Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Γ.Παπανδρέου: "Το δίλημμα είναι ναι ή όχι στο ευρώ και την ΕΕ"
Σταθερός στις πολιτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε τη Δευτέρα το βράδυ είναι ο Πρωθυπουργός. Όπως δήλωσε στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο του για ένα δημοψήφισμα θα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
"Το δίλημμα δεν είναι αυτή ή άλλη κυβέρνηση", δήλωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με e-mail που διένειμε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού με πρακτικά της τοποθέτησης του. "Το δίλημμα είναι ναι ή όχι στη δανειακή σύμβαση, ναι ή όχι στην Ευρώπη, ναί ή όχι στο ευρώ", συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε τη Δευτέρα και πρόσθεσε ότι όλα θα κριθούν την Παρασκευή.
Οι πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ αναφέρουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως το σύστημα που θίγεται από την ελάφρυνση του χρέους, ήταν φυσικό να αντιδράσει λυσσαλέα.
Όσον αφορά στο θέμα των πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπανδρέου τις χαρακτήρισε υπεκφυγή και υποστήριξε ότι τελικά, με την επιλογή αυτή, θα συρόμασταν προς τη χρεοκοπία. Σχετικά με το μήνυμα που αναμένει από τη G20, εκτίμησε ότι αυτό θα είναι πως η δημοκρατία είναι υπεράνω των αγορών.
Ο κ. Παπανδρέου απάντησε επίσης σε όσα λέγονται ότι οι τράπεζες δεν θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους με το δημοψήφισμα να εκκρεμεί, τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα είναι στο τραπέζι.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ θετικά για το δημοψήφισμα φέρεται να έχουν τοποθετηθεί οι Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Έμμεση στήριξη» παρείχε η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση. Σημείωσε επίσης ότι η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η υποστήριξη αυτής της απόφασης.
Αποστάσεις φέρεται να τηρεί ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπ.Υγείας ανέφερε πως «δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα για δημοψήφισμα, που δεσμεύει την χώρα για 30 χρόνια», ενώ εξήγησε πως επιθυμεί να δει το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος πριν τοποθετηθεί.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ενώ η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν σε εξέλιξη, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Αγγελος Τόλκας ανέφερε πως «γίνεται μία συζήτηση πάνω στις πολιτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο κ. Παπανδρέου τη Δευτέρα», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η κυβέρνηση θα λαβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης.
Οι διεργασίες είναι έντονες, στον απόηχο της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού. Τρία τουλάχιστον κορυφαία κυβερνητικά στελέχη φέρονται από σοβαρά προβληματισμένοι έως εντελώς αρνητικοί στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό ήταν ραγδαίες, μετά τη γνωστοποίηση των προθέσων του κ. Παπανδρέου τη Δευτέρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και στη συνέχεια να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάτι που τοποθετείται χρονικά κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.
Έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και η βουλευτής Εύα Καϊλή ζήτησαν την παραίτηση του Πρωθυπουργού, την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία δεχόταν ισχυρούς κλυδωνισμούς μετά τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης της βουλευτού Μιλένας Αποστολάκη, που έφερε τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στους 152 βουλευτές. Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, σε δήλωσή της ζήτησε υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Αίσθηση εν τω μεταξύ προκάλεσε η αποκάλυψη πηγών του περιβάλλοντος του υπουργού ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν ενήμερος μόνον για την πρόταση περί ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και όχι για την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.
ΠΗΓΗ: Ισοτιμία