Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Έρχεται Μνημόνιο με ευνοϊκότερους όρους
Προ των πυλών φαίνεται πως βρίσκεται η αλλαγή των στόχων αλλά και των όρων του Μνημονίου, αφού εκτός από το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος βρίσκεται εκτός των στόχων που έχουν τεθεί από το Μνημόνιο που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο. Ήδη το χρέος βρίσκεται το 2010 στο επίπεδο του στόχου που είχε τεθεί για το 2011. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε στην εκ βάθρων αναθεώρηση των όρων αλλά και της διάρκειας του Μνημονίου, έστω και αν επισήμως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Η δήλωση του πρωθυπουργού πως διαπραγματευόμαστε την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ -πρώτη φορά η κυβέρνηση προβαίνει σε αυτή την παραδοχή- ανοίγει διάπλατα το δρόμο για γενικότερη επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, κυρίως σε χρόνο αλλά και δημοσιονομικούς στόχους.
Στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και σε ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ γίνεται κατανοητό πως η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες είναι ανεδαφικοί και μπροστά στον κίνδυνο η Ελλάδα να βρίσκεται συνεχώς πίσω από τους στόχους που τίθενται ίσως είναι προτιμότερο να ξαναγραφεί το Μνημόνιο λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα.
Εκτός από το έλλειμμα και το χρέος αποτελεί «μαύρη τρύπα» της ελληνικής οικονομίας. Όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο το χρέος θα βρεθεί στο αποκορύφωμά του το 2013 και θα είναι στο 149,1% του ΑΕΠ. Μετά την αναθεώρηση, όμως, το χρέος του 2013 θα ανέλθει στο 160,8% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα εξόδου στις αγορές της Ελλάδος το 2011, όπως έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών.
Διαπραγματεύσεις
Στο υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα, υπό τα νέα δεδομένα, φέρεται να συζητά τα πάντα. Στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών τέθηκαν επί τάπητος τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε στον προϋπολογισμό του 2011 να βρεθούν τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 7,6%, δεδομένου ότι αυτό του 2010 διαμορφώνεται πλέον στο 9,4% και όχι στο 8,1% όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που θα βρεθεί σήμερα στη Σύνοδο του Eurogroup θα προσπαθήσει να έχει τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τους ομολόγους του, σε ένα ενδεχόμενο επιμήκυνσης της διάρκειας και του περιεχομένου του Μνημονίου.
Τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση πως τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα κινούνται προς την κατεύθυνση της περαιτέρω συρρίκνωσης μισθών και συντάξεων. Δεν διευκρινίζουν, ωστόσο, από πού θα βρεθούν εν μέσω ύφεσης τα 5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι οποιαδήποτε απόπειρα αύξησης της φορολογίας έχει πέσει στο κενό.
Την προσεχή Πέμπτη, με την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2011, θα αποσαφηνιστούν πολλά «θολά» σημεία. Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να επιτευχθούν οι στόχοι αν δεν υπάρξουν δραστικές περικοπές στις δαπάνες.
Στο σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών είναι να μπει γερό «μαχαίρι» σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, αλλά και ΟΤΑ, ενώ στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται περαιτέρω μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, αυτή θα περιοριστεί στη μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% σε υψηλότερο, χωρίς, πάντως, να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των προϊόντων, αλλά ούτε και το ποσοστό στο οποίο τελικά θα γίνει η μετάταξη, αν δηλαδή θα είναι 2 μονάδες ή 1 μονάδα.
Πλεονάσματα
Υπό το βάρος των νέων συνθηκών, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη η αλλαγή των όρων του Μνημονίου τόσο σε διάρκεια όσο και προσαρμογή. Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να επιχειρεί μαζί με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής -όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός- και επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και της παραμονής της τρόικας στη χώρα μας.
Η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων το 2013, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως ανεδαφική, αφού η «φαρέτρα» για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων που θα μειώνουν το έλλειμμα έχει αρχίζει να στερεύει.
Πιθανή παράταση του Μνημονίου θα συνοδεύεται και από νέες δεσμεύσεις της χώρας μας.
Μέτρα
Στο σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών είναι να μπει γερό «μαχαίρι» σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, αλλά και ΟΤΑ, ενώ στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται περαιτέρω μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Στη φορολογία οι αλλαγές θα περιοριστούν στη μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% σε υψηλότερο, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των προϊόντων, αλλά ούτε και το ποσοστό στο οποίο τελικά θα γίνει η μετάταξη, αν δηλαδή θα είναι 2 μονάδες ή 12 μονάδες.
Η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων το 2013, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως ανεδαφική, αφού η «φαρέτρα» για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων που θα μειώνουν το έλλειμμα έχει αρχίζει να στερεύει
ΠΗΓΗ: Ημερησία