Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Έκρηξη φοροδιαφυγής με πλαστά και εικονικά τιμολόγια
Έκρηξη της φοροδιαφυγής μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων που κάνουν θραύση στην αγορά, η οποία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση, διαπιστώνουν καθημερινά οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Την ώρα που τα φορολογικά έσοδα μέρα με την ημέρα «καταρρέουν» καταγράφοντας πτώση άνω του 15% μετά τις εκλογές, αγρότες, επιχειρηματίες, γιατροί και δικηγόροι έχουν στήσει πάρτι φοροδιαφυγής κλέβοντας από το Δημόσιο, ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ. Οι συλλήψεις και το Αυτόφωρο δεν έχουν πτοήσει τους φοροφυγάδες οι οποίοι συνεχίζουν απτόητοι να μην εκδίδουν αποδείξεις, να μην αποδίδουν το ΦΠΑ, να κρύβουν εισοδήματα και να «φουσκώνουν» τις δαπάνες τους με πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, σήμανε συναγερμό στο φοροεισπρακτικό και φοροελεγκτικό μηχανισμό ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός είσπραξης των φορολογικών εσόδων στις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τις εκλογές. Σήμερα ο κ. Ζανιάς επισκέπτεται το ΣΔΟΕ όπου αναμένεται να ζητήσει την πλήρη ενεργοποίηση των φοροελεγκτών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Τα ποσοστά
Οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι το ποσοστό παραβατικότητας ξεπερνά το 50% στην Αττική ενώ στην επαρχία τα πράγματα είναι πολύ χει­ρότερα. Στη δυτική Μακεδονία φθάνει το 60%, στο Νότιο Αιγαίο το 65% και στα νησιά του Ιονίου εκτοξεύεται στο 71%.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από το ΣΔΟΕ τον περασμένο μήνα. Οι φοροελεγκτές εντόπισαν:
Ένα δικηγόρο, δύο γιατρούς και τρεις επιχειρηματίες που δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και τιμολόγια συνολικής αξίας 2,2 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ο δικηγόρος που διατηρεί γραφείο στο Καματερό βρέθηκε να μην έχει εκδώσει 248 αποδείξεις αξίας 1.632.581 ευρώ, την περίοδο 2000-2010. Με τον τρόπο αυτό, έκρυψε από την εφορία τα «μαύρα» εισοδήματα που απέκτησε και για τα οποία δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ φόρο. Ήδη το ΣΔΟΕ έχει δεσμεύσει τον τραπεζικό λογαριασμό του και σύντομα θα κληθεί από την εφορία να δώσει διευκρινίσεις και να πληρώσει τους πρόσθετους φόρους και τα σχετικά πρόστιμα. Ο έλεγχος σε έναν καρδιοχειρουργό στου Ζωγράφου έδειξε ότι μόνον από τρεις αποδείξεις που δεν είχε εκδώσει έκρυψε εισόδημα 10.750 ευρώ ενώ για 60 αποδείξεις που δεν είχε εκδώσει ένας ενδοκρινολόγος στην Αθήνα, έβαλε στην τσέπη 35.516 ευρώ.
Είκοσι δύο επιχειρήσεις να έχουν εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας 8,9 εκατ. ευρώ. Ένας έμπορος δομικών υλικών από το Καματερό, ένας πολιτικός μηχανικός από το Καλαμάκι και ένας χονδρέμπορος μηχανημάτων από το Νέο Ψυχικό είχαν εκδώσει από το 2004 έως και το 2007 περίπου 300 πλαστά και εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 4 εκατ. ευρώ με στόχο την κλοπή ΦΠΑ.
Είκοσι επιχειρήσεις φέρονται να έχουν λάβει πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας 16,1 εκατ. ευρώ.
Κύκλωμα απάτης με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ, που δρούσε στη Θήβα. Επιχειρηματίας που ασχολείται με το εμπόριο οπωροκηπευτικών είχε στήσει όπως προκύπτει από στοιχεία του ΣΔΟΕ, βιομηχανία έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων. Από το 2007 έως το 2010 εξέδωσε πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας 18,053 εκατ. ευρώ ενώ στο ίδιο διάστημα δεν απέδωσε εισφορές στον ΕΛΓΑ ύψους 541.594 ευρώ. Τρεις αγρότες, στην Καναπίτσα, στην Καλλιθέα και το Άρμα Θηβών εντοπίστηκαν να έχουν λάβει από τον έμπορο των οπωροκηπευτικών πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας 1,027 εκατ. ευρώ.
Με το κόλπο αυτό, οι αγρότες παρουσίαζαν στην εφορία «φουσκωμένες» πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και κατάφερναν να εισπράξουν από το Δημόσιο μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ τις οποίες μοιράζονται με τους «συνεταίρους». Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο μήνες στο Άρμα Θηβών το ΣΔΟΕ είχε αποκαλύψει κύκλωμα παράνομων επιστροφών ΦΠΑ ύψους 10 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά σε ένα χωριό με μόλις 1.070 κατοίκους.
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ήδη συντάσσουν εκθέσεις για όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής που εντόπισαν. Οι εκθέσεις θα αποσταλούν στις αρμόδιες εφορίες για την επιβολή των πρόσθετων φόρων και προστίμων.
Tα ευρήματα του ΣΔOE από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν τον Aπρίλιο
Ενας δικηγόρος, δύο γιατροί και τρεις επιχειρηματίες δεν έκοψαν αποδείξεις συνολικής αξίας 2,2 εκατ. ευρώ.
Eίκοσι δύο επιχειρήσεις είχαν εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας 8,9 εκατ. ευρώ.
Eίκοσι επιχειρήσεις έλαβαν πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας 16,1 εκατ. ευρώ.
Εμπορος οπωροκηπευτικών από τη Θήβα είχε εκδώσει πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας 18,05 εκατ. ευρώ. Tρεις αγρότες έλαβαν από τον έμπορο τα παραποιημένα στοιχεία αξίας 1,027 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία