Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Τι ισχύει για τα ακίνητα

Στο βασικό έντυπο φορολογίας εισοδήματος υπάρχουν ακόμα 5 νέοι σημαντικοί κωδικοί με βάση τους οποίους θα υπολογισθούν ο συμπληρωματικός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα από ακίνητα.

Ο κωδικός με αριθμό 177-17 που πρέπει να συμπληρωθεί από όσους εισπράττουν ενοίκια από την εκμίσθωση αποθηκών και χώρων στάθμευσης με στόχο να υπάρξει σαφής φορολογικός διαχωρισμός στο ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα. Κι αυτό γιατί με τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου κωδικού στο ακαθάριστο εισόδημα από αστικές μισθώσεις ανεξάρτητα από την επιφάνεια των ακινήτων θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος 1,5% αντί 3% που ισχύει για τις επαγγελματικές μισθώσεις.
Στον πίνακα 5, που αφορά στα τεκμήρια διαβίωσης, υπάρχει κωδικός για τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος θα πρέπει να συμπληρωθεί υποχρεωτικά για πρώτη φορά φέτος από όλους τους ιδιοκτήτες για όλες τις κατοικίες τους ενώ πέρυσι η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος ήταν προαιρετική και αφορούσε μόνο την πρώτη κατοικία.
Ο κωδικός για τις δαπάνες αποκατάστασης ακινήτων που μειώνουν τον φόρο.
Ο κωδικός για αφορολόγητες δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων.
Ο κωδικός για τα στοιχεία προσώπων που συνοικούν με τους φορολογουμένους και τους βαρύνουν όπου για πρώτη φορά ο φορολογούμενος θα πρέπει πέραν του ΑΦΜ να αναγράψει και τον ΑΜΚΑ για κάθε πρόσωπο ξεχωριστά.
ΠΗΓΗ: Έθνος