Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΟΑΕΔ: Πέντε νέα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης
Πέντε νέα προγράμματα που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην ανάσχεση της ανεργίας θα ενεργοποιηθούν εντός του 2011 από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 εργαζόμενοι ή άνεργοι. Με τα προγράμματα αυτά, επιδοτούνται θέσεις εργασίας, ενισχύεται η επιμήκυνση της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, η επιχειρηματικότητα των νέων επιστημόνων και υποστηρίζονται ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού.
Ακόμη, προβλέπονται δράσεις για την κατάρτιση και επανακατάρτιση των εργαζομένων καθώς και επαγγελματικής εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης νέων, με βάση το δυαδικό σύστημα μαθητείας.
Αναλυτικά τα προγράμματα τα οποία πρόκειται να ενεργοποιηθούν είναι τα εξής:
1. "Επιταγή Επανένταξης" με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους,
2. Απασχόλησης 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
3. Διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, έτους 2011 και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών,
4. Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
5. Απασχόλησης απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, που το πρόγραμμα σπουδών τους εμπεριέχει θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.
Ήδη υλοποιούνται τριάντα δράσεις του προϋπολογισμού 2,7 δισ. ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι με την ολοκλήρωσή τους θα αγγίξουν τις 800.000 άτομα.
Τα προγράμματα αυτά, έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, τη διατήρηση 282.000 θέσεων εργασίας, την ένταξη περισσότερο από 58.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 54.000 θέσεις εργασίας και τη φοίτηση - στον τομέα της Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νέων - 11.500 σπουδαστών σε 52 Σχολές Μαθητείας και 2.600 σπουδαστών σε 31 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).
Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υλοποιηθούν προγράμματα για την κατάρτιση περίπου 125.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις μέσω του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (Λ.Α.Ε.Κ. 0,45%) έτους 2011 και σχεδόν 35.000 εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (1-25 εργαζομένων) μέσω της χρηματοδότησης του Λ.Α.Ε.Κ.
Ακόμη, η επαγγελματική κατάρτιση περίπου 65.000 εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής επιχειρήσεων, μέχρι τα μέσα του 2012.
Εκτός των προγραμμάτων που υλοποιεί, ο ΟΑΕΔ θα συμμετάσχει στην εφαρμογή των Τοπικών Ολοκληρωμένων Δράσεων Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΟΑΕΕ: Εκπτώσεις και στις εισφορές λόγω κρίσης
Τη δυνατότητα μεταβολής (προς τα κάτω) στην ασφαλιστική κατηγορία σχεδιάζει να δώσει ο ΟΑΕΕ για 3 χρόνια στους ασφαλισμένους - ελεύθερους επαγγελματίες που δυσκολεύονται, λόγω της κρίσης, να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Το σχέδιο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Η», έχει υποβάλει στο υπουργείο Εργασίας ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γερ. Βουδούρης ως μέτρο «έκτακτης ανάγκης» και «διευκόλυνσης» των ασφαλισμένων. Το μέτρο θα έχει, ωστόσο, ως «αντίβαρο» την αντίστοιχη μείωση του ποσού της σύνταξης που θα αναλογεί στην 3ετία της καταβολής χαμηλότερων εισφορών εφόσον ο ασφαλισμένος δεν «καλύψει» τη διαφορά μετά τη λήξη της περιόδου της «διευκόλυνσης» (θα δοθεί η δυνατότητα πληρωμής, αντίστοιχα αυξημένων εισφορών μετά το χρονικό διάστημα της καταβολής των μειωμένων εισφορών).
«Πάτωμα»
Η αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας θα έχει «πάτωμα» ασφαλείας (δεν θα μπορεί δηλ. να κατέβει πολύ κάτω από την ασφαλιστική κλάση στην οποία βρίσκεται ο ασφαλισμένος).
Η παροχή έκπτωσης στις εισφορές, θα συμπεριληφθεί στις ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ. Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να προβλεφθεί και η παροχή διευκολύνσεων σε όσους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές, αλλά, έχουν παλαιότερα χρέη προς το Ταμείο, να τα αποπληρώσουν σε βάθος χρόνου (θα καταβάλλουν μέρος των οφειλών ως ποσοστό επί των εισφορών τους) και με «κούρεμα» (έως 90%) σε πρόστιμα και προσαυξήσεις.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πότε ενεργοποιείται το αυτόφωρο για φοροδιαφυγή
Αναλυτικό  οδηγό για το νέο ποινολόγιο της εφορίας εξέδωσε χθες το υπουργείο Oικονομικών παρουσιάζοντας τις νέες ρυθμίσεις που εισάγει το φορολογικό νομοσχέδιο.
Tο υπουργείο απαντώντας σε όσους μιλούν για εξοντωτικές ποινές υποστηρίζει ότι υπάρχουν σήμερα αδικήματα λιγότερο επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο ή τουλάχιστον εξίσου επικίνδυνα με το αδίκημα της φοροδιαφυγής που τιμωρούνται με τις ίδιες ή βαρύτερες ποινές από τις προτεινόμενες με το σχέδιο νόμου για τα εγκλήματα της φοροδιαφυγής.
«H κλοπή είναι κλοπή ανεξαρτήτως αξίας», σημειώνει το υπουργείο, ενώ ειδικά για τη μη απόδοση του ΦΠA αναφέρει ότι πρόκειται για κατάδηλη υπεξαίρεση χρημάτων του Δημοσίου που φθάνει μέχρι και το 40% κάθε χρόνο.
Τι προβλέπεται
Mε τον Oδηγό παρέχονται διευκρινίσεις για το πότε κινείται η διαδικασία του Aυτοφώρου, ποιες ποινές επιβάλλονται ανάλογα με τη φύση του αδικήματος και το ποσό της φοροδιαφυγής, αλλά και πότε μπορεί να ανακοπεί η διαδικασία, εφόσον καταβληθεί ο φόρος.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις η διαδικασία του Aυτόφωρου θα ενεργοποιείται:
Σε ελάχιστες περιπτώσεις για τα πλημμελήματα της φοροδιαφυγής ( μη απόδοση φόρου εισοδήματος από 15.001 έως 150.000 ευρώ και μη απόδοσης ΦΠA μέχρι 75.000 ευρώ).
Mόνο σε «εξαιρετικές» περιπτώσεις για κακουργήματα που αφορούν στη μη πληρωμή φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ.
Σε περιπτώσεις μη απόδοσης ΦΠA άνω των 75.000 ευρώ, που θεωρούνται κακουργήματα.
Στην περίπτωση μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ, εφόσον έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες από τότε που τα χρέη έγιναν ληξιπρόθεσμα αλλά από το χρονικό αυτό σημείο και μετά δεν έχουν περάσει 20 μήνες.
Tο νέο «ποινολόγιο» της εφορίας
Ληξιπρόθεσμα χρέη
Ποινή φυλάκισης:
Έως 1 έτος για οφειλές από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
Tουλάχιστον 6 μηνών για οφειλές από 10.001 έως 50.000.
Tουλάχιστον 1 έτους για χρέη από 50.001 έως 150.000 ευρώ.
Tουλάχιστον 3 ετών για οφειλές 150.001 και άνω.
Φόρος εισοδήματος
Ποινή φυλάκισης:
Tουλάχιστον 1 έτους για μη απόδοση φόρου εισοδήματος από 15.000 - 150.000 ευρώ.
Kάθειρξη από 5 έως 20 χρόνια για μη απόδοση φόρου εισοδήματος από 150.000 ευρώ και άνω.
ΦΠA - παρακρατούμενοι φόροι
Ποινή φυλάκισης:
Tουλάχιστον 10 ημερών για ποσά από 1 ευρώ έως 3.000 ευρώ.
Tουλάχιστον 1 έτους για ποσά από 3.001 έως 75.000 ευρώ.
Kάθειρξη από 5 έως 20 χρόνια για ποσά από 75.001 ευρώ και άνω.
Πλαστά και εικονικά στοιχεία
Ποινή φυλάκισης:
Tουλάχιστον 3 μηνών για ποσά από 1ευρώ έως 3.000 ευρώ.
Tουλάχιστον 1 έτους για ποσά από 3.001 έως 150.000 ευρώ.
Kάθειρξη από 5 έως 20 χρόνια για ποσά από 150.001 ευρώ και άνω.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Πώς θα δηλώσετε φέτος τα ακίνητα
Περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν φέτος τα ακίνητά τους στην Εφορία, λύνοντας τη «σπαζοκεφαλιά» του εντύπου Ε9. Πρόκειται για όσους κατά τη διάρκεια του 2010 απέκτησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα ή μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση.
Σύμφωνα με τους έως τώρα σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, το Ε9 θα αποκτήσει μόνο ηλεκτρονική μορφή. Πρόθεση του υπουργείου είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή να ισχύσει ακόμη και από φέτος, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων ακινήτων και να πληρωθεί ταχύτερα ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).
Οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς λάθη και παραλείψεις μπορεί να ανεβάσουν τον «λογαριασμό» του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Το Ε9 θα υποβληθεί και φέτος, ανεξάρτητα από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Ειδικότερα:
1. Υποχρέωση να υποβάλουν φέτος το Ε9 έχουν:
Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντός του 2010 απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα.
Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντός του 2010 είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους, τα οποία είχαν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 τα προηγούμενα έτη.
Οι φορολογούμενοι που στις δηλώσεις Ε9 (ετών 2005 έως 2010) συμπεριέλαβαν σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει εντός του έτους 2010 μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση, όπως αυτή έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν, είναι ο γάμος, εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητο, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευομένων μελών ή ο θάνατος.
Οικοπεδούχοι και εργολάβοι, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Κάθε εργολάβος για τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν σ’ αυτόν από τον οικοπεδούχο αλλά δεν έχουν μεταβιβαστεί είτε σ’ αυτόν είτε σε τρίτα πρόσωπα, εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τριών ετών από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας ή εφόσον τα ακίνητα έχουν εκμισθωθεί ή με οποιονδήποτε τρόπο έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο τον εργολάβο εντός των τριών αυτών ετών.
β) Κάθε οικοπεδούχος, επί του οικοπέδου του οποίου ανεγείρονται κτίσματα από εργολάβο, για να διαγράψει τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν και δεν έχουν μεταβιβαστεί στον εργολάβο ή σε τρίτα πρόσωπα, εφόσον έχουν παρέλθει τρία έτη από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας ή τα ακίνητα έχουν χρησιμοποιηθεί ή έχουν εκμισθωθεί από τον εργολάβο μέσα στα τρία έτη. Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων έτους 2011 για διαγραφή από τους οικοπεδούχους και για αναγραφή από τους εργολάβους των ακινήτων, σύμφωνα με τα ανωτέρω, πρέπει να υποβληθούν για οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί εντός του έτους 2007 ή προγενέστερα.
Δηλαδή, οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων για την ανωτέρω περίπτωση υποβάλλονται το πρώτο έτος μετά το έτος συμπλήρωσης της τριετίας.
Οι οικοπεδούχοι που υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 για να διαγράψουν ακίνητα, σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνυποβάλλουν φωτοαντίγραφο της οικοδομικής άδειας και του εργολαβικού προσυμφώνου.
Τα ίδια παραστατικά συνυποβάλλουν και οι εργολάβοι, για να αναγράψουν τα εν λόγω ακίνητα στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του έτους 2011.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
Οι 4 περιπτώσεις SOS στις δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι φορολογούμενοι στα τέσσερα ακόλουθα σημεία για τη σωστή συμπλήρωση του εντύπου Ε9:
Νέο ακίνητο. Για να δηλώσετε νέο ακίνητο που αποκτήσατε το 2010, ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου, θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της τελευταίας δήλωσης Ε9. Προσοχή: Κατά την εισαγωγή νέου ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος δεν συμπληρώνεται η στήλη του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.), παρά μόνο η στήλη του αύξοντα αριθμού. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή στη στήλη 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου).
Διαγραφή ακινήτου. Στο εσωτερικό του Ε9 αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ακινήτου που διαγράφεται. Κατά τη διαγραφή του ακινήτου αναγράφεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) και όχι ο αύξων αριθμός. Τον Α.Τ.ΑΚ. ο υπόχρεος πρέπει να τον αντιγράψει από το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008. Εάν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, πρέπει να αντιγραφεί από το εκκαθαριστικό του 2009. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή στη στήλη 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός Αριθμός 3 (διαγραφή ακινήτου).
Μεταβολή στοιχείων ακινήτων. Στο εσωτερικό του εντύπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβάλλεται. Κατά τη μεταβολή του ακινήτου υποχρεωτικά αναγράφεται ο Α.Τ.ΑΚ. και όχι ο αύξων αριθμός. Τον Α.Τ.ΑΚ. ο υπόχρεος τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008 ή εάν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό του 2009.
Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) θα αναγραφεί ο κωδ. αριθμός 2 (μεταβολή ακινήτου).
Τέκνο - προστατευόμενο μέλος ή σύζυγος του υπόχρεου σε δήλωση, οι οποίοι απέκτησαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά για πρώτη φορά το έτος 2010. Στην περίπτωση αυτή ο υπόχρεος (γονέας ή σύζυγος) υποβάλλει δήλωση Ε9 έτους 2011. Κατά την εισαγωγή νέου ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος δεν συμπληρώνεται η στήλη του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) παρά μόνο αυτή του αύξοντα αριθμού. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή στη στήλη 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) θα αναγραφεί ο κωδικός αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου).
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ποιοι δικαιούνται επιδότηση ενοικίου και πόση
Ξεκινούν με απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ, από τον Μάρτιο, το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και το κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2011 έχει έτος αναφοράς το 2009 με διάστημα υποβολής αιτήσεων από την 28η Μαρτίου 2011 έως την 1η Ιουλίου 2011 ενώ το κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα με έναρξη δημοπρατήσεων από τον Μάρτιο 2011. Τα στεγαστικά προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας είχαν διακοπεί τον Ιούλιο του 2010 λόγω του οικονομικού αδιεξόδου που είχε οδηγηθεί ο Οργανισμός.
Το πρόγραμμα επιδότησης του ενοικίου έχει προϋπολογισμό 110 εκατομμυρίων, ποσό που είναι μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, ωστόσο, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας, το ποσό αυτό, εξαντλεί τα οικονομικά όρια του Οργανισμού όσον αφορά στην επιδότηση ενοικίου, χωρίς να αποκλείεται ταυτόχρονα κάποια κατηγορία δικαιούχου.
Το γενικό εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο πρόγραμμα, θα είναι μέχρι 12.000€, με αυξημένο ποσοστό επιδότησης για εισοδήματα μέχρι 6.000€ και από 6.001€ έως 9.000€. Π.χ., για δικαιούχο παντρεμένο χωρίς παιδιά με εισόδημα α) έως 6.000€ το επίδομα ανέρχεται στα 125,00€ ανά μήνα, β) από 6.001€ έως 9.000€ 105,00€ ανά μήνα και γ) από 9.001€ - 12.000€ 85,00€ το μήνα. Τα όρια εισοδήματος προσαυξάνονται κατά 2.000€ και το ποσό της επιδότησης κατά 25,00€ ανά προστατευόμενο μέλος.
Τα κριτήρια, σύμφωνα με το Υπουργείο, αναμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να δοθεί προτεραιότητα και να στηριχθούν εκείνοι που έχουν περισσότερο ανάγκη, συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, νέα ζευγάρια και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, εργαζόμενοι με προστατευόμενα μέλη, ενώ επικαιροποιήθηκαν οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις με γνώμονα την άμβλυνση ανισοτήτων.
Επίσης, επανακαθορίστηκαν τα δικαιολογητικά και καθιερώνεται διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες ώστε να αποκλειστούν οι μη δικαιούχοι από το πρόγραμμα της επιδότησης. Π.χ. ζητούνται, εκτός από θεωρημένο από αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενοικιαστήριο, πλήρη στοιχεία όχι μόνο του ιδιοκτήτη ή νομέα, αλλά και για την ίδια την κατοικία που μισθώνεται (αριθμός λογαριασμού ΔΕΗ, όροφος κλπ).
Παράλληλα ο ΟΕΚ επιδιώκει τον ανασχεδιασμό της στεγαστικής πολιτικής ενώ δεσμεύεται ότι σταδιακά θα επανεκκινήσουν όλα τα προγράμματα σε συνάρτηση με την οικονομική δυνατότητα του Οργανισμού, ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η διαδικασία επεξεργασίας της αλλαγής του κανονισμού, καθώς και όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο και μέχρι την 30η Ιουνίου 2011 θα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες αποφάσεις για την έναρξη των δανειοδοτικών προγραμμάτων.
Σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν με επιστολή του Οργανισμού όλοι οι δικαιούχοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011 από δάνεια ή κατοικίες που έχει χορηγήσει ο ΟΕΚ και για τις προϋποθέσεις ρύθμισής τους.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα γίνουν γνωστές από τον ΟΕΚ μετά τις 16 Μαρτίου, ενώ η κατάθεση αιτήσεων και η παροχή πληροφοριών από τα ΚΕΠ θα γίνεται από τις 28 Μαρτίου έως την 1η Ιουλίου 2011.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Εγκύκλιος ΙΚΑ: Σύνταξη μέχρι 1.982 ευρώ
Θα «κόβεται» η σύνταξη μετά την ηλικία των 55 ετών στους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους για το τμήμα που ξεπερνά τα 1.982,40 ευρώ, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο. Αυτό διευκρίνιζαν χθες στην «Η» κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, διορθώνοντας(!) την εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ όπου αναφέρεται (σε αντίθεση με το νέο νόμο) ότι το υπερβάλλον ποσό «θα περικόπτεται κατά 70%».
Σύμφωνα με το νόμο, «μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, οι αυτοαπασχολούμενοι συνταξιούχοι λαμβάνουν το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή κύριων συντάξεων που αντιστοιχεί σε 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και το ποσό της σύνταξης που τα υπερβαίνει θα περικόπτεται». Για το 2010 και το 2011 το πλαφόν αυτό είναι 1.982,40 ευρώ. Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος οι οποίοι αυτοαπασχολούνται μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους υποχρεούνται να καταβάλουν προσαυξημένες κατά 50% εισφορές (εξαιρούνται όσοι ιπλοασφαλίζονταν σε τουλάχιστον δύο ταμεία, όπως οι γιατροί).
ΠΗΓΗ: Ημερησία
"Ξεπαγώνει" το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου
Ξεκινούν με απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ, από τον Μάρτιο, το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και το κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2011 έχει έτος αναφοράς το 2009 με διάστημα υποβολής αιτήσεων από την 28η Μαρτίου 2011 έως την 1η Ιουλίου 2011 ενώ το κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα με έναρξη δημοπρατήσεων από τον Μάρτιο 2011. Τα στεγαστικά προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας είχαν διακοπεί τον Ιούλιο του 2010 λόγω του οικονομικού αδιεξόδου που είχε οδηγηθεί ο Οργανισμός.
Το πρόγραμμα επιδότησης του ενοικίου έχει προϋπολογισμό 110 εκατομμυρίων, ποσό που είναι μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, ωστόσο, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας, το ποσό αυτό, εξαντλεί τα οικονομικά όρια του Οργανισμού όσον αφορά στην επιδότηση ενοικίου, χωρίς να αποκλείεται ταυτόχρονα κάποια κατηγορία δικαιούχου.
Το γενικό εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο πρόγραμμα, θα είναι μέχρι 12.000€, με αυξημένο ποσοστό επιδότησης για εισοδήματα μέχρι 6.000€ και από 6.001€ έως 9.000€. Π.χ., για δικαιούχο παντρεμένο χωρίς παιδιά με εισόδημα α) έως 6.000€ το επίδομα ανέρχεται στα 125,00€ ανά μήνα, β) από 6.001€ έως 9.000€ 105,00€ ανά μήνα και γ) από 9.001€ - 12.000€ 85,00€ το μήνα. Τα όρια εισοδήματος προσαυξάνονται κατά 2.000€ και το ποσό της επιδότησης κατά 25,00€ ανά προστατευόμενο μέλος.
Τα κριτήρια, σύμφωνα με το Υπουργείο, αναμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να δοθεί προτεραιότητα και να στηριχθούν εκείνοι που έχουν περισσότερο ανάγκη, συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, νέα ζευγάρια και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, εργαζόμενοι με προστατευόμενα μέλη, ενώ επικαιροποιήθηκαν οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις με γνώμονα την άμβλυνση ανισοτήτων.
Επίσης, επανακαθορίστηκαν τα δικαιολογητικά και καθιερώνεται διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες ώστε να αποκλειστούν οι μη δικαιούχοι από το πρόγραμμα της επιδότησης. Π.χ. ζητούνται, εκτός από θεωρημένο από αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενοικιαστήριο, πλήρη στοιχεία όχι μόνο του ιδιοκτήτη ή νομέα, αλλά και για την ίδια την κατοικία που μισθώνεται (αριθμός λογαριασμού ΔΕΗ, όροφος κλπ).
Παράλληλα ο ΟΕΚ επιδιώκει τον ανασχεδιασμό της στεγαστικής πολιτικής ενώ δεσμεύεται ότι σταδιακά θα επανεκκινήσουν όλα τα προγράμματα σε συνάρτηση με την οικονομική δυνατότητα του Οργανισμού, ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η διαδικασία επεξεργασίας της αλλαγής του κανονισμού, καθώς και όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο και μέχρι την 30η Ιουνίου 2011 θα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες αποφάσεις για την έναρξη των δανειοδοτικών προγραμμάτων.
Σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν με επιστολή του Οργανισμού όλοι οι δικαιούχοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011 από δάνεια ή κατοικίες που έχει χορηγήσει ο ΟΕΚ και για τις προϋποθέσεις ρύθμισής τους.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα γίνουν γνωστές από τον ΟΕΚ μετά τις 16 Μαρτίου, ενώ η κατάθεση αιτήσεων και η παροχή πληροφοριών από τα ΚΕΠ θα γίνεται από τις 28 Μαρτίου έως την 1η Ιουλίου 2011.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Δημοτικοί "ράμπο" στα ίχνη ημιυπαίθριων
Μετά τους ελεγκτές της πολεοδομίας και τους ενεργειακούς επιθεωρητές, στο μέλλον θα περιμένουμε επίσκεψη κατ' οίκον και από... δημοτικούς «ράμπο». Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί δήμοι στην Αττική ετοιμάζονται να βγάλουν στον δρόμο συνεργεία, τα οποία θα κλείνουν ραντεβού με τους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να καταγράφουν τα παράνομα τετραγωνικά μέτρα που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο, προκειμένου να υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
Αμέσως μόλις λήξει η διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων και των άλλων παράνομα κλειστών χώρων σε κτίρια, οι δήμαρχοι θα συστήσουν ειδικές ομάδες, αποτελούμενες από μηχανικούς-υπαλλήλους των δήμων, οι οποίοι θα έχουν υπό την ευθύνη τους την ορθή καταγραφή των ακινήτων που ανήκουν στους δήμους.
Αρχικά θα «ξεψαχνίζουν» τους φακέλους που έχουν κατατεθεί στον δήμο, ώστε να δοθεί το ΤΑΠ που είναι απαραίτητο για την ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου.
Στη συνέχεια θα πάρουν από τις πολεοδομίες τους φακέλους που έχουν κατατεθεί για τακτοποίηση παράνομων τετραγωνικών και θα κάνουν τις σχετικές συγκρίσεις. Ετσι, θα γνωρίζουν πόσα τετραγωνικά έχει ο καθένας στο σπίτι του τα οποία χρησιμοποιεί ως κύριο χώρο. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα υπολογίζονται και τα μηνιαία τέλη που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες υπέρ των δήμων.
Ωστόσο, οι δημοτικοί «ράμπο» θα μπορούν να κάνουν και αυτοψίες στα σπίτια, προκειμένου να ελέγχουν την ορθότητα των δηλώσεων των ιδιοκτητών.
Κάτω από το βάρος της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκονται πολλοί δήμοι, άλλη επιλογή δεν έχουν από την είσπραξη επιπλέον εσόδων από τους κατοίκους τους.
Ο πλέον πρόσφορος τρόπος είναι το ΤΑΠ και οι φόροι για ηλεκτροφωτισμό, καθαριότητα κ.λπ., χρήματα που πληρώνουν οι δημότες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ανάλογα με το πόσα τετραγωνικά μέτρα ακινήτου έχουν δηλώσει.
Αυτοψία
Οι δημοτικοί υπάλληλοι με αυτοψίες θα εντοπίζουν κρυμμένα τ.μ.
Πολεοδομία
Οι «ράμπο» θα παίρνουν από τις πολεοδομίες τους φακέλους για την τακτοποίηση και θα κάνουν τις σχετικές συγκρίσεις.
«Ανάσα»
Κάτω από το βάρος των δεινών οικονομικών πολλοί δήμοι δεν έχουν άλλη επιλογή από την είσπραξη επιπλέον εσόδων.
Για τα κρυμμένα τετραγωνικά
Συνεργασία με τους ενεργειακούς επιθεωρητές
Οι ενεργειακοί επιθεωρητές, οι οποίοι σε κάθε μεταβίβαση ή μίσθωση ακινήτου θα καταγράφουν όλους τους χώρους, θα θέτουν τις εκθέσεις τους στη διάθεση της πολεοδομίας και των υπηρεσιών του δήμου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Εκτίναξη στο πετρέλαιο λόγω Λιβύης
Ράλι ανόδου σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, με το Μπρεντ να πλησιάζει τα 120 δολάρια το βαρέλι, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των 2,5 τελευταίων ετών, καθώς η αναταραχή στη Λιβύη έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της προσφοράς πετρελαίου από την τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής.
Συγκεκριμένα, το Μπρεντ «πέταξε» μέχρι τα 119,79 δολάρια (+7,7%), για να υποχωρήσει αργότερα στα 117 δολάρια με κέρδη 5,4%, καθώς στις αγορές υπάρχουν φόβοι ότι από την εξέγερση έχουν επηρεασθεί τα 2/3 της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης.
Στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις έχει σημειώσει κέρδη 17%.
Το αργό πετρέλαιο, στα συμβόλαια Απριλίου, σημείωσε άνοδο έως 5,4% στα 103,41 δολάρια. Την Τετάρτη, εκτοξεύθηκε μέχρι τα 100 δολάρια με κέρδη 4,58 δολαρίων, για να κλείσει τελικά στα 98,10.
Η ξέφρενη κούρσα των τιμών του πετρελαίου αναπόφευκτα επηρεάζει και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με την Societe Generale, μία αύξηση των τιμών κατά 20 δολάρια το βαρέλι ίσως μειώσει τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης κατά 1%.
Το ευρώ υποχώρησε μέχρι το 1,3710 δολάριο, από 1,3749 την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, όταν ανήλθε έως το 1,3787 δολάριο, υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Φεβρουαρίου, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν ταχύτερα στην Ευρωζώνη απ' ότι στις ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Πρόσθετες παρεμβάσεις την επόμενη διετία
Διατηρείται αμετάβλητος ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ για φέτος, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, παρουσιάζοντας το περίγραμμα του επικαιροποιημένου μνημόνιου.
Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής θα συνεχιστεί απαρεγκλίτως και εξέφρασε αισιοδοξία, λέγοντας ότι "είμαστε στο μέσον της ύφεσης, στο χειρότερο σημείο, όμως θα τα καταφέρουμε γιατί ακολουθούμε το σωστό δρόμο της σταθερότητας και της συνέπειας".
Ο κ.Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, παρείχε διευκρινήσεις, λέγοντας ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ που είχαν αναφέρει οι επικεφαλής της τρόικας, δεν περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Αντίθετα προβλέπεται ο στόχος των 15 δισ. ευρώ, ο οποίος μάλιστα μετατίθεται από το 2012 στο 2013.
Γνωστοποίησε ακόμη ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα καταγράψει τα ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Στη συνέχεια μέχρι τον Ιούνιο, θα έχει διαμορφωθεί το πρώτο από τα προς αξιοποίηση χαρτοφυλάκια ακινήτων του Δημοσίου και το δεύτερο θα οριστικοποιηθεί τον Δεκέμβριο.
Αναπτύσσοντας τις βασικές στοχεύσεις του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2012-2014, τόνισε ότι στο τέλος της περιόδου αυτής το έλλειμμα θα πρέπει να έχει υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ.
Το 2015 θα προβλέπεται περαιτέρω μείωση του στο 1% του ΑΕΠ. Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την μείωση του ελλείμματος την περίοδο 2012-14 ανέρχονται στο 8% του ΑΕΠ.
Οσον αφορά στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι το Eurogroup είχε συμφωνήσει καταρχήν από τον περασμένο Δεκέμβριο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επισημοποίηση της σχετικής απόφασης θα περιλαμβάνεται στο ευρύτερο σχέδιο που θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ τον Μάρτιο.
Επανέλαβε ακόμη ότι η επιμήκυνση θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, καθώς τη διετία 2014 - 15 η χώρα μόνο για την αποπληρωμή του θα πρέπει να καταβάλλει ετησίως 60 με 70 δισ. ευρώ.
Διευκρίνισε πάντως ότι το κατά πόσο η επιμήκυνση αυτή θα συμβάλει στο να ανακοπεί η δυναμική του δημόσιου χρέους θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιμετωπίσουν οι αγορές το συνολικό σχέδιο της ΕΕ.
Για τις τράπεζες, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο μνημόνιο ως προς τις συγχωνεύσεις, αλλά είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης, διότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί και να θωρακιστεί απέναντι στις προκλήσεις.
Στο πνεύμα αυτό κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε «γενναίες αποφάσεις», με τις οποίες θα ισχυροποιηθούν και θα απεξαρτητοποιηθούν από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, για το ασφαλιστικό σύστημα επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση των ασφαλιστικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε παρεμβάσεις στα επικουρικά ταμεία που εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά τους, ενώ, όπως σημείωσε, θα προχωρήσει η αναθεώρηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Απόσυρση ΙΧ: Κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας
-        Πτώση 55% καταγράφει ο ρυθμός των αποσυρόμενων ΙΧ φέτος σε αντιστοιχία με το 2009
-        Η Διεύθυνση Μεταφορών Θεσσαλονίκης δέχεται πινακίδες από την ΕΔΟΕ μόνο την Τετάρτη!
-        Η Διεύθυνση Μεταφορών Τρικάλων δεν δέχεται τις πινακίδες κυκλοφορίας των αποσυρόμενων ΙΧ
-        Οι εφορίες δεν εκδίδουν Βεβαιώσεις Καταβολής Τελών Κυκλοφορίας
-        Οι κάτοχοι οχημάτων από τον ΟΔΔΥ δεν γνωρίζουν που να τα πάνε και τι να κάνουν
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ημιυπαίθριοι: Παράταση για τακτοποίηση μέχρι τον Ιούνιο
Παράταση έως τον Ιούνιο για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Η σχετική προθεσμία έληγε στις 28 Φεβρουαρίου και κρίθηκε απαραίτητη καθώς, όπως ανέφερε η υπουργός η προσέλευση των πολιτών στα πολεοδομικά γραφεία εξακολουθεί να είναι μεγάλη και οι υπάλληλοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο της δουλειάς.
Μέχρι σήμερα από τις υποθέσεις που έχουν διεκπεραιωθεί στο δημόσιο ταμείο έχουν εισρεύσει 150 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ ποσό που δεν αποκλείεται να αυξηθεί κι άλλο μετά την νέα παράταση.
Να σημειωθεί ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας είχαν υποβληθεί στις Πολεοδομίες όλης της χώρας 510.000 φάκελοι οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου 800.000 χώρους (σοφίτες, πατάρια, υπόγεια, φωταγωγούς, εσωτερικά αίθρια, πιλοτές, ημιυπαίθριοι κ. ά.), οι οποίοι άλλαξαν χρήση.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ασφαλιστική κάλυψη σε ανέργους
proypotheseis_epidomatos_anergiasΗ πρόβλεψη για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη 400.000 ανέργων και άλλων ευπαθών οµάδων περιλαµβάνεται στο υπό κατάθεση νοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) µαζί µε τις ρυθµίσεις για την έκδοση προσωρινής σύνταξης και της κάρτας εργασίας. Από το προωθούµενο µέτρο θα ωφεληθούν όσοι είτε δεν έχουν δουλειά είτε απασχολούνται προσωρινά µε αποτέλεσµα να µη συµπληρώνουν τον απαιτούµενο αριθµό ενσήµων για να έχουν περίθαλψη.
Η κάλυψη αυτή θα αφορά:
Ανέργους ηλικίας µέχρι30 ετών µε µόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στο µητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆. Ανέργους ηλικίας 30 ετών καιάνωπου έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον δύο έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ. Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος µετά το 30ό έτος ηλικίας προσαυξάνεται κατά 100 ηµέρες ασφάλισης και µέχρι συµπλήρωσης 3.000 ηµερών ασφάλισης.
Εργαζοµένους που συµπλήρωσαν το 2010 50 ηµέρες ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα (αντί των 70 ηµερών που ισχύει σήµερα).
Ιατροφαρµακευτική κάλυψη για δύο χρόνια µετά τη διακοπή της δραστηριότητάς τους παρέχεται ήδη από τον Οργανισµό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών στους ασφαλισµένους από 30 µέχρι και 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλµατός τους, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Εχουν πραγµατοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισµού 600 ηµέρες εργασίας ή δύο χρόνιακαι το κατώτατο όριο των 600 ηµερών εργασίας αυξάνεται ανά 120 ηµέρες ή τέσσερις µήνες κάθε χρόνο µετά τη συµπλήρωση 4.500 ηµερών ή 15 ετών ασφάλισης.
∆εν ασφαλίζονται για οποιονδήποτε λόγο στο ∆ηµόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισµό.
Στο ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ θα προβλέπονται και τα εξής:
Αλλαγή του τρόπου υπολογισµού του ΕΚΑΣ που λαµβάνουν 350.000 χαµηλοσυνταξιούχοι.
n Αναθεώρησητων ρυθµίσεων για τους δηµοσίους υπαλλήλους που παίρνουν και τησύνταξη του/της συζύγου. Το µέτρο αφορά περίπου 50.000 άτοµα.
Εκδοση προσωρινής σύνταξης από όλα τα ασφαλιστικά ταµεία. Υπολογίζεται πως η ρύθµιση θα αφορά 60.000 δικαιούχους τον χρόνο, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και σταεπικουρικά ταµεία. Η σχετικήρύθµιση θα αρχίσει να εφαρµόζεται από την άνοιξη. Στόχος είναι να απονέµεται προσωρινή σύνταξη - εξπρές σε ποσό που θα πλησιάζει τοπραγµατικό ακόµα και κατά 90%-95%.
Η ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Από την1η Ιουλίου θα αρχίσει η εφαρµογή της ηλεκτρονικής κάρταςεργασίας µε «αντάλλαγµα» τη µείωσητων ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% σε πρώτη φάση. Το µέτρο θα εφαρµοστεί σε εθελοντική βάση και σε περιοχές, κλάδους και είδος ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα καθοριστούν µε υπουργική απόφαση.
Οπως προκύπτει από τη σχετική ρύθµιση, οι επιχειρήσεις και (για πρώτη φορά) οι εργαζόµενοί τους που θα ενταχθούν, αλλά θα παραβιάσουν το σύστηµα της ηλεκτρονικής καταγραφής της ώραςπροσέλευσης καιτης ώρας αποχώρησης από την εργασία θα πληρώνουν πρόστιµα. Πρόστιµο και τρίµηνηκατάργηση τηςέκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν και όσες επιχειρήσεις εγκαταστήσουν, αλλά δεν χρησιµοποιήσουν το νέο σύστηµα.
Το ποσοστό έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορώνθα είναι αρχικά 10% (θα οριστείµε υπουργική απόφαση, αν το όφελος επιµερίζεται στον εργοδότη και στονεργαζόµενο) και θα φτάσει σε βάθος χρόνουτο 25%.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Πρόσθετοι φόροι και έλεγχοι σε επιχειρήσεις
Πρόσθετους φόρους και τακτικό έλεγχο αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υπαχθεί στην περαίωση, αλλά για μία ή περισσότερες από τις χρήσεις που περαιώθηκαν η εφορία διαπιστώνει ότι δεν είχαν υποβάλει ή υπέβαλλαν ανακριβείς περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων.
Το πράσινο φως για τη διενέργεια των φορο-ελέγχων από τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα άναψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημ. Κουσελάς. Με εγκύκλιο που απέστειλε ζητεί να γίνεται φορολογικός έλεγχος για τον ΦΠΑ και τα λοιπά φορολογικά αντικείμενα -πλην του φόρου εισοδήματος- ανεξαρτήτως της περαίωσης, εφόσον διαπιστώνεται:
Η μη υποβολή των σχετικών δηλώσεων ή
Οτι κατά τον χρόνο αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος της περαίωσης υπάρχουν κάθε είδους επιβαρυντικά στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, ο έλεγχος θα διενεργείται εφόσον για φορολογικές περιόδους χρήσεων που περαιώθηκαν δεν έχουν υποβληθεί μία ή περισσότερες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή εφόσον με βάση δελτίο πληροφοριών που υπάρχει στην αρμόδια ΔΟΥ προκύπτει ότι για μία ή περισσότερες φορολογικές περιόδους χρήσεων που έχουν υπαχθεί στην περαίωση υποβλήθηκε ανακριβής περιοδική δήλωση ΦΠΑ.
Ο έλεγχος θα διενεργείται μόνο στις φορολογικές περιόδους για τις οποίες δεν υποβλήθηκαν περιοδικές δηλώσεις και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, θα εκδίδονται συμπληρωματικές πράξεις καταλογισμού ΦΠΑ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση σχετικά με την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2011 και του Ε9 για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων

Δευτέρα Φεβρουάριος 28, 2011 10:45 μμ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΙΚΗΣ 5-7
10180 ΑΘΗΝΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
TΗΛ.: 210-3332551/2
FAX: 210-3332559
e-mail : press@minfin.gr

  
Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2011

  
Ανακοίνωση σχετικά με την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2011 και του Ε9 για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων:

  
Προς διευκόλυνση των φορολογουμένων, για τους οποίους εφαρμόζεται για πρώτη φορά η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και των λογιστικών γραφείων και γενικότερα προς διευκόλυνση των πολιτών, με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, δίνεται παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για τους υπόχρεους του άρθρου 62 του ν. 2238/1994 (ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όσους απόκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε ΕΠΕ, από κινητές αξίες, από ακίνητα, τους κατόχους ΕΙΧ κ.λπ. χωρίς εισοδήματα, κ.λπ.), που λήγει την 1η Μαρτίου 2011 και ορίζεται η 4η Απριλίου 2011.

Η υποβολή των δηλώσεων αυτών ολοκληρώνεται μέσα σε έντεκα εργάσιμες μέρες ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, με αρχή για το ψηφίο 1 την 4η Απριλίου 2011.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.