Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Δόση στο μισό με αναχρηματοδότηση
Μπαράζ νέων δανείων, καταναλωτικών αλλά και στεγαστικών, με στόχο τη μείωση της μηνιαίας δόσης των πελατών τους έχουν ρίξει στην αγορά οι τράπεζες. Προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους- εξασφαλίζοντας παράλληλα τη μείωση των επισφαλειών- ενσωματώνουν στα νέα τους δάνεια πέντε χαρακτηριστικά, που επιτρέπουν το «ψαλίδισμα» των οφειλών ακόμα και στο μισό. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιούν επιπλέον ειδικές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η αναχρηματοδότηση με χαμηλότερα επιτόκια, η προσημείωση ακινήτου για επιπλέον μείωση στο κόστος χρήματος, η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, η άτοκη ή έντοκη περίοδος χάριτος και η δυνατότητα παράλειψης δόσεων, μαζί με μια σειρά από επιπλέον ευκολίες, είναι τα «όπλα» των δανειοληπτών.
1. Μεταφορά οφειλών
Η κλασική, συμφέρουσα και ενδεδειγμένη κίνηση για να εξασφαλίσει τη μείωση της μηνιαίας δόσης δεν είναι άλλη από την αντίστοιχη μείωση του επιτοκίου. Σήμερα, στα προγράμματα μεταφοράς οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, το μέσο επιτόκιο κυμαίνεται ανάμεσα στο 7% και το 8%, σχεδόν το μισό δηλαδή από αυτό των «κλασικών» καταναλωτικών δανείων. Σε απόλυτους αριθμούς η μείωση μεταφράζεται ως εξής: ένα δάνειο 20.000 ευρώ για 5 χρόνια με επιτόκιο 13% επιβαρύνεται με μηνιαία δόση 455 ευρώ. Αν το επιτόκιο μειωθεί σε 7%, η μηνιαία δόση πέφτει στα 396 ευρώ, δηλαδή ο δανειολήπτης γλιτώνει σχεδόν 60 ευρώ τον μήνα ή 720 ευρώ κάθε χρόνο.
2. Προσημείωση
Ακόμα μεγαλύτερο όφελος εξασφαλίζουν τα προγράμματα αναχρηματοδότησης, στα οποία πραγματοποιείται προσημείωση περιουσιακών στοιχείων. Σε αυτή την περίπτωση, ο δανειολήπτης απολαμβάνει μικρότερο επιτόκιο, χαμηλότερη δόση, αλλά και αυξημένους κινδύνους. Το επιτόκιο γι΄ αυτού του τύπου τα δάνεια μειώνεται ακόμα και στο 5%, γεγονός που σε απόλυτες τιμές, στο παραπάνω παράδειγμα, η μηνιαία δόση πέφτει στα 377 ευρώ, δηλαδή το κέρδος είναι σχεδόν 80 ευρώ τον μήνα ή 960 ευρώ τον χρόνο. Αν όμως ο δανειολήπτης καθυστερήσει την αποπληρωμή, κινδυνεύει να χάσει άμεσα το περιουσιακό στοιχείο που προσημείωσε.
3. Μεγαλύτερη διάρκεια
Η μεγάλη μείωση στη μηνιαία δόση, που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 50%, προκύπτει από την αύξηση της συνολικής διάρκειας του δανείου. Για τη στεγαστική πίστη, η μέγιστη διάρκεια μπορεί να φτάσει τα 40 χρόνια, αρκεί βέβαια ο δανειολήπτης να πληροί τα ηλικιακά όρια που θέτει η κάθε τράπεζα, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια φτάνει τα 10 (αν δεν υπάρχει εξασφάλιση με κάποιο περιουσιακό στοιχείο) και μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τα 30, σε περίπτωση εξασφάλισης.
Σε απόλυτους αριθμούς, στο δάνειο του παραδείγματος, αν η διάρκεια διπλασιαστεί στα 10 χρόνια, σε συνδυασμό με προσημείωση ακινήτου και μείωση του επιτοκίου στο 5%, η μηνιαία δόση πέφτει στα 212 ευρώ, δηλαδή κάτω από το μισό σε σχέση με την αρχική οφειλή.
4. Ευκολίες πληρωμής
Κοινό χαρακτηριστικό στα περισσότερα νέου τύπου δάνεια είναι επίσης οι ευκολίες πληρωμής που κάνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους, τόσο στα στεγαστικά όσο και στα καταναλωτικά δάνεια. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η παράλειψη έως και δύο δόσεων κάθε χρόνο, η δυνατότητα μετάθεσης εξόφλησης κάποιου ποσοστού του χρέους στο τέλος του δανείου, ακόμα και οι πληρωμές ανά τρίμηνο αντί για κάθε μήνα.
5. Περίοδος χάριτος
Τέλος, σημαντική ανάσα στους δανειολήπτες είναι η περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή στεγαστικών ή και καταναλωτικών δανείων. Ανάλογα με την τράπεζα και τον τύπο του δανείου, αυτή μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια. Οι τράπεζες δηλαδή παγώνουν τα χρέη των πελατών τους για μεγάλο χρονικό διάστημα- με ή χωρίς τόκο- δίνοντάς τους ανάσα για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση. Εντούτοις, τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν κανονικά· ουσιαστικά επιμηκύνεται η διάρκεια του δανείου.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Εφορία: Σε ποιες αποδείξεις δίνεται έξτρα μπόνους
Με βελτιωτικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις αγοράς αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες έχουν συνδεθεί με το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να τονώσει αμέσως τα έσοδα του ΦΠΑ που παρουσιάζουν δραματική υστέρηση. Μετά τη διαπίστωση ότι η συλλογή αποδείξεων από τους πολίτες παρουσιάζει σημάδια εξασθένισης και κατά συνέπεια συνεχίζεται η φοροδιαφυγή σε επαγγελματικές ομάδες, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν αμέσως σε αλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο θα ανακοινώσει τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα είναι στην κατεύθυνση της μεγιστοποίησης της έκπτωσης φόρου (bonus) που θα έχουν οι φορολογούμενοι.
Διπλασιασμός
Ειδικότερα θα αφορούν τις αποδείξεις που θα συλλέγουν για τις δαπάνες επαγγελμάτων που -σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων- έχουν μεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής.
Πρόκειται για επαγγελματίες όπως είναι οι γιατροί, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, αλλά και όσοι απασχολούνται ως βοηθητικό προσωπικό, όπως νοσηλευτές, οικιακοί βοηθοί, οδηγοί.
Το σενάριο αυτό είναι το επικρατέστερο και μπορεί να οδηγήσει μέχρι τον διπλασιασμό του bonus για όσους συλλέγουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και άλλα σενάρια, όπως η αύξηση του ανώτατου ορίου των αποδείξεων πάνω από τα 18.000 ευρώ.
Επίσης εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στις αποδείξεις, το οποίο θα μεταβάλλεται κάθε χρόνο και θα ανακοινώνεται τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες το μέγιστο ύψος των φορολογικών δαπανών.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς που καθορίστηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για πρώτη φορά το ατομικό αφορολόγητο ποσό συνδέεται άμεσα με τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος και έτσι αυτός δικαιούται το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ, εφόσον προσκομίζει τις νόμιμες αποδείξεις αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών. Το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων πρέπει να ανέρχεται στο 10% του ατομικού φορολογητέου εισοδήματός του (δεν περιλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές), αν αυτό είναι μέχρι 12.000 ευρώ.
Για εισόδημα μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων υπολογίζεται στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος.
Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.
Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ (10.000Χ10%=1.000). Για εισόδημα 12.000 ευρώ το ποσό των αποδείξεων ανέρχεται σε 1.200 ευρώ (12.000Χ10%=1.200). Για εισόδημα 15.000 ευρώ η αξία των αποδείξεων υπολογίζεται ως εξής: για το κομμάτι μέχρι τα 12.000 ευρώ με συντελεστή 10%, δηλαδή 1.200 ευρώ, και για το τμήμα πάνω από τα 12.000 ευρώ και μέχρι τα 15.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 30%.
Αυτό σημαίνει ότι η αξία των αποδείξεων γι’ αυτό το τμήμα διαμορφώνεται στα 900 ευρώ (3.000Χ30%=900).
Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων, τότε επί του ποσού που του υπολείπεται θα πληρώσει φόρο 10%.
Για παράδειγμα, αν χρειάζεται αποδείξεις 10.000 ευρώ και προσκομίσει 8.000 ευρώ, τα 2.000 ευρώ που λείπουν θα επιβαρυνθούν με φόρο 10%, δηλαδή θα πληρώσει 200 ευρώ πρόστιμο.
