Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Κίνδυνος για… ισοδύναμα οριζόντια ταμειακά μέτρα

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ενταχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης καθώς οι εμπλεκόμενοι υπουργοί δεν κατάφεραν μέχρι και χθες να καταλήξουν σε εναλλακτικές λύσεις για τις περικοπές ύψους 11,7 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα να γίνουν μέσα στη διετία 2013 -2014. Το πρόβλημα όμως για το υπουργείο Οικονομικών είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι δανειστές θα εντείνουν τις πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων εφέτος που θα καλύψουν τις αποκλίσεις που ήδη καταγράφονται από τους στόχους του προϋπολογισμού. 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί καταλήξει τουλάχιστον σε ένα σχέδιο αξόνων για το πώς μπορούν να εξοικονομηθούν τα 11,7 δισ. καθώς σε αυτό το σημείο θεωρείται αδύνατο να εξειδικευτούν τα αναγκαία μέτρα. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε χθες πως «προσπαθούμε να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων. Δεν μπορούμε όμως και να το αποκλείσουμε από τώρα εντελώς. Τα 11,7 δισ. ευρώ είναι δύσκολο να βρεθούν αλλά θα το κάνουμε. Δεν είναι ανάγκη τώρα να τα προσδιορίσουμε επακριβώς. Η τρόικα ζητάει τους άξονες στους οποίους θα κινηθούμε για να πετύχουμε την εξοικονόμηση και δεν απαιτεί λεπτομέρειες για τα μέτρα».
Το προσχέδιο των προτάσεων από τα εμπλεκόμενα υπουργεία  θα παρουσιαστεί στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη. Κατά τη συνάντηση θα οριστικοποιηθεί ο «οδικός χάρτης» των παρεμβάσεων που θα παρουσιαστεί στην τρόικα στις 26 Ιουλίου. Στο προσχέδιο που θα παρουσιαστεί στους πολιτικούς αρχηγούς δεν θα υπάρξει καταγραφή των περικοπών κωδικό προς κωδικό, αλλά περιγραφή κατευθύνσεων που θα υπάρξουν.
Πάντως το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών είναι βαρύ καθώς μεγαλώνουν  οι αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού. Και όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη  καταβάλλεται προσπάθεια να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και επιβολή πρόσθετων φόρων, οι οποίες όμως δεν μπορούν να αποκλειστούν κατηγορηματικά.
Για τους εφετινούς στόχους, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δήλωνε ότι «υπάρχουν φωνές στο Eurogroup που πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων» και πως η κυβέρνηση επικαλείται τη βαθύτερη ύφεση για να τις αντικρούσει.
Το μεγάλο «αγκάθι» στην κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου είναι η απροθυμία αρκετών υπουργών να προβούν στις απαιτούμενες περικοπές. Με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου κατέστη σαφές ότι εάν δεν βρει το κάθε υπουργείο τον τρόπο για καθορισμό κατάλληλου ύψους περικοπών, τότε αυτό θα επιβληθεί κεντρικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γεγονός που φαίνεται ότι άμβλυνε τις αντιδράσεις των υπουργών. Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι ο οδηγός της κυβέρνησης είναι οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας αλλά και η μελέτη του ΚΕΠΕ.
Στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που ορίστηκε για τις 10:00 το πρωί, θα γίνει και ανακοίνωση για το ειδικό τέλος ακινήτων ενώ στη διάρκεια της διαβούλευσης θα συζητηθεί και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
ΠΗΓΗ: Εξπρές