Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Έκρηξη στις ηλεκτρονικές απάτες
Ηχηρό καµπανάκι στους πελάτες τους τόσο στα ΑΤΜ όσο και στο e-banking χτυπούν τώρα οι τράπεζες, καθώς διαπιστώνουν σηµαντική έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες.
Από τη µια οι σπείρες που χτυπούν τα ΑΤΜ γίνονται ολοένα και περισσότερε ς, χρησιµοποιώντας νέες και αναβαθµισµένες µεθόδους για το «ξάφρισµα» (skimming) των πελατών. Και από την άλλη τα παραπλανητικά e-mail που φτάνουν µαζικά στους λογαριασµούς ανυποψίαστων χρηστών της ηλεκτρονικής τραπεζικής είναι σαφώς βελτιωµένα, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο «ψαρέµατος» (phishing) ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων.
Σήµερα, η λεία της ηλεκτρονικής απάτης ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ περίπου και παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους τραπεζίτες.
Καθώς µάλιστα η χρήση των εναλλακτικών δικτύων αυξάνει, τα φαινόµενα ψηφιακής απάτης πολλαπλασιάζονται. Ενδεικτικό είναι ότι σήµερα περίπου 1 εκατ. Ελληνες έχουν λογαριασµούς e-banking, ενώ µία στις δύο τραπεζικές συναλλαγές γίνεται ηλεκτρονικά, είτε µέσω υπολογιστή είτε από το κινητό τηλέφωνο και κυρίως από τα ΑΤΜ.
Oι τράπεζες έχουν ήδη υιοθετήσει βελτιωµένα συστήµατα προστασίας, καθώς αφενός στις περισσότερες συναλλαγές επιβάλλουν τη χρήση επιπλέον κωδικού που δηµιουργείται από ειδικό µηχάνηµα και αφετέρου ελέγχουν ανά πάστα στιγµή τα δίκτυά τουςγια ύποπτες κινήσεις και ενηµερώνουν άµεσατους πελάτες τους.
ΝΕΕΣ ΜΕΘΟ∆ΟΙ ΞΑΦΡΙΣΜΑΤΟΣ. Χαρακτηριστικό της αύξησης που σηµειώνεται στηνηλεκτρονική απάτη είναιότι µόλις προχθές η αστυνοµία εξάρθρωσε ακόµη µια συµµορία, η οποία παγίδευε µεειδικές µεταλλικές τάπες ΑΤΜ τραπεζών και αποσπούσεχρήµατα από ανύποπτους πελάτες της τράπεζας. Συγκεκριµένα τα µέλη της συµµορίας, που δρούσαν νυχτερινές ώρες, τοποθετούσαν ειδικές µεταλλικές τάπες στις εξόδους χρηµάτων των µηχανηµάτων αυτόµατης ανάληψης. Ετσι, όταν οι πελάτες προσπαθούσαν να κάνουν ανάληψη χρηµάτων, διαπίστωναν ότι η συναλλαγή γινόταν κανονικά – µαζίµε τη χρέωση του λογαριασµούτους –, αλλάτα χρήµατα της ανάληψης δενέβγαιναν από το µηχάνηµα.
Μετά το πέρας συναλλαγής και την αποχώρηση των κατόχων των καρτών, οι δράστες αφαιρούσαν τη µεταλλική τάπα καιαποσπούσαν τα χρήµατα.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι συµµορίες τοποθετούν ειδικές συσκευές πάνω στην υποδοχή της κάρτας στο ΑΤΜ µέσω των οποίων µπορούν να «διαβάσουν» τη µαγνητικήτης επιφάνεια. Παράλληλα, µέσω µικροκάµερας ή µε ειδικές µεµβράνες µπορούν να υποκλέπτουν τον κωδικό αριθµό (PIN) και στη συνέχεια να φτιάξουν µια πανοµοιότυπη κάρτα, πραγµατοποιώντας παράνοµες αναλήψεις µετρητών.
ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ «ΨΑΡΕΜΑ». Ιδιαίτερα δηµιουργικοί είναι οι e-απατεώνες και στα παραπλανητικά µηνύµατα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου που στέλνουν. Μάλιστα, σε σχέση µε το παρελθόν τα e-mail είναι τόσο καλοφτιαγµένα και γραµµένα σε σωστά ελληνικά, µε αποτέλεσµα πολλοί να µπερδευτούν και να δώσουν τα στοιχεία τους. Για παράδειγµα, αυτή τη στιγµή αποστέλλονται δεκάδες χιλιάδες e-mail µε φερόµενο ως αποστολέα µεγάλη τράπεζα, η οποία δήθεν ζητά από τους πελάτες της να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της κάρτας αναλήψεών τους, ώστε να ενεργοποιηθεί η νέα κάρτα µε ενσωµατωµένο το PIN. Το ενδιαφέρον είναι ότι όντως στη συγκεκριµένη τράπεζα γίνεται η µετατροπή αυτή, άρα το µήνυµα έχει ακόµη περισσότερες πιθανότητες να γίνει πιστευτό.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Φυλάκιση και λίστες για τους φοροφυγάδες
Βαριές ποινές για τους φοροφυγάδες προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Οσοι φοροδιαφεύγουν θα έλθουν αντιμέτωποι με αυτόφωρο, φυλάκιση και άρση του φορολογικού απορρήτου για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους. Οι τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» θα καθορισθούν στο υπουργικό και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτόφωρο για τη μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ θα μπορεί να ισχύει για πέντε έτη από την τέλεση του αδικήματος, ενώ για οφειλές μέχρι 75.000 ευρώ το αυτόφωρο θα ενεργοποιείται μέχρι και 20 μήνες από την τέλεση του αδικήματος.
Εξάλλου, στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην άρση του φορολογικού απορρήτου και να δώσει στη δημοσιότητα λίστες με τα ονόματα οφειλετών του Δημοσίου στην περίπτωση που αυτοί έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία για πάνω από ένα έτος και το ύψος των οφειλών ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
Επίσης θα γνωστοποιηθούν παραβάτες, εφόσον πρόκειται για έκδοση πλαστών στοιχείων ή έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων ή νόθευση στοιχείων ή μη έκδοση στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης καθώς και καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.
Οπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, οι πρώτες λίστες με ονόματα φοροφυγάδων θα δοθούν στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο 2 τοις χιλίοις, από 1,5 τοις χιλίοις. Από 1η Ιανουαρίου 2012 δεν θα επιβάλλεται φόρος συναλλαγών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για τη φορολόγηση της υπεραξίας.
Δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις
Συμψηφισμός οφειλών επιχειρήσεων και Δημοσίου
Ο συμψηφισμός φορολογικών οφειλών επιχειρήσεων και Δημοσίου θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το είχε προαναγγείλει, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς, οι οποίοι είχαν ζητήσει αυτήν τη ρύθμιση. Ετσι οποιαδήποτε βέβαιη και εκκαθαρισμένη οφειλή του Δημοσίου προς τους φορολογουμένους θα συμψηφίζεται με φόρους.
Ο συμψηφισμός θα αφορά αποκλειστικά και μόνο οφειλές του στενού δημόσιου τομέα που έχουν ήδη βεβαιωθεί και εκκαθαριστεί, δηλαδή θα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εκταμίευσή τους στους δικαιούχους. Αντίθετα δεν θα αφορά ασφαλιστικές εισφορές και οφειλές οργανισμών του κράτους, όπως νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποιος έχει να λάβει επιστροφή φόρου, όχι μόνο ΦΠΑ αλλά και εισοδήματος, θα μπορεί να τη συμψηφίσει με τον ΦΠΑ που οφείλει.
Επιπλέον, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται μεταξύ άλλων:
Η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις. Με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης θα προκαταβάλλεται το 40% του φόρου και το υπόλοιπο 60% θα εξοφλείται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις.
Η φορολόγηση με συντελεστή 20% των συνολικών κερδών των επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ για τις χρήσεις που αρχίζουν από 1ης Ιανουαρίου 2011. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται φόρος 25%, που θα διενεργείται με τη μορφή παρακράτησης στην επιχείρηση.
Η καθιέρωση του οικονομικού εισαγγελέα και της φορολογικής διαιτησίας.
Η αύξηση της προβεβαίωσης από 25% σε 50% του αμφισβητούμενου φόρου για την προσφυγή στη δικαιοσύνη.
ΠΗΓΗ: Έθνος
ΙΧ: Πετρελαιοκίνηση προ των πυλών
Ανοιχτό άφησε, χθες, το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η πετρελαιοκίνηση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Χ. Τσιόκας, ο οποίος, μάλιστα, τόνισε ότι περιμένει εξελίξεις τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο κ. Τσιόκας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε, επίσης, πως εξετάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους υποψήφιους αγοραστές υβριδικών αυτοκινήτων.
Ο γενικός γραμματέας, ακολουθώντας παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Δ. Ρέππα για την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, υποστήριξε: «Το υπουργείο Μεταφορών βλέπει θετικά το θέμα της πετρελαιοκίνησης και ελπίζω τις επόμενες ημέρες να έχουμε εξελίξεις». Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ρέππας είχε δηλώσει ότι έχει ήδη συσταθεί επιτροπή η οποία εξετάζει το ζήτημα προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για τη χρήση πετρελαίου στα Ι.Χ. εντός των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος το θέμα της πετρελαιοκίνησης εξετάζεται ακόμη, με επίκεντρο δύο βασικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την απελευθέρωση της χρήσης πετρελαίου. Ο πρώτος αφορά στην υγεία των κατοίκων και το δεύτερο στα πιθανά πρόστιμα που μπορεί να μας επιβάλει η Ε.Ε. εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης των εκπομπών μικροσωματιδίων.
Όσον αφορά τα υβριδικά αυτοκίνητα, ο κ. Τσιόκας υποστήριξε ότι εξετάζονται κίνητρα από το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση του ΦΠΑ, καθώς στα περισσότερα από αυτά τα αυτοκίνητα το τέλος ταξινόμησης είναι μειωμένο, ενώ σε άλλα δεν καταβάλλεται καθόλου. «Εχουμε ήδη στείλει τις παρατηρήσεις μας στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο οικονομικά στηρίζει το πρόγραμμα. Έχουμε υποβάλει αυτή την πρόταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόκας.
Από το 1990
Η απαγόρευση των πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. σε Αττική και Θεσσαλονίκη αποτελεί μείζον ζήτημα για την αγορά από τη δεκαετία του '90! Ωστόσο, έχουν περάσει χρόνια από τότε που οι πετρελαιοκινητήρες ρύπαιναν υπερβολικά και από την άλλη πρόκειται να εξισωθεί ο φόρος μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση από τις συνεχείς αυξήσεις στη τιμή διάθεσης της αμόλυβδης. Τέλος, επειδή και η Ε.Ε. μας έχει δείξει ήδη δύο «κίτρινες» κάρτες για το θέμα, φαίνεται πως μπαίνει πλέον επιτακτικά στο τραπέζι η άρση της απαγόρευσης των πετρελαιοκίνητων Ι.Χ., έστω και υπό προϋποθέσεις (μόνο με κινητήρες Euro5), στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα.
Euro 5
Ενας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους πρέπει να απελευθερωθεί η κίνηση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη αφορά στο γεγονός πως στην οδηγία εκπομπών ρύπων Euro 5 υπάρχει σαφής προσδιορισμός από την Ε.Ε., βάσει του οποίου οι ρύποι είναι κοινοί (πολύ χαμηλοί) για τους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Οι βενζινοκινητήρες ρυπαίνουν το ίδιο, και μάλιστα οι κινητήρες πετρελαίου τελευταίας γενιάς είναι πολύ πιο «καθαροί» από τους αντίστοιχους βενζίνης! Παράλληλα, τα όρια εκπομπής μικροσωματιδίων είναι κοινά για τους δύο τύπους κινητήρων και δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 5 γρ. ανά χλμ. Με λίγα λόγια αν εξακολουθήσει να απαγορεύεται η κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro5 θα πρέπει να απαγορευτεί και η κυκλοφορία των αντίστοιχων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων!
Τεράστια οφέλη
Τεράστιο αναμένεται να είναι το όφελος των ιδιοκτητών πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, καθώς η κατανάλωση καυσίμου κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα των βενζινοκίνητων, παρά το γεγονός πως η διαφορά στην τιμή μεταξύ αμόλυβδης και diesel κίνησης είναι μόλις 0,30 λεπτά.
Το πραγματικό κέρδος για τον χρήστη ενός Ι.Χ. diesel απορρέει από τη μεγαλύτερη αυτονομία που προσδίδουν οι πετρελαιοκινητήρες σε σχέση με εκείνους της βενζίνης και τα αραιά τακτικά σέρβις. Μάλιστα, ένα Ι.Χ. 2.000 κ.εκ. το οποίο αποδίδει 170 ίππους με ένα ρεζερβουάρ μπορεί να διανύσει περίπου 450 χλμ., ενώ το ίδιο μοντέλο με κινητήρα diesel, ο οποίος αποδίδει 177 ίππους, η αυτονομία άγγιξε τα 1.004 χλμ.!
Εμπόριο
Αν το μέτρο της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων συνδυαστεί και με την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη οι πωλήσεις καινούριων Ι.Χ. θα τονωθούν πολύ περισσότερο.
Όμως, η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης εκτός της αύξησης των πωλήσεων θα ενισχύσει και τα δημόσια έσοδα, καθώς τα μοντέλα με κινητήρες diesel είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα μοντέλα κατά τουλάχιστον 1.500 ευρώ.
Επιδόσεις
Ενα αυτοκίνητο πόλης 1.100 κ.εκ., που διανύει περίπου 15.000 χλμ. ετησίως, θα πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστον 1.200 ευρώ για καύσιμα.
Αντίστοιχα, ένας ιδιοκτήτης ενός ίδιου πετρελαιοκίνητου μοντέλου με κινητήρα 1.300 κ.εκ. για να διανύσει τα ίδια χιλιόμετρα θα καταβάλει μόλις 720 ευρώ!
Σε ένα βενζινοκίνητο μοντέλο με κινητήρα 1.600 κ.εκ. για να διανύσει 15.000 χλμ. ο ιδιοκτήτης του θα καταβάλει 1.800 ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο πετρελαιοκίνητο μοντέλο με κινητήρα 1.700 κ.εκ. χρειάζεται μόλις 1.000 ευρώ!
Τέλος, τα βαριά πολυτελή SUV με κινητήρες άνω των 3.000 κ.εκ. για να διανύσουν 15.000 χλμ. οι ιδιοκτήτες τους θα καταβάλουν τουλάχιστον 3.300 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα πετρελαιοκίνητα θα «κάψουν» καύσιμα αξίας 1.800 ευρώ!
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Φοροδιαφυγή: Αυτόφωρο από το πρώτο ευρώ
Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνια θα αντιμετωπίζουν όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν από το πρώτο ευρώ. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και σε λίγη ώρα κατατίθεται στη Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει:
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής. Θεσπίζεται τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους. Το πρώτο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τέλος Μαρτίου 2011. Το Πρόγραμμα θα εγκρίνεται με απόφαση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, την οποία θα απαρτίζουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος. Θεσπίζεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός και έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις, καθώς και να εποπτεύει, να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, τελωνείων και φοροελεγκτικών υπηρεσιών). Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα συντονίζει και θα κατευθύνει τα στάδια της προδικασίας, δηλαδή της ουσιαστικής έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων από όλες τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές, έτσι ώστε οι φάκελοι της δικογραφίας που παραλαμβάνουν οι «Οικονομικοί Εισαγγελείς» των κατά τόπους Εισαγγελιών να είναι πλήρεις.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Ειδικότερα:
Θεσπίζονται ως διαρκή και επομένως, ως συνεχή αυτόφωρα, τα αδικήματα
-          της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής. Η πράξη στην περίπτωση αυτή μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται στο Δημόσιο εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό,
-          της φοροδιαφυγής με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος και
-          της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών, με χρόνο τέλεσης αυτών το χρονικό διάστημα από την ημέρα  κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής.
·      Αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
·      Αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (πλην των ληξιπροθέσμων) από κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σε κάθειρξη μέχρι είκοσι έτη.
·      Η ποινική δίωξη δεν αρχίζει για καμία από τις περιπτώσεις των αδικημάτων αυτών, αν αυτός κατά του οποίου πρόκειται να ασκηθεί η ποινική δίωξη έχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση, κατά του Δημοσίου, ποσού ίσου ή μεγαλύτερου από αυτό για το οποίο διώκεται.
·      Στα πλημμελήματα της φοροδιαφυγής, προβλέπεται, ότι δεν χωράει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής στα πλημμελήματα αυτά. Η μετατροπή της ποινής, στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται να γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ, αντί των 3 ευρώ που ισχύει σήμερα, ανώτατο δε ποσό εξαγοράς ορίζονται τα 100 ευρώ.
·      Τέλος, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, προκειμένου για υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.
Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% στο 50%. Όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών. Στα πρόστιμα παραμένει στο 25% αφού υπάρχει βασική διάταξη για συμβιβασμό στο 1/3.
Αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών
Επιλογή, στελέχωση και αξιολόγηση των κρίσιμων για την είσπραξη των εσόδων οργανικών μονάδων του Υπουργείου Οικονομικών. Στόχος των διατάξεων αυτών είναι να επιλεγεί με ουσιαστική και αποτελεσματική διαδικασία επιλογής το κατάλληλο για την είσπραξη των εσόδων του κράτους προσωπικό, το οποίο θα στελεχώσει τις κρίσιμες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Οικονομικών, και θα υπόκειται σε διαρκή έλεγχο και παρακολούθηση για την επίτευξη μετρήσιμων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων. Για τον σκοπό αυτό:
·      Τα κριτήρια και η επιλογή γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί σε μεγάλης έκτασης ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού των ελεγκτών.
·      Οι υποψήφιοι υποβάλλουν Ειδική Αναλυτική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες).
·      Τα στελέχη αξιολογούνται ανά 8μηνο, οι Προϊστάμενοι Δ/νσεων, Υποδιευθύνσεων και Τμημάτων ανά 12μηνο ή 18μηνο.
·      Κατά τη διάρκεια της θητεία τους υπάγονται σε ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο.
Σύσταση «Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων» στο Υπουργείο Οικονομικών. Αποστολή της είναι η συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, που αφορούν στην εμπλοκή υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων από αυτό Νομικών Προσώπων, στη διαφθορά, διαπλοκή και άλλα σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα και εγκλήματα (καταχρήσεις, εκβιασμούς, παθητικές ή ενεργητικές δωροδοκίες, περιπτώσεις κακοδιοίκησης, κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων κ.λ.π.), καθώς και την εξιχνίαση και δίωξη αυτών, σε συνεργασία με τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Η Υπηρεσία θα μπορεί να προβαίνει και στον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων.
Ενίσχυση της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της άμεσης φορολογίας. Συνιστάται στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, «Τμήμα Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας στον τομέα της άμεσης φορολογίας». Αντικείμενο του τμήματος αυτού είναι:
·      Ανταλλαγή πληροφοριών και ενίσχυση της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής στο πλαίσιο εφαρμογής διεθνών συμβάσεων.
·      Διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών με σκοπό τη σύναψη ή αναθεώρηση διεθνών συμφωνιών.
·      Συνεργασία με την Γ.Γ.Π.Σ, την Γενική Διεύθυνση Ελέγχων, το Σ.Δ.Ο.Ε. και κάθε αρμόδια φορολογική ή ελεγκτική υπηρεσία ή αρχή με σκοπό την άμεση προώθηση και αξιοποίηση των πληροφοριών που προέρχονται από το εξωτερικό (κυβερνητικές πηγές, πιστωτικά ιδρύματα και άλλες πηγές).
·      Εισήγηση και μέριμνα για την εναρμόνιση του εσωτερικού δικαίου με το παράγωγο κοινοτικό δίκαιο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τμήματος.
Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος – Οργανωτικές διατάξεις. Με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται η αξιοποίηση από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) της εμπειρίας αξιόλογων υπηρεσιακά και ηθικά στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών. Για το λόγο αυτό γίνονται οι αναγκαίες μεταβολές στα κριτήρια επιλογής των υπαλλήλων του Σ.Δ.Ο.Ε., καταργώντας την ποσόστωση 20%-30% για τη στελέχωση του Σ.Δ.Ο.Ε. από νεοδιόριστους στο σύνολο του υπηρετούντων του. Οι υπάλληλοι που τοποθετούνται, μετατίθενται η αποσπώνται στις Υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, προέρχονται από τους κλάδους Εφοριακών και Τελωνειακών ή από αυτούς που υπηρετούν σε θέσεις Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης Εσόδων του Κράτους και έχουν πραγματική υπηρεσία στους κλάδους των οργανικών θέσεων που καλύπτουν μέχρι είκοσι έτη. Εφόσον πρόκειται για νεοδιόριστους υπαλλήλους αμέσως μετά την τοποθέτησή τους θα ακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα τουλάχιστον δύο μηνών. Για την επιλογή των στελεχών του ΣΔΟΕ και από τα στοιχεία που προκύπτουν από το προσωπικό μητρώο και τους πειθαρχικούς φακέλους θα εκτιμώνται κυρίως χαρακτηριστικά όπως:
·      Το ήθος και η προσήλωση στο υπηρεσιακών καθήκον.
·      Η επαγγελματική επάρκεια και η υπηρεσιακή κατάρτιση στα αντικείμενα αρμοδιότητας του ΣΔΟΕ.
·      Η ικανότητα συνεργασίας και επίδειξης ομαδικού πνεύματος.
·      Η δυνατότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και ο επαγγελματικός ζήλος.
Βελτίωση αποτελεσματικότητας συστήματος ελέγχων. Τροποποιούνται οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και κώδικα ΦΠΑ προκειμένου οι έλεγχοι να γίνονται κατά κύριο λόγο από το γραφείο και κατ’ εξαίρεση στην έδρα της επιχείρησης με βάση κριτήρια ελέγχου και με στόχο την επιτάχυνση των ελέγχων. Ειδικότερα, ο έλεγχος από το γραφείο, διατάσσεται από τον προϊστάμενο της ελεγκτικής υπηρεσίας στην οποία υπάγονται για τον μερικό προσδιορισμό τους εισοδήματός τους και για ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα θέματα ή φορολογικά αντικείμενα και διενεργείται στο κατάστημα της ελεγκτικής υπηρεσίας με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και ορίζονται ρητώς. Με αυτό τον τρόπο ελέγχου επιδιώκεται:
·      Η εξοικονόμηση του παραγωγικού χρόνου των φορολογικών οργάνων συνεπεία της μη μετάβασής τους στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των ελεγχόμενων επιτηδευματιών, ώστε ο εξοικονομούμενος παραγωγικός χρόνος να διατίθεται για τη διενέργεια περισσότερων και αποδοτικότερων ελέγχων.
·      Ο περιορισμός της ενόχλησης των επιτηδευματιών και η ελαχιστοποίηση της επαφής των ελεγκτικών αρχών με τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις.
·      Η χρήση σύγχρονων συστημάτων συγκέντρωσης και επεξεργασίας φορολογικής πληροφορίας κατά τον έλεγχο όπως το σύστημα Elenxis.
Άρση φορολογικού απορρήτου και δημοσιοποίηση οφειλετών και παραβατών. Για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, αλλά και για λόγους φορολογικής συμμόρφωσης ορίζεται η υποχρέωση της Φορολογικής Διοίκησης να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ σε διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων που υπερβαίνει το διάστημα του ενός έτους. Η γενική αυτή πρόβλεψη δεν εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:
·      όταν ο οφειλέτης έχει μπει σε ρύθμιση δηλ. έχει χορηγηθεί διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και υπό την προϋπόθεση ότι είναι συνεπής με τους όρους της ρύθμισης που έχει υπαχθεί και
·      όταν υπάρχει δικαστική απόφαση για την αναστολή της καταβολής των οφειλών.
Προβλέπεται επίσης η δημοσιοποίηση των στοιχείων και στις περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που συνίστανται σε φοροδιαφυγή μέσω της απόκρυψης φορολογητέας ύλης, όπως η έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων ή η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση ή στην εσφαλμένη καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων (π.χ..ανύπαρκτες αγορές ή  έξοδα).
Διαδικασία διακρίσεως των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ανεπίδεκτες είσπραξης και μη. Θεσμοθετούνται κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται διάκριση των ληξιπροθέσμων χρεών σε «εισπράξιμα» και «μη εισπράξιμα» με βάση συγκεκριμένα, διαφανή και ορθολογικά κριτήρια έτσι ώστε να είναι ευχερής και ο έλεγχος των δημοσίων υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον είσπραξής τους και η άντληση συμπερασμάτων από την κεντρική φορολογική διοίκηση σχετικά με τα αίτια της μη είσπραξης.
Η ένταξη των ληξιπροθέσμων στην κατηγορία των μη εισπράξιμων διενεργείται με απόφαση Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά από γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου από υπηρεσιακούς παράγοντες και έκθεση της αρμόδια ς υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφού παρέλθουν τριάντα ημέρες από την δημοσιοποίηση του καταλόγου εντάξεως των χρεών στην κατηγορία των «μη εισπράξιμων» στο διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, τα ανεπίδεκτα είσπραξης δεν θα διαγράφονται. Στο τέλος κάθε έτους οι αποφάσεις του Ειδικού κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενσωματώνονται σε έκθεση που υποβάλλεται στην Βουλή.
Ως ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται εκείνες οι οφειλές για τις οποίες έχουν εξαντληθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες εντοπισμού πηγών αποπληρωμής και αναγκαστικής είσπραξης.
Διαιτητική επίλυση φορολογικών διαφορών
Ιδρύεται ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών (Σ.Φ.Δ.) ως ανεξάρτητη αρχή με έδρα την Αθήνα. Έργο του Σ.Φ.Δ. είναι η διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. Φορολογικοί Διαιτητές διορίζονται πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής επάρκειας.
Το Φορολογικό Διαιτητικό Δικαστήριο αναλαμβάνει το έργο του ύστερα από αίτηση του φορολογουμένου, η οποία υποβάλλεται στο Σ.Φ.Δ. μέσα στην προθεσμία άσκησης της προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο και πρέπει να περιέχει όλα τα κατά τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας στοιχεία του δικογράφου της προσφυγής.
Η διαφορά επιλύεται από τρεις διαιτητές. Τον πρόεδρο των διαιτητών και τους διαιτητές ορίζει ο Πρόεδρος του Σ.Φ.Δ. ανά δικάσιμο κατ’ αλφαβητική σειρά του επωνύμου τους. Η δικάσιμος για τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από δύο (2) μήνες από την περιέλευση της θετικής δήλωσης του Δημοσίου για τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς.
Οι απόψεις της διοικητικής αρχής υποβάλλονται στο Σ.Φ.Δ. μέσα σε προθεσμία ενός μήνα από την υποβολή της θετικής δήλωσης. Η διαιτητική απόφαση εκδίδεται μέσα σε τρεις μήνες από τη συζήτηση της υπόθεσης.
Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, παύει αυτοδίκαια η εξουσία των διαιτητών για επίλυση της διαφοράς και αναβιώνει η προθεσμία για τη υποβολή αίτησης διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και την άσκηση προσφυγής, εκτός αν οι διάδικοι συμφωνήσουν ρητά για την παράταση της προθεσμίας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το Φορολογικό Διαιτητικό Δικαστήριο έχει τις αρμοδιότητες της φορολογικής ή τελωνειακής αρχής σχετικά με τη διοικητική επίλυση της διαφοράς. Για τη διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών εφαρμόζονται οι διατάξεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας και του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, όπως ισχύουν κάθε φορά. Αν η αίτηση διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς γίνει συνολικά ή εν μέρει δεκτή, η υπόθεση διαβιβάζεται στο διοικητικό δικαστήριο για να προβεί στην ακύρωση ή τροποποίηση της προσβαλλόμενης πράξης.
Βελτίωση του πλαισίου φορολόγησης και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας
Στο προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο εντάσσονται και μια σειρά διατάξεις που στοχεύουν στη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου φορολόγησης, στη διόρθωση στρεβλώσεων που παρατηρήθηκαν από συγκεκριμένες διατάξεις και στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.
·      Φορολογική Κατοικία. Θεσπίζονται διατάξεις για  τον ορισμό της φορολογικής κατοικίας στην οποία φορολογείται το παγκόσμιο εισόδημα και λαμβάνονται υπόψη οδηγίες του ΟΟΣΑ. Σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα (περισσότερες από 183 μέρες τον χρόνο). Σε φόρο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του ή της συνήθους διαμονής του.
·      Εισαγωγή μερισμάτων από το εξωτερικό. Θεσπίζεται διάταξη για μη φορολογία κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της ΕΕ εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα για αναπτυξιακούς λόγους. Εννοείται ότι όποτε διανεμηθούν θα παρακρατηθεί ο φόρος που αναλογεί στα μερίσματα.
·      Αναγνώριση πρόσθετου ποσού για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας. Παρατείνεται για 4 έτη, μέχρι 31/12/2014 το δικαίωμα έκπτωσης για επιπλέον ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκαν στη χρήση.
·      Χρόνος φορολογίας ΦΠΑ στις οικοδομές εάν δεν πωληθούν τα διαμερίσματα ή καταστήματα. Με την προτεινόμενη διάταξη εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι την συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής.
·      Δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των εμπορευματικών κέντρων. Δίνεται δυνατότητα επιλογής φορολόγησης στην εκμετάλλευση εμπορευματικών κέντρων. Με την επιλογή φορολόγησης παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που επιβαρύνει την κατασκευή και τη συντήρηση των εμπορευματικών κέντρων.
·      Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολή του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού. Συγκεκριμένα όταν υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του προσαυξάνεται κατά ποσοστό δύο τοις εκατό (2%), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 Ευρώ.
·      Βεβαίωση οφειλόμενου ΦΠΑ μετά από έλεγχο και δυνατότητα καταβολής σε 6 δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη, η οποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.
·      Μη απώλεια δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων. Προβλέπεται ότι οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων να έχουν δικαίωμα επιστροφής με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές ΦΠΑ, παρότι υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΛ.1026/9.2.2011

Τύπος, περιεχόμενο, χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. έτους 2010. - Υποχρεωτική υποβολή της αρχικής εμπρόθεσμης εκκαθαριστικής δήλωσης με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet για όλους τους υποκειμένους στο φόρο. - Όροι και προϋποθέσεις υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

Αθήνα, 09/02/2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Α. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
1. Δ/ΝΣΗ 14η Φ.Π.Α.
ΤΜΗΜΑ Α΄
2. Δ/ΝΣΗ 16η
ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ Ε΄
Β. Γ.Γ.Π.Σ.
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΕ.Π.Υ.Ο
1. Δ/ΝΣΗ 30η ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ
ΤΜΗΜΑ Β΄
2. Δ/ΝΣΗ 32η ΕΙΣΑΓ. &
ΕΛ. ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Η/Υ
ΤΜΗΜΑ Α΄

Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2 – 4
Ταχ. Κωδ. : 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Αικ. Καρύδα
Γ. Αναγνωστόπουλος
Τηλέφωνο : 210 –3647202-5
FAX : 210 – 3645413

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΠΟΛ 1026

ΘΕΜΑ: - Τύπος, περιεχόμενο, χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. έτους 2010.
- Υποχρεωτική υποβολή της αρχικής εμπρόθεσμης εκκαθαριστικής δήλωσης με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet για όλους τους υποκειμένους στο φόρο.
- Όροι και προϋποθέσεις υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

Α Π Ο Φ Α Σ Η
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις παρακάτω διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. που κυρώθηκε με το ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α΄), όπως ισχύουν:
α) της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 4, της παραγράφου 7, της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 9 και της παραγράφου 11 του άρθρου 36,
β) της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 και των παραγράφων 2, 3, 9 και 11 του άρθρου 38,
γ) των παραγράφων 1 και 8 του άρθρου 48,
δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 59 και
ε) της παραγράφου 3 του άρθρου 64.

2. Τις διατάξεις της ΑΥΟ ΠΟΛ.1141/13.11.2009 (ΦΕΚ 2391 Β΄/30-11-2009)

3. Τις διατάξεις του άρθρου 69 του π.δ. 16/1989 (ΦΕΚ 6 Α΄).

4. Τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α΄), περί αποδεικτικών εισπράξεως.

5. Την με αριθ. Δ6Α1142500 ΕΞ 2010/26.10.2010 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών με θέμα «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Δημήτριο Κουσελά» (ΦΕΚ 1725 Β΄/3.11.2010).

7. Την ανάγκη αλλαγής του εντύπου λόγω μεταβολής των συντελεστών Φ.Π.Α.

8. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

Άρθρο 1
Τύπος και περιεχόμενο
Ορίζουμε τον τύπο και το περιεχόμενο της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. για το έτος 2010 (έντυπο 009/10 – Φ.Π.Α. ΕΚΔΟΣΗ 2010, Φ1 TAXIS), όπως το υπόδειγμα που επισυνάπτεται ως παράρτημα της παρούσας.

Άρθρο 2
Χρόνος και τρόπος υποβολής

1. Η εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α. έτους 2010 υποβάλλεται:

α) Για υποκείμενους των οποίων η διαχειριστική περίοδος λήγει την 31/12/2010:

i. Μέχρι την 12η Απριλίου 2011 για υποκείμενους, οι οποίοι κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

ii. Μέχρι την 23η Μαΐου 2011 για υποκείμενους, οι οποίοι κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., καθώς και το Δημόσιο.

Οι υποκείμενοι αυτοί έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν:
- τις αρχικές εμπρόθεσμες εκκαθαριστικές δηλώσεις αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου ΤΑΧΙSnet.
- τις τροποποιητικές και τις εκπρόθεσμες δηλώσεις στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε έντυπη μορφή.

β)
Για υποκείμενους των οποίων η διαχειριστική περίοδος έληξε άλλη ημερομηνία εντός του 2010 από οποιαδήποτε αιτία ή λόγω οριστικής παύσης εργασιών ή διακοπής των υπαγομένων σε Φ.Π.Α. δραστηριοτήτων:

i. Μέχρι την 20η ημέρα του τρίτου μήνα από το τέλος του μήνα της λήξης της διαχειριστικής περιόδου ή της οριστικής παύσης εργασιών ή της διακοπής των υπαγομένων σε Φ.Π.Α. δραστηριοτήτων, εάν κατά τη λήξη τηρούσαν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

ii. Μέχρι την 20η ημέρα του πέμπτου μήνα από το τέλος του μήνα της λήξης της διαχειριστικής περιόδου ή της οριστικής παύσης εργασιών ή της διακοπής των υπαγομένων σε Φ.Π.Α. δραστηριοτήτων, εάν κατά τη λήξη τηρούσαν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

Οι υποκείμενοι αυτοί έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν:
- τις αρχικές εμπρόθεσμες εκκαθαριστικές δηλώσεις αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου ΤΑΧΙSnet.
- τις τροποποιητικές και τις εκπρόθεσμες δηλώσεις στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε έντυπη μορφή.

γ)
Για υποκείμενους που επήλθε οριστική παύση εργασιών λόγω θανάτου εντός του 2010:

i. Μέχρι την 20η ημέρα του τρίτου μήνα από το τέλος του μήνα της εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης οριστικής παύσης εργασιών σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 36 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), αν κατά τη λήξη της διαχειριστικής αυτής περιόδου τηρούσε βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

ii. Μέχρι την 20η ημέρα του πέμπτου μήνα από το τέλος του μήνα της εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης οριστικής παύσης εργασιών σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 36 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), αν κατά τη λήξη της διαχειριστικής αυτής περιόδου τηρούσε βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
Οι υποκείμενοι αυτοί έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν τις εκκαθαριστικές δηλώσεις στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε έντυπη μορφή.

2. Εξαιρούνται της υποχρεωτικής υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. με ηλεκτρονική μέθοδο μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet και υποβάλλουν την εκκαθαριστική δήλωση υποχρεωτικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε έντυπη μορφή οι υποκείμενοι που:

i. Υπάγονται στις διατάξεις περί μετασχηματισμού, μετατροπής, συγχώνευσης, διάσπασης ή απορρόφησης εντός του έτους 2010. Στην περίπτωση που είναι δυνατή η υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet αίρεται η υποχρέωση υποβολής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε έντυπη μορφή.

ii. Υποβάλλουν την εκκαθαριστική τους δήλωση πριν την ημερομηνία από την οποία παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας.

3. Οι ανωτέρω προθεσμίες, ισχύουν και για τις υπό ίδρυση επιχειρήσεις.
Οι υπό ίδρυση επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης: α) κατ’ έτος κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού τους σταδίου, β) κατά τη διακοπή των εργασιών στο τέλος του ιδρυτικού τους σταδίου.
Εάν οι υπό ίδρυση επιχειρήσεις τηρούν βιβλία του Κ.Β.Σ., οι προθεσμίες καθορίζονται από την κατηγορία των βιβλίων που τηρούσαν κατά τη λήξη της περιόδου για την οποία έχουν υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης. Εάν δεν τηρούν βιβλία του Κ.Β.Σ., οι προθεσμίες καθορίζονται από την επιλογή τους να ακολουθούν τις προθεσμίες υποβολής των υποκειμένων που τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ Κατηγορίας του Κ.Β.Σ. αντίστοιχα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

4.
Οι υποκείμενοι έχουν την υποχρέωση την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. που αφορούν στη διαχειριστική περίοδο για την οποία υποβάλλεται η εκκαθαριστική δήλωση. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης.

Άρθρο 3
Υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ.

1. Σε περίπτωση αργίας ή τοπικής αργίας, ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής όπως ορίζονται στο άρθρο 2 μεταφέρονται την επόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.

2. Η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται σε τρία αντίτυπα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. της έδρας ή του κεντρικού.
Κατ΄ εξαίρεση, οι εποχιακές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις που εδρεύουν σε νησί που δεν υπάρχει Δ.Ο.Υ. μπορούν στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ηλεκτρονικά να την αποστέλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με συστημένη επιστολή. Αν προκύπτει ποσό για καταβολή επισυνάπτεται ισόποση τραπεζική επιταγή. Η επιταγή εκδίδεται σε διαταγή της αρμόδιας για την παραλαβή της εκκαθαριστικής δήλωσης Δ.Ο.Υ. ή σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου.

3. Αν δεν προκύπτει ποσό για καταβολή, η εκκαθαριστική δήλωση αποτελεί αποδεικτικό υποβολής.
Όταν όμως προκύπτει ποσό για καταβολή, αποδεικτικό υποβολής και είσπραξης αποτελεί :
α) Η ίδια η εκκαθαριστική δήλωση, εφόσον δεν εκδίδεται μηχανογραφικά ιδιαίτερο αποδεικτικό είσπραξης και εφόσον φέρει την υπογραφή του παραλαβόντος υπαλλήλου και του Ταμία,
β) το ιδιαίτερο αποδεικτικό είσπραξης, αν εκδίδεται μηχανογραφικά και εφόσον αυτό φέρει την υπογραφή του εκδότη και του Ταμία.

Άρθρο 4
Υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης με ηλεκτρονική μέθοδο μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet

1. Η υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. έτους 2010 με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet μπορεί να πραγματοποιηθεί από 21 Φεβρουαρίου 2011.

2. Σε περίπτωση γενικής αργίας οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής όπως ορίζονται στο άρθρο 2 μεταφέρονται κατά μία εργάσιμη ημέρα και η υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet. Σε περίπτωση τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας οι προθεσμίες αυτές μετακυλίονται την επόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα και η υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης γίνεται αποκλειστικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε έντυπη μορφή.

