Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Χ. Θεοχάρης: Προσοχή στα «αδρανή μπλοκάκια»


Την πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων, καθώς έχουν εκκαθαριστεί πάνω από 200.000 φορολογικές δηλώσεις και ο φόρος που προκύπτει είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ, αποστέλλει τις επόμενες ημέρες η ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως ανέφερε μιλώντας στη ΝΕΤ ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων, Χ. Θεοχάρης. Επιπλέον, επισήμανε ότι θα επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και για τα «αδρανή μπλοκάκια» αν δεν γίνει διακοπή εργασιών. Όλες οι εκκρεμότητες γύρω από τα φορολογικά ζητήματα, καθώς και η πορεία των εσόδων, θα εξετασθούν σήμερα σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Γιώργο Ζανιά.

Το 65% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί είναι χρεωστικές λόγω των σημαντικών επιβαρύνσεων που συνεπάγονται η μείωση του αφορολογήτου ορίου, η μείωση των εκπτώσεων δαπανών και κυρίως η εφαρμογή των αυξημένων (έως και 70%) τεκμηρίων.

Ο κ. Θεοχάρης απέδωσε τους αυξημένους φόρους στον τρόπο παρακράτησης που εφαρμόστηκε πέρυσι και ο οποίος δεν «παρακολούθησε» όλες τις φορολογικές αλλαγές, αλλά και στα τεκμήρια.

Όσον αφορά στην αποστολή των φορολογικών εντύπων, είπε ότι έχει αποσταλεί το 80% των εντύπων και απομένει ένα 20%, λόγω τεχνικών δυσκολιών, που πάντως αντιμετωπίστηκαν.

Από βδομάδα αρχίζει και η αποστολή των υπολοίπων εκκαθαριστικών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αυτά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010-2011.

Ο κ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα σταλούν επιστολές σε περίπου 240.000 ελεύθερους επαγγελματίες, από τους οποίους 110.000 υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις και 130.000 ήταν αδρανείς, προκειμένου να κλείσουν τα βιβλία τους και να αποφύγουν την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ. Όπως διευκρίνισε, οι επιτηδευματίες που θέλουν να κάνουν διακοπή εργασιών, μπορούν να το κάνουν έως τις 6 Ιουνίου.

Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Θεοχάρης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών (λήγουν στις 15 Ιουνίου για μισθωτούς και συνταξιούχους) εάν απαιτηθεί κάτι τέτοιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.



Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Υπουργείο Οικονομικών: Εξετάζει παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων
Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, καθώς και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Η προθεσμία για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων καθώς και για την υπαγωγή στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη λήγουν στο τέλος του μήνα, ενώ η υποβολή δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα στις 15 Ιουνίου.
Στο υπουργείο εξετάζεται να δοθεί παράταση των προθεσμιών αυτών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, αλλά και να αντιμετωπισθούν καθυστερήσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω της προεκλογικής περιόδου.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Συζήτησαν ελληνική έξοδο με... bonus αποχώρησης 50 δισ. - Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ
Μυστική τηλεδιάσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο μη μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που η Ελλάδα τελικά αποφασίσει να εγκαταλείψει την κοινή νομισματική ζώνη, αποκαλύπτει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης. Το Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι πέραν του ότι δεν «αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, κάνει κακό και στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της».
Η συμφωνία μεταξύ των κρατών - μελών, ανέφερε το δημοσίευμα, έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Eurogroup Working Group) που ξεκίνησε στη 1.00 η ώρα το μεσημέρι της Δευτέρας και διήρκεσε μία ώρα.
Πέραν της επιβεβαίωσης που υποστηρίζει ότι παρείχαν προς το Reuters οι δύο αξιωματούχοι, το διεθνές πρακτορείο ισχυρίζεται ότι εις γνώση του έχει περιέλθει και ένα «υπόμνημα» συνταχθέν από έναν εκπρόσωπο κράτους - μέλους, το οποίο και περιείχε τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να εξετάσουν οι χώρες της ευρωζώνης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας.
Το έγγραφο παρουσίαζε αναλυτικά το πιθανό κόστος -από μια έξοδο της Ελλάδας- για κάθε μέλος της ευρωζώνης και σημείωνε ότι αν φθάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επιδιωχθεί ένα «συναινετικό» διαζύγιο. Σημείωνε επίσης ότι αν αποφασίσει η Ελλάδα να φύγει, θα πρέπει να της δοθεί στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ ώστε να μπορέσει να το πράξει.
Η Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Eurogroup Working Group) αποτελείται από αξιωματούχους που προετοιμάζουν τις συνόδους των υπουργών οικονομικών καθώς και από μέλη του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF).
Αναφέρει επίσης ότι εάν η χώρα μας αποφασίσει να φύγει τότε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ μπορούν να προσφέρουν επιπλέον 50 δισ. στην Ελλάδα για να διευκολύνει το δρόμο της.
Bundesbank: Διαχειρίσιμες οι προοπτικές εξόδου
Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, θεωρώντας ότι η απειλή μη εφαρμογής του Μνημονίου θέτει εν κινδύνω κάθε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να αντέξει τις συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου, ενώ οι συνέπειες που θα προέκυπταν για την ευρωζώνη θα ήταν «σημαντικές αλλά διαχειρίσιμες», αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή της η Bundesbank.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα προειδοποιεί επίσης κατά του ενδεχομένου χαλάρωσης των προϋπόθεσεων που έχουν τεθεί στην Ελλάδα για τη συνέχιση της βοήθειας. Μια αποδόμηση των υφιστάμενων συμφωνιών θα έπληττε την εμπιστοσύνη σε όλες τις ευρωπαϊκές συμφωνίες και θα αποδυνάμωνε αισθητά το κίνητρο για εθνικές μεταρρυθμίσεις.
Η Bundesbank προσθέτει ότι το σύστημα των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης έχει ήδη αναλάβει σημαντικά ρίσκα, παρέχοντας στην Ελλάδα μεγάλη ρευστότητα.
«Ενόψει της υφιστάμενης κατάστασης, δεν θα έπρεπε να αυξήσει τα ρίσκα αυτά», σημειώνει η τράπεζα. Αντιθέτως τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα δίδεται η όποια περαιτέρω βοήθεια και να υπολογίσουν και τους σχετικούς με αυτή τη βοήθεια κινδύνους.
Σχετικό δημοσίευμα και στην Zeit
H γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφέρει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.
Η εφημερίδα αναφέρει πως επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γεργκ Άσμουσεν, o Γερμανός διευθυντής της ΕΚΤ, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας. Προσθέτει ότι και η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Μπούντεσμπανκ, έχει δημιουργήσει ανάλογη ομάδα.
Πάντως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαψεύδεται κάθε τέτοιος σχεδιασμός. Ενδεικτική είναι η δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Άντερς Λίπστοκ: «Δεν συζητήσαμε ποτέ επισήμως μια έξοδο. Ίσως να υπήρξαν κάποιες ανεπσίσημες συζητήσεις μελών του συμβουλίου εκτός του συμβουλίου» δήλωσε ο Λίπστοκ στο πρακτορείο Bloomberg.
Η ώρα των ελληνικών εκλογών είναι και ώρα ευρώ
Αναπόφευκτη θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ-αν επικρατήσουν στις εκλογές κόμματα που τάσσονται κατά του μνημονίου- ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), ενός εκ των τριών κομμάτων του κεντροδεξιού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ.
Η ώρα των εκλογών είναι συνάμα η ώρα του ευρώ, λέει στην εφημερίδα Bild ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επισημαίνοντας: «Αν οι κομμουνιστές ή άλλοι ριζοσπαστικοί κερδίσουν τις εκλογές, τότε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι αναπόφευκτη».
«Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να συναινέσει αν η ελληνική ριζοσπαστική αριστερά τηρήσει αυτά που εξαγγέλλει ότι θα παύσει μονομερώς την αποπληρωμή του χρέους και σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε ο Ντόμπριντ, εξηγώντας ότι οι αυστηρές περικοπές, η φορολόγηση και άλλες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα με αντάλλαγμα δάνειο 130 δισ. ευρώ δεν είναι διαπραγματεύσιμα.
ΠΗΓΗ: Έθνος
«Οι τέσσερις υπεύθυνοι για την ελληνική τραγωδία»
"Σε έναν πιο δίκαιο κόσμο οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες θα έπρεπε να πάρουν πίσω τους μισθούς και όλα τα προνόμιά που για πολύ καιρό απολάμβαναν οι τέσσερεις πραγματικοί υπεύθυνοι για την ελληνική κρίση: Τα πολιτικά κόμματα, οι ιδιώτες επενδυτές, η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Σε τούτο τον κόσμο, όμως, όπως είναι σήμερα, είναι απλώς ένα μάθημα για το μέλλον".
Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει άρθρο του Μοχάμεντ Ελ Εριάν στο οποίο αναλύει την ελληνική κρίση, αναζητά και εντοπίζει τους πραγματικούς υπευθύνους.
Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν είναι CEO της παγκόσμιας επενδυτικής εταιρείας PIMCO, που διαχειρίζεται assets ύψους περίπου 1,4 τρισ. δολαρίων. Έχει εργαστεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στη Harvard Management Company, την οντότητα που διαχειρίζεται την περιουσία του πανεπιστημίου Harvard. Ήταν στη λίστα με τους 100 κορυφαίους Global Thinkers του περιοδικού Foreign Policy τα έτη 2009, 2010 και 2011. Το βιβλίο του που τιτλοφορείται "When Markets Collide" ήταν το Βιβλίο της Χρονιάς από τους Financial Times/Goldman Sachs και κρίθηκε ως το καλύτερο του 2008 από το Economist.
Όπως αναφέρει στο άρθρο θα πρέπει να περιμένουμε να υπάρξει εντονότατη διαμάχη αναφορικά με το ποιος φταίει για την όλο και πιο βαθιά μιζέρια που αντιμετωπίζουν πλέον εκατομμύρια Έλληνες.
Ως πρώτο υπεύθυνο εντοπίζει τις ελληνικές κυβερνήσεις. Τις κυβερνήσεις των οποίων ηγήθηκαν τα πάλαι ποτέ κυρίαρχα πολιτικά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, λέει ο επικεφαλής της PIMCO. Η προθυμία τους να ευημερήσουν τη χώρα με δανεικά δημιούργησε τεράστια χρέη, ενώ ταυτόχρονα την οδήγησε σε δραματική απώλεια ανταγωνιστικότητας και, συνεπώς, αναπτυξιακής προοπτικής. Ορισμένοι μάλιστα επιδίωξαν να είναι πολύ φειδωλοί με την αλήθεια και δεν αποκάλυψαν το πραγματικό μέγεθος των ελλειμμάτων και των χρεών.
Επίσης, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ απογοήτευσαν τους Έλληνες πολίτες κι όταν χρειάστηκε να γίνουν προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις. Την αρχική φάση άρνησης διαδέχθηκαν δεσμεύσεις που δεν μπορούσαν να τηρηθούν (και κατά την άποψη ορισμένων, σημειώνει, δεν θα έπρεπε να τηρηθούν, λόγω του προβληματικού σχεδιασμού των προγραμμάτων).
Δεύτερος υπεύθυνος, οι ιδιώτες επενδυτές. Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας έριξαν με μεγάλη χαρά λεφτά στη χώρα, όταν όμως η τεχνητή έκρηξη της οικονομίας δεν μπορούσε πλέον να διατηρηθεί αποποιήθηκαν τις ευθύνες τους. Ο υπερδανεισμός ήταν τόσο διαδεδομένος που, σε κάποιο σημείο, έριξε τη διαφορά της απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων σε γελοία χαμηλό επίπεδο για δύο χώρες που διαφέρουν θεμελιωδώς τόσο πολύ.
Όμως, σύμφωνα με τον Ελ-Εριάν ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι ιδιώτες πιστωτές της έδρασαν κατ' αυτόν τον τρόπο χωρίς να βασίζονται κάπου. Ολες οι πλευρές καθησυχάστηκαν από την πολιτική κάλυψη που παρείχε η προσπάθεια ενοποίησης της Ευρώπης.
Και στις δύο περιπτώσεις -δηλαδή στους κανόνες και στους θεσμούς- η ευρωζώνη δεν ανταποκρίθηκε στα απαιτούμενα. Ας θυμηθούμε, προσθέτει, πως οι μεγάλες οικονομίες του πυρήνα (η Γαλλία και η Γερμανία) ήταν μεταξύ των πρώτων που παραβίασαν τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, οι οποίοι θεσμοθετήθηκαν με την έναρξη ισχύος του ευρώ. Και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί όταν ήρθε η ώρα να επιβληθεί η συμμόρφωση.
Η Ευρώπη, που είναι ο τρίτος υπεύθυνος, όμως, σημειώνει ο Ελ-Εριάν, απέτυχε να αντιδράσει σωστά κι όταν έγινε εμφανές ότι η Ελλάδα άρχισε να παραπαίει. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να πετύχουν σύγκλιση απόψεων σε μια κοινή αποτίμηση των προβλημάτων της χώρας, πόσο μάλλον να συνεργαστούν για μια σωστή αντιμετώπισή τους.
Τέλος, τέταρτος υπεύθυνος είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο «η πολιτική σκοπιμότητα φαίνεται πως υπερέβη την ικανότητα ανάλυσης, υπονομεύοντας τόσο τον άμεσο επωφελή ρόλο του όσο και τη λειτουργία του ως πολιτικού και οικονομικού καταλύτη».
Όπως επισημαίνει, σήμερα κανένας από τους τέσσερις δεν μπορεί να αποφύγει την πραγματικότητα ότι η κατάρρευση της Ελλάδας δεν θα είχε συντελεστεί εάν δεν είχαν δείξει αδιαφορία κατά τη διάρκεια της οικονομικής έκρηξης κι αν δεν εκπλήρωναν με τόσο πλημμελή τρόπο τις υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης. Θα ήλπιζε κάποιος, συμπληρώνει ο CEO της PIMCO, ότι θα αποδοθούν ευθύνες και στους τέσσερις, όμως το πιθανότερο είναι ότι θα τη γλιτώσουν πολύ εύκολα.
Ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα πραγματικά θύματα αυτής της ιστορικής τραγωδίας - δηλαδή τα πιο ευάλωτα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού, η κατάσταση των οποίων θα γίνει πολύ χειρότερη σήμερα και για πολλά χρόνια ακόμα, καθώς εξαφανίζονται θέσεις εργασίας, εξατμίζονται οι αποταμιεύσεις και καταστρέφονται τα αναγκαία για τη συντήρησή τους.
Και πιθανότατα δεν θα είναι οι μόνοι. Εκατομμύρια άλλοι μπορεί να υποστούν παράπλευρες ζημιές, καθώς η οικονομική κρίση απειλεί να εξαπλωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πρωτοβουλία ΣΕΒ για αλλαγή του νόμου που προβλέπει μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%
Ζήτημα αλλαγών του νόμου για τα εργασιακά έθεσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος με επιστολή του προς τους προέδρους της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλου, της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, αλλά και του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνη Ρουπακιώτη. ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ συμφώνησαν με την πρόταση του ΣΕΒ, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ζητώντας άμεση σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης, ώστε η όποια συμφωνία να είναι δεσμευτική. Η πρώτη τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, ωστόσο οι αποφάσεις θα τεθούν υπό την αίρεση τόσο της επόμενης κυβέρνησης όσο και της τρόικας.
Συγκεκριμένα ο ΣΕΒ δηλώνει έτοιμος να συζητήσει μέτρα που αφορούν την κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους μόνιμα απασχολούμενους και την επαναφορά της παράτασης ισχύος των ΣΣΕ (μετενέργεια) από τους 3 στους 6 μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.
Ταυτόχρονα όμως ζητεί να εξετασθεί το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν από τη διαρκώς οξυνόμενη κρίση, για τις αμοιβές από συμβάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν πολλαπλά πρόσθετα επιδόματα και παροχές.
Ο ΣΕΒ ζητεί παράλληλα να συζητηθούν προτάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στο μη μισθολογικό κόστος, αλλά και για την προσαρμογή του μέσου κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις.
Θετικά στην πρόσκληση του κ. Δασκαλόπουλου τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας ότι η Συνομοσπονδία επανειλημμένα έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στα μέτρα της μείωσης του βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ και της "μετενέργειας", θεωρώντας όμως ότι για τα μέτρα που επήλθαν με νομοθετική ρύθμιση δεν νοείται "πάγωμα νόμου" με "κοινωνική συμφωνία" ή "μορατόριουμ", παρά μόνο με άλλη νομοθετική διαδικασία, αρμοδιότητα όμως που δεν έχει η σημερινή μεταβατική κυβέρνηση.
Τη θέση της για ένα νέο εργασιακό πλαίσιο εξέφρασε και η ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνοντας ότι η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει και ενσωματώσει την εκάστοτε οικονομική συγκύρια, θετική ή αρνητική. Μάλιστα ο κ. Ασημακόπουλος στο τραπέζι του διαλόγου πέρα από τη μετενέργεια και τον κατώτατο μισθό θέτει και την κατάργηση του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011, που αφαιρεί τη δυνατότητα από το υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει τις συμβάσεις που υπογράφονται και σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που δεν είναι μέλη των θεσμικών φορέων που υπογράφουν και συμφωνούν τη σύμβαση εργασίας.
Για τη ΓΣΕΕ μια συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς για τα εργασιακά ζητήματα δεν θα είχε νόημα με δεδομένο το γεγονός ότι ανάλογες συμφωνίες υπήρξαν και στο παρελθόν, οι οποίες με νόμους αναιρέθηκαν. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, επιδιώκοντας ισχυρές δεσμεύσεις, έκανε γνωστό με επιστολές προς τον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο ότι δεν θα προσέλθει σε διάλογο με τους εργοδοτικούς φορείς, αντιπροτείνοντας την άμεση σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης ώστε να υπάρξει διαβούλευση σε εθνικό θεσμικό επίπεδο και συμφωνίες δεσμευτικές από εργαζόμενους, εργοδότες και κράτος.
Στο υπουργείο Εργασίας ο Τσίπρας
Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για αναστολή των μέτρων που μειώνουν συντάξεις και μισθούς, όπως και αυτών για τη μετενέργεια και τις συλλογικές συμβάσεις, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή του χθες με τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του υπουργού, αντιλαμβανόμενος ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και η παρέμβασή της είναι περιορισμένη.
ΠΗΓΗ: Εξπρές
Από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα
Αύξηση του ΦΠΑ το 2012, αλλά και σταδιακή αύξηση της φορολόγησης εισοδήματος και επιχειρήσεων παρατηρείται στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι φορολογικοί συντελεστές εισοδήματος και επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.
Ειδικότερα, όσον αφορά τον ΦΠΑ, το 2012 κυμαίνεται στην ΕΕ από 15% στο Λουξεμβούργο και 17% στην Κύπρο, έως 27% στην Ουγγαρία, 25% στη Δανία και τη Σουηδία, 24% στη Ρουμανία και 23% στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και την Πολωνία. Κατά μέσο όρο, ο ΦΠΑ στην ΕΕ διαμορφώθηκε το 2012 στο 21% και στην ευρωζώνη στο 20%.
Εξάλλου, ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος το 2012 καταγράφεται στη Σουηδία (56,6%), στη Δανία (55,4%), στο Βέλγιο (53,7%), στην Ολλανδία και την Ισπανία (52%), στην Αυστρία και τη Μ. Βρετανία (50%) και στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Φινλανδία (49%). Ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος το 2012 σημειώνεται στη Βουλγαρία (10%), στην Τσεχία και τη Λιθουανία (15%), στη Ρουμανία (16%) και στη Σλοβακία (19%). Το 2012 ο φορολογικός συντελεστής εισοδήματος στην ΕΕ διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο, στο 38,1% και στην ευρωζώνη στο 43,2%.
Τέλος, τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις έχει η Γαλλία (36,1%). Ακολουθούν η Μάλτα (35%), το Βέλγιο (34%), η Πορτογαλία (31,5%), η Ιταλία (31,4%), η Ελλάδα και η Ισπανία (30%). Η χαμηλότερη φορολόγηση επιχειρήσεων σημειώνεται στη Βουλγαρία και την Κύπρο (10%) και στην Ιρλανδία (12,5%). Το 2012 ο φορολογικός συντελεστής επιχειρήσεων στην ΕΕ διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο, στο 23,5% και στο 26,1% στην ευρωζώνη.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Το παράλληλο νόμισμα Geuro προτείνει η Deutsche Bank
Ενα παράλληλο νόμισμα το Geuro προτείνει σε ανάλυσή της με ημερομηνία 18 Μαΐου η Deutsche Bank.
Σε αυτή τη λύση καταλήγει η γερμανική τράπεζα στην περίπτωση που η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποτελείται από κόμματα που απορρίπτουν το πρόγραμμα προσαρμογής της Τρόικας.
«Σε αυτήν την περίπτωση το ΔΝΤ και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι απίθανο να υποχωρήσουν στην πίεση από την Ελλάδα για μια de facto λήξη του προγράμματος. Το προηγούμενο μιας τέτοιας διευκόλυνσης θα οδηγούσε σε διάβρωση των προσπαθειών προσαρμογής των άλλων κρατών και τελικά σε πολιτικές πιέσεις στη Γερμανία για έξοδο από την νομισματική ένωση», αναφέρει η Deutsche Bank.
Την ίδια στιγμή ωστόσο επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι απίθανο τυπικά να εγκαταλείψει το ευρώ, όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης να εγκαταλείψουν εντελώς την Ελλάδα.
«Ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης θα μπορούσε να είναι η διακοπή της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση και η συνέχιση των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και η σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών σε μια ευρωπαϊκή bad bank», αναφέρει η Deutsche Bank.
Σε αυτή την περίπτωση, ένα ελληνικό παράλληλο νόμισμα του ευρώ (το οποίο ονομάζει Geuro) θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του όταν η κυβέρνηση εκδώσει IoUs (i owe you, υπογεγραμμένο έγγραφο με το οποίο ένα πρόσωπο αναγνωρίζει ένα χρέος) για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις.
«Αυτό θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να εφαρμόσει μια υποτίμηση της ισοτιμίας χωρίς τυπικά να έχει βγει από την νομισματική ένωση. Αρχικά θα περιμέναμε μια μεγάλη υποτίμηση, αλλά οι ελληνικές αρχές θα είχαν τη δύναμη να σταθεροποιήσουν ή ακόμη και να ενισχύσουν ξανά την ισοτιμία του Geuro έναντι του ευρώ μέσω μιας δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα για μελλοντική επιστροφή στο ευρώ".
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Εκτροχιάστηκαν τα έσοδα του κράτους τον Μάιο - Φοροκυνηγητό σε οφειλέτες και επιχειρήσεις
Πλήρη εκτροχιασμό των εσόδων καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τον τρέχοντα μήνα. Ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου έδειχναν πτώση στα έσοδα κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι, όσο προχωρούν οι ημέρες τα στοιχεία είναι ακόμα πιο απογοητευτικά.
Συγκεκριμένα, πληροφορίες φέρνουν τα έσοδα μέχρι στιγμής να καταγράφουν πτώση της τάξεως του 25%-30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Στο υπουργείο Οικονομικών εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις τελευταίες ημέρες του μήνα που γίνονται συνήθως και οι περισσότερες πληρωμές. Επίσης, περιμένουν να εισπράξει το Δημόσιο αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις. Αλλωστε κάτι τέτοιο δείχνουν και τα πρώτα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Δηλαδή πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους.
Στο υπουργείο Οικονομικών πέραν από τις εισπράξεις των φόρων που θα προκύψουν από την επεξεργασία των εντύπων της εφορίας, ρίχνουν το βάρος στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα έως τις 31 Μαΐου να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς το κράτος. Ωστόσο αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν να εννοηθεί ότι θα δοθεί και νέα παράταση ώστε να μπορέσουν να μπουν περισσότερα άτομα στη ρύθμιση και να εισπραχθούν τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία του κράτους.
Σημειώνεται ότι ο Μάιος είναι ο δεύτερος κατά σειρά μήνας που εμφανίζει το κράτος δραματική μείωση των εσόδων και αποδίδεται τόσο στην προεκλογική περίοδο όπου καταγράφεται ιστορικά χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού όσο και στην αυξανόμενη ύφεση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) στην πληρωμή ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων.
Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του συστήματος ΤΑΧΙS κ. Χάρη Θεοχάρη αλλά και τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου για να συζητήσουν τα μέτρα εκείνα που θα αντιμετωπίσουν την κατάρρευση των εσόδων.
Στόχος είναι η αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ που καταγράφεται πτώση 13% στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Ακόμη θα εντοπιστούν μέσω διασταυρώσεων οι επιχειρήσεις που συστηματικά δεν αποδίδουν ΦΠΑ ενώ το βάρος θα πέσει και στο κυνήγι το ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη από 300 ευρώ και άνω. Το ποσό αυτό δεν έχει καθοριστεί τυχαία, αφού πάνω από αυτό μπορεί η εφορία να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ενοικίων εις χείρας τρίτων κτλ.
Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ξεκίνησε την αποστολή των 260.000 σημειωμάτων του ΕΤΑΚ του 2009 για την πληρωμή περίπου 85 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Στο φως, μεγάλα ποσά φοροδιαφυγής από το άνοιγμα λογαριασμών


Κρυμμένοι «σκελετοί» εγκλημάτων φοροδιαφυγής έρχονται στο φως, σαν αποτέλεσμα της κινητοποίησης των πολιτών και των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Μόνο από το άνοιγμα 200 περίπου τραπεζικών λογαριασμών ανακαλύφθηκαν μεγάλα ποσά φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αυξανόμενες καταγγελίες και η κινητοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) δείχνει ότι η μάχη κατά της φοροκλοπής μπορεί να είναι επιτυχής. Αρκεί βέβαια να ξεπεραστεί η απροθυμία συνεργασίας των τραπεζών και η έλλειψη στοιχειωδών μέσων.

«Διασταυρώνοντας τις φορολογικές δηλώσεις με τα καταγεγραμμένα ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από το ύψος των αποδοχών, ζητήσαμε την τελευταία διετία το άνοιγμα 5.000 τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων. Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από τις τράπεζες, μέχρι και 18 μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν ανοιχτεί μόλις 200 απ’ αυτούς. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για μη απόδοση ΦΠΑ και απόκρυψη εισοδήματος υπερβαίνουν τα 650 εκατ. ευρώ», λέει στην «Κ» ο κ. Νικόλας Λέκκας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Συντονισμού Ελέγχων της κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ.

Η συμμετοχή των πολιτών είναι όχι μόνο ενθαρρυντική, αλλά και αποφασιστική, καθώς οι καταγγελίες (μέσω τηλεφώνου κυρίως, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αυτοπροσώπως) όχι μόνο αυξάνονται, αλλά γίνονται πιο συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες και «ζουμερές». Δηλαδή, δεν αναφέρονται μόνο στην μη έκδοση αποδείξεων, αλλά και σε αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία, εταιρείες φαντάσματα που εκδίδουν πλαστά τιμολόγια κλπ.

«Ρίχνουμε το βάρος στις μεγάλες υποθέσεις. Η μη απόδοση ΦΠΑ, το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων και τα πλαστά εικονικά στοιχεία είναι βασικοί μας στόχοι, γιατί από εκεί γίνεται τεράστια φοροδιαφυγή. Μέσα σε δύο χρόνια εντοπίσαμε 450.000 πλαστά τιμολόγια, με τα οποία διάφορες εταιρείες εμφάνιζαν δήθεν έξοδα προς τρίτους, απαλλασσόμενες από εισόδημα και ΦΠΑ. Η απάτη ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει απώλεια 800 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ και πολλά εκατομμύρια σε φόρο», τονίζει ο κ. Λέκκας.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα 695 μεγαλοδικηγόροι και μεγαλοσυμβολαιογράφοι, που το επίπεδο των φορολογικών τους δηλώσεων δεν δικαιολογεί ούτε κατά διάνοια την περιουσία τους. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, στις απαλλοτριώσεις γης λόγω δημόσιων έργων (όπως αυτοκινητοδρόμων), που εκδικάζονται σε δεύτερο βαθμό, η αποζημίωση του ιδιοκτήτη συνήθως πολλαπλασιάζεται, αυξάνοντας σημαντικά και την αμοιβή του δικηγόρου. Αυτό όμως δεν εμφανίζεται πουθενά και δεν αποδίδεται αυτή η καθόλου ευκαταφρόνητη διαφορά», μας λέει το στέλεχος του ΣΔΟΕ. Τεράστιο είναι το πρόβλημα και με τις 18.310 offshore εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονται συνήθως ακίνητα. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής offshore που χρωστά πάνω από 21 εκατ. φόρο!

Σημαντική βοήθεια προσφέρει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΕΛΕΓΞΙΣ», με το οποίο έχει εφοδιαστεί το ΣΔΟΕ (από το Νοέμβριο του 2011 στην Αττική και από τον ερχόμενο Αύγουστο πανελλαδικά). «Όλα είναι καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία υπόνοια για φακελάκι, λάδωμα κλπ», τονίζει ο κ. Λέκκας. Το έργο των 700 περίπου ελεγκτών, σύμφωνα με τα στελέχη του Σώματος, έχει ανέβει σημαντικά. Βασικό έλλειμμα αποτελεί η μη άμεση ανταπόκριση των τραπεζών, έτσι ώστε να μην προλαβαίνουν οι φοροφυγάδες να φυγαδεύσουν τα χρήματά τους. Από κει και πέρα ζητούν ενίσχυση. Ο κ. Λέκκας είναι σαφής: «Ούτε βενζίνη δεν έχουμε για να κινηθούμε. Έχουμε ζητήσει ενίσχυση σε προσωπικό για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματά μας. Γιατί να περικόπτονται οι μισθοί και οι συντάξεις, αντί να πληρώνουν φόρο οι έχοντες και κατέχοντες;»

Πηγή: Καθημερινή
Μειώσεις 12% έως 20% από αύριο σε κύριες και επικουρικές
Διπλά «κουρεμένες» είναι οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που θα λάβουν, σταδιακά από αύριο έως και την 1η Ιουνίου, οι έξι στους δέκα συνταξιούχους (περίπου 1,5 εκατ. σε σύνολο 2,5 εκατ. που είναι όλοι οι συνταξιούχοι).
Σε εφαρμογή των νόμων του Μνημονίου που έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται για την «κάλυψη» των ελλειμμάτων των Ταμείων, από αύριο επιβάλλονται νέες μειώσεις που ισχύουν αναδρομικά από την 1/1/2012 και θα παρακρατηθούν σε 8 δόσεις, από τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου έως και του μηνός Ιανουαρίου του 2013. Οι μειώσεις στις συντάξεις, ωστόσο, έχουν μόνιμο χαρακτήρα καθώς τα έσοδα των Ταμείων και η (μειωμένη λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής) κρατική επιχορήγηση δεν επαρκούν για τους συνταξιούχους...
Οι κύριες συντάξεις
Η μείωση στις κύριες συντάξεις είναι 12% στο ακαθάριστο ποσό (πριν από την αφαίρεση της κράτησης ασθένειας και του φόρου) που απομένει μετά τις παρακρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ εφόσον υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Αν ένας συνταξιούχος εισπράττει περισσότερες από μία συντάξεις θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμά τους και η μείωση θα γίνεται από το Ταμείο το οποίο χορηγεί τη μεγαλύτερη σύνταξη. Με δεδομένο ότι η μείωση ισχύει από 1/1/2012, από τη σύνταξη του Ιουνίου θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση (του Ιανουαρίου).
Οι επικουρικές
Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που χορηγούν τα Ταμεία - ΝΠΔΔ κλιμακώνονται, από 10% έως 20%, ανάλογα με το ποσό, και σε αντίθεση με τις κύριες συντάξεις γίνονται σε κάθε σύνταξη χωριστά αν ο συνταξιούχος εισπράττει περισσότερες από μία συντάξεις. Η περικοπή θα γίνεται και στο 50% της επικουρικής που χορηγεί το ΕΤΕΑΜ σε τραπεζικούς υπαλλήλους με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς (μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία συνταξιοδότησης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ).
Παράδειγμα: Συνταξιούχος του ΕΤΕΑΜ με σύνταξη, την 1/1/2012, 250 ευρώ μετά τις παρακρατήσεις και επικουρική από το ΤΕΑΔΥ 299 ευρώ θα λάβει:
- Από το ΕΤΕΑΜ 209,40 ευρώ και «χάνει» 25 ευρώ + 15,62 ευρώ που είναι η πρώτη δόση των αναδρομικών, δηλ. συνολικά 40,62 ευρώ ή -16,25% και
- Από το ΤΕΑΔΥ θα εισπράξει 226,12 ευρώ «χάνοντας» 72,88 ευρώ (44,85 ευρώ + 28,03 που είναι η πρώτη δόση των αναδρομικών μειώσεων (-24,37%).
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Έκρηξη φοροδιαφυγής με πλαστά και εικονικά τιμολόγια
Έκρηξη της φοροδιαφυγής μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων που κάνουν θραύση στην αγορά, η οποία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση, διαπιστώνουν καθημερινά οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Την ώρα που τα φορολογικά έσοδα μέρα με την ημέρα «καταρρέουν» καταγράφοντας πτώση άνω του 15% μετά τις εκλογές, αγρότες, επιχειρηματίες, γιατροί και δικηγόροι έχουν στήσει πάρτι φοροδιαφυγής κλέβοντας από το Δημόσιο, ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ. Οι συλλήψεις και το Αυτόφωρο δεν έχουν πτοήσει τους φοροφυγάδες οι οποίοι συνεχίζουν απτόητοι να μην εκδίδουν αποδείξεις, να μην αποδίδουν το ΦΠΑ, να κρύβουν εισοδήματα και να «φουσκώνουν» τις δαπάνες τους με πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, σήμανε συναγερμό στο φοροεισπρακτικό και φοροελεγκτικό μηχανισμό ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός είσπραξης των φορολογικών εσόδων στις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τις εκλογές. Σήμερα ο κ. Ζανιάς επισκέπτεται το ΣΔΟΕ όπου αναμένεται να ζητήσει την πλήρη ενεργοποίηση των φοροελεγκτών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Τα ποσοστά
Οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι το ποσοστό παραβατικότητας ξεπερνά το 50% στην Αττική ενώ στην επαρχία τα πράγματα είναι πολύ χει­ρότερα. Στη δυτική Μακεδονία φθάνει το 60%, στο Νότιο Αιγαίο το 65% και στα νησιά του Ιονίου εκτοξεύεται στο 71%.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από το ΣΔΟΕ τον περασμένο μήνα. Οι φοροελεγκτές εντόπισαν:
Ένα δικηγόρο, δύο γιατρούς και τρεις επιχειρηματίες που δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και τιμολόγια συνολικής αξίας 2,2 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ο δικηγόρος που διατηρεί γραφείο στο Καματερό βρέθηκε να μην έχει εκδώσει 248 αποδείξεις αξίας 1.632.581 ευρώ, την περίοδο 2000-2010. Με τον τρόπο αυτό, έκρυψε από την εφορία τα «μαύρα» εισοδήματα που απέκτησε και για τα οποία δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ φόρο. Ήδη το ΣΔΟΕ έχει δεσμεύσει τον τραπεζικό λογαριασμό του και σύντομα θα κληθεί από την εφορία να δώσει διευκρινίσεις και να πληρώσει τους πρόσθετους φόρους και τα σχετικά πρόστιμα. Ο έλεγχος σε έναν καρδιοχειρουργό στου Ζωγράφου έδειξε ότι μόνον από τρεις αποδείξεις που δεν είχε εκδώσει έκρυψε εισόδημα 10.750 ευρώ ενώ για 60 αποδείξεις που δεν είχε εκδώσει ένας ενδοκρινολόγος στην Αθήνα, έβαλε στην τσέπη 35.516 ευρώ.
Είκοσι δύο επιχειρήσεις να έχουν εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας 8,9 εκατ. ευρώ. Ένας έμπορος δομικών υλικών από το Καματερό, ένας πολιτικός μηχανικός από το Καλαμάκι και ένας χονδρέμπορος μηχανημάτων από το Νέο Ψυχικό είχαν εκδώσει από το 2004 έως και το 2007 περίπου 300 πλαστά και εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 4 εκατ. ευρώ με στόχο την κλοπή ΦΠΑ.
Είκοσι επιχειρήσεις φέρονται να έχουν λάβει πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας 16,1 εκατ. ευρώ.
Κύκλωμα απάτης με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ, που δρούσε στη Θήβα. Επιχειρηματίας που ασχολείται με το εμπόριο οπωροκηπευτικών είχε στήσει όπως προκύπτει από στοιχεία του ΣΔΟΕ, βιομηχανία έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων. Από το 2007 έως το 2010 εξέδωσε πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας 18,053 εκατ. ευρώ ενώ στο ίδιο διάστημα δεν απέδωσε εισφορές στον ΕΛΓΑ ύψους 541.594 ευρώ. Τρεις αγρότες, στην Καναπίτσα, στην Καλλιθέα και το Άρμα Θηβών εντοπίστηκαν να έχουν λάβει από τον έμπορο των οπωροκηπευτικών πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας 1,027 εκατ. ευρώ.
Με το κόλπο αυτό, οι αγρότες παρουσίαζαν στην εφορία «φουσκωμένες» πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και κατάφερναν να εισπράξουν από το Δημόσιο μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ τις οποίες μοιράζονται με τους «συνεταίρους». Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο μήνες στο Άρμα Θηβών το ΣΔΟΕ είχε αποκαλύψει κύκλωμα παράνομων επιστροφών ΦΠΑ ύψους 10 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά σε ένα χωριό με μόλις 1.070 κατοίκους.
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ήδη συντάσσουν εκθέσεις για όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής που εντόπισαν. Οι εκθέσεις θα αποσταλούν στις αρμόδιες εφορίες για την επιβολή των πρόσθετων φόρων και προστίμων.
Tα ευρήματα του ΣΔOE από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν τον Aπρίλιο
Ενας δικηγόρος, δύο γιατροί και τρεις επιχειρηματίες δεν έκοψαν αποδείξεις συνολικής αξίας 2,2 εκατ. ευρώ.
Eίκοσι δύο επιχειρήσεις είχαν εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας 8,9 εκατ. ευρώ.
Eίκοσι επιχειρήσεις έλαβαν πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας 16,1 εκατ. ευρώ.
Εμπορος οπωροκηπευτικών από τη Θήβα είχε εκδώσει πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας 18,05 εκατ. ευρώ. Tρεις αγρότες έλαβαν από τον έμπορο τα παραποιημένα στοιχεία αξίας 1,027 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Σειρά φόρων και εισφορών για τους φορολογούμενους μετά τις εκλογές
Όλες τις πρόσθετες επιβαρύνσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και συγκεκριμένα αυτές που προκύπτουν από την ειδική εισφορά αλληλέγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο εισοδήματος, το ειδικό τέλος ακινήτων, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και τα τέλη κυκλοφορίας.


Σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», από τους φόρους αυτούς αναμένονται έσοδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν:

* Ειδική εισφορά αλληλεγγύης έτους 2012. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, με τα εισοδήματα του 2011, που λήγει στις 15 Ιουνίου, να πληρώσουν έως και το Δεκέμβριο την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία κυμαίνεται από 1% έως και 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Η ειδική εισφορά επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές:

* 1% για εισοδήματα από 12.000 - 20.000 ευρώ.

* 2% από 20.000 - 50.000 ευρώ

* 3% από 50.000 - 100.000 ευρώ.

* 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

** Τέλος επιτηδεύματος έτους 2012. Στο δεύτερο εξάμηνο περίπου 900.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες θα πληρώσουν ξανά τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα είναι αυξημένο από τα 300 στα 500 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων. Για κάθε υποκατάστημα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσό τέλους επιτηδεύματος ύψους 300 ευρώ.

** Φόρος εισοδήματος έτους 2012. Ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά θα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, καθώς, εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι σημαντικές περικοπές σε φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων, αλλά και τα νέα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης.

** Ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων για το έτος 2012. Το ειδικό τέλος επί των ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από 5 εκατ. νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως ορίζει το Μνημόνιο, τα ποσά του ειδικού τέλους θα είναι αυξημένα σε σύγκριση με τα περυσινά.

Το γεγονός φυσικά ότι το εν λόγω τέλος δεν συμπεριελήφθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ του τρέχοντος μηνός, ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των δόσεων εξόφλησής του από τις πέντε που ήταν σε τέσσερις έως τον Ιανουάριο του 2013. Εφέτος το συγκεκριμένο τέλος προσδιορίζεται με βάση τα στοιχεία ιδιοκτησίας της 31ης Μαρτίου 2012.

** Φόρος Ακίνητης Περιουσίας έτους 2011. Το φετινό ΦΑΠ θα κληθούν να πληρώσουν, περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα των οποίων η αντικειμενική αξία ξεπερνά το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει υπολογίσει ότι θα σταλούν εκκαθαριστικά σε περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ.

** Τέλη κυκλοφορίας έτους 2013. Στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2012 θα καταβληθούν απ' όλους τους κατόχους οχημάτων τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2013, τα οποία αναμένεται να είναι και πάλι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10%.


21/05/2012
Πηγή: www.in.gr

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Eξτρα φόροι με το νέο τρόπο υπολογισμού των αποδείξεων
«Παγίδα» έξτρα φόρων κρύβει για χιλιάδες φορολογούμενους ο νέος τρόπος υπολογισμού των αποδείξεων που απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου σε συνδυασμό με τα νέα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση των πρώτων 39.939 δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι οποίες υποβάλλονται ηλεκτρονικά, δείχνουν ότι πολλοί φορολογούμενοι που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα μικρότερα του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, τελικά καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν πολλές δηλώσεις με εισοδήματα έως 5.000 ευρώ, από τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να μην προκύπτει φόρος εισοδήματος αλλά τελικά το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν χρεωστικό. Και αυτό γιατί τα νέα αυξημένα τεκμήρια προσδιόρισαν τα ετήσια εισοδήματα των φορολογουμένων αυτών σε υψηλότερα επίπεδα από τα δηλωθέντα και επειδή οι ίδιοι είχαν δηλώσει ποσά αποδείξεων υπολογισμένα στο 25% των δηλωθέντων κι όχι των τεκμαρτών και μεγαλύτερων εισοδημάτων.
Οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσής τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Συγκεκριμένα, το ποσό των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ υπολογίζεται στο 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος.
Αυτό σημαίνει ότι αν το δηλωθέν εισόδημα είναι, για παράδειγμα, 5.000 ευρώ και το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικία και αυτοκίνητο) ανέρχεται σε 8.000 ευρώ για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο όριο απαιτούνται αποδείξεις ύψους 2.000 ευρώ που υπολογίζονται στο τεκμαρτό εισόδημα των 8.000 ευρώ (8.000 Χ 25% =2.000) και όχι 1.250 ευρώ για το δηλωθέν εισόδημα των 5.000 ευρώ (5.000 Χ 25%=1.250).
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος παρουσιάσει αποδείξεις 1.250 ευρώ, δηλαδή για το εισόδημα που δηλώνει και όχι για το τεκμαρτό των 8.000 ευρώ τότε θα επιβαρυνθεί με ποινή φόρου 10% για τις αποδείξεις που λείπουν (2.000-1.250= 750) δηλαδή θα έχει έξτρα φόρο 75 ευρώ (750 Χ 25%) και επιπλέον θα φορολογηθεί για το τεκμαρτό εισόδημα των 8.000 ευρώ πληρώνοντας φόρο 300 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει συνολικά φόρο ύψους 375 ευρώ ενώ κανονικά με βάση το δηλωθέν εισόδημα των 5.000 ευρώ θα ήταν αφορολόγητος.
Τα στοιχεία
Η φορολογική επιβάρυνση που έχουν ήδη υποστεί χιλιάδες φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΓΓΠΣ για τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των πρώτων 39.939 δηλώσεων που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι επί συνόλου 39.939 εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν αυτόματα από το ΤΑXISNET:
Τα 24.100 (60,34% του συνόλου) είναι χρεωστικά και αναγράφουν συνολικό ποσό φόρου προς πληρωμή ύψους 32 εκατ. ευρώ. Στο καθένα από τα σημειώματα αυτά αντιστοιχεί κατά μέσο όρο φόρος ύψους 1.327,80 ευρώ!
Μόλις 4.400 (11% του συνόλου) είναι πιστωτικά και αναγράφουν συνολικό ποσό επιστρεπτέου φόρου ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 10.439 είναι μηδενικά.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Αλλάζει η διαδικασία επανέκδοσης σημειώματος δωρόσημου λόγω απώλειας
Μέσω του Κέντρου Επεξεργασίας (ΚΕπ) θα μπορούν οι εργατοτεχνίτες να επανεκδώσουν το ενημερωτικό τους σημείωμα δωρόσημου, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου που υποβάλλεται στο υποκατάστημα του τόπου κατοικίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχώρησε σε αλλαγή της διαδικασίας επανέκδοσης σημειώματος δωρόσημου λόγω απώλειας και ο ασφαλισμένος εργατοτεχνίτης οικοδόμος, ανεξάρτητα αν πληρώνεται το δωρόσημό του μέσω πίστωσης του τραπεζικού του λογαριασμού ή μέσω υποκαταστήματος, θα πρέπει να προσέρχεται στο υποκατάστημα του τόπου κατοικίας του και να υποβάλλει «Αίτηση Επανέκδοσης Ενημερωτικού Σημειώματος Δωρόσημου». Το υποκατάστημα, εν συνεχεία, θα ζητά από το Κέντρο Επεξεργασίας (ΚΕπ) την επανέκδοση του εν λόγω σημειώματος, αποστέλλοντας συμπληρωμένο το έντυπο με το αίτημα επανέκδοσης.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Bloomberg: «Κοίτα τα έργα σου Αγκελα Μέρκελ και απελπίσου»
Με ένα άρθρο τιτλοφορούμενο «Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η καταστροφή της θα είναι άνευ σημασίας», το Bloomberg υποστηρίζει ότι η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ είναι «σοβαρό λάθος» και ένα βήμα καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους υπόλοιπους της νομισματικής ένωσης, επισημαίνοντας ότι μια κατάρρευση της ευρωζώνης θα άνοιγε τον δρόμο για γκρέμισμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όσο και αν αυτό το ενδεχόμενο ήταν μέχρι πρότινος «αδιανόητο».
«Επανήλθε το χάος στην Ελλάδα και έρχονται νέες εκλογές που κανείς δεν περιμένει να δώσουν κάποια λύση. Οι εξοργισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να συζητούν ανοιχτά την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Αυτό είναι μέγα λάθος. Η έξοδος της Ελλάδας δεν θα ήταν λιγότερο καταστροφική από όταν η ΕΕ την θεωρούσε αδιανόητη- και (δεν θα ήταν καταστροφική) μόνο για την Ελλάδα» γράφει ο Κλάιβ Κρουκ στο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα «συναινετικό διαζύγιο», αφού θα προκαλούσε την «μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων» όπως αναφέρει ο οικονομολόγος B. Αιτσενγκριν.
Θα μπορούσε να πει κανείς, ας αφήσουμε την Ελλάδα να καταρρεύσει και να δούμε τι θα συμβεί. Αυτό θα ήταν μια ωφέλιμη εμπειρία για τους Έλληνες και θα χρησίμευε ως παράδειγμα στους υπόλοιπους για να μην κάνουν το ίδιο. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιπτώσεις της πολιτικής και οικονομικής κατάρρευσης στην Ελλάδα θα ήταν ευρύτερες.
Το γεγονός ότι όντως η Ελλάδα είναι αρκετά μικρή ώστε να μην αποτελεί συστημική απειλή προς την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, είναι ο λόγος που η ΕΕ επέτρεψε την κρίση να συνεχιστεί και να επιδεινωθεί και αυτό είναι ένα «θαυμαστό» παράδειγμα ανικανότητας και ανευθυνότητας.
Η απειλή για την Ευρώπη δεν ήταν ποτέ η Ελλάδα, αλλά η κακή διαχείριση της Ελλάδας από την Ευρώπη. Το μεγάλο πρόβλημα που γίνεται ολοένα μεγαλύτερο είναι (το αποτέλεσμα) της αποτυχίας να αντιμετωπιστεί το μικρό πρόβλημα, τονίζεται στο άρθρο.
Άλλωστε, ο πραγματικός κίνδυνος σύμφωνα με το Bloomberg είναι αυτός της μετάδοσης της κρίσης. Γιατί αν η Ελλάδα εν τέλει φύγει από το ευρώ, τότε θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα ερωτήσεις όπως: Γιατί όχι και η Πορτογαλία; Γιατί όχι και η Ισπανία; Γιατί όχι και η Ιταλία;
Κίνδυνος κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος
Τότε, η διάσπαση της ευρωζώνης θα γινόταν μια επιλογή- αν και όχι ελκυστική- και όχι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, σημειώνεται στο άρθρο, όπου αναφέρεται επίσης ότι οι επενδυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούν πόσο μικρότερη θα μπορούσε να γίνει η ευρωζώνη.
«Κι εδώ είναι η μεγαλύτερη ειρωνεία», επισημαίνει το Bloomberg. «Η ΕΕ σίγουρα θα παλέψει για να αποτρέψει την διάλυση της ευρωζώνης. Οι ηγέτες γνωρίζουν ότι αν καταρρεύσει το ευρώ, το ξήλωμα της ΕΕ- επίσης αδιανόητο μέχρι στιγμής- προβάλλει ξεκάθαρα ως μια πιθανότητα…Ο θρυμματισμός της ευρωζώνης θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ ανταποκρίθηκε σε μια κρίση αναιρώντας πρότερες δεσμεύσεις, αντί να χτίσει πάνω σε αυτές. Και σε αυτή την συνήθεια είναι κακό να μπει κανείς».
«Η καταστροφή της Ελλάδας θα γίνει για το τίποτα, εκτός από το να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τους άλλους…Τα βήματα προς μια πλήρη δημοσιονομική ένωση θα λαμβάνονταν όχι επειδή τα θέλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, όχι ως μια υπολογισμένη αντίδραση στην κρίση, αλλά εκ των υστέρων, από απελπισία, αφού όλα τα άλλα έχουν αποτύχει, με έναν αντίστοιχα μεγάλο κίνδυνο αποτυχίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δείξει ότι σπάει κάτω από την πίεση...Κοίτα τα έργα σου Αγκελα Μέρκελ και απελπίσου» καταλήγει ο αρθρογράφος.
ΠΗΓΗ: Έθνος

Παράταση στις προθεσμίες φορολογικών δηλώσεων


Προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Ζανιά στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των φορολογουμένων, καθορίζονται οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των παρακάτω υπόχρεων ως εξής:

1. Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ, (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνίες, κοινοπραξίες, κλπ.), που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 64 του ΚΦΕ, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία λήγει στις 18 Μαΐου 2012, παρατείνεται έως και τις 25 Μαΐου 2012 για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:

α. των παραπάνω υπόχρεων, που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και
β. των περιπτώσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 της ΑΥΟ ΠΟΛ.1116/3.5.2012, οι οποίες υποβάλλονται υποχρεωτικά στην Δ.Ο.Υ., λόγω αδυναμίας της ηλεκτρονικής υποβολής τους.

2. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 για όλα τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παραγράφου 2 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε, παρατείνεται έως και τις 25 Μαΐου 2012.