Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Γ.Παπανδρέου: "Το δίλημμα είναι ναι ή όχι στο ευρώ και την ΕΕ"
Σταθερός στις πολιτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε τη Δευτέρα το βράδυ είναι ο Πρωθυπουργός. Όπως δήλωσε στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο του για ένα δημοψήφισμα θα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
"Το δίλημμα δεν είναι αυτή ή άλλη κυβέρνηση", δήλωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με e-mail που διένειμε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού με πρακτικά της τοποθέτησης του. "Το δίλημμα είναι ναι ή όχι στη δανειακή σύμβαση, ναι ή όχι στην Ευρώπη, ναί ή όχι στο ευρώ", συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε τη Δευτέρα και πρόσθεσε ότι όλα θα κριθούν την Παρασκευή.
Οι πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ αναφέρουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως το σύστημα που θίγεται από την ελάφρυνση του χρέους, ήταν φυσικό να αντιδράσει λυσσαλέα.
Όσον αφορά στο θέμα των πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπανδρέου τις χαρακτήρισε υπεκφυγή και υποστήριξε ότι τελικά, με την επιλογή αυτή, θα συρόμασταν προς τη χρεοκοπία. Σχετικά με το μήνυμα που αναμένει από τη G20, εκτίμησε ότι αυτό θα είναι πως η δημοκρατία είναι υπεράνω των αγορών.
Ο κ. Παπανδρέου απάντησε επίσης σε όσα λέγονται ότι οι τράπεζες δεν θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους με το δημοψήφισμα να εκκρεμεί, τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα είναι στο τραπέζι.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ θετικά για το δημοψήφισμα φέρεται να έχουν τοποθετηθεί οι Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Έμμεση στήριξη» παρείχε η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση. Σημείωσε επίσης ότι η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η υποστήριξη αυτής της απόφασης.
Αποστάσεις φέρεται να τηρεί ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπ.Υγείας ανέφερε πως «δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα για δημοψήφισμα, που δεσμεύει την χώρα για 30 χρόνια», ενώ εξήγησε πως επιθυμεί να δει το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος πριν τοποθετηθεί.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ενώ η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν σε εξέλιξη, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Αγγελος Τόλκας ανέφερε πως «γίνεται μία συζήτηση πάνω στις πολιτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο κ. Παπανδρέου τη Δευτέρα», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η κυβέρνηση θα λαβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης.
Οι διεργασίες είναι έντονες, στον απόηχο της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού. Τρία τουλάχιστον κορυφαία κυβερνητικά στελέχη φέρονται από σοβαρά προβληματισμένοι έως εντελώς αρνητικοί στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό ήταν ραγδαίες, μετά τη γνωστοποίηση των προθέσων του κ. Παπανδρέου τη Δευτέρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και στη συνέχεια να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάτι που τοποθετείται χρονικά κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.
Έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και η βουλευτής Εύα Καϊλή ζήτησαν την παραίτηση του Πρωθυπουργού, την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία δεχόταν ισχυρούς κλυδωνισμούς μετά τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης της βουλευτού Μιλένας Αποστολάκη, που έφερε τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στους 152 βουλευτές. Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, σε δήλωσή της ζήτησε υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Αίσθηση εν τω μεταξύ προκάλεσε η αποκάλυψη πηγών του περιβάλλοντος του υπουργού ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν ενήμερος μόνον για την πρόταση περί ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και όχι για την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.
ΠΗΓΗ: Ισοτιμία
Σόιμπλε: Η Ελλάδα εκχωρεί μέρος της εθνικής της κυριαρχίας
Δώρο άδωρο: Η βοήθεια προς την Ελλάδα συνοδεύεται όχι μόνο από αφόρητες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά και από πολιτικές. Αυτό προκύπτει από συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νέο τεύχος του περιοδικού «Der Spiegel».
Για να δείξει ότι τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν στην Ελλάδα δεν αποτελούν προοίμιο για άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο γερμανός υπουργός οικονομικών λέει: «Οι ηγέτες της ευρωζώνης -μεταξύ των οποίων εκείνοι της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας- διευκρίνισαν, για μια ακόμη φορά, ότι η Ελλάδα είναι μια μοναδική, ιδιαίτερη περίπτωση, για την οποία έπρεπε να βρεθεί ειδική λύση. Για την πρόσθετη και πιο διαρκή βοήθεια που θα πάρει από τα μέλη της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει σκληρά μέτρα και να αποδεχθεί στενή επιτήρηση» λέει. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα εκχωρεί προσωρινά ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας της». «Δεν πιστεύω ότι άλλες χώρες θα δέχονταν ποτέ κάτι τέτοιο, εκτός αν βρίσκονταν σε ύστατη ανάγκη».
Η άποψη αυτή δεν είναι βέβαια νέα. Ο ίδιος ο κ.Σόιμπλε, αλλά και γενικότερα το Βερολίνο, έχουν επανειλημμένως διακηρύξει, ότι με την εμβάθυνση της ευρωζώνης, τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, πρέπει να εκχωρήσουν βασικά συστατικά της εθνικής κυριαρχίας τους, π.χ. στο θέμα του προϋπολογισμού -κι αυτό ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται σε κατάσταση ύστατης ανάγκης. Το πείραμα που γίνεται στην Ελλάδα σήμερα θα εφαρμοστεί λοιπόν, αργά ή γρήγορα, και στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας θα γενικευθεί και θα θεσμοποιηθεί σε κάθε γωνιά της.
Σχετικά με τις τράπεζες ο Σόιμπλε είπε, ότι δεν αποκλείει μια καταναγκαστική συμμετοχή τους στο κούρεμα. Θα προτιμούσαμε την εθελοντική συμμετοχή τους, είπε, αλλά, αν οι τράπεζες δεν το κάνουν, ξέρουμε κι άλλους, μη συναινετικούς τρόπους. Η εναλλακτική προοπτική για μια συμφωνία, όπως είπε αυτολεξεί, «είναι η μη συμφωνία, και αυτή θα έχει μεγάλες συνέπειες» -αν και απέφυγε να πει ποιες συγκεκριμένα.
Το ποιες μπορεί να είναι αυτές μπορεί πάντως εύκολα να μαντευθεί: Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου οικονομικών, οι τράπεζες που θα δεχθούν να ανταλλάξουν τα παλιά ελληνικά ομόλογά τους με νέα -με μειωμένη ονομαστική τιμή κατά 50%- θα πάρουν γι αυτό ένα νομικό «δώρο», ήτοι θα πάψουν να υπόκεινται πλέον στην ελληνική νομοθεσία, και θα μπορούν να υπαχθούν σε μια άλλη, για παράδειγμα τη βρετανική. Έτσι θα απαλλαχθούν από την πίεση του ελληνικού κοινοβουλίου, που με διάφορες αλλαγές στη νομοθεσία θα μπορούσε να κάνει αφόρητη τη ζωή τους. Οι τράπεζες, αντίθετα, που θα δεν θα δεχθούν το κούρεμα, θα είναι εκτεθειμένες στα «καψόνια» του ελληνικού κράτους.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ.Σόιμπλε δηλώνει αισιόδοξος, ότι η Ελλάδα θα λύσει μεσοπρόθεσμα τα προβλήματά της και θα μπορέσει να βγει στις χρηματιστικές αγορές μετά το 2021 -από τη στιγμή δηλαδή που το ποσοστό του συνολικού χρέους της θα έχει πέσει στο 120% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της.
«Μην ξεχνάτε τα ολοκληρωμένα μέτρα που λαμβάνονται για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων αρχίζοντας με την task force της Επιτροπής και τη μόνιμη παραμονή της τρόικας στην Αθήνα, καθώς και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας» λέει. «Τα προβλήματα πρέπει όμως να λυθούν μέσα στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη, αλλά με τη βοήθεια της Ευρώπης».
ΠΗΓΗ: Έθνος
Δημοψήφισμα-σταθμός για την πορεία της χώρας
Γεμίζοντας περίσκεψη αρκετούς βουλευτές, αλλά και «λυτρώνοντας» πολλούς άλλους, ωστόσο, σίγουρα αιφνιδιάζοντας τους περισσότερους, πλην ενός ολιγομελούς κύκλου στελεχών που γνώριζαν εξαρχής τις προθέσεις του, ο πρωθυπουργός -αφού έκανε μια μακροσκελή αναφορά στα οφέλη από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε- έφτασε στο πολιτικό διά ταύτα. Χωρίς να προσδιορίσει επακριβώς το χρόνο, ανακοίνωσε ότι για την έγκριση της νέας συμφωνίας θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, ενώ παρουσιάζοντας τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησής του για την επόμενη διετία ζήτησε να εκκινήσει και διαδικασία για την παροχή ψήφους εμπιστοσύνης.
«Συμμέτοχος»
Με τη φράση «μπαίνουμε σε νέα φάση της ιστορίας της χώρας» και πως θα πρέπει ο λαός να καταστεί «συμμέτοχος» στις αποφάσεις και τις επιλογές και να καθορίσει αμέσως και όχι εμμέσως την πορεία των πραγμάτων, έδωσε το στίγμα. Και αμέσως μετά ξεκαθάρισε: Για τη νέα σύμβαση θα πάμε σε δημοψήφισμα, αφού προηγηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από τους «πράσινους» βουλευτές. Η απόφαση να τεθεί σε δημοψήφισμα η έγκριση της νέας συμφωνίας συνιστά -όπως αναγνώριζαν ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ- επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου.
Αν η κίνηση του βγει, ο κ. Παπανδρέου θα έχει πετύχει τη νομιμοποίηση ακόμη και εκ των υστέρων μιας αντιδημοφιλούς πολιτικής που χωρίς να εξαγγελθεί από τα προεκλογικά μπαλκόνια προκάλεσε επαχθή βάρη -ιδίως στις οικονομικά πιο αδύναμες ομάδες πολιτών- οδηγώντας σ' αυτό που και ο ίδιος υποχρεώθηκε να παραδεχθεί όταν παρατήρησε ότι η χώρα με ευθύνη πολλών και διάφορες στοχεύσεις οδεύει στην αναρχία και το χάος, ενώ υπονομεύονται οι δημοκρατικοί της θεσμοί. Αν το επικείμενο δημοψήφισμα λάβει διαστάσεις μαζικής κυβερνητικής αποδοκιμασίας σ' ένα «γραπτό» κίνημα αγανακτισμένων, τότε οι εκλογές θα είναι μονόδρομος, καθώς ο κ. Παπανδρέου έδωσε ξεκάθαρα δεσμευτικό χαρακτήρα στην όποια απόφαση των πολιτών λέγοντας «αν δεν την θέλει ο λαός, δεν θα υλοποιηθεί».
Σε μια τέτοια περίπτωση ο ορίζοντας της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη θα είναι εξαιρετικά βραχύς και επείγον ορόσημο ενδεχομένως μιας νέας «πολιτικής» με απρόβλεπτες ενδεχομένως συνέπειες για τη χώρα. Σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για «πράξη εκτόνωσης και λύτρωσης δημοκρατικά οργανωμένη που θα επιτρέψει την ακώλυτη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής», όλα «θα κριθούν στους επόμενους τρεις μήνες». Όπως ανέφερε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα έχει καταβληθεί η έκτη δόση.
Νέο πρόγραμμα
Θα ακολουθήσει το νέο δανειακό πρόγραμμα, το οποίο θα μετουσιωθεί στη νέα δανειακή σύμβαση που θα ψηφιστεί και από τη Βουλή και το λαό, ενώ έπεται η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και του προϋπολογισμού του 2012 και οι διαπραγματεύσεις για το PSI plus. Άλλη κυβερνητική πηγή, πάντως, προσδιόριζε με μεγαλύτερη ακρίβεια ως χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος τα μέσα Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προσδιόρισε εν πολλοίς και το βασικό πυρήνα του ερωτήματος που θα τεθεί στο δημοψήφισμα. «Θέλει ο λαός τη συμφωνία ή να την απορρίψουμε;» είπε και αποδοκίμασε την καταιγιστική κριτική της Αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η επιλογή του «δεν αποτελεί υπεκφυγή».
Άφησε, όμως, σαφώς να εννοηθεί ότι οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά τον «ορυμαγδό» αντιδράσεων από τα υπόλοιπα κόμματα στην αρχική επιδίωξη της κυβέρνησης να εγκριθεί η νέα σύμβαση από τη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων. Δεν πρόλαβαν να συνέλθουν από την έκπληξη και την έκδηλη αμηχανία τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κι άκουσαν σχεδόν αμέσως τον πρωθυπουργό να απορρίπτει ως επιλογή τις εκλογές γιατί, όπως δικαιολόγησε, θα «διαιρούσαν το λαό» και θα κόστιζαν στη χώρα μια «ολισθηρή διαδρομή προς την άτακτη χρεοκοπία», αλλά να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για τα επόμενα δύο χρόνια δουλειάς που έχει μπροστά της, όπως είπε, η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, όμως, ακούγονταν και πάλι, επίμονες φωνές για «άλλου είδους λύσεις», όπως του βουλευτή Πειραιά Δ. Λιντζέρη που επανέφερε επιστολικά την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Μην αφήνοντας σε κανέναν από τους βουλευτές περιθώρια για να «μεταφράσει» λάθος τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην οποία εισέρχεται από αύριο η Βουλή, τόνισε «είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η έκφραση εμπιστοσύνης στην πολιτική που θα ακολουθηθεί». Με απλά λόγια, ο πρωθυπουργός είπε στους κυβερνητικούς βουλευτές ότι όποιος του δώσει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ψήφο εμπιστοσύνης αίρει οποιαδήποτε επιφύλαξη για τη στήριξη στο εξής όσων αποφάσεων και νομοθετημάτων έρθουν προς έγκριση στη Βουλή είτε για την υλοποίηση της νέας συμφωνίας είτε για την προώθηση των πολιτικών της κυβέρνησης. «Στις αρχές του 2012 θα υπάρχει νέο τοπίο. Δεν θα παλεύουμε κάθε μέρα με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Απερίσπαστοι θα μπορούμε να ρίξουμε όλες τις δυνάμεις όχι για να αποτρέψουμε το κακό, αλλά για να προωθήσουμε τις αλλαγές», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσπαθώντας να προσδώσει αίσθημα προοπτικής στους βουλευτές.
Ο δρόμος
Την ίδια ώρα επιχείρησε να διαβεβαιώσει και τους πολίτες ότι μπορεί ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος -δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα- αλλά έχει ένα τέλος. Ενώ προκάλεσε αίσθηση όταν επιχείρησε να αναδείξει τις νέες πολιτικές και κοινωνικές γραμμές φέρνοντας σε αντιδιαστολή τις πολιτικές δυνάμεις με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ που αγωνίζονται να δώσουν στη χώρα τη χαμένη της δημοσιονομική τιμή, με όσα παρωχημένα κέντρα εξουσίας αγωνίζονται για τα κεκτημένα του παρελθόντος και την επαναφορά στην Ελλάδα της δραχμής, με ιδιοτελή σκοπό να εξαγοράσουν τη χώρα φτηνά.
Με φόντο τα όσα έγιναν στη χώρα κατά τη διάρκεια των παρελάσεων ξεκαθάρισε ότι η βία, η λασπολογία, η αναζήτηση άλλοθι και αποδιοπομπαίων τράγων, η συνωμοσιολογία και το ψέμα δεν υπηρετούν την πατρίδα και κατέληξε ότι τα λαϊκά δικαστήρια δεν θα έδιωχναν ούτε το χρέος ούτε θα έφερναν επενδύσεις. Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κ.Ο. οι περισσότεροι βουλευτές προσπαθούσαν να «αφομοιώσουν» τις εξελίξεις και να ερμηνεύσουν τις επιδιώξεις του πρωθυπουργού. Οι πλέον έμπειροι έδειχναν εξαιρετικά ανήσυχοι για το τέλος του δρόμου τόσο για τη χώρα όσο και για το ΠΑΣΟΚ.
Αν πετύχει
Αν η κίνηση του βγει, ο κ. Παπανδρέου θα έχει πετύχει τη νομιμοποίηση ακόμη και εκ των υστέρων μιας αντιδημοφιλούς πολιτικής που χωρίς να εξαγγελθεί από τα προεκλογικά μπαλκόνια προκάλεσε επαχθή βάρη -ιδίως στις οικονομικά πιο αδύναμες ομάδες πολιτών.
Κι αν όχι...
Αν το επικείμενο δημοψήφισμα λάβει διαστάσεις μαζικής κυβερνητικής αποδοκιμασίας σ' ένα «γραπτό» κίνημα αγανακτισμένων, τότε οι εκλογές θα είναι μονόδρομος, καθώς ο κ. Παπανδρέου έδωσε ξεκάθαρα δεσμευτικό χαρακτήρα στην όποια απόφαση των πολιτών
Σύμφωνα με ορισμένους ανοίγει από σήμερα και το παιχνίδι της επόμενης μέρας στο κυβερνών κόμμα, καθώς είχαν νωρίτερα σημειώσει την αποστροφή του κ. Βενιζέλου ότι θα χρειαστεί γενναία ανανέωση θεσμών, ιδεών, αλλά και προσώπων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ακριβότερα έως και 120 ευρώ τα τέλη κυκλοφορίας του 2012
Ακριβότερα έως και 120 ευρώ θα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2012 οι ιδιοκτήτες οχημάτων.
Η πληρωμή των τελών και η προμήθεια του σήματος θα γίνει από τις τράπεζες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Ανάλογα με τον κυβισμό των IX αυτοκινήτων τα τέλη είναι αυξημένα από 2 έως 120 ευρώ ενώ έχουν αναπροσαρμοστεί και τα πράσινα τέλη του 2011 (αναλόγως με τους ρύπους).
Στα μεσαία αυτοκίνητα τα νέα τέλη διαμορφώνονται στα 135 από 120 ευρώ από τα 1.072 μέχρι τα 1.357 κυβικά εκατοστά και σε 240 από 220 ευρώ από 1.358 μέχρι 1.548 κυβικά εκατοστά. Η μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 120 ευρώ καταγράφεται στα αυτοκίνητα πάνω από 4.001 κυβικά εκατοστά, με τα νέα τέλη να διαμορφώνονται στα 1.320 από 1.200 ευρώ.
Κατηγορία


Κυλινδρισμός (κ.εκ.)
