Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Εξπρές άνοιγμα λογαριασμών καταθέσεων από την Εφορία

Ηλεκτρονικό “φακέλωμα” όλων των τραπεζικών λογαριασμών και άνοιγμα εξπρές για περιπτώσεις “υπόπτων” για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ζητά η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα.
Όπως ρητά αναφέρεται στην νέα έκθεση της “η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή ώστε να εφαρμοστεί το μητρώο τραπεζικών λογαριασμών”.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της Ομάδας υπό τον Χ. Ράιχενμπαχ που όμως έως τώρα δεν το έχει προωθήσει η κυβέρνηση .

Ο «φάκελος» με τα προσόντα, κριτήριο για τις θέσεις ευθύνης

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που, εκτός απροόπτου αναμένεται να τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Αν και τα ακριβή κριτήρια, καθώς και η μοριοδότηση αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσω ΠΔ στα οποία θα παραπέμπει το νομοσχέδιο, μέσω των νέων ρυθμίσεων θα προκύπτει η βασική στόχευση, να περιοριστεί η προϋπηρεσία και να αποκτήσουν δικαίωμα προώθησης σε θέσεις ευθύνης και όσοι έχουν προσόντα, ανεξάρτητα από τον χρόνο απασχόλησής τους στο Δημόσιο.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα φωτοβολταϊκά (εισφορά νόμου 4093/2012)



Το Υπ.Οικονομικών με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1095/29.4.2013 κοινοποίησε ορισμένες διατάξεις του φορολογικού νόμου 4110/2013.

Εκτός του θέματος της έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των ασφαλιστικών εισφορών στην ανωτέρω απόφαση αναφέρεται και η αντιμετώπιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του ν.4093/2012, η οποία επιβάλλεται επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Λεπτομέρειες αναφορικά με την πληρωμή του τέλους «Παραμονής και Πλόων» (ΤΠΠ) για τα σκάφη αναψυχής


Λεπτομέρειες αναφορικά με την πληρωμή του τέλους «Παραμονής και Πλόων» (ΤΠΠ) για τα σκάφη αναψυχής


Λεπτομέρειες αναφορικά με την πληρωμή του τέλους «Παραμονής και Πλόων» (ΤΠΠ) για τα σκάφη αναψυχής

Το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση αναφέρει σχετικά

Δήλωση ακινήτων από όλους για τα εκτός σχεδίου - έως 31/8


Για το τέλος Αυγούστου μετατίθεται η προθεσμία για την υποβολή των φετινών Ε9 όπου κάθε φορολογούμενος, συν τοις άλλοις, θα επικαιροποιήσει την εικόνα της εκτός σχεδίου ακίνητης περιουσίας του. Αυτή ήταν η κυριότερη απόφαση που έλαβε η χθεσινή διακομματική επιτροπή της συγκυβέρνησης για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων καθώς κρίθηκε ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο έντυπο Ε9 και ειδικά ο πίνακας για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Αντισυνταγματική η ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Στον αέρα χιλιάδες σπίτια

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν τα δημόσια έσοδα μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 4014/2011, γνωστό και ως νόμο Παπακωνσταντίνου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Κι αυτό γιατί χιλιάδες ιδιοκτήτες που μπήκαν στη ρύθμιση έχουν δικαίωμα να προσφύγουν και να ζητήσουν πίσω τα λεφτά τους ενώ το κράτος δε θα μπορεί να εισπράξει και τις υπόλοιπες δόσεις.

Ε9 - Παγίδες για τα ακίνητα εκτός σχεδίου πόλεως


Νέο έντυπο Ε9 "φιλοτεχνεί" το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να πιαστούν στην «τσιμπίδα» του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ του χρόνου, όλοι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ακόμη και οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες.
Οι υπόχρεοι πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Ε9 μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (θα αντικαταστήσει το Εκτακτο Τέλος και τον ΦΑΠ) δεν θα εξαιρεθεί κανένα ακίνητο, ούτε τα αγροτεμάχια που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, ενώ ο στόχος που απαιτεί η τρόικα είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 3 - 3,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πιθανή η κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ


Ανοιχτό αφήνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το ενδεχόμενο να καταργήσει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, καθώς χρησιμοποιείται συχνά για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Η ερμηνευτική του νόμου 4144/2013 για τις αλλαγές στο εργόσημο



Η σχετική ερμηνευτική προβλέπει Φ.80000/27780/1846/26.4.2013

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 88 Α' 18/4/2013 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4144/2013 «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις». Με το άρθρο 74 του ανωτέρω νόμου αντικαθίστανται τα άρθρα 20 και 21 του ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115, Α'), που αφορούν στη χρήση του εργοσήμου ως τρόπο καταβολής της αμοιβής και ασφάλισης για το κατ' οίκον απασχολούμενο προσωπικό.

Ειδικότερα με το ανωτέρω άρθρο επέρχονται οι ακόλουθες μεταβολές:

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Παράταση δηλώσεων Φ.Π.Α. και δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                  
Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση Τύπου

Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, παράτασης για την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 για όλα τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παρ.2 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε, καθώς και των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2012, οι οποίες λήγουν στις 30 Απριλίου 2013, παρατείνεται μέχρι και την 15η Μαΐου 2013.

Προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, θα πρέπει όλες οι περιοδικές δηλώσεις που αφορούν τη διαχειριστική περίοδο να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ των τυχόν χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων τουλάχιστον έως την 9η Μαΐου 2013.

Ε.ΦΟ.Β.Ε. – Παράταση εκκαθαριστικών ΦΠΑ & παραλαβής κλειδαρίθμου

Η Ένωση ΦΟροτεχνών Βορείου Ελλάδος σας ενημερώνει ότι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2012, που η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους είναι η 30η Απριλίου 2013, μέχρι και την 8η Μαΐου 2013.
Επίσης παρατείνεται η  έκδοση κλειδάριθμου μέχρι την 28η Ιουνίου 2013.
Μόλις ανακοινωθεί η επίσημη εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών θα σας ενημερώσουμε.