Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ανοιχτά 52 Κυριακές τα μικρά καταστήματα. Λουκέτα σε πρατήρια που κλέβουν στην αντλία

Ανοιχτά 52 Κυριακές τον χρόνο θα μπορούν να είναι τα μικρά εμπορικά καταστήματα, κάτω των 250 τετραγωνικών, τα οποία δεν έχουν καμία νομική σχέση με αλυσίδες καταστημάτων, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς παρουσίασαν δέκα αλλαγές στον αγορανομικό κώδικα και στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς:
1) Δίνεται η δυνατότητα να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου τα εμπορικά καταστήματα με εμβαδόν μικρότερο των 250 τετραγωνικών μέτρων, αρκεί να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shop in a shop». Επιτρέπεται συνολικά επτά Κυριακές τον χρόνο να είναι ανοικτά όλα τα εμπορικά καταστήματα ακόμη και τα μεγάλα. Οι δύο Κυριακές είναι πριν από τα Χριστούγεννα, μία πριν από το Πάσχα και οι τέσσερις στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους. Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
2) Αλλάζει το καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών. Καθιερώνονται δύο επίσημες περίοδοι εκπτώσεων, με τις χειμερινές να ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και να διαρκούν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και τις θερινές να ξεκινούν από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Θεσπίζονται δύο δεκαήμερα προσφορών, το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου και το πρώτο του Νοεμβρίου.
3) Γίνονται πιο αυστηρές οι κυρώσεις για τη διακίνηση επικίνδυνων για την υγεία τροφίμων, αλλά και για το «πείραγμα» των αντλιών καυσίμων. Ως αυτουργοί για τα ποινικά αδικήματα που προβλέπονται δεν θα διώκονται μόνο οι νόμιμοι εκπρόσωποι, αλλά πλέον και οι εν τοις πράγμασι ασκούντες τη διαχείριση της επιχείρησης. Θεσπίζονται ποινές φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών για όσους πειράζουν τις αντλίες καυσίμων, καθώς και πρόστιμο 30.000 ευρώ, αλλά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας στο ίδιο σημείο για ομοειδή ή παρόμοια επιχείρηση, όχι μόνο στον παραβάτη αλλά και στους συγγενείς τους, μέχρι β' βαθμού.
4) Αυστηροποιούνται και αντικειμενοποιούνται οι ποινικές κυρώσεις και τα διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις αγορανομικής νομοθεσίας.
5) Καταργούνται απαρχαιωμένες διατάξεις του αγορανομικού κώδικα.
6) Ενοποιείται η διαδικασία ελέγχων και επιβολής κυρώσεων σε σχέση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης.
7) Θεσπίζεται η δυνατότητα ελέγχου των πρατηρίων υγρών καυσίμων με το λεγόμενο «κρυφό αυτοκίνητο».
8) Δίνεται πλέον η δυνατότητα της πληρωμής ποσού προστίμου στους παραβάτες με παράλληλη παραίτηση από κάθε ένδικο μέσο.
9) Θεσμοθετείται η κωδικοποίηση των διατάξεων του αγορανομικού κώδικα ανά πέντε χρόνια.
10) Δίνεται η δυνατότητα σφράγισης των εγκατάστασεων και δέσμευσης των προϊόντων με σαφέστερο νομικό προσδιορισμό.

 Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012
΄Πηγή: imerisia.gr