Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Πρόσθετες παρεμβάσεις την επόμενη διετία
Διατηρείται αμετάβλητος ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ για φέτος, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, παρουσιάζοντας το περίγραμμα του επικαιροποιημένου μνημόνιου.
Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής θα συνεχιστεί απαρεγκλίτως και εξέφρασε αισιοδοξία, λέγοντας ότι "είμαστε στο μέσον της ύφεσης, στο χειρότερο σημείο, όμως θα τα καταφέρουμε γιατί ακολουθούμε το σωστό δρόμο της σταθερότητας και της συνέπειας".
Ο κ.Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, παρείχε διευκρινήσεις, λέγοντας ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ που είχαν αναφέρει οι επικεφαλής της τρόικας, δεν περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Αντίθετα προβλέπεται ο στόχος των 15 δισ. ευρώ, ο οποίος μάλιστα μετατίθεται από το 2012 στο 2013.
Γνωστοποίησε ακόμη ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα καταγράψει τα ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Στη συνέχεια μέχρι τον Ιούνιο, θα έχει διαμορφωθεί το πρώτο από τα προς αξιοποίηση χαρτοφυλάκια ακινήτων του Δημοσίου και το δεύτερο θα οριστικοποιηθεί τον Δεκέμβριο.
Αναπτύσσοντας τις βασικές στοχεύσεις του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2012-2014, τόνισε ότι στο τέλος της περιόδου αυτής το έλλειμμα θα πρέπει να έχει υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ.
Το 2015 θα προβλέπεται περαιτέρω μείωση του στο 1% του ΑΕΠ. Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την μείωση του ελλείμματος την περίοδο 2012-14 ανέρχονται στο 8% του ΑΕΠ.
Οσον αφορά στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι το Eurogroup είχε συμφωνήσει καταρχήν από τον περασμένο Δεκέμβριο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επισημοποίηση της σχετικής απόφασης θα περιλαμβάνεται στο ευρύτερο σχέδιο που θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ τον Μάρτιο.
Επανέλαβε ακόμη ότι η επιμήκυνση θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, καθώς τη διετία 2014 - 15 η χώρα μόνο για την αποπληρωμή του θα πρέπει να καταβάλλει ετησίως 60 με 70 δισ. ευρώ.
Διευκρίνισε πάντως ότι το κατά πόσο η επιμήκυνση αυτή θα συμβάλει στο να ανακοπεί η δυναμική του δημόσιου χρέους θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιμετωπίσουν οι αγορές το συνολικό σχέδιο της ΕΕ.
Για τις τράπεζες, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο μνημόνιο ως προς τις συγχωνεύσεις, αλλά είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης, διότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί και να θωρακιστεί απέναντι στις προκλήσεις.
Στο πνεύμα αυτό κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε «γενναίες αποφάσεις», με τις οποίες θα ισχυροποιηθούν και θα απεξαρτητοποιηθούν από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, για το ασφαλιστικό σύστημα επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση των ασφαλιστικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε παρεμβάσεις στα επικουρικά ταμεία που εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά τους, ενώ, όπως σημείωσε, θα προχωρήσει η αναθεώρηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
ΠΗΓΗ: Έθνος