Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ελεγχοι σε όσους δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση
Αντιμέτωποι με δειγματοληπτικούς ελέγχους θα βρεθούν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν «γυρίσει την πλάτη» στην περαίωση. Όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς όσοι δεν μπήκαν στη περαίωση θα ελεγχθούν με δειγματοληπτικό έλεγχο. «Το ποσοστό της δειγματοληψίας δεν το ξέρουμε ακόμη, αλλά οι έλεγχοι θα γίνουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου», τόνισε, προσθέτοντας πως στο επίκεντρο των ερευνών..
θα βρεθούν όσοι παρουσιάζουν «δυσαρμονία» με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Κουσελάς από την περαίωση θα εισπραχθούν φέτος περίπου 800 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το Δημόσιο είχε εισπράξει πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι φόροι που βεβαιώθηκαν ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ ενώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση περίπου 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στο μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αυστηρότερες ποινές για όσους εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν ενώ με το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή θα αποσαφηνισθεί η διαδικασία του Αυτόφωρου για όσους συλλαμβάνονται να μην αποδίδουν ΦΠΑ.

Για το θέμα αυτό ο κ. Κουσελάς ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει θεσπισθεί, καθώς τα δικαστήρια δεν αντιμετωπίζουν τη φοροκλοπή ως στιγμιαίο αδίκημα. «Δεν μπορεί κάποιος να σπάει μία βιτρίνα και να πηγαίνει στο Αυτόφωρο και κάποιος να φοροδιαφεύγει στο διηνεκές και να μην πηγαίνει» δήλωσε ο υφυπουργός.


5/1/2011
Πηγή: Ημερησία