Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Νέο «χαράτσι» σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις – Αύξηση του τέλους επιτηδεύματος

Σε αύξηση του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους για την φορολογική ανακούφιση τρίτεκνων και πολύτεκνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο μελετά την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, από 500 ευρώ ετησίως σε 550 ως 650 για τους επαγγελματίες και 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, πρόταση που έχει ήδη υποβληθεί προς την τρόικα και αναμένεται απάντηση.
Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών μελετά αύξηση των επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους, εφόσον βρεθούν ισοδύναμα μέτρα αύξησης των εσόδων.
Οσον αφορά την κλίμακα φορολόγησης, οι τελευταίες πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι κερδίζει έδαφος ο συντελεστής του 45% να επιβάλλεται τελικά σε εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ, ενώ εξετάζονται βελτιώσεις και στο θέμα της έκπτωσης φόρου ύψους 1.950 ευρώ.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο ο ανώτερος συντελεστής να μην ξεπερνά το 40%.
Κατά τις ίδιες πηγές, την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις άμεσου δημοσιονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που αφορούν τον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων καθώς η κατάθεσή του αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης, ενώ κατά τα φαινόμενα η μείζων φορολογική μεταρρύθμιση για το 2013.
ΠΗΓΗ: Ημερησία