Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Τέλος στο deal της Εθνικής τράπεζας με την Eurobank

Σταματά η συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank και η ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών θα γίνει ξεχωριστά. H Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε ότι θα γίνουν ξεχωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις κάτι που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη με την τρόικα η οποία τέλειωσε γύρω στις 9 το βράδυ. Ουσιαστικά οδεύουμε προς τη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού πυλώνα, δημόσιου χαρακτήρα ο οποίος θα απορροφήσει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. H τύχη των δύο τραπεζών περνά στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κι όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες για την ξχωριστή ανακεφαλαιοποίησή τους.

Η σύσκεψη του Γ. Στουρνάρα με την Τρόικα έγινε παρουσία του Διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλου αλλά και της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΤΧΣ κ. Αναστασίας Σακελλαρίου. Ουσιαστικά από τη Δευτέρα κιόλας η Eurobank ξεκινά τη διαδικασία για την αύξηση κεφαλαίου, εφόσον πράγματι οδηγούμαστε σε σπάσιμο της συμφωνίας. Η Εθνική θα χρειαστεί 10 δισ. ευρώ και η Eurobank 6,5 δισ. ευρώ η οποία θα απορροφήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ταμιευτήριο αλλά και την Pro Bank. Αλλάζει έτσι πλήρως ο προσανατολισμός και ο τραπεζικός χάρτης καθώς θα δημιουργηθεί ο τέταρτος πυλώνας, δημόσιος αυτή τη φορά καθώς η Eurobankθα περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αξίζει ναα σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες είναι απόλυτα ασφαλείς, κι αυτό είναι συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.
Οι ενστάσεις της τρόικας προέκυψαν σχετικά με το μέγεθος του ενεργητικού της νέας ενιαίας τράπεζας καθώς και το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι η συγχώνευση θα δημιουργούσε μια τράπεζα με ενεργητικό άνω των 170 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο το ελληνικό ΑΕΠ.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα υπόλοιπα θέματα βρίσκονται σε καλό δρόμο και πιθανότατα να κλείσουν σε νέα συνάντηση που θα γίνει στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας. Κυβέρνηση και τρόικα οδεύουν σε συμφωνία για απομάκρυνση 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο με παράλληλη αντικατάστασή τους μέσω ΑΣΕΠ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία