Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ποιά δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσουμε με τις φορολογικές δηλώσεις οικονομικού έτους 2013 (Μέρος β’)



Ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσουμε με τις φορολογικές δηλώσεις οικονομικού έτους 2013 (Μέρος β’)

Editorial περιοδικού λογιστική prosvasis : τεύχος 364
 

Επιλύθηκε το θέμα που είχε ανακύψει, σχετικά με τις δηλώσεις εισοδήματος για τους υπόχρεους άνω των 18 ετών

Πριν από δυο μήνες περίπου, είχαμε αναδείξει το ζήτημα της φορολόγησης των υπόχρεων άνω των 18 ετών που θα κάνουν πρώτη φορά δήλωση φέτος (οικ. έτος 2013).


Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς στις 7.5.2013 ημέρα Τρίτη


Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Υπ.Εργασίας σύμφωνα με την οποία η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται την 7η Μαΐου 2013, ημέρα Τρίτη.

Δείτε την απόφαση από το φορολογικό αρχείο του κόμβου

Τέλος στο deal της Εθνικής τράπεζας με την Eurobank

Σταματά η συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank και η ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών θα γίνει ξεχωριστά. H Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε ότι θα γίνουν ξεχωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις κάτι που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη με την τρόικα η οποία τέλειωσε γύρω στις 9 το βράδυ. Ουσιαστικά οδεύουμε προς τη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού πυλώνα, δημόσιου χαρακτήρα ο οποίος θα απορροφήσει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. H τύχη των δύο τραπεζών περνά στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κι όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες για την ξχωριστή ανακεφαλαιοποίησή τους.

Στις 48 δόσεις οι οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

“Κλειδώνει”στις 48 δόσεις η ευνοϊκή ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος υπάρχει προσέγγιση μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευρές όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό δόσεων αλλά και τους επιμέρους όρους υπαγωγής στη ρύθμιση.

Τα «κλειδιά» που σας επιτρέπουν να πληρώσετε λιγότερους φόρους

Τη δυνατότητα να μειώσουν το φόρο που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα έχουν και φέτος οι φορολογούμενοι που θα εμφανίσουν ορισμένες δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2012 όπως ενοίκια, δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, τόκους στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα ζωής, έξοδα για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων.

Τι ισχύει για τα ακίνητα

Στο βασικό έντυπο φορολογίας εισοδήματος υπάρχουν ακόμα 5 νέοι σημαντικοί κωδικοί με βάση τους οποίους θα υπολογισθούν ο συμπληρωματικός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα από ακίνητα.

Κάθε Δεκέμβριο με νόμο ο κατώτατος μισθός

Με νόμο που θα φέρνει για ψήφιση στη Βουλή κάθε Δεκέμβριο ο υπουργός Εργασίας -ύστερα από εξάμηνη μελέτη και διαβούλευση με επιστημονικούς φορείς, κοινωνικούς εταίρους άλλους παράγοντες της αγοράς, υπό το ΚΕΠΕ και τον ΟΜΕΔ αντίστοιχα- θα καθορίζεται ο ελάχιστος, για κάθε εργαζόμενο ο οποίος δεν «καλύπτεται» από σύμβαση εργασίας, νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο. Τη διαδικασία και τα κριτήρια καθορίζει το τελικό σχέδιο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που παρέδωσε στην τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και δημοσιεύει η «Η». Το τελικό σχέδιο προβλέπει:

Φθηνότερο ρεύμα για επιχειρήσεις

Mειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των επιχειρήσεων στη μέση τάση, όπως και στα βιομηχανικά, που μπορεί να φθάσουν σε διψήφιο ποσοστό, σχεδιάζει η ΔΕΗ, ενώ οι οι αυξήσεις που επίκεινται στα οικιακά τιμολόγια (χαμηλή τάση) θα είναι πολύ χαμηλότερες, σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οφείλεις στο Δημόσιο(;), δεν πτωχεύεις!

Φορο-μπλόκο στις επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο και σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής σε «προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης» προκειμένου να προστατευθούν από το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα στήνει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κωδικός φωτιά - Πρόσθετος φόρος από υποχρεωτική αναγραφή εισοδημάτων

Ο κωδικός που «βγάζει» πρόσθετο φόρο είναι ο 659-660 ο οποίος υπήρχε και στο περυσινό έντυπο αλλά φέτος «εμπλουτίζεται» με την υποχρεωτική αναγραφή εισοδημάτων.
Όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες, εισοδηματίες) για πρώτη φορά υποχρεούνται να δηλώσουν τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων (ομόλογα, REPOS, αμοιβαία κεφάλαια), κέρδη από μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών ΔΣ εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012.

Προσοχή στους κωδικούς για τα τεκμήρια

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι φορολογούμενοι στη συμπλήρωση των κωδικών για τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κ.ά.), για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν παραλάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας.
Τα τεκμήρια απειλούν κυρίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μικρό ή μεσαίου κυβισμού.

Αυτούς τους μισθούς παίρνουν οι εμπνευστές της λιτότητας στην Ευρώπη

Τους μισθούς των Ευρωπαίων αξιωματούχων αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη επίσημα στοιχεία της ΕΕ.

Ενιαίος φόρος στα ακίνητα με αφορολόγητο μέσω ΔΕΗ. Στις ΔΟΥ τα οικόπεδα

Λευκός καπνός βγήκε χθες το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, λίγες ώρες πριν από τις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κατέληξαν σε κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του ΕΕΤΥΔΕ από έναν Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος το 2013 θα εισπραχθεί στο μεγαλύτερο μέρος του μέσω της ΔΕΗ, ενώ το 2014 θα περάσει στην πλήρη εφαρμογή του στις εφορίες.

Οι παγίδες της νέας φορολογικής δήλωσης

Αρκετές παγίδες για εκατομμύρια φορολογούμενους κρύβει η νέα φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα δηλωθούν εφέτος με 10 σημαντικές αλλαγές. Το νέο έντυπο της εφορίας που αν ρίξει κάποιος μία πρώτη ματιά και το συγκρίνει με το αντίστοιχο περυσινό δεν θα εντοπίσει κραυγαλέες διαφορές κρύβει σημαντικές λεπτομέρειες - παγίδες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσθετη φορολογία περίπου 8.500.000 πολίτες.
Το νέο έντυπο Ε1 θα υποβληθεί εφέτος από όλους ηλεκτρονικά μέχρι της 30 Ιουνίου, ενώ για πρώτη φορά η εφορία δεν θα στείλει ούτε ένα έντυπο ούτε ένα «βιβλιαράκι» με οδηγίες συμπλήρωσης. Για την υποβολής της δήλωσης όσοι δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης θα πρέπει να τους αποκτήσουν τις επόμενες εβδομάδες

Τα νέα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων

Με δέκα αλλαγές σχεδιάστηκε το έντυπο της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1) που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά φέτος περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι. Οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Το έντυπο κρύβει παγίδες που οδηγούν σε έξτρα φόρους για χιλιάδες φορολογούμενους. Φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εμφανίσουν τους τόκους των καταθέσεων, μερίσματα, κέρδη από πωλήσεις μετοχών ακόμη και τα πολυτεκνικά επιδόματα, εισοδήματα που μέχρι πέρυσι η αναγραφή τους δεν ήταν υποχρεωτική. Με τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα εισφορά αλληλεγγύης εφόσον τα συνολικά εισοδήματά τους υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.
pdfE1.pdf
pdfΕ5.pdf
ΠΗΓΗ: Ημερησία