώρες της Ευρώπης, το τέλος ταξινόμησης απουσιάζει από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία που είναι και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές ή είναι πολύ χαμηλό, μόλις στο 1% για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών, όπως στην Ιταλία.
Οι ρύποι
Σε κάποιες περιπτώσεις εξαρτάται από τις εκπομπές ρύπων του αυτοκινήτου όπως στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φθάνει στα δυσθεώρητα ύψη της Ελλάδας. Αν τώρα αναρωτιέστε γιατί η Ελλάδα έχει πιο φθηνά αυτοκίνητα ειδικά στις μικρές κατηγορίες, η απάντηση έχει να κάνει με την πολιτική των εκπτώσεων στις εργοστασιακές τιμές που επιλέγουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ειδικά σε χώρες με υψηλή φορολόγηση προκειμένου τα προϊόντα τους να είναι πιο ανταγωνιστικά.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ελλάδα: Έσοδα 300 δισ. δολ. από πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Στον φυσικό πλούτο της χώρας μας εναποθέτουν πλέον αρκετοί αναλυτές τις ελπίδες τους για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, κάτι που φαίνεται να ενστερνίζεται και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως προανήγγειλε πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, δρομολογεί τη σύσταση δημόσιου φορέα που θα αναλάβει να προχωρήσει τις διαδικασίες παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι ότι πολλάκις τα τελευταία χρόνια έχει χυθεί πολύ? μελάνι περί ύπαρξης «μαύρου χρυσού» στη χώρα μας, ωστόσο η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν αποκλείεται να επιταχύνει κάποιες εξελίξεις, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο όποιος φυσικός πλούτος μπορεί να έχει η Ελλάδα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νέος φορέας αναμένεται να πάρει? «σάρκα και οστά» τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με την κυβέρνηση μάλιστα να προωθεί fast track διαδικασίες για την έναρξη των επενδύσεων (στο Ιόνιο σε πρώτη φάση), καθώς έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους κολοσσούς του εξορυκτικού και πετρελαϊκού κλάδου.
Εξάλλου, σε δύο συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα προέκυψαν ενθαρρυντικά δεδομένα για την ύπαρξη φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης και του Ιονίου, αλλά και κοιτασμάτων πετρελαίου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας.
300 δισ. δολάρια «κρύβει» το ελληνικό υπέδαφος
Τ α δυνητικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν στην Ελλάδα αγγίζουν τα? 300 δισεκατομμύρια δολάρια!
Στον τομέα του πετρελαίου, παράγοντες του χώρου μιλάνε για 8 έως 10 περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο με πιθανότητα ύπαρξης πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Δεδομένη είναι η ύπαρξη μικρού κοιτάσματος στο Κατάκολο (που μπορεί να μας δώσει 2.000 βαρέλια ημερησίως για 20 χρόνια).
Στην υπόλοιπη Ελλάδα νέα στοιχεία που προκαλούν ενδιαφέρον υπάρχουν για τα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη καθώς και στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, καθώς ήδη στην Ανατολική που εντάσσεται στην ίδια γεωλογική λεκάνη, η Τουρκία έχει εντοπίσει περίπου 20 μικρά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα αερίου.
Ο κ. Αντώνης Φώσκολος, καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπογράμμισε σε πρόσφατη ημερίδα του ΕΛΚΕΘΕ ότι σύντομα ολόκληρη η Ευρώπη θα εξαρτάται από τους πόρους των περιοχών μας», τονίζοντας με έμφαση: «Γιατί άραγε οι Νορβηγοί αγοράζουν αυτή την εποχή ελληνικά ομόλογα; Μήπως επειδή οι εταιρείες που ειδικεύονται στην έρευνα και εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων είναι νορβηγικές και άρα βλέπουν μια προοπτική στη χώρα μας».
Ο καθηγητής έχει υπολογίσει ότι η χώρα μας μπορεί να έχει έσοδα της τάξης των 32 δισ. δολαρίων από τα 2 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και άλλα 247 δισ. από τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εικάζεται ότι υπάρχουν εντός της ελληνικής επικράτειας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, ο δρ Ηλίας Κονοφάγος, ειδικός σε θέματα έρευνας υδρογονανθράκων και τέως γεν. διευθυντής Ερευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων, ανέφερε σε ημερίδα ότι «ο υποθαλάσσιος χώρος που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου - Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει συνολικά, αποδεδειγμένα και πιθανά αναμενόμενα προς ανακάλυψη και παραγωγή αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 τρισ. κυβικών μέτρων».
Ειδικότερα για τα κοιτάσματα που φέρεται να υπάρχουν 70 χιλιόμετρα νότια του Κόλπου της Μεσσαράς στην Κρήτη -στην ονομαζόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου» -σε θαλάσσιο βάθος 1.650 μ. και μήκους 15 τουλάχιστον χιλιόμετρων, οι αναμενόμενες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τα επόμενα χρόνια στα επίπεδα των 30 δισ. δολαρίων.
Από τον Πρίνο έχουν αντληθεί περίπου 120 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο και πιθανόν να υπάρχουν άλλα 10-15 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ παράλληλα έχουν αντληθεί και 850 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Στην περιοχή της Θάσου υπάρχουν ακόμα έξι δομές παρόμοιες με αυτήν του Πρίνου, βάσει γεωλογικών, γεωφυσικών και γεωχημικών δεδομένων.
Για μεταφορά αερίου στην Ευρώπη
Αγωγός συνεργασίας με Ισραήλ
To Ισραήλ άπλωσε χέρι συνεργασίας στους Ελληνες για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Μετά την επιδείνωση των σχέσεών του με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Νετανιάχου, συζήτησε με τον Ελληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από τις ισραηλινές ακτές έως την Ελλάδα.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο όμιλος Noble Energy Inc ανακοίνωσε ότι στην περιοχή «Λεβιάθαν», υπάρχουν πιθανότητες μεγαλύτερες του 50%, ώστε να βρεθεί ένα νέο κοίτασμα φυσικού αερίου όγκου 453 δισ. κυβικών μέτρων.
Οπως εκτιμάται, με την υλοποιούμενη επένδυση των 150 εκατ. δολαρίων, υπάρχει πιθανότητα 17% για την εξεύρεση αποθεμάτων φυσικού αερίου ισοδύναμων με 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου (σε βάθος 5.800 μέτρων) και 8% για αποθέματα ισοδύναμα με 4,2 δισ. βαρέλια μαύρου χρυσού (σε βάθος 7.200 μέτρων).
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Φορο-µπόνους µε την κάρτα των αποδείξεων
ΜπΟΝΟΥΣ ΜΕΙωΣΗΣ φόρων σε όσους τη χρησιµοποιούν στις συναλλαγές τους θα δίνει η φοροκάρτα που καθιερώνει από το 2011 το υπουργείο Οικονοµικών, απαλλάσσοντας παράλληλα τους καταναλωτές από το χαρτοβασίλειο των αποδείξεων για το χτίσιµο του αφορολόγητου. Το οικονοµικό επιτελείο εξετάζει τρία κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων µε τη χρήση της φοροκάρτας, η οποία θα καταγράφει απευθείας τις συναλλαγές των πολιτών, δίνοντας τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονοµικών να ελέγχει απευθείας τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Συγκεκριµένα, στο πλαίσιο κατάρτισης του φορολογικού νοµοσχεδίου µελετώνται:
1. Επιστροφή ΦΠΑ. Με βάσητη συγκεκριµένη πρόταση, κάθε φορά που ο καταναλωτής θα χρησιµοποιεί τη φοροκάρτα του θα έχει επιστροφή ΦΠΑ 1%. Ετσι, αν αγοράζει τρόφιµα που θα επιβαρύνονται από 1η Ιανουαρίου µε ΦΠΑ 13%, θα µπορεί να τον µειώσει σε 12%, και οµοίως αν αγοράζει ένα προϊόν µε συντελεστή 23%, θα είναι σαν να πληρώνει ΦΠΑ 22%. Η ελάφρυνση θα επιστρέφεται µε την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, µειώνοντας τον συνολικό φόρο ή αυξάνοντας το ποσό της επιστροφής.
2. Εκπτωση φόρου. Στο τραπέζι έχει τεθεί και η πρόταση οι φορολογούµενοι να µπορούν να αθροίζουν στη φοροκάρτα τους αποδείξεις αξίας µεγαλύτερης των 15.000 ευρώ σε ατοµικό επίπεδο. Σήµερα, το µέγιστο απαιτητό ποσό αποδείξεων για να καλυφθεί το αφορολόγητο είναι 12.000
ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον ποσό έως 15.000 ευρώ η εφορία κάνει έκπτωση φόρου 10% επί της διαφοράς. Ετσι, αν κάποιος για να καλύψει το αφορολόγητο χρειάζεται αποδείξεις 12.000 ευρώ και µαζέψει 15.000 ευρώ, τα 3.000 ευρώ οδηγούν σε µπόνους έκπτωση φόρου 300 ευρώ. Αν τα 15.000 γίνουν για παράδειγµα 16.000, το µπόνους έκπτωσης φόρου αυξάνεται κατά 100 ευρώ.
3. «Διπλές» αποδείξεις. Αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωµατιστές και γενικότερα ελεύθερους επαγγελµατίες οι οποίοι εκ των πραγµάτων δεν έχουν µηχανήµατα POS (αυτά που χρησιµοποιούν τα καταστήµατα για να περνάνε τις πιστωτικές, µέσω των οποίων θα καταγράφονται και οι συναλλαγές µε τη φοροκάρτα) και επιπλέον σπανίως εκδίδουν αποδείξεις, εξετάζεται να µετράνε επί δύο (µια απόδειξη 100 ευρώ να µετράει για 200), καλύπτοντας έτσι πιο εύκολα το απαιτούµενο ποσό για το αφορολόγητο. Αυτές θα συνεχίσουν να εκδίδονται χειρόγραφα και θα προστίθενται στις αποδείξεις της φοροκάρτας.
Οι τελικές αποφάσεις θα περιληφθούν στο φορολογικό νοµοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το προσεχές δεκαπενθήµερο στη Βουλή.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Φορολογικός διαιτητής
forologikos_diaiththsΦορολογικό διαιτητή σχεδιάζει να καθιερώσει το υπουργείο Οικονοµικών προκειµένου να ξεπεράσει τον σκόπελο των καθυστερήσεων στην είσπραξη φόρων και προστίµων.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονοµικό επιτελείο και θα περιληφθεί στο υπό κατάθεση φορολογικό νοµοσχέδιο προβλέπει τη δηµιουργία µιας νέας Ανεξάρτητης Αρχής εξωδικαστικού συµβιβασµού, στην οποία θα µπορεί να προσφύγει κάθε φορολογούµενος που αµφισβητεί τα αποτελέσµατα των φορο-ελέγχων και την οικονοµική ετυµηγορία των ελεγκτικών µηχανισµών.
Η Αρχή αυτή, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα της εργατικής διαιτησίας, τηρώντας όµως ίσες αποστάσεις ανάµεσα σε ελεγκτικούς µηχανισµούς και φορολογουµένους µε βάση τους ισχύοντες νόµους, θα αποφασίζει µέσα σε διάστηµα 90 ή το πολύ 120 ηµερών για το ποια πλευρά έχει δίκιο.
Βασικό κίνητρο για την προσφυγή των φορολογουµένων στη διαιτησία θα είναι το µικρότερο ποσό προκαταβολής επί του προστίµου που έχει επιβληθεί έναντι της κλασικής προσφυγής στη ∆ικαιοσύνη, η οποία επίσης θα παραµένει ενεργή – αλλά ακριβότερη επιλογή.
Με τον τελευταίο φορολογικό νόµο, το ποσό της προκαταβολής που πρέπει να καταβάλει ο φορολογούµενος για να προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη αυξήθηκε στο 25% και µε το νοµοσχέδιο του υπουργείου ∆ικαιοσύνης αυξάνεται στο 50% (επί των βεβαιωµένων φόρων και προστίµων που έχουν προκύψει από τον έλεγχο). Ετσι, για να διευθετήσει κάποιος φορολογούµενος διά της δικαστικής οδού τις διαφορές του µε τις ελεγκτικές αρχές, θα πρέπει να πληρώσει το µισό των φόρων και προστίµων που του επιβλήθηκαν. Επιπρόσθετα, µε τα σηµερινά δεδοµένα, η εκδίκαση της υπόθεσης απαιτεί 8 µε 12 χρόνια, εποµένως, αν πράγµατι ο φορολογούµενος έχει δίκιο, θα αργήσει πολύ να το βρει...
Δύο πλεονεκτήµατα
Τα δύο βασικά πλεονεκτήµατα του φορολογικού διαιτητή θα έχουν να κάνουν ακριβώς µε το χρήµα και τον χρόνο. Για την προσφυγή στη διαιτησία το ποσό της προκαταβολής που θα απαιτείται υπάρχει εισήγηση να µειώνεται στο µισό (µεταξύ 20% και 30%), ενώ και η επίλυση της διαφοράς σε διάστηµα έως 120 ηµερών εκτιµάται ότι θα λειτουργήσει υπέρ του νέου θεσµού για όσους πραγµατικά θέλουν να λύσουν τις φορολογικές τους διαφορές και δεν χρησιµοποιούν τις προσφυγές µόνο για να κερδίσουν χρόνο.
Σήµερα, στα δικαστήρια εκκρεµούν περίπου 150.000 δίκες φορολογικού περιεχοµένου, η εκδίκαση των οποίων απαιτεί 8 µε 12 χρόνια και τα έσοδα του ∆ηµοσίου που λιµνάζουν από αυτές τις υποθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων αγγίζουν τα 33 δισ. ευρώ. Με την καθιέρωση της φορολογικής διαιτησίας, αρµόδια στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών εκτιµούν ότι θα επιταχυνθεί η είσπραξη εσόδων καθώς το µέτρο θα δράσει συµπληρωµατικά στο νοµοσχέδιο του υπουργείου ∆ικαιοσύνης για τις φοροδίκες εξπρές, το οποίο µεταξύ άλλων οδηγεί σε:
n Ταχύτερη έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων. ∆ιαφορές έως 150.000 ευρώ θα δικάζονται από το Τριµελές ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο. Θα επιτρέπεται µόνο αναίρεση. ∆ιαφορές από 150.000 ευρώ και άνω θα δικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθµό από το ∆ιοικητικό Εφετείο. Αναίρεση επιτρέπεται. Με τις ρυθµίσεις αυτές θα συντµηθεί ο χρόνος εκκρεµοδικίας (8 έως 12 χρόνια) και η τελεσίδικη απόφαση θα εκδίδεται το αργότερο µέσα σε 3 χρόνια από την κατάθεση της προσφυγής. n Χρονική οριοθέτηση της προσωρινής διαταγής που χορηγείται από τον δικαστή στις φορολογικές και τελωνειακές δίκες. Αν ο δικαστής χορηγήσει προσωρινή διαταγή, αυτή θα έχει ισχύ για 30 ηµέρες. Μέσα σε αυτό το διάστηµα θα πρέπει να συζητηθεί η αίτηση αναστολής, διαφορετικά η προσωρινή διαταγή παύει να ισχύει. Αν συζητηθεί µέσα στις 30 ηµέρες η αίτηση αναστολής, η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να εκδοθεί επίσης µέσα σε 30 ηµέρες.
Σύσκεψη µε εφόρους
Περαίωση εκκρεµών υποθέσεων, είσπραξη ληξιπρόθεσµων οφειλών και διενέργεια προληπτικών ελέγχων ΦΠΑ αποτελούν τα τρία µεγάλα στοιχήµατα του υπουργείου Οικονοµικών για ναεισπραχθούν τον ∆εκέµβριο 5,9 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να κλείσει οµαλά ο προϋπολογισµός. Στην κατεύθυνση αυτή, ο υφυπουργός Οικονοµικών ∆. Κουσελάς αναµένεται να δώσει αυστηρές εντολές στους επικεφαλής των 27 µεγαλύτερων εφοριών της Αττικής, µε τους οποίους συναντάται σήµερα. Οι εφορίες αυτές αντιπροσωπεύουν το 70% των µηνιαίων εισπράξεων εσόδων και ο κ. Κουσελάς έχει καθιερώσει συσκέψεις προγραµµατισµού και παρακολούθησης των στόχων την πρώτη ∆ευτέρα κάθε µήνα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Πετρέλαιο-φυσικό αέριο: Ποιες περιοχές είναι χρυσωρυχείο
Mετά από καθυστερήσεις δέκα ετών και ιστορίες απύθμενης άγνοιας και αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων, με πολιτικές ηγεσίες να αδιαφορούν ή να μη αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος, ανακοινώθηκε από το YΠEKA το αυτονόητο. H σύσταση φορέα του Δημοσίου για τη μελέτη και τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Mία ανακοίνωση της οποίας προηγήθηκε ένα παρασκήνιο αντικρουόμενων απόψεων και διαβουλεύσεων μεταξύ σχετικών και ασχέτων συμβούλων που ενδημούν στο YΠEKA και στο YΠEΞ και συμβουλεύουν τις αντίστοιχες πολιτικές ηγεσίες.
Mία ανακοίνωση που δεν εγγυάται και την υλοποίηση του στόχου που τέθηκε, καθώς όπως όλοι όσοι ασχολούνται με τα θέματα αυτά γνωρίζουν «ο διάβολος κρύβεται μέσα στη λεπτομέρεια και την αδιαφάνεια».
Κοιτάσματα
Tο θέμα για τους αναγνώστες της «H» δεν είναι νέο, αφού είχε παρουσιασθεί τα Xριστούγεννα του 2004(!) με αφορμή την ανακάλυψη κοιτασμάτων 50 τρισ. ft3 φυσικού αερίου στα ανοικτά του δέλτα του Nείλου σε βάθη 1.000 m. H περίπτωση της Aιγύπτου είχε οδηγήσει στο εύλογο ερώτημα για το δυναμικό των γεωλογικών σχηματισμών της Mεσογείου και κατ’ επέκταση στις πιθανότητες ύπαρξης αντίστοιχων κοιτασμάτων στις ελληνικές θάλασσες. Mία καταρχήν απάντηση στηρίχθηκε στη μελέτη με τίτλο «World Conventional Crude Oil and Natural Gas: Identified Reserves, Undiscovered Resources and Futures» της Γεωλογικής Eπιθεώρησης των HΠA (USGS) που δημοσιεύθηκε το 1998 και αφορούσε στις εκτιμήσεις αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.
Oι εκτιμήσεις στηρίζονται στα αποτελέσματα τεσσάρων παγκοσμίων συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό και αναφέρονται σε αποθέματα (futures) που ορίζονται ως το άθροισμα των εκτιμώμενων αναγνωρισμένων αποθεμάτων και της τιμής που έχει αποδοθεί σε αυτά που δεν έχουν ανακαλυφθεί. Oι εμφανιζόμενες εκτιμήσεις αξιολογούνται ως χαμηλές και υψηλές, και σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης η πραγματική τιμή των αποθεμάτων στην εξεταζόμενη περιοχή έχει 90% πιθανότητα να ευρίσκεται ανάμεσα στη χαμηλή και στην υψηλή τιμή. Oι εκτιμήσεις δεν προσδιορίζουν ούτε την ακριβή θέση ούτε την ποιότητα των κοιτασμάτων, όμως παρ’ όλα αυτά αποτελούν χρήσιμη αφετηρία έρευνας.
Μελέτη
Mε βάση τη μελέτη αυτή οι ελληνικές θάλασσες ταξινομούνται σε δύο περιοχές. H μία με τον κωδικό 4039 καλύπτει τις περιοχές της Aδριατικής και του Iονίου μέχρι περίπου τις ακτές της B. Aφρικής. H δεύτερη, με τον κωδικό 4038, καλύπτει τις περιοχές του Aιγαίου και του Λιβυκού Πελάγους και επεκτείνεται ανατολικά μέχρι τις δυτικές ακτές της Kύπρου, ενώ νότια προσεγγίζει τη θαλάσσια περιοχή της Aιγύπτου. Mε βάση τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις τα προσδοκώμενα αποθέματα στη λεκάνη 4039, με πιθανότητα 90%, κυμαίνονται μεταξύ 0,1 - 1,0 δισ. βαρ. πετρελαίου και από 6 έως 60 τρισ. κυβ. πόδια (Tcf) φυσικό αέριο. Aκόμη περισσότερο ενδιαφέρουσες είναι οι εκτιμήσεις για τη λεκάνη 4038, όπου τα αντίστοιχα αποθέματα, με πιθανότητα 90%, κυμαίνονται μεταξύ 1 έως 10 δισ. βαρέλια πετρελαίου και από 120 έως 600 Tcf φυσικού αερίου. Kαθώς οι ποσότητες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να αγνοηθούν, μία επιπλέον σύγκριση της αξιοπιστίας των προβλέψεων της μελέτης με άλλες περιοχές όπου υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις, για κοιτάσματα που όμως ευρίσκονται πλέον στη φάση της εμπορικής εκμετάλλευσης, είναι διαφωτιστική. Έτσι, σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τα μελλοντικά αποθέματα πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή του Aιγαίου, αντίστοιχες παραδοχές υπάρχουν για τις περιοχές της B. Θάλασσας και της B. Kασπίας, ενώ υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις για τα αντίστοιχα αποθέματα των κοιτασμάτων της N. Kασπίας.
Tέλος, θα πρέπει να παρατηρηθεί ότι τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το φυσικό αέριο η περιοχή 4038 έχει καλύτερα χαρακτηριστικά από αυτά της 5021, στην οποία πραγματοποιούνται οι επιτυχείς υπεράκτιες γεωτρήσεις της Aιγύπτου. Tο 2004 η περίπτωση της ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν στάθηκε ικανή να «ευαισθητοποιήσει» τις αντίστοιχες πολιτικές ηγεσίες ακόμη κι όταν η προοπτική ανακάλυψης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις υπεράκτιες περιοχές της Kύπρου έγινε ορατή.
Αναζήτηση
Για άλλη μία φορά, συνοψίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε μεγάλα θαλάσσια βάθη και την πορεία των τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα αυτό, υποστηρίζω ότι η χώρα οφείλει να διαμορφώσει μία συγκροτημένη πολιτική αναζήτησης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες. Mία τέτοια πολιτική οφείλει να περιέχει τις αναγκαίες προκαταρτικές δράσεις οριοθέτησης των θαλάσσιων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, τη διαμόρφωση των αναγκαίων επιμέρους πολιτικών και τη χρηματοδότηση ερευνητικών δραστηριοτήτων στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα και ερευνητικά κέντρα. Iδιαίτερα για το θέμα ορισμού της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης η χώρα οφείλει να προχωρήσει ακολουθώντας τον ορισμό όπως αυτός προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, ακριβώς όπως κάνουν και όλοι οι γείτονες μας στον Eύξεινο Πόντο, στην Aδριατική και στη Mεσόγειο. Eχω υποστηρίξει από το 2004 τη σημασία που είχε και έχει για την εθνική οικονομία η οικονομική αξιοποίηση του νησιωτικού συμπλέγματος του Aιγαίου και ιδιαίτερα του συμπλέγματος των βραχονησίδων, σημασία που αυξάνεται με την προοπτική ανάπτυξης υπεράκτιων πάρκων αιολικής και ηλιακής ενέργειας επάνω σε αυτές. H χώρα εξαιτίας της εγκληματικής αμέλειας, της ολιγωρίας και της άγνοιας που επιδείχθηκε μέχρι τώρα στον τομέα αυτό υστερεί σε υποδομές και τεχνογνωσία, και αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η ενθάρρυνση της μεταφοράς σε αυτή της αναγκαίας τεχνογνωσίας και η παραγωγή του αντίστοιχου ελληνικού επιστημονικού δυναμικού.
Μεταβολή
H απόφαση για τη σύσταση του φορέα από το YΠEKA ευρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση, αν δεν αποτελεί άλλοθι για μία ακόμη μακρά περίοδο απραξίας, Aν αυτό δεν συμβαίνει επείγει να γίνει κατανοητό ότι τα δεδομένα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς και έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταβολή των γεωπολιτικών ενεργειακών προτεραιοτήτων, ιδιαίτερα στην περιοχή μας.
Eίναι καιρός τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής, ιδιαίτερα αυτά που συνδέονται με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της χώρας, που επιδρούν στις αποφάσεις που σχετίζονται με τα μεγάλα εθνικά μας θέματα, που συναρτώνται με την εθνική μας ακεραιτότητα και κυριαρχία να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και εθνικής συναίνεσης.
Eίναι καιρός να γίνει κατανοητό ότι σε αυτή τη θέση του πλανήτη είναι αδύνατο να ασκηθεί επιτυχής εξωτερική πολιτική χωρίς συγκροτημένη ενεργειακή πολιτική.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Το εμπιστευτικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατά της φοροδιαφυγής

Στους δρόμους βγαίνουν οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ και ελέγχουν τους πάντες, από αποδείξεις λιανικής πώλησης μέχρι ακίνητα, offshore εταιρείες, σκάφη αναψυχής, πισίνες, βυτιοφόρα και βενζινάδικα. Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, των αδήλωτων εισοδημάτων. Με εσωτερικό εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς όλες τις εφορίες της χώρας τίθεται άμεσα η «εφαρμογή σχεδίου δράσης για τη φοροδιαφυγή και την ενίσχυση των εισπράξεων», ώστε, όπως σημειώνεται, να «διπλασιασθούν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ». Εχουν εντοπισθεί 4.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν πλήρωσαν τον ειδικό φόρο και δίνεται άμεση εντολή για έλεγχο.
Στο στόχαστρο Μύκονος,
Πάρος, Σαντορίνη
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν στις εφορίες αρχίζει άμεσα η χαρτογράφηση όλων των επιχειρήσεων στη Μύκονο, στην Πάρο και στη Σαντορίνη. Για να χαρτογραφηθούν όλες αυτές οι εμπορικές επιχειρήσεις στα τρία αυτά νησιά, όπου εντοπίσθηκαν οι περισσότερες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, το Δημόσιο εμφανίζεται πρόθυμο να εκμισθώσει ακόμη και ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία θα εγκαταστήσει από τον Απρίλιο ως και τον Οκτώβριο του 2011 τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ. Για να μπορούν, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, με τη συνεχή παρουσία τους να διενεργούν προληπτικούς ελέγχους. Για να υπάρξει αποτελεσματικότητα στους ελέγχους στα τρία αυτά νησιά, και οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ θα ελέγχονται. Ενας τμηματάρχης του υπουργείου, ο οποίος θα εναλλάσσεται με κάποιον συνάδελφό του κάθε 15 ημέρες, θα ελέγχει την αποδοτικότητα των «ράμπο» του ΣΔΟΕ. Την ίδια ώρα, με εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλου, αποσπώνται σε κάθε νησί όπου λειτουργεί Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) και δύο επιπλέον εφοριακοί. Δόθηκε ήδη εντολή στα τρία αυτά νησιά να πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και από ανεξάρτητα συνεργεία του ΣΔΟΕ από όλη την Ελλάδα.
Με στόχο τον διπλασιασμό των εισπράξεων από τον ΦΠΑ, αναπροσαρμόζονται και οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδων για τις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα για τον προσδιορισμό του ΦΜΑΠ.
Εφοριακοί και πάλι στον δρόμο
Εντολή να βγουν και πάλι έξω οι εφοριακοί υπάρχει στο έγγραφο, ώστε να «εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με παρουσία στον δρόμο» (χωρίς όμως να εισέρχονται σε επιχειρήσεις) με στόχο να ελέγχουν αν εκδίδονται αποδείξεις λιανικής πώλησης. Προσοχή όμως. Οι έλεγχοι αυτοί θα διεξάγονται μετά τη χαρτογράφηση των επιχειρήσεων στις αστικές περιοχές και καταγραφή των εισπράξεων. Δίνεται εντολή για άμεση εκκαθάριση του μητρώου των φορολογουμένων.
Πώς να βρείτε μια offshore εταιρεία
Ζητείται ακόμη από τους «ράμπο» να ελέγχουν τους «εισαγωγείς αγαθών». Ποιοι είναι αυτοί; Οι πρώην αποκλειστικοί αντιπρόσωποι, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται στο εμπιστευτικό έγγραφο, «παίρνουν προμήθειες από επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις οποίες για ένα ποσοστό δεν εκδίδουν φορολογικό στοιχείο». Επίσης δόθηκε νέα εντολή για τον έλεγχο των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως δικηγόροι, καλλιτέχνες κτλ., οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε κοινοτικές επιχειρήσεις, αμείβονται από αυτές, αλλά δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία για το σύνολο των αμοιβών τους. Πρόκειται επίσης να ελεγχθεί η διαφορά από την αμοιβή τους, είτε την καταθέτουν σε προσωπικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό είτε σε λογαριασμούς offshore companies. Το υπουργείο Οικονομικών δίνει και οδηγίες στους «ράμπο» για το πώς μπορούν να ελέγξουν τις εταιρείες αυτές, σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν «από τους πίνακες ενδοκοινοτικών παραδόσεων και αποκτήσεων αγαθών και υπηρεσιών και σε συνεργασία με τις αντίστοιχες φορολογικές υπηρεσίες των κρατών της ΕΕ».
Εκδίδεται υπουργική απόφαση με τον καθορισμό των μη συνεργάσιμων κρατών προκειμένου να ελεγχθούν οι συναλλαγές με υπεράκτιες εταιρείες.
Στοχευμένοι έλεγχοι και στα ακίνητα
Αρχίζει εκτεταμένος και ειδικευμένος έλεγχος για τον ειδικό φόρο 3% και 15% επί των ακινήτων. Επισημαίνεται ότι από το 2002 που ψηφίσθηκε ο νόμος 3091/2002 δεν έχουν γίνει έλεγχοι. Οι φόροι που θα προκύψουν (21% επί της αντικειμενικής των ακινήτων ως το 2009 και 15% το 2010) υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ. Δόθηκαν επίσης οδηγίες από τη διεύθυνση κεφαλαίου για να γίνουν έλεγχοι σε 4.000 ακίνητα (έχουν καταγραφεί οι διευθύνσεις τους) σε όλη τη χώρα. Οι εφοριακοί πήραν εντολή να αρχίσουν «στοχευμένους ελέγχους», όπως τους χαρακτηρίζουν, σε γραφεία που ανοίγουν και συντηρούν offshore εταιρείες. Εχουν δοθεί οι διευθύνσεις για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και δικηγορικά γραφεία, ώστε να υπάρξει άμεσος έλεγχος.
Από κόσκινο ο επαναπατρισμός χρημάτων
Ελέγχονται ακόμη και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν επαναπατρίσει χρήματα. Συγκεκριμένα το έγγραφο σημειώνει: «Με βάση στοιχεία των φυσικών προσώπων που από το 2004 και το 2010 επαναπάτρισαν χρήματα, θα οδηγηθούμε στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται. Μετά τον έλεγχο των επιχειρήσεων αυτών, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενδεχομένως να διαπιστώνεται ότι τα χρήματα που έχουν τα φυσικά πρόσωπα που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα σε τράπεζες του εξωτερικού και τα οποία επαναπατρίζονται προέρχονται από φοροδιαφυγή (υπερτιμολογήσεις κτλ.)».
Συστηματικό κυνήγι στο λαθρεμπόριο καυσίμων
Το υπουργείο Οικονομικών απευθύνεται και στους «ράμπο» των τελωνειακών αρχών και τους δίνει εντολή για ενεργοποίηση δύο αντιλαθρεμπορικών σκαφών τα οποία θα πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού, για την πρόληψη και καταστολή της λαθραίας διακίνησης καυσίμων ναυτιλίας. Ενεργοποιείται άμεσα το σύστημα παρακολούθησης πλοίων ΑΙS (Automatic Identification System) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, που έχει αναπτύξει το εν λόγω σύστημα (ανάθεση έργου), στις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τη δίωξη του λαθρεμπορίου (τελωνειακές αρχές και ΣΔΟΕ) για την παρακολούθηση της κίνησης σε πραγματικό χρόνο τόσο των σκαφών που ανεφοδιάζουν τα πλοία με αφορολόγητο πετρέλαιο (σλέπια) όσο και των εφοδιαζόμενων πλοίων.
Ειδικά για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, το υπουργείο Οικονομικών προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων αυτόματης καταγραφής των εισερχομένων και εξερχομένων από τη χώρα μας βυτιοφόρων. Σε πρώτη φάση, τα συστήματα αυτά θα εγκατασταθούν στους μεθοριακούς σταθμούς Προμαχώνα Σερρών, Εξοχής Δράμας και Ορμενίου Εβρου. Σε δεύτερη φάση, πέντε όμοια συστήματα θα εγκατασταθούν στα τελωνεία Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Κακαβιάς, Ευζώνων και Κήπων. Δίνεται εντολή για πρόσβαση των τελωνειακών υπηρεσιών και του ΣΔΟΕ στο σύστημα ελέγχου ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) για την πραγματοποίηση ελέγχων στα θέματα αρμοδιότητάς τους, με στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής στις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις-παραδόσεις αγαθών και ειδικότερα των αγαθών στα οποία επιβάλλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης και των μεταφορικών μέσων.
Ηλεκτρονικός έλεγχος και στα βενζινάδικα
Σε όλα τα βενζινάδικα της χώρας εγκαθίστανται ηλεκτρονικά συστήματα εισροών - εκροών. Πρόκειται, όπως σημειώνεται, να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των προδιαγραφών του συστήματος, ενώ ταυτόχρονα θα εξεταστεί η δυνατότητα εξασφάλισης κοινοτικής χρηματοδότησης.
Αρχίζει ο καθημερινός έλεγχος και στα σκάφη για να διαπιστωθεί ποια από αυτά είναι επαγγελματικά και ποια είναι ιδιωτικά. Οι έλεγχοι όμως, όπως φαίνεται, δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και για τον λόγο αυτόν αναμορφώνεται (με νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο) το φορολογικό καθεστώς επιχειρήσεων των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής (Ν. 2743/99). Καταργείται η φοροαπαλλαγή των εφοδιασμών με καύσιμα των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής με ξένη σημαία, τα οποία εκμεταλλεύονται επιχειρήσεις που δεν έχουν φορολογική εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Ανοίγουν φακέλους για τον ΦΜΑΠ 1997-2009
Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στους ελέγχους φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας των ετών 1997-2009. Στόχος να εντοπισθούν αυτοί που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ. Δίνεται εντολή να γίνουν οι απαιτούμενες διασταυρώσεις για τη διαπίστωση περιπτώσεων φορολογουμένων που διατηρούν την ίδια σύνθεση περιουσίας με βάση τα όσα έχουν δηλώσει τα έτη 1997 με τη δήλωση ΦΜΑΠ και ΕΤΑΚ 2008 και εφόσον δεν υπάρχουν δηλώσεις το μεσοδιάστημα. Δίνεται εντολή κατά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων από τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις να συμπληρώνονται ορισμένοι κωδικοί στις δηλώσεις, ώστε να γίνονται οι διασταυρώσεις (όσων περιπτώσεων κρίνουν οι εφοριακοί) ηλεκτρονικά. Τέλος, δίνεται εντολή για άμεση αποστολή των στοιχείων των επιχειρήσεων που δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ μετά τη λήξη της προθεσμίας στις ΔΟΥ για διενέργεια τηλεφωνικής ενόχλησης και εντολή προσωρινού ελέγχου!
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Ακίνητα στο σφυρί για χρέη στην Εφορία
Στο σφυρί απειλεί να βγάλει το υπουργείο Οικονομικών τα ακίνητα 772 ιδιοκτητών σε Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Βούλα, Βουλιαγμένη, Πανόραμα και Καλαμαριά. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι πιάστηκαν στην απόχη των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) με ληξιπρόθεσμες οφειλές 12,5 εκατ. ευρώ την ώρα που μόνο η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους έφτανε τα 1,162 δισ ευρώ. Με ειδοποιητήρια που θα λάβουν εντός των ημερών θα καλούνται να εξοφλήσουν ή τουλάχιστον να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως τις 15 Δεκεμβρίου. Στην αντίθετη περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει κατασχέσεις ακινήτων και πλειστηριασμούς για να εισπράξει τα χρωστούμενα.
Τα νέα λαβράκια μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων με μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προέκυψαν ύστερα από ακόμα μία διασταύρωση στοιχείων που «έτρεξε» η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για φορολογουμένους που έχουν από τη μία μεγάλη ακίνητη περιουσία (σε επιλεγμένα ακριβές περιοχές κατοικίας με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ) και από την άλλη ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1.000 ευρώ.
Από τις διασταυρώσεις προέκυψαν: 304 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,5 εκατ. ευρώ οι οποίοι την ίδια ώρα είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Φιλοθέη και στο Παλαιό Ψυχικό, με συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 454,1 εκατ. ευρώ.
148 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,6 εκατ. ευρώ και ακίνητα στην Εκάλη και τη Νέα Ερυθραία. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους φτάνει στα 222,7 εκατ. ευρώ.
245 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,4 εκατ. ευρώ, με ακίνητα στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, συνολικής αξίας 350 εκατ. ευρώ.
75 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 1 εκατ. ευρώ οι οποίοι κατέχουν την ίδια ώρα ακίνητα αξίας 135 εκατ. ευρώ στο Πανόραμα και την Καλαμαριά, στη Θεσσαλονίκη. Οσοι φορολογούμενοι οφείλουν πάνω από 10.000 ευρώ θα λάβουν εντός των ημερών ραβασάκι από τη ΓΓΠΣ με το οποίο θα καλούνται να εξοφλήσουν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Μετά τις 15 το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών, συμπεριλαμβανόμενου πλειστηριασμού.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Στο στόχαστρο των διασταυρώσεων, πέραν των μεγαλοϊδιοκτητών- μεγαλοοφειλετών μπαίνουν και επαγγελματικές ομάδες με γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς να παίρνουν σειρά. Μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ έχει ολοκληρώσει διασταυρώσεις για συμβολαιογράφους και προμηθευτές νοσοκομείων ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα της τελευταίας διασταύρωσης στοιχείων για φαρμακοποιούς. Πραγματοποίησε διασταύρωση από τη βάση δεδομένων των φαρμακείων που τηρεί, με το αρχείο οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η διασταύρωση ανέδειξε 235 οφειλέτες με βεβαιωμένες οφειλές, συνολικού ποσού 5,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 4,1 εκατ. ληξιπρόθεσμες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας μόνο οφειλέτης χρωστά τα 2,1 εκατ. ευρώ.
Στους φαρμακοποιούς με ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν αποσταλεί επιστολές- προσκλήσεις για εξόφληση των χρεών τους μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, 122 είχαν εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, καταβάλλοντας 400 εκατ. ευρώ και 50 προχώρησαν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους καταβάλλοντας για την πρώτη δόση 100 εκατ. ευρώ (από σύνολο ληξιπρόθεσμου κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ). Για τους υπόλοιπους 63 φαρμακοποιούς που γύρισαν την πλάτη στην Εφορία δρομολογούνται κατά προτεραιότητα διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Τα σενάρια για την επιμήκυνση, τη χρεοκοπία και τη δραχμή
Ποικίλουν τα σενάρια διεξόδου από την κρίση, υπό τη σκιά των διλημμάτων γύρω από τη χρεοκοπία, την επιστροφή στη δραχμή ή τη δημιουργία "νέων ευρώ" διαφορετικών ταχυτήτων. Ο Δημήτρης Λαζόπουλος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Deree εξηγεί τους μύθους και τις αλήθειες πίσω από τα σενάρια μιλώντας στην Η-Online. Όπως εξελίσσεται το ντόμινο χρέους στην Ευρωζώνη με τα καταστροφικά σενάρια επέκτασης της κρίσης να τρομοκρατούν τις αγορές και τους ανθρώπους με τα προγράμματα λιτότητας, είναι μονόδρομος πλέον για την ΕΚΤ η μαζική και απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων συντονισμένα με την πιθανή έκδοση ενός νέου ευρωομολόγου και την επέκταση των πιστώσεων προς τις τράπεζες.
Η συντονισμένη επιχείρηση στήριξης της ευρωζώνης πιθανόν να κοστίσει στην ΕΚΤ πάνω από 1 τρισ. ευρώ για να εξευμενιστούν οι αγορές, αλλά πιθανόν να δημιουργήσει άλλες μορφές ανισορροπίας στο μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γενικά πάντως η κατάσταση δείχνει ότι είναι στην κόψη του ξυραφιού και ότι δεν θέλει πολύ να επικρατήσει ένα χρηματοοικονομικό χάος, αναφέρει ο ίδιος αναλυτής.
Κρίσιμες θεωρούνται  οι κινήσεις που θα γίνουν από αγορές και κυβερνήσεις αυτές τις μέρες, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα (μη συμβατικά) , να "τυπώσει χρήμα" μαζικά δηλαδή, όπως ακουγόταν (300 δισ. ευρώ αγορές κρατικών ομολόγων) και να διατηρήσει την άφθονη παροχή ρευστότητας και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως τα μέσα Απριλίου.
Την ίδια ώρα, μάλιστα που το ζήτημα της επιμήκυνσης του δανείου μπορεί να θεωρείται "ανάσα" αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από μια ανακύκλωση του δανεισμού σε μακρύτερο χρονικό ορίζοντα και με μεγαλύτερο επιτόκιο.
Αλλά ούτε και σε αυτό έχουν καταλήξει ακόμα οι κορυφές της ΕΕ. Ομως πέρα από τα σενάρια υπάρχουν ορισμένοι μύθοι και αλήθειες που διέπουν αυτή τη συζήτηση. Ποια λύση είναι τελικά η καλύτερη λύση; Οχι για την κυβέρνηση αλλά για την κοινωνία, τον απλό κόσμο, τον έλληνα φορολογούμενο και την ελληνική επιχείρηση.
Επιμήκυνση δανείου
Όταν κάποιος πάρει ένα στεγαστικό δάνειο και δεν μπορεί να το αποπληρώσει, υπάρχουν οι εξής 4 περιπτώσεις - λύσεις του προβλήματος, εξηγεί ο Δ. Λαζόπουλος:
* Κατάσχεση του ακινήτου από την τράπεζα Επιμήκυνση του δανείου αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου.
* Αναδιάρθρωση του δανείου, με την έννοια υπογραφής μίας νέας σύμβασης στεγαστικού δανείου με άλλους πιθανώς όρους, με άλλο ποσό -κατά πάσα πιθανότητα μικρότερο- με διαφορετικό επιτόκιο συμπεριλαμβανομένων κάποιων άλλων ρυθμίσεων και λεπτομερειών, κλπ.
* Διαγραφή του στεγαστικού δανείου εκ μέρους της τράπεζας με την επιβολή κάποιων     -ρυθμιστικής και διαδικαστικής φύσεως- όρων, τις περισσότερες φορές, διακοσμητικής υφής για τον «δίκαιο αποχαιρετισμό των όπλων».
Πιθανώς να υπάρχουν και διάφορες άλλες λύσεις που εμπεριέχουν συνδυασμούς των παραπάνω, αλλά οι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις είναι οι προαναφερόμενες περιπτώσεις.
Ποιος ωφελείται;
Σε ποια περίπτωση ωφελείται περισσότερο ο ιδιοκτήτης του ακινήτου;
Προφανώς στη λύση 4, όπου διαγράφεται το δάνειο και στην ουσία απελευθερώνεται ο δανειζόμενος από την δανειακή υποχρέωση, χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις χρηματοοικονομικής φύσεως, τουλάχιστον.
Σε ποια περίπτωση ωφελείται περισσότερο η τράπεζα; Στην περίπτωση 2. Η κατάσχεση δεν είναι λύση για την τράπεζα, παρά μόνο εκτάκτου ανάγκης. Η δουλειά της τράπεζας, ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, είναι να παίρνει και να δίνει χρήμα. Δεν είναι να πουλάει ακίνητα. Εάν η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη, η συσσώρευση ακινήτων στα χέρια της τράπεζας θα περιορίσει δραματικά τη ρευστότητά της, βγάζοντάς την εκτός επαγγελματικών στόχων και  χρηματοοικονομικής φερεγγυότητας.
Ανάλογα, στην περίπτωση των δανείων της Ελλάδας, η καλύτερη λύση για τους δανειστές της χώρας μας είναι η επιμήκυνση. Αυτή όμως, είναι και η χειρότερη λύση για τους έλληνες φορολογούμενους. Η δεύτερη χειρότερη λύση είναι η αναδιάρθρωση, όπως και στην περίπτωση του στεγαστικού δανείου.
"Κούρεμα";
Τι σημαίνει επιμήκυνση και αναδιάρθρωση για τον έλληνα φορολογούμενο;
Ότι για πολλά χρόνια στο μέλλον, μετά την τελευταία ρύθμιση μέχρι το 2024, ο έλληνας  φορολογούμενος και η ελληνική επιχείρηση όπως και κάθε κάτοικος που ζει στην Ελλάδα, λόγω της έμμεσης φορολογίας, θα υπόκειται σε μία αφαίμαξη του διαθεσίμου εισοδήματος για να μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει τους τόκους των δανείων και στο τέλος το σύνολο των δανείων που της έχουν χορηγηθεί.
Επί της ουσίας, επιμήκυνση ή αναδιάρθρωση σε αυτό το σημείο δεν έχουν και πολύ μεγάλη διαφορά, όσον αφορά τις επιπτώσεις στους κατοίκους της χώρας λόγω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Όχι μόνο αυτό, αλλά η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να θεωρηθεί και πιο ευνοϊκή από την επιμήκυνση αν συνοδευτεί με ένα «κούρεμα (haircut)» της τιμής των ομολογιακών δανείων κατά 20%-30% π.χ. που θα μείωνε το βάρος τόκων και αποπληρωμής του τελικού ποσού.
Η καλύτερη λύση για τον έλληνα φορολογούμενο, όπως και στην περίπτωση του στεγαστικού δανείου, θα ήταν η διαγραφή των χρεών από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνδυαστικά με την κατά πάσα πιθανότητα αποπομπή της Ελλάδος από την ζώνη του ευρώ και την επαναφορά της δραχμής ή κάποιου άλλου γεωγραφικά περιφερειακού νομίσματος.
Χρέος
Θα μπορούσε να αναρρωτηθεί κάποιος, με τι αποτελέσματα και τι επιπτώσεις;
Τα νούμερα τώρα, πάντως, μιλούν από μόνα τους: Το 2013 υπολογίζεται ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδας θα είναι στο 160% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει συνολικό χρέος ούτε λίγο, ούτε πολύ, περί των 400 δις ευρώ. Είναι τόσο συγκλονιστικά υψηλό αυτό το νούμερο, που και μαθηματικά είναι αδύνατον η χώρα να το αποπληρώσει όχι σε 10 ή 15, αλλά ούτε και σε 50 χρόνια, υπογραμμίζει ο Δ. Λαζόπουλος.
Το γιατί φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση αυτό είναι άλλο θέμα. Συνεπώς, το ερώτημα παραμένει.
Εσείς σαν ιδιοκτήτης ενός ακινήτου για το οποίο πήρατε ένα μακροχρόνιο στεγαστικό δάνειο και το οποίο σήμερα βλέπετε ότι αδυνατείτε να το πληρώσετε, τι θα κάνετε για να προστατέψετε τα συμφέροντά σας και ποια λύση θα προτιμούσατε;
Η επιμήκυνση ευνοεί τις τράπεζες, σώνει την τιμή της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σκοτώνει τον έλληνα φορολογούμενο και την ελληνική επιχείρηση.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Συμβάσεις ανά επιχείρηση από 1ης Ιανουαρίου
Tο δρόμο για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων και ομαδικών συμφωνιών ανοίγει η κυβέρνηση με τον καινούργιο χρόνο. Οι συμβάσεις αυτές αφορούν στις επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα και θα επιτρέπουν την καταβολή, για διάστημα έως και 2 ετών, χαμηλότερων έως 12% αποδοχών σε σύγκριση με όσα προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις, για να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις και τα λουκέτα.
Tο νέο πλαίσιο -που αποκαλύπτει η «H»- θα παρουσιάσει η υπουργός Eργασίας Λ. Kατσέλη την ερχόμενη Πέμπτη στο Yπουργικό Συμβούλιο. Kαι έως τότε η ηγεσία του υπουργείου θα είναι «ανοικτή» σε προτάσεις, έλεγαν κύκλοι του υπουργείου.
Ευέλικτη εργασία
Tο νέο πλαίσιο θα συμπληρωθεί, όπως τονίζουν οι ίδιοι  κύκλοι, προβλέποντας νέες ρυθμίσεις για τα ευέλικτα ωράρια εργασίας (που θα υποκαθιστούν τις υπερωριακές αμοιβές), αλλά και για τις προϋποθέσεις επέκτασης των συμβάσεων εργασίας, ύστερα από απαίτηση των κοινωνικών εταίρων οι οποίοι ζήτησαν να γίνει παρέμβαση ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην τρόικα ώστε να μην καταργηθεί ο θεσμός των συμβάσεων στους μη συνδικαλισμένους.
«Aν περάσουν ως έχουν οι επιχειρούμενες αλλαγές στις συμβάσεις αλλά και στη διαιτησία θα επικρατήσουν οι ατομικές συμβάσεις και επαχθέστεροι όροι αμοιβής και εργασίας για τους εργαζομένους», υπογράμμισε, στην «H», ο καθηγητής του Eργατικού Δικαίου A. Kαζάκος. «Θα οδηγηθούμε σ’ ένα ιδιότυπο ανταγωνισμό επαχθών όρων, μέσω ατομικών συμβάσεων», κατέληξε. Tο νέο πλαίσιο δεν απαγορεύει, τέλος, τις μεμονωμένες απολύσεις εργαζομένων όσο εφαρμόζεται σύμβαση με χαμηλότερες αποδοχές. Aν ο εργοδότης απολύσει εργαζόμενο θα του καταβάλλει την αποζημίωση που αναλογεί στις αποδοχές που είχε πριν από τη μείωση με την επιχειρησιακή συμφωνία...< επιχειρησιακή την με μείωση τη από πριν είχε που αποδοχές στις αναλογεί αποζημίωση καταβάλλει του θα εργαζόμενο απολύσει εργοδότης ο Aν αποδοχές. χαμηλότερες σύμβαση εφαρμόζεται όσο εργαζομένων απολύσεις μεμονωμένες τις τέλος, απαγορεύει, δεν πλαίσιο νέο Tο κατέληξε. συμβάσεων», ατομικών μέσω όρων, επαχθών ανταγωνισμό ιδιότυπο ένα σ’ οδηγηθούμε «Θα Kαζάκος. A. Δικαίου Eργατικού καθηγητής «H», στην υπογράμμισε, εργαζομένους», τους για εργασίας και αμοιβής όροι επαχθέστεροι συμβάσεις ατομικές οι επικρατήσουν διαιτησία στη αλλά αλλαγές επιχειρούμενες έχουν ως περάσουν «Aν συνδικαλισμένους. μη στους συμβάσεων των θεσμός καταργηθεί μην να ώστε τρόικα πρωθυπουργό τον ίδιο ακόμη παρέμβαση γίνει ζήτησαν οποίοι εταίρων κοινωνικών απαίτηση ύστερα εργασίας, επέκτασης προϋποθέσεις αμοιβές), υπερωριακές υποκαθιστούν (που ωράρια ευέλικτα τα ρυθμίσεις νέες προβλέποντας κύκλοι, ίδιοι τονίζουν όπως συμπληρωθεί,>
Tριγμοί στη ΓΣEE
H διαρροή της είδησης για την άτυπη διαπραγμάτευση των προέδρων των κοινωνικών εταίρων και τις συγκλίσεις που έγιναν προκάλεσε (όπως αναμενόταν) τριγμούς στη ΓΣEE. «H ΓΣEE δεν πρόκειται να συνομολογήσει περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα», ανακοίνωσε. O πρόεδρος της ΓΣEE I. Παναγόπουλος χαρακτήρισε ως «κατασκευασμένη» την είδηση ότι υπήρξε συμφωνία. Kαι ανακοίνωσε τη σύγκληση γενικού συμβουλίου (για το ερχόμενο Σάββατο), δηλώνοντας ότι οι εργαζόμενοι θα «απαντήσουν» με την 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στις 15 Δεκεμβρίου...< 15 απεργία πανελλαδική γενική 24ωρη «απαντήσουν» εργαζόμενοι ότι δηλώνοντας Σάββατο), ερχόμενο το (για συμβουλίου γενικού σύγκληση ανακοίνωσε Kαι συμφωνία. υπήρξε είδηση «κατασκευασμένη» χαρακτήρισε Παναγόπουλος I. ΓΣEE της πρόεδρος O ανακοίνωσε. τομέα», ιδιωτικό στον μισθών περικοπές συνομολογήσει πρόκειται «H ΓΣEE. τριγμούς αναμενόταν) (όπως προκάλεσε έγιναν συγκλίσεις προέδρων διαπραγμάτευση άτυπη είδησης διαρροή>
Tα σημεία απόκλισης
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης:
H ΓΣEE αρνείται την υπογραφή ομαδικών συμφωνιών όπου δεν υπάρχει σωματείο. Oι εργοδοτικές οργανώσεις αντιπροτείνουν να υπογράφονται εφόσον συμφωνούν τα 2/3 των εργαζομένων.
H ΓΣEE ζητεί να υπάρχει απαγόρευση απολύσεων στις επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις ειδικών συνθηκών, πλην ειδικών περιπτώσεων (υπαιτιότητα υπαλλήλου). Oι εργοδοτικές οργανώσεις (κυρίως ο ΣEB) δεν δέχονται κανένα σχετικό περιορισμό.
H ΓΣEE ζητεί να τίθενται υπό την έγκριση του ΣKEE τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την οικονομική δυσχέρεια της επιχείρησης. Oι εργοδοτικές οργανώσεις απορρίπτουν τη διαδικασία αυτή και ζητούν να γίνεται απλή γνωστοποίηση, όπως προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου.
H ΓΣEE αρνείται τις μειώσεις μισθών στους ευέλικτα απασχολούμενους (π.χ. με μερική απασχόληση) σε αντίθεση με μερίδα των εργοδοτικών οργανώσεων που αντιπροτείνουν την αλλαγή του νόμου για τη μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία και τις διαθεσιμότητες «ώστε να έχουν δυνατότητα μεγαλύτερων ευελιξιών ανά επιχείρηση» και να καταργηθεί η προσαύξηση του ωρομισθίου του μερικώς απασχολούμενου που απασχολείται παραπάνω ώρες.
Τρία σημεία συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων
Η άτυπη διαβούλευση μεταξύ των προέδρων των κοινωνικών εταίρων
Tο σχέδιο του υπουργείου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις αποτέλεσε αντικείμενο μιας άτυπης -πλην όμως ουσιαστικής- διαβούλευσης ανάμεσα στους προέδρους των κοινωνικών εταίρων, όπως έγραψε χθες η «H». Oι διαβουλεύσεις έγιναν υπό τη σκιά της οδηγίας του Mνημονίου που ζητεί να μην υπάρχουν «αδικαιολόγητοι περιορισμοί» στην υπερισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και των ομοιο-επαγγελματικών...
Συμβάσεις
Tα σημεία σύγκλισης ήταν:< σύγκλισης σημεία>
H απόκλιση των αποδοχών των εργαζομένων ανά επιχείρηση να είναι έως 12% (και όχι έως 20% όπως αρχικά προβλεπόταν στο σχέδιο) έναντι της κλαδικής σύμβασης. Eπισήμως η ΓΣEE δηλώνει, πάντως, πως δεν διαπραγματεύεται καμία μείωση.
H ισχύς των επιχειρησιακών συμβάσεων ειδικών συνθηκών να διαρκούν 12 + 12 μήνες (έως 2 χρόνια).
Nα διατηρηθεί η επέκταση με απόφαση του υπουργού Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου και στα μη μέλη των οργανώσεων (εργοδοτών και εργαζομένων). Δεν θα επεκτείνονται, ωστόσο, οι κλαδικές συμβάσεις στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν επιχειρησιακές συμβάσεις ή ομαδικές συμφωνίες ειδικών συνθηκών.
Ολόκληρο το σχέδιο νόμου
Συμπλήρωση του άρθρου 8 του νόμου 1876/1990
Nέο άρθρο: Eπιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ειδικών συνθηκών
1. «Mε επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας ειδικών συνθηκών διάρκειας έως 12 μήνες που μπορεί να παραταθεί έως 12 μήνες επιπλέον και κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο άρθρο 10 του ν. 1876/1990 είναι δυνατόν οι νόμιμες αποδοχές των εργαζομένων να αποκλίνουν έως 12% από αυτές της αντίστοιχης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και έως το επίπεδο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
2. (α) Kατ’ εξαίρεση των οριζομένων στο άρθρο 6 παρ. 1 περίπτωση β του ν. 1876/90, η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση ειδικών συνθηκών μπορεί να καταρτιστεί και από εργοδότη που απασχολεί τουλάχιστον 20 εργαζόμενους, εφόσον στην επιχείρηση υπάρχει επιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση και αν δεν υπάρχει από την αντίστοιχη πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων. Eάν στην επιχείρηση απασχολούνται λιγότεροι από 20 εργαζόμενοι καταρτίζεται ομαδική συμφωνία ειδικών συνθηκών μεταξύ του εργοδότη και κοινού εκπροσώπου των εργαζομένων.
(β) Mε όμοια επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση ή ομαδική συμφωνία ειδικών συνθηκών μεταξύ εργοδότη και κοινού εκπροσώπου των εργαζομένων δύναται να ρυθμίζονται ο χρόνος, ο τρόπος και οι λοιποί όροι επανόδου στην κανονική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων για τις οποίες είχε συμφωνηθεί η απόκλιση.
3. Σε περίπτωση εφαρμογής εκ περιτροπής εργασίας σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 2 του ν. 3846/2010, οι σχετικοί όροι περιλαμβάνονται στη συλλογική σύμβαση εργασίας ειδικών συνθηκών ή στην ομαδική συμφωνία ειδικών συνθηκών της παραγράφου 1 και 2 αυτού του άρθρου.
4. Για την εφαρμογή των οριζομένων στην παράγραφο 1, τα μέρη υποβάλλουν από κοινού αιτιολογική έκθεση των λόγων που δικαιολογούν την πρόθεσή τους για κατάρτιση συλλογικής σύμβασης εργασίας ειδικών συνθηκών ή ομαδικής συμφωνίας ειδικών συνθηκών προς το Συμβούλιο Kοινωνικού Eλέγχου Eπιθεώρησης Eργασίας (ΣKEE) το οποίο και γνωμοδοτεί για τη σκοπιμότητα της κατάρτισής της μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 20 ημερών μετά την πάροδο της οποίας τεκμαίρεται η χορήγησή της. Mε την ίδια διαδικασία συμφωνείται και η τυχόν παράτασή της.
5. H συλλογική σύμβαση ή ομαδική συμφωνία των παραγράφων 1 και 2 αρχίζει από την υπογραφή της και είναι έγκυρη εφόσον μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες από την υπογραφή της αυτή κατατεθεί από τον εργοδότη στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας μαζί με:
(α) Tη γνωμοδότηση σκοπιμότητας του Συμβουλίου Kοινωνικού Eλέγχου Eπιθεώρησης Eργασίας, άλλως, την κατατεθείσα αιτιολογική έκθεση των λόγων που δικαιολογούν την πρόθεση για κατάρτιση συλλογικής σύμβασης ειδικών συνθηκών ή ομαδικής συμφωνίας ειδικών συνθηκών και τη βεβαίωση ότι δεν εκδόθηκε γνωμοδότηση σκοπιμότητας.
(β) Yπεύθυνη δήλωση ότι κατά το διάστημα της απόκλισης αποδοχών, σύμφωνα με την παράγραφο 1 αυτού του άρθρου, ο εργοδότης δεν θα μεταβάλλει το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων που απασχολεί και ιδίως δεν θα προβεί σε ομαδικές ή άλλες απολύσεις εκτός αν συντρέχει υπαιτιότητα του εργαζομένου, ούτε θα θέσει τους εργαζόμενους που απασχολεί σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 3846/2010.
6. Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για την οποία ο εργοδότης οφείλει αποζημίωση απόλυσης, αυτή θα υπολογίζεται με τις αποδοχές που ίσχυαν πριν από την προσωρινή μείωσή τους, σύμφωνα με το παρόν.
7. H μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά παράβαση των οριζομένων στο παρόν συνιστά μη εμπρόθεσμη καταβολή νόμιμων αποδοχών για την οποία εφαρμόζονται ο AN 690/1945, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 παρ. 1 του ν. 2336/1995, οι δε διαφορές αποδίδονται στους δικαιούχους εργαζομένους εντόκως από την 1η κάθε επόμενου μήνα για τον οποίο έγινε μείωση αποδοχών».
Eπιστολή στη Λ. Kατσέλη
Διαιτησία: Συρρικνώνεται ο ρόλος του ΟΜΕΔ
Δικαστικοποίηση των εργατικών διαφορών και προβλήματα συνταγματικότητας φέρνει το σχέδιο νόμου για την αλλαγή του καθεστώτος της μεσολάβησης και της διαιτησίας. Και αυτό γιατί η παρέμβαση του OMEΔ, ειδικά στις επιχειρησιακές και τις ομοιο - επαγγελματικές συμβάσεις, περιορίζεται μόνο σε θέματα μισθού. Tο σήμα κινδύνου εκπέμπει με επιστολή του προς την υπουργό Eργασίας το Δ.Σ. του Oργανισμού Mεσολάβησης και Διαιτησίας. Στην επιστολή υπογραμμίζονται τα εξής:
O κίνδυνος να δημιουργηθεί κύμα προσφυγών επί θεμάτων ουσίας. Προβλέπονται νομικές έννοιες (ανεξαρτησία, αμεροληψία, αντικειμενικότητα) οι οποίες αποτελούν βασικές αρχές του ισχύοντος Kανονισμού. «H πρόταξη αυτών των εννοιών είναι δυνατόν να δημιουργήσει νομικά ζητήματα τα οποία θα κληθούν να επιλύσουν τα αρμόδια δικαστήρια νοθεύοντας την έννοια των θεσμών Mεσολάβησης και Διαιτησίας» και «η σύντμηση των προθεσμιών για την εκδίκαση των προσφυγών είναι πρακτικά ανεφάρμοστη».
H πρόωρη λήξη της θητείας των Mεσολαβητών - Διαιτητών ενδέχεται να δημιουργήσει δικαστική εμπλοκή και δυσλειτουργίες.
O τρόπος επιλογής του εκπροσώπου της ακαδημαϊκής κοινότητας, η μη δυνατότητα επανεκλογής των τακτικών μελών του υφιστάμενου Δ.Σ. και η ανισότητα της ψήφου των μελών του Δ.Σ. θα πλήξουν την ανεξαρτησία και τη λειτουργικότητα του Oργανισμού.
Οι αλλαγές
Εως 12% μειωμένες θα είναι οι αποδοχές έναντι της κλαδικής σύμβασης σε περίπτωση υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης.
Οι συμβάσεις ειδικών συνθηκών θα αφορούν επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 20 άτομα.
Εως 2 χρόνια θα εκτείνεται χρονικά η ισχύς των συμβάσεων ειδικών συνθηκών.
Η συμφωνία για τη διατήρηση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου σε μη μέλη των οργανώσεων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μείωση τιμών
Έως 4.000 ευρώ αναμένεται να είναι το όφελος για τους υποψήφιους αγοραστές ενός μεσαίου οικογενειακού αυτοκινήτου από τις μειώσεις των φόρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ειδικότερα στο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής αγοράς, τη δημοφιλή κατηγορία των αυτοκινήτων από 1.400-1.800 κ.εκ. η μείωση των τιμών θα κυμανθεί από 400 ευρώ έως 4.000 ευρώ!
Μικρότερο θα είναι το όφελος στα αυτοκίνητα πόλης (900-1.400 κ. εκ.) και υπολογίζεται από 100 ευρώ έως 400 ευρώ, ενώ σημαντικές αναμένονται και οι μειώσεις για τα ΙΧ άνω των 2.000 κ. εκ., όπου οι τιμές θα πέσουν τουλάχιστον 5.000 ευρώ.
Αυτό είναι το σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δώσει μια βαθιά ανάσα στην «παγωμένη» αγορά αυτοκινήτου και μέσω της ανάκαμψης των πωλήσεων των ΙΧ να αυξήσει αναλογικά και τα δημοσιονομικά έξοδα (για το 2011), που έχουν πάρει κυριολεκτικά την κατιούσα.
Εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει επιτέλους το φιλί της ζωής στην τελματωμένη από την κάθετη πτώση των πωλήσεων αγορά του αυτοκινήτου. Επειτα από πολλές αναβολές και έπειτα από τη μείωση των εσόδων από την άμεση φορολόγηση των ΙΧ (από το προϋπολογισμένο 1 δισ. ευρώ, η εισροή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ για το 2010), το έκτακτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνει σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες μας τη μείωση του τέλους ταξινόμησης έως 50%, αλλά και την αύξηση των εργοστασιακών αξιών των ΙΧ που υπόκεινται σε φόρο πολυτελείας.
Πρόταση
Η κυβέρνηση θα προτείνει το τέλος ταξινόμησης (5% έως 50%) που επιβάλλεται σήμερα στην εργοστασιακή τιμή των ΙΧ (αθροιστικά με ΦΠΑ 23%) να μειωθεί κλιμακωτά σε ένα ποσοστό 10% για τα μικρά ΙΧ και 50% για τα μεγαλύτερα και να ισχύσει για αυτοκίνητα έως τα 2.000 κ. εκ., που αποτελούν και το μεγαλύτερο «κομμάτι» της αγοράς (90%).
Το μειωμένο τέλος ταξινόμησης, αλλά και η αύξηση από τα 15.000 ευρώ στα 20.000 ευρώ της εργοστασιακής αξίας στα αυτοκίνητα, που υπόκεινται σε φόρο πολυτελείας, θα κάνει πιο δελεαστικές τις τιμές των αυτοκινήτων κυρίως στη δημοφιλή κατηγορία των 1.400-1.800 κ. εκ., καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας το όφελος θα ξεκινά από τα 400 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπερνά και τα 4.000 ευρώ!
ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
Δεν θα επιβαρύνονται τα ΙΧ με αξία έως 20.000 €
Μαζί με την τροπολογία της μείωσης των Τελών Ταξινόμησης θα κατατεθεί και η αλλαγή των συντελεστών στον Φόρο Πολυτελείας. Ειδικότερα εξετάζεται η αύξηση των εργοστασιακών τιμών στα καινούργια ΙΧ και στις τρεις κλίμακες, οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν από €15.000 - €20.000 σε €20.000 - €25.000 για την πρώτη κατηγορία στην οποία επιβάλλεται φόρος πολυτελείας 10%. Στη δεύτερη κατηγορία, όπου ο φόρος πολυτελείας κυμαίνεται στο 30%, οι εργοστασιακές αξίες από €20.001 - €28.000 αναμένεται να διαμορφωθούν σε €25.001 - €35.000. Στην τρίτη κατηγορία, όπου ο φόρος πολυτελείας είναι στο 40%, οι εργοστασιακές αξίες διαμορφώνονται από €28.001 ευρώ και άνω σε €35.001 και άνω. Τα ΙΧ με εργοστασιακή αξία έως €20.000 δεν θα επιβαρύνονται πλέον με φόρο πολυτελείας. Είναι προφανές ότι η αλλαγή των εργοστασιακών αξιών στον φόρο πολυτελείας αναμένεται να τονώσει και την αγορά χρονομίσθωσης (leasing), που είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος χρήσης ενός εταιρικού αυτοκινήτου. Το μειωμένο κόστος των μισθωμάτων θα δώσει μια ανάσα στις επιχειρήσεις...
Μεταχειρισμένα
Για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα εισαγωγής ο φόρος πολυτελείας ξεκινά από 10% για μοντέλα με εργοστασιακή αξία από €11.000 - €14.000, 30% για ΙΧ με εργοστασιακή αξία από €14.001 - €19.000 και φτάνει στο 40% για μοντέλα με εργοστασιακή αξία από €19.001 και άνω. Με το νέο νομοσχέδιο οι εργοστασιακές αξίες αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής: σε €15.000 - €18.000 με φόρο 10%, €18.001 - €27.000 με φόρο 30% και από €27.001 και άνω με φόρο 40%.
Το νέο καθεστώς
Διπλό όφελος ακόμα και για τα μεγάλου κυβισμού
Η υπερφορολόγηση έχει εκτινάξει τις τιμές των αυτοκινήτων στα ύψη, ειδικά όσων η εργοστασιακή αξία υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ
Αυτή η δραματική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η αγορά, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και της υπερφορολόγησης που έχει εκτινάξει τις τιμές των αυτοκινήτων στα ύψη, ειδικά όσων η εργοστασιακή αξία υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ και επιβαρύνονται και με φόρο πολυτελείας 10 έως 40%.
Ειδικότερα, οι καταβληθέντες φόροι για ένα ΙΧ στα 1.600 κ. εκ. και με εργοστασιακή αξία 15.001 ευρώ ανέρχονται στο 53% αυτής, ενώ στα 2.000 κ. εκ. φτάνει στο 93%!
Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι η υπερφορολόγηση δεν αποδίδει έσοδα στο κράτος αλλά λειτουργεί αντίστροφα, έχει λάβει την απόφαση της μείωσης του τέλους ταξινόμησης, αλλά και της αύξησης των εργοστασιακών αξιών που υπόκεινται σε φόρο πολυτελείας.
Το όφελος για τον αγοραστή ενός αυτοκινήτου θα είναι διπλό, καθώς εκτός από το μειωμένο τέλος ταξινόμησης θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την απαλλαγή των πολυτελών αυτοκινήτων της μικρομεσαίας/μεσαίας κατηγορίας (από 1.400-1.800 κ. εκ. και με λιανική τιμή από 23.000-28.000 ευρώ) από την επιβάρυνση του 10%.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας τα οφέλη που θα προκύψουν από το μειωμένο τέλος ταξινόμησης θα είναι περίπου 100 ευρώ για τα ΙΧ με κυβισμό έως 900 κ. εκ., από 200-400 ευρώ για τα 901-1.400 κ. εκ., 400-900 ευρώ για τα 1.400-1.600 κ. εκ., 1.000-2.000 ευρώ για τα 1.600-1.800 κ. εκ. και από 2.000 έως και 5.000 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις (ακριβά δίλιτρα) για κυβισμούς από 1.800-2.000 κ. εκ.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τα οφέλη από την απαλλαγή του φόρου πολυτελείας των μικρομεσαίων και μεσαίων ΙΧ (μικρά πολυτελή οικογενειακά και οικογενειακά με κυβισμό από 1.400 έως 2.000 κ. εκ.), τότε οι υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτου θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους.
Εκεί ανανέμονται μειώσεις των τιμών από 3.000-10.000 ευρώ!
ΕΥΡΩΠΗ
Απουσιάζει ή είναι χαμηλό το τέλος ταξινόμησης
Κάθε καινούργιο αυτοκίνητο που εισάγεται στη χώρα μας, εκτός από τον ΦΠΑ (23%), επιβαρύνεται και με το Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης (από 5-50%), αλλά και με φόρο πολυτελείας (εργοστασιακή αξία άνω των 15.000 ευρώ). Η επιβολή αυτών των φόρων κάνουν την ελληνική αγορά ίσως την πιο αυστηρή σε φορολόγηση στην Ευρώπη, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι στις καλές εποχές, όταν οι ταξινομήσεις κυμαίνονταν από 250.000 - 300.000 ετησίως, τα έσοδα από τους φόρους για το κράτος ήταν από 1,6-2,0 δισ. ευρώ!
Με εξαίρεση τον ΦΠΑ που ισχύει με διαφοροποιημένο συντελεστή στις χώρες της Ευρώπης, το τέλος ταξινόμησης απουσιάζει από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία που είναι και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές ή είναι πολύ χαμηλό, μόλις στο 1% για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών, όπως στην Ιταλία.
Οι ρύποι
Σε κάποιες περιπτώσεις εξαρτάται από τις εκπομπές ρύπων του αυτοκινήτου όπως στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φθάνει στα δυσθεώρητα ύψη της Ελλάδας. Αν τώρα αναρωτιέστε γιατί η Ελλάδα έχει πιο φθηνά αυτοκίνητα ειδικά στις μικρές κατηγορίες, η απάντηση έχει να κάνει με την πολιτική των εκπτώσεων στις εργοστασιακές τιμές που επιλέγουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ειδικά σε χώρες με υψηλή φορολόγηση προκειμένου τα προϊόντα τους να είναι πιο ανταγωνιστικά.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Έτοιµο το οικονοµικό FBI
Σάρκα και οστά παίρνει έναν χρόνο µετά την εξαγγελία του το ελληνικό FBI. Η Υπηρεσία Οικονοµικής Αστυνοµίας και ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος (ΥΠΟΑ∆ΗΕ) θα είναι το µακρύ χέρι του νόµου για κάθε λογής παρανοµίες και ατασθαλίες.
Σύµφωνα µε το σχέδιο προεδρικού διατάγµατος που προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία της, οι αρµοδιότητές της θα εκτείνονται από το ξέπλυµα µαύρου χρήµατος, το λαθρεµπόριο και τη νοθεία προϊόντων, µέχρι τις παράνοµες συνταγογραφήσεις, τους γιατρούς που δεν κόβουν αποδείξεις, τις υπερτιµολογήσεις φαρµάκων και την παράνοµη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.
Η Ελληνική Αστυνοµία ήδη απότον Φεβρουάριο είχε προχωρήσει στην πρόσληψη 100 «ράµπο», ειδικών επιστηµόνων µε εξειδίκευση στη διαχείριση χρηµατοπιστωτικών πράξεων, µελέτες ισολογισµών νοσοκοµείων και ευρωπαϊκών προγραµµάτων. Αγνωστος ωστόσο παραµένει ακόµη ο αριθµός των αστυνοµικών που θα επανδρώσουν τη νέα υπηρεσία.
Οι αρµοδιότητές της νέας υπηρεσίας θα επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα και οι αστυνοµικοί που θα την στελεχώσουν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία αστυνοµικών και άλλων υπηρεσιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σύµφωνα µε τις ισχύουσες διεθνείς συµβάσεις και συµφωνίες. Ερωτηµατικό ακόµη αποτελεί η συνεργασία του νέου αυτού σώµατος µε ήδη υπάρχουσες δοµές όπως το Σώµα ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος Σ∆ΟΕ) και η Αρχή για την καταπολέµηση της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα.
«Δεν θα υπάρχουν υπερκαλύψεις»
Παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, µιλώντας στα «ΝΕΑ», διαβεβαιώνουν πως δεν θα υπάρχουν σε καµία περίπτωση υπερκαλύψεις αρµοδιοτήτων. «Η ύπαρξη πολλών υπηρεσιών που ασχολούνται µε τη δίωξη του οικονοµικούκαι του οργανωµένου εγκλήµατος µόνο καλό µπορεί να κάνει. Και όταν οι περισσότεροι συµµετέχουν στην έρευνα ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος οι συµµετέχοντες να αποδειχθούν επιρρεπείς σε τυχόν παρανοµίες», λέει χαρακτηριστικά ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Εντατικοποίηση των ερευνών
Η κυβέρνηση, επιπλέον, εκτιµά πως πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση των ερευνών σε κάθε τοµέα που µπορεί να λειτουργεί ως εκκολαπτήριο οικονοµικών σκανδάλων και κακοδιαχειρίσεων δηµόσιου χρήµατος. Σύµφωνα µε όσα προβλέπει το σχέδιο του προεδρικού διατάγµατος, η Υποδιεύθυνση Οικονοµικής Αστυνοµίας (ΥΠΟΑ) «έχει ως αποστολή την πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονοµικών εγκληµάτων που έχουν ποινικό χαρακτήρα και ιδίως οικονοµικών εγκληµάτων που τελέστηκαν εις βάρος των οικονοµικών συµφερόντων του Ελληνικού ∆ηµοσίου και της εθνικής οικονοµίας γενικότερα ή εµφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωµένου εγκλήµατος».Ετσι, δηµιουργείται Τµήµα Προστασίας∆ηµόσιας Περιουσίας, το οποίο είναι αρµόδιο για την έρευνα και δίωξη οικονοµικών εγκληµάτων που διαπράττονται από φυσικά ή νοµικά πρόσωπα και βλάπτουν ή απειλούν τα συµφέροντα του Ελληνικού ∆ηµοσίου ή του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα. Σε αυτά περιλαµβάνονται, µεταξύ άλλων, κατάχρηση δηµόσιας περιουσίας, αυθαίρετη καταπάτηση ανταλλάξιµων και δηµόσιων κτηµάτων, δασικών εκτάσεων, κρατικώνεγκαταστάσεων και άλλων ακινήτων, και η αδιαφανής, παράνοµη ή εκτός των προβλεποµένων διαδικασιών διαχείριση κοινοτικών πόρων καικρατικών χρηµατοδοτήσεων και ενισχύσεων.
Λαθρεµπόριο και νοθεία
Το ελληνικό FBI όµως θα αναλάβει να κυνηγάει και τα νοθευµένα προϊόντα, το λαθρεµπόριο και οτιδήποτε «επιφέρει βλάβη στα έσοδα του ∆ηµοσίου καιεπηρεάζουν σηµαντικά την οµαλή λειτουργία της αγοράς», όπως επισηµαίνει ο νοµοθέτης.
∆ηµιουργείται επίσης Τµήµα Φορολογικής Αστυνόµευσης, το οποίο είναι αρµόδιο για τη δίωξη εγκληµάτων που αφορούν στη φορολογική και τελωνειακή νοµοθεσία.
ΣτοστόχαστροτηςΟικονοµικής Αστυνοµίας θα βρίσκονται όµως πλέον και οι γιατροί που δεν κόβουν αποδείξεις, όσοι διαπράττουν παράνοµες συνταγογραφήσεις και υπερτιµολογήσεις φαρµάκων, ιατρικού εξοπλισµού, βοηθηµάτων και υλικών.
Τέλος,τοΤµήµα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας θα αναλάβει να κυνηγήσει όσους δεν καταβάλλουν τις προβλεπόµενες ασφαλιστικές εισφορές, είτε πρόκειται για φυσικά είτε για νοµικά πρόσωπα. Σε ό,τι αφορά τηνΥπηρεσία ∆ίωξης ΗλεκτρονικούΕγκλήµατος,αυτήθα αποτελείται από τέσσερατµήµατα. ΤοΤµήµα ΓενικώνΥποθέσεων και ΠροστασίαςΠροσωπικών∆εδοµένων, το Τµήµα Προστασίας Ανηλίκων, το Τµήµα Προστασίας Λογισµικού και Πνευµατικών ∆ικαιωµάτων και το ΤµήµαΑσφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα