Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Δηλώστε, πληρώστε και σώστε - Έρχεται ο «ελκυστικός» φόρος για όσους «ξέχασαν» να δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία

«Δηλώστε, πληρώστε και σώστε». Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών σε εκατομμύρια φορολογουμένους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν αποκρύψει από το κράτος, εισοδήματα, ακίνητα, συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρείες, έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων ή έχουν αγοράσει αγαθά πολύ μεγάλης αξίας που ποτέ δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία.


Ουσιαστικά πρόκειται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά αναλυτικό «πόθεν έσχες» για όλους.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών πήρε το «πράσινο φώς» από τον Αντώνη Σαμαρά για να προχωρήσει το πολυθρύλητο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, περιλαμβάνοντας και τις καταθέσεις. Στόχος είναι η πλήρης καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ για όσους δεν συμμορφώνονται θα υπάρχουν αυστηρά χρηματικά πρόστιμα και ποινική δίωξη.

Παράλληλα με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Το Βήμα», εξετάζεται η επιβολή ενός «ελκυστικού» φόρου σε όσους δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία (καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, κλπ) που είχαν «ξεχάσει» να αναφέρουν στις μέχρι τώρα φορολογικές τους δηλώσεις.

Αντίθετα, για όσους αρνηθούν να δηλώσουν τα στοιχεία αυτά, το υπουργείο θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις με στόχο να διαπιστώσει αποκλίσεις ανάμεσα στα εισοδήματα και την συνολική περιουσία του φορολογούμενου. Το ύψος του φορολογικού συντελεστή ο οποίος θα επιβληθεί στην αδήλωτη περιουσία θα συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Όπως είναι φυσικό, το μέτρο του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και της επιβολής φόρου στην αδήλωτη περιουσία δεν θα εφαρμοστεί σε περιπτώσεις νομιμοποίησης βρώμικου χρήματος και δεν θα αφορά πολιτικούς και πρόσωπα που υπηρέτησαν σε δημόσιες θέσεις.

Η τεχνολογία κατά της φοροδιαφυγής

Επιπλέον, η διασταύρωση των στοιχείων θα γενικευθεί καυώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αξιοποιήσει την τεχνολογία αντλώντας στοιχεία για τους φορολογούμενους από τις διάφορες βάσεις δεδομένων που τηρούν οι τράπεζες, τα ταμεία, οι κλινικές, το Κτηματολόγιο αλλά και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και άλλοι φορείς...

Ήδη στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων συγκεντρώνουν στοιχεία από τις τράπεζες για τον τζίρο επιχειρήσεων και επιτηδευματιών και κάνουν διασταύρωση με τις δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος.

Πηγή newsbeast.gr


Για το ίδιο θέμα η Express Γράφει


Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο από το 2013 με επέκταση του «πόθεν έσχες» σε όλους            

 ΕΠΕΚΤΑΣΗ του «πόθεν έσχες» σε όλους τους φορολογούμενους και ηλεκτρονικό έλεγχο των εσόδων και των δαπανών που θα δηλώνουν εκατομμύρια φορολογούμενοι προβλέπει το σχέδιο για την καθιέρωση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013,  το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.

Σε πρώτη φάση το σχέδιο για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο (το οποίο αποτελεί και προγραμματική εξαγγελία της κυβέρνησης) προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» με τη συμπλήρωση ενός ειδικού εντύπου με τον κωδικό Ε10. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο ηλεκτρονικό έντυπο θα αποτυπώνονται τα έσοδα και οι δαπάνες του φορολογουμένου και της συζύγου του ως εξής: στη μια στήλη του εντύπου θα καταχωρούνται τα έσοδα, τα δάνεια του φορολογουμένου και στην άλλη οι δαπάνες, οι αγορές που αποτελούν τεκμήριο και οι αποταμιεύσεις. Το μέτρο αυτό στοχεύει στο να υπάρχει απόλυτος έλεγχος εσόδων και δαπανών. Οι εισηγητές του σχεδίου προτείνουν να επιτρέπεται απόκλιση της τάξεως του 10% - 15% μεταξύ εσόδων και δαπανών. Σε περίπτωση που τα νομίμως κτηθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων δεν επαρκούν για να καλύψουν το άθροισμα δαπανηθέντων και αποταμιευθέντων κεφαλαίων, ο συνολικός φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των δαπανών και των αποταμιεύσεων, ενώ ταυτόχρονα θα επιβάλλονται και πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Το ευρύτερο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο προβλέπει την πλήρη αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ανανεώνουν κάθε χρόνο τις πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που κατέχουν, για τις καταθέσεις και τις λοιπές αποταμιεύσεις τους. Επίσης, θα ανανεώνονται και τα πάσης φύσεως έξοδα διαβίωσης του έτους 2012 (δαπάνες χρήσης, επισκευής και συντήρησης κατοικιών, ΙΧ αυτοκινήτων, δικύκλων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων), που θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά από κάθε φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, που θα υποβληθεί το 2013 υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο θα πρέπει να υποβληθούν στη ΓΓΠΣ, σε ηλεκτρονική μορφή, αναλυτικά στοιχεία για όλες τις δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2012, για ασφαλιστικές εισφορές, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ύδρευση, οικιακές υπηρεσίες, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, εξόφληση πάσης φύσεως δανείων και πιστωτικών καρτών κ.λπ.