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)

Α'
Έως
300
22
Β'
301 -
785
55
Γ'
786 -
1.071
120
Δ'
1.072 -
1.357
135
Ε'
1.358 -
1.548
240
ΣΤ'
1.549 -
1.738
265
Ζ'
1.739 -
1.928
300
Η'
1.929 -
2.357
660
Θ'
2.358 -
3.000
880
Ι'
3.001 -
4.000
1.100
Κ'
4.001
και άνω
1.320
Αυξήσεις στα τέλη από 10 μέχρι 40 λεπτά ανά γραμμάριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επιβάλλονται στα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την 1-11-2010.
Κλιμάκιο εκπομπών CO2


Τέλη κυκλοφορίας ανά γραμμάριο CO2

0 – 100
0
101 – 120
0,9
121 – 140
1,1
141 – 160
1,7
161 – 180
2,25
181 – 200
2,55
201 – 250
2,8
Άνω των 251
3,4
Στα ανωτέρω αυτοκίνητα περιλαμβάνονται και τα τύπου Jeep αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό τους ως επιβατικών ή φορτηγών.
Τα υβριδικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες έως 1.929 κ.εκ. απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
Οχήματα για τα οποία δεν καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας, όπου έχει χορηγηθεί απαλλαγή, υποχρεούνται στην προμήθεια ειδικού σήματος έναντι 5 ευρώ που αποτελεί το κόστος παραγωγής και διάθεσης αυτού. Για Ι.Χ κρατικών υπηρεσιών και του Διπλωματικού Σώματος δεν υπάρχει υποχρέωση προμήθειας ειδικού σήματος. Για τα αυτοκίνητα οχήματα Κρατικών Υπηρεσιών , Διπλωματικού Σώματος και Ξένων Αποστολών που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας και έχουν συμβατικές πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας , χορηγούνται δωρεάν σήματα.
· Το πρόστιμο για μη προμήθεια σήματος τελών κυκλοφορίας, είναι 30 ευρώ αν το κόστος του σήματος είναι χαμηλότερο ή ίσο με το ύψος του τέλους αν υπερβαίνει τα 30 ευρώ.
· Η διάθεση των σημάτων θα γίνει και φέτος από τις τράπεζες. Στην εφορία τους θα πρέπει να απευθύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόνο στην περίπτωση όπου δεν έχουν λάβει ειδοποιητήριο, το έχουν χάσει, στο ειδοποιητήριο αναγράφονται λανθασμένα στοιχεία, στην περίπτωση εκπρόθεσμης προμήθειας και στην περίπτωση όπου το όχημα τίθεται σε κυκλοφορία μετά την 1η Οκτωβρίου 2011. Στις περιπτώσεις αυτές, η προμήθεια του σήματος γίνεται με την προσκόμιση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.
· Σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή καταστροφής του ειδικού σήματος, στον κάτοχο χορηγείται νέο σήμα χωρίς άλλη επιβάρυνση αλλά με πρόστιμο 30 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερη
Η ECON Ενημερωτική και η Ε.ΦΟ.Β.Ε. αλλάζουν έδρα
Αγαπητοί αναγνώστες, σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα θα μπορείτε να βρείτε την ECON Ενημερωτική και την Ε.ΦΟ.Β.Ε. στα νέα τους γραφεία, επί της οδού Εγνατίας 1, 2ος όροφος,  Θεσσαλονίκη.
Τα τηλέφωνά μας παραμένουν τα ίδια. Δυστυχώς λόγω κάποιον τεχνικών προβλημάτων από το δίκτυο του ΟΤΕ, αν δεν μπορέσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, καλέστε μας στο 6970 990010.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Οι μειώσεις στις συντάξεις από την 1η Νοεμβρίου
«Κουρεμένες» έως και 50% θα είναι από την 1η Νοεμβρίου οι συντάξεις για περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους μετά την παρακράτηση των διπλών εισφορών, στις κύριες και στις επικουρικές, που επιβάλλονται για την κάλυψη ελλειμμάτων των Ταμείων και την εξοικονόμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Oι σωρευτικές μειώσεις -μαζί με τις ήδη παρακρατούμενες εισφορές τύπου ΛAΦKA- κυμαίνονται από 2,85% έως και 50%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, την ηλικία του συνταξιούχου και το ταμείο από το οποίο συνταξιοδοτείται. Οι μόνοι που «διασώζονται» είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, με κύριες συντάξεις έως τα 1.000 ευρώ ή έως τα 1.200 ευρώ αν είναι ηλικίας πάνω από τα 55 καθώς και όσοι εισπράττουν επικουρικές συντάξεις έως 150 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα (ETEAM). Αντιθέτως, βαριές είναι οι απώλειες για τους νέους σε ηλικία συνταξιούχους κάτω των 55 ετών με υψηλές συντάξεις, καθώς οι συντάξεις τους μειώνονται από συνολικά 4 εισφορές (η μείωση φτάνει σχεδόν τα 1.000 ευρώ το μήνα). Το «κούρεμα», όπως προκύπτει από τα παραδείγματα, μειώνει κατά 30% τις μέσες συντάξεις.
Οι μειώσεις που «τρέχουν» από την 1η Νοεμβρίου
Κύριες συντάξεις
Μείωση 20% για το τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών.
Επικουρικές συντάξεις
Στο ETEAM μείωση 30% για το τμήμα της σύνταξης από τα 150 ευρώ και πάνω. Στα ταμεία του TAYTEKΩ - ΔEH, OTE, EΛTA, ETAT (στα ταμεία των τραπεζο-υπαλλήλων που χορηγούν επικουρική σε υποκατάσταση της κύριας, η παρακράτηση γίνεται στο 50% της σύνταξης) και πρώην ETBA - 15% και στο Mετοχικό Tαμείο Πολιτικών Yπαλλήλων 20% ανεξαρτήτως ποσού και επιπλέον 50% για τα ποσά των μερισμάτων πάνω από τα 500 ευρώ μετά την πρώτη περικοπή. Ειδικά για τα επικουρικά η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από την 1/1/2012 θα επανακαθοριστούν, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των επικουρικών ταμείων, τα ποσοστά αναπλήρωσης έτσι ώστε καμιά επικουρική ελλειμματικού ταμείου να μην ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού (αντί του 45% - 65% σήμερα). Παράλληλα θα γίνουν πολλές συγχωνεύσεις Ταμείων.
ΕΦΑΠΑΞ
Μείωση 15% στο Tαμείο Πρόνοιας Δημοσίων Yπαλλήλων για όσους εξήλθαν από την υπηρεσία το 2010 και 20% για όσους βγήκαν σε σύνταξη το 2011. Kατά 25% είναι η μείωση του εφάπαξ για υπαλλήλους της ΔEH που συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και 30% για όσους βγήκαν σε σύνταξη το 2011 και 30% στο Tαμείο Πρόνοιας των εργαζομένων στην Eμπορική Τράπεζα. Το 2012 αναμένονται, ωστόσο, μειώσεις σε όλα τα Ταμεία με βάση αναλογιστικές μελέτες που θα συνδέουν τις εισφορές με τα ποσά των εφάπαξ.
Παραδείγματα
Παράδειγμα 1
Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ. Στην κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ η μηνιαία εισφορά επιβάλλεται από τα 1.200 ευρώ και πάνω, δηλ. στα 200 ευρώ και είναι 40 ευρώ το μήνα (- 2,85%) αν ο συνταξιούχος είναι άνω των 55 ετών. Aν είναι κάτω των 55 ετών η εισφορά είναι διπλάσια (40%) και επιβάλλεται από τα 1.000 ευρώ και πάνω, δηλ. στα 400 ευρώ, φτάνοντας τα 160 ευρώ το μήνα (-11,43%). Για την επικουρική δεν έχει καμία απώλεια.
Παράδειγμα 2
Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 2.000 ευρώ και επικουρική 700 ευρώ από το ΕΤΕΑΜ. H σύνταξη των 2.000 ευρώ για το συνταξιούχο ηλικίας άνω των 60 ετών ψαλιδίζεται με την εισφορά ΛAΦKA 7% (-140 ευρώ) και στη συνέχεια το υπόλοιπο ποσό (1.860 - 1.200 ευρώ, δηλ. τα 660) με τη νέα εισφορά 20% (-132 ευρώ) μείωση συνολικά κατά 272 ευρώ φτάνοντας στα 1.728 ευρώ (- 13,6%). Aν, ο συνταξιούχος είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών αλλά πάνω από 55 ετών θα έχει διπλή μείωση από την πρόσθετη εισφορά ΛAΦKA (στα 1.860 ευρώ, επιπλέον μείωση 6%) στα 1.748,40 ευρώ και με την επιβολή εισφοράς 20% στη διαφορά πάνω από τα 1200 ευρώ (548,40 ευρώ) χάνει άλλα 109,68 ευρώ, και πέφτει στα 1.638,72 ευρώ (-18%). Aν είναι ηλικίας κάτω των 55 ετών επιβάλλεται η πρόσθετη εισφορά 40% επί της διαφοράς (1.748,40 ευρώ - 1.000 ευρώ) δηλ. επιπλέον μείωση 299,36 ευρώ και συνολικά ? 550,96 ευρώ, πέφτοντας στα 1.449 ευρώ (-27,60 %). Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η επικουρική σύνταξη των 700 ευρώ του ETEAM περιορίζεται στα 486 ευρώ (-30,5%) από τη διπλή επιβολή ΛAΦKA και την παρακράτηση επιπλέον 30% στο ποσό πάνω από τα 150 ευρώ (700 Χ εισφορά ΛAΦKA 10% + μείωση 30% επί των 480 ευρώ που απομένουν μετά την πρώτη παρακράτηση). Δηλ. συνταξιούχος κάτω των 55 ετών θα έχει συνολικό εισόδημα 1.935 ευρώ, αντί των 2.700, μηνιαία απώλεια 765 ευρώ ή σε ποσοστό 28,33%.
Παράδειγμα 3
Στο Δημόσιο, όπου δεν ισχύει το πλαφόν των 2.773,40 ευρώ για πολλές ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων, η μηναία απώλεια μπορεί να φτάσει και τα 1.742 ευρώ το μήνα (-43,5%) σε σύνταξη 4.000 ευρώ που εισπράττει συνταξιούχος κάτω των 55 ετών, χωρίς τη μείωση της επικουρικής. H νέα κύρια σύνταξη περιορίζεται στα 2.992 ευρώ (-1.008 ευρώ ή -25,2%) αν είναι πάνω από 60 ετών, στα 2.717 ευρώ αν είναι από 55 - 60 ετών (-1.283 ευρώ ή σε ποσοστό -32%) και στα 2.258 ευρώ (-1.742 ευρώ ή σε ποσοστό -43,5%) αν είναι κάτω των 55 ετών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Βonus για τη χρήση φοροκάρτας
Περαιτέρω κίνητρα σε όσους κάνουν χρήση της κάρτας αποδείξεων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Νικολόπουλου.
Όπως εξηγεί με το έγγραφό του ο υπουργός, "το υπουργείο αποφάσισε σε πρώτη φάση να αποκλείσει τις κάρτες των τραπεζών από το ρόλο της κάρτας αποδείξεων, δεδομένου ότι η κάρτα αποδείξεων δεν είναι τραπεζικό προϊόν, έχει διαφορετική λειτουργικότητα από τις κάρτες τραπεζών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αγορές τοις μετρητοίς".
Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος ενημερώνει τον βουλευτή ότι το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί αμέσως μετά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης.
Στο ερώτημα του κ. Νικολόπουλου "πώς διασφαλίζεται ότι το ποσό που πληρώνει ο πολίτης για το προϊόν ή την υπηρεσία που αγοράζει ταυτίζεται με την καταχώριση που περνά στο υπουργείο, μέσω της φοροκάρτας", ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι "κατά τη χρήση της κάρτας αποδείξεων εκδίδεται αποδεικτικό, το οποίο ο πολίτης δύναται να αντιπαραβάλει με την νόμιμη απόδειξη λιανικής πώλησης".
Σε άλλο ερώτημα "ποια μέτρα θα λάβει το υπουργείο ώστε να τοποθετηθούν POS σε όλα τα εμπορικά σημεία", ο υπουργός αναφέρει ότι "το υπουργείο δεν έχει λάβει προς το παρόν κάποια συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ωστόσο προς όφελος του επιτηδευματία να μπορεί να εξυπηρετήσει καταναλωτές που κάνουν χρήση της κάρτας αποδείξεων".
ΠΗΓΗ: Έθνος
Δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση
Δημοψήφισμα -για δεύτερη φορά στη μεταπολίτευση- για την επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης από τον ελληνικό λαό προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
«Εθνική απάντηση στο μείζον εθνικό ερώτημα», είπε ότι ζητάει από τους Έλληνες, ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι εμπιστεύεται τους πολίτες.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει ενισχυμένη στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις την επόμενη διετία.
«Η συμφωνία των Βρυξελλών απομακρύνει την ανασφάλεια, μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και να πραγματοποιήσουμε με μεγαλύτερη άνεση τις αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία και επιβεβαιώνει τη θέση μας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σχολιάζοντας σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Κανείς δεν πανηγυρίζει, επειδή το μέλλον έγινε πιο ρόδινο. Εγινε όμως πιο εύκολο. Ας καταλάβουν όμως οι κήρυκες της μιζέριας ότι δεν θα μας απαγορεύσει κανείς να χαιρόμαστε που απαλλάχθηκε ο Ελληνας φορολογούμενος από δεκάδες δισεκατομμύρια χρέους».
«Τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί αν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου που απήθυνε νέα έκκληση για συναίνεση: «Θεωρώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να στηρίξουν τη συμφωνία», είπε.
Απαντώντας εκ νέου στους «φόβους για χρεοκοπία», ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Η συμφωνία αυτή ακριβώς ρυθμίζει το χρέος. Και διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει».
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία στην ΕΕ σημαίνει ελάφρυνση του χρέους και 4,5 δισεκατομμύρια λιγότεροι τόκοι το χρόνο. «Μεγαλύτερη λιτότητα φέρνουν να μεγαλύτερα χρέη», τόνισε και έκανε λόγο για συστηματική προσπάθεια παραπληροφόρησης από ορισμένα ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα.
Επανέλαβε ότι με κοινές μετοχές θα συμβάλλει ο προϋπολογισμός στη διάσωση των τραπεζών και, όπως είπε, αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, «εφόσον χρειαστεί, να εθνικοποιηθούν, να κρατικοποιηθούν».
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πρόστιμο 100 ευρώ στους καταναλωτές που δεν παίρνουν απόδειξη
Πρόστιμο 100 ευρώ να επιβάλλει το ΣΔΟΕ στους καταναλωτές που «συλλαμβάνονται» να μην ζητούν αποδείξεις.
Το νέο ποινολόγιο για τις φορολογικές παραβάσεις που θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι:
1. Επιβάλλεται πρόστιµο 100 ευρώ σε βάρος των φυσικών προσώπων, ιδιωτών - καταναλωτών, για τα οποία διαπιστώνεται κατά τη διάρκεια προληπτικού φορολογικού ελέγχου είτε σε επαγγελµατική εγκατάσταση επιτηδευµατία είτε εκτός αυτής ότι δεν απαίτησαν ή δεν αποδέχθηκαν ή αποδέχθηκαν ανακριβή φορολογικά στοιχεία αξίας για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών, µε αποτέλεσµα τη µη έκδοση, τη µη εµπρόθεσµη ή την ανακριβή έκδοση στοιχείου από τον επιτηδευµατία.
2. Για την επιβολή του προστίµου αυτού συντάσσεται άµεσα ∆ιαπιστωτική Πράξη - Απόφαση Επιβολής Προστίµου (∆Π-ΑΕΠ), που υπογράφεται από τα µέλη του συνεργείου ελέγχου και αντίτυπο αυτής παραδίδεται στον παραβάτη, ο οποίος υπογράφει σχετικά για την παραλαβή και την αποδοχή της παράβασης. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής, η άρνηση αυτή σηµειώνεται σχετικά επί του σώµατος της ∆Π-ΑΕΠ. Αντίτυπο της ∆Π-ΑΕΠ παραδίδεται εντός της επόµενης εργάσιµης ηµέρας στη ∆ΟΥ στη χωρική αρµοδιότητα της οποίας διαπιστώθηκε η παράβαση.
3. Το πρόστιµο επιβάλλεται σε βάρος του φυσικού προσώπου που συναλλάχθηκε και επί συνόλου φυσικών προσώπων που συναλλάχθηκαν από κοινού (παρέα) το πρόστιµο επιβάλλεται σε τουλάχιστον ένα φυσικό πρόσωπο.
4. Το πρόστιµο καταβάλλεται εντός 10 ηµερών σε οποιαδήποτε ∆ΟΥ, µε έκπτωση 50%. Στις περιπτώσεις µη καταβολής του προστίµου, αυτό βεβαιώνεται στη ∆ΟΥ στη χωρική αρµοδιότητα της οποίας διαπιστώθηκε η παράβαση στο σύνολό της.
∆εν επιβάλλεται πρόστιµο σε βάρος φυσικού προσώπου ιδιώτη, εφόσον οι παραβάσεις µη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων σε βάρος επιτηδευµατία προέκυψαν από καταγγελία του ίδιου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Εγγυημένες καταθέσεις, στο «κουρείο» τα δάνεια
Ασφαλείς και εγγυημένες είναι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.Τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), οι πόροι του οποίου προέρχονται από τις τράπεζες που μετέχουν σε αυτό. Στην περίπτωση δε που "σκάσει" κάποια τράπεζα, η αποζημίωση του καταθέτη ανέρχεται κατ' ανώτατο όριο στις 100.000 ευρώ [άρθρο 9 παρ 2(α) του ν. 3746/2009- ΦΕΚ 27 Α΄ 16/02/2009].
Το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι καταθέτες είναι ότι:
Στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών που έχουν δηλαδή ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσοτέρων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση. Και συνυπολογιζομένων και των λοιπών καταθέσεών του, καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ.
Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο, τέλος ή εισφορά.
Το όριο κάλυψης των πελατών των τραπεζών για επενδυτικές υπηρεσίες είναι 30.000 ευρώ ( άρθρο 10 παρ.1α του ν. 3746 / 2009).
Στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων του ΤΕΚΕ συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, εκτός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ειδικότερα συμμετέχουν 39 πιστωτικά ιδρύματα, από τα οποία 18 είναι ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, 16 είναι συνεταιριστικές τράπεζες και 5 είναι υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων με καταστατική έδρα σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης).
Πιστωτικό ίδρυμα που δεν συμμετέχει στο ΤΕΚΕ δεν μπορεί να δέχεται καταθέσεις.
Διευκρινίζουμε ότι τα υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων που η έδρα τους βρίσκεται σε χώρα της ΕΕ δεν συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ, γιατί καλύπτονται από το αντίστοιχο σύστημα εγγύησης καταθέσεων της χώρας τους.
Τα κεφάλαια του ΤΕΚΕ προέρχονται από το ιδρυτικό κεφάλαιο, τις αρχικές και τις ετήσιες τακτικές εισφορές των πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο Ταμείο καθώς και από έκτακτους πόρους που προέρχονται από δωρεές, ρευστοποίηση απαιτήσεων, συμπληρωματικές εισφορές και δάνεια.
Οι ετήσιες εισφορές των τραπεζών αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο. Στην περίπτωση τώρα που τα διαθέσιμα κεφάλαια δεν επαρκούν για την καταβολή αποζημιώσεων στους καταθέτες, τότε τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ υποχρεούνται να καταβάλουν συμπληρωματική εισφορά, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. (και δεν μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο της ετήσιας τακτικής εισφοράς, το ποσό δε της συμπληρωματικής εισφοράς θα συμψηφίζεται με τις τακτικές εισφορές των πιστωτικών ιδρυμάτων των επόμενων ετών).
Στην περίπτωση που υπάρξει "κανόνι", το ΤΕΚΕ, καταρτίζει κατάλογο καταθετών, οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωση με βάση τα στοιχεία που του υποβάλλονται από το πιστωτικό ίδρυμα και τους ενημερώνει και καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις, χωρίς καταβολή τόκου για το διάστημα μέχρι την καταβολή της αποζημίωσης. Οι αποζημιώσεις απαλλάσσονται από κάθε είδους φόρο - τέλος. Τέλος αποζημιώνει τους καταθέτες εντός 20 εργάσιμων ημερών από την ημέρα κατά την οποία οι καταθέσεις κατέστησαν μη διαθέσιμες. Προκειμένου για τη καταβολή αποζημιώσεων σε καταθέτες, η παράταση της προθεσμίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα εργάσιμες ημέρες.
Οι ανήλικοι συνδικαιούχοι μιας κατάθεσης δεν διαφοροποιούνται ως καταθέτες για τα δικαιώματα από την προστασία των καταθέσεών τους. Τα δικαιώματα όμως αυτά τα ασκούν οι έχοντες τη γονική μέριμνα.
Οι προθεσμιακές καταθέσεις καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, όπως και οι καταθέσεις Ταμιευτηρίου και οι καταθέσεις όψεως.
Τα repos εξαιρούνται από την έννοια των καταθέσεων, όμως οι απορρέουσες από τα repos απαιτήσεις καλύπτονται από το σύστημα αποζημίωσης επενδυτών του ΤΕΚΕ. (άρθρο 9, παρ.1 ν. 3746/2009 - ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009).
Τα Αμοιβαία Κεφάλαια δεν καλύπτονται από το Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων.
Τα επενδυτικά προϊόντα των τραπεζών, όπως συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα, swaps δεν καλύπτονται αφού δεν αποτελούν καταθέσεις.
Οι καταθέσεις σε ξένα νομίσματα (π.χ. δολάρια ΗΠΑ) καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης. Το όριο της αποζημίωσης των 100.000 ευρώ ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση (άρθρο 9, παρ. 2.β, ν. 3746/2009 - ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009)
Οι καταθέσεις σε υποκατάστημα ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρωπαϊκής Eνωσης (π.χ. Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία) είναι επίσης εγγυημένες, καθώς ισχύει το όριο της αποζημίωσης των 100.000 ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.
Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που έχουν κατάθεση σε υποκατάστημα ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Eνωσης (π.χ. Αίγυπτος Αλβανία, Σερβία). Τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών συμμετέχουν στο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων της Κύπρου.
Ερχονται ρυθμίσεις
Ευκολίες αποπληρωμής με συνταγή από τις ΗΠΑ και στους καλοπληρωτές
Εμμεσες θετικές επιπτώσεις στα υφιστάμενα δάνεια των ιδιωτών φέρνει η αναδιάρθρωση του χρέους, επηρεάζοντας παράλληλα αρνητικά όλον τον μελλοντικό δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η αναδιάρθρωση χρέους δεν επηρεάζει άμεσα τους δανειολήπτες, αφού τα δάνεια δεν πρόκειται να επηρεαστούν ή να μειωθούν, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα "κουρευτούν" δραματικά. Το ύψος του όποιου δανείου έχουν οι ιδιώτες θα παραμείνει το ίδιο, ανάλογα με την προτέρα οικονομική κατάσταση, ωστόσο οι τράπεζες συντονισμένα θα κληθούν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις ακόμη και ενήμερων δανείων. Αυτή η ρύθμιση θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη μείωση του ύψους της μηνιαίας δόσης μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς και περίοδο χάριτος σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, αργότερα όμως θα περιλαμβάνει και "κούρεμα" του κεφαλαίου και των τόκων.
Ηδη στις ΗΠΑ, που προηγήθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση, έχει ξεκινήσει μια ανάλογη διαδικασία, αλλά και εδώ σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων δανείων που θεωρούνται χαμένα μια αμερικάνικη τράπεζα έχει ξεκινήσει "κούρεμα" του συνολικού ποσού οφειλής έως και 50%. Η άλλη επίπτωση, η αρνητική, συνδέεται με την έλλειψη κεφαλαίων που θα υποστούν οι τράπεζες μετά το "κούρεμα", έλλειψη που θα οδηγήσει σε οριστικό κόψιμο της χρηματοδότησης. Εκεί εκφράζονται φόβοι ότι οι τράπεζες δεν θα δίνουν ακόμη ούτε εγγυητικές προς τις επιχειρήσεις, ενώ για τα νοικοκυριά ούτε λόγος για οποιαδήποτε μορφή χρηματοδότησης, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ενδεχόμενο αυτό θα προέλθει από έναν πιθανό αποκλεισμό των τραπεζών από τις αγορές.
ΠΗΓΗ:Έθνος

Οδηγός επιβίωσης για μικροεπενδυτές
Το ύψος του "κουρέματος" δεν παίζει καταλυτικό ρόλο στην πορεία των περισσότερων μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς ήδη αυτές έχουν υποχωρήσει σε νέα ιστορικά χαμηλά "πληρώνοντας" τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, εάν οι τράπεζες υποστούν νέες πιέσεις, το σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουν ρευστοποιήσεις, έστω και με μικρότερη ένταση, και στις υπόλοιπες μετοχές του Χ.Α.
Σχεδόν μηδενικές αναμένεται να είναι και οι επιπτώσεις στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού, διότι η αποτίμηση των ομολόγων γίνεται σε καθημερινή βάση, και μάλιστα στις τρέχουσες αξίες της αγοράς.
Οσο αφορά τις μετοχές η προσοχή εστιάζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων, ο οποίος όμως, άμεσα ή άμεσα, επηρεάζει και τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς κλάδους, οι οποίοι δεν έχουν πολλές προσβάσεις στη χρηματοδότηση.
Το προηγούμενο της Proton Bank, η οποία πέρασε στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με τις μετοχές της τράπεζας ουσιαστικά να ακυρώνονται, αυξάνει τους φόβους των επενδυτών για το τι μέλλει γενέσθαι εάν τον ίδιο "δρόμο" ακολουθήσουν και άλλα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Παράγοντες της αγοράς σχεδόν αποκλείουν ανάλογη εξέλιξη για κάποια από τις υπόλοιπες τράπεζες, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η ενδεχόμενη προσφυγή στο ΤΧΣ μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ μεγάλο dilution ("αλλοίωση"), κάτι που μεταφράζεται ουσιαστικά σε μείωση της αξίας των μετοχών.
Και αυτό επειδή το κράτος θα προσδιορίσει τις μετοχικές αξίες σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες, μέσω της έκδοσης νέων μετοχών. Πάντως, ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton, Δημήτρης Τζάνας, θεωρεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα σηματοδοτήσει και την κρατικοποίησή τους με την προσφυγή τους στο ΤΧΣ.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Σαρρής, εκπρόσωπος της ομώνυμης χρηματιστηριακής σημειώνει ότι το μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους πλήττει τις εγχώριες τράπεζες τόσο σε κεφάλαια όσο και σε ρευστότητα, αφού ένα κούρεμα της τάξεως του 50% θα επιφέρει συνολικές ζημιές της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, όταν σήμερα η συνολική κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται περίπου σε 4 δισ. ευρώ.
Μικρές απώλειες
Οι ομολογιούχοι επενδυτές έγραψαν τις μικρότερες απώλειες από την αρχική τους επένδυση σε σχέση με τις ζημιές που είχαν οι ιδιώτες επενδυτές που είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Οι αποδόσεις των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού παρουσίασαν κατά μέσο όρο απώλειες 17,58% το 2010, όταν το σύνολο των ελληνικών ομολόγων είχαν χάσει έως το 70% της αξίας τους στις αγορές. Οταν η Ελλάδα προσέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης και στο ΔΝΤ η αγορά των ομολόγων κατέρρευσε και τα σπρεντ εκτοξεύθηκαν στα ύψη, ενώ οι τιμές τους έπεσαν στο ναδίρ.
