Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Διευκρινίσεις για τα αυθαίρετα
Δύο επιλογές θα έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν πληρώσει όλο το πρόστιμο για την τακτοποίηση - ως εκτός σχεδίου - όταν το ακίνητό τους ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. Είτε να εκδώσουν οικοδομική άδεια - χωρίς χρονικό περιορισμό - είτε το ακίνητό τους να παραμείνει «τακτοποιημένο» για 30 χρόνια, όπως προβλέπεται άλλωστε από τον νόμο. Για όσους πάντως έχτισαν πριν από το 1983, το κόστος τακτοποίησης είναι μικρότερο από την έκδοση οικοδομικής άδειας. Παράλληλα, οι διαπιστωμένες παραβάσεις στον ακάλυπτο χώρο ή στα κοινόχρηστα μέρη πολυκατοικίας δεν αποτελούν εμπόδιο για τη μεταβίβαση διαμερισμάτων, στα οποία όμως δεν διαπιστώνονται παραβάσεις. Διευκρινίζεται ότι πλέον χωρίς τη βεβαίωση μηχανικού πως δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση. Επίσης, δεν υπάρχουν συνέπειες για τους ιδιοκτήτες που επί πολλά χρόνια δεν είχαν δηλώσει την αυθαίρετη κατασκευή στο Ε9.
Οι επισημάνσεις αυτές περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο διευκρινίσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, που εκδόθηκε χθες από υπουργείο Περιβάλλοντος. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει πληρωθεί η πρώτη δόση. Ωστόσο χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση. «Θα κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις όταν χρειάζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε περίπτωση κατά την οποία ο φάκελος στην Πολεοδομία έχει καταστραφεί, οι αυθαίρετες κατασκευές θα πρέπει να δηλωθούν με νέα σχέδια αποτύπωσης. Με τον νέο νόμο οι ημιυπαίθριοι που ξεπερνούν το επιτρεπόμενο ποσοστό στα φέροντα κτίρια υπολογίζονται ως υπέρβαση δόμησης, ενώ σε ό,τι αφορά τον συντελεστή παλαιότητας προσδιορίζεται από την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού.
Οπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για τα πατάρια και τις σοφίτες - ακόμη και αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ύψους - εφόσον είναι προσβάσιμος χώρος με οποιαδήποτε χρήση υπολογίζεται συντελεστής υπέρβασης δόμησης και μειωτικός συντελεστής 0,5. Επίσης σε περίπτωση ανάκλησης οικοδομικής άδειας, όλο το κτίριο είναι αυθαίρετο και η διαδικασία τακτοποίησης ακολουθείται για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία χωριστά.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα