Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Έκρυβαν τις συντάξεις των 6.000 ευρώ

Το 5,5% των συνταξιούχων του Τομέα Υγειονομικών, λαμβάνει μηνιαία σύνταξη μεγαλύτερη από 6.000 ευρώ, χωρίς να υποβάλλει δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ το 12% των συνταξιούχων του ίδιου φορέα, δηλώνει στην εφορία μικρότερα ποσά από εκείνα που έχουν χορηγηθεί από το ταμείο.
Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα ευρήματα των πρώτων ελέγχων και διασταυρώσεων των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών στον Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ).
Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τους ελέγχους, είναι ότι το ποσοστό των συνταξιούχων του συγκεκριμένου Ταμείου που δηλώνει αναπηρία φθάνει στο 11,3%, την ώρα που ο συνολικός πληθυσμός των συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία κινείται στο 7,7%, διαφορά «στατιστικά σημαντική».

«Επιλέξτε εσείς τις περικοπές ή θα τις κάνει η τρόικα»

Στο «παραπέντε» της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα «φουντώνει» το παρασκήνιο και οι τριβές μεταξύ υπουργών για την πρώτη σχηματοποίηση του πακέτου των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 ? 2014. Σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας συναντάται με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες αναμένεται να οριστικοποιηθεί το σχέδιο περικοπών, ώστε αυτό να παρουσιαστεί αύριο στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Σενάρια για αύξηση εισφορών και ετών ασφάλισης

«Μαχαίρι» θα μπει στα εφάπαξ, ενώ εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια -όπως η αύξηση των εισφορών και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης- για να περιοριστούν οι απώλειες. Τα νέα μέτρα θα αφορούν κατά προτεραιότητα τα ταμεία πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σημειώνεται πως την περικοπή των εφάπαξ είχε ζητήσει η τρόικα τον Φεβρουάριο αλλά τελικά δόθηκε πίστωση χρόνου, ώστε να ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι να περικοπεί το βοήθημα στα ελλειμματικά ταμεία από 10% έως 20%.

Κίνδυνος για… ισοδύναμα οριζόντια ταμειακά μέτρα

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ενταχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης καθώς οι εμπλεκόμενοι υπουργοί δεν κατάφεραν μέχρι και χθες να καταλήξουν σε εναλλακτικές λύσεις για τις περικοπές ύψους 11,7 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα να γίνουν μέσα στη διετία 2013 -2014. Το πρόβλημα όμως για το υπουργείο Οικονομικών είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι δανειστές θα εντείνουν τις πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων εφέτος που θα καλύψουν τις αποκλίσεις που ήδη καταγράφονται από τους στόχους του προϋπολογισμού. 

Επιτόκια έως 7% στις καταθέσεις προθεσμίας

Υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις -ακόμα και ενός μήνα- προσφέρουν οι τράπεζες, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν κεφάλαια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας φτάνουν (κλιμακούμενα) έως το 7%, ενώ στο ταμιευτήριο το 5%.
Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση στα επιτόκια των καταθέσεων θα είναι ορατή αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους και οι τράπεζες αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στις αγορές για άντληση ρευστότητας.

Οριστικό - Στη ΔΕΗ το τέλος ακινήτων σε 5 διμηνιαίες δόσεις

Μαζί με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα καταβληθεί το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών λόγω τεχνικών δυσχερειών και χρονικών περιορισμών ο τρόπος είσπραξης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) δεν είναι εφικτό να τροποποιηθεί. Κατά συνέπεια το τέλος ακίνητων θα εξακολουθήσει να εισπράττεται από την ΔΕΗ και άλλους παρόχους αλλά σε πέντε διμηνιαίες δόσεις αντί των δυο που ίσχυσαν για το τέλος του 2011 αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν εφεξής.
Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή του τέλους για το 2012 ήταν μια υποχρέωση που είχε ήδη προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012 ενώ από το 2013 θα αντικατασταθεί από ένα Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Παράνομη η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας εάν δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζομένους

Παράνομη είναι η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας από την πλευρά των εργοδοτών, εάν δεν έχει προηγηθεί διάλογος με τους εργαζομένους, δεν τους έχουν δοθεί οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, δεν έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο εναλλακτικών λύσεων και δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζομένους.
Αυτό αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμ. 4424/2012 απόφασή του (ασφαλιστικά μέτρα) και δικαίωσε εργαζομένους οι οποίοι κλήθηκαν να υπογράψουν νέες συμβάσεις, που προέβλεπαν εκ περιτροπής εργασία.
Την ίδια στιγμή, τα στατιστικά στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καταδεικνύουν ότι όλο και αυξάνουν οι αριθμοί της εκ περιτροπής εργασίας και της μερικής απασχόλησης σε βάρος του θεσμοθετημένου 8ώρου απασχόλησης.
Σημειώνεται ότι ραγδαία επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), βάσει των οποίων οι μισές νέες προσλήψεις γίνονται για μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ αύξηση καταγράφουν και οι μονομερείς μετατροπές των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής.
Κατ' αρχάς, η δικαστική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 11/2012) διευκρινίζει ότι «αν περιοριστούν οι δραστηριότητές του, ο εργοδότης μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους εννέα μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος, μόνον εφόσον προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 260/2006 και του Ν. 1767/1988».
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, συνεχίζει η δικαστική απόφαση, «για την επιβολή από τον εργοδότη της εκ περιτροπής εργασίας στην επιχείρηση απαιτείται αφενός να συντρέχει η ουσιαστική προϋπόθεση του περιορισμού της δραστηριότητάς του και αφετέρου να γίνει ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων, στην περίπτωση δε που δεν υπάρχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και συμβούλιο εργαζομένων, η ενημέρωση και η διαβούλευση να γίνει με το σύνολο των εργαζομένων».
Επειδή, όμως, δίνεται στον εργοδότη «κατ' εξαίρεση το δικαίωμα να επέμβει στο περιεχόμενο των συμφωνιών των συμβάσεων που έχει με το προσωπικό του και να τις αλλάξει με τρόπο επαχθή για τους εργαζομένους, οι προϋποθέσεις για την άσκησή του (σ.σ.: της εκ περιτροπής εργασίας) είναι αυστηρές και για να εφαρμοστεί πρέπει ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας να είναι πολύ σοβαρός με μόνιμα χαρακτηριστικά, όχι όταν απλώς μια επιχείρηση έχει ταμειακές δυσχέρειες ή όταν υπάρχει άσχημη συγκυρία στην αγορά» προσθέτει το δικαστήριο.
Αναμφίβολα, συνεχίζει η πρόεδρος Πρωτοδικών, Ελένη Βαμβακά, «δεν απαιτείται να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της επιχείρησης για να μπορεί ο εργοδότης να προσφύγει μονομερώς στην εξ περιτροπής εργασία». Όμως, «δεν αρκεί η επίκληση από την πλευρά του εργοδότη οποιωνδήποτε οικονομικών προβλημάτων ή οποιουδήποτε περιορισμού της δραστηριότητας της επιχείρησής του». Εφόσον «η εκ περιτροπής εργασία επιβάλλεται ως ηπιότερη εναλλακτική λύση, προκειμένου να αποτραπούν απολύσεις, θα πρέπει ο περιορισμός των δραστηριοτήτων να έχει μια τέτοια έκταση, που να απειλεί άμεσα τις θέσεις εργασίας».

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Πριμοδοτούν τις e-συναλλαγές

«Ναι» στο Internet, στα κινητά τηλέφωνα και τις ταμπλέτες, «όχι» όμως στο γκισέ λένε πλέον οι τράπεζες, επιδιώκοντας σταθερά να ωθήσουν τους πελάτες τους προς τα εναλλακτικά δίκτυα. Στόχος τους, με πρόσχημα την ευκολία και την οικονομία, να ενισχύσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε να μπορούν στη συνέχεια να μειώσουν τον αριθμό των καταστημάτων τους.
«Ο λόγος ύπαρξης των καταστημάτων είναι να πωλούν δάνεια και τραπεζικά προϊόντα. Εφόσον δεν το κάνουν δεν χρειάζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος δείχνοντας ξεκάθαρα τη στρατηγική των τραπεζών.

Τι θα κοπεί για να βρεθούν τα 11,5 δισ.

Με δραστικό «μαχαίρι» στις δαπάνες των υπουργείων Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα επιδιώξει η κυβέρνηση να εξοικονομήσει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα.
Ολες οι δαπάνες επανεξετάζονται κωδικό προς κωδικό με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να έχει σήμερα αλλεπάλληλα τετ α τετ με τους συναδέλφους στα παραγωγικά υπουργεία της κυβέρνησης προκειμένου να εξετασθούν οι παρεμβάσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση στους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι καταφθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο έχουν υπολογίσει πως η περιστολή δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ για το υπουργείο Εργασίας και θα ανέλθει στο 2,1 δις ευρώ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Έρχονται νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ

Στο προσκήνιο βρίσκονται οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ακόμη και το ενδεχόμενο περικοπών στο εφάπαξ, μετά τις πιέσεις της τρόικας να υπάρξει μείωση στις δαπάνες ύψους 11,5 δισ. ευρώ.
Από τις 2 το μεσημέρι υπήρξαν αλλεπάλληλα ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με τους συναδέλφους του, που μετείχαν στην διευρυμένη Διϋπουργική Επιτροπή, για να καταλήξουν στις περικοπές δαπανών.

Αναθεωρείται η φορολογική κλίμακα

Μέσα από πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα ισορροπίες καλείται να διέλθει η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με την κυβέρνηση να είναι υποχρεωμένη να ζητεί το ok της τρόικας για κάθε ουσιώδη αλλαγή, χωρίς ωστόσο, από την άλλη πλευρά, να αποστεί σημαντικά από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, κυριότερη των οποίων είναι η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.
Όπως όμως έσπευσαν να διαμηνύσουν στο νέο οικονομικό επιτελείο οι επικεφαλής της τρόικας λίγο πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα, ακόμη και απλές αλλαγές εξορθολογισμού δεν θα γίνουν αποδεκτές εάν το κόστος τους δεν αντισταθμίζεται πλήρως από άλλα ισοδύναμα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την αντικατάσταση του τέλους ηλεκτροδότησης η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα αξίας 2,5 δισ. ευρώ. Αλλά 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να αναζητηθούν στην περίπτωση που αποφασισθεί η άμβλυνση της φορολογικής κλίμακας και του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι τελευταίες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με την κατάργηση του μπόνους των αποδείξεων, τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, την περικοπή των φοροαπαλλαγών και την αυστηροποίηση των τεκμηρίων αποφέρουν στο Δημόσιο περί τα 5 δισ. ευρώ, πενταπλασιάζοντας τα αντίστοιχα περυσινά έσοδα, δημιουργώντας δε τεράστιες δυσκολίες ακόμη και για μερική αντικατάστασή τους.

Ποιες φοροαπαλλαγές απειλούνται με περικοπή

Νέο κύμα καταργήσεων και περικοπών φοροαπαλλαγών φέρνει το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στο ετήσιο φορολογικό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου αποκάλυψε ότι θα καταργηθούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές και θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο όσες έχουν θεσμοθετηθεί για κοινωνικούς λόγους και μόνο για όσους φορολογουμένους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Στο μικροσκόπιο συντάξεις, μισθοί και επιδόματα

Συντάξεις, αμοιβές προσωπικού και κοινωνικά επιδόματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να καθορισθεί το πρόγραμμα περιστολής δαπανών της διετίας 2013-2014, καθώς απορροφούν τη μερίδα του λέοντος των πρωτογενών δαπανών της γενικής κυβέρνησης.
Μέχρι τις 24 του τρέχοντα μήνα, που καταφθάνει η τρόικα, θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί και κοστολογηθεί παρεμβάσεις 11,5 δισ. ευρώ.

Παράταση υποβολής ειδικών σημειωμάτων αυτοελέγχου Φ.Π.Α.

Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη θα δοθεί παράταση για την υποβολή των «Ειδικών Σημειωμάτων Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.» έως και 31 Ιουλίου 2012.

Πληρωμή του φόρου σε δόσεις με τη ... βούλα της τρόικας

Την τρόικα να ανάψει το «πράσινο φως» περιμένει η κυβέρνηση για να ενεργοποιήσει τη ρύθμιση για την εξόφληση των φοροεπιβαρύνσεων που προκύπτουν με τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα έως δέκα μηνιαίες δόσεις. «Χωρίς τη ρύθμιση, ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει φέτος» λένε στο υπουργείο Οικονομικών καθώς φοβούνται ότι μεγάλο ποσοστό των φόρων που θα βεβαιωθούν με τα εκκαθαριστικά δεν θα εισπραχθεί και θα κατευθυνθεί στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Με εννέα δόσεις η εξόφληση του φόρου εισοδήματος

Σχέδιο «επιμήκυνσης» της περιόδου καταβολής των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό προβλέπει ότι η εξόφληση των φόρων θα γίνει σε περισσότερες από τρεις δόσεις, που συνολικά μπορεί να φτάσουν και τις εννέα.

Συμφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των εκπροσώπων των αρχηγών, στην οποία εξετάστηκαν τα σημεία των προγραμματικών δηλώσεων με βάση το κείμενο που συνέταξε το γραφείο του πρωθυπουργού.
Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει ότι στο κείμενο δεν υπάρχει ο όρος εφεδρεία και δεν θεωρεί οριστικό ότι στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις συγκαταλέγεται η ΔΕΗ. Αυτά είναι ανοιχτά λέει. Θα βρεθούν πάλι αύριο το μεσημέρι.

Σε ισχύ επιπλέον φόρος 3% για το 2011

Αντιμέτωποι με έναν επιπλέον φόρο βρίσκονται φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι εισπράττουνενοίκια από την εκμίσθωση ακινήτων τους σε επιχειρήσεις για επαγγελματική στέγη.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων συμπληρωματικό φόρο 3% επί των ενοικίων που εισέπραξαν το 2011 από την εκμίσθωση των ακινήτων τους για επαγγελματική χρήση.

Εξετάζει ακόμα και την κατάργηση των αποδείξεων

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επανεξαταστεί εκ νέου το μέτρο των αποδείξεων ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.
Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον μέτρο προβλέπει ότι πρέπει να ανέρχονται στο 25% του εισοδήματος, το οποίο όμως θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, για τα φετινά εισοδήματα.
Άλλωστε διευκρίνισε ότι όλες οι παρεμβάσεις και οι αλλαγές που θα γίνουν στη φορολογία εισοδήματος θα ισχύσουν από 1-1-2013.

Μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Μεγάλη καθυστέρηση παρουσιάζει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους.
Μέχρι σήμερα, πέντε μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει δήλωση γεγονός που αποδίδεται από τους αρμόδιους παράγοντες και στα αυξημένα ποσά φόρου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, των περικοπών στις εκπτώσεις δαπανών και της έκτακτης εισφοράς.

Βουτιά ενοικίων 30% λόγω κρίσης

Πτώση έως και 30% μέσα σε ένα χρόνο έχουν σημειώσει τα ενοίκια σε γκαρσονιέρες, δυάρια, τριάρια και τεσσάρια, σε πλήθος συνοικιών της Αθήνας και άλλων πόλεων. Στα πολύ μεγάλα διαμερίσματα, μάλιστα, επιφανείας 120 τ.μ. και άνω, επειδή η ενοικίασή τους είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη, οι μειώσεις φτάνουν ακόμη και το 40%.

Αρχές Αυγούστου έρχεται το ¨χαράτσι¨ στα ακίνητα


Από τις αρχές Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει την αποστολή των ειδοποιητηρίων για το τέλος ακινήτων του 2012. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράξει έσοδα 3 δισ. ευρώ, προκειμένου ο προϋπολογισμός να επανέλθει σε τροχιά σύγκλισης με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που προβλέπει το μνημόνιο, κάτι το οποίο τέθηκε ως προϋπόθεση από το Εurogroup ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις με την τρόικα για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.

Πρόταση σοκ για αύξηση 30% στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Πρόταση-σοκ για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ πρόκειται να εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς την κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση της επιχείρησης.
Η ΔΕΗ φέρεται να έχει γνωστοποιήσει τα κοστολογικά της στοιχεία στη ΡΑΕ με την τελευταία να διαπιστώνει ότι η επιχείρηση έχει «τρύπα» της τάξης 30%.

Ανακοίνωση Τύπου-Παράταση χρόνου ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (E1) -Ε9


Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη θα δοθεί τελευταία παράταση του χρόνου ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως και 31 Ιουλίου.

Δηλώστε, πληρώστε και σώστε - Έρχεται ο «ελκυστικός» φόρος για όσους «ξέχασαν» να δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία

«Δηλώστε, πληρώστε και σώστε». Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών σε εκατομμύρια φορολογουμένους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν αποκρύψει από το κράτος, εισοδήματα, ακίνητα, συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρείες, έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων ή έχουν αγοράσει αγαθά πολύ μεγάλης αξίας που ποτέ δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία.

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο από το 2013 με επέκταση του «πόθεν έσχες» σε όλους



ΕΠΕΚΤΑΣΗ του «πόθεν έσχες» σε όλους τους φορολογούμενους και ηλεκτρονικό έλεγχο των εσόδων και των δαπανών που θα δηλώνουν εκατομμύρια φορολογούμενοι προβλέπει το σχέδιο για την καθιέρωση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013,  το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.

Σε πρώτη φάση το σχέδιο για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο (το οποίο αποτελεί και προγραμματική εξαγγελία της κυβέρνησης) προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» με τη συμπλήρωση ενός ειδικού εντύπου με τον κωδικό Ε10. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο ηλεκτρονικό έντυπο θα αποτυπώνονται τα έσοδα και οι δαπάνες του φορολογουμένου και της συζύγου του ως εξής: στη μια στήλη του εντύπου θα καταχωρούνται τα έσοδα, τα δάνεια του φορολογουμένου και στην άλλη οι δαπάνες, οι αγορές που αποτελούν τεκμήριο και οι αποταμιεύσεις. Το μέτρο αυτό στοχεύει στο να υπάρχει απόλυτος έλεγχος εσόδων και δαπανών. Οι εισηγητές του σχεδίου προτείνουν να επιτρέπεται απόκλιση της τάξεως του 10% - 15% μεταξύ εσόδων και δαπανών. Σε περίπτωση που τα νομίμως κτηθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων δεν επαρκούν για να καλύψουν το άθροισμα δαπανηθέντων και αποταμιευθέντων κεφαλαίων, ο συνολικός φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των δαπανών και των αποταμιεύσεων, ενώ ταυτόχρονα θα επιβάλλονται και πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Το ευρύτερο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο προβλέπει την πλήρη αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ανανεώνουν κάθε χρόνο τις πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που κατέχουν, για τις καταθέσεις και τις λοιπές αποταμιεύσεις τους. Επίσης, θα ανανεώνονται και τα πάσης φύσεως έξοδα διαβίωσης του έτους 2012 (δαπάνες χρήσης, επισκευής και συντήρησης κατοικιών, ΙΧ αυτοκινήτων, δικύκλων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων), που θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά από κάθε φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, που θα υποβληθεί το 2013 υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο θα πρέπει να υποβληθούν στη ΓΓΠΣ, σε ηλεκτρονική μορφή, αναλυτικά στοιχεία για όλες τις δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2012, για ασφαλιστικές εισφορές, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ύδρευση, οικιακές υπηρεσίες, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, εξόφληση πάσης φύσεως δανείων και πιστωτικών καρτών κ.λπ.

Πηγή: Express.gr

Αναθεωρείται η φορολογική κλίμακα

Αναθεωρείται η φορολογική κλίμακα  - Η τρόικα θα αποφασίσει.

Μέσα από πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα ισορροπίες καλείται να διέλθει η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με την κυβέρνηση να είναι υποχρεωμένη να ζητεί το ok της τρόικας για κάθε ουσιώδη αλλαγή, χωρίς ωστόσο, από την άλλη πλευρά, να αποστεί σημαντικά από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, κυριότερη των οποίων είναι η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.