Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ποδαρικό με αυξήσεις επιτοκίων σε δάνεια, πιστωτικές κάρτες και καταθέσεις
Ήδη η Eurobank από χθες αύξησε κατά μισή μονάδα το επιτόκιο στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές της κάρτες, ενώ προχώρησε και σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων στους τρεχούμενους λογαριασμούς φυσικών προσώπων μέχρι 0,25 της μονάδας. Επίσης σε αυξήσεις στα επιτόκια πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων από 0,25% - 0,35% της μονάδας έχουν προχωρήσει από το Δεκέμβριο οι τράπεζες Πειραιώς και Αγροτική.
Επαληθεύεται έτσι η Τράπεζα της Ελλάδος, που επανειλημμένα έχει ζητήσει από τους τραπεζίτες να μειώσουν τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, τα οποία διαμορφώνονται στα επίπεδα του 3,5%- 4%, για να μη χρειαστεί να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα δάνεια.
Άμεσα αναμένεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα επιτόκια στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, ενώ ειδικά στη στεγαστική πίστη τα spread έχουν πάρει «φωτιά» και διαμορφώνονται πλέον στα επίπεδα του 3,5% με 4%.
Όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, οι αυξήσεις είναι αναπόφευκτες αφού σήμερα οι τράπεζες δανείζονται με πολύ υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά που έχουν δανείσει τους πελάτες τους, ενώ πίεση δημιουργούν και τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας τα οποία διατηρούνται πάνω από το 3,5%.
Μεγάλες είναι οι αυξήσεις στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς τα spread της τάξης του 0,7% με 1,5% των προηγούμενων ετών αποτελούν παρελθόν.
Σήμερα το πιο χαμηλό spread είναι 1,9% και φτάνει μέχρι και το 3,5% με το μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 2,8% με 3%. Συγκεκριμένα το χαμηλότερο κυμαινόμενο επιτόκιο στέγης βρίσκεται στο 2,9% και το υψηλότερο στο 5,5%. Ανοδικά επίσης κινούνται και τα σταθερά επιτόκια στέγης και διαμορφώνονται στα επίπεδα του 5% με 6% στην 5ετία και 10ετία. Η τάση και εδώ θα εξακολουθήσει να είναι ανοδική. Στα κυμαινόμενα τώρα επιτόκια στέγης η σύνδεση με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (1%) ανήκει στο παρελθόν. Τα νέα δάνεια έχουν ως επιτόκιο αναφοράς το euribor τριμήνου το οποίο διαμορφώνεται στο 1,001%.
Οι πρώτοι μήνες του 2011 θα σηματοδοτηθούν από αυξήσεις στα επιτόκια, οι οποίες θα ξεπεράσουν τη 1 μονάδα. Στα καταναλωτικά δάνεια τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 14%, στις πιστωτικές κάρτες στο 17,5% και στα και στεγαστικά δάνεια το κυμαινόμενο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 5%.
Παράλληλα τα κριτήρια δανειοδότησης θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, καθώς όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη επιστρέφουμε και πάλι στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από την απελευθέρωση της τραπεζικής αγοράς στο τέλος της δεκαετίας του 1990.
Μάλιστα στα στεγαστικά δάνεια το ύψος χρηματοδότησης δεν θα υπερβαίνει το 70% της αξίας του ακινήτου.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η ζήτηση για νέα δάνεια παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (στο -0,6%) με τις αποπληρωμές να είναι υψηλότερες από τις νέες εκταμιεύσεις. Ταυτόχρονα οι καθυστερήσεις κινούνται ανοδικά και θα «κλείσουν» στο 10%, που σημαίνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα είναι πάνω από 26δισ ευρώ το 2010.
Οι τραπεζίτες περιμένουν ένα πολύ δύσκολο πρώτο εξάμηνο το 2011 και αναφορικά με τα επιτόκια καταθέσεων σημειώνουν ότι θα διατηρηθούν υψηλά. Ας σημειωθεί ότι στις καταθέσεις προθεσμίας τα επιτόκια κυμαίνονται στο 3% με 4%, που μπορεί μεν να θεωρούνται υψηλά ωστόσο οι αποδόσεις τους είναι αρνητικές αφού ο πληθωρισμός διατηρείται πάνω από 5%.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μέσω τραπέζης οι αγορές αγαθών ή υπηρεσιών άνω των 1.500 ευρώ
Ριζικές αλλαγές στον τρόπο διενέργειας των συναλλαγών 1.000.000 επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών έφερε το 2011. Καμία αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών συνολικής αξίας άνω των 1.500 ευρώ δεν θα είναι δυνατό να γίνει με μετρητά, ενώ όλες οι συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων θα διενεργούνται υποχρεωτικά μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών που θα πληρώνονται μέσω των ίδιων λογαριασμών.
Επιπλέον, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται πλέον να εκδίδουν τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με την ολοκλήρωση της παροχής των υπηρεσιών τους και όχι με την πληρωμή των αμοιβών τους. Κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα οφείλει να εκδώσει την απόδειξη, ανεξαρτήτως εάν εισπράξει ή όχι τη συμφωνηθείσα αμοιβή.
Οπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά, για αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από δικηγόρους προς επιτηδευματίες που περιλαμβάνουν τις προβλεπόμενες ελάχιστες αμοιβές, για τις οποίες εκδίδονται τα αντίστοιχα γραμμάτια προείσπραξης από τους δικηγορικούς συλλόγους, δεν απαιτείται, η εξόφληση των ποσών, μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή, δεδομένου ότι ο έλεγχος της απόδειξης της συναλλαγής διασφαλίζεται από τα εκδοθέντα γραμμάτια προείσπραξης.
Δικηγόροι
Στις περιπτώσεις, όμως, που η αμοιβή του δικηγόρου υπερβαίνει την ελάχιστη και το υπερβάλλον ποσό είναι 3.000 ευρώ και άνω, η εξόφληση του επιπλέον ποσού από τον λήπτη της απόδειξης γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή.
Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζονται ακόμη ότι στο ΦΠΑ (23%), στον οποίο υπάγονται πλέον οι δικηγορικές υπηρεσίες, υπάγεται το συνολικό ποσό που καταβάλλεται ως προείσπραξη στους δικηγορικούς συλλόγους σε όσες περιπτώσεις αυτό προβλέπεται, όπως επίσης και κάθε άλλο ποσό που εισπράττεται συμπληρωματικά ή ανεξάρτητα και αυτοτελώς από αυτό ως αμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Συμψηφισμός ΦΠΑ - οφειλών
Τον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα του συμψηφισμού ΦΠΑ που οφείλει το κράτος με οφειλές των επιχειρήσεων ρπος αυτό, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου.
Ο κ. Ρήγας παραδέχθηκε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση είχε να επιστρέψει ΦΠΑ από το 2005 ύψους 1,4 δισ. και από αυτά επιστράφηκε το 2010 ποσό 1,2 δισ ευρώ.
Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο του 2004, ο υφυπουργός τόνισε ότι ήταν ένας νόμος χωρίς στόχευση, αφού επιδοτούσε τα πάντα, χωρίς όμως να προσδιορίζει τη δαπάνη που θα προκαλούσε.
Έτσι, συμπλήρωσε, από το σύνολο των 13.607 επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν συνολικά, εγκρίθηκαν 8.308 και υπολείπονται να ελεγχθούν άλλα 2.400, από τα οποία όμως τα 2.000 αφορούν φωτοβολταϊκά, που δεν παράγουν θέσεις εργασίας.
Το ύψος των ενισχύσεων που απαιτούσε η έγκριση όλων αυτών των σχεδίων ήταν 17,6 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος της δημόσιας δαπάνης έφθανε τα 7,3 δισ. ευρώ. Από το ποσό των 7,3 δισ. μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί περί τα 2,6 δισ., από τα οποία περίπου το 1 δισ. από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα δοθούν τα άλλα 5 δισ. που οφείλει το κράτος στους επενδυτές.
Απαντώντας ο κ. Ρήγας σε αιτιάσεις βουλευτών από όλες τις πτέρυγες σχετικά με την προβληματική αντιμετώπιση των νομών τους από τον επενδυτικό νόμο, είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να αρθούν αδικίες μέσω των υπουργικών αποφάσεων που θα εκδοθούν κατ' επιταγήν του ίδιου του επενδυτικού νόμου.
Η κριτική που ασκήθηκε από τους βουλευτές επί της αρχής του νομοσχεδίου ήταν από μεν τους κυβερνητικούς για την ανάγκη θέσπισης ενός σταθερού και διαφανούς αναφορικά με τις διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης επενδυτικού νόμου, ενώ οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για απαράδεκτη καθυστέρηση να έλθει ο νέος νόμος.
Ο κ. Ρήγας απάντησε ότι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το νέο νόμο είναι η σαφήνεια, η απλότητα, η διαφάνεια, αλλά και συγχρόνως η εγκατάλειψη του εργαλείου των επιδοτήσεων, το οποίο απέτυχε, ενώ απαντώντας στην ένσταση του Π.Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μη ένταξη δημοσίων και δημοτικών επιχειρήσεων στον επενδυτικό νόμο, είπε ότι αυτό απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Πότε και πώς μειώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα
Αιτιολογική Εκθεση που θα δικαιολογεί την απόφαση για τη μείωση των αποδοχών σε επιχειρησιακό επίπεδο θα πρέπει, υποχρεωτικά, να υποβάλουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, μαζί με την επιχειρησιακή σύμβαση, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι συμφωνούν να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών («είτε για την προσαρμογή στα δεδομένα της αγοράς είτε για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας», σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου Κατσέλη).
Αυτό διευκρινίζει εγκύκλιος που υπέγραψε και απέστειλε χθες στις οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων ο ειδικός γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. Μιχάλης Χάλαρης για να προλάβει κρούσματα αυθαίρετων ή και παράνομων μειώσεων των μισθών με επίκληση του νέου νόμου.
