Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ο κωδικός φωτιά - Πρόσθετος φόρος από υποχρεωτική αναγραφή εισοδημάτων

Ο κωδικός που «βγάζει» πρόσθετο φόρο είναι ο 659-660 ο οποίος υπήρχε και στο περυσινό έντυπο αλλά φέτος «εμπλουτίζεται» με την υποχρεωτική αναγραφή εισοδημάτων.
Όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες, εισοδηματίες) για πρώτη φορά υποχρεούνται να δηλώσουν τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων (ομόλογα, REPOS, αμοιβαία κεφάλαια), κέρδη από μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών ΔΣ εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012.

Στα εισοδήματα αυτά θα επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% και σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει και άλλες πηγές εισοδήματος (μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κ.ά.), τα ποσά θα αθροίζονται και επί του συνόλου θα υπολογιστεί η εδική εισφορά αλληλεγγύης.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, για φορολογούμενο που πέρυσι εισέπραξε από τόκους καταθέσεων 13.000 ευρώ, η εισφορά αλληλεγγύης είναι 1% δηλαδή 130 ευρώ. Αν είχε και εισόδημα 7.000 ευρώ από ενοίκια τότε το ποσό αυτό θα προστεθεί και η εισφορά θα είναι 1% στα 20.000 ευρώ δηλαδή 200 ευρώ. Αν είναι μισθωτός και του έχει παρακρατηθεί από τις μηνιαίες αποδοχές του 2012 η εισφορά αλληλεγγύης, τότε από το ποσό της εισφοράς για το σύνολο του εισοδήματός του θα αφαιρεθεί το ποσό που παρακρατήθηκε το προηγούμενο έτος.
Ο συμψηφισμός της εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε από μισθούς κσι συντάξεις το 2012 με το ποσό της εισφοράς επί του συνολικού εισοδήματος που θα υπολογίσει η εφορία θα γίνει μέσω του νέου κωδικού 333-334 στον οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς επί των αποδοχών τους.
Ο νέος αυτός κωδικός έχει νευραλγική σημασία για να αποφευχθούν «αναπάντεχες» επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Κι αυτό γιατί αν δεν αναγράψουν το ποσό της εισφοράς που τους έχει παρακρατηθεί δεν θα γίνει συμψηφισμός και θα κληθούν να πληρώσουν για δεύτερη φορά φόρο για ήδη φορολογημένες αποδοχές.
Ετσι για μισθωτό με ετήσιες αποδοχές 18.000 ευρώ που θα δηλώσει και τόκους καταθέσεων 5.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης θα είναι 2% επί των 23.000 ευρώ δηλαδή 460 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν τα 180 ευρώ που είναι η παρακρατούμενη εισφορά στις αποδοχές των 18.000 ευρώ και το τελικό ποσό της εισφοράς που θα κληθεί να πληρώσει ο συγκεκριμένος θα είναι 280 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Έθνος