Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Στο φως, μεγάλα ποσά φοροδιαφυγής από το άνοιγμα λογαριασμών


Κρυμμένοι «σκελετοί» εγκλημάτων φοροδιαφυγής έρχονται στο φως, σαν αποτέλεσμα της κινητοποίησης των πολιτών και των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Μόνο από το άνοιγμα 200 περίπου τραπεζικών λογαριασμών ανακαλύφθηκαν μεγάλα ποσά φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αυξανόμενες καταγγελίες και η κινητοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) δείχνει ότι η μάχη κατά της φοροκλοπής μπορεί να είναι επιτυχής. Αρκεί βέβαια να ξεπεραστεί η απροθυμία συνεργασίας των τραπεζών και η έλλειψη στοιχειωδών μέσων.

«Διασταυρώνοντας τις φορολογικές δηλώσεις με τα καταγεγραμμένα ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από το ύψος των αποδοχών, ζητήσαμε την τελευταία διετία το άνοιγμα 5.000 τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων. Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από τις τράπεζες, μέχρι και 18 μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν ανοιχτεί μόλις 200 απ’ αυτούς. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για μη απόδοση ΦΠΑ και απόκρυψη εισοδήματος υπερβαίνουν τα 650 εκατ. ευρώ», λέει στην «Κ» ο κ. Νικόλας Λέκκας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Συντονισμού Ελέγχων της κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ.

Η συμμετοχή των πολιτών είναι όχι μόνο ενθαρρυντική, αλλά και αποφασιστική, καθώς οι καταγγελίες (μέσω τηλεφώνου κυρίως, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αυτοπροσώπως) όχι μόνο αυξάνονται, αλλά γίνονται πιο συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες και «ζουμερές». Δηλαδή, δεν αναφέρονται μόνο στην μη έκδοση αποδείξεων, αλλά και σε αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία, εταιρείες φαντάσματα που εκδίδουν πλαστά τιμολόγια κλπ.

«Ρίχνουμε το βάρος στις μεγάλες υποθέσεις. Η μη απόδοση ΦΠΑ, το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων και τα πλαστά εικονικά στοιχεία είναι βασικοί μας στόχοι, γιατί από εκεί γίνεται τεράστια φοροδιαφυγή. Μέσα σε δύο χρόνια εντοπίσαμε 450.000 πλαστά τιμολόγια, με τα οποία διάφορες εταιρείες εμφάνιζαν δήθεν έξοδα προς τρίτους, απαλλασσόμενες από εισόδημα και ΦΠΑ. Η απάτη ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει απώλεια 800 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ και πολλά εκατομμύρια σε φόρο», τονίζει ο κ. Λέκκας.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα 695 μεγαλοδικηγόροι και μεγαλοσυμβολαιογράφοι, που το επίπεδο των φορολογικών τους δηλώσεων δεν δικαιολογεί ούτε κατά διάνοια την περιουσία τους. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, στις απαλλοτριώσεις γης λόγω δημόσιων έργων (όπως αυτοκινητοδρόμων), που εκδικάζονται σε δεύτερο βαθμό, η αποζημίωση του ιδιοκτήτη συνήθως πολλαπλασιάζεται, αυξάνοντας σημαντικά και την αμοιβή του δικηγόρου. Αυτό όμως δεν εμφανίζεται πουθενά και δεν αποδίδεται αυτή η καθόλου ευκαταφρόνητη διαφορά», μας λέει το στέλεχος του ΣΔΟΕ. Τεράστιο είναι το πρόβλημα και με τις 18.310 offshore εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονται συνήθως ακίνητα. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής offshore που χρωστά πάνω από 21 εκατ. φόρο!

Σημαντική βοήθεια προσφέρει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΕΛΕΓΞΙΣ», με το οποίο έχει εφοδιαστεί το ΣΔΟΕ (από το Νοέμβριο του 2011 στην Αττική και από τον ερχόμενο Αύγουστο πανελλαδικά). «Όλα είναι καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία υπόνοια για φακελάκι, λάδωμα κλπ», τονίζει ο κ. Λέκκας. Το έργο των 700 περίπου ελεγκτών, σύμφωνα με τα στελέχη του Σώματος, έχει ανέβει σημαντικά. Βασικό έλλειμμα αποτελεί η μη άμεση ανταπόκριση των τραπεζών, έτσι ώστε να μην προλαβαίνουν οι φοροφυγάδες να φυγαδεύσουν τα χρήματά τους. Από κει και πέρα ζητούν ενίσχυση. Ο κ. Λέκκας είναι σαφής: «Ούτε βενζίνη δεν έχουμε για να κινηθούμε. Έχουμε ζητήσει ενίσχυση σε προσωπικό για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματά μας. Γιατί να περικόπτονται οι μισθοί και οι συντάξεις, αντί να πληρώνουν φόρο οι έχοντες και κατέχοντες;»

Πηγή: Καθημερινή