Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Στα τάρταρα η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Σε απόγνωση οι Έλληνες καταναλωτές. Φοβούνται την ανεργία και την ακρίβεια και περιμένουν επιδείνωση των οικονομικών τους.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το δεύτερο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό 30,4%, σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Ενώ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση το τρίτο τρίμηνο του έτους.
«Δυστυχώς άρχισαν τα μεγάλα λουκέτα στην αγορά λόγω της μείωσης της κατανάλωσης. Το μείγμα οικονομικής πολιτικής είναι επικίνδυνο. Η ψυχολογία των καταναλωτών έπιασε πάτο. Από την εξέταση των δεικτών προκύπτει ότι θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις δαπάνες τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Πελοπίδας Καλλίρης.
Ας σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι έντονες, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους -σύμφωνα με τα στατιστικά των Επιμελητηρίων- άνοιξαν 11.496 επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν 10.675. Μάλιστα σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Λάρισα έκλεισαν περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τις νέες που δημιουργήθηκαν.
Την ίδια ώρα 838.910 νοικοκυριά (με 2,19 εκ. μέλη) βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.852 ευρώ ετησίως.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 30,4 μονάδες, λόγω της επιδείνωσης της ανεργίας και της ανόδου της ακρίβειας.
Επίσης, πτωτικά κινούνται οι δείκτες για την τρέχουσα προσωπική οικονομική κατάσταση των καταναλωτών αλλά και της χώρας (υποχωρώντας στο 25,3% και το 24,5% αντίστοιχα).
Νέα πολιτική
«Καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει τα νέα δεδομένα και βάσει αυτών να χαράξει μια οικονομική πολιτική με στόχο την ανάκαμψη της αγοράς, με ενίσχυση των επενδύσεων, πραγματικό περιορισμό της πραγματικής σπατάλης και άμεση αύξηση των φορολογικών εσόδων από αυτούς που θησαύρισαν την τελευταία δεκαετία εις βάρος του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Καλλίρης.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς, εκτίμησε ότι η ύφεση θα συνεχιστεί στην ελληνική οικονομία και ότι λόγω των σημαντικών μειώσεων στις αποδοχές των εργαζομένων αλλά και των αυξήσεων των φόρων η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα μειωθεί περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.
Ειδικότερα:
Το Οικονομικό Επιμελητήριο σημειώνει ότι η πορεία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών δείχνει την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΕΠΕΝΔΥΣΗ”
Διακοπές χωρίς απόδειξη
Πάρτι φοροδιαφυγής είναι σε εξέλιξη στα νησιά, με πάνω από 7 στις 10 επιχειρήσεις να συμμετέχουν αψηφώντας το «κίνημα των αποδείξεων» του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και διευρύνοντας τη μαύρη τρύπα στα έσοδα, που ανησυχεί την κυβέρνηση και την τρόικα.
Όπως έδειξαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, που έχουν αρχίσει εδώ και ενάμιση περίπου μήνα, σε μια σειρά από τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, αλλά και η Μήλος και άλλα, οι συνεπείς φορολογούμενοι επαγγελματίες σπανίζουν. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ έκαναν έλεγχο σε περίπου 550 επιχειρήσεις και «συνέλαβαν» περίπου 400 παραβάτες, με σύνολο 14.130 παραβάσεων! Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι παραβάσεις αφορούν μη έκδοση αποδείξεων και μη απόδοση ΦΠΑ.
Όλα τα γνωστά κλαμπ, μπιτς μπαρ, αλλά και ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και κάθε είδους τουριστική επιχείρηση περιλαμβάνονται στη λίστα των επισκέψεων των ελεγκτών του ΣΔΟΕ.
Στους παραβάτες θα καταλογιστούν πρόστιμα, που υπολογίζονται σε 6,5 με 7 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τον νέο φορολογικό νόμο θα χάσουν μεταξύ άλλων για φέτος και το αφορολόγητο όριο των 10.000 ευρώ, που προβλέπεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κάτι που βεβαίως έχει σημασία κυρίως για τους μικρότερους παραβάτες. Εξάλλου, η μη έκδοση αποδείξεων συνιστά πλέον και ποινικό αδίκημα και έτσι οι ελεγκτές θα στέλνουν στο εξής σχετικές μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα.
Η επιστροφή του ΣΔΟΕ στα νησιά ανατρέπει το κλίμα εφησυχασμού που επικρατούσε, καθώς το 2009 δεν έγινε ουσιαστικά κανένας έλεγχος.
Τα συνεργεία του ΣΔΟΕ φτάνουν οργανωμένα στους προορισμούς τους και αλλάζουν κάθε 2η μέρα, ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί. Στα μεγάλα νησιά πάνε περισσότερα από ένα συνεργείο.
Σε κάθε δραστηριότητα
Όπως μάλιστα προκύπτει από τα αποτελέσματα των επισκέψεών τους, οι έλεγχοί τους δεν περιορίζονται μόνο στις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά επεκτείνονται σε κάθε είδος οικονομική δραστηριότητα και επάγγελμα. Έτσι, συμβολαιογράφοι, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες αποτελούν επίσης στόχο για τους ελεγκτές των νησιών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ίσως και αργότερα, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα αποδειχθεί ότι υπάρχει. Υστέρηση 1,4 δισ. ευρώ
Ενώ το πάρτι της φοροδιαφυγής καλά κρατεί, η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή η υστέρηση στα έσοδα, έφτασε περίπου 1,4 δισ. ευρώ, καθώς η αύξηση των εσόδων περιορίστηκε στο 7,2% έναντι στόχου για αύξηση 13,7%. Έτσι, η μείωση του ελλείμματος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των δαπανών, κάτι που δεν έχει διαφύγει της προσοχής της τρόικας, η οποία ξεκινά τον έλεγχό της στην Αθήνα τη Δευτέρα.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι από τις προτεραιότητες που αναμένεται να θέσει η τρόικα, η οποία δίνει έμφαση στο κυνήγι των μεγάλων φοροφυγάδων. Μάλιστα, στο πλαίσιο του μνημονίου η Ελλάδα έχει αναλάβει τη δέσμευση να θέσει σε εφαρμογή ως τον Σεπτέμβριο ένα αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αποκατάσταση της φορολογικής πειθαρχίας, όπως την ονομάζει η τρόικα, με πέντε ομάδες δράσης, για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των μεγάλων οφειλετών, για τη συμμόρφωση των μεγάλων φορολογουμένων, για τον έλεγχο των πλουσίων συστηματικών φοροφυγάδων και την ποινική δίωξη των χειρότερων από αυτούς, και για τον έλεγχο των πληρωμών.
Η τρόικα πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί και μια αίσθηση δικαιοσύνης στον κόσμο που υφίσταται θυσίες εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, ενώ βλέπει ότι κάποιοι εξακολουθούν να πλουτίζουν και να μην αποδίδουν φόρους.
Στο σφυρί ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου
Διαδικασίες πλειστηριασμών για την ακίνητη περιουσία, σε Μύκονο και Σαντορίνη, που κατέχουν 700 οφειλέτες του Δημοσίου ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έληξε, στις 20 Ιουλίου, η προθεσμία που τους είχε δοθεί για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο είχε εντοπίσει 990 οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους 2.197 ακίνητα αξίας 500 εκατ. ευρώ στα εν λόγω ακριβά νησιά των Κυκλάδων, αλλά παρ΄ όλα αυτά χρωστούσαν στο Δημόσιο μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σε αυτούς το υπουργείο Οικονομικών έδωσε προθεσμία, ώς τις 20 Ιουλίου, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αλλά μόνο 290 ανταποκρίθηκαν.
Οι υπόλοιποι γύρισαν την πλάτη στις απειλές του υπουργείου και έτσι τώρα η πολιτική του ηγεσία έχει αποφασίσει να θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες που προβλέπουν ακόμη και κατάσχεση της περιουσίας τους. Σημειώνεται ότι δύο εξ αυτών, με οφειλές 115.107 ευρώ και 60.617 ευρώ, κατέχουν 16 ακίνητα στη Σαντορίνη και 12 στη Μύκονο, συνολικής αξίας 12 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
ΙΧ: Το νέο σύστημα για τα τέλη κυκλοφορίας
Ημιυπαίθριοι, αυθαίρετα, νέα τέλη κυκλοφορίας και ενεργειακά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο τετράωρης σύσκεψης μεταξύ του Γ. Παπακωνσταντίνου, της Τ. Μπιρμπίλη και ανωτέρων στελεχών των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος.
Ο μαραθώνιος των συσκέψεων γίνεται για να καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες σε ζητήματα τα οποία αναμένεται να... επιμείνουν οι ελεγκτές της τρόικας.
Άλλωστε, πέρα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ΔΝΤ και ΕΕ είναι βέβαιο πως θα δείξουν ενδιαφέρον για την πορεία παρεμβάσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο και μάλιστα έχουν κοστολογηθεί για το 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή σύσκεψη όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας 2010 μία από τις προτάσεις που έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων για την αναμόρφωση του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας προβλέπει:
Για τις νέες ταξινομήσεις ΙΧ, το ύψος των τελών να συνδέεται με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Από τα «πράσινα τέλη» προβλέπεται η είσπραξη εσόδων ύψους 300 εκατ. ευρώ το 2011.
Για τα παλαιά αυτοκίνητα εξετάζεται να ισχύσει το παλαιό σύστημα (προ Σουφλιά), σύμφωνα με το οποίο το ύψος των τελών κυκλοφορίας ήταν ανάλογο με τον κυβισμό του αυτοκινήτου.
Στην περίπτωση αυτή τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα είναι προσαυξημένα κατά 10% -15%.
Σημειώνεται ότι για το νέο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας έχει συσταθεί ειδική επιτροπή από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταθέσει πρόταση που προβλέπει τη σύνδεση των τελών κυκλοφορίας με την τιμή των καυσίμων. Προκάλεσε δε τις έντονες αντιδράσεις των βενζινοπωλών, οι οποίοι υποστήριξαν πως σε μια τέτοια περίπτωση η τιμή της αμόλυβδης μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο.
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αλλά και οι αναπροσαρμογές των τιμολογίων της ΔΕΗ. Κατά πληροφορίες στο θέμα των αυξήσεων της ΔΕΗ πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι αυτές να μετατεθούν για τον Ιανουάριο του 2011.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΕΚΠΟΙΖΩ: Διευκρινίσεις για την άρνηση πληρωμής των διοδίων
Η Τροχαία δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία παρέμβασης στις περιπτώσεις που οδηγοί αρνούνται να πληρώσουν διόδια, ενώ η πράξη αυτή δεν τιμωρείται ούτε ποινικά ούτε διοικητικά από το ελληνικό δημόσιο.
Αυτά υποστηρίζει σε σημερινή ανακοίνωση η ΕΚΠΟΙΖΩ, και προσθέτει ότι οι οδηγοί δεν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τα στοιχεία τους στον υπάλληλο των διοδίων παρά μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους, ενώ σε περίπτωση που οι υπάλληλοι των διοδίων κωλυσιεργούν προκειμένου να τους προκαλέσουν ψυχολογική πίεση λόγω των οχημάτων που ακολουθούν, μπορούν να ανεβάσουν την μπάρα μόνοι τους και να φύγουν. Η μόνη ενέργεια που μπορεί να πράξει η εταιρία που έχει αναλάβει τη διαχείριση των διοδίων είναι να διεκδικήσει το αντίτιμο δικαστικά, με τη διαδικασία των πολιτικών δικαστηρίων.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι οι αυξήσεις στα διόδια τα τελευταία δύο έτη κυμαίνονται από 35 έως και 50% ενώ εκατοντάδες χιλιόμετρα του εθνικού οδικού δικτύου παραμένουν θανατηφόρα επικίνδυνα. Επιπλέον, ανεξάρτητα από την ποιότητα των εθνικών οδών, σημαντικό πρόβλημα υφίσταται για χιλιάδες κατοίκους διαφόρων δήμων που τέμνει το εθνικό οδικό δίκτυο, οι οποίοι προκειμένου να μεταβούν στην εργασίες τους ή στις καθημερινές δουλειές τους, αναγκάζονται να καταβάλλουν διόδια σε κάθε διέλευσή τους.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ δηλώνει ότι συμμετέχει στο κίνημα κατά της αυθαίρετης επιβολής διοδίων και καλεί τους καταναλωτές "να μην πληρώνουν διόδια τόσο στους πολλούς δρόμους άθλιας ποιότητας όσο και στους σταθμούς διοδίων της περιοχής κατοικίας ή εργασίας τους".
ΠΗΓΗ: Εξπρέ

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Φθηνότερες οι εισφορές για οκτώ επαγγέλματα
Φθηνότερη γίνεται η ασφάλιση στην απασχόληση των περιστασιακά απασχολουμένων (οικιακοί βοηθοί, κηπουροί, εργάτες γης, όσοι παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, όσοι φυλάσσουν νήπια και ηλικιωμένους κ.ά.) με το νέο σύστημα των επιταγών (εργόσημο).
Η ασφαλιστική εισφορά προς το ΙΚΑ αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμένων (εργοδοτική και εργατική εισφορά) μειώνεται από το 35,40% στο 20%, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια εσόδων στο ελλειμματικό ΙΚΑ, όμως ο στόχος είναι να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του ΙΚΑ προέβαλαν αντιρρήσεις γι΄ αυτό το μέτρο, αφού μεταξύ άλλων στερεί από το ίδρυμα έσοδα ύψους 3.825.000 ευρώ ετησίως. Και αυτό γιατί η εισφορά εργοδότη- εργαζομένου ήταν 35,40% (13,22% για τον ασφαλισμένο και 22,18% για τον εργοδότη), ενώ τώρα μειώνεται στο 20% (σ.σ.: ο επιμερισμός θα γίνει με απόφαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ).
Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα ασφάλισης αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων για 30 ημέρες αντί για 25 (δηλαδή αντί για εισφορά 146,2 ευρώ για 25 ημέρες, θα καταβάλλεται εισφορά 99,1 ευρώ για 30 ημέρες), ενώ υπάρχει πιθανότητα ένταξης στο ευνοϊκό αυτό σύστημα και άλλων κατηγοριών εργαζομένων με το πρόσχημα των περιστασιακά απασχολουμένων.
Το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης (άρθρο 20 στον νέο ασφαλιστικό Νόμο Λοβέρδου) αναμένεται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου.
Πού διατίθενται τα εργόσημα
Με τον Νόμο Λοβέρδου (ν. 3863/2010-ΦΕΚ. 115/τ. Α΄/15-07-2010) καθιερώνεται ειδικό εργόσημο, υπό τύπον πολύπτυχης επιταγής, συγκεκριμένης χρηματικής αξίας, στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταμείου. Τα εργόσημα θα διατίθενται στον εργοδότη από τα κατά τόπους υποκαταστήματα των ασφαλιστικών ταμείων, από τις συνεργαζόμενες τράπεζες, από τα ελληνικά ταχυδρομεία, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και από οποιονδήποτε άλλον φορέα ή δίκτυο, έπειτα από απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με καταβολή του οικείου ποσού.
Τα εργόσημα μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζομένους ως καταβολή για την αμοιβή της παρασχεθείσας εργασίας και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόμενους φορείς διαθέσεως με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουμένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες εισφορές. Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές και το καθαρό ποσό αναγράφονται στην πολύπτυχη επιταγή.
Ποιοι υπάγονται στη ρύθμιση
Στη ρύθμιση αυτή υπάγονται υποχρεωτικά: Το κατ΄ οίκον απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ενδεικτικά υπάγονται οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες: οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας, οι κηπουρικές εργασίες, οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες, η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων, η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών, η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, οι αισθητικές φροντίδες, η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων και η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας.
ΠΗΓΗ: τα Νέα
Αποτελέσματα εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων 2010, μέσω internet
Προκειμένου να ενημερωθείτε με τα αποτελέσματα για την εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης για το οικονομικό έτος 2010, μέσω διαδικτύου, πατήστε το παρακάτω link της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Η υπηρεσία αυτή αφορά στις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών για το οικονομικό έτος 2010 (εισοδήματα 2009).
Πατήστε είσοδος και μετά εισάγετε τον Αριθμό φορολογικού μητρώου που σας ενδιαφέρει για να μάθετε άμεσα το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Ενημέρωση Εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων έτους 2010
Από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώθηκε την Τρίτη 20 Ιουλίου 2010, ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) απέστειλε στους φορολογούμενους την 6η παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν εφέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), η 6η παρτίδα περιλαμβάνει 508.282 εκκαθαριστικά, από τα οποία τα 127.696 (ποσοστό 25,12%) είναι χρεωστικά με πρόσθετο φόρο περίπου 249 εκατ. ευρώ και τα 134.000 (ποσοστό 26,36%) είναι πιστωτικά με επιστροφή φόρου περίπου 91,6 εκατ. ευρώ. Το καθαρό όφελος για το Δημόσιο είναι περίπου 157 εκατ. ευρώ. Όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, έχουν το δικαίωμα πληρωμής του πρόσθετου φόρου σε τρεις δόσεις (η 1η έως το τέλος Αυγούστου, η 2η έως το τέλος Οκτωβρίου και η 3η έως το τέλος Δεκεμβρίου). Ενώ, σε ποσοστό 75,35% τα εκκαθαριστικά της 6ης παρτίδας επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας.
Συνολικά οι έξι παρτίδες περιλαμβάνουν 3.149.119 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά, τα 763.447 (ποσοστό 24,24%) είναι χρεωστικά με πρόσθετο φόρο περίπου 1,4 δις. ευρώ και τα 917.191 (ποσοστό 29,13%) είναι πιστωτικά με επιστροφή φόρου περίπου 661,4 εκατ. ευρώ. Το καθαρό αποτέλεσμα για το Δημόσιο είναι περίπου 730,4 εκατ. ευρώ. Ενώ, σε ποσοστό 77,56% τα εκκαθαριστικά επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας.
ΠΗΓΗ: Εξπρές

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Πάνω από 900 εκ. ευρώ τα «φέσια»
Ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ευρώ τα «φέσια» στην αγορά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, ωστόσο είναι μειωμένα στο μισό σε σχέση με το 1,8 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα 2009.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η «Τειρεσίας», τον Ιούνιο το ύψος των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε στα 156,047 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,25% σε σχέση με τον Μάιο 2010 και μειωμένο κατά 54% σε σχέση με τον Ιούνιο 2009 (338,36 εκατ. ευρώ).
Τον Ιούνιο σφραγίστηκαν 17.629 επιταγές και συνολικά από την αρχή του χρόνου έχουν σφραγιστεί 85.969 επιταγές.
Συναλλαγματικές
Επίσης στα 18,76 εκατ. ευρώ ανήλθε το ύψος των απλήρωτων συναλλαγματικών, ποσό που είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με τον Ιούνιο 2009 (και εμφανίζει οριακή άνοδο 2,3% σε σχέση με τον Μάιο 2010). Τον Ιούνιο δεν πληρώθηκαν 11.733 συναλλαγματικές και από την αρχή του χρόνου ο αριθμός των απλήρωτων συναλλαγματικών έχει φτάσει τις 64.630. Η μείωση στα ποσά των ακάλυπτων επιταγών αποδίδεται από τους εκπροσώπους των βιοτεχνών και εμπόρων στην κατακόρυφη πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας με επιταγές.
Τα «φέσια» θα είναι σημαντικά μειωμένα φέτος σε σχέση με πέρυσι -ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ-, όμως τα λουκέτα στην αγορά θα είναι πολύ περισσότερα, αναφέρει ο γ.γ. της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Σκορίνης, και εκτιμά ότι η 1 στις 8 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγείται σε κλείσιμο.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ληστρικά καπέλα στα καύσιμα τα Σαββατοκύριακα
Θύματα ληστείας... weekend με την αμόλυβδη πέφτουν οι καταναλωτές τώρα το καλοκαίρι αλλά και τις περιόδους των εορτών. Οι... ληστές με τη μάνικα εφαρμόζουν, όπως αποκαλύπτουμε, το κόλπο του «Σαββατοκύριακου», απλό στη σύλληψή του, αλλά αρκετά προσοδοφόρο:
«Φουσκώνουν» την τιμή της αμόλυβδης 2-3 λεπτά το λίτρο το διήμερο Σαββάτου - Κυριακής όπου γίνεται και η μαζική έξοδος, εισπράττοντας άκοπα και ανενόχλητοι το καπέλο επί της τιμής. Ακολουθεί πτώση της τιμής από Δευτέρα, Τρίτη αλλά από την Πέμπτη και μετά το «κόλπο του Σαββατοκύριακου» οπλίζει τη μάνικα της κερδοσκοπίας και η αμόλυβδη... απογειώνεται.
Παραθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία επ’ αυτού:
Η αμόλυβδη ανατιμήθηκε στο 1,74 ευρώ/λίτρο την Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή, 9-10 και 11 Ιουλίου, από 1,72 την Πέμπτη 8 Ιουλίου. Την Παρασκευή 2 Ιουλίου η αμόλυβδη ακρίβυνε κατά 3 λεπτά στο 1,73 ευρώ, από 1,69 ευρώ την Πέμπτη 1 Ιουλίου. Επεσε, βέβαια, το διήμερο αυτό και η αύξηση του ΦΠΑ και η τιμή της μόλις την Πέμπτη 8 Ιουλίου υποχώρησε κάπως στο 1,72 ευρώ. Την Πέμπτη 24 Ιουνίου η αμόλυβδη κόστιζε 1,69 ευρώ και «πέταξε» στο 1,74 ευρώ το Σαββατοκύριακο 26-27 Ιουνίου, για να υποχωρήσει στο 1,69 ευρώ, την Τρίτη - Τετάρτη 29-30 Ιουνίου.
Ενδεικτικά ακόμη: την Τρίτη 4 Μαΐου η αμόλυβδη κόστιζε 1,69 ευρώ, την Παρασκευή 7 Μαΐου ανέβηκε στο 1,76 ευρώ και το Σάββατο 8 Μαΐου στο 1,79 ευρώ.
Η ασύδοτη αυτή δράση των πρατηριούχων έρχεται να συμπληρώσει το παζλ με την κρατική... κερδοσκοπία, καθώς με τις συνεχείς αυξήσεις στον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων η αμόλυβδη... έχει βάλει πλώρη για τα 2 ευρώ το λίτρο.
Στα επίπεδα αυτά θα φτάσει, μας λέει ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Ελλάδος Βαγγέλης Κώτσος, σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών εντάξει στην τιμή των καυσίμων και τα τέλη κυκλοφορίας.
Λαθρεμπόριο
Ο κ. Κώτσος θεωρεί λανθασμένη μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να στραφούν στο μέτωπο του λαθρεμπορίου και της νοθείας των υγρών καυσίμων, προκειμένου να αντλήσουν έσοδα.
Νοθεία και λαθρεμπόριο, λέει, ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ ετησίως και αν παταχθούν, πέραν των εσόδων του Δημοσίου, θα είναι δυνατή και η απόφαση για μείωση της τιμής της αμόλυβδης κατά 10%. Η ακρίβεια της αμόλυβδης έχει ρίξει τις πωλήσεις της 30% - 40%, μας λέει ο κ. Κώτσος. Αποτέλεσμα, προσθέτει, να έχουν βάλει λουκέτο 800 τουλάχιστον πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ άλλα 800 - 1.000 πρατήρια υπολειτουργούν (ανοίγουν το πολύ 2-3 ημέρες την εβδομάδα, γιατί δεν έχουν χρήματα να προμηθεύονται καύσιμα κάθε μέρα). Ο κ. Κώτσος εκτιμά πως βρίσκεται πέραν της ακρίβειας σε εξέλιξη σχέδιο να περιοριστούν κατά 4.000 τα πρατήρια, ώστε να αναπτυχθεί ο τομέας πώλησης υγρών καυσίμων και από άλλα σημεία (π.χ. σούπερ μάρκετ).
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΔΝΤ: Είστε σε καλό δρόμο
Το πρόγραμμα της Ελλάδας τηρείται κατά γράμμα, ενώ σημειώνεται πρόοδος στην τακτοποίηση των δημοσιονομικών της χώρας και στην πραγματοποίηση των αναδιαρθρώσεων, την ώρα που οι προκλήσεις για την χώρα παραμένουν, αναφέρει η ενδιάμεση αξιολόγηση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Η έκθεση, που αναφέρεται σε στοιχεία μέχρι τις 30 Ιουνίου, είναι σε πλήρη ταύτιση με την αντίστοιχη που προ ημερών ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο στην τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών, ενώ ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος του αναμενόμενου καθώς σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους δεν απορροφούνται από τους επιχειρηματίες.
"Η κυβέρνηση έχει κάνει μια δυνατή αρχή με το πρόγραμμα αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Το προσωπικό (του ΔΝΤ) έχει εντυπωσιαστεί από την αποφασιστικότητα που δείχνουν οι αρχές για την επιτυχία του προγράμματος. Η κοινωνική ανησυχία κάνει πιο δύσκολο το έργο τους ενώ τους απασχολεί ο σκεπτικισμός του Τύπου και των αναλυτών για το κατά πόσον θα επιτύχει το πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους" αναφέρεται από το προσωπικό του οργανισμού. Προσθέτουν ακόμα πως "Η κακή φήμη της Ελλάδας δημιουργεί προβλήματα στην αξιοπιστία της που μπορεί να ξεπεραστούν μόνο από επιτυχημένη και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος".
Γίνεται λόγος για καλό έλεγχο των δαπανών, αλλά εφιστά την προσοχή στις δαπάνες των νοσοκομείων, της κοινωνικής ασφάλισης και των δημοσίων επιχειρήσεων που αναφέρει ότι δεν ελέγχονται άμεσα από το κράτος και θέλουν περισσότερη προσοχή
Σχετικά με το ασφαλιστικό, η έκθεση του ΔΝΤ τονίζει πως το νέο σύστημα περιέχει μειώσεις στα έξοδα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί "σε ένα βήμα" να τις φέρει από το 12,5% του ΑΕΠ στο 2,5% που είναι ο στόχος του προγράμματος.
Για τις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται πως αντιμετωπίζουν πιέσεις σχετικά με τη ρευστότητα τους αλλά με τη βοήθεια της ΕΚΤ η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι αρκετά πάνω από την ελάχιστη απαιτούμενη.
Όσον αφορά στην απογραφή του δημοσίου τομέα, η έκθεση αναφέρει πως η χώρα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
Στην Εφορία μόλις 2 στους 10 οφειλέτες
Λήγει αύριο το τελεσίγραφο που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους 990 οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία στη Μύκονο και στη Σαντορίνη για να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο. Μέχρι στιγμής από το ταμείο της Εφορίας έχουν περάσει για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους μόνο 230 από αυτούς, δηλαδή 2 στους 10 οφειλέτες. Για όσους αδιαφορήσουν και δεν προσέλθουν μέχρι αύριο το μεσημέρι στην Εφορία για να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους θα ενεργοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες κατασχέσεις των ακινήτων τους, τα οποία θα βγουν σε πλειστηριασμό προκειμένου να καλυφθεί η οφειλή.
Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου με τις βίλες και άλλα ακριβά ακίνητα στα δυο κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Οι διασταυρώσεις αποκάλυψαν 990 φορολογούμενους με χρέη προς το Δημόσιο πάνω από 6,7 εκατ. ευρώ οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δεν έκαναν τίποτα απολύτως για να τα εξοφλήσουν παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έχουν συνολικά 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567,89 εκατ. ευρώ από τα οποία σχεδόν τα μισά 2.917 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 288,39 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε Μύκονο και Σαντορίνη.
Ρύθμιση
Το υπουργείο Οικονομικών αφού έδωσε πρόσφατα μια ακόμη ευκαιρία στους φορολογούμενους για να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο, τώρα ξεκινάει ένα άνευ προηγουμένου πρέσινγκ σε όλους όσοι δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους. Προτεραιότητα δίνεται σε όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία και τραπεζικές καταθέσεις. Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει μέχρι το τέλος του έτους να εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνολικά υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ από τα οποία όμως εισπράξιμα θεωρούνται τα 8-10 δισ. ευρώ. Παράλληλα το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων κλιμακώνουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Το ΣΔΟΕ «σαρώνει» τις ημέρες αυτές τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές όπου γίνεται «πάρτι» φοροδιαφυγής με τη μη έκδοση αποδείξεων. Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (νυχτερινά κέντρα, μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια) που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Σύρο, Ρόδο και Κω εντοπίστηκαν με φορολογικές παραβάσεις. Οι καταστηματάρχες που «συνελήφθησαν» να μην κόβουν αποδείξεις απειλούνται με λουκέτο μέχρι 1 μήνα αλλά και με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών στην περίπτωση που εντοπιστούν να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή να έχουν εκδώσει ανακριβείς αποδείξεις ή τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές. Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων συνιστά πλέον ποινικό αδίκημα και οι φοροελεγκτές θα συντάσσουν και θα αποστέλλουν στον εισαγγελέα μηνυτήριες αναφορές.
Από τη δράση του ΣΔΟΕ, στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα από ΦΠΑ, εισόδημα και λοιπούς φόρους ύψους 1,83 δισ. ευρώ. Ποσό που εμφανίζει αύξηση 104% σε σύγκριση με τα 895 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου.
Παράλληλα η ΓΓΠΣ συνεχίζει τις διασταυρώσεις στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών για να εντοπίσει τον προκλητικό πλούτο που φοροδιαφεύγει.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Επικίνδυνα νοθευμένα καύσιμα σε όλη τη χώρα
Νοθευμένα καύσιμα που είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών διατίθενται ανεξέλεγκτα στην αγορά όλης της χώρας. Ηδη εντοπίστηκαν τέτοια καύσιμα σε 15 πρατήρια - εταιρείες σε όλη τη χώρα (Αθήνα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη κ.λπ.) και επιβλήθηκαν στους παραβάτες πρόστιμα συνολικού ύψους 142.500 ευρώ.
Αυτά προκύπτουν από ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, χωρίς όμως να δοθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις, δηλαδή τι μορφής και έκτασης ήταν η νοθεία και, το κυριότερο, αν τα πρόστιμα εισπράχτηκαν ή... παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες. Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε σχετικά ότι «από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επιβλήθηκαν σε βάρος δεκαπέντε εταιρειών εμπορίας και πρατηρίων υγρών καυσίμων πρόστιμα συνολικού ύψους 142.500 ευρώ για διάθεση στην αγορά μη ασφαλών καυσίμων και τη θέση σε κίνδυνο της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών».
Οι παραβάτες - πρατήρια κ.λπ. και το ύψος του προστίμου, όπως τα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, είναι:
Ερμής ΑΕΜΕΕ (πρόστιμο 23.000), ΕΣΕΚΑ - JET OIL (9.000), Μπασδάνης Κ. - Εζωβάλης Χ. Ο.Ε. (6.000), Αφοί Καραδήμου Ο.Ε. (6.000), Λέκκας Διονύσιος (4.500), Κοτσιώνης Κων/νος (4.000), Γεωργιάδης Νικόλαος (4.000), Στάικος Φ. - Στριμπάκος Ο.Ε. (3.000), Ρέστας Απόστολος (3.000), Μαρίνη Ειρήνη (1.500), Παπαθανασίου Σπ. & ΣΙΑ Ο.Ε. (1.500), Δημητρούλης Χαράλαμπος (1.500), Auto Gas Station AE (δύο παραβάσεις) (58.000), Χατζής Ευάγγελος (1.500), Γαιοδομική Α.Ε. (16.000).
ΠΗΓΗ: Έθνος
Μαζεύουν τα σενάρια για την ελληνική χρεοκοπία
Τις τελευταίες μέρες ο ένας μετά τον άλλον οικονομολόγοι, αναλυτές, τραπεζίτες, ακόμη και δημοσιογράφοι πραγματοποιούν στροφή... 180 μοιρών στις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Έτσι, εκεί που χαρακτήριζαν «αναπόφευκτη» τη χρεοκοπία της Ελλάδας, προβλέποντας ως Κασσάνδρες την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, έχουν αρχίσει πλέον να μαζεύουν τα δυσοίωνα σενάρια, τα οποία ωστόσο προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.
Το κλίμα φαίνεται πως μεταβάλλεται προς το καλύτερο για τη χώρα μας στο εξωτερικό, μετά την πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Γιουρογκρούπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες» και τη διαπίστωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν ότι «το πρόγραμμα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και μάλιστα τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου έχουν ξεπεράσει τους στόχους σε σχέση με τη μείωση του ελλείμματος».
Αξιοσημείωτο εξάλλου είναι πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» με τίτλο «Η Ελλάδα είναι πλέον ο καλύτερος μαθητής της ευρωπαϊκής τάξης», στο οποίο εκθειάζονται οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος.
Υποχωρεί
Πλήρως συμμορφωμένη με τους όρους που θέτει το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η Ελλάδα, σχολίασε εξάλλου πρόσφατα η «Fitch», επισημαίνοντας σε ανάλυσή της ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα υποχωρεί σε ρυθμούς αντίστοιχους με αυτούς των στόχων και πως οι επιδόσεις της οικονομίας της χώρας είναι οι προβλεπόμενες.
Υπογράμμισε ακόμη: «Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και στις αγορές CDS, οι ελληνικές αξίες δεν διαπραγματεύονται όπως αρμόζει στην επενδυτική τους διαβάθμιση, με την Ελλάδα να έχει χάσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της αγοράς».
Και η «Fitch», όμως, προ διμήνου έλεγε ότι ενώ το πακέτο στήριξης αποτελεί μια οδό προς τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα, το γενικό κυβερνητικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν στο 150% του ΑΕΠ προτού σταθεροποιηθεί το 2013, καθιστώντας τη διαδρομή της Ελλάδας ιδιαίτερα δύσκολη.
ΓΙΟΖΕΦ ΑΚΕΡΜΑΝ
Μετέβαλε ριζικά τη στάση του
Ο διευθύνων σύμ­βου­λος της Deut­sche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν είναι μεταξύ αυτών που μετέβαλαν ριζικά τη στάση τους απέ­ναντι στην Ελλάδα. Την τελευταία εβδομάδα εμφανίστηκε σίγου­ρος ότι η χώρα θα αντιμε­τω­πίσει τα προβλήματά της.
Στη διάρκεια εκδήλωσης στη Νότιο Κορέα είπε: «Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη στο σύνολό της θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. Θα έρθουν ωστόσο πολλά δύσκολα χρόνια για τις χώρες που ζούσαν δυσανάλογα των δυνατοτήτων τους και χρειάζεται να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους».
Στα μέσα όμως Μαΐου ήταν αυτός που είχε θέσει ανοιχτά σε αμφισβήτηση την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, πυροδοτώντας την «ελεύθερη πτώση» του ευρώ κάτω από το επίπεδο των 1,25 δολαρίων, ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια και άνοδο των spreads.
«Η κατάσταση της χώρας πρέπει να σταθεροποιηθεί, διότι, εάν καταρρεύσει, αυτό είναι βέβαιο ότι θα μολύνει και άλλες χώρες», έλεγε τότε ο κ. Ακερμαν προκαλώντας την έντονη αντίδραση του γερμανικού Τύπου.
ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΗΣ CITI
Βλέπουν έξοδο της χώρας από την κρίση

Ηπιότερη στάση έναντι της Ελλάδος κράτησαν κατά το παρελθόν οι αναλυτές της Citi, που πλέον βλέπουν έξοδο της Ελλάδας από την κρίση χάρη στη βελτίωση των δημοσιονομικών στο Α’ εξάμηνο του έτους, γεγονός που επιτρέπει την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.
Στις αρχές του έτους το απαισιόδοξο σενάριο του οίκου για τη χώρα μας έδινε 30% πιθανότητες η Ελλάδα να αποτύχει να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού. Εκτιμούσε ακόμη ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα διευρυνθούν και η χώρα με δυσκολία θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων ύψους 54 δισ. ευρώ.
Στην τελευταία όμως έκθεση με τίτλο «Ελλάδα: Φως στην άκρη του τούνελ;» η Citi τονίζει ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία για τους πρώτους 6 μήνες του 2010 είναι άκρως ενθαρρυντικά και δείχνουν πως οι στόχοι του προϋπολογισμού, αυτού του έτους τουλάχιστον, είναι εύκολο να επιτευχθούν. Η ύφεση επίσης δεν είναι τόσο βαθιά όσο πολλοί φοβόντουσαν μόλις πριν από δύο μήνες.
«Πράσινο φως»
Εκτιμάται ακόμη στην έκθεση ότι ο επόμενος έλεγχος από τα κλιμάκια και του ΔΝΤ και της Ε.Ε. στα τέλη του Αυγούστου, θα δώσει σίγουρα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση και του υπόλοιπου μέρους του πακέτου βοήθειας.
Σύμφωνα πάντα με τη Citi, ύστερα από πολλούς μήνες συνεχών αρνητικών νέων για την Ελλάδα, οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από αισιοδοξία. Ιδιαίτερα δε την προηγουμένη εβδομάδα με την ενδιάμεση έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στοιχείων, τα οποία είναι εντός των στόχων του προγράμματος, και μάλιστα δείχνουν πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για θετικές εκπλήξεις σε σχέση με τους στόχους.
Ο οίκος σημειώνει πάντως ότι οι κίνδυνοι για τα επόμενα χρόνια υπάρχουν καθώς η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει το μέγα θέμα της χώρας για αρκετό διάστημα, ενώ η οικονομική και πολιτική κούραση μπορεί να αρχίσει να βαραίνει την εφαρμογή του προγράμματος.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Δωρεάν τα ΦΕΚ σε ηλεκτρονική μορφή από το Εθνικό Τυπογραφείο
Στα πλαίσια του άρθρου 7 του Νόμου 3861 για την ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις, προβλέπεται η πρόσβαση σε όλα τα φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) δωρεάν.
Κατόπιν τούτου, όλα τα Φ.Ε.Κ. σε ηλεκτρονική μορφή είναι πλέον διαθέσιμα δωρεάν από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου (Ν.3861/2010,άρθρο 7 /τ.Α' 112 -13.7.2010).
ΠΗΓΗ: Εξπρές