Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ληστρικά καπέλα στα καύσιμα τα Σαββατοκύριακα
Θύματα ληστείας... weekend με την αμόλυβδη πέφτουν οι καταναλωτές τώρα το καλοκαίρι αλλά και τις περιόδους των εορτών. Οι... ληστές με τη μάνικα εφαρμόζουν, όπως αποκαλύπτουμε, το κόλπο του «Σαββατοκύριακου», απλό στη σύλληψή του, αλλά αρκετά προσοδοφόρο:
«Φουσκώνουν» την τιμή της αμόλυβδης 2-3 λεπτά το λίτρο το διήμερο Σαββάτου - Κυριακής όπου γίνεται και η μαζική έξοδος, εισπράττοντας άκοπα και ανενόχλητοι το καπέλο επί της τιμής. Ακολουθεί πτώση της τιμής από Δευτέρα, Τρίτη αλλά από την Πέμπτη και μετά το «κόλπο του Σαββατοκύριακου» οπλίζει τη μάνικα της κερδοσκοπίας και η αμόλυβδη... απογειώνεται.
Παραθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία επ’ αυτού:
Η αμόλυβδη ανατιμήθηκε στο 1,74 ευρώ/λίτρο την Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή, 9-10 και 11 Ιουλίου, από 1,72 την Πέμπτη 8 Ιουλίου. Την Παρασκευή 2 Ιουλίου η αμόλυβδη ακρίβυνε κατά 3 λεπτά στο 1,73 ευρώ, από 1,69 ευρώ την Πέμπτη 1 Ιουλίου. Επεσε, βέβαια, το διήμερο αυτό και η αύξηση του ΦΠΑ και η τιμή της μόλις την Πέμπτη 8 Ιουλίου υποχώρησε κάπως στο 1,72 ευρώ. Την Πέμπτη 24 Ιουνίου η αμόλυβδη κόστιζε 1,69 ευρώ και «πέταξε» στο 1,74 ευρώ το Σαββατοκύριακο 26-27 Ιουνίου, για να υποχωρήσει στο 1,69 ευρώ, την Τρίτη - Τετάρτη 29-30 Ιουνίου.
Ενδεικτικά ακόμη: την Τρίτη 4 Μαΐου η αμόλυβδη κόστιζε 1,69 ευρώ, την Παρασκευή 7 Μαΐου ανέβηκε στο 1,76 ευρώ και το Σάββατο 8 Μαΐου στο 1,79 ευρώ.
Η ασύδοτη αυτή δράση των πρατηριούχων έρχεται να συμπληρώσει το παζλ με την κρατική... κερδοσκοπία, καθώς με τις συνεχείς αυξήσεις στον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων η αμόλυβδη... έχει βάλει πλώρη για τα 2 ευρώ το λίτρο.
Στα επίπεδα αυτά θα φτάσει, μας λέει ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Ελλάδος Βαγγέλης Κώτσος, σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών εντάξει στην τιμή των καυσίμων και τα τέλη κυκλοφορίας.
Λαθρεμπόριο
Ο κ. Κώτσος θεωρεί λανθασμένη μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να στραφούν στο μέτωπο του λαθρεμπορίου και της νοθείας των υγρών καυσίμων, προκειμένου να αντλήσουν έσοδα.
Νοθεία και λαθρεμπόριο, λέει, ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ ετησίως και αν παταχθούν, πέραν των εσόδων του Δημοσίου, θα είναι δυνατή και η απόφαση για μείωση της τιμής της αμόλυβδης κατά 10%. Η ακρίβεια της αμόλυβδης έχει ρίξει τις πωλήσεις της 30% - 40%, μας λέει ο κ. Κώτσος. Αποτέλεσμα, προσθέτει, να έχουν βάλει λουκέτο 800 τουλάχιστον πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ άλλα 800 - 1.000 πρατήρια υπολειτουργούν (ανοίγουν το πολύ 2-3 ημέρες την εβδομάδα, γιατί δεν έχουν χρήματα να προμηθεύονται καύσιμα κάθε μέρα). Ο κ. Κώτσος εκτιμά πως βρίσκεται πέραν της ακρίβειας σε εξέλιξη σχέδιο να περιοριστούν κατά 4.000 τα πρατήρια, ώστε να αναπτυχθεί ο τομέας πώλησης υγρών καυσίμων και από άλλα σημεία (π.χ. σούπερ μάρκετ).
ΠΗΓΗ: Ημερησία