3. Εφόσον την καταληκτική ημερομηνία υποβολής διαπιστώνεται ότι υπάρχει τεχνική αδυναμία του ειδικού δικτύου (TAXISnet) να κάνει αποδεκτή την υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων μέσω της ηλεκτρονικής μεθόδου, αυτές θα υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι την μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.
Τεχνική αδυναμία μπορεί να επισυμβεί ενδεικτικά:

i. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας του ειδικού δικτύου TAXISnet που αναγνωρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

ii. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχει υποβληθεί κάποια ή κάποιες περιοδικές δηλώσεις από τον υποκείμενο στο φόρο για τη διαχειριστική περίοδο που υποβάλλεται η εκκαθαριστική και ενώ διενεργήθηκε προσωρινός έλεγχος για τις περιόδους αυτές εμφανίζονται ανεπαρκή στοιχεία στο σύστημα ΤΑΧΙΣ σχετικά με τις υποχρεώσεις του υποκειμένου για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων.

4. Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτής στο σύστημα TAXISnet, με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα – υποκείμενο μοναδικού αριθμού καταχώρησης της εκκαθαριστικής δήλωσης. Η εμφάνιση στην οθόνη της δήλωσης συσχετισμένης με το μοναδικό αριθμό καταχώρησης και την ημερομηνία υποβολής της ή η εκτύπωσή της μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet αποτελούν για τον υποκείμενο την πληροφορία ή το αντίγραφο υποβολής της αντίστοιχα.
Ειδικά στην περίπτωση χρεωστικής εκκαθαριστικής δήλωσης προκειμένου να θεωρείται η δήλωση αυτή ως υποβληθείσα απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής στην Τράπεζα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής όπως ορίζεται στο άρθρο 2. Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής στην Τράπεζα αποδεικνύεται από σχετική αναφορά που διατίθεται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

5. Οι υποκείμενοι που:

i. έχουν υποχρέωση συνυποβολής με την εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α. έτους 2010 των ειδικών καταστάσεων των Α.Υ.Ο. 1103551/8478/ Α0014/ΠΟΛ.1262/2.8.1993 (ΦΕΚ 675 Β΄/ 2-8-1993) και 1013633/8911/1807/0014/ ΠΟΛ.1029/2.2.1995 (ΦΕΚ 105 Β΄/17-2-1995) ή

ii. επιθυμούν την υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης με επιφύλαξη,
έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν την εκκαθαριστική δήλωση με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου ΤΑΧΙSnet και να αποστείλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τις ειδικές καταστάσεις ή την επιφύλαξη αντίστοιχα, με συστημένη επιστολή, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής σύμφωνα με το άρθρο 2.

Άρθρο 5
Χρόνος υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων που υποβάλλονται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet για τις οποίες έχουν καταβληθεί λανθασμένα μικρότερα ποσά του χρεωστικού υπολοίπου.

1. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. τις οποίες υπέβαλαν οι υποκείμενοι ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet και απορρίφθηκαν λόγω λανθασμένης καταβολής του χρεωστικού υπολοίπου, μέχρι και την πέμπτη (5η) εργάσιμη ημέρα που ακολουθεί την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) η εκκαθαριστική δήλωση μέσω TAXISnet είχε αρχικά υποβληθεί εμπρόθεσμα,

β) είχε δοθεί εμπρόθεσμα εντολή πληρωμής στην τράπεζα,

γ) υπήρχε τουλάχιστον το ακριβές υπόλοιπο του χρεωστικού υπολοίπου της εκκαθαριστικής στο λογαριασμό του υπόχρεου την ημερομηνία πληρωμής.

2. Ο υποκείμενος υποβάλλει εκ νέου την απορριφθείσα εκκαθαριστική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τα οποία πρέπει να προκύπτει ότι, έχει τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

3. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, μέσω του TAXISnet, ενημερώνει τον υποκείμενο και την αρμόδια ΔΟΥ, με ηλεκτρονική μέθοδο για την αρχικά υποβληθείσα δήλωση, το προς καταβολή ποσό και την οφειλόμενη διαφορά.

Άρθρο 6
Πιστοποίηση των υποκειμένων στο φόρο

Οι υποκείμενοι στο φόρο για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α., θα πρέπει να εγγραφούν ως χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1178/7.12.2010 (ΦΕΚ 1916Β΄/9.12.2010).

Η διαδικασία εγγραφής δεν απαιτείται για τους υποκείμενους που ήταν ήδη πιστοποιημένοι χρήστες σε οποιαδήποτε εφαρμογή (εισόδημα, Φ.Π.Α., Κ.Β.Σ.) πριν την έναρξη ισχύος της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτή.

Για την περίπτωση της απενεργοποίησης από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1178/7.12.2010 (ΦΕΚ 1916Β΄/9.12.2010).

Άρθρο 7
Έλεγχος των ηλεκτρονικά υποβληθεισών εκκαθαριστικών δηλώσεων

Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει τη δυνατότητα εκτύπωσης των δηλώσεων που παρελήφθησαν μέσω του συστήματος TAXISnet και μπορεί να τις διαχειριστεί, όπως τις δηλώσεις που παρέλαβε μηχανογραφικά τοπικά στη Δ.Ο.Υ. μέσω TAXIS ή χειρόγραφα.
Στην περίπτωση διπλής υποβολής για την ίδια διαχειριστική περίοδο μέσω TAXISnet και μέσω Δ.Ο.Υ. δεκτή γίνεται η υποβληθείσα στη Δ.Ο.Υ., ενώ απορρίπτεται η υποβληθείσα μέσω TAXISnet.

Άρθρο 8
Μεταβατικές διατάξεις.
Παρέχεται η δυνατότητα στους Προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ., να επιτρέπουν στους υποκείμενους που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους, να υποβάλλουν σε έντυπη μορφή την εκκαθαριστική δήλωση, εφόσον κατά την κρίση τους συντρέχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας. Πραγματική αδυναμία υποβολής ενδεικτικά, συντρέχει στην περίπτωση υποκειμένων, εγκατεστημένων σε απομακρυσμένες περιοχές και χωρίς εξοικείωση με τη χρήση του διαδικτύου.



Άρθρο 9
Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από τη δημοσίευσή της.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:
Ως παράρτημα το έντυπο της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 009/10 – Φ.Π.Α. ΕΚΔΟΣΗ 2010, Φ1 TAXIS).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Οι 40 μέρες που κρίνουν το μέλλον Ελλάδας και Ευρώπης
Στην τελική ευθεία  μπαίνουν πλέον  οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους
κοινοτικούς  ιθύνοντες για τη συνολική  απάντηση που θα πρέπει να
δώσει η ΕΕ στην  κρίση χρέους.
Οι  συνεδριάσεις του Eurogroup σήμερα  και του Συμβουλίου ECOFIN
αύριο σηματοδοτούν τους πρώτους κρίσιμους σταθμούς στον αγώνα
δρόμου 40 ημερών που δίνει η ΕΕ για την  ενίσχυση του Ευρωπαϊκού
Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την αποσαφήνιση του
περιεχομένου του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, που προωθεί ο
γαλλογερμανικός άξονας.
Στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα πρέπει, εκτός απροόπτου,
να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις επί των δύο αυτών θεμάτων. Θα
πρέπει ωστόσο να θεωρείται βέβαιο ότι οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ
θα επιχειρήσουν να  σημειώσουν πρόοδο- αποκλείοντας τουλάχιστον ρητά
τις εναλλακτικές λύσεις τις οποίες όλοι συμφωνούν ότι δεν βρίσκονται
στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων- για να αυξηθούν τα πραγματικά
διαθέσιμα κεφάλαια του Μηχανισμού (από 250 σε 440 δις.ευρώ) αλλά  και
με ποιο τρόπο θα διευρυνθούν οι αρμοδιότητές του. Εχοντας διαμηνύσει
στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «ότι δεν θα υπάρξει συνολική
συμφωνία μέχρι να συμφωνηθούν όλα τα στοιχεία", το Βερολίνο θα
βολιδοσκοπήσει και θα καταγράψει τις διαθέσεις των εταίρων και
αναμένεται να παρουσιάσει τις «κόκκινες γραμμές», πέραν των οποίων δεν
μπορεί να δεχθεί συμφωνία. Βέβαια, σε αυτό το σκληρό διαπραγματευτικό
πόκερ, κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι η Γερμανία θα ανοίξει  πλήρως
τα χαρτιά της, επιλέγοντας μάλιστα να  κρατήσει  πολλούς άσσους στο μανίκι
για την τελική φάση του παζαριού, πιθανότατα το βράδυ της 24ης
Μαρτίου. Ξεκάθαρη πάντως γραμμή της Γερμανίας σε αυτή τη σκληρή
διαπραγμάτευση, που θα κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου,
είναι ότι  η ποσοτική αλλά και η ποιοτική ενίσχυση του Eυρωπαϊκού
Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (που επιθυμούν πολλά κράτη
μέλη αλλά και η Κομισιόν) συνδέεται άμεσα και εξαρτάται απόλυτα από τη
συμφωνία επί του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, που θέλει να επιβάλει η
Γερμανία, με τη στήριξη της Γαλλίας, στο σύνολο της Ευρώπης. Σε μια
προσπάθεια να πείσουν ότι δεν υπάρχουν ρωγμές στο γαλλογερμανικό άξονα
για το περιεχόμενο του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, οι υπουργοί
οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόϊμπλε και της Γαλλίας Κριστίν
Λαγκάρντ συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Βερολίνο προκειμένου να
επαναβεβαιώσουν «την κοινή τους στάση» για την ανάγκη ενισχυμένου
οικονομικού συντονισμού στην Ευρώπη.
Σε ότι αφορά το οπλοστάσιο παρέμβασης του Μηχανισμού για τη στήριξη
χωρών με δυσκολίες, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν το τελευταίο
διάστημα,  και πολλές εναλλακτικές λύσεις εξετάζονται. Από τα
ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν, είναι αν υπάρχει συμφωνία για
αύξηση των εγγυήσεων των κρατών-μελών ή αν κάποια από αυτά θα κληθούν
να προχωρήσουν σε γενναίες κινήσεις ρευστότητας για να διευκολύνουν,
με το αζημίωτο βεβαίως, τους αδύναμους κρίκους. Βασικές λεπτομέρειες
που θα πρέπει ακόμη  να διευκρινιστούν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα παρεμβαίνει στις
αγορές το Ταμείο. Εξετάζεται μάλιστα η δυνατότητα να μπορεί το Ταμείο να
αγοράζει κρατικά ομόλογα κρατών-μελών που δέχονται πιέσεις στις
αγορές, ή ακόμη να προβλέπεται  αγορά ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.
H σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί υπό
τη σκιά και  των ανησυχητικών εξελίξεων που προέρχονται  από το μέτωπο
του πληθωρισμού, ο οποίος παρουσιάζει αυξητικές τάσεις (2,4% κατά μέσο
όρο στη ευρωζώνη), ενώ ευρεία συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί και για
τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη μέλη για δημοσιονομική σταθεροποίηση
και  προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι δεσμεύσεις που θα
αναλάβουν οι υπουργοί οικονομικών των «17» θα πρέπει άλλωστε να
αποτυπωθούν στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, αλλά και τα
προγράμματα σταθερότητας και σύγκλησης, που θα οριστικοποιηθούν για
κοινοποίηση στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο.
Εκτός από τις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN , ακολουθούν ορισμένες καθοριστικές ημερομηνίες-σταθμοί: Στις 11 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη- στην Ιστορία- σύνοδος των χωρών μελών του ευρώ σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών και θα
ακολουθήσουν οι συνεδριάσεις  του Eurogroup σε υπουργικό επίπεδο στις
14 Μαρτίου και του ΕCOFIN στις 15 Μαρτίου. Παράλληλα, ο πρόεδρος του
Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του με
τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να
περιλαμβάνει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ώστε να υπάρξει η περιβόητη
λύση πακέτο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ποια Ι.Χ. έχουν εξαιρεθεί από την απόσυρση
Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η κοινή υπουργική απόφαση βάσει της οποίας ορίζονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις του μέτρου της απόσυρσης. Ωστόσο, οι πολίτες θα μπορούν να αποσύρουν τα παλιά τους αυτοκίνητα τουλάχιστον δέκα ημέρες μετά τη δημοσίευση, θέτοντας ως ημέρα εκκίνησης την 24η Φεβρουαρίου.
Μετά την παράδοση του οχήματος στα κέντρα ανακύκλωσης της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. να περιμένουν τουλάχιστον 13 ημέρες για να παραλάβουν το καινούριο τους αυτοκίνητο βάσει της ΚΥΑ. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως σε καμία περίπτωση το όριο των 13 ημερών που θέτει η ΚΥΑ δεν είναι εφικτό, όπως ακριβώς δηλαδή έγινε και στην απόσυρση του 2009. Επίσης, εκτιμούν πως το «γρηγορόσημο» θα γνωρίσει μεγάλη έξαρση, ενώ αλαλούμ θα προκληθεί και με την παραχώρηση του δικαιώματος τόσο από εμπόρους όσο και από ιδιώτες καταναλωτές.
Στην προηγούμενη απόσυρση το «γρηγορόσημο» άγγιξε έως και τα 400 ευρώ λίγο πριν από τη λήξη του μέτρου καθώς οι ιδιοκτήτες παλαιών Ι.Χ. είχαν να λαμβάνουν χρήματα από το Δημόσιο.
Στη φετινή απόσυρση η δημοσιοποίηση επαναφοράς του μέτρου φαίνεται πως ήταν αρκετή για να «ανοίξει» την όρεξη των επιτήδειων, οι οποίοι δεν διστάζουν πριν ακόμη ξεκινήσει το μέτρο να ζητούν «γρηγορόσημο» για να εξυπηρετούνται άμεσα οι αιτήσεις των πελατών των αντιπροσωπιών. Μάλιστα, το τίμημα είναι ανάλογο με την κίνηση που έχει κάθε υπηρεσία και κυμαίνεται από 50 ευρώ και άνω.
Φόβοι εκφράζονται και για πιθανό αλαλούμ που θα συμβεί στις 14 νέες Διευθύνσεις Μεταφορών που συστάθηκαν μετά τον Καλλικράτη και ακόμη δεν έχουν στελεχωθεί!
Υπέρ και κατά
Η φετινή απόσυρση έχει πολλά κοινά στοιχεία με εκείνη του 2009, ωστόσο, εξαιρούνται τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ. καθώς και τα επαγγελματικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύνδεσμος των Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει από την ΚΥΑ αφορά στα Ι.Χ. που έχουν «πλασματική» πρώτη άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας, και περιλαμβάνει τα οχήματα που έχουν αγοραστεί από τον ΟΔΔΥ, αλλά και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα, καθώς μπορεί να έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2002 αλλά η πραγματική τους ηλικία να είναι πολύ παλαιότερη.
Λύση
Στην πρώτη περίπτωση των οχημάτων, τα οποία προέρχονται από τον ΟΔΔΥ, δόθηκε λύση και οι κάτοχοί τους θα μπορούν να τα αποσύρουν αν οι επιτροπές των κατά τόπους Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών βεβαιώσουν πως το όχημα έχει κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από τις 31/12/1998 ασχέτως τι αναγράφεται στην άδειά του.
Το ίδιο θα μπορούσε να είχε συμβεί και για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ., αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι παλαιών αυτοκινήτων με 1η άδεια κυκλοφορίας μετά την 1η/1/1999 να μην μπορούν να τα αποσύρουν.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η απόσυρση Ι.Χ. με 1η άδεια κυκλοφορίας μετά τις 31/12/1998, αποκλείοντας χιλιάδες κατόχους να τα αντικαταστήσουν με καινούρια.
Εξαίρεση
Από τη φετινή απόσυρση έχουν εξαιρεθεί τα Ι.Χ. με κινητήρες άνω των 2 λίτρων, τα οποία μπορεί να αφορούν μόλις το 3% της συνολικής αγοράς, αλλά αποτελούν το 45% των δημοσιονομικών εσόδων από την αγορά αυτοκινήτου. Στα υπέρ συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η χρονική διάρκεια της απόσυρσης, η αύξηση των πωλήσεων και κατ' επέκταση των δημοσιονομικών εσόδων, η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τέλος το μέτρο θα αποτελέσει ανάσα ζωής για χιλιάδες επιχειρηματίες, αλλά και για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους του κλάδου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πώς θα αναγνωρίζεται η θητεία
Έκπτωση 30% έως 50% στο ποσό εξαγοράς του αναγνωριζόµενου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, ανάλογα µε τον χρόνο θεµελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώµατος, έχουν οι ασφαλισµένοι στο ΙΚΑ. Σε σχετική εγκύκλιό του το ΙΚΑ παρέχει οδηγίες για τη διαδικασία εξαγοράς του αναγνωριζόµενου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας ως συντάξιµου, βάσει του νέου ασφαλιστικού νόµου. Ειδικότερα, µε τις νέες ρυθµίσεις προβλέπεται ότι για τους ασφαλισµένους που θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα από 1/1/2011 µέχρι 31/12/2014, µε βάση τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, το ποσό εξαγοράς του αναγνωριζόµενου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας καταβάλλεται µειωµένο κατά 30%, ενώ για όσους θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα από 1/1/2015 και εφεξής το σχετικό ποσό καταβάλλεται µειωµένο κατά 50%, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του, δηλαδή εφάπαξ ή σε δόσεις ή µε παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης.
Σε καµία όµως περίπτωση το τελικά καταβαλλόµενο ποσό δεν µπορεί να είναι κατώτερο του 25πλάσιου του Ηµεροµισθίου Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ) που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Είναι ευνόητο ότι στο ποσό της εξαγοράς που θα προκύψει µπορεί να γίνει στη συνέχεια και η έκπτωση του 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.
ΠΑΡΑΔΕΊΓΜΑ 1. Ασφαλισµένος θεµελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωµα το έτος 2011, µε αναγνώριση ενός έτους στρατιωτικής υπηρεσίας. Αν οι αποδοχές του τελευταίου µήνα πλήρους απασχόλησής του πριν από την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης ανέρχονται σε 1.500,006 ευρώ, το ποσό εξαγοράς στρατιωτικής υπηρεσίας θα ανέλθει σε 10,006 ανά ηµέρα (1.500,006: 30 x 20% = 10,006) και µετά τη µείωση του 30% σε 7,006 ανά ηµέρα. Ετσι, για την αναγνώριση ενός έτους στρατιωτικής υπηρεσίας το ποσό είναι 2.520,006 (7,006 x 360 =2.520,006).
ΠΑΡΑΔΕΊΓΜΑ 2. Ασφαλισµένος θεµελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωµα το έτος 2011, µε αναγνώριση ενός έτους στρατιωτικής υπηρεσίας. Αν οι αποδοχές του τελευταίου µήνα πλήρους απασχόλησής του πριν από την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης ανέρχονται σε 1.050,006, το ποσό της εξαγοράς της στρατιωτικής υπηρεσίας θα ανέλθει σε 7 ευρώ ανά ηµέρα:
(1.050,006: 30 ηµέρες x 20% =7,006)
και µετά τη µείωσή του 30% σε 4,906 ανά ηµέρα: (7,006 x 30% = 2,106 και 7,006 - 2,106 = 4,906).
Ετσι για την αναγνώριση ενός έτους στρατιωτικής υπηρεσίαςτο ποσό είναι 1.764,006: (4,906 x360 = 1.764,006). Οµως, επειδή το ανωτέρω ποσό (1.764,006 ) υπολείπεται του ποσού των 1.980,006, ποσό που προκύπτει αν ο υπολογισµός γίνει επί του 25πλάσιου του Ηµεροµισθίου Ανειδίκευτου Εργάτη δηλαδή (33,04 ΗΑΕ x 25: 30 ηµέρες x 20% = 5,506 ανά ηµέρα και 5,506 x 360=1.980,006 το έτος), θα πρέπει, σύµφωνα µε τις κοινοποιούµενες διατάξεις, να καταβληθεί το µεγαλύτερο ποσό, δηλαδή το ποσό των 1.980,006, για ένα έτος αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας ή 5,506 για κάθε ηµέρα αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας.
Τα ανωτέρω έχουν εφαρµογή και για την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας στο ΕΤΕΑΜ.
To ποσοστό των εισφορών για την εν λόγω αναγνώριση είναι 6% (3% του εργοδότη και 3% του ασφαλισµένου).
ΚΡΙΣΙΜΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ
Προκειµένου να εξετάσουν οι αρµόδιες υπηρεσίες εσόδων το αίτηµα της αναγνώρισης πλασµατικών ετών από τη στρατιωτική υπηρεσία θα πρέπει οι υπηρεσίες απονοµής συντάξεων να αποστέλλουν υπηρεσιακό σηµείωµα στο οποίο θα προσδιορίζεται η ηµεροµηνία θεµελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώµατος. ο εν λόγω προσδιορισµός είναι κρίσιµος, δεδοµένου ότι για όσους θεµελίωσαν δικαίωµα µέχρι 31/12/2010 δεν ισχύουν οι κοινοποιούµενες διατάξεις, ενώ σε αυτούς που θεµελιώνουν από 1/1/2011 έως 31/12/2014 παρέχεται έκπτωση 30% και σε όσους θεµελιώσουν από 1/1/2015 και µετά παρέχεται έκπτωση 50%. Σηµειώνεται ότι οι εργαζόµενοι στο ΊΚΆ µπορούν εκτός από πλασµατικά έτη στρατιωτικής θητείας να αναγνωρίσουν χρόνο σπουδών, χρόνο κύησης ή λοχείας, χρόνο ανεργίας, ασθενείας καθώς και µαθητείας σε προγράµµατα απόκτησης εργασιακής εµπειρίας.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Προς παράταση οι φοροδηλώσεις
Παράταση στο ραντεβού µε την Εφορία γύρω στο 15ήµερο εξετάζει να δώσει το υπουργείο Οικονοµικών σε ελεύθερους επαγγελµατίες και επιχειρήσεις για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος που για πρώτη φορά φέτος θα τις υποβάλουν, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά.
Αντί για την 1η Μαρτίου που θα πρέπει σύµφωνα µε το βιβλιαράκι της Εφορίας να προσέλθουν στο ραντεβού τους, το υπουργείο εξετάζει την έναρξη υποβολήςτων δηλώσεων για επαγγελµατίεςκαι επιχειρήσεις γύρω στις 15 Μαρτίου. Και αυτό καθώς η µαζική υποβολή τους φέτος, µέσω του TAXISnet, γίνεται για πρώτη φορά και η παράταση θεωρείται απαραίτητη προκειµένου να προλάβουν να οργανωθούν καλύτερα οι υπηρεσίες της Γενικής Γραµµατείας ΠληροφοριακώνΣυστηµάτων. Πόσωµάλλον ότανοι υπηρεσίες αυτές έχουν κληθεί το τελευταίο διάστηµα να αντιµετωπίσουν µεγάλο φόρτο εργασίας λόγω της περαίωσης, ενώ την ίδια στιγµή εκκρεµεί ακόµη η αποστολή άνω των 500.000 σηµειωµάτων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009, καθώς επίσης και το σύνολο όσων αφορούν στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010.
ΟΙ ΠΡΟΣΘΕΣΜΙΕΣ. Σύµφωνα µε το βιβλιαράκι της Εφορίας που είχε δώσει το υπουργείο Οικονοµικών στις 18 Ιανουαρίου, η περίοδος έναρξης υποβολής των δηλώσεων αρχίζει µε τους ελεύθερους επαγγελµατίες και τους έχοντες ατοµικές και εµπορικές επιχειρήσεις µε βιβλία α’ και β’ κατηγορίας, από 1ηώς 16 Μαρτίου (οι ίδιες ηµεροµηνίεςαφορούν και τους έχοντες εισοδήµατα µόνο από ενοίκια). Ακολουθούν στο διάστηµα 1-15 Απριλίου όσοι δηλώνουν µεταξύ άλλων καιγεωργικό εισόδηµα, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και οι ατοµικές επιχειρήσεις µε βιβλία γ’ κατηγορίας (18 Απριλίου - 4 Μαΐου) και όσοι έχουν εισοδήµατα από συµµετοχή σε εταιρείες µεβιβλία β’ και γ’ κατηγορίας (2-16 Μαΐου). Οσον αφορά τους µισθωτούς και συνταξιούχους, µε βάση τα έως τώρα δεδοµένα θα πρέπει ναυποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση µεταξύ 3-31 Μαΐου, ανάλογα µε το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ. Σηµειωτέον ότι από φέτος µόνο οι µισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν υποβάλλουν τις δηλώσεις τους µέσω λογιστών µπορούν να συνεχίσουν να τις υποβάλουν σεάλλη µορφή, πλην της ηλεκτρονικής. Ολοι οι επιτηδευµατίες που έχουν επιχείρηση ή ασκούν ελεύθερο επάγγελµα και κάθε άλλος που υποβάλλει τη δήλωσή του µέσω λογιστή θα πρέπει να την αποστέλλει πλέον ηλεκτρονικά. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, οι αποδείξεις και τα δικαιολογητικά δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται από τον φορολογούµενο. Εξαιρούνται από την υποβολή δήλωσης µόνον όσοι έχουν εισόδηµα µέχρι 6.000 ευρώ, εφόσον αυτό προκύπτει αποκλειστικά µε βάση τα τεκµήρια διαβίωσης (π.χ. της κατοικίας του, του αυτοκινήτου κ.λπ.).
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Σκληρά εργαζόμενοι οι Ελληνες
Ένα ανθεκτικό στο πέρασμα του χρόνου στερεότυπο, αυτό του εργατικού βορρά και του τεμπέλη νότου, επιχειρεί να ανασκευάσει ο δημοσιογράφος της  Wall Street Journal, Μάθιου Ντάλτον, ο οποίος με βάση τα στοιχεία που παραθέτει καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες είναι ο σκληρότερα εργαζόμενος λαός στην ευρωπαϊκή ένωση.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας, οι ώρες εργασίας του μέσου Έλληνα εργαζόμενου προσδιορίζονται σε 42 ώρες την εβδομάδα, έναντι 39 των Ισπανών, λιγότερες από 36 των Γερμανών και μόλις 31 των Ολλανδών.
«Ίσως η πρώτη σας αντίδραση είναι να θεωρήσετε ότι και τα στατιστικά περί του εργατικότερου λαού να έχουν ‘μαγειρευτεί’ από Έλληνες» αναφέρει με αρκετή δόση χιούμορ ο αρθρογράφος. Η Eurostat, λέει, εξηγεί αναλυτικά για ποιους λόγους τα στοιχεία βγάζουν ψεύτη το μύθο του τζίτζικα νότιου και του μέρμηγκα βόριου.
Κατ’ αρχήν, η part time εργασία είναι πολύ πιο διαδεδομένη στις Βόρειες χώρες, ειδικά στην Ολλανδία και τη Γερμανία.
Δεύτερον, υψηλό ποσοστό Ελλήνων είναι αγρότες- μια δουλειά που απαιτεί συνήθως περισσότερες ώρες εργασίας.
Έτσι, σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το πρόβλημα των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης δεν είναι ότι δεν δουλεύουν αρκετά, αλλά η χαμηλή παραγωγικότητά τους.
Για παράδειγμα, το 2009 οι Έλληνες εργαζόμενοι παρήγαγαν 18,5 ευρώ για κάθε ώρα εργασίας, ενώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι αριθμοί είναι στα 24,4 και τα 13,8 ευρώ αντίστοιχα.
Οι Ολλανδοί παρήγαγαν 39,5 ευρώ και οι Γερμανοί 38,7.
Επίσης, το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα σε βορά και νότο αποδίδεται και στην καλύτερη τεχνολογία και στις βελτιωμένες υποδομές των βορίων.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Πως να μειώσετε τις δόσεις των δανείων
Ρυθμίζουν τα δάνεια για να μειώσουν ακόμα και στο  μισό τις δόσεις τους οι καταναλωτές. Ο περιορισμός στα εισοδήματα των νοικοκυριών  λόγω της  οικονομικής κρίσης  οδηγεί πλήθος καταναλωτές στην επιλογή της ρύθμισης των οφειλών τους. Πέρυσι ρυθμίστηκαν 250.000 δάνεια και φέτος ο αριθμός εκτιμάται ότι θα υπερβεί τις 400.000.
Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη οι επιλογές των δανειοληπτών είναι οι εξής:
Οι  οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες μπορούν να μεταφερθούν σε ένα δάνειο, με σταθερό επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια αποπληρωμής.  Αν δηλαδή κάποιος έχει οφειλές 20.000 ευρώ, από καταναλωτικό δάνειο (μέσο επιτόκιο 9%), ανοικτό δάνειο (μέσο επιτόκιο 14%) και πιστωτικές κάρτες (μέσο επιτόκιο 18%), πληρώνει κάθε μήνα –ανάλογα με τα υπόλοιπα της κάθε κατηγορίας- δόσεις από 600 μέχρι 700 ευρώ το μήνα.
Αν τα «μαζέψει» σε ένα δάνειο αυτομάτως κερδίζει από τη μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής 5 ή 6 χρόνια,  το επιτόκιο μπορεί να μειωθεί σημαντικά (ανάλογα με την προσφορά της κάθε τράπεζας) και έτσι μπορεί να   μειώσει τη μηνιαία  δόση του  κατά 250 με 300 ευρώ.
Οι ίδιες οφειλές αν μεταφερθούν  σε ένα καταναλωτικό δάνειο με επιπλέον ασφάλεια προσημείωση ακινήτου τότε το επιτόκιο μειώνεται ακόμα περισσότερο (στο 5% -5,5%), ενώ η διάρκεια αποπληρωμής αυξάνεται ακόμα και στα 10 χρόνια και η μηνιαία δόση των 700 ευρώ μπορεί να μειωθεί στο επίπεδο των 350- 380 ευρώ.
Στα στεγαστικά δάνεια οι δανειολήπτες έχουν τρεις επιλογές:
Την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, με την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη. Αν κάποιος είναι σήμερα 55 ετών και έχει στεγαστικό που λήγει σε 10 χρόνια μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια του κατά 5 χρόνια, ώστε να έχει αποπληρωθεί όταν ο δανειολήπτης γίνει 70 ετών. Τη λύση αυτή επιλέγουν νέα ζευγάρια που έχουν αγοράσει σπίτι με δάνειο και έχουν τη δυνατότητα να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής ακόμα και στα  35 χρόνια. Με τη λύση αυτή μειώνεται σημαντικά η μηνιαία δόση, ωστόσο αυξάνεται το συνολικό ποσό των τόκων που θα πληρώσουν στην τράπεζα.
Η δεύτερη επιλογή είναι η πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα 2 ή 3 ετών. Η δόση μειώνεται για το συγκεκριμένο διάστημα, όμως στη συνέχεια καθώς δεν θα έχει μειωθεί το κεφάλαιο το νοικοκυριό θα κληθεί να καταβάλει μεγαλύτερη δόση στην τράπεζα.
Η τρίτη επιλογή είναι το «πάγωμα» του δανείου για διάστημα 12 ή  24 μηνών. Στην περίπτωση αυτή ο δανειολήπτης δεν πληρώνει καθόλου δόση, όμως όταν λήξει η περίοδος χάριτος θα κληθεί επίσης να πληρώσει αυξημένη δόση, αφού οι «παγωμένοι» τόκοι θα έχουν κεφαλαιοποιηθεί.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Απόσυρση -Ι.Χ: Τελευταίες οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών
Τις τελευταίες οδηγίες για την απόσυρση Ι.Χ η οποία τίθεται σε εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα δίνει τα συναρμόδια υπουργεία καθώς αύριο Τετάρτη αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Ειδικότερα με την με την ΚΥΑ του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δίνεται η δυνατότητα παραλαβής καινούργιου επιβατικού αυτοκινήτου μέχρι και 2000 κ.ε. με μερική ή ολική απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης σε αντικατάσταση παλαιού επιβατικού αυτοκινήτου (για το οποίο έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι και 31/12/1998), το οποίο παραδίδεται προς καταστροφή (αποσύρεται) στο εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής. Η έναρξη της εφαρμογής πραγματοποιείται δέκα ημέρες από τη δημοσίευση της Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ η λήξη της θα είναι στις 20 Δεκεμβρίου 2011. Οι απαλλαγές έχουν ως ακολούθως:
α) μέχρι και 900 κ.ε., απαλλαγή από το Τ.Τ. για εργοστασιακή αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.
β) από 901 μέχρι και 1400 κ.ε., απαλλαγή από το Τ.Τ. για εργοστασιακή αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.
γ) από 1401 μέχρι και 1600 κ.ε., απαλλαγή από το 65% του  Τ.Τ. και για εργοστασιακή αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.
δ) από 1601 μέχρι και 2000 κ.ε., απαλλαγή από το 50% του Τ.Τ. και για εργοστασιακή αξία μέχρι και 14.000 ευρώ.
Δικαιούχα της ως άνω απαλλαγής πρόσωπα ορίζονται ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου το οποίο αποσύρεται ή το πρόσωπο στο οποίο ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έχει εκχωρήσει  το δικαίωμα προς απόσυρση.
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά για τα αποσυρόμενα αυτοκίνητα είναι:
α) Να έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα μέχρι και 31/12/1998.
β) Να διαθέτουν όλα τα μηχανικά μέρη και όλα τα στοιχεία του αμαξώματός τους (δεν είναι απαραίτητο να έχουν δυνατότητα αυτοκίνησης καθώς μπορεί να έχουν πλέον αχρηστευθεί λόγω της ακινητοποίησής τους).
γ) Να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 καθώς και τυχόν οφειλόμενα προηγουμένων ετών. Για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται ήδη σε ακινησία δεν καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας.
Εξαιρούνται τα αυτοκίνητα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.
Η διαδικασία της απόσυρσης έχει τα εξής βήματα:
Παράδοση του αυτοκινήτου από τον ιδιοκτήτη του ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημεία συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ).
Το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής εκδίδει εντός 8 ημερών πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος, δίνει ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού στον ενδιαφερόμενο και ένα αντίγραφο αποστέλλει στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της εκάστοτε Περιφέρειας για να διαγραφεί το όχημα.
Η υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, στην οποία αποστέλλεται το πιστοποιητικό καταστροφής εκδίδει εντός 5 ημερών από την λήψη του αντιγράφου του πιστοποιητικού καταστροφής, πράξη οριστικής διαγραφής του οχήματος.
Η πράξη οριστικής διαγραφής παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του σε δύο αντίγραφα.
Το ένα αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής κατατίθεται άμεσα στο αρμόδιο τελωνείο και το άλλο κρατείται από τους ενδιαφερόμενους.
Η εκτιμώμενη διάρκεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόσυρσης:  17 ημέρες.

Διαδικασία τελωνισμού καινούργιου αυτοκινήτου:
Το αυτοκίνητο που θα παραληφθεί πρέπει να είναι καινούργιο και ατελώνιστο.
Εφόσον το καινούργιο αυτοκίνητο τελωνίζεται απευθείας από τους ιδιώτες:
Ο ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου επιβατικού οχήματος ή το πρόσωπο προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση υποβάλλει τελωνειακό παραστατικό για τον τελωνισμό του καινούργιου επιβατικού οχήματος στο οποίο επισυνάπτει:
Βεβαίωση της ΔΟΥ για την καταβολή  των τελών κυκλοφορίας του αποσυρόμενου οχήματος και
Αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής του αποσυρόμενου επιβατικού οχήματος.
Εφόσον το καινούργιο αυτοκίνητο τελωνίζεται από την εμπορική επιχείρηση για λογαριασμό των ιδιωτών:
Εκτός από τα ανωτέρω δικαιολογητικά (βεβαίωση καταβολής τελών κυκλοφορίας και πράξη οριστικής διαγραφής) απαιτούνται και:
Αίτηση της εταιρείας με την οποία θα ζητείται ο τελωνισμός του οχήματος προκειμένου να διατεθεί στον δικαιούχο,
Υπεύθυνη δήλωση (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια αρχή) του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος ή του προσώπου προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση, με την οποία θα βεβαιώνεται η συμφωνία του με την εμπορική επιχείρηση.
Στις περιπτώσεις αυτές το τελωνειακό παραστατικό θα μένει σε εκκρεμότητα για έξι μήνες έως ότου επιστρέψει το πιστοποιητικό ταξινόμησης του αυτοκινήτου από το οποίο να προκύπτει ότι το αυτοκίνητο ταξινομήθηκε στο όνομα του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος ή το πρόσωπο προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση.
Αν δεν επιστρέψει εντός της προθεσμίας αυτής το πιστοποιητικό ταξινόμησης, τότε η εμπορική επιχείρηση θα καταβάλλει τους οφειλόμενους φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ιδιώτες ράμπο εναντίον φοροφυγάδων. Ποιοι είναι οι 5 στόχοι
Σε ιδιωτική εταιρεία αναθέτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το σχέδιο δράσης αλλά και την οργάνωση του φορο-εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Με την τρόικα να πιέζει για ουσιαστικότερα αποτελέσματα στο «μέτωπο» της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να δαπανήσει 2,5 εκατ. ευρώ για να προσλάβει μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό «Σύμβουλο για την εφαρμογή μέτρων πάταξης της γενικευμένης φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιμης φορολογικής συμμόρφωσης».
Η αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων του φορολογικού νόμου, η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών, οι «μεγάλοι» φορολογούμενοι, η μεγάλη περιουσία και τα υψηλά εισοδήματα, καθώς και η απόδοση των παρακρατούμενων φόρων και η φορολογική συμμόρφωση είναι οι 5 τομείς στους οποίους θα ασχοληθεί και θα προσφέρει τεχνογνωσία ο Σύμβουλος.
Ο στόχος
Εργο του Συμβούλου θα είναι να ανακαλύψει νέους τρόπους και πρακτικές που θα βοηθήσουν τους φοροελεγκτές στον εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν και έχουν υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς και όσων δεν αποδίδουν στο δημόσιο παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ κ.λπ.) ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και συγκαταλέγονται στην κατηγορία των μεγαλοοφειλετών. Η προθεσμία για την υποβολή διευκρινίσεων επί των όρων της διακήρυξης λήγει στις 23 Μαρτίου, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή και αποσφράγιση των προσφορών ορίζεται η 7η Απριλίου, ενώ το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί 15 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Πέντε είναι οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί ο Σύμβουλος:
1. Εφαρμογή φορολογικής μεταρρύθμισης με κατάρτιση ειδικού προγράμματος δράσης για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στη νέα φορολογική νομοθεσία.
2. Είσπραξη οφειλών. Ερευνα για τον εντοπισμό «καλών πρακτικών» (best practices) διεθνώς στην είσπραξη οφειλών. Θα συντονίσει όλες τις ενέργειες για την αύξηση της είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών δίνοντας προτεραιότητα στα μεγαλύτερα χρέη και σε αυτά που μπορούν να αμφισβητηθούν και κατά συνέπεια να χαθούν για το δημόσιο. Θα υπάρξει συντονισμός και με τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης για την είσπραξη εισφορών. Δημιουργείται Επιτροπή Διακανονισμών.
3. Μεγάλοι φορολογούμενοι. Ο Σύμβουλος καλείται να εξετάσει πώς γίνεται σε διεθνές επίπεδο η διαχείριση των μεγάλων φορολογουμένων, και να υποβάλλει προτάσεις για τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του «μεγάλου φορολογούμενου», για την αναδιοργάνωση του προσωπικού των φορολογικών αρχών, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του ελεγκτικού μηχανισμού. Θα πρέπει, επίσης, να προτείνει τη συγκρότηση δημιουργίας ενιαίας ειδικής μονάδας η οποία θα ελέγχει τους μεγάλους φορολογούμενους, ενώ θα καταρτίζει προγράμματα ελέγχων που θα εστιάζονται σε τομείς και θέματα όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι.
4. Μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα. Πρωταρχικός στόχος είναι ο εντοπισμός σημαντικών υποθέσεων, υψηλού κινδύνου, και η εκπόνηση νέας μεθοδολογίας για τη διενέργεια των ελέγχων σε φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα. Παράλληλα, ο Σύμβουλος θα πρέπει να προσδιορίσει συγκεκριμένους δείκτες που θα «ελέγχουν» την υλοποίηση των μέτρων που αφορούν τη μεγάλη περιουσία και τα υψηλά εισοδήματα, ούτως ώστε όταν καταγράφονται αποκλίσεις να γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις και να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα.
5. Απόδοση παρακρατούμενων φόρων και φορολογική συμμόρφωση. Θα υποβληθούν προτάσεις με βάση τις οποίες θα πειστούν όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, αλλά ταυτόχρονα να θεσπιστούν νέες πρακτικές που θα επιτρέψουν σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να εντοπίζονται άμεσα, μέσω διασταυρώσεων, όσοι δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά στην υποβολή δηλώσεων.
Ο Σύμβουλος θα συνεργάζεται με τα στελέχη της ΓΓΠΣ ώστε οι νέες εφαρμογές που θα εισαγάγει να μπορούν να συνεργαστούν με τα συστήματα του υπουργείου και να μπορούν να χρησιμοποιούν τις βάσεις δεδομένων του υπουργείου για διασταυρώσεις, για τις οποίες απαιτείται η διεύρυνση της χρήσης μεθοδολογιών διαχείρισης κινδύνου, ώστε οι έλεγχοι στους φορολογούμενους να είναι κατά το δυνατόν στοχευμένοι.
Η δομή
Ακόμη παρέχεται η δυνατότητα υλοποίησης των δράσεων ακόμα και από τρίτους, δηλαδή άλλους συμβούλους ή στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Κάθε μονάδα-υπηρεσία θα έχει ένα επικεφαλής στέλεχος που θα προέρχεται από το σύμβουλο και ένα επικεφαλής στέλεχος από το υπουργείο. Η συγκεκριμένη δομή θα λειτουργήσει μέχρι και το 2012, οπότε και εκτιμάται ότι θα μπορεί να λειτουργήσει το νέο υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή που θα του έχει δώσει ο Σύμβουλος, ο οποίος θα μεταφέρει την τεχνογνωσία του στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Ο Σύμβουλος θα καταρτίσει και σχέδιο στοχευμένων ενεργειών επικοινωνίας, προϋπολογισμού 85.000 ευρώ, που αφορά 3 διαφημιστικά σποτ και 15 μηνιαία Δελτία Τύπου για την ενημέρωση των πολιτών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Η φτώχεια χτυπάει την πόρτα των νέων
Η φτώχεια χτυπάει την πόρτα  των νέων. Όπως τονίζεται στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά το 2008 η φτώχεια φαίνεται να μετατοπίζεται από την ομάδα των ηλικιωμένων προς τα νεαρά ζευγάρια με παιδιά αλλά και προς τους νέους εργαζόμενους και ιδίως προς τα παιδιά μέχρι 15 ετών. Επιπρόσθετα καταγράφεται σημαντική μείωση των αποδοχών τάση η οποία αναμένεται να διατηρηθεί και το 2011.
Η υποχώρηση των ακαθάριστων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με την ΤτΕ έφθασε πέρυσι στο 13,5% και πλέον οι αμοιβές τους είναι χαμηλότερες και από στο 2003 ενώ στο σύνολο της οικονομίας η συρρίκνωση των αποδοχών ανήλθε στο  9%.
Όσον αφορά το 2011 προβλέπεται νέα  μείωση των αποδοχών 5% κατά μέσο όρο.Πιο αναλυτικά το γεγονός της ...μετατόπισης της φτώχειας φαίνεται από την εντυπωσιακή μείωση του ποσοστού φτώχειας στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών στο 21,4% το 2009 από 27,9% το 2005.
Αντίθετα στους νέους έως 15 ετών το ποσοστό αυξήθηκε στο 23,4% πρόπερσι από 19,3% το 2005.
Επίσης στην έκθεση της ΤτΕ σημειώνεται πως η  σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας , κυρίως των νέων,  και οι διαδοχικές αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας σε είδη  ευρείας κατανάλωσης μείωσαν περισσότερο την αγοραστική δύναμη των πιο φτωχών νοικοκυριών.
Στο μέτωπο της ανεργίας προβλέπεται πως αυτή θα αυξηθεί σε σχέση με το 12,% του 2010.
Μάλιστα στην έκθεση αναφέρεται πως πέρα από τους καταγεγραμμένους ανέργους  υπάρχουν  και άτομα που παρότι επιθυμούν να εργαστούν δεν αναζητούν εργασία επειδή πιστεύουν ότι δεν θα βρουν καθώς και εκείνοι οι οποίοι εργάζονται με μερική απασχόληση γιατί δεν μπορούν να βρουν πλήρη.
«Έτσι το ποσοστό της υποαπασχόλησης  το τρίτο τρίμηνο του 2010 έφθασε στο 16,9% έναντι 12,4% του αντίστοιχου τριμήνου του 2009»,  προστίθεται.
Το παρήγορο είναι πως η ΤτΕ βλέπει αποκλιμάκωση των τιμών εντός του τρέχοντος έτους και υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,2% (ο δομικός κάτω από το 1%) από 4,6% πέρυσι.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Δημοτικά τέλη για τους «δηλωμένους» ημιυπαίθριους
Aυξημένο θα είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που θα καταβάλουν στο δήμο μέσω της ΔΕΗ  οι 500.000 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι «δήλωσαν» τους ημιυπαίθριους χώρους που διατηρούσαν, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Όσοι πολίτες έσπευσαν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος και δήλωσαν ημιυπαίθριους, πατάρια και  υπόγεια που έχουν μετατρέψει σε χώρους κύριας χρήσης, λόγω της αύξησης των τετραγωνικών μέτρων που υπολογίζονται πλέον τα κτίρια που έχουν στην κατοχή τους, θα καταβάλουν και το αντίστοιχο τέλος ακίνητης περιουσίας.  Το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων να υπολογίσουν στα τετραγωνικά των κτιρίων, βάση των οποίων προκύπτουν τα τέλη ακίνητης περιουσίας, και τα τετραγωνικά των δηλωθέντων χώρων από τις 28/4/2010 οπότε και ξεκίνησε η ισχύς του νόμου 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στην εγκύκλιο επίσης προβλέπεται ότι οι δήμοι μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα αναδρομικά σε όσους ιδιοκτήτες είχαν καταθέσει ανακριβείς δηλώσεις για τα τετραγωνικά των κτιρίων που έχουν στην κατοχή τους. Επίσης προβλέπεται ότι μπορούν να απαιτηθούν αναδρομικά και τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού καθώς και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, σε περιπτώσεις που αν και οι ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει τους ανοιχτούς χώρους που υπήρχαν στα κτίρια τους, οι διοικήσεις των δήμων δεν τις υπολόγιζαν στην καταβολή των ανταποδοτικών τελών. Τα ανταποδοτικά τέλη υπολογίζονται βάση των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου, πολλαπλασιαζόμενα με τον συντελεστή που έχει καθορίσει το δημοτικό συμβούλιο. Για τον υπολογισμό του  Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, υπολογίζονται τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, η τιμή ζώνης, και η  παλαιότητα του κτιρίου που πολλαπλασιάζονται με τον συντελεστή ΤΑΠ τον οποίο καθορίζει επίσης το δημοτικό συμβούλιο.
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι η εγκύκλιος που απεστάλη στις οικονομικές διευθύνσεις των δήμων, σέβεται απόλυτα τις διατάξεις του νόμου 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος, και αφορά επιβολή τελών που θα έπρεπε να έχουν επιβάλει οι δήμοι μετά την άσκηση ελέγχων από τις υπηρεσίες τους.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι ως προς την επιβολή των δημοτικών τελών και φόρων τόσο εφεξής όσο και αναδρομικά (από τις 28 Απριλίου που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος και έκτοτε)  ισχύουν τα εξής:
Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (ΔΤ), ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΔΦ) καθώς και τα δυνητικά, ανταποδοτικά τέλη (ανάλογα με τους όρους που προβλέπονται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) συνεχίζουν να επιβάλλονται, με συνυπολογισμό της επιφάνειας των δηλούμενων χώρων (ημιυπαίθριοι, πιλοτές, υπόγειοι χώροι κλπ), κατά τον προσδιορισμό του ύψους αυτών.
Είναι δυνατή επίσης η επιβολή ΤΑΠ για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί, δεδομένου ότι με την μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στο φόρο αξίας.  Στην περίπτωση αυτή ΤΑΠ επιβάλλεται από το χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου  (δηλ. 28/4/2010) ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου.
Δεν επιβάλλονται αναδρομικά (δηλαδή για χρονική περίοδο προγενέστερη της 28 η ς Απριλίου 2010) ΤΑΠ και ΔΦ.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Πιο εύκολα τα φωτοβολταϊκά σε σπίτια και οικόπεδα Νέες απλοποιήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτίρια, οικόπεδα εντός κι εκτός σχεδίου κάνει η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη.
Με αποφάσεις της, επίσης, ανάβει το «πράσινο» φως για φωτοβολταϊκά και σε διατηρητέα κτίρια.
Συγκεκριμένα, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές:
Εξασφαλίζεται ότι οι κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ εφαρμόζονται για το σύνολο των φωτοβολταϊκών σταθμών.
Αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας στην περίπτωση εγκατάστασης Φ/Β συστημάτων.
Οι ελάχιστες αποστάσεις των εγκαταστάσεων και του συνοδού οικίσκου από τα όρια γηπέδου γίνονται ρεαλιστικότερες, επιτρέποντας την αξιοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού κάλυψης γηπέδου.
Καθορίζονται εκ νέου οι απολύτως αναγκαίες κατασκευές, με άρση του περιορισμού ύψους και εισάγεται κατάλληλη ρύθμιση ώστε να καθίσταται δυνατή η εγκατάσταση όσων οικίσκων εγκατάστασης ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι απαραίτητοι στις εγκαταστάσεις αυτές, ανεξαρτήτως της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος τους.
Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για θέματα ασφαλείας, δεδομένης της σημαντικής αύξησης του ορίου εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών από 150kW σε 1MW που εισήγαγε ο πρόσφατος ν.3851/2010 σε συνδυασμό με την κατάργηση για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ της διαδικασίας έγκρισης εργασιών και αντικατάστασή της από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων επί κτισμάτων και ακαλύπτων χώρων τους, ανεξάρτητα αν αυτά εντάσσονται σε εκτός ή εντός σχεδίου πόλεως περιοχές:
Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου μετά από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα κτίρια, εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από τα σχετικά διατάγματα και αποφάσεις προστασίας τους και υπό τον όρο ότι τοποθετούνται στους ακάλυπτους χώρους των κτιρίων και σε σημεία μη ορατά από κοινόχρηστους χώρους. Επίσης σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από τη σχετική νομοθεσία προστασίας τους, υπό τον όρο ότι θα εναρμονίζονται κατά το δυνατόν οι εγκαταστάσεις με τον περιβάλλοντα χώρο. Σημειώνεται πως για την εγκατάσταση δεν επιτρέπεται η διάνοιξη νέων ή η διαπλάτυνση υφιστάμενων οδών. Παράλληλα διευκρινίζεται ότι τόσο στην περίπτωση παραδοσιακών οικισμών, ιστορικών οικισμών, διατηρητέων κτιρίων όσο και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου, απαιτείται  η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.).
Γίνεται ρητή μνεία στην απαγόρευση τοποθέτησης εγκαταστάσεων σε αδόμητα οικόπεδα (εντός σχεδίου).
Λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα και στην απόφαση αυτή για θέματα ασφαλείας και, τηρουμένου του πνεύματος του νομοθέτη για απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων σε κτίρια, για την περίπτωση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μεγαλύτερης των 100kW, ζητείται δήλωση στατικής επάρκειας του κτιρίου πάνω στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση, υπογεγραμμένη από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό.
Ειδικά για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων πάνω σε κτίρια και για ισχύ μέχρι 100kW, όπου δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αλλά απλή γνωστοποίηση εργασιών στον αρμόδιο Διαχειριστή, υπογραμμίζεται η ευθύνη του υποψήφιου παραγωγού για την τήρηση των κείμενων διατάξεων σε προστατευόμενες περιοχές με την απαίτηση υποβολής σχετικής υπεύθυνης δήλωσης στον αρμόδιο Διαχειριστή, ο οποίος εφεξής οφείλει να κοινοποιεί τη Σύμβαση Σύνδεσης στην αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας.
Τέλος, κρίθηκε σκόπιμο το ανωτέρω κανονιστικό πλαίσιο να απαλλαγεί από τις κατά τα άλλα διατηρούμενες σε ισχύ διατάξεις του αστικού δικαίου με χαρακτήρα δημόσιας τάξης, όπως αυτή της απαίτησης της σύμφωνης γνώμης των συνιδιοκτητών σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, οι οποίες εξακολουθούν να επιβάλλονται κατά περίπτωση.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΙΚΑ: Πώς θα αναγνωρίσετε 4 πλασματικά χρόνια σπουδών
Συνολικά 10.296 ευρώ θα κοστίσει η εξαγορά - και η αναγνώριση ως «συντάξιμων» - 4 ετών σπουδών από όσους και όσες χρειάζονται πλασματικό χρόνο για να θεμελιώσουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα (και να «κλειδώσουν» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τα οποία ισχύουν με το νέο ασφαλιστικό νόμο το 2011).
Το «πράσινο» φως για την υποβολή αιτήσεων αναγνώρισης ? εξαγοράς του χρόνου σπουδών, εφόσον έχει αποκτηθεί πτυχίο, άναψε η διοίκηση του ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ εκδίδοντας σχετική εγκύκλιο.
Οι προϋποθέσεις
1. Τη συγκεκριμένη αναγνώριση μπορούν να ζητήσουν όσοι φοίτησαν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου καθώς και όσοι σπούδασαν σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές, που έχουν αναγνωρισθεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους.
2. Για την αναγνώριση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος («δεν είναι δυνατή η αναγνώριση χρόνου σπουδών εάν δεν έχει αποκτηθεί πτυχίο ή δίπλωμα»).
3. Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο αποφοίτησης.
Αν, κατά το χρόνο φοίτησης υπάρχει ασφάλιση σε οποιονδήποτε φορέα, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος και η αναγνώριση θα γίνεται μόνο για τα κενά ασφάλισης χρονικά διαστήματα.
Τα 6 δικαιολογητικά
1. Αίτηση ασφαλισμένου στο ΙΚΑ του τόπου κατοικίας του.
2. Ασφαλιστικά βιβλιάρια και στοιχεία άλλων φορέων για το αν υπήρξε ασφάλιση σε αυτούς κατά το χρόνο σπουδών του ασφαλισμένου.
3. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, στην οποία θα δηλώνεται ότι για το χρόνο αυτό δεν έχει λάβει χώρα ασφάλιση σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο και τον αιτούμενο αριθμό ημερών αναγνώρισης. Ακόμη, θα δηλώνεται ότι ο ζητούμενος προς αναγνώριση χρόνος δεν έχει αναγνωρισθεί σε άλλο φορέα καθώς και τρόπος εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς (με δόσεις, εφάπαξ ή με παρακράτηση από τη σύνταξη).
4. Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος της σχολής φοίτησης. Αν η φοίτηση πραγματοποιήθηκε σε ανώτατη ή ανώτερη σχολή της αλλοδαπής, θα πρέπει το πτυχίο να έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμο με τα απονεμόμενα από τα ελληνικά ανώτατα ή ανώτερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή από την εκάστοτε αρμόδια Δημόσια Ελληνική Αρχή.
5. Βεβαίωση της σχολής για τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης σ' αυτήν καθώς και την συνολική χρονική περίοδο φοίτησης του αιτούντος. Σε περίπτωση που ο προβλεπόμενος χρόνος φοίτησης αναφέρεται στο Πτυχίο ή στο Δίπλωμα δεν απαιτείται η βεβαίωση. Αν η σχολή έχει ενταχθεί σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή έχει διακόψει τη λειτουργία, θα προσκομίζεται σχετικό έγγραφο του εποπτεύοντος φορέα, (Υπουργείο Παιδείας κλ.π.).
6. Φωτοτυπία του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας (για τα πρόσωπα που ζητούν αναγνώριση χρόνου στις μέσες επαγγελματικές σχολές).
Το κόστος
Για την αναγνώριση στο κύριο φορέα (ΙΚΑ- ΕΤΑΜ) η εξαγορά θα είναι το 20% του 25πλασίου του κατώτατου ημερομισθίου (165 ευρώ το μήνα). Για την αναγνώριση στον επικουρικό (ΕΤΕΑΜ) που είναι υποχρεωτική, η εξαγορά είναι 6% επί του 25πλασίου (49,5 ευρώ το μήνα).
Ο αριθμός των δόσεων είναι ισάριθμος με τους αναγνωριζόμενους μήνες και αν πληρωθούν εφάπαξ εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης, παρέχεται έκπτωση 15%.
Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, υπάρχει επιβάρυνση με τα εκάστοτε προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη. Εάν, πριν από την ολοσχερή εξόφληση των εισφορών θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή προσαυξάνεται το ποσό της σύνταξης, το υπόλοιπο του ποσού της εξαγοράς εξοφλείται με παρακράτηση κάθε μήνα από την σύνταξη ποσού ίσο με το 1/4 του ποσού της σύνταξης.
Οφέλη για μητέρες
Ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δ. Μπούρλος σημειώνει στην «Η» ότι με την εξαγορά των 4 ετών (που ισχύει σε όλα τα Ταμεία) μία ασφαλισμένη μπορεί να «γλιτώσει» έως και 13 χρόνια (συνταξιοδότηση στα 52 αντί στα 65 π.χ. αν είναι μητέρα ανηλίκου). Διαπιστώνει, ακόμη, κενό στην εγκύκλιο σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις που η φοίτηση σε μία σχολή έχει διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι προβλέπει κάθε Σχολή αλλά και το γεγονός ότι ένας πτυχιούχος ιατρικής μπορεί να αναγνωρίσει φέτος 4 χρόνια (αντί των 5 ετών που προβλέπονται και θα αναγνωρίζονται το 2012).
Παραδείγματα εξαγοράς
Εξαγορά 4 ετών σπουδών στο ΙΚΑ: 165 ευρώ Χ 48 μήνες = 7.920 ευρώ
Εξαγορά 4 ετών σπουδών στο ΕΤΕΑΜ: 49,5 ευρώ Χ 48 μήνες = 2.376 ευρώ
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Οι 11 φορο-στόχοι
Με σύμμαχο ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για το 2011, το οποίο καταρτίστηκε από κοινού με εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το ΣΔΟΕ ρίχνεται στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Το σχέδιο περιλαμβάνει 11 στόχους για εξονυχιστικούς ελέγχους και σκοπεύει στην επιβολή προστίμων και φόρων ύψους 7 δισ. ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο.
Ετσι, στο στόχαστρο των ελεγκτών του Σώματος θα βρεθούν ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας (γιατροί, δικηγόροι, καλλιτέχνες κ.ά.), κάτοχοι σκαφών αναψυχής, επιχειρήσεις που αποκρύπτουν Φ.Π.Α., προμήθειες του Δημοσίου, νυκτερινά κέντρα, διακίνηση καυσίμων, προϊόντα-μαϊμού, κατασκευαστικές ? μεσιτικά γραφεία, off shore ακινήτων, εκδότες και λήπτες πλαστών στοιχείων και παράνομες επιδοτήσεις ? επιχορηγήσεις.
Ο στόχος των 7 δισ. ευρώ είναι εξαιρετικά φιλόδοξος, αν λάβουμε υπόψη ότι το 2010 το ύψος των προστίμων έφθασε τα 4,5 δισ. ευρώ, επίπεδο τριπλάσιο σε σχέση με πρόπερσι.
Ομως η τρόικα επέμενε στην άποψη να μπει ψηλά ο πήχης, καθώς εκτιμά πως μόνο με αυστηρούς και επισταμένους ελέγχους θα περιορισθεί η φοροδιαφυγή.
Επιπρόσθετα, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως το ΣΔΟΕ θα βοηθηθεί από τις εκτεταμένες διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ετσι, ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και ο ειδικός γραμματέας της ΓΓΠΣ Διομήδης Σπινέλης βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε ανοιχτή γραμμή για τον καλύτερο συντονισμό του σχεδίου.
Θα ελεγχθούν γιατροί, δικηγόροι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μηχανικοί
Στο μικροσκόπιο σκάφη αναψυχής, οffshore ακινήτων, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, διακίνηση καυσίμων και προϊόντων καπνού
Πιο αναλυτικά, οι 11 στόχοι που έχουν περιληφθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο είναι οι ακόλουθοι:
1 Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Εμφαση θα δοθεί σε επαγγελματικές ομάδες «υψηλού κινδύνου» όπως γιατροί, δικηγόροι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν όσοι, από τις διασταυρώσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, προέκυψε ότι είχαν υποπέσει σε παραβάσεις. Δηλαδή δεν έχουν... λευκό φορολογικό μητρώο. Στις περιπτώσεις αυτές θα ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να εξακριβωθεί αν τα ποσά που περιέχουν σχετίζονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Σε περίπτωση που εντοπιστούν καταθέσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, τότε οι κάτοχοί τους, πέρα από τα πρόστιμα, θα κατηγορηθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επίσης θα γίνει σύγκριση των εισοδημάτων που δηλώνονται με την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.
2 Κάτοχοι σκαφών αναψυχής και επαγγελματικών σκαφών: Για όσους δηλώνουν ως επαγγελματικά τα σκάφη, θα ελεγχθεί κατά πόσο χρησιμοποιούνται πράγματι για επαγγελματικούς σκοπούς ή για προσωπική εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών τους. Αν δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικά, οι κάτοχοί τους θα διώκονται για λαθρεμπορία. Για τα σκάφη αναψυχής θα διερευνηθεί αν έχει δηλωθεί το σκάφος και αν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.
3 Μη απόδοση ΦΠΑ: Το ΣΔΟΕ σε αυτήν την περίπτωση θα αξιοποιήσει τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ. Κατά προτεραιότητα, ελέγχονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ (διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη) καθώς και εκείνες που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ έπειτα από ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Για τη δεύτερη περίπτωση τσεκάρεται αν οι συναλλαγές είναι πραγματικές ή ακολουθείται η μέθοδος του Carousel.
4 Προμήθειες Δημοσίου: Οι ράμπο του ΣΔΟΕ θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στους τομείς της υγείας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ειδικότερα θα ελεγχθούν επιχειρήσεις που προμηθεύουν δημόσια νοσοκομεία, με έμφαση σε περιπτώσεις υπερτιμολογήσεων μέσω τριγωνικών συναλλαγών. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και γιατροί του ΕΣΥ που σχετίζονται με εταιρείες προμηθειών. Για περιπτώσεις γιατρών που έχουν ήδη ελεγχθεί εκτιμάται πως μπορούν να εισπραχθούν άμεσα 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον θα ελεγχθούν συμβάσεις προμηθειών εξοπλιστικών προγραμμάτων.
5 Κέντρα διασκέδασης - εστιατόρια: Στην κατηγορία αυτή ήδη έχουν ξεκινήσει οι έφοδοι του ΣΔΟΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα, με αποτέλεσμα να μπει «λουκέτο» για δύο ημέρες σε αρκετά νυκτερινά μαγαζιά. Επειδή οι δείκτες παραβατικότητας είναι πολύ υψηλοί, οι έλεγχοι θα ενταθούν.
6 Διακίνηση καυσίμων - προϊόντων καπνού: Στην περίπτωση των πρατηρίων υγρών καυσίμων και των εταιρειών πετρελαιοειδών θα τσεκάρεται όχι μόνο η τέλεση των αδικημάτων της λαθρεμπορίας ή της φοροδιαφυγής αλλά και της νοθείας των προϊόντων που διακινούν. Τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς φθάνουν ακόμη και το πενταπλάσιο των διαφυγόντων δασμών και φόρων.
7 Προϊόντα «μαϊμού»: Ηδη έχουν γίνει «ντου» του ΣΔΟΕ σε αποθήκες στο κέντρο της Αθήνας όπου κατασχέθηκαν χιλιάδες κιβώτια με προϊόντα «μαϊμού» (ρούχα, παπούτσια, ρολόγια), πιστά αντίγραφα από γνωστές φίρμες. Οι έλεγχοι εντείνονται όχι μόνο για προϊόντα απομίμησης αλλά και για πειρατικό λογισμικό, dvd και cd. Για τις παραβάσεις αυτής της κατηγορίας προβλέπεται η αυτόφωρη διαδικασία.
8 Offshore ακινήτων: Το ΣΔΟΕ διαθέτει λίστα με offshore εταιρείες που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα και ελέγχει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης, ο τρόπος κτήσης του ακινήτου και η καταβολή του προβλεπόμενου φόρου.
9 Κατασκευαστικές εταιρείες - μεσιτικά γραφεία: Για τις εταιρείες με αντικείμενο την ανέγερση, επισκευή και συντήρηση κατοικιών, ο έλεγχος επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων. Παράλληλα όσον αφορά τους μεσίτες στρέφεται στη δήλωση ή μη των προμηθειών που λαμβάνουν στις αγοραπωλησίες. Σε περιπτώσεις που γίνονται πράξεις μεγάλης αξίας θα ελέγχεται και η πραγματική αξία πώλησης του ακινήτου.
10 Επιδοτήσεις - Επιχορηγήσεις: Στο στόχαστρο μπαίνουν εταιρείες που έχουν υπαχθεί σε επενδυτικά προγράμματα, για να εξακριβωθεί αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης, αλλά και να ελεγχθεί η προέλευση των ιδίων κεφαλαίων ή τυχόν εικονικά φορολογικά στοιχεία που αφορούν στην επένδυση.
11 Πλαστά και εικονικά τιμολόγια: Οι έλεγχοι θα γίνουν έπειτα από διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ βάσει κριτηρίων τα οποία σχετίζονται με τα ακαθάριστα έσοδα, το μεικτό κέρδος, τα δηλωθέντα κέρδη ή ζημίες, τα υψηλά ποσοστά δαπανών, το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ. Θα εστιαστούν στους εκδότες και λήπτες φορολογικών στοιχείων, για να εξακριβωθεί η γνησιότητά τους και αν αφορούν σε πραγματικές ή μη συναλλαγές.
ΠΗΓΗ: Ημερησία