Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Στο μάτι του κυκλώνα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα
Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από την τρόικα για περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσα από την «παράκαμψη» των κλαδικών συμβάσεων, πρόταση που βρίσκει αντίθετη την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Χθες κατά την τρίωρη συνάντηση της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη με εκπροσώπους της τρόικας, ήταν εμφανής η διάσταση των απόψεων στο καυτό αυτό θέμα και δεν έγινε εφικτή η εξεύρεση λύσης.
Οι επιτηρητές ζητούν αυστηρή εφαρμογή του μνημονίου και εμμένουν στην ανάγκη υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων. «Εχετε υπογράψει ένα μνημόνιο και πρέπει να το εφαρμόσετε όπως ακριβώς υπεγράφη», δήλωσαν σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας, εστιάζοντας στην ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους.
Σημειώνεται πως η «αντικατάσταση» της κλαδικής ή ακόμα χειρότερα της εθνικής συλλογικής σύμβασης από τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην ελληνική αγορά εργασίας. Ουσιαστικά το μέτρο θα οδηγήσει σε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να υπογράφει σύμβαση με διαφορετικούς όρους.
«Οχι» σε γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου λέει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που αντιπρότεινε μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (π.χ. τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών). Μάλιστα επισημαίνεται πως δεν είναι δυνατόν να «σπάσει» η εθνική συλλογική σύμβαση, η οποία καθορίζει τον κατώτερο μισθό (740 ευρώ).
Πρόσκληση
Μετά το χθεσινό αδιέξοδο το υπουργείο Εργασίας θα καλέσει άμεσα σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής και να ξεπεραστούν οι πιέσεις. Ωστόσο ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα δύσκολος, με δεδομένο το χάσμα που χωρίζει το ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση η Λούκα Κατσέλη τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια εφαρμογή της ρύθμισης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Μεταξύ άλλων σημείωσε πως οι κλαδικές συμβάσεις διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό (ιδιαίτερα σε χώρες με μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και εξασφαλίζουν εργασιακή ειρήνη.
Το υπουργείο δέχεται την «αντικατάσταση» των κλαδικών από τις επιχειρησιακές συμβάσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και εφόσον τηρούνται αυστηρά κριτήρια. Συγκεκριμένα η ρύθμιση θα μπορούσε θα εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα (π.χ. που έχουν κάνει στάση πληρωμών), για περιορισμένο διάστημα (ένα συν ένα έτη) και εφόσον δοθούν διαβεβαιώσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Μάλιστα από την πλευρά του υπουργείου επισημάνθηκε στο χθεσινό «ραντεβού» με την τρόικα πως σε καμία χώρα δεν ισχύουν σε ευρεία κλίμακα ανάλογες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, στη Γερμανία για να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση, πρέπει να υπάρχει έγκριση του συνδικάτου του κλάδου. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η προσπάθεια θα πρέπει να εστιαστεί στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο είναι υψηλό (41,5% στη χώρα μας έναντι 32% στη Βρετανία). Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να υπάρξει μία σειρά μέτρων, όπως για παράδειγμα η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά και η τρόικα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην κατεύθυνση των μέτρων, καθώς οι επιτηρητές θεωρούν πως πρόβλημα είναι το μισθολογικό κόστος (δηλαδή οι αμοιβές).
Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου έδωσε στην τρόικα γραπτό κείμενο, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τον τρόπο λειτουργίας του ΟΜΕΔ κ.ά. Στο κείμενο αυτό αναμένεται να απαντήσει η τρόικα.
Ασφαλιστικό
Ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις από Μάρτιο
Νέος γύρος αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα έρχεται το 2011, με τις επικουρικές συντάξεις και τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να βρίσκονται στο επίκεντρο. Στο μεταξύ η τρόικα «παρακολουθεί» στενά τα οικονομικά στοιχεία των Ταμείων και από τη νέα χρονιά θα έχει μηνιαία ενημέρωση για τα έσοδα και τις δαπάνες. Στο... μέτωπο των συντάξεων δύο είναι οι αλλαγές που θα «φέρει» το 2011:
Τον Μάρτιο θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών Ταμείων. Στη συνέχεια οι επικουρικές συντάξεις θα επανακαθοριστούν ανάλογα με την οικονομική βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα, θα κληθούν να περικόψουν τις συντάξεις (με το ποσοστό της μείωσης να εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα).
Τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς έρχονται αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις. Πάντως, τα μέτρα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας (Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνη) για τον περιορισμό της σπατάλης στα Ταμεία έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Ενδεικτικά αναφέρεται πως θα εξοικονομηθούν 1,5 δισ. ευρώ από τη μείωση της δαπάνης υγείας και 600 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμες και οι μελέτες για την οικονομική βιωσιμότητα των Ταμείων κύριας ασφάλισης. Στις μελέτες θα αποτυπώνεται η πορεία των ασφαλιστικών φορέων, μετά και την πρόσφατη μεταρρύθμιση.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Έρχεται η "λυπητερή"
Προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η "λυπητερή" του προϋπολογισμού του 2011, που αναμένεται να ανέλθει στα 12 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το ύψος θα φτάσουν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου το τελικό σχέδιο του οποίου κατατίθεται αύριο στην Βουλή.
Κι αυτό προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί από τα 22 στα 17 δις ευρώ όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.
Η τρόικα επιμένει πως πρέπει να υπάρχει ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ασφαλείας γιατί γνωρίζει πως σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης τα μέτρα δεν θα αποδώσουν στο σύνολο τους κάτι που παρατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό και εφέτος.
Επίσης η τρόικα δεν αποδέχθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιμερισμό της αρνητικής επίπτωσης από την αναθεώρηση σε δύο ή τρία έτη και επιμένει σε ένα πακέτο γενναίων περικοπών στο Δημόσιο.
Έτσι χθες αργά το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως «θα τηρήσουμε απόλυτα τους στόχους του 2011» και ότι «θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση».
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα τελευταία 24 ώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ζητήσει από τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών.
Τα τελικά δεδομένα του προϋπολογισμού αναμένεται να «κλειδώσουν» σήμερα το πρωί στην καθοριστική σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.
Η δημοσιονομική προσαρμογή θα στηριχθεί στο «κορμό» των μέτρων του προσχεδίου τα οποία είχαν κοστολογηθεί στα 9,15 δις ευρώ. Όμως σε πολλά από αυτά και κυρίως στα φορολογικά μέτρα όπως η φορολόγηση των αυθαιρέτων, το τέλος διατήρησης αυθαιρέτων και η περαίωση ο πήχης των προσδοκώμενων εσόδων θα μπει πιο χαμηλά και έτσι το συνολικό πακέτο θα περιοριστεί κάτω από τα 8 δις.
Έτσι θα προστεθούν νέες παρεμβάσεις κυρίως στο σκέλος των δαπανών που θα «αγγίξουν» τα 4 δις ευρώ.
Για την περιστολή της «σπατάλης» όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
Μείωση αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ είτε με την επιβολή πλαφόν είτε με τον περιορισμό των πρόσθετων απολαβών στο 10% του βασικού μισθού. Επίσης θα περιοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων μέσω μετατάξεων και προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.
Από το υπουργείο Υγείας θα εξοικονομηθούν 840 εκατ. ευρώ.
Οι περικοπές στην φαρμακευτική δαπάνη τω ταμείων υπολογίζονται στο 1,5 δις ευρώ.
Θα ψαλιδιστούν οι επιχορηγήσεις των συγκοινωνιακών φορέων.
Θα καταργηθούν ανενεργοί οργανισμοί με υψηλά λειτουργικά κόστη.
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα περικοπεί κατά 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
Απ' όλα τα υπουργεία έχουν ζητηθεί πρόσθετες περικοπές λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών που κατά περίπτωση μπορεί να φθάσουν και το 15%.
Από την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη η εξοικονόμηση πόρων αναμένεται να ξεπεράσει τον αρχικό στόχο των 500 εκατ. ευρώ.
Δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις που λήγουν στο ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων στον προϋπολογισμό θα συμπεριληφθεί η αύξηση του μεσαίου συντελεστή Φ.Π.Α από το 11% στο 13% με παράλληλη μετάταξη κάποιων αγαθών που θεωρούνται πολυτελείας από το 11% στο 23% με στόχο έσοδα 1 δις ευρώ εντός του 2011.
Όσον αφορά τώρα στα πρόστιμα στα αυθαίρετα και στα τέλη στους ημιυπαίθριους χώρους οι στόχοι που προβλέπονται στο προσχέδιο για έσοδα 500 και 600 εκατ. ευρώ αντίστοιχα αναμένεται να περιοριστούν.
Επιπλέον από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις υπολογίζονται έσοδα της τάξης του 1 δις ευρώ.
Στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών αυτές τις ημέρες συγκροτούνται οι κατά τόπους επιτροπές που θα προσδιορίσουν τα ποσοστά αναπροσαρμογής τους και σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2011.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Έρχονται τα νέα τέλη κυκλοφορίας
Tα ειδοποιητήρια στους κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για την πληρωμή των νέων τελών κυκλοφορίας του 2011 θα αρχίσει να ταχυδρομεί το υπουργείο Oικονομικών. Oι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να προμηθευτούν το ειδικό σήμα. H προμήθεια του σήματος γίνεται από τις τράπεζες, το διαδίκτυο και από τις εφορίες (με προσκόμιση της άδειας κυκλοφορίας) στην περίπτωση που ο κάτοχος του οχήματος δεν λάβει ειδοποιητήριο ή το έχει χάσει ή σε αυτό αναγράφονται λανθασμένα στοιχεία.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ευρωπρωταθλητής στην ακρίβεια η Ελλάδα
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ενωμένη Ευρώπη δείχνουν ότι η κατάσταση στην ελληνική αγορά είναι τουλάχιστον δραματική, αφού παρουσιάζει σχεδόν τριπλάσιο πληθωρισμό του μέσου όρου της ευρωζώνης.
Το 5,2% του Οκτωβρίου είναι η χειρότερη επίδοση μεταξύ των 16 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ, με την δεύτερη Κύπρο να... «κείται μακράν» με πληθωρισμό μόλις 3,2%.
Στο σύνολο των 27 χωρών μελών της ΕΕ ο μέσος πληθωρισμός του Οκτωβρίου έφτασε το 4,5% και η χώρα μας είδε μόνο την Ρουμανία να την προσπερνά, με πληθωρισμό 7,9%, ενώ ακολουθεί η Ουγγαρία με 4,3%.
ΠΗΓΗ: Έθνο
Έρχεται Μνημόνιο με ευνοϊκότερους όρους
Προ των πυλών φαίνεται πως βρίσκεται η αλλαγή των στόχων αλλά και των όρων του Μνημονίου, αφού εκτός από το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος βρίσκεται εκτός των στόχων που έχουν τεθεί από το Μνημόνιο που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο. Ήδη το χρέος βρίσκεται το 2010 στο επίπεδο του στόχου που είχε τεθεί για το 2011. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε στην εκ βάθρων αναθεώρηση των όρων αλλά και της διάρκειας του Μνημονίου, έστω και αν επισήμως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Η δήλωση του πρωθυπουργού πως διαπραγματευόμαστε την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ -πρώτη φορά η κυβέρνηση προβαίνει σε αυτή την παραδοχή- ανοίγει διάπλατα το δρόμο για γενικότερη επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, κυρίως σε χρόνο αλλά και δημοσιονομικούς στόχους.
Στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και σε ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ γίνεται κατανοητό πως η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες είναι ανεδαφικοί και μπροστά στον κίνδυνο η Ελλάδα να βρίσκεται συνεχώς πίσω από τους στόχους που τίθενται ίσως είναι προτιμότερο να ξαναγραφεί το Μνημόνιο λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα.
Εκτός από το έλλειμμα και το χρέος αποτελεί «μαύρη τρύπα» της ελληνικής οικονομίας. Όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο το χρέος θα βρεθεί στο αποκορύφωμά του το 2013 και θα είναι στο 149,1% του ΑΕΠ. Μετά την αναθεώρηση, όμως, το χρέος του 2013 θα ανέλθει στο 160,8% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα εξόδου στις αγορές της Ελλάδος το 2011, όπως έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών.
Διαπραγματεύσεις
Στο υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα, υπό τα νέα δεδομένα, φέρεται να συζητά τα πάντα. Στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών τέθηκαν επί τάπητος τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε στον προϋπολογισμό του 2011 να βρεθούν τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 7,6%, δεδομένου ότι αυτό του 2010 διαμορφώνεται πλέον στο 9,4% και όχι στο 8,1% όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που θα βρεθεί σήμερα στη Σύνοδο του Eurogroup θα προσπαθήσει να έχει τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τους ομολόγους του, σε ένα ενδεχόμενο επιμήκυνσης της διάρκειας και του περιεχομένου του Μνημονίου.
Τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση πως τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα κινούνται προς την κατεύθυνση της περαιτέρω συρρίκνωσης μισθών και συντάξεων. Δεν διευκρινίζουν, ωστόσο, από πού θα βρεθούν εν μέσω ύφεσης τα 5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι οποιαδήποτε απόπειρα αύξησης της φορολογίας έχει πέσει στο κενό.
Την προσεχή Πέμπτη, με την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2011, θα αποσαφηνιστούν πολλά «θολά» σημεία. Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να επιτευχθούν οι στόχοι αν δεν υπάρξουν δραστικές περικοπές στις δαπάνες.
Στο σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών είναι να μπει γερό «μαχαίρι» σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, αλλά και ΟΤΑ, ενώ στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται περαιτέρω μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, αυτή θα περιοριστεί στη μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% σε υψηλότερο, χωρίς, πάντως, να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των προϊόντων, αλλά ούτε και το ποσοστό στο οποίο τελικά θα γίνει η μετάταξη, αν δηλαδή θα είναι 2 μονάδες ή 1 μονάδα.
Πλεονάσματα
Υπό το βάρος των νέων συνθηκών, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη η αλλαγή των όρων του Μνημονίου τόσο σε διάρκεια όσο και προσαρμογή. Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να επιχειρεί μαζί με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής -όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός- και επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και της παραμονής της τρόικας στη χώρα μας.
Η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων το 2013, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως ανεδαφική, αφού η «φαρέτρα» για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων που θα μειώνουν το έλλειμμα έχει αρχίζει να στερεύει.
Πιθανή παράταση του Μνημονίου θα συνοδεύεται και από νέες δεσμεύσεις της χώρας μας.
Μέτρα
Στο σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών είναι να μπει γερό «μαχαίρι» σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, αλλά και ΟΤΑ, ενώ στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται περαιτέρω μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Στη φορολογία οι αλλαγές θα περιοριστούν στη μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% σε υψηλότερο, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των προϊόντων, αλλά ούτε και το ποσοστό στο οποίο τελικά θα γίνει η μετάταξη, αν δηλαδή θα είναι 2 μονάδες ή 12 μονάδες.
Η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων το 2013, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως ανεδαφική, αφού η «φαρέτρα» για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων που θα μειώνουν το έλλειμμα έχει αρχίζει να στερεύει
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Το σχέδιο για ευέλικτους µισθούς
katwtatoi_mis8oi_eeΑιτία πολέµου θεωρούν τα εργατικά συνδικάτα τις σχεδιαζόµενες ανατροπές στις κλαδικές συµβάσεις εργασίας που αναµένεται να συµφωνηθούν µε την τρόικα στις συναντήσεις της µε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σήµερα και αύριο.
Η ρύθµιση για τις συµβάσεις που προτείνει στην τρόικα η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη (χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτή), η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή µε τη µορφή νοµοσχεδίου µέσα στον Νοέµβριο, προβλέπει ότι,µε κοινό πόρισµά τους προς τοΑνώτατο ΣυµβούλιοΕργασίας, επιχείρηση και εργαζόµενοι θα αναφέρουν τα προβλήµαταπου αντιµετωπίζει η επιχείρηση, προκειµένου να ενταχθεί στη ρύθµιση.
Η ρύθµιση αυτή δεν θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αλλά αυτές που έχουν πρόβληµα οικονοµικής επιβίωσης.
Οι επιχειρησιακές συµβάσεις θα µπορούν να προβλέπουν την καταβολή έωςκαι 20% χαµηλότερων µισθών από τιςκλαδικές συµβάσεις – και όχικάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική ΣύµβασηΕργασίας –, για διάστηµα έως και δύο ετών, προκειµένου να αποφευχθούν τα «λουκέτα» και οιαπολύσεις.
Οι συµφωνίεςθα έχουν αρχική διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους και δυνατότητα ανανέωσης για έναν ακόµη χρόνο. Επιχειρησιακές συµβάσεις αυτού του τύπου θα µπορούν, για πρώτη φορά, να υπογράφουν ακόµη και οι εργοδότες των µικρών επιχειρήσεων (µε προσωπικό έως 20 ατόµων, δηλαδή χωρίς επιχειρησιακό σωµατείο), εφόσον δηµιουργείται «ένωση προσώπων» τουλάχιστον από πέντε εργαζόµενους και συνυπογράφει τη συµφωνία µε τον εργοδότη.
Κατά τη διάρκεια εφαρµογής τηςρύθµισης, η επιχείρηση δεσµεύεται να µην προχωρήσει σε απολύσεις, διαθεσιµότητες, αλλαγή εργασιακών σχέσεων και εκ περιτροπής εργασία. Επίσης θα προβλέπεται µεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας.
Χωρίς να αποκλείονται αλλαγές στο ευέλικτο 10ωρο, οι παρεµβάσεις θα αφορούν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων ναγνωστοποιούν άµεσα στο Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας, µέσω Ιντερνετ, την απασχόληση των εργαζοµένων εκτός 8ώρου, είτε επεκτείνεται σε 10ωρο είτε είναι µειωµένη (π.χ. 6ωρο). Και αυτό, ώστε να αποφεύγονται τα πρόστιµα του ΣΕΠΕσε περίπτωση ελέγχου.
Με την ίδια νοµοθετική παρέµβαση θα υπάρξει διευθέτηση και στο θέµα του Οργανισµού Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας. ∆ικαίωµα προσφυγής στη διαιτησία θα έχουν τόσο οι εργαζόµενοι όσο και οι εργοδότες, υπό την προϋπόθεση το αντισυµβαλλόµενο µέρος να µην έχει κάνει αποδεκτό το πόρισµα της µεσολάβησης. Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, µιλώντας στοραδιόφωνο του Σκάι,εκτίµησε πως µέσα στις επόµενεςδύο εβδοµάδες θα υπάρξει κατάληξη σε ένα σχέδιο νόµου, ώστε να διασφαλίζονται θέσεις εργασίας για µεγαλύτερο διάστηµα, χωρίς όµως η αγορά εργασίας να µετατραπεί σε «εργασιακή ζούγκλα». «Θέλουµε να επιδιώξουµε τη µέγιστη συναίνεση µεταξύ των κοινωνικών εταίρων για συλλογικές συµβάσεις µε ευελιξία προς τον εργοδότη, χωρίς να καταπατούνται εργασιακά δικαιώµατα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικήµε τις αντιδράσεις,είπε πως δεν υπάρχει «άγχος»έναντι των συνδικάτων, προσθέτοντας ότι είναι σηµαντικό να επιδιώκει κανείςσυνεννόηση, καθώςµε τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται εργασιακή και κοινωνική ειρήνη που είναι σηµαντική σε µια σύγχρονη κοινωνία. «Οι ίδιοι οι εργαζόµενοι θέλουν λύσεις για να µπορέσουν να διατηρήσουν την εργασία τους», τόνισε η κ. Κατσέλη. Σε θέση µάχης τα συνδικάτα
Οι προωθούµενες αλλαγές έχουν θέσει τα εργατικά συνδικάτασε θέση µαχης.Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, βλέπει να έρχονται νέα, σκληρότερα αντεργατικά µέτρα και επιπλέον περικοπές.Οπως χαρακτηριστικάτονίζει ηΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της, «όλα δείχνουνότι κλιµακώνονται οι πιέσειςκαι οι προκλητικές παρεµβάσεις των εργοδοτών (τραπεζιτών και βιοµηχάνων) στην κυβέρνηση, προκειµένου να υπονοµευτούν οι κλαδικέςσυλλογικές συµβάσειςέναντι των επιχειρησιακών, ώστε να διευκολυνθεί η κατάργηση βασικώνδικαιωµάτων των εργαζοµένων. Επισηµαίνουµε ότι η κυβέρνηση δεν θα διασωθεί µε προσχήµατα,ούτε θα περιορίσει την κατακραυγήκαι την καταδίκη των αντεργατικών επιλογών της από τους εργαζόµενους, αν προχωρήσει σε ένα τέτοιο αντεργατικό έγκληµα».
Σε δήλωσήτου ο πρόεδροςτης ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος επισηµαίνει ότι, αν τολµήσουν να υλοποιήσουν την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συµβάσεων και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγµατεύσεις, περιορίζοντας την ίδια τη δηµοκρατία στη χώρα µας και τα θεµελιώδη συνταγµατικά δικαιώµατα των εργαζοµένων, θα έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη για οτιδήποτε συµβεί, και µάλιστα σεµια δύσκολη οικονοµική περίοδο για τη χώρα µας.
«Ηλεκτρισµένο» SMS από τη ΓΕΝΟΠ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ µε...
SMS φέρνει το θέµα της ενοικίασης µονάδων της ∆ΕΗ, που φέρεται να ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, καλώντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να «σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να µην επιτρέψουν να υπογραφεί οτιδήποτε που να ζηµιώνει τα συµφέροντα της επιχείρησης του ελληνικού λαού».
Κατά την ίδια τακτική του περασµένου Αυγούστου, όταν η τρόικα απαιτούσε πώληση µονάδων, ο κ. Φωτόπουλος απέστειλε το βράδυ των εκλογών ένα «ηλεκτρισµένο» SMS στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της συνάντησης της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρµπίλη µε τους ελεγκτές την Πέµπτη ή την Παρασκευή.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κυβέρνηση να υποχωρήσει σε απαράδεκτες πιέσεις και προκλητικές και εξωφρενικές απαιτήσεις».
Στην επιστολή η ΓΕΝΟΠ αποκαλύπτει τις προτάσεις της Κοµισιόν για ενοικίαση σε ιδιώτες τριών λιγνιτικών µονάδων ισχύος 900 MW µέχρι και το 2027, µε δικαίωµα µάλιστα παράτασης για άλλα 5 χρόνια!
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Την πόρτα του Δημοσίου θα δουν 20.000 συμβασιούχοι. Μείωση κατά 30% το 2011 .

Thursday November 18, 2010 07:15 AM
Το επόμενο έτος υπολογίζεται ότι ο αριθμός των συμβασιούχων του «στενού» δημόσιου τομέα θα μειωθεί το λιγότερο κατά 20.000, αν συνυπολογιστούν και οι εργαζόμενοι των φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, των οποίων οι συμβάσεις θα διακόπτονται μετά τη λήξη τους
Μείωση τουλάχιστον κατά 30% των συμβασιούχων του Δημοσίου για το 2011 προβλέπει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο προϋπολογισμού για το νέο έτος, προκειμένου να επιτευχθούν οι μέγιστες περικοπές δαπανών. Σήμερα απασχολούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, 63.770 συμβασιούχοι, εκ των οποίων οι 44.811 ορισμένου χρόνου, 14.345 είναι συμβασιούχοι έργου και 4.614 ωρομίσθιοι. Υπενθυμίζουμε ότι και το 2010 πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη περικοπή των θέσεων εποχικού προσωπικού στον δημόσιο τομέα, που οδήγησε στη μείωση των συμβασιούχων από 90.000 περίπου το 2009 στις 63.770 συμβασιούχους τη φετινή χρονιά.

Το επόμενο έτος υπολογίζεται ότι ο αριθμός των συμβασιούχων του «στενού» δημόσιου τομέα θα μειωθεί το λιγότερο κατά 20.000, αν συνυπολογιστούν και οι εργαζόμενοι των φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, των οποίων οι συμβάσεις θα διακόπτονται μετά τη λήξη τους. Συνολικά υπολογίζεται ότι το 2011 οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, οι συμβασιούχοι έργου και οι ωρομίσθιοι δεν θα υπερβαίνουν τις 40.000.

Με εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ε. Μπεργελέ, προς όλα τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ, ζητείται να καταγραφούν άμεσα οι ανάγκες σε εποχικό προσωπικό, προκειμένου να γίνει ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά. Στην εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι εάν δεν κατατεθεί εγκαίρως το αίτημα του φορέα, τότε δεν θα μπορέσει να απασχολήσει εποχικό προσωπικό το 2011.

«Εποχικότητα»
Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει θεσμοθετηθεί από τον νόμο για τις προσλήψεις που ψήφισε η Βουλή στα τέλη του 2009 (3812/2009), τα αιτήματα των υπουργείων θα έχουν και την έγκριση του ΑΣΕΠ που θα πιστοποιεί την «εποχικότητα» των θέσεων. Κατόπιν τα αιτήματα θα τα επεξεργαστεί η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα δίνει και τις τελικές εγκρίσεις.

Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα ελαχιστοποιηθούν το επόμενο έτος μόνο σε τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές ανάγκες, όπως η Παιδεία, η Υγεία και τα Σώματα Ασφαλείας. Θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις με μετατάξεις προσωπικού. Το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης στο κράτος», προετοιμάζει νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Το σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Μάρτιο του 2011 θα περιλαμβάνει διατάξεις που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των υπαλλήλων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, με στόχο να καλύπτονται άμεσα τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σχέδιο εξυγίανσης
Μηδενισμός ελλειμμάτων 1 δισ. ευρώ σε ΟΣΕ - ΟΑΣΑ

Στον μηδενισμό παραγόμενων ελλειμμάτων, που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ ετησίως, στοχεύουν τα σχέδια εξυγίανσης στον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ.Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι έως το τέλος του 2011 θα έχουν μηδενιστεί τα ελλείμματα στις δύο πλέον ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Υπενθυμίζεται ότι το παραγόμενο έλλειμμα του ΟΣΕ ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που «σκαρφαλώνει» στα 700 εκατομμύρια, αν συνυπολογιστούν και τα τοκοχρεολύσια.

Αντίστοιχα είναι και τα ετήσια μεγέθη και για τον ΟΑΣΑ, ενώ τα συσσωρευμένα χρέη των δύο οργανισμών ανέρχονται σε 10,7 και 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Ειδικά για τον ΟΑΣΑ, στο υπό κατάρτιση σχέδιο προβλέπεται η ανά εξάμηνο ανακοίνωση οικονομικών εκθέσεων, ώστε αμέσως μόλις εντοπίζεται στροφή προς το έλλειμμα, να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα.

Παράλληλα, εκτός της μείωσης των αποδοχών κατά 20%, η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί, θα περικοπούν οι δευτερεύουσες απολαβές, ώστε να μην ξεπερνούν το 8% των κύριων, ενώ περίπου 2.000 εργαζόμενοι θα μεταταχθούν ή θα συνταξιοδοτηθούν, με στόχο να εξοικονομηθεί ποσό περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ. Ενίσχυση των οικονομικών από 50 έως και 140 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται και από την αύξηση του εισιτηρίου και τον επανακαθορισμό του στο 1,20 ή 1,50 ευρώ.

Πηγή Ημερησία

ΦΠΑ στο 13% από 11% και στο 6,5% από 5,5% φέρνει ο προϋπολογισμός.

Thursday November 18, 2010 07:30 AM
Από το 11% στο 6,5% αποφασίστηκε να μεταταχθούν τα φάρμακα ως είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και οι τουριστικές υπηρεσίες (διαμονή) με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής βιομηχανίας.
ΦΠΑ στο 13% από 11% και στο 6,5% από 5,5% φέρνει ο προϋπολογισμός.

Από το 11% στο 6,5% αποφασίστηκε να μεταταχθούν τα φάρμακα ως είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και οι τουριστικές υπηρεσίες (διαμονή) με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής βιομηχανίας.

Αναπροσαρμογές στον ΦΠΑ φέρνει ο νέος προϋπολογισμός. Επειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή από το 11% στο 13% με παράλληλη άνοδο του χαμηλού συντελεστή, ο οποίος υπολογίζεται πάντα στο ήμισυ του μεσαίου, στο 6,5% (από 5,5 σήμερα).

Από το 11% στο 6,5% αποφασίστηκε να μεταταχθούν τα φάρμακα ως είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και οι τουριστικές υπηρεσίες (διαμονή) με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής βιομηχανίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, δεν προκύπτουν μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το 11% στο 23%.

Θα πρέπει να τονιστεί πως στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε τις προηγούμενες ημέρες και η πρόταση για αύξηση του συντελεστή 11% στο 14%. Οσον αφορά την εξίσωση της φορολογίας, στο πετρέλαιο αυτή θα γίνει όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί τον Οκτώβριο του 2011 και μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 900 εκατ. ευρώ.

Για τη φορολογική πολιτική του 2011 στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν πως δεν θα μπουν νέοι φόροι, πέρα από αυτούς που προβλέπονται στο μνημόνιο, και ότι ο «προϋπολογισμός δεν θα κρύβει εκπλήξεις».

Στο μνημόνιο και το προσχέδιο είχαν συμπεριληφθεί έσοδα από το τέλος ημιυπαίθριων και τα πρόστιμα στα αυθαίρετα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ποσοτικοί στόχοι αυτών των δύο μέτρων θα περιοριστούν στο τελικό σχέδιο. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα την 1η Ιουνίου, με τα πρόσθετα έσοδα να υπολογίζονται στα 270 εκατ. ευρώ.

Από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν έσοδα 1 δισ. ευρώ, από την εφαρμογή των νέων τεκμηρίων 700 εκατ. ευρώ και από τις άδειες τυχερών παιχνιδιών 500 εκατ. ευρώ. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως η τρόικα πιέζει για άμεση ενεργοποίηση των φορολογικών δικαστηρίων.

Πηγή Ημερησία
Το Facebook προκαλεί την Google
facebook-pplΗ Facebook Inc. εγκαινίασε μία νέα υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τους χρήστες της γνωστής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ανεβάζοντας τον πήχη του ανταγωνισμού ενάντια στις εταιρείες Google Inc., Yahoo! Inc. και Microsoft Corp.
Η Facebook προσφέρει σε όλους τους χρήστες μία ηλεκτρονική διεύθυνση "@facebook.com" , δήλωσε εχθές στο Σαν Φρανσίσκο ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg. Η νέα υπηρεσία, εκτός από το παραδοσιακό ταχυδρομείο, θα περιλαμβάνει δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων κειμένου και instant messaging.

Με την προσθήκη του e-mail, η εταιρεία που έχει την έδρα της στο Palo Alto της Καλιφόρνια παρέχει μία εναλλακτική υπηρεσία ηλεκτρ. ταχυδρομείου απέναντι στο Gmail της Google, της πιο γρήγορα αναπτυσσόμενης υπηρεσίας Web mail την τελευταία χρονιά. Αυξάνει επίσης την πίεση προς την Microsoft και Yahoo, που αμφότερες προσπαθούν με κάθε τρόπο να τραβήξουν την προσοχή των χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι ωστόσο προτιμούν τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώνονται και να επικοινωνούν με φίλους.
«Η νέα υπηρεσία δεν έχει σκοπό να «σκοτώσει» το e-mail», είπε ο  Zuckerberg. «Απεναντίας, ίσως καταφέρουμε να κάνουμε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανταλλάσσουν μηνύματα μία απλή, ζωντανή, άμεση προσωπική εμπειρία».
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Gmail μετρούσε το Σεπτέμβριο 193,3 εκατομμύρια χρήστες, πετυχαίνοντας μία αύξηση 21% από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την εταιρεία στατιστικής ComScore Inc. Οι χρήστες της Gmail ωστόσο δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει σε αριθμό τους 361,7 εκατ. χρήστες της Microsoft Windows Live Hotmail ή τους αντίστοιχους 273,1 εκατ. της Yahoo. Και οι δύο αυτές υπηρεσίες το Σεπτέμβριο είδαν τους αριθμούς τών επισκεπτών τους να μειώνονται σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Μέσω της νέας παροχής του Facebook, οι χρήστες θα μπορούν να στέλνουν μηνύματα στους φίλους τους που θα εμφανίζονται ως μηνύματα κειμένου στο κινητό τους ή στο μέιλ τους ή ως instant messages, ανάλογα με τον τρόπο επικοινωνίας που επιλέγουν χρησιμοποιήσουν για κάθε έναν από τους φίλους τους. Έως τώρα, οι χρήστες λάμβαναν μηνύματα ειδοποίησης στο εξωτερικό τους μέιλ όταν ένας φίλος δημοσίευε μία φωτογραφία ή αναρτούσε ένα σχόλιο στο Facebook wall.
Βελτιωμένα φίλτρα
Οι χρήστες του Facebook θα μπορούν τώρα να επισυνάπτουν κείμενα του Microsoft Office στα μηνύματα που αναρτούν στο κοινωνικό δίκτυο, ήταν η χθεσινή δήλωση της Microsoft σε ένα blog.
Το Facebook, η μεγαλύτερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, μπορεί να είναι σε θέση να φιλτράρει τα μηνύματα spam καλύτερα από κάθε άλλο ανταγωνιστή στον τομέα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δήλωσε σε μία συνέντευξή του ο Danny Sullivan, επικεφαλής της ιστοσελίδας Search Engine Land.
«Η ιδέα μιας λευκής λίστας από ανθρώπους που είναι απλά φίλοι σου – ακούγεται τέλεια», είπε ο Sullivan. «Κάτι τέτοιο θα πιέσει αρκετά την Google» να βελτιώσει το σύστημά αξιολόγησης των μηνυμάτων που είναι σημαντικά για τους χρήστες.
Εχτές, περίπου την ώρα της ανακοίνωσης της Facebook, η Gmail βίωσε μία σύντομη διακοπή λειτουργίας. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μέσα σε 10 λεπτά, είπε σε μέιλ της η αντιπρόσωπος τύπου της Google, Victoria Katsarou.
AOL Mail
Τον προηγούμενο μήνα η Yahoo έκανε κάποια βήματα προς το να κάνει την υπηρεσία της πιο ελκυστική για τους χρήστες του διαδικτύου που είναι «ερωτευμένοι» με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Εγκαινίασε μία νέα έκδοση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ενσωματώνει αναρτήσεις από το site Twitter Inc. και μεταφέρει πληροφορίες με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η υπηρεσία, που βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική φάση, βελτιώνει επίσης την αναζήτηση, την προστασία από spam καθώς και την προβολή φωτογραφιών.
Η AOL Inc., η πάλαι ποτέ ηγέτης στην αγορά υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανακοίνωσε εχθές αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο δικό της δικτυακό χώρο.  Η νέα εφαρμογή θα επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν εικόνες, χάρτες και άλλες επισυνάψεις που περιέχονται σε ένα μήνυμα σε ένα παράθυρο τύπου πάνελ στο πλάι της οθόνης. Η AOL ερχόταν πέμπτη στη σειρά κατά τη μέτρηση του Σεπτεμβρίου με 30.7 εκατ. χρήστες, έχοντας μείωση δηλαδή της τάξης του 18 τοις εκατό από πέρυσι.
«Το e-mail παραμένει μία από τις πιο καυτές εφαρμογές του ίντερνετ», δήλωσε ο Brad Garlinghouse, αντιπρόεδρος της AOL στον τομέα προϊόντων καταναλωτών, ο οποίος πριν τη μετάταξή του την περσινή χρονιά, διαχειριζόταν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Yahoo. «Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν εργαζόμαστε απλά στον τομέα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά σε αυτόν της επικοινωνίας».

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τι μέτρα ζητά η τρόικα

Τι μέτρα ζητά η τρόικα
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του, με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, για την εκταμίευση, στο τέλος Δεκεμβρίου, της τρίτης δόσης του δανείου. Παράγοντες του υπουργείου επισήμαναν μετά τη συνάντηση, ότι αυτή ήταν σε καθαρά τεχνικό επίπεδο και αφορούσε στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και στα μεγέθη του νέου, αλλά και στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών.
Οι αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραμείνουν στην Ελλάδα επί μια εβδομάδα και στο διάστημα αυτό θα επισκεφθούν άλλα "κρίσιμα" υπουργεία που εμπλέκονται στο μνημόνιο, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κοινωνικούς φορείς.
Με δεδομένη την αναθεώρηση επί τα χείρω του ελλείμματος (στο 15,4% του ΑΕΠ για το 2009 και στο 9,4% του ΑΕΠ για το 2010) και την υστέρηση στα έσοδα (2 δισ. ευρώ), οι ελεγκτές της τρόικας φέρονται να ζητούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα.
Μεταξύ αυτών είναι, η άμεση μείωση του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατά 30%, το κλείσιμο προβληματικών και ζημιογόνων φορέων και επιχειρήσεων του δημοσίου και των δήμων- με απολύσεις των υπαλλήλων για τους οποίους παύουν να υφίστανται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας-, το άνοιγμα έως το τέλος του έτους όλων ανεξαιρέτως των κλειστών επαγγελμάτων, οι νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, όπως με την αντικατάσταση των κλαδικών με ατομικές συμβάσεις, οι δραστικές περικοπές στις δαπάνες για άμυνα, υγεία, παιδεία και οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών αντιτίθεται στο σύνολο αυτών των μέτρων και επισημαίνει ότι "η δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014 θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.
Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων, πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους".
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο επίπεδο της φορολογίας το υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια για την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών, ή την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.
Παράλληλα, προσπαθεί να επιτύχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, για τη μείωση, λόγω της ύφεσης, των συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς (π.χ. χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τον τουριστικό κλάδο).
Στο "τραπέζι των διαπραγματεύσεων", τίθεται παράλληλα από το υπουργείο η μεγαλύτερη μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία, υγεία, ΔΕΚΟ και δήμους, με την εποπτεία της τρόικας.
Μάλιστα, τα στοιχεία του υπουργείου προϊδεάζουν για το ύψος αυτής της περικοπής των δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:
" Από τα 3,8 δισ. της αύξησης του ελλείμματος για το 2009, τα 3,7 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (1,9 δισ. ευρώ από την ένταξη των ελλειμμάτων και των χρεών 10 ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 1,8 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ)
" Από τα 3,5 δισ. ευρώ της αύξησης του ελλείμματος για το 2010, τα 3,4 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (0,7 δισ. ευρώ από την ένταξη των ελλειμμάτων και των χρεών 10 ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 2,7 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ).
Πάντως, όλα τα σενάρια θα οριστικοποιηθούν, τόσο με την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού την προσεχή Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, όσο και με το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο.
Για τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού και τις εξελίξεις στην οικονομία μετά και την αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει και τους ομολόγους του στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, που συνέρχονται αύριο και την Τετάρτη, αντίστοιχα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Ελαστικοί µισθοί και ωράρια - Τι ισχύει για απολύσεις, αποζηµιώσεις