Η εγκύκλιος εκδόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», με αφορμή την κίνηση ορισμένων εργοδοτών (κυρίως σε νομούς της Β. Ελλάδας και στην Ηλεία) να σπεύσουν να υποβάλουν στις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας αποφάσεις ή άτυπες συμφωνίες με τους εργαζομένους τους με νέους μειωμένους μισθούς (ακόμη και κάτω από την ΕΓΣΣΕ!) και χωρίς καμία αιτιολογική έκθεση... Όπως διευκρινίζει η εγκύκλιος, «απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή της αιτιολογικής έκθεσης της Επιχειρησιακής Σύμβασης είναι η ύπαρξη επιχειρησιακού σωματείου και εφόσον αυτό δεν υφίσταται, τη συνυπογράφουν το Κλαδικό Σωματείο ή ελλείψει αυτού η αντίστοιχη Ομοσπονδία». Οσο για τις αμοιβές, αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τα κατώτατα όρια που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η εγκύκλιος
«5Α. 1. α) Με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, οι αποδοχές και οι συνθήκες εργασίας είναι δυνατόν να αποκλίνουν από αυτές της αντίστοιχης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας κι όχι πάντως κατώτερα από το επίπεδο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία μπορεί να ανανεώνεται, ονομάζεται «ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας». Οι ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν από τις αντίστοιχες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς περιορισμούς. Τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 για τη συρροή και τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 2, 3 και 4 του άρθρου 11 για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν ισχύουν για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας της παρούσας παραγράφου. Οι ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στις συνθήκες της αγοράς, με στόχο τη δημιουργία ή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
β) Με την ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας του προηγούμενου εδαφίου δύνανται να ρυθμίζονται ο αριθμός των θέσεων εργασίας, όροι και προϋποθέσεις μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητας, καθώς και κάθε άλλος όρος εφαρμογής της, περιλαμβανομένης της διάρκειάς τους.
2. Κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στο άρθρο 6 παρ. 1 περίπτωση β΄ του παρόντος νόμου, η ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση μπορεί να καταρτιστεί και από εργοδότη που απασχολεί λιγότερους από πενήντα (50) εργαζόμενους, με το αντίστοιχο επιχειρησιακό σωματείο και αν δεν υπάρχει με το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο ή με την αντίστοιχη ομοσπονδία.
Αιτιολογική έκθεση
3. Για την εφαρμογή των οριζομένων στην παράγραφο 1, τα μέρη υποβάλλουν από κοινού αιτιολογική έκθεση των λόγων που δικαιολογούν την πρόθεσή τους για κατάρτιση ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας προς το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ), το οποίο και γνωμοδοτεί για τη σκοπιμότητα της κατάρτισής της, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 20 ημερών μετά την πάροδο της οποίας τεκμαίρεται η χορήγησή της. Με την ίδια διαδικασία συμφωνείται και η τυχόν παράτασή της.
4. Η συλλογική σύμβαση εργασίας αυτής της παραγράφου αρχίζει από την υπογραφή της και είναι έγκυρη, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο άρθρο 5 του παρόντος νόμου 3899/2010.
5. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του άρθρου αυτού, η ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας είναι άκυρη και σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, η αποζημίωση απόλυσης υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της αντίστοιχης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
6. Οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά παράβαση των συμφωνημένων στο πλαίσιο της ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, συνιστά μη εμπρόθεσμη καταβολή νομίμων αποδοχών.
Κατάθεση εγγράφων
Η Αιτιολογική Έκθεση κατατίθεται στο τοπικό Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Σημειώνεται ότι η έντυπη μορφή κατάθεσης παραμένει στο αρχείο της υπηρεσίας και η ηλεκτρονική αποστέλλεται εντός 24 ωρών στη Γραμματεία του ΣΚΕΕΕ - Γραφείο Ειδικού Γραμματέα ΣΕΠΕ (mail:  gsepe@otenet.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ).
Τηρείται Ειδικό Βιβλίο Πρωτοκόλλου για την από κοινού (εργοδότες & εργαζόμενοι) κατάθεση των Αιτιολογικών Εκθέσεων. Το Πρωτόκολλο αυτό θα πρέπει να περιέχει τις εξής στήλες:
1. Στήλη «Αύξων Αριθμός».
2. Στήλη «Ημερομηνία».
3. Στήλη «Κλάδος Οικονομικής Δραστηριότητας».
4. Στήλη «Επωνυμία Επιχείρησης».
5. Στήλη «Επωνυμία Επιχειρησιακού Σωματείου» ή αν δεν υπάρχει «Επωνυμία αντίστοιχου Κλαδικού Σωματείου ή Ομοσπονδίας».
6. Στήλη «Ημερομηνία Αποστολής στο ΣΚΕΕΕ».
7. Στήλη «Ημερομηνία Γνωμοδότησης ΣΚΕΕΕ».
8. Στήλη «Ημερομηνία Κατάθεσης της «Ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης».
Κατώτατα όρια μισθών υπαλλήλων το 2011*
* (ισχύουν με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μέχρι 30 Ιουνίου και καμία επιχειρησιακή σύμβαση δεν μπορεί να προβλέψει χαμηλότερους μισθούς)
Χωρίς προϋπηρεσία
739,56 ευρώ για τον άγαμο και 813,52 ευρώ για τον έγγαμο.
Με 1 τριετία
801,17 ευρώ για τον άγαμο και 875,13 ευρώ για τον έγγαμο.
Με 2 τριετίες
874,01 ευρώ για τον άγαμο και 947,96 ευρώ για τον έγγαμο.
Από 3 τριετίες και πάνω
946,84 ευρώ για τον άγαμο και 1.020,80 ευρώ για τον έγγαμο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ελεγχοι σε όσους δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση
Αντιμέτωποι με δειγματοληπτικούς ελέγχους θα βρεθούν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν «γυρίσει την πλάτη» στην περαίωση. Όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς όσοι δεν μπήκαν στη περαίωση θα ελεγχθούν με δειγματοληπτικό έλεγχο. «Το ποσοστό της δειγματοληψίας δεν το ξέρουμε ακόμη, αλλά οι έλεγχοι θα γίνουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου», τόνισε, προσθέτοντας πως στο επίκεντρο των ερευνών..
θα βρεθούν όσοι παρουσιάζουν «δυσαρμονία» με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Κουσελάς από την περαίωση θα εισπραχθούν φέτος περίπου 800 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το Δημόσιο είχε εισπράξει πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι φόροι που βεβαιώθηκαν ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ ενώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση περίπου 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στο μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αυστηρότερες ποινές για όσους εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν ενώ με το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή θα αποσαφηνισθεί η διαδικασία του Αυτόφωρου για όσους συλλαμβάνονται να μην αποδίδουν ΦΠΑ.

Για το θέμα αυτό ο κ. Κουσελάς ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει θεσπισθεί, καθώς τα δικαστήρια δεν αντιμετωπίζουν τη φοροκλοπή ως στιγμιαίο αδίκημα. «Δεν μπορεί κάποιος να σπάει μία βιτρίνα και να πηγαίνει στο Αυτόφωρο και κάποιος να φοροδιαφεύγει στο διηνεκές και να μην πηγαίνει» δήλωσε ο υφυπουργός.


5/1/2011
Πηγή: Ημερησία

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Δρακόντειος νόμος για τη φοροδιαφυγή
Με στόχο να μπουν στα ταμεία πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση φέρνει τον Ιανουάριο προς ψήφιση νομοσχέδιο που κάνει αυτόφωρο αδίκημα την μη απόδοση ΦΠΑ και εφαρμόζει ποινές φυλάκισης για μία σειρά αδικημάτων που σχετίζονται με τη φοροδιαφυγή.
Στόχος είναι να μπει πάνω από 1,6 δισ. ευρώ στα ταμεία από το μέτωπο της φοροδιαφυγής:
400 εκατ. ευρώ από την ταχύτερη είσπραξη προστίμων
400 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών και ασφαλιστικών διαφορών
300 εκατ. ευρώ από την επιτάχυνση των φορολογικών δικών
200 εκατ. ευρώ με την βελτίωση της είσπραξης φορολογικών οφειλών
190 εκατ. ευρώ με την μείωση του λαθρεμπορίου
100 εκατ. ευρώ από την αύξηση παραβόλων στα δικαστήρια
«Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα φέρνει ένα νόμο, μαζί με τα οικονομικά, όπου θα είναι πάρα πολύ αυστηρές οι ποινές για τους φοροφυγάδες», τόνισε σχετικά στην κρατική τηλεόραση ο Τηλέμαχος Χυτήρης το πρωί της Κυριακής.
Το νομοσχέδιο, που συντάσσεται από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, προβλέπει βαριές ποινές για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα προωθείται η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με στόχο να μπεί στα δημόσια ταμεία μέρος από τα 30 δισ. ευρώ, όπου εκτιμάται ότι ανέρχεται η φοροδιαφυγή και ο τζίρος της παραοικονομίας.
Πέραν της μετατροπής του αδικήματος της μη απόδοσης ΦΠΑ σε αυτόφωρο, στην τελική ευθεία είναι και η εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων διακεκριμένης φοροδιαφυγής.
Οι ποινές για τα κύρια φορολογικά αδικήματα, εκτιμάται ότι θα είναι:
μη απόδοση ΦΠΑ ως 75.000 ευρώ: φυλάκιση ως 1 έτος
μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ: κάθειρξη ως 10 έτη
μη έκδοση αποδείξεων: φυλάκιση τουλάχιστον 4 μηνών
φοροαποφυγή άνω των 15.000 ευρώ: φυλάκιση ενός έτους
φοροαποφυγή άνω των 150.000 ευρώ: κάθειρξη ως 10 έτη
έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων: φυλάκιση 1 ως 10 έτη
Βολές από τη ΝΔ για τις καθυστερήσεις
Ο αναπληρωτής τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα Οικονομίας Νότης Μηταράκης σχολίασε σχετικά ότι «Η πάταξη της φοροδιαφυγής πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της Πολιτείας, με αυστηρές συνέπειες για τους παραβάτες. Παράλληλα όμως απαιτείται, πρώτον ένα αντικειμενικότερο, απλούστερο και πιο σταθερό φορολογικό σύστημα και, δεύτερον, άμεσος συμψηφισμός οφειλών προς και από το Δημόσιο».