Το 2010 όμως η εγχώρια αγορά των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων... ύψωσε τείχη προστασίας για τους μεριδιούχους χάρη στις έγκαιρες κινήσεις των διαχειριστών.
Τα ποσοστό των ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους μειώθηκε στο ελάχιστο επίπεδο που προβλέπει ο κανονισμός διαχείρισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το ορίζει μέχρι το 65% της συνολικής αξίας τους, ενώ το ανώτατο όριο φθάνει στο 80%. Το υπόλοιπο 10% των κεφαλαίων μπορεί να επενδυθεί σε ποσοστό 5% σε μετοχές και το υπόλοιπο 5% να βρίσκεται στο ταμείο ως ρευστά διαθέσιμα.
Οι διαχειριστές από τα τέλη του 2009 και στις αρχές του 2010 ρευστοποίησαν ελληνικά ομόλογα και άλλαξαν τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου. Οι κινήσεις αυτές αποδείχθηκαν σωτήριες για τους μεριδιούχους.
Διαχειριστές ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων έλεγαν ότι η επόμενη ημέρα αναμένεται δύσκολη για την αγορά ομολόγων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και ευκαιρίες. Ηδη, στη διεθνή σκηνή τα hedge funds είναι διατεθειμένα να πάρουν στοιχήματα υπέρ των ελληνικών ομολόγων. Τα σχέδιά τους είναι βραχυπρόθεσμα και ο ορίζοντάς τους φθάνει μέχρι τον Μάρτιο του 2012. Η αξία των λήξεων των ομολόγων ανέρχεται στα 22,4 δισ. ευρώ, και τα funds ενεργούν έχοντας στο μυαλό τους ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα διασφαλίσουν τη μη πτώχευση της χώρας για τους επόμενους έξι μήνες. Πάντως, οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές δεν αναμένεται να κινηθούν με τα κριτήρια που έχουν τα hedge funds και θα επιδιώξουν να προστατεύουν τους μεριδιούχους.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ελλάδα - Ελβετία οδεύουν σε συμφωνία για τη φορολόγηση καταθέσεων
Η βασική επιλογή όσων διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα είναι είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές Αρχές, είτε να καταβάλουν φόρο, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών βάσει συμφωνίας που επεξεργάζεται Ελλάδα και Ελβετία. Η συμφωνία που τα δύο μέρη επεξεργάζονται θα είναι ανάλογη αυτής που υπέγραψε η Ελβετία με τη Γερμανία και τη Βρετανία (ώστε να επισπευσθεί η ολοκλήρωση της), με στόχο τη φορολογική αντιμετώπιση των καταθέσεων των Ελλήνων φορολογούμενων στις ελβετικές τράπεζες και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.
Για τον σκοπό αυτό, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, συνάντηση στη Βέρνη μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ελβετίας, με επικεφαλής τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών, κ.κ. Η. Πλασκοβίτη και M. Ambuhl.
Βάσει της συμφωνίας, όσοι διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα έχουν δύο επιλογές: Είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές Αρχές, είτε να καταβάλουν ένα φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδυμένου) κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή.
Ο επιβαλλόμενος φόρος θα υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη την κίνηση του λογαριασμού της τελευταίας δεκαετίας, την κίνηση του λογαριασμού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και άλλες παραμέτρους.
Επίσης, στη συμφωνία θα καθορίζονται οι όροι για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματός των ελληνικών αρχών και εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων. Η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.
Τα κύρια στοιχεία της ελληνοελβετικής συμφωνίας θα λάβουν αρχικά τη μορφή προσυμφώνου που θα εγκριθεί από τις δύο πλευρές και θα δημοσιοποιηθεί έως τα τέλη του έτους.
Μετά τη συνάντηση, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε τη σημασία της συμφωνίας επισημαίνοντας πως: «Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα εισπράξει σημαντικούς διαφεύγοντες φόρους πολλών ετών ή θα πληροφορηθεί στοιχεία που θα της επιτρέψουν να εντοπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι διατηρούνται ενεργές τυχόν ποινικές ευθύνες, π.χ. λόγω ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η εξέλιξη αυτή με την Ελβετία, σε συνδυασμό με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που ισχύει πλέον στη χώρα μας, διαμορφώνει ένα πολύ πιο αποτελεσματικό οπλοστάσιο για την μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Αυτό σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση, αρχικά στη Βουλή, των ονομάτων όσων μετέφεραν στο εξωτερικό καταθέσεις, το ύψος των οποίων δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομικών να εστιάσει καλύτερα τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής που είναι διάχυτος εθνικός κίνδυνος».
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
Ιδιώτες στο Δημόσιο και δεύτερο τσουνάμι εφεδρείας
Σάρωση του ελληνικού Δημοσίου, με «κούρεμα» φορέων, οργανισμών, υπουργείων, ανεξάρτητων αρχών και όλων των δομών του κράτους, που θα ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις και το 60%, και ένα δεύτερο «τσουνάμι» εφεδρείας, που θα συμπαρασύρει το 50% των υπαλλήλων των υπουργείων, ανακοινώνεται εντός των επόμενων ημερών.
Από ένα σύνολο 300.000 εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα, σε χαμηλόβαθμες διοικητικές θέσεις, εκπαιδευτικής βαθμίδας δευτεροβάθμιας (ΔΕ), που βρίσκονται κοντά στην 3η ηλικία, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, θα αναζητηθούν εκείνοι που πρέπει να απολυθούν κατά προτεραιότητα. Ταυτόχρονα περικόπτονται δραστικά δομές, αρμοδιότητες και δαπάνες, ενώ μεγάλο μέρος του Δημοσίου εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα, με πρώτο έργο την ανάληψη από ιδιώτες των υποστηρικτικών μηχανισμών των υπουργείων.
Μετά το «haircut» του χρέους, η κυβέρνηση αποφασίζει πρωτόγνωρες και βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, σύμφωνα με τις επιταγές της εξειδικευμένης έκθεσης του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και στον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Ρέππα, το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου. Σε δραματικούς τόνους, το τελικό κείμενο της έκθεσης επισημαίνει την άμεση ανάγκη ανατροπών, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από όλες τις πλευρές, το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας συνδέεται άρρηκτα με το προβληματικό και δυσκίνητο Δημόσιο.
«Εάν αυτό δεν αλλάξει, δεν θα αποδώσει κανένα μέτρο δημοσιονομικής πολιτικής» ρητά αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, η έλλειψη μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, που έχει ως συνέπεια το ολικό «μπλοκάρισμα» των επενδύσεων, κατατάσσει την Ελλάδα ολοένα και πιο χαμηλά στον δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που μετρά τις ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου (doing business). Η χώρα μας βρίσκεται στη θέση 141 από ένα σύνολο 180 χωρών που συμμετέχουν στη μέτρηση.
Το ελληνικό κράτος σε αριθμούς:
15 υπουργεία
75 γενικές και ειδικές γραμματείες
4.000 τμήματα (το 50% αυτών έχουν από 0-3 υπαλλήλους)
20.000 αρμοδιότητες
23.000 νομικά πρόσωπα
700.000 δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτό
Μαχαίρι 60% στις δομές
Περικόπτονται οι δομές του κράτους έως και 60%. Το μέχρι πρότινος 30% (όριο περιορισμού του Δημοσίου) γίνεται σήμερα σημείο εκκίνησης. Καταργούνται, συγχωνεύονται και σβήνουν από τον χάρτη δεκάδες υπηρεσίες, διευθύνσεις, τμήματα και οργανισμοί, ενώ την ίδια στιγμή αίρονται οι επικαλύψεις και ομογενοποιούνται όλες οι επιτελικές λειτουργίες.
Οσοι «μείνουν όρθιοι» (φορείς, οργανισμοί κ.ά.) θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών και περιστολής των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με στόχο τη μείωση του πολυδαίδαλου κράτους κατά 25% εντός του 2012. Το κόστος της ελληνικής γραφειοκρατίας αποτιμάται στο 6,7% του ΑΕΠ, την ώρα που στις άλλες χώρες της ΕΕ ο ίδιος δείκτης είναι στο 3%.
Εξοδος για τους μισούς
Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, ολόκληρο το οικοδόμημα των υποστηρικτικών διαδικασιών του κράτους (πρωτόκολλο, μισθοδοσίες, προμήθειες, διοικητική μέριμνα -τεχνική βοήθεια, παρακολουθητικός μηχανισμός των Φορέων), καταργείται και περνάει στα χέρια ιδιωτών. Το 50% του ανθρώπινου δυναμικού στο ελληνικό δημόσιο, που εργάζεται σε αυτόν τον μηχανισμό υποστήριξης, μοιραία θα οδηγηθεί στην απόλυση. Διοικητικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με τη μισθοδοσία, υπάλληλοι πρωτοκόλλου, κλητήρες, τεχνικοί υπολογιστών, υπάλληλοι Προμηθειών, Καθαριστές των κτιρίων και άλλοι, χάνουν τις θέσεις τους.
Την ίδια στιγμή, σε εφαρμογή των διατάξεων του Πολυνομοσχεδίου, καταργούνται όλες οι κενές θέσεις, όπου υπάρχουν, κι ανοίγει το σύστημα κινητικότητας που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον πόστο συνδεδεμένο με ένα συγκεκριμένο υπουργείο.
Οι όροι για τα λεφτά
Τη θέση της στον χάρτη του ελληνικού δημοσίου ευκρινώς θα πρέπει να αποδεικνύει η κάθε δημόσια υπηρεσία που ελπίζει σε κρατικό χρήμα. Λεφτά για πέταμα πια δεν υπάρχουν, κι όσοι δεν δίνουν ακριβή λογαριασμό για το πού κατανέμουν τις δαπάνες τους θα βάζουν λουκέτο.
Αμεσα συνδέονται οι δαπάνες με τους στόχους κι απλώνεται ένα αυστηρότατο δίκτυο ελέγχου. Κανένας δεν θα μπορεί να παίρνει «κρατικό χρήμα», εάν δεν αποδεικνύει πού ακριβώς θα διοχετεύσει τον προϋπολογισμό του και πιο θα είναι το αποτέλεσμα της δαπάνης του. Καθίσταται δηλαδή υποχρεωτική η δημιουργία των «Προϋπολογισμών Προγράμματος» για κάθε Υπουργείο και Φορέα. Στο άμεσο μέλλον δεν θα υπάρχει δαπάνη που δεν θα γνωρίζει ο κεντρικός μηχανισμός πού πάει.
Οι Οργανισμοί και οι Φορείς του Δημοσίου που δεν θα δίνουν ανάλογο σχέδιο δράσης και υλοποίησης, σε πρώτη φάση θα χάνουν χρήματα και προσωπικό και σε δεύτερη θα κλείνουν οριστικά. Η στοχοθεσία καθίσταται κεντρική επιλογή, καθώς είναι φανερό ότι όποιος δεν πιάνει τους στόχους, θα δέχεται τις επιπτώσεις. Η Εκθεση του ΟΟΣΑ θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι αυτή η ρύθμιση θα οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδων Φορέων, που υπάρχουν διάχυτοι στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς να έχουν καν λόγο ύπαρξης.
Ο μηχανισμός ελέγχου δαπανών και στόχων συναρτάται άμεσα με το σύστημα μέτρησης αποδοτικότητας. Εισάγεται η αξιολόγηση σε όλο το εύρος του Δημοσίου.
Κούρεμα σε αρμοδιότητες
Περιστέλλονται οι αρμοδιότητες του κράτους σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 50%. Το ελληνικό δημόσιο περιλαμβάνει περισσότερες από 23.000 αρμοδιότητες! Αυτή η πολυδιάσπαση και η συσχέτιση αρμοδιοτήτων και δομών περιγράφεται στην έκθεση ως «μια άνευ προηγουμένου κατάσταση».
Θεωρούνται, δε, υπεύθυνες για την αποστροφή των επενδυτών από τη χώρα μας, ενώ τις ταυτίζουν και με την τραγική εξέλιξη του δημοσιονομικού μας προβλήματος.
Η περιστολή τους συνδέεται απόλυτα με την κατάργηση των δομών, τις απολύσεις προσωπικού και την εξοικονόμηση χρημάτων.
Επίσης, είναι χαρακτηριστική η αναφορά στο ότι δεν συνιστά καινοτομία και πρωτοβουλία, φεύγει οριστικά από το Δημόσιο και στη θέση του έρχεται το ενιαίο για όλο το κράτος ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.
Τι είδαν οι εμπειρογνώμονες
Πληθωρική κυβέρνηση, άπειρα νομικά πρόσωπα, δεκάδες ανεξάρτητες αρχές, πολυνομία, πανσπερμία δομών, παντελής έλλειψη συντονισμού του κράτους και μια απίστευτη γραφειοκρατία να είναι ο «υπ' αριθμόν 1» ανασταλτικός παράγοντας για οποιαδήποτε επένδυση είναι τα κύρια συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η αυτοψία των μελετητών στον λαβύρινθο της διοίκησης της Ελλάδας.
«Τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά όσο το χρέος της χώρας κι απειλούν με διάλυση το κράτος». Αυτό υποστηρίζει σύσσωμη η ομάδα του ΟΟΣΑ, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της στα υπουργεία.
Ο ΟΟΣΑ, ως γνωστόν, είναι μεγάλος γνώστης του ελληνικού κράτους κι από τους εγκυρότερους μελετητές του. Για την τελική έκθεση εργάστηκε μεγάλος αριθμός ξένων τεχνοκρατών, αλλά και ένα επιτελείο 198 Ελλήνων επιστημόνων από 15 επιτροπές, αντίστοιχου αριθμού υπουργείων.
Εκεί διαπιστώθηκε από όλους ότι οι πληθωρικές δομές του κεντρικού κράτους εξυπηρετούν πάνω από 23.000 αρμοδιότητες, λεπτομερώς περιγεγραμμένες, που έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του Δημοσίου, και έναν νομοθετικό πληθωρισμό που μπλοκάρει τα πάντα. Η γραφειοκρατία είναι αποτέλεσμα όλων αυτών. Τον χρόνο θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 15 δισ. μόνο με μια απλούστευση των διαδικασιών στο 20%. Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ περιγράφει τις τρομακτικές συνέπειες από τη μη ξεκαθάριση των αρμοδιοτήτων.
Η αδυναμία αποτελεσματικών διοικητικών μεταρρυθμίσεων έχει οδηγήσει στο σημείο τα δομικά και λειτουργικά προβλήματα του ελληνικού διοικητικού κράτους να αντανακλώνται στη λειτουργία των κυβερνήσεων και να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας στο σύνολό της. Πρώτα στις λίστες των προβλημάτων έρχονται: η υπερνομοθέτηση και η διασπορά της, ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων και των δομών εφαρμογής τους, καθώς και η άτυπη κοινωνική αντίδραση στην κρατική ρύθμιση.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Εφοδος ιδιωτών στο Δημόσιο
Η ιδιωτική πρωτοβουλία θεωρείται ότι θα είναι ο κινητήριος μοχλός για να δουλέψει στο άμεσο μέλλον η μηχανή του Δημοσίου. Το πρώτο πείραμα θα γίνει με την εκχώρηση των υποστηρικτικών πυλώνων των υπουργείων και των οργανισμών σε ιδιωτικές εταιρείες.
Αντί λοιπόν τα γρανάζια να τα κινούν χιλιάδες υπάλληλοι που τελικά καθιστούν το σύστημα δυσκίνητο, στη θέση τους θα υπάρχει ένας κεντρικός «σέρβερ» που θα τον ελέγχει ιδιώτης κι από αυτόν θα φεύγουν και θα έρχονται τα πάντα (ενιαίο πρωτόκολλο και ίδια έγγραφα αποφάσεων για όλους).
Είναι χαρακτηριστικό ως προς το παράλογο που διαδραματίζεται στο ελληνικό Δημόσιο το γεγονός ότι ένα χαρτί για να κινηθεί μόνο εσωτερικά σε ένα υπουργείο μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 20 μέρες! Επίσης υπάρχουν υπάλληλοι που η δουλειά τους είναι να βλέπουν εάν έχουν χτυπηθεί οι κάρτες των συναδέλφων τους!... και τίποτε άλλο.
Η απουσία τυποποίησης και προτυποποίησης των διοικητικών διαδικασιών έχει ως αποτέλεσμα το να μην μπορεί κανείς να βγει από τον λαβύρινθο του Δημοσίου σε θέματα π.χ. κοινωνικής ασφάλισης, πολεοδομιών και διαχείρισης κρίσεων. Η Ελλάδα, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια για τη μείωση της γραφειοκρατίας, έχει κάνει μηδενική πρόοδο. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα του κράτους.
Η οικονομική κρίση, όμως, τώρα παρέχει την ευκαιρία αναδιοργάνωσης των κρατικών δομών, με έμφαση στον στρατηγικό σχεδιασμό, τη σύνδεση των αποτελεσμάτων των δράσεων των υπουργείων με τους προϋπολογισμούς, την αξιοποίηση των εργαζομένων ανάλογα με τα προσόντα και τις δεξιότητές τους σε ένα περιβάλλον ηλεκτρονικής πραγματικότητας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του Δημοσίου πρέπει να είναι έτοιμο πριν από τα τέλη του χρόνου, ενώ η υλοποίησή του θα εξαντληθεί εντός του 2012:
1 Ψήφιση του σχεδίου νόμου για την «καλή νομοθέτηση», που θα ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες των επενδύσεων στη χώρα και το άνοιγμα των επαγγελμάτων.
2 Πρόγραμμα απλουστεύσεων-καταργήσεων διαδικασιών και περιστολή της γραφειοκρατίας κατά 25%.
3 Αναδιάταξη του υποστηρικτικού μηχανισμού των δημόσιων υπηρεσιών και είσοδος ιδιωτών στο έργο αυτό.
4 Άμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου.