Όταν η αξία των αποδείξεων είναι μεγαλύτερη από το απαιτούμενο ποσό, τότε παρέχεται έκπτωση 10% από τον φόρο στην πλεονάζουσα διαφορά. Το ίδιο ισχύει και για οικογένειες των οποίων οι αποδείξεις θα ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ.
ΣΕΝΑΡΙΟ 2ο
Πάνω από 18.000 ευρώ το όριο για φοροέκπτωση
Το ανώτατο όριο που έχει τεθεί για το ποσό των αποδείξεων είναι τα 15.000 ευρώ για άγαμο και τα 30.000 ευρώ για οικογένεια. Με βάση τα παραπάνω, αν κάποιος προσκομίσει αποδείξεις 15.000 ευρώ και το απαιτούμενο ποσό για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι 12.000 ευρώ, τότε για το «πλεόνασμα» των 3.000 θα έχει μείωση φόρου 300 ευρώ (3.000Χ10%=300). Αν προσκομίσει αποδείξεις 18.000 ευρώ, τότε θα έχει το ίδιο όφελος, αφού υπάρχει το πλαφόν των 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο εξετάζεται η αύξηση του ανώτατου ορίου των αποδείξεων πάνω από 18.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι από τις αποδείξεις για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου η Εφορία δεν αναγνωρίζει:
  • τις δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που εντάσσονται στο «πόθεν έσχες»,
  • τις δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλέφωνα και τηλεπικοινωνίες γενικά,
  • τα εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο (λεωφορεία, μετρό κ.ά.),
  • όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως τα ενοίκια, τα έξοδα για γιατρούς, νοσήλια, ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια και αμοιβές για δικηγόρους.
ΠΗΓΗ: Έθνος της Κυριακής
Ημιυπαίθριοι: Από σήμερα τα πρόστιμα
Οι πολίτες, που προβαίνουν στην ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων, θα πρέπει να προσκομίζουν, από τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, το έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου, που θα έχουν πάρει, συμπληρωμένο από την πολεοδομική υπηρεσία, με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής.
Με αυτό το έντυπο μπορούν να πληρώνουν στις τράπεζες (μέσω του ΔΙΑΣ): Millennium Bank, Aspis Bank, Τράπεζα Κύπρου, Emporiki Bank, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, Attica Bank, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Γενική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, HSBC, Probank, Marfin-Egnatia Bank, Proton Bank AE, Πανελλήνια Τράπεζα, Citibank, Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας), καθώς και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.).
Ο τρόπος είσπραξης, οι τράπεζες που συμμετέχουν, οι κωδικοί πληρωμής και η διαδικασία απόδοσης των ποσών στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση με θέμα «Διαδικασία είσπραξης και απόδοσης στο ΕΤΕΡΠΣ του ειδικού προστίμου του ν.3843/10» «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις - ΦΕΚ 62 Α΄28-04-2010», που υπογράφηκε στις 7 Ιουλίου.
Η Απόφαση διευκρινίζει και λεπτομέρειες για τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται οι κωδικοί πληρωμής. Επιπλέον, αναφέρει ότι τα εισπραττόμενα ποσά, με εντολή της ΔΙΑΣ ΑΕ, αποδίδονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και πιστώνονται υπέρ του ΕΤΕΡΠΣ σε ειδικό κωδικό, με την επωνυμία «ΕΤΕΡΠΣ Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».
ΠΗΓΗ: Ημερησία
11 μονοπάτια... για τη σύνταξη
Μέχρι και επτά πλασματικά έτη ασφάλισης θα έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίσουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι για να μπορέσουν να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου. Ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και το δημόσιο λογίζεται, πλην του χρόνου πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης:
1. Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας. Η εξαγορά από το 2011 θα γίνεται με σημαντική έκπτωση, που φτάνει το 30% για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2014 και αγγίζει το 50% για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2015 και μετά.
2. Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών. Εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, που ισχύει για κάθε φορέα και του 25πλάσιου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη.
3. Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες. Συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης, ενώ δεν χρειάζεται εξαγορά.
4. Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες.
5. Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη.
6. Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός πτυχίου, καθώς και ο χρόνος σπουδών, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε μέσες επαγγελματικές σχολές. Καταβάλλεται για κάθε μήνα ποσό υπολογιζόμενο με ποσοστό 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης επί του 25πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
7. Ο χρόνος ανεργίας. Συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χωρίς εξαγορά.
8. Ο προβλεπόμενος από την εθνική συλλογική σύμβαση χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και δεν χρειάζεται εξαγορά.
9. Ο χρόνος συμμετοχής σε απεργίες.
10. Ο πλασματικός χρόνος του άρθρου 141 του ν.3655/ 2008 (ΑΆ 58).
11. Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να αναγνωρίσουν -πριν από την εγγραφή τους στον ΟΑΕΕ- μέχρι 5 έτη, για τα οποία δεν είχαν πληρωθεί εισφορές.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ
1. Εργαζόμενη μητέρα με δυο ενήλικα παιδιά
Έστω ότι εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και έχει συμπληρώσει 9.900 ημέρες ασφάλισης στο τέλος του 2010 και είναι 56 ετών.
Συμφέρουσα επιλογή για την περίπτωσή της, ώστε να συνταξιοδοτηθεί άμεσα και με πλήρη σύνταξη, είναι να προβεί το 2011 σε αναγνώριση (δεν καταβάλλονται εισφορές σε αυτήν την περίπτωση) χρόνου λόγω κύησης και λοχείας, ώστε, είτε συνεχίζει να εργάζεται είτε όχι, να συμπληρώσει μέσα στο επόμενο έτος 10.400 ημέρες ασφάλισης. Ετσι θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας της.
2. Μισθωτός 62 ετών με πτυχίο ΤΕΙ
Έστω ότι έχει συμπληρωμένα 9.800 ένσημα μαζί με την αναγνωρισμένη στρατιωτική του θητεία.
Δυστυχώς, σήμερα με τον χρόνο αυτόν δεν μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα ώστε να συνταξιοδοτηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Πλέον και στην περίπτωση που δεν συνεχίσει εργαζόμενος μπορεί από 1η Ιανουαρίου 2011 να εξαγοράσει από τον χρόνο πτυχίου τα απαραίτητα 200 ένσημα ώστε να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 63ου έτους της ηλικίας του.
3. Ελεύθερος επαγγελματίας με 33 έτη στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ)
Έστω ότι ο επαγγελματίας του παραδείγματος έχει ανοίξει την επιχείρησή του 3 χρόνια πριν από την έναρξη της ασφάλισής του και είναι σήμερα 61 ετών.
Από 1η Ιανουαρίου 2011 έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει τον χρόνο για τον οποίο δεν είχε καταβάλει τις απαραίτητες εισφορές στο τότε ΤΕΒΕ, νυν ΟΑΕΕ. Ετσι συμπληρώνει 36 έτη ασφάλισης μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα μέσα στο 2011.
Εισφορές
Έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται πως ο πλασματικός χρόνος ξεκινάει από 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011, διαμορφώνεται σε 5 έτη το 2012, φτάνει τα 6 έτη το 2013 και τελικά το 2014 αγγίζει τα 7 έτη. Αναγκαία προϋπόθεση για την προσμέτρηση των πλασματικών ετών ασφάλισης είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης.
Οι ασφαλιστικές εισφορές για τις κατά τα παραπάνω αναγνωρίσεις καταβάλλονται είτε εφάπαξ, εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης οπότε παρέχεται έκπτωση 15% είτε σε μηνιαίες δόσεις, ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης, ενώ καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνσή της με τα εκάστοτε προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη.
Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης πριν από τον χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το του ποσού της σύνταξης.
Τo κόστος
13.200 έως 18.200 ευρώ για 6 χρόνια

Ασφαλισμένος με μισθό 2.000 ευρώ για να αναγνωρίσει ένα χρόνο στρατό θα πληρώσει 10.000 ευρώ. Το ποσό αυτό πέφτει στα 7.000 ευρώ για όσους αναγνωρίσουν τον στρατό από το 2011 έως το 2014 και στα 5.000 ευρώ για όσους αναγνωρίσουν τον στρατό μετά το 2015.
Για τέσσερα έτη σπουδών θα χρειαστούν 3.200 ευρώ και για ένα έτος εκπαιδευτικής άδειας 5.000.
Από το 2015 θα μπορεί να αναγνωρίσει επτά έτη, οπότε υπάρχει και η μεγαλύτερη έκπτωση στην εξαγορά στρατού.
ΠΗΓΗ: Έθνος