Νωρίτερα ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος σε αντίστοιχο σχόλιο σημείωσε ότι «Επιτέλους, η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι η φοροδιαφυγή δεν έχει προηγούμενο και βεβαίως οφείλει να εξηγήσει γιατί, επί των ημερών της, κατέρρευσαν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα, που εκτός από τα έσοδα θα αποκαταστήσουν και το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης».
ΠΗΓΗ: Έθνος
"Δώρα-έκπληξη" με μεγάλες ανατροπές για την... τέταρτη δόση
Υπό την πίεση των δεσμεύσεων του μνημονίου και για να διασφαλίσει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο της τρόικας, η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους να προχωρήσει σε δέκα μεγάλες ανατροπές στην οικονομία ανεβάζοντας ταχύτητες και αψηφώντας το πολιτικό και κοινωνικό κόστος. Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν περικοπές στις μισθολογικές και κοινωνικές δαπάνες, αυξήσεις στη φορολογία, αναδιάταξη του φοροελεγκτικού μηχανισμού, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με την καυτή δημοσιονομική πρόκληση της οριστικοποίησης του πακέτου των πρόσθετων μέτρων ύψους 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014, ενώ θα είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να λάβει έκτακτα μέτρα για τη διόρθωση τυχόν αποκλίσεων στον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, στις δράσεις, που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Μάρτιο, περιλαμβάνονται η μείωση των αμοιβών και των κοινωνικών παροχών, η συγχώνευση και κατάργηση εκατοντάδων επιχειρήσεων, φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, το ψαλίδισμα των λειτουργικών κονδυλίων και των επιχορηγήσεων σε υπουργεία, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, η άρση των περιορισμών στην άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, η καθιέρωση νέου τύπου τεκμηρίων στους φοροελέγχους, η αυστηροποίηση των ποινών για τη φοροδιαφυγή και τους επίορκους εφοριακούς, η σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και οι ανατροπές στο εργασιακό, ασφαλιστικό και μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα το πακέτο των μέτρων που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους περιέχει:
Περαιτέρω κλείσιμο της κρατικής στρόφιγγας. Καθιερώνεται μηνιαίο πλαφόν στις δαπάνες του προϋπολογισμού με μείωση των χρημάτων που θα εκταμιεύονται, περικοπή κατά 5% των δαπανών των υπουργείων και 15%-25% των λειτουργικών δαπανών στις ΔΕΚΟ.
Συρρίκνωση της κρατικής επιδότησης στις παρεχόμενες από τις ΔΕΚΟ υπηρεσίες και αύξηση των τιμολογίων τους, έτσι ώστε να προσεγγίζουν το πραγματικό κόστος.
ΠΛΑΦΟΝ
Καθιερώνεται μηνιαίο πλαφόν στις δαπάνες του προϋπολογισμού με μείωση των χρημάτων που θα εκταμιεύονται.
ΜΙΣΘΟΙ
Η καθιέρωση του νέου μισθολογίου θα επιφέρει μειώσεις στις αποδοχές πάνω από ένα ορισμένο ύψος.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Δρομολογείται μείωση μισθών και ευελιξία στο ωράριο και στις απολύσεις.

Νέο ψαλίδι στους μισθούς, έρχονται φόροι και απολύσεις
Το σκληρό σενάριο προβλέπει οι κοινωνικές παροχές να βαίνουν μειούμενες για όσους έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 6.500 ευρώ και θα καταργούνται από ένα ύψος εισοδήματος και πάνω.
«Λουκέτα» σε μη βιώσιμες ΔΕΚΟ και άλλους φορείς και οργανισμούς και κατάργηση των λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού. Συνολικά αναμένεται να καταργηθούν 200-300 οργανισμοί και υπηρεσίες.
Απολύσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο, καθώς και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού στις υπό συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσίες με προσαρμογή του εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος με βάση το σύστημα που ισχύει στον φορέα υποδοχής.
Καθιέρωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο που θα επιφέρει μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές πάνω από ένα ορισμένο ύψος (πιθανότατα άνω των 1.800 ευρώ τον μήνα) μέσω της κατάργησης δεκάδων επιδομάτων στον στενό δημόσιο τομέα, της συρρίκνωσης των μισθολογικών κλιμακίων και της αύξησης του χρόνου ωρίμανσης. Με το νέο σύστημα ορισμένα επιδόματα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, οι συνολικές αποδοχές θα εξομοιωθούν με εκείνες του ιδιωτικού τομέα και θα συνδεθούν με την παραγωγικότητα, το αντικείμενο εργασίας και τα προσόντα του υπαλλήλου, η σημερινή μισθολογική ψαλίδα θα κλείσει και θα αυξηθούν οι ημερήσιες ώρες εργασίας από τις 7 στις 8.
Θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων με στόχο την περικοπή του σχετικού κονδυλίου κατά 150 εκατ. ευρώ εντός του 2011. Το μοντέλο θα επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα κοινωνικά βοηθήματα και τις εισοδηματικές ενισχύσεις με πυξίδα μελέτη του ΟΟΣΑ που θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και τη σκοπιμότητα του υφιστάμενου πλέγματος των κοινωνικών παροχών και θα προσδιορίζει ποια θα πρέπει να περικοπούν ή και να καταργηθούν.
Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με νόμο-πλαίσιο. Η αρχή θα γίνει με τους δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιούς συμβολαιογράφους, ορκωτούς λογιστές.
Κατάταξη των υπαλλήλων όλων των τραπεζών στο ίδιο καθεστώς με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας. Το σχέδιο προβλέπει μειώσεις αποδοχών και ευελιξία στο ωράριο εργασίας και στις απολύσεις.
Αύξηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις και στην κατοχή ακινήτων. Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων εκατοντάδες οικισμοί σε όλη τη χώρα και σε δεύτερη φάση θα αυξηθούν μέχρι και 100% οι τιμές της εφορίας με στόχο να προσεγγίσουν τις αγοραίες.
Ριζική αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού με την καθιέρωση νέου τύπου τεκμηρίων και αντικειμενικών κριτηρίων και στοχευμένους ελέγχους από ειδικές ομάδες σε φορολογούμενους που βρίσκονται σε υψηλή ζώνη κινδύνου για φοροδιαφυγή. Παράλληλα θα αναβαθμιστεί το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων θα γίνουν αυστηρότερες οι ποινές και οι κυρώσεις και θα απολύονται από την υπηρεσία οι επίορκοι εφοριακοί.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Πουλάνε όσο όσο βίλες και ακίνητα ζητώντας εχεμύθεια
Το... μνημόνιο κοινωνικές τάξεις δεν κοιτά όπως φαίνεται, γι’ αυτό και αρκετοί πλούσιοι με πανάκριβα σπίτια και μαγευτικές βίλες βρίσκονται στριμωγμένοι και αποφάσισαν να πουλήσουν μέρος της περιουσίας τους. Τους τελευταίους μήνες σε μεγάλα μεσιτικά γραφεία καταφτάνουν φάκελοι με ακίνητα μεγάλης αξίας σε ακριβές περιοχές της Αθήνας, κι όχι μόνο.
Πρόκειται κυρίως για πολυτελή σπίτια που ανήκουν είτε σε γνωστούς ηθοποιούς, τραγουδιστές, επιχειρηματίες είτε ακόμη και σε πλούσιους που δεν έχουν απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης. Golden boys της χρυσής εποχής του Χρηματιστηρίου που επένδυσαν σε ακίνητα και τώρα έχουν ξεπέσει.
Ιδιοκτήτες εταιρειών που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας και πουλάνε όσο όσο ακίνητα για να αποπληρώσουν δάνεια. Αλλά και ιδιοκτήτες σπιτιών με τεράστιο πλέον κόστος συντήρησης, τα οποία εν μέσω κρίσης δεν είναι καθόλου ελκυστικά.
Ζητούν εχεμύθεια
Στα μεσιτικά γραφεία οι φάκελοι με τα ακίνητα επωνύμων φτάνουν κατά κύριο λόγο μέσω δικηγορικών γραφείων και πάντα με την ένδειξη «απαιτούμε εχεμύθεια».
Ωστόσο, οι φήμες υπάρχουν και αυξάνονται για διάφορους γνωστούς και μη Ελληνες που πουλάνε τα ακίνητά τους σε τιμή χαμηλότερη πολλές φορές από αυτή που πραγματικά αξίζουν.
Η οικονομική κρίση και οι προβλέψεις για χειρότερες ημέρες επισπεύδουν τις όποιες κινήσεις, ενώ και το γεγονός ότι σήμερα οι τιμές των ακινήτων είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα, αποτελεί πλεονέκτημα υπέρ του αγοραστή που έχει χρήματα να διαθέσει για την αγορά ενός τέτοιου ακινήτου.
Πάντως, η «παγωμένη» κτηματαγορά και η έλλειψη ρευστού δυσκολεύουν τις αγοραπωλησίες ακινήτων, η αξία των οποίων μπορεί να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς κύκλους, μέσα στο 2010 αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των σπιτιών που έχουν βγει προς πώληση σε περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων.
Σε πανάκριβες γειτονιές, που άλλοτε δύσκολα μπορούσε να βρει κανείς ακίνητα για αγορά, σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες αγγελίες. Για παράδειγμα, μεγάλη αύξηση της προσφοράς παρατηρείται στη Φιλοθέη, το Παλαιό Ψυχικό, την Κηφισιά, την Εκάλη, τη Βουλιαγμένη, το Καβούρι, τη Βάρκιζα.
Στο σφυρί έχουν βγει και ακίνητα, βίλες ή οικόπεδα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, την Αράχοβα και το Πήλιο.
Πρόκειται κατά κύριο λόγο για βίλες ή πολυτελείς μεζονέτες με επιφάνεια πάνω από 300 τ.μ. και οικόπεδο ή ακόμη και οροφοδιαμερίσματα στο Κολωνάκι. Οσο για τις τιμές που ζητούνται, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του πωλητή, καταγράφεται πτώση από 10% έως 30%.
Για παράδειγμα υπάρχουν βίλες που κοστίζουν 3 εκατομμύρια ευρώ και πωλούνται σήμερα 2,2 εκατ. ευρώ ή μονοκατοικία 1.000 τ.μ. που κόστιζε περί τα 7 εκατ. ευρώ σήμερα πωλείται 1 εκατ. λιγότερα.
Εκτός, φυσικά, από τις περιπτώσεις των πλουσίων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και βγάζουν τα ακίνητά τους στο σφυρί, υπάρχουν και αρκετοί που πουλάνε για να επενδύσουν σε άλλα ακίνητα τώρα που οι τιμές είναι διαπραγματεύσιμες.
«Πιάνουν» τα μισά λεφτά από όσα ζητούσαν αρχικά
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες φήμες διαψεύδονται από τους κατόχους των ακινήτων, εντούτοις, οι πληροφορίες από γνώστες της κτηματαγοράς κάνουν λόγο για τις εξής περιπτώσεις πλουσίων ή διασήμων:
Πριν λίγους μήνες η αγορά βοούσε για την περίπτωση πώλησης μιας μοναδικής βίλας στο Κεφαλάρι, η οποία ανήκει σε γνωστό ζευγάρι από τον χώρο του αθλητισμού και της σόου μπιζ. Αν και οι ίδιοι βγήκαν να διαψεύσουν το γεγονός, κτηματομεσίτες ανέφεραν ότι υπήρξε διερευνητική επαφή του ζευγαριού προκειμένου να δουν αν πουλιέται ένα τέτοιο ακίνητο και «πόσα πιάνει». Οι φήμες έκαναν λόγο για ένα ποσό γύρω στα 12 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα έγινε γνωστή η πρόθεση γνωστής παρουσιάστριας να πουλήσει πολυτελέστατη βίλα άνω των 500 τ.μ. στη Βούλα. Με μεγάλο κήπο, πισίνα, σάουνα, γυμναστήριο κ.λπ. το σπίτι θεωρείται εξαιρετική ευκαιρία, καθώς λέγεται ότι από τα 5,4 εκατ. ευρώ που ζητήθηκε στην αρχή η τιμή έπεσε κοντά στα 3 εκατ. ευρώ.
Το ποσό των 15 εκατ. ευρώ φέρεται να ζητεί πασίγνωστη τραγουδίστρια για ξενοδοχείο που διαθέτει στην περιοχή του Κολωνακίου.
Επίσης γνωστό ζευγάρι από τον χώρο του κινηματογράφου αποφάσισε να πουλήσει ένα εξαιρετικό ακίνητο στη Μύκονο, λόγω κρίσης. Πρόκειται για εξοχική κατοικία που κοστολογείται πολλές χιλιάδες ευρώ.
Ανεπιβεβαίωτες φήμες κάνουν λόγο για την πρόθεση δημοφιλούς τραγουδιστή να πουλήσει τη βίλα που διαθέτει στα ανατολικά προάστια προς 800.000 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι αναζητεί ακίνητο στα νότια προάστια.
Την πώληση ενός πύργου στο Κεφαλάρι και μιας έπαυλης στη Μύκονο σκέφτεται γνωστός σχεδιαστής.
Δύο πολύ γνωστοί Ελληνες επιχειρηματίες, διαθέτουν εντυπωσιακά διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη. Φημολογούνταν ότι εδώ και μήνες εξέφρασαν την επιθυμία τους να πουλήσουν τα ακίνητά τους σε τιμές ακόμη και πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ, προφανώς όχι λόγω κρίσης, αλλά ίσως επειδή το κέρδος τους από την πώληση θα είναι μεγάλο.
Πριν από μερικούς μήνες δημοσιεύματα έκαναν λόγο για την πώληση ενός εκπληκτικού ακινήτου στο Πόρτο Ράφτη, που ανήκε στη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Γουλανδρή. Η έπαυλη φέρεται να πουλήθηκε αντί 20 εκατ. ευρώ.
Τέλος, γόνος γνωστής οικογένειας πούλησε αντί 12 εκατ. λιρών σπίτι που κατείχε στην περιοχή Hampstead του Λονδίνου.
Στο εξωτερικό
Ηχηρά... πωλητήρια και στη διεθνή σόου μπιζ
Στο σφυρί βγάζουν ακίνητα όχι μόνο οι Ελληνες τηλεαστέρες και επιχειρηματίες αλλά και πολλοί ξένοι.
Το πιο γνωστό πωλητήριο των τελευταίων μηνών βγήκε από το ζεύγος Ντ. Μπέκαμπ και Βικτώρια, οι οποίοι αποφάσισαν να πουλήσουν την υπερπολυτελή έπαυλή τους στην Αγγλία. Το σπίτι που αγοράστηκε το 1999 προς 2,5 εκατ. λίρες φέρεται να έχει τιμή πάνω από 18 εκατ. λίρες
Αλλά και ο Μελ Γκίμπσον, μετά τις περιπέτειες με το διαζύγιό του αποφάσισε να πουλήσει την έπαυλή του, ένα σπίτι 1.500 τ.μ. στο Γκρίνουιτς σε τιμή γύρω στα 30 εκατ. ευρώ.
Στο σφυρί βγήκε πριν από μερικούς μήνες λόγω χρεών στην εφορία το σπίτι του Νίκολας Κέιτζ αντί 10 κατ. Δολαρίων
Η χήρα του γνωστού παραγωγού Ααρον Σπέλινγκ, πουλάει ένα σπίτι 123 δωματίων, το οποίο ξεκίνησε με τιμή 150 εκατ. ευρώ αλλά σήμερα έπεσε στα 125 εκατ. ευρώ.
Περί τα 7,5 εκατ. δολάρια ζητούσε το γνωστό μοντέλο Ζιζέλ για το σπίτι της στη Βοστόνη, ενώ και η Πενέλοπε Κρουζ ζητεί περί τα 3,6 εκατ. δολάρια για την έπαυλή της στο Λος Αντζελες.
Ο Χιου Χέφνερ πούλησε το σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς έναντι... μόλις 18 εκατ. δολαρίων, από 28 εκατ. που ζητούσε αρχικά.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΙΧ: Τι φέρνει το 2011 σε φόρους, τέλη, πωλήσεις
Ριζικά αναμένεται να αλλάξει η ελληνική αγορά αυτοκινήτου το 2011 καθώς πέραν των μεγάλων επιχειρηματικών εξελίξεων που αναμένεται να γίνουν την επόμενη χρονιά, εκτεταμένες αλλαγές εξετάζει να κάνει  η κυβέρνηση με το θέμα της φορολόγησης των αυτοκινήτων ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η άρση απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη μέχρι τη στιγμή που θα εξισωθεί ο φόρος μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Οσον αφορά στη απόσυρσης παλαιών οχημάτων στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η στάση των τραπεζών θα κρίνει την επιτυχία ή αποτυχία του μέτρου...
Οι αλλαγές του 2010
Η τεράστια πτώση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου έχει επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις που έχουν κάποιοι εισαγωγείς με τον κλάδο καθώς μετά από πάρα πολλά χρόνια κερδοφορίας τα τελευταία δύο έτη οι ζημιές συνεχώς αυξάνονται. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι μηνιαίες καταγεγραμμένες ζημιές αγγίζουν ακόμη και τα 2 εκατ. ευρώ κάθε μήνα!
Αλλωστε ο κλάδος του αυτοκινήτου στην Ελλάδα επιβαρύνεται με απίστευτη φορολογία, όπως επίσης και στη Δανία, σε βαθμό μάλιστα που μπορεί να ανέλθει έως και 113% της εργοστασιακής αξίας κάποιου μοντέλου.
Ωστόσο στα μέσα Δεκεμβρίου με μια ουσιαστική παρέμβαση η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει τον κλάδο του αυτοκινήτου επαναφέροντας το μέτρο της απόσυρσης με μείωση του Τέλους Ταξινόμησης από 50 έως και 100% στα καινούρια ΙΧ που θα αποκτηθούν αλλά και κινούνται με κινητήρες έως 2.000 κ.εκ. Παράλληλα αυξήθηκαν και οι εργοστασιακές αξίες των μοντέλων στα οποία επιβάλλονταν φόρος πολυτελείας δίνοντας μια ανάσα και στην αγορά χρονομίσθωσης και leasing ενώ επίσης μειώθηκαν και οι τιμές διάθεσης των ακριβών μοντέλων.
Παράλληλα η αύξηση των πωλήσεων θα αυξήσει ανάλογα και τα δημοσιονομικά έσοδα κάτι που επιδιώκει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση.
Τι έρχεται το 2011
Η νέα χρονιά θεωρείται από στελέχη της αγοράς το έτος ?βαρόμετρο? για τα επόμενα έτη στην αγορά αυτοκινήτου.
Μάλιστα σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε στα μέρα Δεκεμβρίου το μέτρο της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων θα διαρκέσει έως τις 20/12/2011 οπότε οι κάτοχοι παλαιών οχημάτων έχουν 12 μήνες στη διάθεσή τους για να εκμεταλλευτούν τα οφέλη που προσδίδει το μέτρο.
Ομως πέραν του μέτρου της απόσυρσης το οποίο θα ισχύει έως το τέλος του 2011 ριζικά αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των αυτοκινήτων στη χώρα μας και τα Τέλη Ταξινόμησης εξετάζεται να υπολογίζονται βάσει της εργοστασιακής αξίας του αυτοκινήτου σε συνδυασμό με την ιπποδύναμή του ενώ είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθούν στο νέο τρόπο υπολογισμού και οι εκπομπές ρύπων.
Το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε να απασχολεί τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών από τη στιγμή που οι κατασκευαστές αποφάσισαν να μειώσουν στο ελάχιστο τον κυβισμό των κινητήρων με στόχο την μείωση των εκπομπών ρύπων χωρίς ωστόσο τα μοντέλα τους να στερούνται ιπποδύναμης.
Ωστόσο η εν λόγο κίνηση των κατασκευαστών μπορεί να υποδέχθηκε θερμά στα υπόλοιπα κράτη-μέλη ωστόσο στην Ελλάδα που η φορολόγηση των αυτοκινήτων βασίζεται στον κυβισμό του κινητήρα δημιουργήθηκε μια ?μαύρη τρύπα? στα έσοδα των κρατικών ταμείων.
Ο λόγος είναι απλός καθώς ένα αυτοκίνητο με κυβισμό 1.400 κ.εκ. το οποίο αποδίδει 150 ίππους το Τέλος Ταξινόμησής του υπολογίζεται σε 2.290 ευρώ με συντελεστή 12% ενώ σε ένα μοντέλο με κινητήρα 2 λίτρων απόδοσης 150 ίππων το Τέλος Ταξινόμησης υπολογίζεται σε 5.500 ευρώ. Η διαφορά ωστόσο μεταξύ των δύο μοντέλων είναι μόλις 700 ευρώ και μάλιστα στην συγκεκριμένη περίπτωση το 2λιτρο ΙΧ είναι φθηνότερο από εκείνο με τον κινητήρα των 1,4 λίτρου!
Αντίστοιχα στα πολυτελή ΙΧ κάποιες εταιρείες έχουν στη γκάμα των μοντέλων τους κινητήρες χωρητικότητας 1,6 λίτρου τα οποία καταβάλλουν για Τέλος Ταξινόμησης 4.100 ευρώ ενώ τα αντίστοιχα 2λιτρα άλλων εταιρειών καταβάλλουν Τέλος υψηλότερο από 8.000 ευρώ!
Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες εταιρειών αλλά και βάσει των αναλυτικών στοιχείων του ΣΕΑΑ οι καταναλωτές είναι δεδομένο πως έχουν στραφεί σε αυτοκίνητα με κινητήρες έως 1.800 κ.εκ. , σε ποσοστό μάλιστα που ξεπερνά το 98%, εξαιτίας κυρίως του κόστους χρήσης (Τέλη Κυκλοφορίας, κατανάλωση, ασφάλιστρα, τεκμήρια, κ.ά.) με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει εκατομμύρια ευρώ από τις εν λόγο πωλήσεις καθώς οι συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης είναι πολύ χαμηλοί.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρουν στην ?ΗτΣ? στελέχη της αγοράς: ?Δεν είναι δυνατόν κάποιο μοντέλο με κινητήρα 1,4 λίτρου και απόδοσης 75 ίππων να καταβάλλει το ίδιο Τέλος Ταξινόμησης με κάποιο άλλο μοντέλο με κινητήρα ίδιου κυβισμού αλλά διπλάσιας απόδοσης. Αλλωστε και η τιμή λιανικής του ?δυνατού? μοντέλου είναι διπλάσια. Επίσης το φαινόμενο της απαρχαιωμένης φορολόγησης των ΙΧ φαίνεται πιο έντονο σε μοντέλα με κινητήρες 2 λίτρων χαμηλής απόδοσης (130-140 ίππους) τα οποία εισάγονται με πολύ χαμηλές εργοστασιακές αξίες ώστε να μπορούν να διατεθούν σε χαμηλές τιμές λιανικής ενώ την ίδια στιγμή αντίστοιχα μοντέλα με χαμηλού κυβισμού κινητήρες αλλά πολύ μεγαλύτερης απόδοσης καταβάλλουν για Τέλος Ταξινόμησης ακόμη και λιγότερα από τα μισά χρήματα για Τέλος Ταξινόμησης από εκείνα που χρειάζεται να καταβληθούν για το δίλιτρο.?.
Ουσιαστικά αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο στην ?τσιμπίδα? του τελωνείου θα πέσουν όλα τα μοντέλα με υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες χαμηλού μεν κυβισμού αλλά υψηλής απόδοσης (turbo, kompressor) ενώ θα ευνοηθούν τα ατμοσφαιρικά χαμηλής ιπποδύναμης.
Οσον αφορά στις εκπομπές ρύπων το πρώτο βήμα επετεύχθη καθώς τα Τέλη Κυκλοφορίας υπολογίζονται στα καινούρια ΙΧ βάσει των ρύπων και αν συμπεριληφθεί και το εν λόγο μέτρο για τον τρόπο υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης σίγουρα θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο τα ?καθαρά? αυτοκίνητα.
ΕΕ: Προτάσεις στη Λευκή Βίβλο
Τα Τέλη Ταξινόμησης, κυκλοφορίας αλλά και οι εκπομπές ρύπων αποτελεί ένα από τα φλέγοντα θέματα που απασχολεί συχνά το ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα η Κομισιόν πρόσφατα απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος βάσει της οποίας θεωρεί ότι είναι προτιμότερο τα οδικά τέλη να ευθυγραμμιστούν με το πραγματικό κόστος που προκαλεί η χρήση του αυτοκινήτου συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών εξωγενών περιβαλλοντικών συνεπειών, των ατυχημάτων και της κατασκευής συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να ανακοινώσει στο πρώτο τρίμηνο του 2011 στην επικείμενη Λευκή Βίβλο την εξαγγελία προτάσεων προς την κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα κατά την Κομισιόν μολονότι το μέγεθος του κινητήρα μπορεί να συνδέεται με την ενεργειακή κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων φαίνεται πως η παράμετρος αυτή είναι λιγότερο σημαντική από άλλα κριτήρια.
Οσον αφορά στη φορολόγηση των οχημάτων η πλειονότητα των κρατών μελών καθιέρωσαν στα συστήματα φορολογίας οχημάτων στοιχεία σχετιζόμενα με τις εκπομπές ρύπων μολονότι αυτό συνέβη κατά τρόπο ασυντόνιστο λόγω έλλειψης ενωσιακού πλαισιίου πράγμα που συνεπάγεται τον κίνδυνο να υπάρξει περαιτέρω κατακερματισμός της αγοράς.

Πετρελαιοκίνηση
Το ?πράσινο φως? αναμένεται να δοθεί επιτέλους το 2011 στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ σε Αττική και Θεσσαλονίκη καθώς θα εξισωθεί ο ειδικός Φόρος μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέτρο που απαιτούν εδώ και πολλά χρόνια εισαγωγείς, έμποροι αλλά και καταναλωτές καθώς οι δύο πρώτοι θα έχουν πάρα πολλά μοντέλα να διαθέσουν στις 2 κυριότερες αγορές της Ελλάδας ενώ οι απλοί καταναλωτές θα δουν το κόστος χρήσης του ΙΧ τους να μειώνεται κατά 40% σε σχέση με ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο μοντέλο που έχουν στην κατοχή τους.
Πέραν όμως μείωσης του κόστους χρήσης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων diesel η εξίσωση του του φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα ?χτυπήσει? και το λαθρεμπόριο καυσίμων που στοιχίζει πολλά δισ. ευρώ κάθε χρόνο στο κράτος ενώ από την άλλη μεριά θα μειωθούν στο ελάχιστο και οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα καθώς είναι παγκοσμίως γνωστό πως τα πετρελαιοκίνητα οχήματα τελευταίας γενιάς είναι τα πιο ?καθαρά? αυτοκίνητα ενώ παράλληλα δεν εκπέμπουν καθόλου μικροσωματίδια εξαιτίας της ύπαρξης ειδικού φίλτρου συγκράτησής τους!
Επίσης ένα ακόμη σημαντικό γεγονός που αλλάζει ριζικά το θέμα της απαγόρευσης της κίνησης πετρελαιοκίνητων ΙΧ σε Αττική και Θεσσαλονίκη αφορά στην εισαγωγή των πρώτων υβριδικών πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στην χώρα μας στα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαγορευθεί η κίνησή τους καθώς οι ρύποι που εκπέμπουν είναι πραγματικά ελάχιστοι!
Παράλληλα το θέμα παρακολουθεί στενά η ΕΕ αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο έχουν προσφύγει αρκετοί πολίτες για το άδικο καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα.
Εισαγωγικές ? Εμπορίες-Απολύσεις
Δυσοίωνες παραμένουν οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς και για το 2011 καθώς οι συσσωρευμένες ζημιές που έχουν καταγράψει οι περισσότερες εταιρείες τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν πρόκειται να μειωθούν αλλά αντίθετα αναμένεται να αυξηθούν. Ειδικότερα σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς οι πωλήσεις καινούριων ΙΧ σύμφωνα με το αισιόδοξο σχέδιο θα κυμανθούν μεταξύ 150-160.000 αυτοκινήτων ενώ σύμφωνα με το απαισιόδοξο σχέδιο δεν πρόκειται να αγγίξουν ούτε τις 100.000 πωλήσεις ΙΧ.
Οποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα υπολογίζεται πως ήδη έχουν χαθεί περίπου 20.000 θέσεις εργασίας εκ των οποίων κανείς σχεδόν απολυμένος δεν  μπορεί να απορροφηθεί από κάποια άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του αυτοκινήτου.
Οσον αφορά στις εισαγωγικές εταιρείες είναι γνωστό πως μέσα στο 2010 κατέγραψαν οι περισσότερες ζημιές ενώ οι προβλέψεις για το 2011 είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών τότε σίγουρα κάποιες εισαγωγικές θα πουληθούν ενώ κάποιες άλλες θα κλείσουν. Οσον αφορά στη δεύτερη περίπτωση δηλαδή του κλεισίματος τα εργοστάσια έχουν ακόμη ένα ?ατού? που περιμένουν να τεθεί σε ισχύ από τις 30 Μαίου του 2011 το οποίο αφορά στο νέο Block Exemption (ευρωπαϊκή οδηγία) βάσει του οποίου μπορούν να αλλάξουν τη σχέση που θα διατηρούν με τον έως τότε επίσημο εισαγωγέα των αυτοκινήτων τους για την Ελλάδα.
Από την άλλη μεριά ο υπέρογκος τραπεζικός δανεισμός που έχουν λάβει κάποιες εισαγωγικές μπορεί να τις οδηγήσει σε πτώχευση δημιουργώντας αυτόματα ένα τεράστιο ντόμινο σε όλη την υπόλοιπη αγορά...
Οι έμποροι από την μεριά τους είναι δεδομένο πως βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από τους εισαγωγείς καθώς οι προμήθειες που λαμβάνουν συνεχώς μειώνονται ενώ από την άλλη μεριά ο τζίρος των υπηρεσιών after sales (συνεργείο, φανοποιείο, ανταλλακτικά) κατά την διάρκεια του 2010 είχε μειωθεί κατά 50% ενώ οι προβλέψεις για το 2011 είναι χειρότερες. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών τότε το επίσημο δίκτυο των εισαγωγέων αναμένεται να συρρικνωθεί πάρα πολύ και θα δούμε να ?στεγάζονται? κάτω από την ίδια στέγη αρκετές φίρμες οι οποίες μπορεί και να ανήκουν σε διαφορετικούς εισαγωγείς...
Τέλος οι ανεξάρτητοι έμποροι αυτοκινήτων οι οποίοι έχασαν περίπου 3.000 επαγγελματίες τα τελευταία δύο χρόνια θα δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα για να επιβιώσουν κερδίζοντας έστω και μερικές δεκάδες ευρώ από την πώληση κάποιου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.
60.000 κατασχεμένα ΙΧ στο σφυρί το 2010
Χιλιάδες κατασχέσεις αναμένεται να διεξαχθούν το 2011 καθώς την προηγούμενη χρονιά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας εκποιούσαν περίπου 4-6.000 κατασχεμένα ΙΧ κάθε μήνα. Αν αθροίσει κανείς τις μηνιαίες δημοπρασίες κατασχεμένων αυτοκινήτων θα αντιληφθεί πως περίπου 60.000 ΙΧ βγήκαν στο ?σφυρί? το 2010 ενώ οι προβλέψεις για το 2011 είναι επίσης αρνητικές.
Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της αγοράς οι τράπεζες για να μειώσουν τον αριθμό των κατασχέσεων κατά την διάρκεια του 2010 τελικά ενέκριναν μόλις 1 στις 10 αιτήσεις που κατέφθαναν στα υποκαταστήματά τους. Η στάση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων το 2011 αναμένεται να είναι σκληρότερη από εκείνη που είχαν πέρσι ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κανένα δάνειο δεν πρόκειται να εγκρίνεται από κάποια τράπεζα αν ο καταναλωτής δεν καταβάλλει τουλάχιστον το 20% της αξίας του οχήματος που επιθυμεί να αποκτήσει καθώς βάσει έρευνας που έκαναν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι πελάτες που αποκτούν κάποιο ΙΧ με 0% προκαταβολή είναι εκείνοι που δεν καταβάλουν τις δόσεις τους μετά την πάροδο 6 μηνών ή ακόμη και λιγότερο καθώς το μόνο που έχουν να χάσουν είναι το αυτοκίνητο που ουσιαστικά δεν τους έχει στοιχίσει τίποτα...
ΣΕΕΑΕ: Στις 160.000 οι πωλήσεις ΙΧ το 2011
Το μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης δήλωσε χαρακτηριστικά στην ?ΗτΣ? πως: ?Το 2010 ήταν μια πολύ κακή χρονιά για τον κλάδο του αυτοκινήτου και αυτό είχε σαν συνέπεια χιλιάδες λουκέτα και πολλές χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Ελπίζουμε με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στα τέλη του 2010 και με κάποιες πιθανόν διορθωτικές κινήσεις που θα λάβουν χώρα μέσα στο 2011 ευελπιστούμε να πάει καλύτερα η αγορά ούτως ώστε να μην κλείσουν άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, να μην χαθούν άλλες θέσεις εργασίας και τα έσοδα του κράτους που προέρχονται από τον χώρο του αυτοκινήτου να αναπληρώσουν τις διευρυμένες απώλειες του 2010. Οσον αφορά στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων εκτιμώ πως το 2011 θα ταξινομηθούν περίπου 160.000 ΙΧ εξαιτίας των μέτρων τόνωσης των πωλήσεων.?.
Συγκριτικές πωλήσεις 11μηνου νέων ΙΧ 2010-2009
TOYOTA              16.426             20.308             -19,10
VOLKSWAGEN       12.717             17.863             -28,80
OPEL 12.619             16.645             -24,20
FORD 9.949             14.441             -31,10
HYUNDAI              9.199             11.517             -20,10
FIAT    8.918             10.620             -16,00
SKODA              7.105             8.253             -13,90
NISSAN              6.647             11.501             -42,20
SUZUKI              6.380             12.236             -47,90
CITROEN              6.049             5.329             13,50
PEUGEOT              4.953             7.430             -33,30
SEAT   3.727             6.385             -41,60
CHEVROLET              2.952             3.052             -3,30
RENAULT              2.958             3.677             -19,60
AUDI   2.987             7.700             -61,20
MERCEDES              2.834             7.926             -64,20
BMW 2.779             6.256             -55,60
HONDA              2.459             5.498             -55,30
KIA MOTORS              2.382             5.052             -52,90
DAIHATSU              1.857             3.553             -47,70
MAZDA              1.823             5.001             -63,50
MITSUBISHI              1.823             3.577             -49,00
SMART              1.836             2.833             -35,20
ALFA ROMEO              1.438             2.373             -39,40
VOLVO              894             2.063             -56,70
MINI    783             1.196             -34,50
DACIA             757             314             141,10
CHRYSLER              669             2.584             -74,10
SUBARU              504             1.678             -70,00
LANCIA              472             1.127             -58,10
SAAB 220             732             -69,90
LEXUS              142             411             -65,50
PORSCHE              97             407             -76,20
ABARTH             104             241             -56,80
SSANGYONG              81             192             -57,80
LANDROVER              51             281             -81,90
JAGUAR              15             105             -85,70
Σύνολο             137.808             210.859           -34,60
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Οδηγός συντάξεων για επαγγελµατίες
syntaksi_oaeeΕως και πέντε επιπλέον χρόνια εργασίας προσθέτει ο νέος ασφαλιστικός νόµος, σταδιακά από 1/1/2011 έως το 2015, σε όσους ελεύθερους επαγγελµατίες ασφαλισµένους στον ΟΑΕΕ δεν θεµελίωσαν µε το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωµα και δεν αναγνώρισαν πλασµατικό χρόνο ασφάλισης.
Πρόκειταιγια τουςασφαλισµένους στα πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ(εµπόρων) και ΤΣΑ (αυτοκινητιστών), οι οποίοι περιλαµβάνονται στοννέο ασφαλιστικό νόµο. Σχετικέςεγκύκλιοι εκδόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΟΑΕΕ. Τονίζεται ότι µε τον νέο ασφαλιστικό νόµο επαναπροσδιορίζονται και στον ΟΑΕΕ οι χρόνοι που µπορούν να προσµετρηθούν ή να αναγνωριστούν µε εξαγορά για θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος ή για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.
Συνταξιοδότηση ασφαλισµένων µετά την 1/1/1993
1. ΑΝΔΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ Ασφαλισµένοιµετάτην1/1/1993 σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ), θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε τη συµπλήρωση του 60ού έτουςτης ηλικίας και 40 έτη ασφάλισης. Εποµένως, οι νέοι ασφαλισµένοι του Οργανισµού θα θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα γήρατος µε τη συµπλήρωση του 60ου έτουςτης ηλικίας και 40 έτη ασφάλισης. Για τη συµπλήρωση του παραπάνω χρόνου λαµβάνεταιυπόψη και ο χρόνος ασφάλισης σε οποιονδήποτε οµοειδή φορέα, δηλαδή σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το ∆ηµόσιο. Στον απαιτούµενο για συνταξιοδότηση χρόνο συνυπολογίζεται και κάθε άλλος χρόνος ο οποίος αναγνωρίζεται µε την κείµενη νοµοθεσία ως χρόνος ασφάλισης.
2. ΜΗΤΕΡΕΣ Ή ΧΗΡΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ
Το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση γήρατος µητέρων µε ανήλικα τέκνα, δηλαδή το 55ο, ανακαθορίζεται από 1/1/2013 στο 65ο.
Εποµένως καταργούνται από 1/1/2013 οι ευµενέστερες ως προς την ηλικία συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις των µητέρων µε ανήλικα τέκνα και ταυτίζονται πλέον µε τα ισχύοντα για τους λοιπούς νέους ασφαλισµένους, δηλαδή συµπληρωµένο το65ο έτος και 15 έτη ασφάλισης.
Επίσης, το όριο ηλικίας για µειωµένη σύνταξη γήρατος µητέρων µε ανήλικα τέκνα, δηλαδή το 50ό, ανακαθορίζεται από 1/1/2013 στο 60ό. Εποµένως καταργούνται από 1/1/2013 οι ευµενέστερες ως προς την ηλικίασυνταξιοδοτικές προϋποθέσεις για τις µητέρες µε ανήλικα τέκνα και για µειωµένη σύνταξη και ταυτίζονται πλέον µε ταισχύοντα για τους λοιπούς νέους ασφαλισµένους, δηλαδή συµπληρωµένο το 60ό έτος και 15 έτη ασφάλισης µε ποσό σύνταξης µειωµένο κατά 1/200 για κάθε µήνα ηλικίας που υπολείπεται από την έναρξη της συνταξιοδότησης µέχρι τη συµπλήρωση του65ου έτους τηςηλικίας.
Τα παραπάνω αναφερόµενα εφαρµόζονται και στους χήρους πατέρες ανήλικων τέκνων.
Οι προϋποθέσεις για ασφαλισµένους πριν από το 1993
Για Τη συνταξιοδότηση των παλαιών ασφαλισµένων (πριν από την 1/1/1993), σύµφωνα µε την εγκύκλιο του υπουργείου, ισχύουν τα ακόλουθα σχετικά µε τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος από 1/1/2011:
1Τροποποιείται η διάταξη που προβλέπει συνταξιοδότηση µε τη συµπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας και 35 έτη ασφάλισης – και για το έτος 2011 ο απαιτούµενος χρόνος ασφάλισης ανακαθορίζεται σε 36 έτη, για κάθε δε επόµενο έτος αυξάνεται σταδιακά κατά ένα έτος ώς τη συµπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης. Ως όριο ηλικίας για την εφαρµογή των παραπάνω παραµένει το 60ό.

2Κατά τη µεταβατική περίοδο από 2011 έως 2015, οι ασφαλισµένοι δικαιούνται σύνταξη γήρατος µε τον χρόνο ασφάλισης που ισχύει κατά το έτος συµπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης. Εποµένως ο ασφαλισµένος συνταξιοδοτείται µε τόσα έτη ασφάλισης όσα απαιτούνται κατά το έτος που συµπληρώνει την 35ετία. ∆ιευκρίνιση: ανακαθορισµός του χρόνου ασφάλισης από 1/1/2011 αφορά όλους τους ασφαλισµένους του Οργανισµού, είτε επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν µε τις διατάξεις ΟΑΕΕ είτε µε τις καταστατικές διατάξεις των καταργούµενων Ταµείων ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ. 3Το όριο ηλικίας των 60 ετών ή µικρότερο αυτού που προβλέπεται από γενικές ή καταστατικές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισµένων φορέων κύριας ασφάλισης αρµοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, αυξάνεται κατά ένα έτος για κάθε χρόνο από 1/1/2011 µέχρι τη συµπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Στον ΟΑΕΕ, η παραπάνω διάταξη έχει εφαρµογή µόνο στις γυναίκες ασφαλισµένες του ΟΑΕΕ - πρώην ΤΣΑ οι οποίες µπορούν να συνταξιοδοτηθούν σύµφωνα µε τις καταστατικές διατάξεις του πρώην Ταµείου σε ηλικία 60 ετών µε τη συµπλήρωση 25 ετών ασφάλισης.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Οι νέοι κανόνες της Εφορίας για μεταβιβάσεις-αγοραπωλησίες ακινήτων
Μάλιστα, όσοι σχεδιάζουν να αγοράσουν πρώτη κατοικία επιφάνειας μέχρι 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ έχουν ένα ακόμη κίνητρο. Απαλλάσσονται πλήρως από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», δεν θα χρειαστεί δηλαδή να δικαιολογήσουν στην Εφορία την προέλευση των χρημάτων που διέθεσαν για την απόκτηση της κατοικίας. Το μέτρο αυτό ισχύει για αγορά πρώτης κατοικίας, η οποία όμως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αναστολή εφαρμογής του «πόθεν έσχες» μπορεί να μην αλλάξει δραματικά το σημερινό τοπίο, ωστόσο και σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών στα ακίνητα και τη μετάθεση για το δεύτερο εξάμηνο του 2011 της αύξησης των αντικειμενικών, μπορεί να τονώσει κάπως τη ζήτηση.
Η αναστολή του «πόθεν έσχες» σημαίνει μια επιβάρυνση λιγότερη σε μια χρονιά που αναμένεται να είναι η χειρότερη μέχρι σήμερα στην κτηματαγορά, με το απόθεμα αδιάθετων κατοικιών να παραμένει μεταξύ 120.000 έως 150.000.
Με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου συνδέεται η απαλλαγή
Το αφορολόγητο όριο για πρώτη κατοικία και αγορά οικοπέδου
Οσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακίνητα και θέλουν να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξίων η οποία θα έρθει το καλοκαίρι του 2011 θα πρέπει να γνωρίζουν τους «κανόνες» της Εφορίας:
- Η απαλλαγή πρώτης κατοικίας συνδέεται με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και το είδος του αγοραζόμενου ακινήτου. Για αγορά κατοικίας το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε:
- 200.000 ευρώ για τον άγαμο. Για τον άγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε 250.000 ευρώ.
- 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Για έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία, μέχρι ποσού αξίας 275.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Για αγορά οικοπέδου το αφορολόγητο ποσό ανέρχεται σε:
·    50.000 ευρώ για τον άγαμο.
·    100.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.
Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή χορηγείται μέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία οφείλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 10%.
Για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ο Άνθρωπος των Πάγων
Γνωστός και ως «άνθρωπος των πάγων» («iceman» στα αγγλικά) λόγω της ικανότητάς του να αντέχει το πολικό ψύχος χωρίς τη συνδρομή ρούχων, υποδημάτων ή καλοριφέρ, ο Ολλανδός ρέκορντμαν Βιμ Χοφ πέρασε μια κυριολεκτικά... παγωμένη πρωτοχρονιά.
Η έλευση του 2011 βρήκε τον 51χρονο Ολλανδό στο Χονγκ-Κονγκ, να βγάζει τα ρούχα του, να παίρνει μια βαθειά ανάσα και να... σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής μέσα σε παγωμένο νερό.
Συγκεκριμένα, φορώντας μονάχα ένα κοντό μαγιουδάκι, ο Χοφ, βούτηξε μέσα σε ένα μεγάλο δοχείο γεμάτο παγάκια, στο οποίο μάλιστα παρέμεινε για μία ώρα και 50 λεπτά, με αποτέλεσμα να καταρρίψει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ της μίας και ώρας και 48 λεπτών το οποίο είχε κάνει ο Κινέζος Τσεν Κεκάι τον περασμένο Μάρτιο.
«Καλή χρονιά σε όλους, τα κατάφερα, νιώθω καλά, είμαι λίγο παγωμένος αλλά καλά, πάω τώρα να κάνω ένα ζεστό μπάνιο», δήλωσε κατά την έξοδό του από την... κατάψυξη ο Ολλανδός, στόχος του οποίου ήταν να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με το περιβαλλοντικό πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Να σημειωθεί πως ο 51χρονος «άνθρωπος των πάγων» φέρεται να έχει τρέξει μαραθώνιο στη βόρεια Φινλανδία όντας γυμνός από τη μέση και πάνω και να έχει σκαρφαλώσει το Κιλιμάντζαρο φορώντας μονάχα ένα σορτσάκι, ενώ συνήθειο το έχει να βγαίνει και για τζόγκινγκ στα χιόνα... ξυπόλητος.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Παροχές σε όλους τους μισθωτούς
Για λόγους ισότητας, ο εργοδότης οφείλει να επεκτείνει τις οικειοθελείς παροχές που δίνει σε κάποιους εργαζόμενους, σε όλους τους μισθωτούς της επιχείρησης εφόσον κάνουν την ίδια εργασία, υπό τις ίδιες συνθήκες και έχουν τα ίδια προσόντα.
Σύμφωνα με βαρυσήμαντη απόφαση του Αρείου Πάγου, η επέκταση αυτή δεν μπορεί να αφορά μόνο τις οικονομικές παροχές (π.χ. ιδιαίτερες αμοιβές, «μπόνους» κ.λπ.), αλλά και κάθε άλλη παροχή ή ωφελήματα που σχετίζονται με την υπηρεσιακή εξέλιξη του εργαζόμενου, όπως είναι η βαθμολογική ένταξη, η μονιμοποίηση, η προαγωγή. Ετσι, σε περίπτωση που εργαζόμενος ενταχθεί σε χαμηλότερο βαθμολογικό ή μισθολογικό κλιμάκιο σε σύγκριση με άλλους συναδέλφους του παρόμοιων προσόντων, που παρέχουν την ίδια εργασία, υπάρχει παραβίαση της ίσης μεταχείρισης και δικαιούται πλήρη βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση, καθώς και τις διαφορές των αποδοχών που έχασε, αναδρομικά και εντόκως.
Κατά τον Αρειο Πάγο ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να μεταχειρίζεται τους εργαζόμενους με βάση την αρχή της ισότητας. Συνεπώς δεν επιτρέπεται άνιση μεταχείριση μεταξύ εκείνων που παρέχουν την ίδια εργασία, με τα ίδια προσόντα και κάθε διαφορετική μεταχείριση δημιουργεί στον εργαζόμενο να αξιώσει από τον εργοδότη να του προσφέρει όλες τις οικειοθελείς παροχές που καταβάλλει σε άλλους μισθωτούς, που εργάζονται υπό τις ίδιες συνθήκες, χωρίς να ενδιαφέρει ο χρόνος πρόσληψής τους.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τι αλλάζει στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών
Έως και 5 επιπλέον χρόνια εργασίας προσθέτει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, σταδιακά, από την 1/1/2011 έως το 2015, σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θεμελιώνουν με το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο ασφάλισης. Οι 4 αλλαγές που θα ισχύσουν για τους ασφαλισμένους και τις ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ από το νέο χρόνο έχουν ως εξής:
Αλλαγή 1η
Η 35ετία
Ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης ανακαθορίζεται σε 36 έτη το 2011 και για κάθε επόμενο έτος αυξάνεται σταδιακά, κατά ένα έτος, ως τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης. Ως όριο ηλικίας για την εφαρμογή των παραπάνω παραμένει το 60ό, ωστόσο, κατά τη μεταβατική περίοδο, από 2011 έως 2015, οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη γήρατος με το χρόνο ασφάλισης που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης.
Επομένως ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται με τόσα έτη ασφάλισης, όσα απαιτούνται, κατά το έτος που συμπληρώνει την 35ετία. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το 2012 και έχει ηλικία 58 ετών. Το 2012 απαιτούνται 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών. Ο ασφαλισμένος αυτός θα συνταξιοδοτηθεί το 2014 όταν και συμπληρώνει το 60ό έτος και 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξάρτητα αν το έτος 2010 απαιτούνται 39 έτη ασφάλισης (βλέπε σχετικό πίνακα).
Η αύξηση αυτή των ορίων ισχύει και για τους ασφαλισμένους του πρώην Ταμείου Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων, όπως διευκρινίζει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουτρουμάνη μολονότι, όπως υπογραμμίζεται «εκ παραδρομής έχει παραλειφθεί να ψηφιστεί σχετική διάταξη» (ισχύει, ωστόσο, η γενική διάταξη του νόμου για τη συνταξιοδότηση με 35ετία στο 58ο ή στο 60ό έτος). Τα όρια ειδικά για τις γυναίκες - ασφαλισμένες στο ΤΑΝΠΥ, θα είναι το 58ο για 35ετία το 2010, το 58ο για 36ετία το 2011, το 59ο για 37ετία το 2012 και το 60ό το 2013 (με 38 έτη ασφάλισης), το 2014 (με 39 έτη) και το 2015 (με 40ετία)
Αλλαγή 2η
Tο όριο ηλικίας των 60 ετών ή μικρότερο, αυξάνεται κατά ένα έτος για κάθε χρόνο από 1-1-2011 μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.
Στον ΟΑΕΕ, η παραπάνω διάταξη έχει εφαρμογή στις γυναίκες ασφαλισμένες του ΟΑΕΕ - πρώην ΤΣΑ οι οποίες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του πρώην Ταμείου σε ηλικία 60 ετών με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης. Με βάση την εγκύκλιο υπ’ αριθμ. 1127 του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουτρουμάνη, η ίδια διάταξη θα ισχύει και για τις γυναίκες ασφαλισμένες του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων του ΟΑΕΕ.
Κατά τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας οι ασφαλισμένες δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας που απαιτείται, σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, κατά το έτος συμπλήρωσης του 60ού έτους της ηλικίας. Ευνόητο είναι ότι εφόσον επιλεγούν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις ΟΑΕΕ, δεν είναι δυνατή η συνταξιοδότηση με τα παραπάνω όρια.
Αλλαγή 3η
Θεμελίωση δεέτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος
Για την απονομή δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος απαιτείται η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Εξαίρεση από το ηλικιακό όριο των 65 ετών και από τις αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για θεμελίωση δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αποτελεί η περίπτωση της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς κύριας ασφάλισης ταυτόχρονα ή μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών από την έναρξη συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα. Με τον νέο νόμο, αλλαγή υπάρχει ως προς τον καθορισμό του εξαμήνου και η αίτηση συνταξιοδότησης στο δεύτερο ασφαλιστικό φορέα θα πρέπει να υποβάλεται το αργότερο εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα (κι όχι από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης συνταξιοδοτικής απόφασης, όπως ίσχυε από τις διατάξεις αρθρ. 19 παρ. 6 Ν. 2150/93).
Αλλαγή 4η
Αναγνώριση πλασματικών χρόνων
Από 1-1-2011 δίδεται η δυνατότητα αναγνώρισης χρόνων για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κατ’ έτος χρόνου ασφάλισης. Προϋπόθεση είναι να έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος τουλάχιστον 12 ασφάλισης (3.600 ημέρες εργασίας). Ο συνολικός αναγνωριζόμενος χρόνος δεν μπορεί να υπερβαίνει:
Τα 4 έτη για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εντός του έτους 2011.
Τα 5 έτη για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εντός του έτους 2012.
Τα 6 έτη για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εντός του έτους 2013.
Τα 7 έτη για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από το έτος 2014 και εφεξής.
Παραδείγματα
Σε ηλικία 60 ετών
Ασφαλισμένος 57 ετών σήμερα, συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το έτος 2012. Επειδή κατά το έτος αυτό απαιτούνται 37 έτη ασφάλισης, θα θεμελιώσει δικαίωμα με τη συμπλήρωση 37ετίας και ηλικία 60 ετών. Επομένως θα συνταξιοδοτηθεί το έτος 2014, που συμπληρώνει 37 έτη ασφάλισης και θα είναι 60 ετών, παρότι το έτος 2014 απαιτούνται 39 έτη ασφάλισης.
Δύο έτη νωρίτερα
Ασφαλισμένος 54 ετών σήμερα, συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το έτος 2013. Επειδή τότε απαιτούνται για συνταξιοδότηση 38 έτη ασφάλισης, ο ασφαλισμένος θα συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 38 ετών ασφάλισης και ηλικία 60 ετών. Επομένως θα συνταξιοδοτηθεί το έτος 2016 που συμπληρώνει το όριο ηλικίας και χρόνο ασφάλισης 38 ετών, παρότι το έτος 2016 απαιτούνται πλέον 40 έτη ασφάλισης.
Στρατιωτικό
Ασφαλισμένος 60 ετών σήμερα, συμπληρώνει 35ετία το έτος 2011 με αναγνώριση στρατιωτικής θητείας δύο ετών. Επειδή κατά το έτος αυτό απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης, ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση των 36 ετών. Επομένως θα συνταξιοδοτηθεί το έτος 2012 που συμπληρώνει τον απαιτούμενο χρόνο, παρότι το 2012 απαιτούνται 37 έτη ασφάλισης.
Ασφαλισμένη πρώην ΤΣΑ
Ασφαλισμένη πρώην ΤΣΑ 58 ετών σήμερα, συμπληρώνει το 60ο έτος το 2012. Η ασφαλισμένη θα συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας δηλ. με το όριο το προβλεπόμενο κατά το έτος 2012, παρότι η ίδια θα συμπληρώσει αυτό το όριο ηλικίας κατά το έτος 2014, που απαιτείται ηλικία 64 ετών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Απίστευτες ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας
Διαδικασίες διάρκειας δύο μηνών με έγγραφα να πηγαίνουν από υπηρεσία σε υπηρεσία χρειάστηκαν για να πληρωθεί από το ΝΑΤ μια δαπάνη ύψους ενάμισι (1,5) ευρώ!... Η απίστευτη και όμως... ελληνική ιστορία γραφειοκρατίας αποτυπώνεται στη δημοσιοποιημένη (υποχρεωτικώς, με πρόσφατο νόμο) στο Διαδίκτυο απόφαση του προέδρου του Ταμείου, με την οποία εγκρίνεται η δαπάνη «για την προμήθεια υλικών για τον πίνακα ανακοινώσεων στο κτίριο του ΝΑΤ αξίας 1,5 ευρώ».
Οπως προκύπτει από το έγγραφο: Το αίτημα για την έγκριση της παραπάνω δαπάνης, που πιθανότατα αφορούσε τα... καρφάκια για να κρεμαστεί ο πίνακας ανακοινώσεων, είχε τεθεί εγγράφως (!) στις 15 Οκτωβρίου από το Τμήμα Αρχείου και Επιμελητείας της Διεύθυνσης Προσωπικού του ΝΑΤ. Το σχετικό τιμολόγιο για το ποσό του 1,5 ευρώ, «συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ», εκδόθηκε στις 22 Νοεμβρίου και η απόφαση έγκρισης της δαπάνης εκδόθηκε στις 16 Δεκεμβρίου για να βγει το ένταλμα πληρωμής.
Ανάλογη (σε έγγραφα και σε χρόνο) ήταν, βέβαια, η διαδικασία για την αγορά και του πίνακα ανακοινώσεων αξίας 15 ευρώ, «συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ». Απλά, αυτή η αγορά έγινε από άλλο κατάστημα...
Ομως, αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση γραφειοκρατικής ιστορίας. Η υποχρεωτική ανάρτηση στο «Διαύγεια» όλων των αποφάσεων δαπανών, ανεξαρτήτου ύψους, έχει φέρει στο φως απίστευτες υποθέσεις, χαρακτηριστικές της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας του Δημοσίου.
Από τον Ιούλιο
Μια από αυτές αφορούσε την προμήθεια 828 λίτρων πετρελαίου κίνησης για μια πλοηγίδα της Πλοηγικής Υπηρεσίας Ρόδου, κόστους 85,5 ευρώ.
Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε με σήμα στις 26 Ιουλίου 2010 και η απάντηση στο σήμα εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου...
Την ίδια ημέρα, στις 20 Δεκεμβρίου, αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και τα δικαιολογητικά μιας άλλης δαπάνης, που είχε γίνει από τον Πλοηγικό Σταθμό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Η έγκριση είχε δοθεί στις 17 Δεκεμβρίου και αφορούσε την καταβολή 40 ευρώ για να «γεμίσει» βενζίνη ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Λιμενικού.
Πότε είχε πάει στο πρατήριο το αυτοκίνητο να γεμίσει; Τον περασμένο Αύγουστο, μόλις προ τετραμήνου...
ΠΗΓΗ: Έθνος
«Πράσινα» τέλη στα ακίνητα από 9 Ιανουαρίου
amoives_epithewrhtwnΧαράτσι στα ακίνητα που ενοικιάζονται ή πωλούνται έρχεται το 2011 από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, αφού στο εξής θα είναι απαραίτητο το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης των κτισμάτων.
Μάλιστα, με χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο ΠΕΚΑ δίνει εξάμηνη παράταση στην έκδοση του πιστοποιητικού για τις ενοικιάσεις ακινήτων.
Συγκεκριμένα, από τις 9 Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ για:
Περιπτώσεις αγοραπωλησίας κτιρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαιοπραξία και να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια.
Περιπτώσεις μίσθωσης ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τ.μ. (δεν αφορά την ανανέωση μίσθωσης).
Με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο, από τις 9 Ιουλίου 2011 (και όχι από τις 9 Ιανουαρίου) είναι υποχρεωτική η έκδοση του πιστοποιητικού για τις νέες συμβάσεις μίσθωσης αυτοτελών οριζόντιων ιδιοκτησιών (δηλαδή διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα). Ουσιαστικά στην κατηγορία αυτή δίνεται εξάμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ακινήτων να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίρια.
Τα Πιστοποιητικά θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, που θα κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ανάλογα με την ενεργειακή συμπεριφορά τους. Τα πιστοποιητικά αυτά θα συνοδεύουν απαραίτητα τα συμβόλαια για την αγορά ή μίσθωση του κτιρίου.
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθύνονται στους ενεργειακούς επιθεωρητές, των οποίων οι κατώτατες αμοιβές που έχουν οριστεί (η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα τις καταργήσει) είναι:
Διαμερίσματα πολυκατοικιών: 2,46 ευρώ ανά τ.μ., με ελάχιστο κόστος 185 ευρώ το διαμέρισμα.
Ολόκληρα κτίρια κατοικιών: 1,23 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ για όλο το κτίριο.
Μονοκατοικίες: 1,85 ευρώ το τ.μ., με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ ανά μονοκατοικία.
Επαγγελματικοί και λοιποί χώροι: 3,07 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 369 ευρώ ανά χώρο. Για το άνω των 1.000 τ.μ. εμβαδό το κόστος περιορίζεται στα 1,85 ευρώ το μέτρο.
Λέβητες και εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικιών από 221 - 369 ευρώ.
Εγκαταστάσεις κλιματισμού κτιρίων άνω των 4 κλιματιστικών σωμάτων 369-615 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Έθνος