ΠΗΓΗ: Έθνος

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Διευκρινίσεις για τα αυθαίρετα
Δύο επιλογές θα έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν πληρώσει όλο το πρόστιμο για την τακτοποίηση - ως εκτός σχεδίου - όταν το ακίνητό τους ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. Είτε να εκδώσουν οικοδομική άδεια - χωρίς χρονικό περιορισμό - είτε το ακίνητό τους να παραμείνει «τακτοποιημένο» για 30 χρόνια, όπως προβλέπεται άλλωστε από τον νόμο. Για όσους πάντως έχτισαν πριν από το 1983, το κόστος τακτοποίησης είναι μικρότερο από την έκδοση οικοδομικής άδειας. Παράλληλα, οι διαπιστωμένες παραβάσεις στον ακάλυπτο χώρο ή στα κοινόχρηστα μέρη πολυκατοικίας δεν αποτελούν εμπόδιο για τη μεταβίβαση διαμερισμάτων, στα οποία όμως δεν διαπιστώνονται παραβάσεις. Διευκρινίζεται ότι πλέον χωρίς τη βεβαίωση μηχανικού πως δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση. Επίσης, δεν υπάρχουν συνέπειες για τους ιδιοκτήτες που επί πολλά χρόνια δεν είχαν δηλώσει την αυθαίρετη κατασκευή στο Ε9.
Οι επισημάνσεις αυτές περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο διευκρινίσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, που εκδόθηκε χθες από υπουργείο Περιβάλλοντος. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει πληρωθεί η πρώτη δόση. Ωστόσο χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση. «Θα κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις όταν χρειάζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε περίπτωση κατά την οποία ο φάκελος στην Πολεοδομία έχει καταστραφεί, οι αυθαίρετες κατασκευές θα πρέπει να δηλωθούν με νέα σχέδια αποτύπωσης. Με τον νέο νόμο οι ημιυπαίθριοι που ξεπερνούν το επιτρεπόμενο ποσοστό στα φέροντα κτίρια υπολογίζονται ως υπέρβαση δόμησης, ενώ σε ό,τι αφορά τον συντελεστή παλαιότητας προσδιορίζεται από την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού.
Οπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για τα πατάρια και τις σοφίτες - ακόμη και αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ύψους - εφόσον είναι προσβάσιμος χώρος με οποιαδήποτε χρήση υπολογίζεται συντελεστής υπέρβασης δόμησης και μειωτικός συντελεστής 0,5. Επίσης σε περίπτωση ανάκλησης οικοδομικής άδειας, όλο το κτίριο είναι αυθαίρετο και η διαδικασία τακτοποίησης ακολουθείται για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία χωριστά.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Τι αλλάζει στο νέο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
Σημαντικές αλλαγές θα περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων ο οποίος πλέον θα ονομάζεται ΚΑΣ (Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών). Ωστόσο δεν καταργείται, όπως αρχικώς είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, αλλά αλλάζουν αρκετές διατάξεις προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της οικονομίας, δηλαδή της απλοποίησης των διαδικασιών αλλά και περιστολής της φοροδιαφυγής.
Το αν, όμως, θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί μέσω των νέων διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα φανεί στην πράξη τα επόμενα χρόνια. Πάντως, στην εισηγητική έκθεση που θα συνοδεύει το νέο ΚΑΣ, θα αναφέρεται ότι «έχει γίνει σημαντική προσπάθεια απλοποίησης εκσυγχρονισμού και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και ενίσχυσης της διαφάνειας μεταξύ φορολογικής αρχής και φορολογουμένων».
- Καταργείται η θεώρηση των βιβλίων και στοιχείων εταιρειών και επαγγελματιών που τηρούν βιβλία Β΄ και Γ΄κατηγορίας καθώς και του βιβλίου αποθήκης
- Αλλάζουν τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης των βιβλίων των επιχειρήσεων. Από ένα έως τέσσερις μήνες η διάρκεια μέσα στην οποία θα πρέπει να θεωρούνται τα βιβλία.
- Καταργείται η υποβολή των ισοζυγίων.
- Προβλέπεται συμψηφισμός οφειλών μεταξύ επιχειρήσεων χωρίς γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες.
- Όλα τα φορολογικά δεδομένα θα καταγράφονται σε οπτικούς δίσκους στην περίπτωση μηχανογραφημένων λογιστηρίων.
- Όταν θα γίνεται απόρριψη των βιβλίων μίας επιχείρησης θα γίνεται εξωλογιστικός προσδιορισμός των καθαρών κερδών σε περίπτωση μη ύπαρξης των βιβλίων.
- Τίθεται «οροφή» στα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά στοιχεία μέχρι 300.000 ευρώ ανά τιμολόγιο και 100.000 ευρώ για υπόλοιπες φορολογικές παραβάσεις. Σε περίπτωση που κάποιος είναι υπότροπος, θα υπάρχει προσαύξηση του προστίμου κατά 50%.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Σε τούνελ σκληρής λιτότητας μέχρι το 2020
Το χρέος πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αυτό "μεταφράζεται" σε κατάργηση υπηρεσιών, κλείσιμο ΔΕΚΟ και άλλων δημόσιων φορέων, με αποτέλεσμα και την απόλυση εργαζομένων, σε δραστική περικοπή των κοινωνικών παροχών και περαιτέρω περιορισμό των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι που συνεπάγεται νέο ψαλίδισμα των συντάξεων
Σε ένα μακρύ τούνελ σκληρής λιτότητας, με δεκαετή ορίζοντα, εισέρχεται πλέον η ελληνική οικονομία μετά την απόφαση για "κούρεμα" 50% του δημοσίου χρέους.
Το χρέος πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Οι προσαρμογές θα είναι άμεσες, εστιασμένες στη δημιουργία σε σταθερή βάση πρωτογενών πλεονασμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένονται αλλαγές στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 και αναθεώρηση των μεγεθών του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2011-2015.
Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το οποίο θα συνοδεύσει την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, θα βασιστεί στη μείωση του κράτους και των δαπανών του.
Αυτό "μεταφράζεται" σε κατάργηση υπηρεσιών, κλείσιμο ΔΕΚΟ και άλλων δημόσιων φορέων που θα έχουν ως αποτέλεσμα και την απόλυση εργαζομένων προκειμένου να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος, σε δραστική περικοπή των κοινωνικών παροχών και περαιτέρω περιορισμό των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι που συνεπάγεται νέο ψαλίδισμα των συντάξεων.
Ηδη η τρόικα έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα από την πλευρά των δαπανών ύψους 8 δισ. ευρώ για τη διετία 2013?2014, τα οποία θα πρέπει να αποσαφηνιστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Πιο αναλυτικά, με την υπογραφή της νέας συμφωνίας η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευτεί για την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, με βασικό μοχλό την κάθετη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 20 δισ. ευρώ τουλάχιστον στο συγκεκριμένο διάστημα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, πρωταρχικός στόχος τίθεται η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, αρχής γενομένης από το 2012. Η τρόικα τα προσδιορίζει σε 3 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σε 5,5 δισ. ευρώ το 2013 και τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ εντός του 2014.
Σιδηρά πειθαρχία
Πρόκειται για "σιδηρά" δημοσιονομική πειθαρχία και όπως σημειώνει αρμόδιος παράγοντας, χρειάζεται ένα "νέο δημοσιονομικό σοκ" προκειμένου μέσα σε ελάχιστο χρόνο να περάσουμε από μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα σε πλεονάσματα μεταξύ 2,5% και 4,5% του ΑΕΠ.
Κι αυτός ο στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί σε ένα διάστημα κατά το οποίο θα επιχειρηθεί να ανακάμψει η οικονομία και να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Γι΄ αυτό και προσθέτει ότι το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Ετσι, είναι εξαιρετικά πιθανόν να ζητηθούν και να συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2012 πρόσθετα μέτρα καθώς η τρόικα δεν πιστεύει ότι με τη δημοσιονομική απόδοση των υπαρχόντων θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ.
Το βέβαιο είναι πως το τελικό σχέδιο θα έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.
Μείωση κρατικών δαπανών κατά 20 δισ. ευρώ
Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει μέσα από την έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πως οι δαπάνες του κράτους θα πρέπει να περιοριστούν σημαντικά μέχρι το τέλος του 2020 κατά 20 δισ. ευρώ περίπου ώστε να διαμορφωθούν στο 33% του ΑΕΠ από 42,4% ή 93 δισ. ευρώ σήμερα.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τα βασικά "εργαλεία" που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση είναι τρία. Πρώτον, το κλείσιμο υπηρεσιών και φορέων του κράτους, οι συνεπακόλουθες απολύσεις και η μείωση του μισθολογικού κόστους. Δεύτερον, η περιστολή των κοινωνικών παροχών ? επιδομάτων και τρίτον η μείωση των δαπανών για τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα επιφέρει περαιτέρω περικοπές στο ύψος των συντάξεων.
ΠΗΓΗ: Έθνος

Άμεση παρακράτηση ΦΠΑ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Monday October 31, 2011 12:15 AM

Νέους τρόπους είσπραξης του ΦΠΑ μελετά η κυβέρνηση.
Την άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες, σε κάθε συναλλαγή, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή της χρονιάς, θα προβλέπει ότι σε κάθε εμπορική συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται από αυτήν αυτομάτως στο ελληνικό δημόσιο.

Έτσι το υπουργείο οικονομικών θα καταφέρει να μειώσει τα κρούσματα μη απόδοσης ΦΠΑ ενώ θα ενισχύσει τα έσοδα του.


Πηγή newsbeast.gr