Ελαστικοί µισθοί και ωράρια - Τι ισχύει για απολύσεις, αποζηµιώσεις
apozhmiwseisΝόµο που θα επιτρέπει µισθό χαµηλότερο από τον κατώτερο σε επίπεδο επιχείρησης, εφόσον υπάρχει συµφωνία εργοδοτών και εργαζοµένων, καθώς καιπιο ευέλιγκτα ωράρια εργασίας προωθεί το υπουργείο Εργασίας
Παράλληλα η τρόικα,στον νέο γύρο επαφών που θα έχει από σήµερα µε την πολιτικήηγεσία τουυπουργείου Εργασίας, θαζητήσει µαζί µε τηνπρόσθετη περικοπή δαπανών και άλλες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.
Από το υπουργείο Εργασίας µεταξύ άλλων προωθείται νοµοσχέδιο – µε επίκληση τη σοβαρή οικονοµική κρίση σεεπιχειρήσεις που κινδυνεύουν – για το «σπάσιµο» του κατώτατου µισθούαλλά και για περαιτέρωευελιξία στα ωράρια απασχόλησης, µε συµφωνίες του εργοδότη και των εργαζοµένων που θα γίνονται σε επιχειρησιακό επίπεδο και θα ελέγχονται ως προςτη σκοπιµότητάτους από τους κοινωνικούς εταίρους.
Οι επιχειρησιακές συµβάσεις θα µπορούν να προβλέπουν την καταβολή κατά 10% - 20% χαµηλότερων µισθών απότις κλαδικέςσυµβάσεις για διάστηµα έως και δύο χρόνια προκειµένου να αποφευχθούν τα λουκέτα και οι απολύσεις.Τέτοιες συµβάσειςθα µπορούν να υπογράφουν και οι εργοδότες των µικρών επιχειρήσεων µεπροσωπικό έως20 εργαζοµένους, δηλαδή χωρίςεπιχειρησιακόσωµατείο, εφόσον δηµιουργείται «ένωσηπροσώπων» τουλάχιστον από 5 εργαζοµένους και συνυπογράφει τη συµφωνία Με τις ίδιες συµφωνίες και µε απλή αναγγελία στις Επιθεωρήσεις Εργασίας θα µπορεί να «σπάει» καιτο οκτάωρο ήνα αλλάζουν οι βάρδιες εργασίας, ώστε να «καλύπτονται» οι πρόσθετες ή έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων χωρίςτην πληρωµή υπερωριώνή την επιβολή προστίµων.
Πάντως, στην αγορά εργασίας τα λουκέτα και οι απολύσεις βρίσκονται στηνηµερήσια διάταξη ενώ«σαρώνουν» οι µειωµένεςαποδοχές, τα ελαστικά ωράρια εργασίας µε λιγότερες ώρες ήηµέρες απασχόλησης, η τρίµηνη διαθεσιµότητα του προσωπικού, η εκπεριτροπής εργασία και οιφθηνότερες και ευκολότερες απολύσεις.
Οι σηµαντικότερες αλλαγές
Παράλληλα αρχίζουν από το 2011 να τρέχουν οι αλλαγές που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόµος. Μεταξύ άλλων αυτέςείναι οι εξής:
1Αρχίζει η εφαρµογή από 1.1.2011 των δύο νέων ασφαλιστικών νόµων (3263/2010 και 32654/2010) µε τους οποίους επέρχονται δυσµενείς ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισµού των συντάξεων για όλους τους ασφαλισµένους.
2Mαχαίρι θαµπει, έωςτο τέλος του 2011, στις επικουρικές συντάξεις των ελλειµµατικών ταµείων (∆EKO, τραπεζών κ.ά.), αφού ο νόµος ορίζει ότι τα σχετικά ποσά θα «προσαρµόζονται» ώστε να υπάρχει «ισορροπία παροχών και εισφορών». Σύµφωνα µε τον νέο ασφαλιστικό νόµο,«η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, έως το τέλος του 2011, εκπονεί υποχρεωτικά αναλογιστικέςµελέτεςβιωσιµότηταςτων επικουρικών φορέων, τοµέων και αυτοτελών κλάδων».
3Oι συντάξεις – βασική, αναλογική και επικουρική – θα ανακαθορίζονται ανά διετία µε βάση αναλογιστικές µελέτες που θααποτυπώνουν τις οικονοµικές δυνατότητες κάθε Tαµείου χωριστά.
4Aπό την1/1/2014οι συντάξεις (πουθα παραµείνουν «παγωµένες» έωςτα τέλη του 2013,µε βάση το Mνηµόνιοκαι τον νέο ασφαλιστικόνόµο) θααναπροσαρµόζονται µε νόµο ανάλογα µε τοΑκαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και τον ∆εικη Τιµών Καταναλωτή (και όχι µε βάση τις κατά κανόνα υψηλότερεςαυξήσεις που έδιδε η Eθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Eργασίας).
5Θα µειωθείδραστικά έωςτον Iούλιοτου 2011 η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτωνπου δίνειδικαίωµα πρόωρης συνταξιοδότησης. Στόχος είναι να παραµείνει στη λίστα µόλιςτο 10% των επαγγελµάτων (γλιτώνουντην αύξηση των ορίων µόνο όσοι συνταξιοδοτούνται έως το 2015)ενώ ο κατάλογος αυτός θα επαναξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήµατα.
6Αλλαγή του καθεστώτος της∆ιαιτησίας για τηνεπίλυση των διαφορών ώστεοι εργαζόµενοι και οι εργοδότες ναµπορούν να προσφεύγουνισότιµαστον οργανισµό Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας.
7Ηλεκτρονική διασύνδεση ΟΑΕ∆, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ για ναβελτιωθούν οιυπηρεσίες που παρέχουν στις επιχειρήσεις και ναµειωθεί ο χρόνος και το κόστος που απαιτείται για την κατάθεση περιοδικών καιάλλων δηλώσεων (πρόσληψης, απόλυσης, µεταβολών στους όρους αµοιβής καιεργασίας).
8Μείωση του µη µισθολογικού κόστους εργασίας (των εισφορών).
Τι ισχύει για απολύσεις, αποζηµιώσεις
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ τις επικείµενες ρυθµίσεις για «ευέλικτους» µισθούς και «ελαστικά» ωράρια εργασίας στον ιδιωτικό τοµέα, προηγήθηκαν (και εφαρµόζονται) οι παρακάτω τέσσερις σηµαντικές νοµοθετικές παρεµβάσεις στα εργασιακά, κατ’ εντολήν της τρόικας:
Το πάγωµα των µισθών για όλο το 2010, όπως επιτάσσει το Μνηµόνιο µε νοµοθετική ρύθµιση του υπουργείου Εργασίας µαζί µε την κατάργηση των αποφάσεων της ∆ιαιτησίας (ΟΜΜΕ∆) για φετινές αυξήσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τοµέα.
Οι µειωµένες κατά 50% αποζηµιώσεις σε περίπτωση που ο εργαζόµενος ειδοποιηθεί έως και έξι µήνες νωρίτερα. Με βάση τον νέο νόµο Λοβέρδου, η προειδοποίηση από τον εργοδότη δεν µπορεί να υπερβαίνει τους έξι µήνες και αυτό για εργαζοµένους που έχουν συµπληρώσει από 21 χρόνια και πάνω στον ίδιο εργοδότη.
Τα νέα όρια στις οµαδικές απολύσεις. Το επιτρεπόµενο όριο για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζοµένους ανεβαίνει στο 5% και µέχρι τριάντα εργαζοµένους ανά µήνα.
Οι εργοδότες προσλαµβάνουν νεοεισερχόµενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών και τους αµείβουν µε το ογδόντα τέσσερα τοις εκατό (84%) του κατώτατου βασικού µισθού ή ηµεροµισθίου, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας (σήµερα είναι 740 ευρώ).
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Ξεκινούν διαπραγματεύσεις για να αλλάξει το μνημόνιο
Αλλαγή του μνημονίου στο σκέλος των σφιχτών περιθωρίων για τη μείωση του ελλείμματος θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα.
Σήμερα έρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ και τη Δευτέρα ξεκινάει η «μάχη» των... τριών ημερών από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί και το πακέτο των νέων μέτρων που θα συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2011.
Οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, μία ημέρα πριν κατατεθεί το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού στη Βουλή και, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να της δοθεί μια δημοσιονομική... ανάσα.
Δηλαδή η αναγκαία επιπλέον μείωση του ελλείμματος που θα προκύψει μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 (θα οριοθετηθεί την ερχόμενη Δευτέρα από τη Γιούροστατ στο 15,5% του ΑΕΠ από 13,8%) να επιμεριστεί στο 2011, το 2012 και το 2013.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τις πρώτες διερευνητικές επαφές που έχουν γίνει έως τώρα προκύπτει πως το ΔΝΤ έχει πεισθεί, αλλά, επί του παρόντος, διατυπώνονται ενστάσεις από την πλευρά της Ε.Ε., η οποία επιμένει στην αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων.
Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως το βασικό επιχείρημα που θα προβάλει η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των τελικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι ότι εντός του τρέχοντος έτους κατάφερε, όπως είχε δεσμευθεί, να περιορίσει το έλλειμμα κατά 5,5 με 6 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα κλείσει το 2010 μεταξύ 9,3% και 9,5% του ΑΕΠ.
Η απόκλιση αυτή από τον στόχο του 8,1% οφείλεται πρωτίστως στην αρνητική επίπτωση της αναθεώρησης και δευτερευόντως στην υστέρηση των εσόδων.
Με αυτά τα δεδομένα το φετινό έλλειμμα πλησιάζει πλέον τα 22 δισ. ευρώ και βάσει μνημονίου θα πρέπει του χρόνου να πέσει στα 17 δισ. ευρώ.
Περικοπές δαπανών
Ετσι το οικονομικό επιτελείο θα υπογραμμίσει στις συζητήσεις με την τρόικα πως μπορεί να γίνει η προσαρμογή των 5 δισ. ευρώ με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού συνολικού δημοσιονομικού οφέλους 9,1 δισ. ευρώ αλλά και των παρεμβάσεων που προγραμματίζονται για δραστικές περικοπές δαπανών σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και ΟΤΑ.
Παράλληλα θα παρουσιάσει τα σχέδια για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των προσεχών μηνών (άνοιγμα αγοράς ενέργειας και κλειστών επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων). Η κυβέρνηση έχει στείλει μήνυμα σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ότι δεν θα αυξήσει φορολογία εκτός από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο.
Αντίθετα διεμήνυσε πως πρέπει να δοθούν κάποια φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που επανεπενδύουν τα κέρδη τους και να στηριχθούν οι δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας και ότι δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα.
Αρα η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην παραπέρα μείωση της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, οι επιτελείς του ΔΝΤ δεν θα ασκήσουν πιέσεις για νέα μέτρα. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να κρατήσει σκληρή στάση, κάτι που έχει διαφανεί από τις δηλώσεις τόσο του επίτροπου Ολι Ρεν όσο και του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε όλους τους εμπλεκόμενους είναι πια ξεκάθαρο πως η επίπτωση από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στο έλλειμμα του 2010 θα προσεγγίσει τη μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ και σε συνδυασμό με την υστέρηση των εσόδων θα το οδηγήσουν στα επίπεδα του 9,3% με 9,5% του ΑΕΠ από 8,1% που ήταν ο αρχικός στόχος του μνημονίου και 7,8% ο μεταγενέστερος.
Από αυτά τα επίπεδα θα πρέπει του χρόνου να υποχωρήσει στα 17 δισ. ευρώ (7,4% ή 7,6% του ΑΕΠ ανάλογα με το πού θα διαμορφωθεί το ονομαστικό ΑΕΠ).
ΠΗΓΗ: Ημερησία

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ

Tuesday November 16, 2010 12:30 AM

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ

Η Επιτροπή που ορίστηκε από την Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για την πιστοποίηση του Λογιστή Φοροτεχνικού ,αφού έλαβε υπόψη τις απόψεις των φορέων και τα αποτελέσματα από τη Δημόσια Διαβούλευση, διαπίστωσε την επιτακτική ανάγκη της πιστοποίησης του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού και αυτό διότι:

1. Θα οδηγήσει στην άμεση βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.

Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα της επικοινωνίας με τις φορολογικές αρχές διαμέσου ενός επαγγελματία που θα μπορούν να εμπιστεύονται και ο οποίος θα πρέπει να διαφυλάσσει τα συμφέροντά τους. Ταυτόχρονα θα διευκολύνεται ο έγκαιρος και ορθός υπολογισμός και η πληρωμή των φορολογικών βαρών από τους φορολογουμένους προς τις φορολογικές αρχές. Παράλληλα ο φορολογικός έλεγχος θα υποβοηθείται σημαντικά από τους πιστοποιημένους λογιστές φοροτεχνικούς.

Η διαφορά από την ισχύουσα κατάσταση, με την πιστοποίηση είναι η αναγνώριση της συνυπευθυνότητας του Λογιστή Φοροτεχνικού στον υπολογισμό:

α) του λογιστικού αποτελέσματος για την άσκηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας ,

β) του φορολογικού αποτελέσματος ή του προσδιορισμού της φορολογικής βάσης για την άσκηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός θα πρέπει να γνωρίζει εξίσου καλά τόσο τις λογιστικές όσο και τις φορολογικές διατάξεις και θα πρέπει να αναγνωρίζει και να είναι σε θέση να κατανοεί τις διαφορές μεταξύ τους. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει τις διαφορές μεταξύ Λογιστικής και Φορολογικής Νομοθεσίας και να εφαρμόζει τις κατάλληλες διατάξεις ορθά και αντικειμενικά.

Μέσω της πιστοποίησης και σε συνέχεια, όπως αναφέρει η παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν.3842/2010 , της παροχής ηλεκτρονικής υπογραφής, θα πρέπει να παρέχεται εξουσιοδότηση και των δύο πλευρών (επιχείρησης και φορολογικής αρχής) για διεκπεραίωση των εργασιών του φορολογουμένου ή της επιχείρησης που προσδιορίζονται από τις υφιστάμενες διατάξεις και αυτών που θα προσδιορισθούν περαιτέρω ως έργο του πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού. Το σύνολο των φορολογικών εργασιών θα εκτελείται από τον πιστοποιημένο Λογιστή Φοροτεχνικό, εξαιρουμένου του φορολογικού ελέγχου. Η πιστοποίηση θα χορηγείται ανά τάξη σύμφωνα με τις τάξεις του Λογιστή Φοροτεχνικού (Ν.2515/1997 και Π.Δ. 340/1998). Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συντελεστεί μια αναβάθμιση των αδειών άσκησης επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού.

2. Θα συντελέσει στη διευκόλυνση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων για τις συναλλαγές τους με τις φορολογικές αρχές

Από τις απόψεις που κατατέθηκαν στη Δημόσια Διαβούλευση διαφαίνεται ότι η αποφυγή της άμεσης επικοινωνίας του φορολογουμένου με τις φορολογικές αρχές, όταν αυτός δεν έχει τις γνώσεις, είναι προς συμφέρον του φορολογουμένου.

3. Θα συντελέσει στη διευκόλυνση των φορολογικών αρχών

Με τις διατάξεις των παρ. 7,8,9, και 10 του άρθρου 17  του Ν.3842/2010  (ΦΕΚ58Α/23-04-2010), μεταξύ άλλων καθορίζονται σημαντικές ρυθμίσεις θεμάτων Λογιστών Φοροτεχνικών, με στόχο να τεθούν τα θεμέλια ενός νέου θεσμού που προορίζεται να γίνει  αρωγός του Υπουργείου Οικονομικών στα πλαίσια της ήδη νομοθέτησης στοχευμένων μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αποκάλυψη της φορολογητέας ύλης. Παράλληλα προορίζεται να συντελέσει στη μείωση του διοικητικού κόστους της δημοσιονομικής διαχείρισης, καθόσον η αναμενόμενη μείωση του αντιπαραγωγικού χρόνου των φορολογικών υπηρεσιών θα επιτρέψει και θα δώσει ενίσχυση στους ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς τους με περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους. Έτσι μία σειρά εργασιών που εκτελούνται σήμερα από τις ΔΟΥ θα μπορούσαν να γίνονται από τον πιστοποιημένο Λογιστή Φοροτεχνικό, εκτός αυτής του φορολογικού ελέγχου.

 
Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε εργασίες, όπως:

- έναρξη, μεταβολές, παύση δραστηριότητας της επιχείρησης, λήψη στοιχείων, υποβολή δηλώσεων, εκκαθάριση δηλώσεων, πληρωμή φόρων, πρόσβαση ενημέρωσης-εκτύπωσης, σε όλο το φορολογικό αρχείο του πελάτη τους, ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων της επιχείρησης είτε στην αρμόδια ΔΟΥ είτε στο κεντρικό Υπουργείο είτε σε άλλη ελεγκτική αρχή (ΣΔΟΕ, ΠΕΚ, ΔΕΚ), Ασφαλιστικό Οργανισμό κ.α. για να λαμβάνει αυτόματα με e-mail ή fax τον αριθμό πρωτοκόλλου αλλά και την απάντηση στο αίτημα-ερώτημα που υπέβαλε,

- εκπροσώπηση της επιχείρησης-πελάτη ενώπιον επιτροπών (όπως ενδεικτικά η επιτροπή του άρθρου 70 του Ν.2238/1994,επιτροπών εκδίκασης ενστάσεων στο ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κ.ά. ),

- δυνατότητα παράλληλης κοινοποίησης με την υπόχρεη επιχείρηση και στον πιστοποιημένο Λογιστή Φοροτεχνικό , των ειδοποιήσεων για έλεγχο, των προσκλήσεων για ακρόαση, συμβιβασμό κλπ. Το μέτρο αυτό ασφαλώς θα συμβάλλει στην αύξηση ανταπόκρισης των υποχρεώσεων της επιχείρησης και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους μεταξύ των εμπλεκόμενων (επιχείρησης, Λογιστή Φοροτεχνικού και Φορολογούσας Αρχής),

- δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας μέσα από το taxisnet

- δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής από τον πιστοποιημένο Λογιστή Φοροτεχνικό και όσων δηλώσεων υποβάλλονται σήμερα από την επιχείρηση στη ΔΟΥ. Όπως δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, δηλώσεις ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων κλπ.

Στο συνημμένο πίνακα καταγράφονται όλες οι εργασίες των ΔΟΥ ανά τμήμα ,καθώς και ο υφιστάμενος και προτεινόμενος τρόπος υποβολής αυτών.


Παροχή Πιστοποίησης - Περιεχόμενο

Η πιστοποίηση του Λογιστή Φοροτεχνικού θα παρέχεται από την Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας μετά από αιτιολογημένη εισήγηση  της Επιτροπής  Αμεροληψίας στους κατόχους  Άδειας  Άσκησης Επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού  τουλάχιστον  Γ' τάξεως (του Ν 2515/1997 και του Π.Δ. 340/1998) και οι οποίοι ασχολούνται κατά κύριο επάγγελμα ως ελεύθεροι επαγγελματίες  ή ως μισθωτοί με λογιστικές και φορολογικές εργασίες επιτηδευματιών ή και άλλων φυσικών προσώπων, όπως οι εργασίες αυτές και το έργο προσδιορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις . Στους μισθωτούς συμπεριλαμβάνονται και οι αμειβόμενοι με αμοιβή από ΣΤ', Δ' και Γ' πηγή εφόσον είναι μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ή Διαχειριστές ΕΠΕ.

 
Γίνεται μνεία ότι:

α) σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 340/1998 (ΦΕΚ 228Α/1998) Περί του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού και της άδειας ασκήσεως του « Έργο των λογιστών φοροτεχνικών είναι η ορθή εφαρμογή των λογιστικών αρχών, προτύπων και σχεδίων γενικών και κλαδικών, η εποπτεία και η εφαρμογή διαδικασιών για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης και των αναλογούντων φόρων, η ενημέρωση και η τήρηση των φορολογικών βιβλίων, η κατάρτιση και η υπογραφή οικονομικών καταστάσεων, ισολογισμών και αποτελεσμάτων χρήσεως επιχειρήσεων και οργανισμών, η σύνταξη, υπογραφή και υποβολή φορολογικών δηλώσεων, συμπληρωματικών και στατιστικών στοιχείων προς τις Δημόσιες Υπηρεσίες καθώς και μισθολογικών καταστάσεων, ασφαλιστικών εισφορών και προγραμμάτων εργασίας»

β) σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 38 Ρυθμίσεις θεμάτων λογιστών - φοροτεχνικών του ν. 2873/2000, όπως ισχύει μετά την αντικατάσταση του από το άρθρο 17, παρ. 9, του ν. 3842/2010  .«3. Ο λογιστής φοροτεχνικός είναι υπεύθυνος για την ορθή μεταφορά των οικονομικών δεδομένων από τα στοιχεία στα βιβλία, για την ακρίβεια των δηλώσεων ως προς τη συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονο­μικά δεδομένα που προκύπτουν από τα τηρούμενα βι­βλία. Επίσης, είναιυπεύθυνος για την ορθή φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται και τις οποίες παραθέτει αναλυτικά σε κατάσταση που συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορο­λογίας εισοδήματος. Το περιεχόμενο της κατάστασης αυτής υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με το άρθρο 66 του Κ.Φ.Ε.. Τέλος, με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δηλώνεται ότι κατά τη διαρρεύσασα διαχειριστική περίο­δο έχουν υποβληθεί ορθά όλες οι δηλώσεις παρακρα­τούμενου φόρου εισοδήματος και απόδοσης των έμμεσων φόρων. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυ­τής, ο λογιστής φοροτεχνικός υπογράφει τις δηλώσεις της παραγράφου 2, καθώς και τα συνυποβαλλόμενα έ­ντυπα ή καταστάσεις, όπως αυτά καθορίζονται κάθε φο­ρά με τις οικείες αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών. Επίσης, κατά την υποβολή των δηλώσεων οι λογιστές φοροτεχνικοί αναγράφουν υποχρεωτικά το ονοματεπώ­νυμο, τη διεύθυνση κατοικίας τους ή της έδρας του επαγγέλματός τους, κατά περίπτωση, τον Α.Φ.Μ., την αρ­μόδια Δ.Ο.Υ για τη φορολογία τους, τον αριθμό μητρώου της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους και την κατηγο­ρία της άδειάς τους.» και

γ) σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 3 Κ.Β.Σ.(Π.Δ. 186/1992), όπως ισχύει, « Ισολογισμός- Αποτέλεσμα χρήσης».   «3.Ο ισολογισμός και ο λογαριασμός αποτελεσμάτων χρήσης που συντάσσεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, καθώς και οι πίνακες που ορίζονται από την περίπτωση Γ της παραγράφου 7 του άρθρου 7 του Κώδικα αυτού υπογράφονται και από τον υπεύθυνο κατάρτισης αυτών λογιστή - φοροτεχνικό κάτοχο σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος κατά τα ειδικότερα οριζόμενα από τις διατάξεις του Π.Δ. 340/1998 (ΦΕΚ 228 Α) με αναγραφή ονοματεπωνύμου, της διεύθυνσης κατοικίας του ή της έδρας του επαγγέλματος του, κατά περίπτωση, του Α.Φ.Μ., της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για τη φορολογία του, τον αριθμό μητρώου της άδειας άσκησης επαγγέλματος και την κατηγορία της άδειας.

Όταν ο λογιστής - φοροτεχνικός υπογράφει ως εκπρόσωπος γραφείου παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Π.Δ. 340/1998, αναγράφεται ακόμη η επωνυμία του γραφείου, η διεύθυνση της έδρας, ο Α.Φ.Μ., η αρμόδια Δ.Ο.Υ. και ο αριθμός μητρώου της άδειας λειτουργίας του γραφείου».

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση θα κατατίθενται στην Επιτροπή Πιστοποίησης , η οποία αφού τα ελέγξει, θα εισηγείται για την πιστοποίηση στην Επιτροπή Αμεροληψίας, η οποία θα τα διαβιβάζει στην Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητήριου  για τη χορήγηση ή μη της πιστοποίησης.

Η Επιτροπή Αμεροληψίας, η  οποία θα είναι πενταμελής, θα ορίζεται από την Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητήριου και  θα απαρτίζεται από ένα συνταξιούχο Ανώτατο Δικαστικό Λειτουργό ,έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Διοίκησής του ,έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, έναν Ακαδημαϊκό με ειδικότητα στη Λογιστική Επιστήμη ή στη Φορολογική ή Δημοσιονομική Θεωρία και έναν εκπρόσωπο των σχετικών Φορέων.

Η Επιτροπή Πιστοποίησης ,η οποία θα είναι τριμελής,θα ορίζεται επίσης από την Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητήριου και θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπό της και από δύο μέλη του ΟΕΕ που είναι πιστοποιημένοι Λογιστές Φοροτεχνικοί Α' τάξεως και ασκούν ενεργά ως κύρια δραστηριότητα το επάγγελμα τουλάχιστον 5 έτη.

Η θητεία των ανωτέρω επιτροπών θα είναι τριετής και η αμοιβή τους θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση.

Η Πιστοποίηση θα χορηγείται σε :

- Φυσικά πρόσωπα που έχουν άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού τουλάχιστον Γ' τάξεως (Ν.2515/1997 και Π.Δ. 340/1998),

- Προσωπικές Εταιρείες με μέλη φυσικά πρόσωπα που έχουν όλα άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού τουλάχιστον Γ' τάξεως (Ν.2515/1997 και Π.Δ. 340/1998) ,

- Ανώνυμες Εταιρείες με ονομαστικές μετοχές που κατέχονται από φυσικά πρόσωπα που έχουν όλα άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού τουλάχιστον Γ΄ τάξεως (Ν.2515/1997 και Π.Δ. 340/1998) και

- Μέλη ΔΣ και Διαχειριστές ΕΠΕ που αμείβονται από ΣΤ΄, Δ΄ και Γ΄ πηγή και έχουν άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού τουλάχιστον Γ΄ τάξεως (Ν.2515/1997 και Π.Δ. 340/1998).

Η Πιστοποίηση θα παρέχεται μετά τη διαπίστωση ύπαρξης των παρακάτω προϋποθέσεων:

- Κατοχή Άδειας Λογιστή Φοροτεχνικού τουλάχιστον Γ' τάξεως (Ν.2515/1997 και Π.Δ. 340/1998), 

- Έναρξη επιτηδεύματος στη ΔΟΥ με κύρια κατ' επάγγελμα δραστηριότητα το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες και βεβαίωση του εργοδότη απασχόλησης στη συγκεκριμένη εταιρεία σε σχετικό αντικείμενο για τους μισθωτούς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα,

- Ύπαρξη αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής για μηχανογραφική τήρηση βιβλίων και ύπαρξη ενεργής σύνδεσης με το Internet,

- Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου για κάθε φυσικό πρόσωπο ,εταίρο, μέτοχο η υπάλληλο,

- Φορολογική και Ασφαλιστική Ενημερότητα,

- Υπεύθυνη Δήλωση ότι έλαβε γνώση του Κώδικα Δεοντολογίας τον οποίο και αποδέχεται,

- Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία θα βεβαιώνεται ,λαμβάνοντας υπόψη όλες τις κυρώσεις που προβλέπονται στον παρόντα Κώδικα , ότι ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού.



Διαδικασία Πιστοποίησης

Κατά την πρώτη εφαρμογή :

1. Έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης,

2. Σύσταση της Επιτροπής Αμεροληψίας και της  Επιτροπής Πιστοποίησης, καθορισμός αρμοδιοτήτων και  υποχρεώσεων τους, Υποβολή στην Επιτροπή Πιστοποίησης αίτηση πιστοποίησης,

3. Υποβολή, εντός 3 μηνών από την υποβολή της αίτησης , στην Επιτροπή Πιστοποίησης των παρακάτω δικαιολογητικών:

- Βεβαίωση παρακολούθησης  σεμιναρίου από το Οικονομικό Επιμελητήριο πάνω σε θέματα φορολογικής νομοθεσίας, ηθικής και δεοντολογίας και ειδικά θέματα φορολογίας,

- Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού τουλάχιστον Γ' τάξεως (Ν.2515/1997 και Π.Δ. 340/1998),

- Αντίγραφο έναρξης επιτηδεύματος στη ΔΟΥ με κύρια δραστηριότητα το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού  για τους ελεύθερους επαγγελματίες και βεβαίωση του εργοδότη απασχόλησης στη συγκεκριμένη εταιρεία σε σχετικό αντικείμενο για  τους μισθωτούς του  ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,

- Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου,

- Φορολογική και Ασφαλιστική Ενημερότητα,

- Υπεύθυνη Δήλωση γνώσης  Η/Υ και χρήση διαδικτύου καθώς και ύπαρξης κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής ,

- Υπεύθυνη Δήλωση ότι έλαβε γνώση του Κώδικα Δεοντολογίας τον οποίο και αποδέχεται.

- Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες Υπεύθυνη Δήλωση  με την οποία θα βεβαιώνεται, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις κυρώσεις που προβλέπονται στο παρόντα Κώδικα, ότι ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού.

 Με τη λήψη των ανωτέρω δημιουργείται μητρώο Λογιστών Φοροτεχνικών από το Οικονομικό Επιμελητήριο και χορηγείται αριθμός πιστοποίησης.

Το μητρώο, σύμφωνα με την αριθμ.976/29.6.2010 άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θα συνδέεται με  την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τη χορήγηση της ψηφιακής υπογραφής.

Είναι ασυμβίβαστα με την άσκηση του επαγγέλματος του πιστοποιημένου Λογιστή - Φοροτεχνικού:

- Η άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού από υπάλληλους του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, που έχουν πιστοποιηθεί ως μισθωτοί Λογιστές Φοροτεχνικοί στην υπηρεσία στην οποία εργάζονται,

- Η άσκηση δραστηριότητας πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού για 3 χρόνια από τη συνταξιοδότηση τους υπαλλήλων από του Υπουργείου Οικονομικών και των ΔΟΥ, ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία  αυτοί υπηρέτησαν,

- Η άσκηση δραστηριότητας πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές που ασκούν το ελεγκτικό επάγγελμα.


Έλεγχος και εποπτεία των πιστοποιημένων Λογιστών Φοροτεχνικών και διαχείριση του Μητρώου.


Οι πιστοποιημένοι Λογιστές Φοροτεχνικοί ανά τριετία θα :

- Παρακολουθούν υποχρεωτικά σεμινάρια πάνω σε θέματα φορολογικής νομοθεσίας, ηθικής και δεοντολογίας και ειδικά θέματα φορολογίας,

- Για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας των ανωτέρω Επιτροπών, της οργάνωσης των σεμιναρίων και αυτών της γενικότερης λειτουργίας της πιστοποίησης του Λογιστή Φοροτεχνικού θα υπάρχει συνδρομή πιστοποίησης το ύψος της οποίας θα ορίζεται με Υπουργική Απόφαση.

- Υποβάλλουν στην Επιτροπή Πιστοποίησης τα παρακάτω δικαιολογητικά :

1. Αντίγραφο έναρξης  επιτηδεύματος στη ΔΟΥ με κύρια δραστηριότητα το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες και βεβαίωση του εργοδότη απασχόλησης στη συγκεκριμένη εταιρεία σε σχετικό αντικείμενο για τους μισθωτούς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα,

2. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου,

3. Φορολογική και Ασφαλιστική Ενημερότητα,

4. Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία θα βεβαιώνεται, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις κυρώσεις που προβλέπονται στο παρόντα Κώδικα, ότι ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού.

Ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός θα πρέπει να γνωρίζει και να τηρεί τον παρακάτω Κώδικα Δεοντολογίας:


ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΕΣ  ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 1

Σκοπός

Ο παρών Κώδικας έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας και της διαφάνειας των παρεχομένων από τους πιστοποιημένους Λογιστές Φοροτεχνικούς υπηρεσιών για την προστασία τόσο του ηθικού και επαγγελματικού κύρους τους, των νόμιμων δικαιωμάτων κάθε Φυσικού ή Νομικού Προσώπου που χρησιμοποιεί υποχρεωτικά ή προαιρετικά τις υπηρεσίες τους, όσο και του δημοσίου συμφέροντος.

ΑΡΘΡΟ 2

Γενικές Θεμελιώδεις Αρχές Ασκήσεως Επαγγέλματος

Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού επιβάλλεται για κάθε πιστοποιημένο Λογιστή Φοροτεχνικό η τήρηση των παρακάτω γενικών αρχών και κανόνων, παράλληλα με τις ειδικότερες υποχρεώσεις του που απορρέουν από άλλες διατάξεις Νόμων και Υπουργικών Αποφάσεων καθώς και από ειδικές διατάξεις του παρόντα Κώδικα.

Θέματα που δεν αναφέρονται στον παρόντα Κώδικα συμπληρώνονται με τον ισχύοντα Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών (International Federation of Accountants).

Ένας πιστοποιημένος λογιστής φοροτεχνικός πρέπει να συμμορφώνεται με τις ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές:

1. Ακεραιότητα - να είναι ευθύς και ειλικρινής σε όλες τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές σχέσεις,

2. Αντικειμενικότητα - να μην επιτρέπει την προκατάληψη, τη σύγκρουση συμφερόντων ή τη καταχρηστική επιρροή άλλων, που παρακάμπτει την επαγγελματική ή εμπορική κρίση,

3. Επαγγελματική επάρκεια και δέουσα προσοχή - για τη διατήρηση των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων στο επίπεδο που απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι ο πελάτης ή ο εργοδότης λαμβάνει τις κατάλληλες επαγγελματικές υπηρεσίες, με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στην πράξη, της νομοθεσίας και των τεχνικών,

4. Εχεμύθεια - να τηρεί την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που αποκτήθηκαν ως αποτέλεσμα των επαγγελματικών και επιχειρηματικών σχέσεων και, συνεπώς, να μην αποκαλύπτει οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία σε τρίτους χωρίς την κατάλληλη και ειδική αρμοδιότητα και αν δεν υπάρχει νομικό ή επαγγελματικό δικαίωμα ή υποχρέωση να γνωστοποιήσει, να μη χρησιμοποιεί τις πληροφορίες για προσωπικό όφελος ή για όφελος τρίτων,

5. Επαγγελματική συμπεριφορά - να συμμορφώνεται με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς και να αποφεύγει κάθε ενέργεια που απαξιώνει το επάγγελμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός οφείλει:

· Να συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια έναντι των αντισυμβαλλομένων μερών, των συναδέλφων και των μελών των θεσμοθετημένων οργάνων,

· Να ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα χωρίς να θίγει την τιμή και την υπόληψη των συναδέλφων του ή να προκαλεί αμφιβολίες για την επαγγελματική τους ικανότητα ή αξιοπιστία ,

· Να παρέχει τις επαγγελματικές υπηρεσίες του με τρόπο αντικειμενικό τηρώντας τη Λογιστική και Φορολογική Νομοθεσία αλλά και κάθε Νόμο που αφορά στο επάγγελμα του πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού,

· Να μην εγκαταλείπει χωρίς αναίτιο λόγο οποιαδήποτε εργασία του έχει ανατεθεί αφήνοντας εκτεθειμένους συνεργάτες, πελάτες και εργοδότες,

· Να μην παρέχει ανακριβή ή παραπλανητικά στοιχεία και πληροφορίες σε συνεργάτες ή πελάτες του εργοδότη-πελάτη του ή και τρίτους καθώς και στα θεσμικά ή εντεταλμένα κρατικά όργανα, Φορείς και Δημόσιες Υπηρεσίες. Εάν η υποχρέωσή του αυτή γίνει αιτία να λυθεί η έμμισθη ή επαγγελματική σχέση του, λόγω άρνησής του έναντι εντολών του εργοδότη ή πελάτη του, είναι υποχρεωμένος να το καταγγείλει άμεσα στο Οικονομικό Επιμελητήριο ή στο φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία του επαγγέλματος του πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού,

· Να μη δυσφημεί, απειλεί, προσβάλλει συναδέλφους, συνεργάτες, πελάτες ή και τρίτους, να μην ανταγωνίζεται με αθέμιτο τρόπο συναδέλφους και να μην επιδιώκει την προσέλκυση ή διατήρηση εργασιών με μη διαφανή μέσα ή ψευδείς πληροφορίες ως προς τα επαγγελματικά του προσόντα,

· Να τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο για τις υποθέσεις που χειρίζεται και αφορούν τον εργοδότη ή πελάτη του ακόμη και αν θεωρεί ότι η παροχή κάποιων πληροφοριών που τους αφορούν δεν πρόκειται να τους βλάψει,

· Να μην υπογράφει και να μη διεκπεραιώνει εργασίες οι οποίες δεν καλύπτονται από την επαγγελματική άδεια όπως αυτή χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο (Ν. 2515/1997 και Π.Δ. 340/1998),και εργασίες που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά,

· Να τηρεί την εργατική νομοθεσία και να μην προβαίνει σε ενέργειες που μπορεί να βλάπτουν τα δικαιώματα των εργαζομένων κάθε ειδικότητας στις επιχειρήσεις που προσφέρει τις υπηρεσίες του ή στην επιχείρησή του.


Στην περίπτωση που ο πιστοποιημένος Λογιστής-Φοροτεχνικός χρησιμοποιεί συνάδελφό του τακτικά ή έκτακτα ή για τη διεκπεραίωση όλων ή ορισμένων εργασιών του γραφείου του πρέπει:

· Να συμπεριφέρεται προς αυτόν συναδελφικά και με ισοτιμία,

· Να συνεργάζεται μαζί του με συναδελφικότητα, ευγένεια και κατανόηση, να μη θίγει την επαγγελματική και ατομική του αξιοπρέπεια και να μην τον απασχολεί σε μη Λογιστικά ή Φοροτεχνικά καθήκοντα,

· Να καταβάλλει έγκαιρα τη συμφωνημένη αμοιβή,

· Να προβάλλει την εργασία του συνάδελφού του προς τον πελάτη, τις δημόσιες υπηρεσίες και προς τους τρίτους,

· Να προστατεύει και να σέβεται τις κατευθύνσεις της Δημόσιας Διοίκησης και του Οικονομικού Επιμελητηρίου και να μη συγκαλύπτει καμία παράβαση του παρόντος Κώδικα που περιήλθε από οιονδήποτε και με οποιοδήποτε τρόπο σε γνώση του,

· Να μη δέχεται να προσφέρει υπηρεσίες, με αμοιβή ή δωρεάν, σε επαγγελματίες, εταιρίες και ιδιώτες, αν δεν υπάρχει μεταξύ τους υπαλληλική σχέση με όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών με την έκδοση του προβλεπόμενου στοιχείου του ΚΒΣ και η οποία προϋποθέτει έναρξη εργασιών σε ΔΟΥ,

· Σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας λόγω έκτακτου γεγονότος, σοβαρής ασθένειας ή ανωτέρας βίας, για την κάλυψη των αναγκών των πελατών του και σε συνεργασία μαζί τους, να απευθύνεται σε συνάδελφο πιστοποιημένο Λογιστή Φοροτεχνικό ίδιας τάξης.

  
Είναι ασυμβίβαστα με την άσκηση του επαγγέλματος του πιστοποιημένου Λογιστή -  Φοροτεχνικού:

· Η άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού από υπάλληλους του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, που έχουν πιστοποιηθεί ως μισθωτοί Λογιστές Φοροτεχνικοί στην υπηρεσία στην οποία εργάζονται,

· Η άσκηση δραστηριότητας πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού για 3 χρόνια από τη συνταξιοδότηση τους υπαλλήλων από του Υπουργείου Οικονομικών και των ΔΟΥ, ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία αυτοί υπηρέτησαν,

· Η άσκηση δραστηριότητας πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές που ασκούν το ελεγκτικό επάγγελμα,


ΑΡΘΡΟ 3

Έκταση εφαρμογής  και εννοιολογικοί  προσδιορισμοί

Α. Εννοιολογική προσέγγιση - Πλαίσιο

Το εννοιολογικό πλαίσιο απαιτεί από έναν επαγγελματία Λογιστή Φοροτεχνικό τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων. Ακολουθώντας τις θεμελιώδεις αρχές ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός πρέπει να καταλήγει στο συμπέρασμα εάν μία κατάσταση είναι επιτρεπτή, όταν αυτή δεν αναφέρεται ρητώς.

Όταν ένας πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός εντοπίζει κινδύνους, πρέπει να κρίνει εάν αυτοί είναι σε ανεκτό επίπεδο, καθώς επίσης και να αξιολογεί ποιες είναι διαθέσιμες οι κατάλληλες ενέργειες που μπορούν να εφαρμοστούν για την εξάλειψη των κινδύνων ή τη μείωσή τους σε αποδεκτά επίπεδα.

Ένας πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός πρέπει να αξιολογεί τυχόν κινδύνους που απειλούν τη συμμόρφωση με τις θεμελιώδεις αρχές, όταν γνωρίζει περιστάσεις ή σχέσεις που μπορεί να εμποδίσουν την τήρηση αυτών των θεμελιωδών αρχών.

Ένας πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός λαμβάνει τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά στοιχεία υπόψη κατά την αξιολόγηση της σημασίας του κινδύνου. Εάν ο κίνδυνος είναι πολύ σημαντικός, ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός θα πρέπει να παραιτηθεί από την οποιαδήποτε δέσμευση έχει αναλάβει ή από την επιχείρηση που τον απασχολεί. Εάν ένας πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός παραβιάσει κατά λάθος μια διάταξη του παρόντος Κώδικα, ανάλογα με τη φύση και τη σημασία του θέματος, μια τέτοια ακούσια παραβίαση μπορεί να θεωρηθεί ότι δε θίγει τη τήρηση των θεμελιωδών αρχών που προβλέπονται, εφόσον η παραβίαση εντοπίστηκε, διορθώθηκε αμέσως και εφαρμόστηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα διασφάλισης. Όταν ένας πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός αντιμετωπίζει ιδιαίτερες συνθήκες κατά τις οποίες η εφαρμογή μιας ειδικής διάταξης του Κώδικα θα οδηγούσε σε ανεπιθύμητο αποτέλεσμα ή εναντίον του δημοσίου συμφέροντος, συνιστάται αυτός να συμβουλεύεται τις υπηρεσίες του Οικονομικού Επιμελητήριου  που είναι αρμόδιος φορέας πιστοποίησης.

Β. Κίνδυνοι και ενέργειες

Κίνδυνοι ενδέχεται να δημιουργηθούν από ένα ευρύ φάσμα σχέσεων και περιστάσεων.

Μια σχέση ή περίσταση δημιουργεί κίνδυνο όταν μπορεί να διακυβεύσει, ή θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θα διακυβεύσει τη συμμόρφωση του πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού  με τις θεμελιώδεις αρχές.

Μια περίσταση ή μία σχέση μπορεί να δημιουργήσει περισσότερους από έναν κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν τη συμμόρφωση με περισσότερες από μία θεμελιώδεις αρχές.

Οι κίνδυνοι εμπίπτουν σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες:

1. Κίνδυνος προσωπικού συμφέροντος, ο κίνδυνος ότι ένα οικονομικό ή άλλο συμφέρον θα επηρεάσει ανάρμοστα μία απόφαση ή τη συμπεριφορά του πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού,

2. Κίνδυνος αυτο-αξιολόγησης, ο κίνδυνος ότι ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός δε θα αξιολογήσει σωστά τα αποτελέσματα των ενεργειών του ή άλλου ατόμου του γραφείο του,

3. Κίνδυνος υπεράσπισης, ο κίνδυνος να διακυβεύεται η αντικειμενικότητα του πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού όταν αυτός υπερασπίζεται  τον πελάτη ή τον εργοδότη του,

4. Κίνδυνος εξοικείωσης, ο κίνδυνος που οφείλεται στη μακρά και στενή σχέση του πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού με τον πελάτη ή εργοδότη που μπορεί να οδηγήσει στον επηρεασμό της αντικειμενικότητάς του στην άσκηση των καθηκόντων του

5. Κίνδυνος εκφοβισμού, ο κίνδυνος ότι ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός θα αποθαρρύνεται από το να ενεργεί αντικειμενικά, λόγω πιέσεων.

Ενέργειες είναι τα μέτρα που μπορεί να εξαλείψουν τους κινδύνους ή να τους μειώσουν σε ένα αποδεκτό επίπεδο και εμπίπτουν σε δύο γενικές κατηγορίες:

1. Οι ενέργειες που δημιουργούνται από τον επαγγελματισμό, τις νομοθετικές διατάξεις ή κανονισμούς, δηλαδή:

· Εκπαίδευση, κατάρτιση και εμπειρία για την είσοδο στο επάγγελμα

· Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη

· Κανονισμοί εταιρικής διακυβέρνησης

· Επαγγελματικά πρότυπα επαγγελματική ή κανονιστική παρακολούθηση και πειθαρχικές διαδικασίες

· Εξωτερική αξιολόγηση από ένα νομικά αρμόδιο τρίτο μέρος των εκθέσεων, των αποδόσεων, των επικοινωνιών ή των πληροφοριών που παράγονται από έναν επαγγελματία λογιστή.

2. Οι ενέργειες στο εργασιακό περιβάλλον.

· Αποτελεσματικά συστήματα κοινοποίησης που λειτουργούν στον οργανισμό, στο επάγγελμα ή σε μια ρυθμιστική αρχή, τα οποία επιτρέπουν στους συναδέλφους, τους εργοδότες και τους πελάτες να επιστήσουν την προσοχή σε αντιεπαγγελματική ή ανήθικη συμπεριφορά.

· Η υποχρεωτική καταγγελία των αντιδεοντολογικών συμπεριφορών.

Γ. Επίλυση ηθικού διλήμματος

Ένας πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός μπορεί να κληθεί να επιλύσει μια σύγκρουση με τις θεμελιώδεις αρχές. Για να το πραγματοποιήσει αυτό πρέπει να στηριχθεί στα κάτωθι:

· Τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά,

· Τα ηθικά ζητήματα που εμπλέκονται,

· Τις θεμελιώδεις αρχές που συνδέονται με το εν λόγω θέμα,

· Τις βεβαιωμένες εσωτερικές διαδικασίες και

· Τους εναλλακτικούς τρόπους δράσης.

Αφού εξετάσει τους σχετικούς παράγοντες και αξιολογώντας το βάρος των συνεπειών κάθε πιθανής πορείας δράσης, ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός καθορίζει την κατάλληλη δράση. Εάν το θέμα παραμένει ανεπίλυτο, ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός μπορεί να διεξάγει διαβουλεύσεις με άλλα αρμόδια πρόσωπα εντός της επιχείρησης ή του οργανισμού για να βοηθήσει στην επίλυση. Τέλος δύναται να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες του Οικονομικού Επιμελητήριου που είναι αρμόδιος φορέας πιστοποίησης για τη λήψη βοήθειας για τη λύση του ηθικού ζητήματος, χρησιμοποιώντας την ανωνυμία για να μη βάλλεται η εχεμύθεια κατά την υποβολή των ερωτήσεων.

Δ. Εξειδικευμένοι εννοιολογικοί προσδιορισμοί

1. Οι διατάξεις του παρόντος Κώδικα διέπουν τους πιστοποιημένους Λογιστές Φοροτεχνικούς και εφαρμόζονται ανεξαιρέτως για όλους τους πιστοποιημένους Λογιστές Φοροτεχνικούς.

2.  Για την εφαρμογή του παρόντος, οι παρακάτω όροι χρησιμοποιούνται με τις προσδιοριζόμενες έννοιες:

- Μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου: είναι αυτά που ορίζονται στον Ν.1100/1980 όπως ισχύει,

- Πιστοποιημένοι Λογιστές Φοροτεχνικοί: είναι οι έχοντες πιστοποιηθεί από το Οικονομικό Επιμελητήριο βάσει του άρθρου 17 του Ν.3842/2010,

- Πελάτης: είναι κάθε Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο που αναθέτει σε πιστοποιημένο Λογιστή - Φοροτεχνικό, μισθωτό ή ελεύθερο επαγγελματία να του προσφέρει τις υπηρεσίες του είτε σε σταθερή σχέση (τήρηση ή επίβλεψη βιβλίων) για ορισμένο ή αόριστο χρονικό διάστημα είτε εκτάκτως (διάφορες φορολογικές, λογιστικές ή οικονομικές γενικά εργασίες), στα πλαίσια των εκτελουμένων από αυτόν εργασιών,

- Βοηθός : είναι κάθε τρίτος ο οποίος μπορεί να έχει σχέση με τις εκτελούμενες εργασίες από τον πιστοποιημένο Λογιστή - Φοροτεχνικό και ο οποίος ή είναι πιστοποιημένος Λογιστής - Φοροτεχνικός ή ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα,

- Νόμιμη αμοιβή πιστοποιημένου Λογιστή - Φοροτεχνικού: είναι κάθε αμοιβή η οποία προκύπτει:
α) ύστερα από νόμιμα ανατεθειμένη εργασία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, βάσει ιδιαίτερης συμφωνίας των δύο πλευρών
β) για τους παρέχοντας τις υπηρεσίες τους με υπαλληλική σχέση, βάσει της εργατικής νομοθεσίας σε συνδυασμό με τις συλλογικές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας.

ΕΙΔΙΚΕΣ  ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 4

Παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών

1. Ο πιστοποιημένος Λογιστής - Φοροτεχνικός οφείλει να παρέχει τις επαγγελματικές υπηρεσίες του κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη νομιμότητα στην παροχή των υπηρεσιών του αυτών και την εγκυρότητα της εκφραζόμενης απ' αυτόν επαγγελματικής γνώμης. Προς τούτο, είναι υποχρεωμένος να τηρεί παράλληλα με τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας και τον παρόντα Κώδικα,

2. Ο πιστοποιημένος Λογιστής - Φοροτεχνικός δικαιούται να χρησιμοποιεί βοηθούς για την παροχή των επαγγελματικών υπηρεσιών του, έχει όμως την ευθύνη για την εργασία που εκτέλεσαν οι βοηθοί του, τους οποίους υποχρεούται να επιβλέπει και να αναθέτει σ' αυτούς μόνο τις εργασίες που είναι σε θέση να εκτελέσουν ικανοποιητικά,

3. Σε κάθε περίπτωση, ο Λογιστής - Φοροτεχνικός  παρέχει τις επαγγελματικές υπηρεσίες του ατομικά μόνο αν η πιστοποίηση του είναι σε ισχύ. Ο Κώδικας αυτός διέπει κάθε πιστοποιημένο Λογιστή Φοροτεχνικό, ελεύθερο επαγγελματία ή μισθωτό,

4.Κάθε πιστοποιημένος Λογιστής - Φοροτεχνικός σε περίπτωση συνταξιοδότησης του είναι υποχρεωμένος, εντός 3 μηνών ,να ενημερώσει το Οικονομικό Επιμελητήριο .

ΑΡΘΡΟ 5

Ανεξαρτησία και Αντικειμενικότητα

1. Κάθε πιστοποιημένος Λογιστής - Φοροτεχνικός οφείλει πάντοτε να ασκεί το Λογιστικό - Φοροτεχνικό έργο κατά τρόπο αντικειμενικό και ανεξάρτητο από κάθε είδους επιρροή.

2. Ο πιστοποιημένος Λογιστής - Φοροτεχνικός που διαπιστώνει σοβαρές παρατυπίες οφείλει να μην αποδεχθεί ή να διακόψει τη συγκεκριμένη εργασία, ενώ απαγορεύεται να συμπράττει σε φοροδιαφυγή ανεξαρτήτως ποσού.

3. Ο πιστοποιημένος Λογιστής - Φοροτεχνικός, όταν απειλείται η ανεξαρτησία του και  αδυνατεί να παρέχει μία έντιμη και αμερόληπτη γνώμη, οφείλει να μην αποδεχθεί την εργασία ή να σταματήσει μια συνεργασία λόγω παράβασης φορολογικών διατάξεων παρά την αντίθετη προφορική ή έγγραφη ενημέρωση του πελάτη  εργοδότη του.

4. Κάθε μέλος του Μητρώου των πιστοποιημένων Λογιστών - Φοροτεχνικών του Οικονομικού Επιμελητήριου οφείλει να τηρεί τους ακόλουθους κανόνες ώστε να εξασφαλίζει την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητά του:

· Να μην εκτελεί οιανδήποτε εργασία χωρίς να εκδίδει τα νόμιμα δικαιολογητικά και αποδείξεις,

· Να μην αποφασίζει ο ίδιος σε θέματα μη αρμοδιότητάς του και να μη βάζει σε κίνδυνο τον πελάτη του ή τον εργοδότη του με παραλήψεις ή σφάλματα,

· Να είναι συνεργάσιμος με τις φορολογικές ή άλλες κρατικές αρχές και να συνδράμει στην ομαλή διεξαγωγή κάθε είδους ελέγχου που δέχεται η Επιχείρηση ή ο Πελάτης του ή ο Εργοδότης του,

· Να τηρεί αυστηρά τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις και αποφάσεις του Ο.Ε.Ε. και να φροντίζει για την τήρηση των ασυμβίβαστων σχετικά με το επάγγελμα,

· Να καταγγέλλει στην Επιτροπή  Αμεροληψίας του Οικονομικού Επιμελητήριου κάθε τρίτο που ενεργεί ενάντια στον παρόντα Κώδικα αλλά και που εξασκεί το επάγγελμα ευκαιριακά χωρίς πιστοποίηση ή κατά παράβαση ή παρανόμως,

· Να θέτει τη σφραγίδα και την υπογραφή του σε κάθε έντυπο ή έγγραφο που συντάσσει,

· Να μη δέχεται δώρα ή φιλοξενία σημαντικής αξίας καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεάσουν την αντικειμενικότητά και την ανεξαρτησία του,

· Να μην αποδέχεται πρόταση, από επιχειρήσεις στις οποίες είναι υπεύθυνος για την Λογιστική Φοροτεχνική τους κάλυψη, για την συμμετοχή του στο εταιρικό ή μετοχικό κεφάλαιο εταιριών ή στην διοίκηση επιχειρήσεων καθ' οιονδήποτε τρόπο καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να απολέσει την ανεξαρτησία του και την αντικειμενικότητά του και να υποπέσει σε παραβάσεις του παρόντος Κώδικα,

· Να μην αποδέχεται πελάτης του να μπει εγγυητής σε δάνειο που χορηγήθηκε στον ίδιο ή πρόσωπο της οικογενείας του,

· Να θέτει τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε οι φιλικές ή οικογενειακές σχέσεις που αναπτύσσονται σε βάθος χρόνου να μην επηρεάζουν την ποιότητα των υπηρεσιών του, την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητά του.

ΑΡΘΡΟ 6

Εχεμύθεια

1. Ο πιστοποιημένος Λογιστής - Φοροτεχνικός και κάθε υπάλληλος ή συνεργάτης του οφείλει να τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο και να μην αποκαλύπτει γεγονότα ή πληροφορίες που περιήλθαν στη γνώση του κατά την εκτέλεση του έργου του, εκτός αν έχει τέτοια υποχρέωση από το νόμο,

2. Απαγορεύεται στον πιστοποιημένο Λογιστή Φοροτεχνικό να κάνει χρήση καθ' οιονδήποτε τρόπο για όφελος δικό του, τρίτων ή ανταγωνιστικών επιχειρήσεων των γεγονότων και των πληροφοριών που περιήλθαν σε γνώση του κατά την εκτέλεση του έργου του, εκτός αν η αποκάλυψη των γεγονότων και των πληροφοριών είναι αναγκαία για την υπεράσπισή του ενώπιον δικαστικής αρχής ή την υποστήριξη των θέσεών του ενώπιον των Πειθαρχικών Οργάνων του Οικονομικού Επιμελητηρίου,

3. Ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός οφείλει να τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο και μετά τη λήξη της παροχής των επαγγελματικών υπηρεσιών του προς οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο,

4. Ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός οφείλει να υπενθυμίζει στους βοηθούς και τους συνεργάτες του την υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου.

ΑΡΘΡΟ  7

Ποιοτική επάρκεια Λογιστικών και Φοροτεχνικών εργασιών

1.Κάθε πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός υποχρεούται για κάθε εκτελούμενη απ' αυτόν εργασία να ακολουθεί πιστά τόσο το προβλεπόμενο από το Π.Δ. 340/1998 περιεχόμενο της, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά, και ό,τι άλλο μελλοντικά ενταχθεί στις υποχρεώσεις του πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού, όσο και ό,τι η εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία ορίζει σαν υποχρεώσεις των επιτηδευματιών ή των ιδιωτών στους οποίους παρέχει τις υπηρεσίες του. Πλημμελής εκτέλεση των καθηκόντων του πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού επιφέρει τις συνέπειες που προβλέπονται στο παρόντα Κώδικα,

2. Ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός οφείλει να ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις Νομικές αλλαγές που αφορούν το επάγγελμά του και γενικότερα να φροντίζει για τη «δια βίου» εκπαίδευσή του μέσω του Οικονομικού Επιμελητηρίου ώστε να διασφαλίζει τον εργοδότη του ή τους πελάτες του μέσω υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών,

3. Σε περίπτωση που ζητήσει τις υπηρεσίες του πελάτης τον οποίο δε μπορεί να εξυπηρετήσει λόγω φόρτου εργασίας ή λόγω έλλειψης των προϋποθέσεων που ορίζουν οι νόμοι, οφείλει να τον παραπέμψει σε συνάδελφο που έχει τα νόμιμα προσόντα ή να επιλέξει από λίστα συναδέλφων που υπάρχει στο ΟΕΕ και έχουν τα νόμιμα προσόντα.

ΑΡΘΡΟ  8

Ευθύνη του παρέχοντος υπηρεσίες πιστοποιημένου

Λογιστή Φοροτεχνικού

1. Ο παρέχων υπηρεσίες πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού ευθύνεται για κάθε περιουσιακή ή ηθική ζημία που προκάλεσε με πράξη ή παράλειψή του κατά την παροχή των υπηρεσιών στον πελάτη ή εργοδότη του,

2. Ο ζημιωθείς υποχρεούται να αποδείξει τη ζημία και την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της παροχής της υπηρεσίας και της ζημίας,

3. Ο παρέχων υπηρεσίες φέρει το βάρος της απόδειξης της έλλειψης παρανομίας και υπαιτιότητας.

Για την εκτίμηση της έλλειψης υπαιτιότητας λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές συνθήκες, ιδίως:

· Το διαθέσιμο χρονικό περιθώριο μέχρι τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας,

· Η πληρότητα των στοιχείων που παρέδωσε ο ζημιωθείς,

· Ο εύλογος απαιτούμενος χρόνος για αντίστοιχη υπηρεσία λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερο φόρτο κάποιων χρονικών περιόδων,

· Η αξία της παρεχομένης υπηρεσίας,

· Η ελευθερία δράσης που δόθηκε στον πιστοποιημένο Λογιστή Φοροτεχνικό στο πλαίσιο της ανατεθείσας εργασίας,

· Το αν ο ζημιωθείς ανήκει σε κατηγορία μειονεκτούντων ή ευπρόσβλητων προσώπων και

· Το αν η παρεχόμενη υπηρεσία αποτελεί εθελοντική προσφορά του παρέχοντος.

4. Η ύπαρξη ή δυνατότητα τελειότερης υπηρεσίας κατά το χρόνο παροχής της υπηρεσίας ή μεταγενέστερα δε θεμελιώνει άνευ ετέρου υπαιτιότητα,

5. Εάν η υπηρεσία δεν παρασχεθεί για λόγους που αφορούν τον παρέχοντα υπηρεσίες, τότε ο πελάτης δικαιούται να λάβει ό,τι κατέβαλε ως αντίτιμο για τη μη παρασχεθείσα υπηρεσία,

6. Σε περίπτωση που δεν επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας με πελάτη του πρέπει να τον ειδοποιήσει εγγράφως και να του δώσει τρεις (3) μήνες προθεσμία να βρει άλλον συνεργάτη ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί Β' ή Γ' του ΚΒΣ,

7. Σε περίπτωση που εκκρεμεί η πληρωμή της αμοιβής του για εργασία που έχει ήδη παρασχεθεί σε πελάτη, κατά τη λύση της, για οποιονδήποτε λόγο οφείλει να παραδώσει όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία του πελάτη του στο συνάδελφο που θα συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών μετά από εντολή του πελάτη ή έγγραφο αίτημα του συναδέλφου.



ΑΡΘΡΟ  9

Διαφήμιση - Αθέμιτος Ανταγωνισμός

1. Ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός  δεν πρέπει να προβάλλει ή να διαφημίζει τις επαγγελματικές υπηρεσίες του, το όνομά του ή την επωνυμία του, κατά τρόπο που υποβαθμίζει  το Λογιστικό Φοροτεχνικό επάγγελμα, όπως αυτό έχει θεσμοθετηθεί και ασκείται στην Ελλάδα ή να θέτει σε αμφιβολία την επαγγελματική επάρκεια άλλων πιστοποιημένων Λογιστών Φοροτεχνικών,

2. Ο πιστοποιημένος Λογιστής  Φοροτεχνικός πριν προβεί σε συμφωνία παροχής υπηρεσιών σε εργοδότη πελάτη για την οποία είχε πρωτύτερα απασχολήσει άλλο Λογιστή - Φοροτεχνικό πρέπει:

· Να καταβάλει προσπάθεια να πείσει το μέλλοντα πελάτη του να μη σταματήσει την υπάρχουσα συνεργασία, αν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει λόγος για διακοπή της αφού προηγουμένως έχει επικοινωνήσει και με τον προηγούμενο συνάδελφο για να πληροφορηθεί την άποψή του,

· Αν δεν το πετύχει, να βεβαιωθεί, πριν αναλάβει την εργασία, ότι ο προηγούμενος συνάδελφός του έχει λάβει την αμοιβή και τα έξοδά του από τον εργοδότη πελάτη,

· Σε περίπτωση που ο προηγούμενος πιστοποιημένος Λογιστής  Φοροτεχνικός δεν έχει πληρωθεί, ν' αρνηθεί την ανάληψη της εργασίας, χωρίς την έγγραφη συγκατάθεσή του.


ΑΡΘΡΟ  10

Σχέσεις με συναδέλφους και ελεγκτικούς φορείς

1. Ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός οφείλει να συμπεριφέρεται με ευγένεια, ειλικρίνεια και εκτίμηση έναντι όλων των συναδέλφων του, είτε αυτοί  είναι παρόντες είτε είναι απόντες και να προασπίζει τα νόμιμα δικαιώματά τους που απορρέουν από την άσκηση των καθηκόντων τους,

2. Οι ασκούντες το επάγγελμα του πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού έχουν υποχρέωση να σέβονται τους υπαλλήλους των υπηρεσιών και των υπουργείων με τους οποίους συναλλάσσονται και τους Δημόσιους Λειτουργούς, ανεξαρτήτως βαθμίδος. Την ίδια υποχρέωση έχουν προς τους πιστοποιημένους Λογιστές  Φοροτεχνικούς και οι υπάλληλοι των αντιστοίχων υπηρεσιών, υπουργείων και οι Δημόσιοι Λειτουργοί. Κάθε παράβαση της αρχής αυτής από οποιοδήποτε μέρος, ελέγχεται και από το Οικονομικό Επιμελητήριο. Αν η παράβαση έγινε από πιστοποιημένο Λογιστή  Φοροτεχνικό, η επιτροπή Αμεροληψίας για την τήρηση του παρόντα Κώδικα του Οικονομικού Επιμελητήριου εισηγείται στην Κεντρική Διοίκηση την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων, αν έγινε από δημόσιο υπάλληλο ή δημόσιο λειτουργό, ζητεί εγγράφως από τους προϊστάμενους τους την επιβολή κυρώσεων.

Άρθρο 11

Προστασία του κύρους του ΟΕΕ

1. Δεν επιτρέπεται η δια δηλώσεων προφορικών ή εγγράφων, υποβάθμιση του επιστημονικού και επαγγελματικού κύρους του ΟΕΕ και των πιστοποιημένων Λογιστών Φοροτεχνικών ή των Ελεγκτικών Φορέων Δημόσιων και Ιδιωτικών, καθώς και ο σχολιασμός της ποιότητας των προσφερόμενων από πιστοποιημένους Λογιστές Φοροτεχνικούς ή Ελεγκτικούς Φορείς υπηρεσιών,

2. Δεν εμπίπτει στον ανωτέρω περιορισμό η εμπιστευτική αναφορά προς το ΟΕΕ που υποχρεούται να κάνει κάθε πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός όταν διαπιστώνει αξιόποινες πράξεις ή παραβιάσεις του παρόντος Κώδικα από συναδέλφους ή τρίτους,

3. Ως υποβάθμιση του επιστημονικού και επαγγελματικού κύρους του ΟΕΕ θεωρείται ιδίως από μέρους πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού ή Ελεγκτικού Φορέα :

· Η τήρηση ή ο ισχυρισμός τήρησης Φορολογικών ή Λογιστικών αρχών και προτύπων διαφορετικών από τις παραδεγμένες από τη Εθνική Νομοθεσία ρυθμίσεις,

· Οι επανειλημμένες παρεκκλίσεις από αποφάσεις και οδηγίες του ΟΕΕ,

· Η ανάρμοστη συμπεριφορά κατά οργάνων του ΟΕΕ εκδηλούμενη με τη χρησιμοποίηση εκφράσεων ή ειρωνικών σχολίων, σε βάρος αποφάσεων και ενεργειών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των οργάνων αυτών,

· Η απρεπής συμπεριφορά κατά δημόσιου ή ιδιωτικού Ελεγκτικού Φορέα.

ΑΡΘΡΟ  12

Τήρηση του παρόντος Κώδικα

 Το Οικονομικό Επιμελητήριο, αναγνωρίζοντας την ανάγκη πιστής εφαρμογής του παρόντος Κώδικα από όλους  ανεξαιρέτως τους πιστοποιημένους Λογιστές Φοροτεχνικούς, είτε αυτοί απασχολούνται  ως ελεύθεροι πιστοποιημένοι είτε ως μισθωτοί στον ιδιωτικό  ή δημόσιο τομέα αποφασίζει τη θέσπιση αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων όπως ορίζονται στις επόμενες παραγράφους :

1. Οποιοσδήποτε πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός ή οποιοσδήποτε Ελεγκτικός Φορέας υποχρεούται να καταγγείλει γραπτώς προς την Επιτροπή Αμεροληψίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου κάθε παράβαση του παρόντος Κώδικα που έχει υποπέσει στην αντίληψή του, αναφέροντας ρητά το ονοματεπώνυμο πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού ή την επωνυμία του Φορέα που υπέπεσε στην παράβαση, καθώς και τα περιελθόντα σε γνώση του αποδεικτικά στοιχεία. Η αναφορά είναι απόρρητη και γνωστοποιείται από την Επιτροπή Αμεροληψίας μόνο στον αναφερόμενο πιστοποιημένο Λογιστή Φοροτεχνικό ή Φορέα, ο οποίος και καλείται για παροχή εξηγήσεων πριν αποφασιστεί η τυχόν πειθαρχική δίωξή του.

Αναφορά για παράβαση του παρόντος Κώδικα ή των υποχρεώσεων ενός πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού που απορρέουν από το νόμο μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Η Επιτροπή Αμεροληψίας έχει το δικαίωμα να επιληφθεί αυτεπαγγέλτως για κάθε παράβαση.

2. Η Επιτροπή Αμεροληψίας αν συντρέχει παράβαση νόμου ή του παρόντος Κώδικα, με αιτιολογημένη εισήγηση της παραπέμπει την υπόθεση στην Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητήριου η οποία επιβάλλει τις σχετικές κυρώσεις ή θέτει την υπόθεση στο αρχείο. Σε περίπτωση που η άποψη της Κεντρικής Διοίκησης είναι διαφορετική από αυτή της Επιτροπής Αμεροληψίας η υπόθεση παραπέμπεται στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών ο οποίος και αποφασίζει.

3. Παραβάσεις του νόμου και του παρόντος Κώδικα από ελεγκτικούς φορείς εξετάζονται από την Επιτροπή Αμεροληψίας η οποία με αιτιολογημένη εισήγηση της παραπέμπει στη Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητήριου κάθε μέλος της διοίκησης του υπαίτιου ελεγκτικού φορέα που κατά την κρίση της, βασιζόμενη στις υπάρχουσες καταγγελίες, μαρτυρίες ή στοιχεία, ευθύνεται ως εκ της θέσης ή των αρμοδιοτήτων του για τη διαπιστούμενη ή την καταγγελλόμενη παράβαση για περαιτέρω ενέργειες.

4. Η Επιτροπή Αμεροληψίας όταν κρίνει ότι ένας πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός έχει απολέσει το απαιτούμενο ήθος και την αναμφισβήτητη αρετή εισηγείται στη Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητήριου τις προβλεπόμενες από το επόμενο άρθρο ποινές.

ΑΡΘΡΟ  13

Κυρώσεις - Ποινές

Πέραν των ποινών που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 31του Ν.2238/1994, άρθρα 5 και 20 του Ν.2523/1997, άρθρα 13 και 14 του Π.Δ.340/1998 και άρθρο 5 του Ν.3691/2008 σε συνδυασμό με τον Ν.3875/2010) επιπροσθέτως η Επιτροπή Αμεροληψίας δύναται να προτείνει, με αιτιολογημένη εισήγηση της, στην Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητήριου την επιβολή των παρακάτω ποινών :

· Χρηματική ποινή

Ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός που θα υποπέσει σε παράβαση του παρόντος Κώδικα τιμωρείται με πρόστιμο από 3.000,00 έως 30.000,00 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος και τη ζημιά που έχει υποστεί ο πελάτης ή ο συνάδελφος πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός.
Τα ανωτέρω πρόστιμα θα αποτελούν έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου .

· Ποινή αφαίρεσης πιστοποίησης

Σε περίπτωση κατ΄ εξακολούθηση παράβασης του παρόντος Κώδικα ή μη υποβολής των προστίμων του παρόντος άρθρου εντός των προβλεπόμενων από την απόφαση επιβολής τους προθεσμιών, ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός τιμωρείται με αφαίρεση της πιστοποίησης. Η αφαίρεση, ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος και τη ζημιά που έχει υποστεί ο πελάτης ή ο συνάδελφος πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός, θα είναι είτε για ορισμένο χρονικό διάστημα είτε οριστική.

Για να εισηγηθεί η Επιτροπή Αμεροληψίας τις ανωτέρω ποινές στην Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητήριου χρειάζεται   απόλυτη πλειοψηφία των μελών της.

Η Επιτροπή Αμεροληψίας οφείλει να διαβιβάσει την αιτιολογημένη εισήγηση της προς την Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητήριου εντός έξι μηνών από την ημερομηνία που πρωτοκολλήθηκε η καταγγελία και η Κεντρική Διοίκηση θα πρέπει να πάρει την τελική απόφασή της εντός τριών μηνών από την ημερομηνία παραλαβής της εισήγησης της Επιτροπής Αμεροληψίας.



ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ  14

Ισχύς προηγούμενων Αποφάσεων και Οδηγιών

Οι μέχρι σήμερα εκδοθέντες Νόμοι και Αποφάσεις σχετικοί με τις προϋποθέσεις ανάληψης και εκτέλεσης πάσης φύσεως Λογιστικών και Φοροτεχνικών εργασιών, ως κανονιστικές διατάξεις και εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται υποχρεωτικά από όλους τους πιστοποιημένους Λογιστές Φοροτεχνικούς.



ΑΡΘΡΟ  15

Έναρξη Εφαρμογής - Δημοσιότητα

 1. Ο παρών Κώδικας Δεοντολογίας τίθεται σε εφαρμογή από την ημερομηνία .....

2. Ο παρών Κώδικας μπορεί να γνωστοποιείται σε κάθε ενδιαφερόμενο και πρέπει να είναι αναρτημένος στο δικτυακό τόπο του Οικονομικού Επιμελητήριου που θα αναγράφονται όλοι οι πιστοποιημένοι Λογιστές Φοροτεχνικοί με την τάξη που ο καθένας κατέχει.




Πηγή: ΑΚΙΟΕ