Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Φθηνότερο ρεύμα για επιχειρήσεις

Mειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των επιχειρήσεων στη μέση τάση, όπως και στα βιομηχανικά, που μπορεί να φθάσουν σε διψήφιο ποσοστό, σχεδιάζει η ΔΕΗ, ενώ οι οι αυξήσεις που επίκεινται στα οικιακά τιμολόγια (χαμηλή τάση) θα είναι πολύ χαμηλότερες, σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Eπίσης, η ΔΕΗ φαίνεται πως προχωρεί στην κατάργηση 35 ειδικών επιδομάτων, που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στη διατήρηση μόνον τριών, με βάση την πρόταση της κοινής επιτροπής Διοίκησης και ΓΕΝΟΠ.
Όσον αφορά στα οικιακά τιμολόγια, εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος η ΔΕΗ θα υποβάλει στη ΡΑΕ κοστολογικά στοιχεία. Κύκλοι του υπουργείου έλεγαν, ότι η αύξηση της τάξης του 2,6% για τον Μάιο, που προκύπτει από την παρουσίαση των στοιχείων της ΔΕΗ στους αναλυτές, δεν λαμβάνει υπόψη τη μεγάλη μείωση των τιμών των ρύπων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τελικώς η αναπροσαρμογή θα είναι μικρότερη. Σε ανάλογο πνεύμα αντιμετωπίστηκε και η δεύτερη δόση της αύξησης, τον Ιούλιο, οπότε απελευθερώνονται πλήρως τα οικιακά τιμολόγια.
Τα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης είναι ήδη απελευθερωμένα. Η ΔΕΗ ετοιμάζει σειρά προτάσεων για την αναπροσαρμογή τους, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες για κάποια μπορεί να οδηγήσει σε μείωση ως και 15%. Τέλος, σχετικά με τα επιδόματα, η πρόταση για την κατάργησή τους προβλέπει την καταβολή διορθωτικού ποσού για να μην μειωθούν περαιτέρω οι αμοιβές. Τα τρία που διατηρούνται αφορούν στην επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία, τις απομακρυσμένες παραμεθόριες περιοχές και τις θέσεις ευθύνης, ενώ προτείνεται ειδική αποζημίωση 5 ευρώ/ημερησίως για τους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με το κοινό. Σε αυτά που καταργούνται περιλαμβάνονται επιδόματα όπως μέσου όρου ενδείξεων, οδήγησης υπηρεσιακών οχημάτων, κ.λπ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία