Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Πρωτοβουλία ΣΕΒ για αλλαγή του νόμου που προβλέπει μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%
Ζήτημα αλλαγών του νόμου για τα εργασιακά έθεσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος με επιστολή του προς τους προέδρους της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλου, της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, αλλά και του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνη Ρουπακιώτη. ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ συμφώνησαν με την πρόταση του ΣΕΒ, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ζητώντας άμεση σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης, ώστε η όποια συμφωνία να είναι δεσμευτική. Η πρώτη τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, ωστόσο οι αποφάσεις θα τεθούν υπό την αίρεση τόσο της επόμενης κυβέρνησης όσο και της τρόικας.
Συγκεκριμένα ο ΣΕΒ δηλώνει έτοιμος να συζητήσει μέτρα που αφορούν την κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους μόνιμα απασχολούμενους και την επαναφορά της παράτασης ισχύος των ΣΣΕ (μετενέργεια) από τους 3 στους 6 μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.
Ταυτόχρονα όμως ζητεί να εξετασθεί το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν από τη διαρκώς οξυνόμενη κρίση, για τις αμοιβές από συμβάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν πολλαπλά πρόσθετα επιδόματα και παροχές.
Ο ΣΕΒ ζητεί παράλληλα να συζητηθούν προτάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στο μη μισθολογικό κόστος, αλλά και για την προσαρμογή του μέσου κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις.
Θετικά στην πρόσκληση του κ. Δασκαλόπουλου τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας ότι η Συνομοσπονδία επανειλημμένα έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στα μέτρα της μείωσης του βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ και της "μετενέργειας", θεωρώντας όμως ότι για τα μέτρα που επήλθαν με νομοθετική ρύθμιση δεν νοείται "πάγωμα νόμου" με "κοινωνική συμφωνία" ή "μορατόριουμ", παρά μόνο με άλλη νομοθετική διαδικασία, αρμοδιότητα όμως που δεν έχει η σημερινή μεταβατική κυβέρνηση.
Τη θέση της για ένα νέο εργασιακό πλαίσιο εξέφρασε και η ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνοντας ότι η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει και ενσωματώσει την εκάστοτε οικονομική συγκύρια, θετική ή αρνητική. Μάλιστα ο κ. Ασημακόπουλος στο τραπέζι του διαλόγου πέρα από τη μετενέργεια και τον κατώτατο μισθό θέτει και την κατάργηση του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011, που αφαιρεί τη δυνατότητα από το υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει τις συμβάσεις που υπογράφονται και σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που δεν είναι μέλη των θεσμικών φορέων που υπογράφουν και συμφωνούν τη σύμβαση εργασίας.
Για τη ΓΣΕΕ μια συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς για τα εργασιακά ζητήματα δεν θα είχε νόημα με δεδομένο το γεγονός ότι ανάλογες συμφωνίες υπήρξαν και στο παρελθόν, οι οποίες με νόμους αναιρέθηκαν. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, επιδιώκοντας ισχυρές δεσμεύσεις, έκανε γνωστό με επιστολές προς τον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο ότι δεν θα προσέλθει σε διάλογο με τους εργοδοτικούς φορείς, αντιπροτείνοντας την άμεση σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης ώστε να υπάρξει διαβούλευση σε εθνικό θεσμικό επίπεδο και συμφωνίες δεσμευτικές από εργαζόμενους, εργοδότες και κράτος.
Στο υπουργείο Εργασίας ο Τσίπρας
Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για αναστολή των μέτρων που μειώνουν συντάξεις και μισθούς, όπως και αυτών για τη μετενέργεια και τις συλλογικές συμβάσεις, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή του χθες με τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του υπουργού, αντιλαμβανόμενος ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και η παρέμβασή της είναι περιορισμένη.
ΠΗΓΗ: Εξπρές