Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση
Δημοψήφισμα -για δεύτερη φορά στη μεταπολίτευση- για την επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης από τον ελληνικό λαό προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
«Εθνική απάντηση στο μείζον εθνικό ερώτημα», είπε ότι ζητάει από τους Έλληνες, ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι εμπιστεύεται τους πολίτες.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει ενισχυμένη στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις την επόμενη διετία.
«Η συμφωνία των Βρυξελλών απομακρύνει την ανασφάλεια, μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και να πραγματοποιήσουμε με μεγαλύτερη άνεση τις αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία και επιβεβαιώνει τη θέση μας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σχολιάζοντας σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Κανείς δεν πανηγυρίζει, επειδή το μέλλον έγινε πιο ρόδινο. Εγινε όμως πιο εύκολο. Ας καταλάβουν όμως οι κήρυκες της μιζέριας ότι δεν θα μας απαγορεύσει κανείς να χαιρόμαστε που απαλλάχθηκε ο Ελληνας φορολογούμενος από δεκάδες δισεκατομμύρια χρέους».
«Τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί αν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου που απήθυνε νέα έκκληση για συναίνεση: «Θεωρώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να στηρίξουν τη συμφωνία», είπε.
Απαντώντας εκ νέου στους «φόβους για χρεοκοπία», ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Η συμφωνία αυτή ακριβώς ρυθμίζει το χρέος. Και διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει».
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία στην ΕΕ σημαίνει ελάφρυνση του χρέους και 4,5 δισεκατομμύρια λιγότεροι τόκοι το χρόνο. «Μεγαλύτερη λιτότητα φέρνουν να μεγαλύτερα χρέη», τόνισε και έκανε λόγο για συστηματική προσπάθεια παραπληροφόρησης από ορισμένα ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα.
Επανέλαβε ότι με κοινές μετοχές θα συμβάλλει ο προϋπολογισμός στη διάσωση των τραπεζών και, όπως είπε, αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, «εφόσον χρειαστεί, να εθνικοποιηθούν, να κρατικοποιηθούν».
ΠΗΓΗ: Ημερησία