Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Πληρωμή του φόρου σε δόσεις με τη ... βούλα της τρόικας

Την τρόικα να ανάψει το «πράσινο φως» περιμένει η κυβέρνηση για να ενεργοποιήσει τη ρύθμιση για την εξόφληση των φοροεπιβαρύνσεων που προκύπτουν με τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα έως δέκα μηνιαίες δόσεις. «Χωρίς τη ρύθμιση, ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει φέτος» λένε στο υπουργείο Οικονομικών καθώς φοβούνται ότι μεγάλο ποσοστό των φόρων που θα βεβαιωθούν με τα εκκαθαριστικά δεν θα εισπραχθεί και θα κατευθυνθεί στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Το επιχείρημα αυτό, προβάλλει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα και ευελπιστεί ότι οι δανειστές μας θα πειστούν και θα δώσουν την έγκρισή τους αφού με τη ρύθμιση δεν θα ανασάνουν μόνο οι φορολογούμενοι αλλά θα διασωθούν και οι δημόσιες εισπράξεις από τον κίνδυνο μιας κατάρρευσης. Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζεται για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι διατάξεις του οποίου θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης εξειδικεύοντας τα σχέδια της κυβέρνησης στο «μέτωπο» της φορολογίας προανήγγειλε την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, μέσω της κατάργησης μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων, της εφαρμογής μιας νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια και μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο, την κατάργηση του ειδικού Τέλους Ακινήτων και του φόρου ακίνητης περιουσίας με έναν ενιαίο φόρο κατοχής ακινήτων, την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Το προσχέδιο του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για το εισόδημα, τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, το νέο ποινολόγιο για τους φοροπαραβάτες και το περιουσιολόγιο αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος Αυγούστου και θα τεθεί σε μίνι διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς. Στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το αργότερο αρχές Οκτωβρίου. Οι περισσότερες από τις νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από το 2013.
Οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στο φορολογικό σύστημα αφορούν στα εξής:
  1. Μείωση του αριθμού των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επανεξέταση του αφορολογήτου ορίου προς τα πάνω. Ήδη, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει πρόταση η οποία προβλέπει ότι τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου θα μειωθούν από 8 που είναι σήμερα σε 5 ή 6. Οι όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν πάντως από τις αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια θα αντισταθμιστούν από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου. Βάσει των σχεδίων της κυβέρνησης το αφορολόγητο θα αυξηθεί από τις 5.000 στις 8.000 ευρώ.
  2. Αξιολόγηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.
  3. Κατάργηση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και εφαρμογή ενός ενιαίου φόρου ακινήτων. Ο φόρος αυτός θα επεκταθεί και στις εκτός σχεδίου πόλεως εδαφικές εκτάσεις (αγρούς, αγροτεμάχια κ.λπ.), όχι όμως και στις εκτάσεις που χρησιμοποιούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
  4. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και ενσωμάτωση ορισμένων αναγκαίων διατάξεων σε επιμέρους φορολογίες.
  5. Νέο ποινολόγιο για τους φοροπαραβάτες.
  6. Αλλαγές στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του ΦΠΑ, ώστε στις περισσότερες περιπτώσεις η καταβολή του φόρου να γίνεται αυτόματα, σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή τη στιγμή που πραγματοποιείται η φορολογητέα συναλλαγή. Η δυνατότητα αυτή θα παρασχεθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος.
ΠΗΓΗ: Ημερησία