Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Τι θα ισχύσει από 1.1.2014 σχετικά με τον Κ.Φ.Α.Σ. - Δείτε τις αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις»

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα στο άρθρο 52 αυτού αναφέρονται τα ακόλουθα σχετικά με τον Κ.Φ.Α.Σ.:

«Με τις προτεινόμενες διατάξεις του άρθρου 52 του σχεδίου νόμου,  γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή εφαρμογή των διατάξεων ενόψει και της κατάργησης ορισμένων διατάξεων αυτού από 1.1.2014.».

Δεν αλλάζει ο τρόπος προκαταβολής του φόρου εισοδήματος

Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αύξησης του ποσοστού προκαταβολής φόρου εισοδήματος, το οποίο παραμένει στο 55% για τις προσωπικές εταιρείες και για την επιχειρηματική δραστηριότητα των φυσικών προσώπων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών παρέχοντας διευκρινίσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων και παράταση απόσυρσης ΙΧ

Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από την 1η Ιανουαρίου 2014, από 10% που ισχύει σήμερα, πριμ φόρου σε φορολογούμενους σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων και οικονομική παροχή ύψους 500 εκατ. ευρώ από τους πλοιοκτήτες από το επόμενο έτος έως και το 2016 προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Έφοδοι του ΣΔΟΕ σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους για ελέγχους

Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εφοπλιστές για την επόμενη τριετία, διατήρηση του μέτρου της απόσυρσης των αυτοκινήτων για ένα ακόμη έτος, εξαίρεση από την υποχρέωση να τηρούν βιβλία και στοιχεία όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, διενέργεια φοροελέγχων με εισαγγελική εντολή και στην κατοικία φορολογουμένων που την έχουν δηλώσει ως επαγγελματική έδρα προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις:

Αλλαγές στην προθεσμία υποβολής δήλωσης από το φορολογικό έτος 2014 και μετά


Μια εκ των τροποποιήσεων που περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιο σχετικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., είναι και η αλλαγή στην ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα τροποποιείται το άρθρο 67 του Κ.Φ.Ε. ως εξής:
"3. Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30η Απριλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους, καθ' όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και συνοδεύεται από δικαιολογητικά και στοιχεία που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. "

Χωρίς φόρο τελικά η διανομή κερδών στις εταιρείες Ο.Ε., Ε.Ε. με απλογραφικά βιβλία

Ίσως θυμόσαστε τους προβληματισμούς μας σχετικά με τη νομοθετική αστοχία του ν. 4172/2013 που αφορούσε στη διανομή κερδών των εταιρειών Ο.Ε., Ε.Ε. που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Μέσα από το άρθρο μας με τίτλο «Επιβάρυνση για τις Ο.Ε.-Ε.Ε. με απλογραφικά βιβλία κρύβει ο νέος Κ.Φ.Ε.», αφενός είχαμε παρουσιάσει το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, αφετέρου είχαμε εκφράσει τον έντονο προβληματισμό μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και την άδικη φορολόγηση των συγκεκριμένων εταιρειών. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της σύνταξης του άρθρου αυτού.


Τι θεωρείται πλέον ως φοροδιαφυγή σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής διαδικασίας

 Τι θεωρείται πλέον ως φοροδιαφυγή σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής διαδικασίας.
Ποσοτικά όρια σχετικά με τη διάπραξη φοροδιαφυγής στην περίπτωση της φορολογίας εισοδήματος, καθώς και των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων τίθενται με τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Χατζηδάκης: Πού θα δοθούν τα 20,8 δις ευρώ του ΕΣΠΑ

Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της φτώχειας και έμφαση σε τομείς όπως αυτοί του τουρισμού, των logistics, της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, της υγείας (βιοτεχνολογία, γενόσημα), της παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών, θα κατευθυνθεί το 25% των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

«Φυσικά οι Έλληνες θα πάρουν τα χρήματά τους»

Σε πλεονεκτική διαπραγματευτική θέση βρίσκεται αυτή τη φορά η Ελλάδα έναντι των δανειστών της, επισημαίνεται σε άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Focus» στο οποίο περιλαμβάνεται η εκτίμηση του αναλυτή της Baader Bank, Ρόμπερτ Χάλβερ, σχετικά με τη δανειακή δόση, ότι «φυσικά οι Έλληνες θα πάρουν τα χρήματά τους».

Όργιο φοροδιαφυγής: Απίστευτες ιστορίες...

Όργιο φοροδιαφυγής και διαφθοράς αποκάλυψαν οι έρευνες του ΣΔΟΕ. Οι εκθέσεις ελέγχου για σημαντικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και αδήλωτων εισοδημάτων, στάλθηκαν ήδη στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα, στις αρμόδιες ΔΟΥ και στα Τελωνεία.
Μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αποκαλύπτουν το μέγεθος και την έκταση του φαινομένου:

ΙΧ: Αλλάζουν τέλη κυκλοφορίας, τεκμήρια και φόρος πολυτελείας

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Η», η αρμόδια επιτροπή παρέδωσε το πορισμά της στην ηγεσία του υπουργείου και εισηγείται μείωση κατά 30% στα τεκμήρια καθώς και ανατροπές στα Τέλη Κυκλοφορίας. Επίσης η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των μεταχειρησμέων αυτοκινήτων θα οδηγήσει σε θετικές αλλαγές και για τα αυτοκίνητα που εκποιεί ο ΟΔΔΥ. Aλλαγές εξετάζονται και στην καταβολή των Tελών Kυκλοφορίας στα I.X. που κάνουν άρση ακινησίας αλλά και στα καινούρια

Χ. Θεοχάρης: Μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα κάνουν φορολογικές δηλώσεις

Το τέλος των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από μια πηγή προαναγγέλλει ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης .
«Τώρα που επιτύχαμε τον στόχο να έχουμε καθολική ηλεκτρονική υποβολή, προχωρούμε στο επόμενο στάδιο, να αφαιρέσουμε, δηλαδή, την υποχρέωση υποβολής δήλωσης από το 2014» αναφέρει σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" και εξαγγέλλει, μεταξύ άλλων, τεχνικές βελτιώσεις στις δύο ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι φορολογούμενοι, χωρίς, όπως διευκρινίζει, να υπάρχουν αλλαγές στη φιλοσοφία των ρυθμίσεων.