Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Εξπρές άνοιγμα λογαριασμών καταθέσεων από την Εφορία

Ηλεκτρονικό “φακέλωμα” όλων των τραπεζικών λογαριασμών και άνοιγμα εξπρές για περιπτώσεις “υπόπτων” για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ζητά η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα.
Όπως ρητά αναφέρεται στην νέα έκθεση της “η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή ώστε να εφαρμοστεί το μητρώο τραπεζικών λογαριασμών”.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της Ομάδας υπό τον Χ. Ράιχενμπαχ που όμως έως τώρα δεν το έχει προωθήσει η κυβέρνηση .

Μέσω του «τραπεζικού μητρώου» οι φοροελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Οι υπάλληλοι που θα ασχοληθούν με την έρευνα των τραπεζικών λογαριασμών θα είναι πιστοποιημένοι λήπτες πληροφοριών, θα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για να «μπαίνουν» απευθείας στα αρχεία των τραπεζών.
Στην έκθεση της Ομάδας Δράσης αναφέρεται ότι πρόκειται να κατατεθεί νομοσχέδιο για την αποτελεσματική εφαρμογή του μητρώου τραπεζικών λογαριασμών. Το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και τεχνική έκθεση με λεπτομερή στοιχεία για το προβλεπόμενο σύστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ηλεκτρονικό μητρώο, θα καταχωρούνται ο αριθμός του λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματος αυτού και οι συναλλαγές, τα στοιχεία των κατόχων των λογαριασμών και των λοιπών συμβεβλημένων προσώπων. Το μητρώο θα ανατροφοδοτείται με στοιχεία καθημερινά.
Μέσω του τραπεζικού μητρώου θα αντιμετωπίζονται οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια που παρατηρούνται σήμερα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου. Με βάση τις διαδικασίες που εφαρμόζονται τώρα, για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερων των 6 μηνών.
Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι έρχεται νέος κώδικας φορολογικής δικονομίας για την επιτάχυνση της επίλυσης των φορολογικών διαφορών καθώς και ότι από τις αρχές του 2012 έως και τέλος Φεβρουαρίου του 2013 έχουν σταλεί για έλεγχο 967 υποθέσεις φοροδιαφυγής στο ΣΔΟΕ και στις υπόλοιπες φορολογικές αρχές βάσει πληροφοριών που συνέλεξε η μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Πρόκειται για ομάδα 280 κρατικών υπαλλήλων που έχουν εκπαιδευτεί στο να εντοπίζουν συναλλαγές ύποπτες για φοροδιαφυγή. Επίσης, από τις υποθέσεις αυτές έχει προκύψει η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 114,8 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία