Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ενιαίος φόρος στα ακίνητα με αφορολόγητο μέσω ΔΕΗ. Στις ΔΟΥ τα οικόπεδα

Λευκός καπνός βγήκε χθες το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, λίγες ώρες πριν από τις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κατέληξαν σε κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του ΕΕΤΥΔΕ από έναν Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος το 2013 θα εισπραχθεί στο μεγαλύτερο μέρος του μέσω της ΔΕΗ, ενώ το 2014 θα περάσει στην πλήρη εφαρμογή του στις εφορίες.

Παρά το κλίμα γενικευμένης καχυποψίας που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ώρες, με εκατέρωθεν διαρροές, βολές και προειδοποιήσεις, οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης κατάφεραν με αμοιβαίες υποχωρήσεις να συγκλίνουν σε μια συμφωνία, η οποία θα τεθεί σήμερα προς συζήτηση και έγκριση με τους εκπροσώπους των δανειστών, στη συνάντηση που θα έχουν με τον Γ. Στουρνάρα. Μάλιστα πριν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καταλήξουν σε συμφωνία, έγινε συζήτηση για τις διαρροές που υπήρξαν καθώς τόσο ο Ευάγγ. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης ζήτησαν από τον Αντ. Σαμαρά να μάθουν πώς διαχύθηκαν τα σενάρια περί εκλογών, σε περίπτωση μη συμφωνίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με τις κυβερνητικές θέσεις, με τον πρωθυπουργό να τους διαβεβαιώνει πως οι επίσημες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν ενεπλάκησαν καθόλου στη διαρροή αυτών των σεναρίων.
Ενιαία θέση
Τη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών ανακοίνωσαν, λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, οι πρόεδροι του του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισαν ότι κατέληξαν σε ενιαία θέση για την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, το οποίο το 2013 θα συνεχίσει να πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, σε ό,τι αφορά τις ηλεκτροδοτούμενες ιδιοκτησίες και το 2014, όταν πλέον θα πάρει και την τελική του μορφή, η είσπραξή του θα γίνεται εξ ολοκλήρου από τις εφορίες.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημείωσαν και οι δύο, διευρύνεται η φορολογική βάση των ακινήτων που θα φορολογηθούν, με αποτέλεσμα να επέλθουν σημαντικές μειώσεις στους ιδιοκτήτες μικρού και μεσαίου μεγέθους ακίνητης περιουσίας. Η πρόταση αυτή βέβαια, όπως υπογράμμισαν τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο Γ. Στουρνάρας θα τεθεί στις συζητήσεις με την τρόικα, ώστε εκεί να υπάρξει και η τελική απόφαση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρά τις πληροφορίες που εμφάνιζαν να θέτει στη σύσκεψη ζητήματα ευρύτερης λειτουργίας της κυβέρνησης (επικαιροποίηση προγραμματικής συμφωνίας, ανασχηματισμό κ.λπ.) τέτοια συζήτηση δεν έγινε, όπως δήλωσαν τόσο ο ίδιος όσο και ο Φ. Κουβέλης. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος στις δημόσιες δηλώσεις του υποστήριξε ότι συζητήθηκαν οι μεγάλες εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που πρέπει, όπως είπε, να κλείσουν. Κάναμε, πρόσθεσε «ένα πολύ σημαντικό βήμα και χαίρομαι γιατί η προετοιμασία που είχε γίνει και οι προτάσεις μας έπιασαν τόπο, ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση, η οποία είναι και μήνυμα σταθερότητας».
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, τόνισε, «θα είναι προοδευτικός και θα έχει και αφορολόγητο όριο» και «αυτή είναι η θέση με την οποία πάμε στην τρόικα», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «δεν είναι δυνατόν να μη γίνεται αντιληπτό ότι πιέσεις μέχρι ενός σημείου μπορούμε να δεχθούμε».
Όσον αφορά στη συζήτηση για τις αλλαγές στην κυβέρνηση, που έχει ανοίξει με ευθύνη της Ιπποκράτους, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα δικής του συμμετοχής ως αντιπροέδρου και χαρακτήρισε «αστεία και προσβλητική τη συζήτηση», ενώ για τον ανασχηματισμό σημείωσε πως «είναι τυπικό θέμα που αφορά τον πρωθυπουργό».
Πριν από τη μετάβασή του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ευάγγ. Βενιζέλος συγκάλεσε εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΔΟΚ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε διάσταση απόψεων και υψηλοί τόνοι για το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ. Παρόλα αυτά, στο τέλος, ελήφθησαν ομοφώνως και οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και τη στάση του έναντι της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ.
Ο Φ. Κουβέλης εξερχόμενος από το Μαξίμου τόνισε ότι στη σύσκεψη «αντιμετωπίσαμε όλα όσα είναι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και προσερχόμαστε με κοινή θέση να αντικατασταθεί το Ειδικό Τέλος από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα».
Ο εισπρακτικός μηχανισμός, πρόσθεσε «για το 2013 θα είναι η ΔΕΗ, με το σημερινό χαρακτήρα», διευκρινίζοντας ότι ο φόρος θα είναι διαχωρισμένος από τον λογαριασμό, έτσι ώστε όποιος πολίτης δεν τον πληρώνει θα μεταφέρεται στην αρμόδια ΔΟΥ όπου θα μπορεί να πληρώσει τον φόρο του. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σημείωσε ότι «προσερχόμαστε με κοινή διεκδίκηση έναντι της τρόικας» και πως «ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα που σημάνει ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών».
Σύγκλιση
Παρά το κλίμα γενικευμένης καχυποψίας που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ώρες, με εκατέρωθεν διαρροές, βολές και προειδοποιήσεις, οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης κατάφεραν με αμοιβαίες υποχωρήσεις να συγκλίνουν σε μια συμφωνία, η οποία θα τεθεί σήμερα προς συζήτηση και έγκριση με τους εκπροσώπους των δανειστών, στη συνάντηση που θα έχουν με τον Γ. Στουρνάρα.
Οι τρεις αρχηγοί πριν καταλή- ξουν σε συμφωνία, συζήτησαν για τις διαρροές που υπήρξαν, καθώς τόσο ο Ευάγγ. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης ζήτησαν από τον Αντ. Σαμαρά να μάθουν πώς διαχύθηκαν τα σενάρια περί εκλογών, με τον πρωθυπουργό να τους διαβεβαιώνει πως οι επίσημες πηγές του Μαξίμου δεν ενεπλάκη- σαν καθόλου στη διαρροή αυτών των σεναρίων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία